1 Kasým 2011 SALI

Resmî Gazete

Sayý : 28102

YÖNETMELÝK

Mevlana Üniversitesinden:

MEVLANA ÜNÝVERSÝTESÝ YABANCI DÝLLER HAZIRLIK OKULU
E
ÐÝTÝM VE ÖÐRETÝM YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Mevlana Üniversitesi Yabancý Diller Hazýrlýk Okulunda yürütülecek olan dil hazýrlýk eðitim-öðretimi ile sýnavlarda uygulanacak usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Mevlana Üniversitesi Yabancý Diller Hazýrlýk Okulunda yürütülecek olan dil hazýrlýk eðitim-öðretimi ile sýnavlarda uygulanacak usul ve esaslara iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 14 üncü ve 49 uncu maddelerine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) A1, A2, B1, B2, C1 ve C2 kurlarý: Avrupa Birliði ülkelerinde kabul edilen kiþisel dil becerilerine ait seviyeleri,

b) Dil Hazýrlýk Okulu: Mevlana Üniversitesi Yabancý Diller Hazýrlýk Okulunu,

c) Dil Hazýrlýk Okulu Müdürlüðü: Dil hazýrlýk eðitimini yürüten Mevlana Üniversitesi Yabancý Diller Hazýrlýk Okulu Müdürlüðünü,

ç) Dil Hazýrlýk Okulu Yönetim Kurulu: Mevlana Üniversitesi Yabancý Diller Hazýrlýk Okulu Yönetim Kurulunu,

d) Düzey Belirleme Sýnavý (DBS): Her öðretim yýlý baþýnda öðrencilerin seviyelerine en uygun kurdan eðitime baþlamalarý için uygulanan sýnavý,

e) Hazýrlýk Sýnýfý: Mevlana Üniversitesi Yabancý Diller Hazýrlýk Okulu tarafýndan yürütülen Ýngilizce hazýrlýk eðitiminin verildiði sýnýfý,

f) IELTS: Uluslararasý yabancý dil yeterlik sýnavlarýndan olan International English Language Testing System Sýnavýný,

g) KPDS: Üniversite tarafýndan eþdeðerliliði kabul edilen Kamu Personeli Yabancý Dil Bilgisi Seviye Tespit Sýnavýný,

ð) Kur Bitirme Sýnavý (KBS): Her kur sonunda yapýlan deðerlendirme sýnavýný,

h) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezini,

ý) Rektör/Rektörlük: Mevlana Üniversitesi Rektörünü/Rektörlüðünü,

i) Senato: Mevlana Üniversitesi Senatosunu,

j) Sürekli Deðerlendirme Puaný (SDP): Bir öðrencinin bir kur boyunca aldýðý notlarýn genel ortalamasýný,

k) TOEFL: Uluslararasý yabancý dil yeterlik sýnavlarýndan olan Test of English as a Foreign Language Sýnavýný,

l) ÜDS: Üniversitelerarasý Kurul Yabancý Dil Sýnavýný,

m) Üniversite: Mevlana Üniversitesini,

n) Yabancý Dil Yeterlik Sýnavý (YDYS): Yabancý Diller Hazýrlýk Okulu tarafýndan uygulanan ve öðrencilerin yabancý dil yeterlik düzeylerinin ölçüldüðü sýnavý,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Eðitim-Öðretim ve Sýnavlara Ýliþkin Esaslar

Eðitim-öðretimin amacý

MADDE 5 (1) Dil hazýrlýk eðitim-öðretiminin amacý; Üniversitenin ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarýna yeni kabul edilen öðrencilerin yabancý dil yeterliliklerini ölçmek, hazýrlýk eðitimine alýnan öðrencilerin yabancý dil bilgi ve becerilerini geliþtirmek, dinlediðini ve okuduðunu anlayabilecek, düþündüðünü yazýlý ve sözlü olarak ifade edebilecek, kayýt olduklarý eðitim-öðretim programlarýnýn yabancý dilde verilen derslerini ve öngördüðü konularda yazýlmýþ bilimsel yayýnlarý takip edebilecek ve araþtýrma yapabilecek seviyeye çýkarmaktýr.

Eðitim-öðretimin kapsamý

MADDE 6 (1) Hazýrlýk sýnýfýnda yapýlan yabancý dil eðitiminin müfredatý, Üniversitenin akademik program ihtiyaçlarý esas alýnarak A1, A2, B1, B2, C1 ve C2 kurlarýna göre düzenlenir. Hazýrlýk sýnýfýný baþarý ile bitirebilmek için, her öðrencinin Dil Hazýrlýk Okulu tarafýndan yapýlan DBS sonuçlarýna göre belirlenecek kurdan eðitimine baþlamasý ve öngörülen seviyede hazýrlýk sýnýfýný bitirmesi veya YDYS sýnavýnda baþarýlý olmasý gerekir.

