31 Ekim 2011 PAZARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28101

YÖNETMELÝK

Uþak Üniversitesinden:

UÞAK ÜNÝVERSÝTESÝ UZAKTAN EÐÝTÝM MESLEK YÜKSEKOKULU

ÖNLÝSANS EÐÝTÝM-ÖÐRETÝM VE SINAV YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Uþak Üniversitesine baðlý olarak kurulan Uþak Üniversitesi Uzaktan Eðitim Meslek Yüksekokulu iletiþim ve bilgi teknolojilerine dayalý uzaktan eðitim programlarý öðrencilerinin kayýt, eðitim-öðretim ve sýnavlarýnda uygulanacak usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Uþak Üniversitesi Uzaktan Eðitim Meslek Yüksekokulu iletiþim ve bilgi teknolojilerine dayalý uzaktan eðitim programlarý öðrencilerinin kayýt ve kabulüne, eðitim ve öðretime, sýnavlar ve deðerlendirme esaslarýna iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 14, 44 ve 46 ncý  maddelerine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

b) Bölüm: Uzaktan Eðitim Meslek Yüksekokulu idari ve teknik programlarýn bölümünü,

c) Bölüm Baþkaný: Uzaktan Eðitim Meslek Yüksekokulu idari ve teknik programlarýn bölüm baþkanýný,

ç) Danýþman: Uzaktan Eðitim Meslek Yüksekokulu uzaktan eðitim programlarýna kayýtlý öðrencilerin danýþmanýný,

d) Ders Danýþmaný: Uzaktan Eðitim Meslek Yüksekokulu uzaktan eðitim programlarý bünyesindeki derslerin danýþmanýný,

e) Eðitim Yönetim Sistemi: Uzaktan Eðitim Meslek Yüksekokuluna ait internet sitesi, iletiþim programlarý, forum, sohbet, duyuru panolarý, kýsa mesaj ve benzeri tüm biliþim ve iletiþim araçlarýný,

f) Meslek Yüksekokulu: Uþak Üniversitesi Uzaktan Eðitim Meslek Yüksekokulunu,

g) Müdür: Uþak Üniversitesi Uzaktan Eðitim Meslek Yüksekokulu Müdürünü,

ð) Öðrenci: Uþak Üniversitesi Uzaktan Eðitim Meslek Yüksekokulu uzaktan eðitim programlarýna kayýtlý öðrencileri,

h) Program: Uzaktan Eðitim Meslek Yüksekokulu uzaktan eðitim programlarýný,

ý) Rektör: Uþak Üniversitesi Rektörünü,

i) Senato: Uþak Üniversitesi Senatosunu,

j) Uzaktan Eðitim: Bilgi ve iletiþim teknolojilerine dayalý eðitim sistemini,

k) Üniversite: Uþak Üniversitesini,

l) Yönetim Kurulu: Üniversite Yönetim Kurulunu,

m) Yüksekokul Kurulu: Uþak Üniversitesi Uzaktan Eðitim Meslek Yüksekokulu Kurulunu,

n)Yüksekokul Yönetim Kurulu: Uþak Üniversitesi Uzaktan Eðitim Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Eðitim-Öðretimle Ýlgili Esaslar

Eðitim-öðretim yýlý

MADDE 5 (1) Meslek Yüksekokulunda eðitim ve öðretim, ilgili kurullarýn kararlaþtýrdýðý ve Senatonun onayladýðý akademik takvime göre yürütülür.

Eðitim-öðretim türleri

MADDE 6 (1) Meslek Yüksekokulunda, bu Yönetmelik kapsamýnda iletiþim ve bilgi teknolojilerine dayalý uzaktan öðretim yapýlýr.

Eðitim-öðretim dönemleri

MADDE 7 (1) Bir eðitim-öðretim yýlý güz ve bahar olmak üzere iki yarýyýldan oluþur. Her yarýyýl kayýt yenileme ve ders kayýtlarý dönemi, en az yetmiþ iþ gününden oluþan ders dönemi ile yarýyýl sonu sýnavý döneminden oluþur. Resmi tatil günleri eðitim-öðretim günlerinden sayýlmaz. Yarýyýl veya yýlsonu sýnav günleri bu sürenin dýþýndadýr.

(2) Yüksekokul; akademik takvim ve eðitim-öðretim programlarýndaki deðiþiklik önerilerini Yüksekokul Kurulunda görüþerek, her yýl Müdürlükçe en geç yeni eðitim-öðretim yýlýnýn baþlamasýndan en az bir ay önce ilan edilir.

Öðretim dili

MADDE 8 (1) Öðretim programýnda öðretim dili Türkçedir. Zorunlu yabancý dil Ýngilizcedir.

