5 Kasým 2011 CUMARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28106

YÖNETMELÝK

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýndan:

ASANSÖR BAKIM VE ÝÞLETME YÖNETMELÝÐÝNDE DEÐÝÞÝKLÝK

YAPILMASINA DAÝR YÖNETMELÝK

MADDE 1 18/11/2008 tarihli ve 27058 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Asansör Bakým ve Ýþletme Yönetmeliðinin 1 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý, insanlarýn ve/veya yüklerin taþýnmasýnda kullanýlan asansörlerin hizmete alýndýktan sonra çevrenin, insanlarýn ve canlýlarýn saðlýk ve güvenliðini tehdit etmeyecek þekilde kullanýmlarýný saðlamak üzere; iþletilmesi, bakýmý, yýllýk kontrolü, bakým ve servis hizmetinin denetimi ile garanti ve satýþ sonrasý hizmetleri için uyulmasý gereken kurallarý belirlemektir.

MADDE 2 Ayný Yönetmeliðin 3 üncü maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 3/6/2011 tarihli ve 635 sayýlý Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci ve 7 nci maddelerine, 23/2/1995 tarihli ve 4077 sayýlý Tüketicinin Korunmasý Hakkýnda Kanunun 19 uncu maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

MADDE 3 Ayný Yönetmeliðin 4 üncü maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Asansör: Belirli seviyelerde hizmet veren, esnek olmayan ve yatay düzlemle 15°’den fazla bir açý oluþturan kýlavuzlar boyunca hareket eden bir taþýyýcýya sahip olan ve

1) Ýnsanlarýn,

2) Ýnsanlarýn ve yüklerin,

3) Bir kiþi zorlanmadan taþýyýcýya girebiliyorsa ve taþýyýcý içine ya da taþýyýcý içindeki bir kiþinin kolayca ulaþabileceði þekilde yerleþtirilmiþ kontrollerle teçhiz edilmiþ ise sadece yüklerin,

taþýnmasýna yönelik bir tertibatý,

b) Asansör monte eden: Asansörlerin tasarým, imalat,  montaj ve piyasaya arzýndan sorumlu olan, asansöre CE uygunluk iþaretini iliþtiren ve AT uygunluk beyaný düzenleyen gerçek veya tüzel kiþiyi,

c) Asansörün piyasaya arzý: Asansör monte edenin, asansörü kullanýcýya ilk olarak hazýr hale getirmesini,

ç) A tipi muayene kuruluþu: Asansörlerde periyodik kontrol ve muayene konularýný içerecek þekilde, TS EN ISO/IEC 17020 standardý kapsamýnda akredite olan muayene kuruluþunu,

d) AT uygunluk beyaný: Asansör monte edenin piyasaya arz ettiði asansörün Asansör Yönetmeliði (95/16/AT) hükümlerine uygunluðunu beyan ettiði belgeyi,

e) Bakanlýk: Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýný,

f) Bakým: Asansörün hizmete alýnmasýndan sonra tasarlandýðý biçimde, kullaným ömrü boyunca kendisinin ve bileþenlerinin, fonksiyonlarýný ve güvenlik gereklerinin devamlýlýðýný saðlamaya yönelik asansör monte eden veya onun yetkili servisi tarafýndan yürütülen bütün iþlemleri,

g) Bina sorumlusu: Asansörün, güvenli bir þekilde çalýþmasýný saðlamak amacýyla düzenli olarak bakýmýný, onarýmýný ve yýllýk kontrolünü yaptýrmaktan sorumlu olan, binanýn maliki veya kat maliki/malikleri veya bunlarýn yetki verdiði gerçek veya tüzel kiþiyi,

ð) Hizmet denetimi: Asansörlerde aylýk bakým ve servis hizmeti veren asansör monte eden veya onun yetkili servisinin, bu Yönetmelikte belirtilen þartlara uygunluðunun Bakanlýk tarafýndan denetimini,

h) Ýlgili idare: Belediyeleri veya belediye sýnýrlarý dýþýnda kalan alanlardaki yapýlar için valilikleri veya ilgili kanunlar çerçevesinde yapý ruhsatý ve yapý kullanma izin belgesi verme yetkisine sahip diðer kurum ve kuruluþlarý,