Düzey belirleme ve yeterlik sýnavlarý

MADDE 7 (1) Üniversiteye kaydolan öðrenciler, DBS ve/veya YDYSye tabi tutulurlar. Bunlardan;

a) DBS, eðitim-öðretim yýlýnýn baþýnda bir kez yapýlýr. DBS, yabancý dil hazýrlýk programýna devam edecek öðrencilerin yabancý dil seviyelerini tespit etmek ve öðrencileri aldýklarý puanlara göre seviye kurlarýna yerleþtirmek için yapýlýr. Bu sýnavdan alýnan puanlarýn diðer sýnavlara etkisi olmaz. Bu sýnav sonucuna göre öðrenciler A1, A2, B1, B2 veya C1 seviyelerindeki sýnýflarda yabancý dil eðitimlerine baþlarlar.

b) YDYS, eðitim-öðretim yýlýnýn baþýnda, birinci yarýyýl sonunda ve yýl sonunda olmak üzere yýlda üç kez yapýlýr. YDYS tek veya iki aþamalý olarak yapýlabilir. Yeterlik sýnavýna iliþkin esaslar Dil Hazýrlýk Okulu Yönetim Kurulu tarafýndan belirlenir ve eðitim-öðretim yýlý baþýnda yapýlacak olan YDYSden önce ilan edilir.

c) Eðitim-öðretim yýlý baþýnda yapýlan YDYSye daha önceki yýllarda herhangi bir nedenle baþarýsýz olmuþ öðrenciler ile Üniversiteye ilk defa kayýt yaptýran öðrenciler girebilir. Birinci yarýyýl sonunda yapýlan YDYSye daha önceki yýllarda herhangi bir nedenle baþarýsýz olan öðrenciler ile hazýrlýk sýnýfýna o yýl baþlamýþ öðrencilerden devam þartýný yerine getirmiþ olanlar katýlabilir. Yýl sonunda yapýlan YDYSye ise; devam þartýný yerine getirdiði halde yerleþtirildiði programýn öngördüðü kur seviyesinde hazýrlýk programýný o yýl bitiremeyen öðrenciler ile daha önceki yýllarda herhangi bir nedenden dolayý baþarýsýz olan öðrenciler katýlabilir.

Muafiyet

MADDE 8 (1) Yabancý dil hazýrlýk sýnýfýna devam etmesi gereken öðrenciler, aþaðýdaki þartlardan en az birini karþýlamak kaydýyla dil hazýrlýk eðitiminden muaf sayýlarak yerleþtirildikleri programlarda eðitim-öðretime baþlar:

a) Dil Hazýrlýk Okulu tarafýndan yapýlan YDYSde baþarýlý olmak.

b) KPDS veya ÜDS sýnavýndan en az 70 puan almak veya Yükseköðretim Kurulu tarafýndan denkliði kabul edilen ve Dil Hazýrlýk Okulu Yönetim Kurulunun uygun gördüðü IELTS, TOEFL gibi uluslararasý dil sýnavlarýnýn birinden eþdeðer puan almýþ olmak. Ulusal veya uluslararasý sýnav sonuçlarýnýn kabul edilebilmesi için, sýnavýn yapýldýðý tarihten itibaren üç yýlýn geçmemesi þarttýr.

c) Baþka bir üniversitenin hazýrlýk programýna devam etmiþ ve hazýrlýk sýnýfý eðitimini son üç yýl içerisinde Üniversitenin öngördüðü seviyede baþarýyla bitirmiþ olmak. Ancak bu öðrencilerin muafiyet durumlarýna Dil Hazýrlýk Okulu Yönetim Kurulu karar verir.

ç) Daha önce öðrencisi olduðu baþka bir üniversitenin yaptýðý hazýrlýk sýnýfý yabancý dil yeterlik sýnavýný Üniversitenin öngördüðü seviyede, son üç yýl içerisinde baþarmýþ olmak. Ancak bu öðrencilerin muafiyet durumlarýna Dil Hazýrlýk Okulu Yönetim Kurulu karar verir.

d) Orta öðrenimini; yabancý dilinin anadil olduðu bir ülkede, o ülke vatandaþlarýnýn devam ettiði eðitim kurumlarýnda tamamladýðýný belgelemek.

e) Yurt içi veya yurtdýþýndaki bir üniversitede yabancý dille eðitimin yapýldýðý bir programdan mezun olmak. Ancak bu öðrencilerin muafiyet durumlarýna Dil Hazýrlýk Okulu Yönetim Kurulu karar verir.