Eðitim-öðretim süresi

MADDE 9 (1) Kayýt olduðu programa iliþkin derslerin verildiði dönemden baþlamak üzere, her dönem için kayýt yaptýrýp yaptýrmadýðýna bakýlmadan ön lisans programlarýný azami dört yýl içinde baþarý ile tamamlayarak mezun olamayanlar, ilgili döneme ait öðrenci katký payý veya öðrenim ücretlerini ödemek koþulu ile öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilir. Öðrenciler katký payý ve öðrenim ücretini ödeyerek dönem kayýtlarýný yaptýrmak zorundadýr. Bu süre içerisinde mezun olamayan son sýnýf öðrencilerine, kayýt olduðu programa iliþkin derslerin verildiði dönemden baþlamak üzere, her dönem için kayýt yaptýrýp yaptýrmadýðýna bakýlmaksýzýn ön lisans programlarýný azami dört yýl içinde baþarý ile tamamlayarak mezun olamayanlar, 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesinde belirtilen koþullara göre ilgili döneme ait öðrenci katký payý veya öðrenim ücretlerini ödemek koþulu ile öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilir. Bu durumda, ders ve sýnavlara katýlma ile tez hazýrlama hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn öðrencilik statüleri devam eder.

Giriþ ve kayýt Þartlarý

MADDE 10 (1) Meslek Yüksekokuluna kayýt için adaylarýn;

a) Lise veya lise dengi meslek okulu mezunu olmasý, yabancý ülke liselerinden alýnan diplomalarýn denkliðinin ise Milli Eðitim Bakanlýðýnca onaylanmýþ olmasý,

b) Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezince (ÖSYM) yapýlan yerleþtirme sonucunda o öðretim yýlýnda Meslek Yüksekokuluna kayýt hakký kazanmýþ olmasý,

gerekir.

(2) Üniversiteye kayýt hakký kazanan adaylarýn kayýt için þahsen baþvurmalarý gerekir. Öðrencilerin Meslek Yüksekokuluna kayýtlarý, Yükseköðretim Kurulu ve Üniversitelerarasý Kurul tarafýndan belirlenecek esaslara göre yapýlýr.

(3) Yüksekokulda öðrenci olma hakký kazanan aday, Rektörlükçe belirlenen belgelerle ilan edilen süre içinde kesin kaydýný yaptýrýr. Kayýt için istenilen belgelerin aslý veya Üniversite tarafýndan onaylý örneði kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydýna iliþkin olarak ise adayýn beyanýna dayanýlarak iþlem yapýlýr. Üniversiteye kesin kaydýný yaptýran öðrenciye kimlik kartý verilir. Süresinde kesin kaydýný yaptýrmayan aday hakkýný kaybeder.

Kayýt yenileme ve geçici kayýt

MADDE 11 (1) Her öðrenci, akademik takvime göre yarýyýl baþýnda öðrenci katký payýný ve Üniversite Yönetim Kurulunun belirlediði öðrenim ücretini yatýrarak ve ders alma iþlemlerini yaparak kaydýný yenilemek zorundadýr. Belirtilen sürede kaydýný yenilemeyen öðrenci, o yarýyýlda derslere ve sýnavlara giremez. Bu süre,  9 uncu maddede belirtilen öðretim süresinden sayýlýr. Öðrenci, Yüksekokul Yönetim Kurulunca kabul edilmiþ bir mazereti yoksa kaydýný þahsen yenilemek zorundadýr.

(2) Süresinde kaydýný yaptýrmayan öðrencilerin mazeretlerine iliþkin baþvurularý, eðitim-öðretim yarýyýlýnýn/yýlýnýn ilk iki haftasý içinde kabul edilir. Mazereti Yüksekokul Yönetim Kurulunca kabul edilen öðrencilerin kayýt yenileme iþlemleri, üçüncü haftada tamamlanýr. Bu süre içinde kaydýný yenilemeyen öðrenci kayýt yaptýrmadýðý yarýyýlda/yýlda öðrencilik haklarýndan yararlanamaz. Bu þekilde kaybedilen süre öðrenim süresinden sayýlýr.

(3) Mazereti sebebiyle kaydýný belirlenen süre içinde yenilemeyen öðrenci, mazereti Yüksekokul Yönetim Kurulunca kabul edildiði takdirde, akademik takvimde belirlenen ek süre içinde kaydýný yenileyebilir. Bu süre içerisinde de kaydýný yenilemeyen öðrenci, izleyen yarýyýl baþýnda kaydýný yenilemek zorundadýr.

(4) Önceki yarýyýla ait baþarý durumunun, Yüksekokul Yönetim Kurulunca imkânsýzlýklar nedeniyle belirlenememesi halinde, belirlenen süre içinde kayýt yenileyemeyen öðrencinin o yarýyýla geçici olarak kaydý yapýlýr. 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesinde belirtilen koþullara göre ilgili döneme ait öðrenci katký payý veya öðrenim ücretlerini ödemek koþulu ile öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilir. Bu durumda, ders ve sýnavlara katýlma ile tez hazýrlama hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn öðrencilik statüleri devam eder.

