1 Kasým 2011 SALI

Resmî Gazete

Sayý : 28102

YÖNETMELÝK

Gazi Üniversitesinden:

GAZÝ ÜNÝVERSÝTESÝ ENERJÝ-ÇEVRE SÝSTEMLERÝ VE ENDÜSTRÝYEL

REHABÝLÝTASYON UYGULAMA VE ARAÞTIRMA MERKEZÝ

YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Gazi Üniversitesi Enerji-Çevre Sistemleri ve Endüstriyel Rehabilitasyon Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin yönetimine ve çalýþma þekline iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Gazi Üniversitesi Enerji-Çevre Sistemleri ve Endüstriyel Rehabilitasyon Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin çalýþma esaslarýný, organlarýný ve bu organlarýn görevlerine iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danýþma Kurulu: Merkezin Danýþma Kurulunu,

b) Merkez: Gazi Üniversitesi Enerji-Çevre Sistemleri ve Endüstriyel Rehabilitasyon Uygulama ve Araþtýrma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Gazi Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Gazi Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Merkezin Amacý ve Faaliyet Alanlarý

Merkezin amacý

MADDE 5 (1) Merkezin amacý; enerji verimliliði, enerji ve çevre teknolojileri, endüstriyel rehabilitasyon, birim ürün maliyetinin ve çevreye yayýlan hava kirletici emisyonlarýn minimum düzeye indirilerek AB müktesebatýnýn ve küresel düzeydeki rekabet koþullarýnýn gerektirdiði konuma getirilmesi ile ilgili olarak sanayi, konut, ulaþým, tarým ve benzeri Türk ekonomik sektörlerinin  gereksinim duyduðu tüm Ar-Ge ve teknolojik mühendislik hizmetleri ile ölçme, test, eðitim, kalibrasyon, danýþmanlýk, tasarým, optimizasyon ve benzeri hizmetler vermektir.

Merkezin faaliyet alanlarý

MADDE 6 (1) Merkezin faaliyet alanlarý þunlardýr:

a) Tüm ekonomik sektörlerde enerji-çevre konularýnda bilimsel araþtýrmalar yaparak araþtýrma sonuçlarýnýn tüm sektörlerde uygulanmasýna yönelik faaliyetlerde bulunmak,

b) Yurt içi ve yurt dýþý Ar-Ge ve endüstriyel kuruluþlarla ortak Ar-Ge çalýþmalarý yürütmek,

c) Endüstriyel kuruluþlarýn küresel pazarlarda rekabet gücünü artýrabilmeleri için enerji verimliliði, ilgili mevzuat ve maliyetler yönünden uygun üretim koþullarýna kavuþturulabilmesi için araþtýrma-geliþtirme ve uygulama çalýþmalarý yapmak,

ç) Yerli endüstriyel ürünlerin; küresel pazarlara sorunsuz ihracatýna yönelik her türlü CE(Conformite Europeenne) belgelendirme, iþlevsel, enerji ve çevresel performansý ile benzeri test, ölçme, optimizasyon ve kalibrasyon hizmetlerini vermek,

d) Kamu ve özel sektör elemanlarý için her türlü enerji, çevre konularýnda eðitim ve sertifika programlarý düzenlemek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organlarý ve Görevleri

Merkezin yönetim organlarý

MADDE 7 (1) Merkezin yönetim organlarý þunlardýr:

a) Müdür,

b) Yönetim Kurulu,

c) Danýþma Kurulu.