Eðitim süresi ve devam

MADDE 9 (1) Dil hazýrlýk programýnda eðitim-öðretim yýl esasýna göre düzenlenir. Bir eðitim-öðretim yýlý her biri onaltý haftalýk iki yarýyýldan oluþur. Haftalýk ders saat yükü 20 saatten ve bir yarýyýlda 260 saatten az olmamak üzere Dil Hazýrlýk Okulunca belirlenir. Her yarýyýl ise sekizer haftalýk iki kur döneminden oluþur ve bir eðitim-öðretim yýlý boyunca toplam dört kur dönemi vardýr.

(2) Öðrencilerin devam ettikleri her kur döneminin sonunda yapýlacak olan KBSye girebilmeleri için derslere %85 oranýnda devam etmeleri zorunludur. %15 devamsýzlýk sýnýrýný aþan öðrenciler bu sýnava giremez ve ayný kuru bir sonraki kur döneminde tekrar eder.

(3) KBSye katýlamayan öðrencilerden mazereti Dil Hazýrlýk Okulu Yönetim Kurulunca kabul edilenlere, kurbitirme sýnavý için bir eðitim-öðretim yýlýnda en fazla bir defa mazeret sýnavý hakký verilir.

(4) O yýl hazýrlýk sýnýfýna baþlamýþ olan öðrencilerin dönem ya da yýl sonunda yapýlacak olan YDYSye girebilmeleri için toplamda derslere en az %85 oranýnda devam etmeleri þarttýr.

Baþarý ve deðerlendirme

MADDE 10 (1) Sekiz hafta süren bir kur boyunca yapýlan sýnav, sunum, ödev, proje, grup çalýþmasý, derse katýlým ve benzeri etkinliklere ait notlarýn genel ortalamasý alýnarak her öðrenci için SDP hesaplanýr. Deðerlendirme türlerinin not ortalamasýndaki aðýrlýklarý her eðitim-öðretim yýlý baþýnda Dil Hazýrlýk Okulu Yönetim Kurulunca belirlenerek öðrencilere duyurulur. Kur geçme notu 100 üzerinden 70 olup, bunun %6sýný SDP, diðer %40’ýný ise KBS puaný oluþturur. Baþarý puanýnýn hesaplanmasý için bir öðrencinin öncelikle KBSden en az 65 puan almasý gerekir. KBSden en az 65 puan alan ve SDP ve KBS puan ortalamasý 70 ve üzeri olan öðrenciler eðitim gördükleri kuru baþarmýþ kabul edilir. KBSden 65 puan alamayan ve/veya SDP-KBS ortalamasý 70in altýnda olan öðrenciler bulunduklarý kuru tekrar eder.

(2) Öðrencilerin, YDYSye girmeden hazýrlýk sýnýfýnda baþarýlý olabilmesi için, B2 seviyesini baþarý ile tamamlamýþ olmalarý gerekir.

(3) Programlarýn öngördüðü seviyede hazýrlýk sýnýfýný bitiremeyen öðrenciler YDYSnin birinci aþamasýnda 100 üzerinden en az 60 puan aldýktan sonra ikinci aþamasýna katýlabilir. Bir öðrencinin YDYSde baþarýlý sayýlabilmesi için birinci ve ikinci aþama ortalamasýnýn 100 üzerinden 70 ve üzeri olmasý gerekir.

(4) Tamamen yabancý dille eðitim verilen programlarý kazanan veya derslerinin en az %30u yabancý bir dilde okutulan bir bölümü kazanan ve yabancý dil hazýrlýk programýna devam edip ikinci yarýyýl sonu itibarýyla B2 kurunu baþarý ile tamamlayamayan ve/veya yapýlan YDYSde baþarýlý olamayan öðrenciler;

a) Yerleþtirildiði programýn öngördüðü en üst kur seviyesine gelmiþ olanlar için Dil Hazýrlýk Okulunun açabileceði yabancý dil hazýrlýk yaz okulu programýnda baþarýlý olarak,

b) Yabancý dil seviyelerini kendi imkânlarýyla geliþtirerek takip eden YDYSde baþarýlý olarak,

c) Ýlave bir veya iki yarýyýl daha yabancý dil hazýrlýk programýna devam edip B2 kurunu baþarý ile tamamlayarak

girmeye hak kazandýklarý ön lisans, lisans veya lisansüstü programa devam edebilirler.

