15 Aralık 2011 PERŞEMBE

Resmî Gazete

Sayı : 28143

YÖNETMELİK

Süleyman Şah Üniversitesinden:

SÜLEYMAN ŞAH ÜNİVERSİTESİ EKONOMİK ETÜDLER UYGULAMA VE

ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Süleyman Şah Üniversitesi Ekonomik Etüdler Uygulama ve Araştırma Merkezinin, yönetim, çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Süleyman Şah Üniversitesi Ekonomik Etüdler Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Merkez: Süleyman Şah Üniversitesi Ekonomik Etüdler Uygulama ve Araştırma Merkezini,

b) Merkez Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

c) Merkez Müdürü: Merkezin Müdürünü,

ç) Merkez Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

d) Mütevelli Heyeti: Süleyman Şah Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

e) Rektör: Süleyman Şah Üniversitesi Rektörünü,

f) Senato: Süleyman Şah Üniversitesi Senatosunu,

g) Üniversite: Süleyman Şah Üniversitesini

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5 – (1) Merkezin amacı; Türkiye ve dünya ekonomisine ilişkin temel gelişmeler ve iktisadi politikalar hakkında gerekli raporları yayınlayarak bu konuda yapılacak akademik ve uygulamaya yönelik çalışmaların akademisyenler ve kamu ya da özel sektör kesimleriyle paylaşılmasını ve ekonomik araştırmalara katkıda bulunulmasını sağlamaktır.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6 – (1) Merkez, amacını gerçekleştirmek üzere aşağıdaki faaliyetlerde bulunur:

a) Merkezin ilgi alanına giren konularda faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası, kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşları ile Merkezin amaçları doğrultusunda ortak araştırma projeleri hazırlamak ve uygulamak.

b) Türkiye ekonomisine ilişkin temel verilerle ilgili gerekli araştırma raporlarını hazırlanmak ve bu araştırma raporlarını ulusal ve uluslararası, kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarla paylaşmak.

c) Merkezin amacı doğrultusunda ulusal ve uluslararası düzeyde seminer, sempozyum ve konferanslar düzenlemek.

ç) Merkezin amacı doğrultusunda ulusal ve uluslararası düzeyde süreli ve süresiz yayınlar hazırlamak.

d) Merkez amacına hizmet etmek üzere gerekli kütüphane, araştırma laboratuvarı ve elektronik bilgi bankası gibi altyapıyı hazırlamak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları, Görevleri, Merkez Sekreteri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Merkez Müdürü,

b) Merkez Yönetim Kurulu,

c) Merkez Danışma Kurulu.

Merkez müdürü

MADDE 8 – (1) Merkez Müdürü; Üniversitenin tam zamanlı ve aylıklı öğretim elemanları arasından Rektörün önerisi ve Mütevelli Heyet Başkanının onayı ile üç yıl için görevlendirilir. Görev süresi sona eren Merkez Müdürü yeniden görevlendirilebilir. Merkez Müdürünün altı aydan fazla görevinin başında bulunamayacağı durumlarda görevi sona erer. Merkez Müdürü, çalışmalarında kendisine yardımcı olmak üzere Üniversitenin aylıklı öğretim elemanları arasından en fazla iki kişiyi müdür yardımcısı olarak görevlendirilmek üzere Rektöre önerir. Merkez Müdürünün görevi sona erdiğinde müdür yardımcılarının görevi de sona erer. Merkez Müdürü, yokluğunda yardımcılarından birini vekil tayin eder.

Merkez müdürünün görevleri

MADDE 9 – (1) Merkez Müdürünün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek,

b) Merkez Yönetim Kurulunun aldığı kararları ve hazırladığı çalışma programını uygulamak,

c) Merkezi, amaçları doğrultusunda yönetmek,

ç) Her yıl sonunda hazırlayacağı faaliyet raporunu ve bir sonraki yıla ait çalışma programını düzenlemek ve Merkez Yönetim Kuruluna sunmak,

d) Merkez Danışma ve Merkez Yönetim kurullarına başkanlık yapmak.

Merkez yönetim kurulu

MADDE 10 – (1) Merkez Yönetim Kurulu, Müdür dâhil beş kişiden oluşur. Üyelerin en az üçü Üniversitenin tam zamanlı öğretim üyeleri arasından, Rektör tarafından üç yıl süre ile görevlendirilir. Sürelerini tamamlayan üyeler yeniden görevlendirilebilir.

(2) Merkez Yönetim Kurulu üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve katılanların salt çoğunluğu ile karar alır. Oyların eşitliği halinde Merkez Müdürünün oyu yönünde çoğunluk sağlanmış kabul edilir.

Merkez yönetim kurulunun görevleri

MADDE 11 – (1) Merkez Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin yıllık çalışma programını hazırlamak ve yürütmek.

b) Merkez Müdürünün her yıl sonunda hazırlayacağı faaliyet raporlarının düzenlenmesine ilişkin esasları tespit etmek ve sunulan raporu değerlendirmek.

c) Bir sonraki döneme ait çalışma programı esaslarını düzenlemek ve Merkez Danışma Kuruluna sunmak.

ç) Merkez bünyesinde çalıştırılacak öğretim üyelerinin seçimini yaparak görevlendirilmeleri için Rektörün onayına sunmak.

Merkez danışma kurulu

MADDE 12 – (1) Merkez Danışma Kurulu; Mütevelli Heyet tarafından belirlenecek üç kişi, Üniversitenin tam zamanlı öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından belirlenecek dört kişi, diğer üniversitelerin mensupları ve/veya Merkezin amaç ve çalışma konuları doğrultusunda çalışmalar yapan diğer kurum ve kuruluşların mensupları ve/veya kişiler arasından kendi istekleri üzerine Merkez Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek üç kişi olmak üzere toplam on bir kişiden oluşur. Mütevelli Heyet tarafından belirlenen Merkez Danışma Kurulu üyeleri dışında kalan üyeler üç yıl süre ile görev yapar. Süresi dolan üye yeniden seçilebilir. Mütevelli Heyeti Başkanı ve Rektör, Danışma Kurulunun doğal üyesidir.

(2) Merkez Danışma Kurulu yılda bir kez olağan olarak toplanır. Merkez Müdürü gerekli gördüğü takdirde Danışma Kurulunu olağanüstü toplantıya çağırabilir.

Merkez sekreteri

MADDE 13 – (1) Merkez Sekreteri, Merkez Müdürü tarafından görevlendirilir. Merkez Sekreteri Merkezin amaçlarının gerçekleştirilmesi için gerekli tüm işlemlerin etkin olarak yürütülmesinden Merkez Müdürüne karşı sorumludur.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 14 – (1) Merkezin akademik ve idari personel ihtiyacı; 2547 sayılı Kanun hükümlerine göre Mütevelli Heyetince yapılacak atamalar ve 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununa göre çalıştırılacak süreli sözleşmeli personelle karşılanır. Üniversite personelinin Merkez bünyesinde görevlendirilmesi ise Merkez Müdürünün önerisi üzerine Rektör tarafından yapılır.

Yürürlük

MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Süleyman Şah Üniversitesi Rektörü yürütür.