Danýþmanlýk

MADDE 12 (1) Yüksekokul Yönetim Kurulunca her program için bir akademik danýþman ve her ders için bir ders danýþmaný görevlendirilir. Ders danýþmanlarý, öðrenciyle Yüksekokul Yönetim Kurulunun belirlediði formatlarda internet üzerinden eþ zamanlý ve internet üzerinden farklý zamanlarda iletiþim kurmakla yükümlüdür.

Öðretim programlarý, dersler ve stajlar

MADDE 13 (1) Bölüm dersleri ile bu derslerin yarýyýlýna göre daðýlýmlarý, haftalýk saatleri, kredileri ve ön þartlarý, öðretim türleri ve türler için öngörülen dönem ve süreleri, Yüksekokul Kurulunca belirlenir ve Senatonun onayýna sunulur.

(2) Öðretim programlarýnda Yüksekokul Kurulunca yapýlacak deðiþiklikler sonucunda toplam ders saatlerinde ortaya çýkabilecek deðiþmeler; yapýlacak intibak programý ile eski ve yeni giriþli tüm öðrencilere uygulanýr. Öðretim programlarýnda yapýlan deðiþiklikler sonucunda, yeni programa intibak, program deðiþikliði sýrasýnda hazýrlanan ve Senato tarafýndan onaylanan intibak esaslarýna göre yapýlýr.

(3) Öðrenciler, bir yarýyýlda ortak ve zorunlu dersler dâhil olmak üzere en fazla 45 AKTS kredilik derse kayýt yaptýrabilirler. Kayýtlarýný yenilerken öncelikle alt yarýyýldan baþarýsýz olduklarý dersler ve hiç almadýklarý dersleri almak koþuluyla 45 AKTS krediyi aþmayacak þekilde derslere kayýt yaptýrabilirler.

(4) Öðrencilerin her yarýyýl kayýt olacaðý dersleri akademik takvimde belirtilen sürelerde seçerek danýþmaný ile görüþüp onaylatmasý gerekir. Danýþman onayý ile birlikte kayýt yenileme iþlemi gerçekleþmiþ olur.

(5) Genel not ortalamasý en az 3.00 olan ve alt yarýyýllarda baþarýsýz dersi bulunmayan öðrenciler, danýþman ve bölüm baþkanýnýn onayý ile belirleyeceði bir üst yarýyýl dersleri ile birlikte toplam 45 AKTS krediye kadar kayýt yaptýrabilirler. Bu durumdaki öðrenciler daha kýsa sürede de mezun olabilirler.

(6) Danýþman onayý alýnmak koþulu ile öðrenciler, öðrenimleri süresince genel not ortalamasýný yükseltmek amacýyla, daha önce kayýt yaptýrýp baþarýlý olduklarý derse tekrar derslerin açýldýðý yarýyýllarda 45 AKTS krediye kadar kayýt yaptýrýp tekrarlayabilirler. Tekrarlanan bu derslerden alýnacak en son not geçerlidir.

(7) Teorik derslerin kredisi, o ders için belirlenen haftalýk ders saati ile eþittir. Uygulamalý derslerin kredisi ise, haftada 1- 4 saat arasýndaki derslerde toplam bir kredi deðerindedir.

(8) Yeni kaydolan öðrenciler; 17 nci maddede belirtilen ders muafiyetleri haricinde, sadece birinci ve ikinci yarýyýla ait tüm dersleri almakla yükümlüdür. Bir yarýyýla ait programda baþarýlamayan veya alýnamayan dersler, o derslerin verildiði ilk yarýyýlda öncelikle alýnýr.

Sýnýf geçme, ders geçme ve ön þartlý dersler

MADDE 14 (1) Eðitim-öðretim programlarý, Meslek Yüksekokulunun yarýyýllarýna göre düzenlenmiþ ders seçme esaslarýna göre uygulanýr. Dersler zorunlu ve seçmeli olmak üzere iki çeþittir. Öðrenciler mezun olabilmek için, Yüksekokul Kurulunun belirlemiþ olduðu en az kredi miktarýný bu derslerden saðlar.

(2) Gerektiðinde, ön þart olan dersler ve bunlara baðlý ön þartlý dersler Yüksekokul Kurulunca belirlenerek Senatonun onayýna sunulur. Ön þartlý derslerden baþarýsýzlýk halinde bu derse dayalý dersler alýnmaz.

Ders alma

MADDE 15 (1) Öðrenciler; her eðitim-öðretim yarýyýlýnda Meslek Yüksekokulunun akademik takviminde belirlenen süre içinde ders kayýtlarýný internet üzerinden yapar. Meslek Yüksekokulunun her program için belirlediði akademik danýþman da gerekli durumlarda ders kaydýný yapmaya yetkilidir.

