20 Aralık 2011 SALI

Resmî Gazete

Sayı : 28148

YÖNETMELİK

Mersin Üniversitesinden:

MERSİN ÜNİVERSİTESİ ORTAK ZORUNLU YABANCI DİL VE YABANCI DİL

HAZIRLIK EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Mersin Üniversitesine bağlı fakülte ve yüksekokulların eğitim-öğretim programlarında yer alan ortak zorunlu yabancı dil dersleri ile ikinci yabancı dil derslerinde ve yabancı dil hazırlık sınıflarında uygulanacak usul ve esasları düzenlemektir.

(2) Bu Yönetmelik; Mersin Üniversitesine bağlı fakülte ve yüksekokulların eğitim-öğretim programlarında yer alan ortak zorunlu yabancı dil ile ikinci yabancı dil derslerine ve yabancı dil hazırlık sınıflarında uygulanacak usul ve esaslara ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü ve 49 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bölüm/program: Mersin Üniversitesinin herhangi bir fakültesi/yüksekokulu kapsamındaki bir bölüm ve buna bağlı bir programı,

b) DALF: Uluslararası yabancı dil sınavlarından olan Diplôme Approfondi de Langue Française sınavını,

c) Enstitü: Mersin Üniversitesine bağlı enstitüleri,

ç) Fakülte: Mersin Üniversitesine bağlı fakülteleri,

d) IELTS: Uluslararası yabancı dil sınavlarından olan International English Language Testing System sınavını,

e) İlgili birim: Yabancı dil hazırlık öğretimini fiilen yürüten bölüm veya programı,

f) İlgili dil: Yabancı dil hazırlık öğretiminin yürütüleceği yabancı dili,

g) İlgili Yönetim Kurulu: Yabancı dil hazırlık öğretimini fiilen yürüten birimin bağlı olduğu yönetim kurulunu,

ğ) KPDS: Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavını,

h) PNDS: Uluslararası yabancı dil sınavlarından olan Prüfung für die Nachweis Deutscher Sprache sınavını,

ı) Senato: Mersin Üniversitesi Senatosunu,

i) TOEFL: Uluslararası yabancı dil sınavlarından olan Test of English as a Foreign Language sınavını,

j) ÜDS: Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavını,

k) Üniversite: Mersin Üniversitesini,

l) Yabancı Diller Yüksekokulu: Mersin Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunu,

m) Yüksekokul: Mersin Üniversitesine bağlı yüksekokullar ile Devlet Konservatuarını,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Ortak Zorunlu Yabancı Dil Öğretimi ve Muafiyet

Ortak zorunlu yabancı dil öğretimi

MADDE 4 – (1) Üniversitenin ön lisans ve lisans düzeyinde öğretim yapan bölümler/programlarında yabancı dil veya ikinci yabancı dil olarak Almanca, Fransızca veya İngilizce okutulur. Bunların dışında bir yabancı dilin okutulması Senato tarafından belirlenir.

(2) İlgili yabancı dilde öğrenme ve araştırma yeteneklerini geliştirmek amacıyla, ön lisans ve lisans programlarında öğrenim gören öğrencilere, toplam altmış (60) saatten az olmamak şartıyla, iki yarıyıl ortak zorunlu yabancı dil dersi okutulur.

Ortak zorunlu yabancı dil dersinden muafiyet

MADDE 5 – (1) Her yıl, öğretimin başladığı ilk hafta içinde, ön lisans ve lisans programlarında öğrenime başlayan öğrencilere yönelik ilgili yabancı dilde bir yeterlik sınavı yapılır. Bu sınavdan 100 tam puan üzerinden en az 60 puan alanlar ortak zorunlu yabancı dil derslerinden muaf sayılır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Yabancı Dil Hazırlık Öğretimi ve Sınavlar

Yabancı dil hazırlık öğretiminin amacı

MADDE 6 – (1) Yabancı dil hazırlık sınıfının amacı; öğrencilere, yerleştirildikleri öğretim programlarının öngördüğü yabancı dilde, başta dersler olmak üzere, bilim alanlarıyla ilgili yayınları izleyebilmek, bilimsel etkinliklere katılabilme yeteneğini kazandırmak ve sosyal yaşamlarında ihtiyaç duyacakları dil-kültür iletişimini gerçekleştirme çabalarına katkı sağlamaktır.

Yabancı dil hazırlık sınıfı

MADDE 7 – (1) Zorunlu ve isteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfı olan bölümler/programlara kayıt yaptıran öğrenciler, iki yarıyıl süreli yabancı dil hazırlık öğrenimi görür.

(2) Yabancı Dil Hazırlık Programı, başlangıç, orta ve ileri düzey olmak üzere üç seviyede yürütülür.