Müdür ve görevleri

MADDE 8 (1) Müdür; enerji-çevre sistemleri konusunda yüksek lisans veya doktora yapmýþ olan Üniversitenin Mühendislik Fakültesi öðretim üyeleri arasýndan Rektör tarafýndan seçilir. Müdürün görev süresi üç yýldýr. Görev süresi biten Müdür yeniden görevlendirilebilir. Müdür, Merkezin iþleyiþinden ve faaliyetlerinin yürütülmesinden birinci derecede sorumludur. Müdür, Üniversitenin Makine Mühendisliði Bölümü öðretim üyeleri arasýndan, bir Müdür Yardýmcýsý seçer. Müdür Yardýmcýsýnýn görev süresi, Müdürün görev süresi bitiminde sona erer. Müdür Yardýmcýsý yokluðunda Müdüre vekalet eder. Görevden ayrýlma ve vekalet altý ayý aþamaz, altý aydan uzun süre görevi baþýnda bulunmayan Müdürün yerine Rektör yenisini görevlendirir. 

(2) Müdürün görevleri þunlardýr;

a) Merkezi temsil etmek, yönetimi altýndaki birimleri, Merkezin amaçlarý doðrultusunda yönetmek, gerekli koordinasyon ve denetimi saðlamak,

b) Yönetim Kurulunu yýlda en az iki kez toplantýya çaðýrmak, gündemi oluþturmak ve gündemin görüþülmesini saðlamak,

c) Çalýþma plan ve programlarýnýn uygulanmasýný ve kararlarýn gerçekleþmesini saðlamak,

ç) Merkez faaliyet raporlarýný altý ayda bir Rektöre sunmak,

d) Merkez faaliyetlerinin düzenlenmesi ve faaliyet alanlarý ile ilgili olarak ulusal ve uluslararasý düzeyde görüþmeler yapmak, projeler hazýrlamak, proje önerilerinde bulunmak.

Yönetim kurulu ve görevleri

MADDE 9 (1) Yönetim Kurulu; Müdür, Müdür Yardýmcýsý ile Merkezin çalýþma alaný ve ilgili disiplinlerinde araþtýrmalar yapmýþ olan Üniversitenin öðretim üyeleri arasýndan Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafýndan görevlendirilen beþ öðretim elemanýndan oluþur. Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi üç yýldýr; süresi biten üyeler yeniden seçilebilir. Yönetim Kurulu kararlarýný, toplantýya katýlanlarýn salt çoðunluðu ile alýr.

(2) Yönetim Kurulunun görevleri þunlardýr:

a) Müdür tarafýndan getirilen teklifleri görüþmek ve karara baðlamak,

b) Merkezin her türlü faaliyetlerini planlamak, yönetmek ve Yönetim Kurulu kararlarýný uygulamak,

c) Yýllýk faaliyet raporunu hazýrlamak,

ç) Merkez hizmetlerinin yürütülmesi için personel görevlendirilmesi hususlarýnýn yerine getirilmesini saðlamak.

Danýþma kurulu

MADDE 10 (1) Danýþma Kurulu; Merkezin faaliyet alaný ile ilgili disiplinlerde araþtýrma ve yayýnlarý ile tanýnmýþ kiþiler ile sanayide bu konularda baþarýlý uygulamalar yapmýþ olan kiþiler arasýndan Yönetim Kurulunca seçilecek sekiz kiþiden oluþur.

(2) Müdür Danýþma Kuruluna baþkanlýk eder. Danýþma Kurulunun alacaðý kararlar tavsiye niteliðindedir. Danýþma Kurulu, Müdürün daveti ile yýlda en az bir kez toplanýr. Danýþma Kurulu üyelerinin görev süresi üç yýldýr. Süresi biten üye yeniden seçilebilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Ulusal ve uluslararasý üyelik

MADDE 11 (1) Merkez, Yönetim Kurulunun teklifi ve Rektörün onayý ile ilgili mevzuat hükümlerine göre kendi alanýndaki ulusal ve uluslararasý kuruluþlara üye olabilir.

Personel ihtiyacý

MADDE 12 (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacý, 2547 sayýlý Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafýndan görevlendirilecek personelce karþýlanýr.

Yürürlük

MADDE 13 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 14 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Gazi Üniversitesi Rektörü yürütür.