(5) Bu maddenin dördüncü fýkrasýnda belirtilen ve ikinci yarýyýl sonu itibarýyla B2 kurunu baþarý ile tamamlayamayan veya YDYSde baþarýlý olamayanlar; Üniversitede ya da baþka bir üniversitede öðretim dili Türkçe olan eþdeðer bir programa, eþdeðer programýn bulunmamasý halinde, yakýn programlardan birine ÖSYM tarafýndan yerleþtirilir. Ancak, kayýt yaptýrdýðý yýl itibarýyla, öðrencinin Üniversiteye giriþ puanýnýn, yerleþtirileceði programa kayýt yaptýrmak için aranan taban puanýndan düþük olmamasý gerekir.

(6) Tamamý veya %30u Ýngilizce olan programlara yerleþtirilen öðrenciler, yabancý dil hazýrlýk sýnýfýnda en fazla dört yarýyýl okuyabilir.

(7) Öðretim dili Türkçe olmakla birlikte, programýnda kýsmen veya tamamen yabancý dille okutulan seçmeli derslere yer verilen fakülte, enstitü veya yüksekokul öðrencileri, hazýrlýk sýnýfýnda, devam þartýný yerine getirmek kaydýyla ikinci yarýyýl sonunda veya isteðe baðlý olarak devam ettikleri takdirde üçüncü veya dördüncü yarýyýl sonunda B2 kurunu baþarý ile tamamlayamasalar veya yapýlan YDYSde baþarýlý olamasalar bile, ön lisans, lisans veya lisansüstü programlara devam edebilirler. Ýkinci yarýyýl sonu itibarýyla devam þartýný yerine getiremeyen öðrenciler; bir sonraki eðitim-öðretim yýlý baþýnda yapýlan YDYSde baþarýlý olamadýklarý takdirde, dil hazýrlýk programýna bulunduklarý seviyeden bir veya iki yarýyýl daha devam ederler. Ancak bu öðrenciler, kýsmen veya tamamen yabancý dille okutulanlarýn dýþýnda, sadece Türkçe olarak verilen seçmeli dersleri alabilir. Mezun olabilmek için girmiþ olduklarý YDYSlerden birinden baþarýlý olmak zorundadýrlar.

Sýnav sonuçlarýna itiraz

MADDE 11 (1) Öðrenciler, sýnav sonuçlarýnýn ilan edildiði tarihten itibaren yedi gün içerisinde Dil Hazýrlýk Okulu Müdürlüðüne dilekçe vererek itiraz edebilir. Sýnav evraký, Dil Hazýrlýk Okulu Müdürlüðü tarafýndan belirlenen komisyon tarafýndan incelenir ve Dil Hazýrlýk Okulu Yönetim Kurulu tarafýndan karara baðlanarak sonuç bir hafta içerisinde öðrenciye duyurulur.

Dil hazýrlýk programý yaz okulu

MADDE 12 (1) Yýl sonu itibarýyla B1 kurunu bitirmiþ veya B2 kurundan baþarýsýz olmuþ öðrenciler için bir kur dönemi yaz okulu açýlýr. Yaz okulu programýnýn açýlabilmesi için en az onbeþ öðrencinin kesin kayýt yaptýrmasý gerekir.

(2) Yaz okulu programýnýn süresi, baþlama ve bitiþ tarihlerine, Dil Hazýrlýk Okulu Yönetim Kurulunun teklifi ile Senato karar verir.

(3) Yaz okulu programý ek ücrete tabidir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Ýzinler

MADDE 13 (1) Hazýrlýk sýnýfýnda okuyan ve ilgili mevzuatta belirtilen þartlara haiz olan öðrenciler bir veya iki yarýyýl izin alabilir. Ýzin için geçerli nedenleri olan öðrencilere, kayýtlý olduklarý programlarýn ilgili yönetim kurulu kararý ile sadece bir kereye mahsus olmak üzere izin verilebilir. Ýzinli olan öðrenciler yeni eðitim-öðretim yýlýnýn baþýnda diðer öðrencilerle birlikte DBSye girer. Mazeret izinleri, ilgili diðer mevzuat hükümlerine göre verilir.

Eðitim-öðretim ücreti

MADDE 14 (1) Dil hazýrlýk programý yýllýk eðitim-öðretim ücretleri ve çeþitli amaçlarla alýnacak diðer ücretler, Mütevelli Heyeti tarafýndan, her akademik yýl için yeniden belirlenir.

(2) Eðitim-öðretim ücretini ilân edilen tarihlerde ödemeyen öðrenciler hakkýnda, ilgili mevzuat hükümleri uygulanýr.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 15 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; 4/12/2008 tarihli ve 27074 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarýnda Yabancý Dil Öðretimi ve Yabancý Dille Öðretim Yapýlmasýnda Uyulacak Esaslara Ýliþkin Yönetmelik ve ilgili diðer mevzuat hükümleri ile Senato kararlarý uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 16 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 17 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Mevlana Üniversitesi Rektörü yürütür.