(3) İsteğe Bağlı Hazırlık eğitimi almak isteyen öğrenciler, eğitim-öğretim yılının ilk haftası içinde Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğüne dilekçeyle başvururlar. Başvuruları Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim kurulunca kontenjanlar dahilinde karara bağlanır.

Yeterlik sınavı

MADDE 8 – (1) Her yıl, öğretim yılı başında ilgili yabancı dilde bir yeterlik sınavı yapılır. Bu sınavdan 100 tam puan üzerinden yabancı dille veya en az %30 oranında yabancı dille öğretim yapan bölümlere/programlara kayıtlı öğrencilerden en az 70 puan, Türkçe öğretim yapan bölümlere/programlara kayıtlı olanlardan ise en az 60 puan alanlar başarılı sayılır. Yeterlik sınavına katılmayan veya katılıp da başarılı olamayanlar, iki yarıyıl süreli yabancı dil hazırlık öğrenimi görür. Hazırlık sınıfında geçirilen bir yıllık süre, öğrencinin kayıtlı olduğu bölümdeki/programdaki azami öğrenim süresinden sayılmaz.

Yabancı dil hazırlık sınıfından muafiyet

MADDE 9 – (1) Ortaöğretimini; İngilizce, Fransızca veya Almanca dilinin anadili olarak konuşulduğu bir ülkede, o ülke vatandaşlarının devam ettiği eğitim kurumlarında tamamlayanlar ve son üç yılda girilmiş olması koşuluyla KPDS, ÜDS, TOEFL, IELTS, DALF, PNDS ve Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen diğer sınavlardan ilgili yönetim kurulunun önerisi doğrultusunda Senato tarafından belirlenen geçerli bir puan almış olanlar, yabancı dil hazırlık sınıfından muaf tutulur. Bu durumdaki öğrencilerin, yabancı dil hazırlık eğitimi aldıkları birime öğretim yılının ilk haftası içinde başvurmaları gerekir. Belirtilen sürede başvuran öğrencilerin muafiyet istekleri başvuru tarihi itibariyle bir hafta içinde ilgili yönetim kurulunca karara bağlanır.

Eğitim-öğretim ve derslere devam

MADDE 10 – (1) Yabancı dil hazırlık sınıfında öğretim, Üniversitenin akademik takvimi doğrultusunda, iki yarıyıl süreli olarak yürütülür. Yabancı dil hazırlık sınıfında; haftada en az yirmi, en çok otuz saat olmak üzere, ilgili yabancı dilde yoğun dil öğretimi yapılır.

(2) Yabancı dil hazırlık sınıfında derslere % 80 oranında devam etmek zorunludur. 7/9/2007 tarihli ve 26636 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mersin Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre haklı ve geçerli mazeretleri olmadan derslere devam etmemiş olan öğrenciler, yıl sonu sınavına alınmaz ve başarısız sayılır.

(3) Yabancı dille veya en az % 30 oranında yabancı dilde öğretim yapan bölümlere/programlara kayıtlı öğrencilerden devam koşulunu yerine getirmeyenler, izleyen öğretim yılı başında yapılacak olan yabancı dil yeterlik sınavından da başarısız olmaları durumunda hazırlık sınıfını bir kez daha tekrar ederler. İkinci yılın sonunda da başarısız olanlara bu Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendindeki beklemeli öğrenci statüsü uygulanır.

(4) Öğrenim dili Türkçe olan bölümlere/programlara kayıtlı öğrencilerden devam koşulunu yerine getirmeyenler, izleyen öğretim yılı başında yapılacak olan yabancı dil yeterlik sınavından da başarısız olmaları durumunda hazırlık sınıfını bir kez daha tekrar ederler.

Yaz dönemi eğitimi

MADDE 11 – (1) Yaz dönemi eğitimi; akademik yıl boyunca devam almış öğrencilerin isteğe bağlı katılabilecekleri ücretli programdır. Yaz dönemi eğitiminin açılması ilgili yönetim kurulu kararına bağlıdır. Yaz dönemi eğitimi sonunda yeterlik sınavı yapılır.

Sınavlar, değerlendirme ve başarı notu

MADDE 12 – (1) Her yarıyılda bütün dersleri kapsayan en az iki ara sınav ve bir ara sınav yerine geçecek dört küçük sınav ile öğretim yılı sonunda da yıl sonu sınavı yapılır. Sınavlar; yazılı-sözlü, kısmen yazılı, kısmen sözlü olarak yapılabilir. Sınavların biçimi ve süresi, yabancı dil hazırlık öğretimini yürüten birimler tarafından karara bağlanır ve öğretim yılının en geç ilk iki haftası içinde ilan edilir.