(2) Öðrenciler ders kaydýný yaptýrmadan önce; 14/12/1999 tarihli ve 23906 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Üniversitelerarasý Ýletiþim ve Bilgi Teknolojilerine Dayalý Uzaktan Yükseköðretim Yönetmeliðinin 2 nci maddesinde belirtilen hizmetleri alabilmeleri için, Üniversite Yönetim Kurulunun ilgili mevzuata göre her yýl belirlediði öðrenim ücretini ödemekle yükümlüdür.

(3) Öðrenciler; tekrarlamak ve almak zorunda olduðu dersler hariç akademik takvimde belirtilen süreler içinde danýþmanýn onayýný almak þartýyla, kaydolduðu dersten kaydýný sildirmek veya yeni ders ekletmek üzere Müdürlüðe baþvurabilir.

(4) Öðrenciler, süresi içinde ve usulüne uygun bir þekilde kaydolmadýðý derslere devam edemez ve bu derslerin sýnavýna giremez. Kaydolmadýðý dersin sýnavýna giren öðrencinin notu iptal edilir.

(5) Alýnmasý gereken yarýyýlda alýnmamýþ veya alýndýðý halde baþarýsýz olunan dersler, verildikleri ilk yarýyýlda tekrar alýnýr.

(6) Öðrenciler derslerini kendileri seçerler, danýþmanlar tarafýndan belirlenen dersler öðrenci iþleri bilgi sistemi tarafýndan otomatik olarak da belirlenebilir.

Üst yarýyýldan/yýldan ders alma

MADDE 16 (1) Öðrenci, bulunduðu yarýyýl içerisinde alt yarýyýldan baþarýsýz dersi olmamak ve not ortalamasý en az 3.00 olmak þartýyla, bu Yönetmeliðin 15 inci maddesindeki esaslara göre Yüksekokul Yönetim Kurulu kararý ile bir üst yarýyýldan ders alabilir. Birinci sýnýfýn birinci yarýyýlýnda okuyan öðrenciler bir üst yarýyýldan ders alamaz.

Ders muafiyetleri

MADDE 17 (1) Yüksekokula yeni kayýt yaptýran öðrenciler, daha önce kayýtlý olduklarý yükseköðretim kurumlarýnda almýþ ve baþarmýþ olduklarý derslerden muaf olmak için birinci yarýyýl eðitim-öðretiminin baþlamasýndan itibaren onbeþ iþ günü içinde baþvurduklarý takdirde, muafiyet istekleri Yüksekokul Yönetim Kurulunca deðerlendirilir ve karara baðlanýr. Muaf olduðu dersler dikkate alýnarak, Yüksekokul Yönetim Kurulu kararý ile öðrenci daha üst sýnýf veya yarýyýllarýn birinden öðrenime baþlatýlabilir. Yukarýda belirtilen süre ve zaman dýþýndaki baþvurular dikkate alýnmaz.

Devam zorunluluðu

MADDE 18 (1) Uzaktan eðitim programlarýna kayýtlý öðrencilerde staj hariç devam zorunluluðu aranmaz.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Sýnavlar ve Deðerlendirme Esaslarý

Sýnavlar

MADDE 19 (1) Sýnavlarýn baþlangýç ve bitiþ tarihleri akademik takvimde yer alýr. Bu programlarda, her dönem için en az bir ara sýnav, bir dönem sonu sýnavý yapýlýr. Ayrýca, yýl boyunca kýsa sýnav, ödev gibi deðerlendirmeler yapýlabilir. Ara sýnavlar, kýsa sýnavlar ve ödevler internet üzerinden uygulanýr. Dönem sonu sýnavlarý ise yüz yüze olarak yapýlýr. Ders öðretim elemaný, yarýyýl içi çalýþmalarý; sýnav, kýsa sýnav, ödev, proje, ders izleme, tartýþma, mesaj ve benzeri çalýþmalar þeklinde belirleyerek deðerlendirir. Tüm bu deðerlendirmeler internet üzerinden uygulanýr. Sýnavlar, Üniversitelerarasý Ýletiþim ve Bilgi Teknolojilerine Dayalý Uzaktan Yükseköðretim Yönetmeliði hükümlerine göre Yüksekokul Yönetim Kurulunun belirlediði gün, yer ve saatlerde yapýlýr.

Ara ve dönem sonu sýnavlarý, dönem içi çalýþmalar

MADDE 20 (1) Ara sýnavlar, kýsa sýnavlar ve ödevler internet ya da iletiþim aðlarý üzerinden yapýlabilir. Dönem sonu sýnavlarý yazýlý, sözlü ya da test biçiminde olabilir. Yýl içi ara sýnav ve deðerlendirmelerinin sayýsý, Yüksekokul Yönetim Kurulu kararý ile belirlenir. Uzaktan eðitimde dönem sonu sýnavlarýnýn baþarý notuna katkýsý %80, yarýyýl içinde yapýlan çalýþmalarýn baþarý notuna katkýsý %20dir. Ders öðretim elemaný, yarýyýl içi çalýþmalarý; sýnav, ödev, proje ve benzeri çalýþmalar þeklinde belirleyebilir. Yarýyýl içinde yapýlan çalýþmalarýn aðýrlýklarý Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafýndan belirlenir.