ý) Kurtarma çalýþmasý: Asansör içerisinde insanýn veya insanlarýn mahsur kaldýðýna dair bilginin alýnmasýyla baþlayan, asansörün teknik dosyasýnda yer alan kurtarma talimatýna uygun olarak yapýlan ve insanýn veya insanlarýn serbest kalmasýyla sonuçlanan çalýþmayý,

i) Yetkili mühendis: Türk Mühendis ve Mimar Odalarý Birliðine baðlý Elektrik Mühendisleri Odasý ve Makine Mühendisleri Odasýnca asansörlere yönelik olarak proje, montaj, bakým, tadilat, standartlar ve mevzuat üzerine mesleki yeterliliði belgelendirilen Elektrik/Elektronik ve Makine Mühendislerini,

j) Yetkili servis: Asansör monte edenin, TSE Hizmet Yeterlilik Belgesine sahip olacak þekilde kendi adýna kurduðu servis istasyonunu veya asansörlerde aylýk bakým ve servis hizmetinin yürütülebilmesi için sorumluluðu kendinde olmak üzere noter huzurunda yapýlan ve iki yýlda bir yenilenen sözleþme ile yetki verdiði TSE Hizmet Yeterlilik Belgesine sahip gerçek veya tüzel kiþiyi,

k) Yýllýk kontrol: Asansörün, güvenli ve iþletme yönünden uygun þekilde çalýþtýðýnýn tespiti için, piyasaya arz edildiði tarih itibarýyla ilk yýlýn sonunda, devamýnda ise yýlda en az bir kere bina sorumlusu tarafýndan yaptýrýlacak periyodik kontrolü,

ifade eder.

MADDE 4 Ayný Yönetmeliðin 5 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 5 (1) Asansörün monte edildiði yapýya uygunluðu ile ilgili iþlemler, ilgili idare tarafýndan 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayýlý Ýmar Kanunu ve ilgili diðer kanunlar ve bu kanunlar kapsamýnda yürürlükte bulunan mevzuata göre yürütülür.

(2) Asansör Yönetmeliðine (95/16/AT) uygun olarak piyasaya arz edilen ve kullanýcýnýn hizmetine sunulmak üzere iþletmeye alýnacak olan her asansör, asansör monte eden tarafýndan ilgili idareye tescil ettirilir. Asansör monte eden, asansörün AT uygunluk beyaný ile birlikte ilgili idareye baþvurur ve EK Ide yer alan içeriðe uygun olacak þekilde düzenlenmiþ olan onaylý tescil belgesini alýr. 

(3) Ýlgili idarece yapýlan tescillerin bildirimi, altý aylýk dönemler itibariyle, asansörün bulunduðu ildeki bilim, sanayi ve teknoloji il müdürlüðüne EK IIde yer alan bildirim cetveline uygun olacak þekilde yapýlýr.

MADDE 5 Ayný Yönetmeliðin 9 uncu maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 9 (1) Bina sorumlusu; asansörün bu Yönetmelik kurallarýna uygun olarak güvenli bir þekilde çalýþmasýný saðlamak amacýyla ayda en az bir defa düzenli olarak bakýmýný yaptýrmaktan ve kullanýcýlarýn can ve mal güvenliðinin tam olarak saðlanmasý amacý ile gerek kullaným hatalarýndan, gerekse harici müdahalelerden meydana gelebilecek tehlikelerin önlenmesi için ilk yýllýk kontrolünü, asansörün piyasaya arz edildiði tarih itibarýyla ilk yýlýn sonunda, devamýnda ise yýlda en az bir kere yaptýrmaktan sorumludur.

MADDE 6 Ayný Yönetmeliðin 10 uncu maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 10 (1) Asansörün piyasaya arz edildiði tarih itibarýyla ilk yýlýn sonunda, devamýnda ise yýlda en az bir kere olmak üzere, her asansörün yýllýk kontrolü yapýnýn baðlý bulunduðu ilgili idare tarafýndan, A tipi muayene kuruluþuna yaptýrýlýr.

(2) Yýllýk kontrol faaliyetlerinin yürütülmesine yönelik A tipi muayene kuruluþunun belirlenmesi aþamasýnda, yapýnýn baðlý bulunduðu ilgili idarece gerekli duyurular yapýlýr ve baþvurular alýnýr.