(2) Bir öğrencinin yıl sonu sınavına girebilmesi için, devam koşulunu yerine getirmesi ve ara sınavlar ortalamasının 100 tam puan üzerinden en az 50 olması gerekir. Öğrencinin yıl sonu sınavından başarılı sayılabilmesi için; yıl sonu sınav notunun 100 tam puan üzerinden en az 50 puan olması koşuluyla, ara sınavlar ortalamasının % 60’ı ile yıl sonu sınavının % 40’ının toplamının 100 tam puan üzerinden, yabancı dille veya en az % 30 oranında yabancı dilde öğretim yapan bölüm/programlar için en az 70, Türkçe öğretim yapan bölüm/programlar için ise en az 60 olması gerekir.

Mazeret sınavı

MADDE 13 – (1) Mersin Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre haklı ve geçerli mazeretleri olan öğrencilere ara sınav ve yıl sonu sınavı için mazeret sınav hakkı verilir. Ara sınavların mazeret sınavları ilgili yarıyılın bitiminden önce, yıl sonu sınavının mazereti ise yıl sonu sınavının bitimini izleyen bir ay içinde yabancı dil hazırlık eğitimini yürüten birimin yönetim kurulu kararıyla belirlenen tarihlerde yapılır. Yeterlik sınavı için mazeret sınavı yapılmaz.

Sınav sonuçlarının ilanı ve sınav sonuçlarına itiraz

MADDE 14 – (1) Sınav sonuçları, en geç sınavdan sonraki on gün içinde ilan edilir. Sınav sonuçlarına maddi hata nedeniyle itiraz edilebilir. Öğrenciler, maddi hata itirazı için, sınav sonuçlarının ilanından itibaren bir hafta içinde yabancı dil hazırlık eğitimi aldıkları birime yazılı olarak başvurur. İtirazlar kurulan komisyonca incelenir ve sonuçlandırılır.

Yeterlik sınavının tekrarı

MADDE 15 – (1) Hazırlık sınıfında yıl sonu sınavına girmeyen veya girip de başarılı olamayan öğrenciler, izleyen öğretim yılı başında yapılan yeterlik sınavına katılır. Bu sınavdan da başarısız olan öğrencilerden;

a) Yabancı dille veya en az %30 oranında yabancı dilde öğretim yapan bölümlere/programlara kayıtlı olanlar, yabancı dil hazırlık eğitimini yürüten birimin bağlı olduğu yönetim kurulu kararıyla, yer olması durumunda, hazırlık destek programına bir veya iki yarı yıl daha devam ederek, ya da yabancı dil bilgisini kendi imkanlarıyla geliştirerek, yapılan yabancı dil yeterlik sınavında/sınavlarında başarılı oldukları takdirde, kayıtlı oldukları bölüm/programlardaki öğrenimlerine devam ederler.

b) İkinci yılın sonunda da başarısız olanlar beklemeli öğrenci statüsünde sayılır ve bölümlerindeki/programlarındaki öğrenimlerine devam edemezler. Bu öğrencilere, takip eden yıllarda yapılacak olan yeterlik sınavlarına girme hakkı verilir. İlgili öğrencilerin sınava katılmak için, ilan edilen tarihlerde yabancı dil hazırlık eğitimi aldıkları birime başvurmaları gerekir.

c) Türkçe öğretim yapan bölümlere/programlara kayıtlı olanlar ilgili fakülte ve yüksekokullardaki öğrenimlerine devam ederler. Ancak bu öğrenciler, öğrenimlerini tamamlayana kadar yabancı dil yeterlik sınavını başarmak zorundadır.

ç) İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfını okuyup başarısız olan öğrenciler, kayıtlı oldukları programlardaki öğrenimlerine devam eder. Bu öğrencilerin mezun olmaları için yeterlik sınavından başarılı olmaları gerekmez, ancak; isteğe bağlı hazırlık sınıfı okuyup başarılı olan öğrencilerin başarı durumları transkriptlerine işlenir.

d) Yabancı dil hazırlık sınıfı, destek programı dahil dört yarıyılı aşamaz.

e) Yabancı dille veya en az %30 oranında yabancı dilde öğretim yapan bölümlere/programlara kayıtlı öğrenci, ikinci yarıyıl sonunda yapılan yabancı dil sınavında başarılı olamaması halinde, talebi üzerine; Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından, başka bir üniversitede ya da kaydının bulunduğu üniversitede öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa, eşdeğer programın bulunmaması halinde, yakın programlardan birine yerleştirilir. Ancak bunun için, kayıt yaptırdığı yıl itibarıyla, öğrencinin Üniversiteye giriş puanının, yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması gerekir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; 4/12/2008 tarihli ve 27074 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretim ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik ve Mersin Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile diğer ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 17 – (1) 28/7/2008 tarihli ve 26950 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mersin Üniversitesi Ortak Zorunlu Yabancı Dil ve Yabancı Dil Hazırlık Eğitim-Öğretim Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 18 – (1) Bu Yönetmelik, 2011-2012 eğitim-öğretim yılı başından geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 19 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Mersin Üniversitesi Rektörü yürütür.