(2) Bir dersin eðitim-öðretimi ile ilgili yarýyýl içi ara sýnavý, araþtýrma, inceleme, uygulama, proje, bitirme ödevi ve benzeri çalýþmalardan elde edilen notlar, yarýyýl içi notu olarak belirlenir. Yarýyýl içi çalýþmalara katýlmayan veya anýlan çalýþmalarý yapmayan öðrenciye, katýlmadýðý yarýyýl içi çalýþmanýn her biri için sýfýr (0) notu verilir. Yarýyýl içi notu, yarýyýl sonu sýnav tarihinden en geç bir hafta önce eðitim yönetim sisteminde ilan edilir.

(3) Dönem sonu sýnavlarý (yarýyýl sonu sýnavý), öðrencinin kaydolduðu dersin ait olduðu yarýyýl sonunda gireceði sýnavdýr. Bir dersin dönem sonu sýnavýna girebilmek için o derse kayýt olmak þartýný saðlamak gerekir.

Mazeret sýnavý

MADDE 21 (1) Ýletiþim ve bilgi teknolojisine dayalý uzaktan eðitim sistemine kayýtlý olan öðrencilerin mazeret sýnavý hakký olmaz.

Tek ders sýnavý

MADDE 22 (1) Mezun olabilmek için zorunlu staj çalýþmasý hariç, devam koþulunu yerine getirmiþ olduðu tek dersten baþarýsýz olan öðrencilere, dilekçe ile baþvurmalarý halinde bir defaya mahsus olmak üzere bütünleme sýnavýný takip eden bir ay içinde tek ders sýnavý açýlýr. Tek ders sýnavý her yarýyýl bütünleme sýnavlarýndan sonra yapýlýr. Dilekçe ile müracaat edip sýnava girmeyen öðrenci tek ders sýnav hakkýný kullanmýþ sayýlýr.

Sýnavýn geçerliliði

MADDE 23 (1) Öðrenciler, sýnav programýnda belirtilen zaman ve yerde sýnavlara girmek zorundadýr. Aksi halde sýnavlarý geçersiz sayýlýr. Öðrencilerin girmemesi gereken bir sýnava girmesi sonucunda aldýðý not, ilan edilmiþ olsa dahi iptal edilir.

(2) Sýnavlarda kopya çektiði veya kopyaya teþebbüs ettiði tespit edilen öðrenciler, o dersten 0 (sýfýr) not almýþ sayýlýr. Ayrýca, haklarýnda 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði hükümleri uygulanýr.

Sýnavlarýn düzenlenmesi

MADDE 24 (1) Sýnavlarýn baþlangýç ve bitiþ tarihleri akademik takvimde yer alýr. Sýnav tarihleri ise, Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafýndan tespit edilir. Sýnavlar Ulusal Bayram ve genel tatil günleri dýþýnda Cumartesi ve Pazar günleri de yapýlabilir.

Sýnav evraklarýnýn saklanmasý

MADDE 25 (1) Öðretim elemaný tarafýndan imzalanarak kapatýlan zarflar içerisinde, Yüksekokul Müdürlüðüne teslim edilen her türlü sýnav kâðýdý/evraký ile eðitim yönetim sisteminde kayýtlý bulunan ders devam ve ara sýnavlara ait veri tabaný sýnava giriþ tarihinden itibaren iki yýl süre ile saklanýr.

Not ortalamasý

MADDE 26 (1) Genel aðýrlýklý not ortalamasý; ilgili derslerden alýnmýþ harfli baþarý notlarýnýn, her birinin karþýlýðý olan baþarý katsayýlarýnýn, o dersin AKTS kredisi ile çarpýlarak bulunan sayýlarýn toplamýnýn, ayný derslerin AKTS kredi toplamýna bölünmesiyle bulunur. Bu hesaplamalar sonucu ortaya çýkan deðerler, virgülden sonra iki haneye yuvarlanýr. Virgülden sonraki üçüncü hane, beþten küçükse sýfýra; beþ veya beþten büyükse, ikinci haneyi bir artýracak þekilde yuvarlanarak hesaplanýr.

(2) Danýþman onayý alýnmak koþulu ile öðrenciler, öðrenimleri süresince genel not ortalamasýný yükseltmek amacýyla, daha önce kayýt yaptýrýp baþarýlý olduklarý derse, tekrar derslerin açýldýðý yarýyýllarda 45 AKTS krediyi aþmayacak þekilde kayýt yaptýrýp tekrarlayabilirler. Dersi kaçýncý kez aldýðý belirtilerek ders kayýtlarý yapýlýr. Tekrarlanan bu derslerden alýnacak en son not geçerlidir.