(3) Ýlgili idarece alýnacak baþvurular neticesinde A tipi muayene kuruluþunun yeterliliði; sahip olduðu akreditasyonun kapsamý, periyodik kontrol ve muayene konularýný kapsayacak þekilde düzenlenmiþ olan mesleki sorumluluk sigortasýnýn uygunluðu, bünyesinde tam zamanlý olarak çalýþtýrdýðý muayene þefi ve muayene personeli sayýsý, periyodik kontrol ücreti ve periyodik kontrolde kullanýlmak üzere hazýr halde tutulan teçhizatýn genel durumu gibi kriterler dikkate alýnarak incelenir.

(4) Yapýlan incelemeler neticesinde belirlenen A tipi muayene kuruluþu ve ilgili idare arasýnda imzalanacak görevlendirme sözleþmesi ile A tipi muayene kuruluþuna asansörlerde yýllýk kontrol iþi için yetki verilir ve kamuoyuna gerekli duyurular yapýlýr.

(5) A tipi muayene kuruluþu ile ilgili idare arasýnda imzalanacak olan protokolde öngörülen sözleþme süresi boyunca, A tipi muayene kuruluþunun akreditasyonunun ve mesleki sorumluluk sigortasýnýn sürekliliði saðlanýr.

(6) Mesleki sorumluluk sigortasýnýn sürdürülmemesi, akreditasyonun askýya alýnmasý veya iptal edilmesi durumlarýnda, ilgili idare tarafýndan A tipi muayene kuruluþunun yetkisine son verilir ve gerekli duyurular yapýlýr.

(7) Yýllýk kontrol raporunun tanzim ettirilmesinin takibine ve yýllýk kontrol ücretinin karþýlanmasýna dair sorumluluk, asansörün bulunduðu yapýdaki bina sorumlusuna aittir.

(8) Yýllýk kontrol faaliyetleri kapsamýnda bina sorumlusundan talep edilecek yýllýk kontrol ücreti, ilgili idare tarafýndan tespit ve ilan edilir.

(9) Yýllýk kontrol, asansörün bakýmýný üstlenen asansör monte eden veya onun yetkili servisi nezaretinde gerçekleþtirilir.

(10) Yýllýk kontrol aþamasýnda asansörde oluþabilecek hasarlarýn tazmini, A tipi muayene kuruluþunun mesleki sorumluluk sigortasýndan karþýlanýr.

(11) A tipi muayene kuruluþunca verilecek olan muayene raporu üç nüsha olarak tanzim edilir ve ilgili idarede, bakým yapan firmada ve bina sorumlusunda birer nüshasý muhafaza edilir.

(12) Bina sorumlusunca yýllýk kontrolüne izin verilmeyen asansör, A tipi muayene kuruluþu tarafýndan yapýnýn baðlý bulunduðu ilgili idareye bildirilir ve yýllýk kontrolü yaptýrýlýncaya kadar hizmet dýþý býrakýlmasý saðlanýr.

(13) Yýllýk kontrol neticesinde, asansörün çalýþmasýnda can ve mal güvenliði açýsýndan bir tehlike söz konusu ise, asansörün çalýþmasýna can ve mal güvenliði saðlanýncaya kadar izin verilmez. Buna raðmen, asansörün çalýþtýrýlmasýndan bina sorumlusu sorumludur.

(14) Yýllýk kontrolün yaptýrýlýp yaptýrýlmadýðýnýn denetiminden ilgili idare sorumludur.

(15) Asansörde meydana gelebilecek bir kaza sonrasýnda, yýllýk kontrol tekrarlanýr.

(16) Yýllýk kontrol faaliyetine iliþkin istatistiki bilgiler ilgili idarece kayýt altýna alýnýr ve Bakanlýða açýk tutulur.

MADDE 7 Ayný Yönetmeliðe aþaðýdaki Ek 1 inci madde  eklenmiþtir.

Hizmet denetimi

EK MADDE 1 (1) Asansörlerde aylýk bakým ve servis hizmeti veren asansör monte eden veya onun yetkili servisinin, bu Yönetmelikte belirtilen asgari þartlara uygun hizmet sunup sunmadýðýna dair denetim, Bakanlýk tarafýndan yapýlýr.

MADDE 8 Ayný Yönetmeliðe aþaðýdaki Ek 2 nci madde  eklenmiþtir.