Sýnav sonuçlarýnýn ilaný ve sýnav notuna itiraz

MADDE 27 (1) Öðretim elemanlarý sýnavlarýn bittiði en son tarih itibarýyla yedi takvim günü içerisinde, sýnav sonuçlarýný ilan etmek ve sýnav evrakýný ilgili öðretim birimine sýnavlarýn bitiminden itibaren otuz günlük süre içerisinde teslim etmek zorundadýrlar. Sýnavlara iliþkin belge ve tutanaklar ilgili eðitim birimince en az iki yýl saklanýr.

(2) Not giriþlerinin otomasyon sistemine zamanýnda girilememesi halinde, ilgili öðretim elemanýnýn dilekçesi ve not listesi birim yönetim kurullarýnda görüþülerek karara baðlandýktan sonra birim öðrenci iþleri tarafýndan programa iþlenir.

(3) En az iki yýl saklanan belge ve tutanaklar, müdürlük tarafýndan kurulan imha komisyonunca tutanak altýna alýnarak imha edilir. Ýmha komisyonu, müdür, program baþkaný,  meslek yüksekokulu sekreteri olmak üzere en az üç kiþiden oluþur.

(4) Sýnav sonuçlarýnýn ilanýndan itibaren beþ takvim günü içinde, sonuçlara Yüksekokul yönetimine maddi hata gerekçesiyle yazýlý olarak itiraz edilebilir. Dersi veren öðretim elemaný en geç üç iþ günü içerisinde itirazý deðerlendirir. Sýnav sonuçlarýnda maddi hatalarýn düzeltilmesi dýþýnda deðiþiklik yapýlamaz. Ýtirazlar, dersi veren öðretim elemanýnca yapýlacak incelemeden sonra ilgili yönetim kurulunca karara baðlanýr.

Sýnavlarýn deðerlendirilmesi ve baþarý notu

MADDE 28 (1) Sýnavlar 100 tam not üzerinden veya 100lük sisteme döndürülecek þekilde deðerlendirilir. Bir dersin yarýyýl içi deðerlemelerinin türü, atölye, laboratuvar, pratik çalýþma gibi uygulamalarýn aðýrlýklarý dersi veren öðretim elemaný tarafýndan yarýyýlýn ilk iki haftasý içinde bölüm baþkanlýðýnýn talebi, birim yönetim kurulunun uygun görmesi halinde öðrencilere duyurulur. Yarýyýl içi deðerlendirmelerinin ara sýnav ile yarýyýl/yýl sonu sýnavý veya bütünleme sýnavý notunun toplanmasý sonucunda virgülden sonra iki basamak alýnarak dersin baþarý ortalamasý belirlenir.

(2) Yarýyýl sonu sýnavý sonucunda baþarýsýz olup bütünleme sýnavýna giren öðrencinin deðerlendirmesinde, yarýyýl sonu sýnavý yerine bütünleme sýnavý notu deðerlendirmeye alýnýr.

(3) Dersin baþarý notu, mutlak veya dersin baþarý ortalamasý esas alýnarak baðýl deðerlendirme yöntemi kullanarak hesaplanýr. Baðýl deðerlendirme yöntemi uygulama esaslarý Senato tarafýndan belirlenir. Mutlak veya baðýl deðerlendirme yöntemi kullanýlarak her öðrenciye ilgili öðretim elemaný tarafýndan baþarý derecesini belirten harfle ifade edilen aþaðýdaki baþarý notlarý verilir:

KATSAYI      YÜZDE veya YÜZLÜK KARÞILIÐI           DERECELENDÝRME

AA                  4.00                        90-100                             MÜKEMMEL

BA                  3.50                        85-89                               ÇOK ÝYÝ

BB                  3.00                        75-84                               ÝYÝ

CB                  2.50                        70-74                               ORTA

CC                  2.0                          60-69                               GEÇER

DC                  1.50                        50-59                               BAÞARISIZ

FF                   0.00                        49 ve aþaðýsý                    BAÞARISIZ

DZ                  0.0                          DEVAMSIZ                   BAÞARISIZ

(4) Katsayý deðeri olmayan ve not ortalamasýna katýlmayan öðrenciye, MU, TR baþarý notlarý verilebilir.

(5) MU (muaf) notu, muafiyet sýnavý sonucunda baþarýlý olarak deðerlendirilen öðrencilere ve baþka bir yükseköðretim kurumunda baþarýlmýþ, muaf kabul edilen derslerin baþarý notunu göstermek için de kullanýlýr. Baþarý notu MU ile deðerlendirilen öðrenci o dersi baþarmýþ sayýlýr ve bu baþarý notu genel not ortalamasýna katýlmaz.

(6) TR (transfer) notu, bir baþka yükseköðretim kurumundan yatay geçiþ yolu ile gelen öðrenciye, daha önce devam etmiþ olduðu kurumlarda baþarýyla tamamladýðý ve geçiþ yaptýðý programa uygun görülen dersler öðretim birimi yönetim kurulunun kararýyla verilir. Bir öðrenciye yönetim kurulunca, uygun görülen koþullarda baþka bir yurt içi veya yurt dýþýndaki yükseköðretim kurumundan aldýðý dersi baþarýyla tamamladýðýnda da TR notu verilir. TR notu genel not ortalamasýna katýlmaz.

(7) Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC ve YT baþarý notu alan öðrenci o dersi baþarmýþ sayýlýr. Baþarý notu DC, FF, DZ ve YZ olan dersler baþarýsýz olup, açýldýklarý ilk yarýyýlda tekrar edilir.

(8) Seçmeli derslerden baþarýsýz olan öðrenciler danýþman onayý ile ayný yarýyýlda açýlan diðer seçmeli derse kayýt yaptýrabilir. Bu durumda öðrencinin yeni kayýt yaptýrdýðý seçmeli dersten aldýðý baþarý notu geçerlidir. Ancak seçmeli dersini deðiþtiren öðrencinin bu dersin öðrenim ücretinin hesaplanmasýnda seçmeli dersini deðiþtirmesi bu dersi ilk kez alýyor þeklinde deðerlendirilmez. Bu öðrencinin seçmeli dersi kaçýncý kez aldýðý dikkate alýnarak harç iþlemleri yapýlacaktýr.

(9) YT (Yeterli) ve YZ (Yetersiz) notu stajlarýn baþarý durumlarýný belirtmek için kullanýlýr.

(10) 2547 sayýlý Kanunun 5 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (ý) bendinde belirtilen ortak zorunlu Atatürk Ýlkeleri ve Ýnkýlâp Tarihi, Türk Dili, Yabancý Dil dersleri ile Güzel Sanatlar ve Beden Eðitimi derslerinin baþarý deðerlendirmesi, bu maddenin üçüncü fýkrasýndaki harf notlarý ile ifade edilerek ortalamaya katýlýr.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Öðrenime Ara Verme, Yatay Geçiþler, Mezuniyet ve Diploma Ýþlemleri,

Sertifika Programlarý, Katký Payý Ödemeleri ve Ýliþik Kesme

Öðrenime ara verme

MADDE 29 (1) Öðrencilere; belgeleyecekleri önemli ve haklý nedenleri bulunmasý veya eðitim-öðretimlerine katkýda bulunacak yurtdýþý burs, staj ve araþtýrma imkânlarý doðmasý halinde Yüksekokul Yönetim Kurulu kararý ile ön lisans eðitim-öðretimi süresince en az bir, en çok iki yarýyýl izin verilebilir. Bu izin süresi azami kanuni eðitim süresine eklenir. Ancak, bu tür izinler ile ilgili baþvurularýn kayýt yenileme süresi sonuna kadar yapýlmasý gerekir. Ýzinli olunan dönem öðretim süresinden sayýlmaz. Bu þekilde izin alan öðrenci Yüksekokula devam edemez, öðrenci kimliði alamaz ve izinli olduðu yarýyýl/yýlsonundaki sýnavlara giremez.

(2) Bir yýlý aþkýn süre ile rapora dayalý saðlýk mazereti bulunan veya tecilinin kaldýrýlmasý suretiyle askere alýnan öðrencilerin, rapor veya askerlik süresi içindeki öðrenim haklarý saklý tutulur.

Yatay geçiþler

MADDE 30 (1) Yatay geçiþler; 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarýnda Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasýnda Geçiþ, Çift Ana Dal, Yan Dal ile Kurumlar Arasý Kredi Transferi Yapýlmasý Esaslarýna Ýliþkin Yönetmelik hükümlerine göre yapýlýr. Birinci veya ikinci öðretim diploma programlarýndan açýk veya uzaktan eðitim veren diploma programlarýna Yatay Geçiþ yapýlabilir.

Mezuniyet ve diploma

MADDE 31 (1) Ön lisans diplomasý verilebilmesi için öðrencinin almasý gereken dersleri baþarý ile tamamlamasý ve 25/8/2011 tarihli ve 28036 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Uþak Üniversitesi Eðitim-Öðretim Sýnav Yönetmeliði  24 üncü maddesinde belirtilen þartlarý saðlamasý gerekmektedir.

(2) Genel not ortalamasý 3,00-3,49 arasýnda olan öðrenciler onur, 3,50 veya daha yukarý olan öðrenciler üstün onur listesine geçerek mezun olurlar ve ayrýca baþarý belgesi verilir.