Satýþ sonrasý hizmetler

EK MADDE 2 (1) 14/6/2003 tarihli ve 25138 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Sanayi Mallarýnýn Satýþ Sonrasý Hizmetleri Hakkýnda Yönetmelik gereði, onaylý Satýþ Sonrasý Hizmetleri Yeterlilik Belgesi için asansör monte eden tarafýndan Gümrük ve Ticaret Bakanlýðýna baþvuru yapýlýr.

(2) Piyasaya arz edilen asansörlere yönelik satýþ sonrasý hizmetlerin yerine getirilebilmesi amacýyla, bu Yönetmelikte Bakanlýk tarafýndan belirlenmiþ olan asgari kriterler çerçevesinde ve Türk Standardlarý Enstitüsü tarafýndan tespit edilen standardlarda belirtilen özellikleri taþýyacak nitelikte en az bir servis istasyonu, asansör monte eden tarafýndan kurulur.

(3) Asansör monte eden, monte ettiði her asansör için 10 yýllýk kullaným ömrü süresince, yeterli teknik personel ve yedek parça stoku bulundurmak suretiyle, bakým ve servis hizmetini sunmak zorundadýr.

MADDE 9 Ayný Yönetmeliðe aþaðýdaki Ek 3 üncü madde  eklenmiþtir.

Garanti belgesi

EK MADDE 3 (1) Asansör monte eden tarafýndan Asansör Yönetmeliðine (95/16/AT) uygun olarak piyasaya arz edilen ve kullanýcýnýn hizmetine açýlan her asansör, piyasaya arz edildiði tarih itibarýyla iki yýl süre ile garanti edilir.

(2) 14/6/2003 tarihli ve 25138 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Garanti Belgesi Uygulama Esaslarýna Dair Yönetmelik gereði, onaylý garanti belgesi için asansör monte eden tarafýndan Gümrük ve Ticaret Bakanlýðýna baþvuru yapýlýr.

(3) Aylýk bakým neticesinde, asansör monte eden veya onun yetkili servisi tarafýndan asansörde deðiþtirilecek olan herhangi bir aksam veya parça bir yýldan az olmamak üzere garanti edilir.

MADDE 10 Ayný Yönetmeliðin 11 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 11 (1) Bu Yönetmeliðin hizmete iliþkin hususlarýna aykýrý hareket edenler hakkýnda; Tüketicinin Korunmasý Hakkýnda Kanun, taraflarýn bu Kanun kapsamý dýþýnda kaldýðý durumlarda ise genel hükümler geçerlidir.

(2) Yýllýk kontrol faaliyetleri kapsamýnda, bina sorumlusunca kontrolüne izin verilmeyen veya asansör monte eden veya onun yetkili servisinin nezaret etmekten imtina etmesi nedeniyle kontrolü yapýlamayan veya kontrol neticesinde can ve mal güvenliði açýsýndan tespit edilen uygunsuzluklara yönelik gerekli düzeltme faaliyetleri gerçekleþtirilmeyen asansör, yýllýk kontrolü yapýlýncaya kadar veya gerekli düzeltme faaliyetleri tamamlanýncaya kadar, yapýnýn baðlý bulunduðu ilgili idare tarafýndan hizmet dýþý býrakýlýr.

MADDE 11 Ayný Yönetmeliðe aþaðýdaki geçici madde eklenmiþtir.

Geçiþ hükmü

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) 1/1/2012 tarihine kadar asansörün piyasaya arz edildiði tarih itibarýyla ilk yýlýn sonunda, devamýnda ise yýlda en az bir kere olmak üzere, her asansörün yýllýk kontrolü yapýnýn baðlý bulunduðu ilgili idarece yapýlýr. Ancak kadrosunda yeterli sayýda Elektrik/Elektronik ve Makine Mühendisi bulunmayan ilgili idare, yýllýk kontrol iþini, o asansörün yapýmýnda görev almamýþ yetkili mühendislere yaptýrabilirler. Bu mühendisler tarafýndan can ve mal güvenliði yönünden tesisin iþletilmesine engel bulunup bulunmadýðýna dair en az üç nüsha halinde bir rapor düzenlenir. Hazýrlanan raporun birer nüshasý ilgili idarede, bakým yapan firmada ve bina sorumlusunda muhafaza edilir.

MADDE 12 Ayný Yönetmeliðe ekte yer alan EK I ve EK II eklenmiþtir.

MADDE 13 Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

MADDE 14 Bu Yönetmelik hükümlerini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakaný yürütür.

 

Ekleri görmek için eklere týklayýnýz

Ek-1

Ek-2