(3) Mezuniyete hak kazanan öðrencinin mezuniyeti ile ilgili kontrollerin yapýlmasýndan sonra yönetim kurulu tarafýndan mezuniyetine karar alýnmasý iþlemi yapýlýr. Mezun olmaya hak kazanan öðrenciye mezuniyet tarihinden itibaren bir ay içerisinde diplomasý verilir. Diplomasýnýn basýlamamasý durumunda ise öðrenciye geçici mezuniyet belgesi düzenlenir.

(4) Diploma ve sertifikalar, Senato tarafýndan belirlenen esaslara göre düzenlenir.

Sertifika programlarý

MADDE 32 (1) Meslek Yüksekokulu uygun gördüðü alanlarda sertifika programý açabilir. Sertifika programlarýnýn esaslarý Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulunca belirlenir ve Senato tarafýndan onaylanarak yürürlüðe konur.

Katký payý ödemeleri

MADDE 33 (1) Öðrenciler, 2547 sayýlý Kanunun geçici 58 inci maddesinde ve 14/12/1999 tarihli ve 23906 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Üniversitelerarasý Ýletiþim ve Bilgi Teknolojilerine Dayalý Uzaktan Yükseköðretim Yönetmeliðinin 2 nci maddesinde belirtilen hizmetleri alabilmek için, Üniversite Yönetim Kurulunun her yýl belirlediði öðrenim ücretini ve katký payýný ödemekle yükümlüdür.

(2) Kayýt silme veya sildirme halinde ödenmiþ olan katký paylarý ve öðrenim ücretleri iade edilmez.

Ýliþik kesme

MADDE 34 (1) Aþaðýda sayýlan hallerde yönetim kurulu kararýyla öðrencinin Üniversite ile iliþiði kesilir:

a) Kayýt sýrasýnda sahte ve/veya gerçeðe aykýrý belge verildiðinin anlaþýlmasý,

b) Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði hükümlerine göre yükseköðretim kurumundan çýkarma cezasý alýnmýþ olmasý,

c) Açýk öðretim fakültesi hariç, baþka bir yükseköðretim kurumunda kayýtlý olunmasý,

ç) Öðrencinin kendi yazýlý isteði ile kaydýn sildirilmek istenmesi. (Bu durumda yönetim kurulu kararý aranmaz.)

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Disiplin ve kullanýcý öðrencilerin sorumluluklarý

MADDE 35 (1) Öðrencilerin disiplin iþ ve iþlemlerinde; 2547 sayýlý Kanun, Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði ile ilgili diðer mevzuat hükümleri uygulanýr.

(2) Ýletiþim ve bilgi teknolojilerine dayalý uzaktan eðitim sistemine kayýtlý öðrenciler, öðrenci bilgi sistemi ve eðitim yönetim sistemine giriþ için belirlenen kullanýcý ismini ve þifresini kullanmak ve bunlarýn baþkasý tarafýndan kullanýlmamasý için gerekli tedbirleri almak zorundadýr. Kullanýcý adýnýn ve þifresinin baþka kiþilerce kullanýldýðý þüphesinde olan öðrencinin en kýsa zamanda sistem yöneticilerine baþvurmasý gerekir. Her iki sistemde gerçekleþtirilen tüm iþlemler, doðrudan öðrencinin sorumluluðundadýr.

(3) Üniversiteden uzaklaþtýrma cezasý alan öðrenciler bu süre içinde eðitim-öðretim ve sosyal faaliyetlere katýlamadýklarý gibi, Üniversitenin tesislerine ve eðitim yönetim sistemine giremezler.

Tebligat ve adres bildirimi

MADDE 36 (1) Her türlü yazýlý bildirim, öðrencinin programa kayýt sýrasýnda bildirdiði adrese yazýlý olarak yapýlmak suretiyle tamamlanmýþ sayýlýr. Kayýt olurken bildirdikleri adresleri deðiþtirdikleri halde, bunu idareye bildirmemiþ veya yanlýþ ya da eksik adres vermiþ olan öðrencilerin mevcut adreslerine bildirim yapýlmasý halinde, kendilerine bildirim yapýlmýþ sayýlýr.

Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

MADDE 37 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; Uþak Üniversitesi Eðitim-Öðretim ve Sýnav Yönetmeliði ve ilgili  mevzuat hükümleri uygulanýr.

Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik

MADDE 38 (1) 20/8/2009 tarihli ve 27325 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Uþak Üniversitesi Uzaktan Eðitim Meslek Yüksekokulu Önlisans Eðitim-Öðretim ve Sýnav Yönetmeliði yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Ýntibak

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) 2011-2012 eðitim öðretim yýlýndan önce Üniversiteye kayýtlý öðrencilerin ders kredileri için, 38 inci madde ile yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik hükümleri uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 39 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 40 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Uþak Üniversitesi Rektörü yürütür.