22 Aralık 2011 PERŞEMBE

Resmî Gazete

Sayı : 28150

YÖNETMELİK

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden:

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ

EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 13/2/2006 tarihli ve 26079 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (g) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Yüksek lisans programlarına başvuracak adayların; lisans öğrenimini tamamlamış ve başvuru koşullarını sağlamış olmaları gerekir. Adayların yüksek lisans programına kabul edilmesi için;

1) Bir lisans diplomasına sahip olmaları gerekir.

2) Yüksek lisans programına başvuranların mezuniyet not ortalamasının 100 tam not üzerinden en az 60 olması gerekir. Belirlenen lisans not ortalamasının alt sınırı Senato kararı ile yükseltilebilir. Başvuran adayların mezuniyet ortalamaları, not dönüşüm hesabı ve Senatonun kararı ile belirlenen not dönüşüm cetveli esas alınarak yapılır.

3) Lisans öğrenimini yurt dışında tamamlayan Türk uyruklu adayların YÖK’ten denklik belgesi almış olmaları gerekir.

4) ALES’den başvurduğu programın puan türünde en az YÖK tarafından ilan edilen 55 standart puanı almış olmaları gerekir. YÖK tarafından belirtilen diğer uluslararası sınavlardan alınan eşdeğer puanlar da geçerlidir. Yüksek lisans programına başvuruda bulunabilmek için belirlenen ALES puanının alt sınırı Senato kararı ile yükseltilebilir.

Yüksek lisans programına başvuran adayların değerlendirilmesinde;

1) Giriş puanı; lisans mezuniyet not ortalamasının %30’u, ALES puanının %50’si ve 100 üzerinden değerlendirilen yazılı bilim sınavının %20’si alınarak hesaplanır.

2) Güzel Sanatlar Fakültesi ile Konservatuara bağlı anasanat dallarına öğrenci kabulünde; ALES puanı aranmadığından, yerine uygulama sınavının % 50’si alınarak yüksek lisans giriş puanı hesaplanır.

3) Yüksek lisans giriş puanı 60 veya daha fazla olan adaylar puan sırasına göre yüksek lisans programlarına kontenjan dâhilinde kabul edilir. Adaylar, Enstitüye kesin kayıt yaptırıncaya kadar hiçbir öğrencilik hakkından yararlanamaz.

4) Alanıyla ilgili yapılacak bilim sınavı yazılı olarak yapılır. Bilim sınavına girmeyen adaylar başarısız ilan edilir.

5) Yüksek lisans giriş puanları eşit olan adaylardan, ALES puanı yüksek olan, ALES puanları eşit ise lisans mezuniyet not ortalaması yüksek olan öğrenciye öncelik verilir.”

“g) Yüksek lisans ve doktora düzeyinde öğretim yapılacak anabilim/anasanat dallarının adları, bu programlara alınacak öğrenci sayıları, varsa öğrencilerde aranacak nitelikler, başvuru için gerekli belgeler, son başvuru tarihi ve diğer hususlar enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlıklarının görüşü de alınarak ilgili enstitü kurulu tarafından belirlenir ve Rektörlükçe ilan edilir. Başvuru için adaylardan istenen belgelerin aslı veya Enstitü tarafından onaylı örneği kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydına ilişkin olarak ise adayın yazılı beyanına dayanılarak işlem yapılır. Yanlış beyan durumunda sorumluluk öğrenciye aittir. Bu ilanda yabancı öğrenci ve yurt dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları kontenjanları ile birlikte yüksek lisans veya doktora programlarına ilişkin alan içi ve alan dışı öğrenci kontenjanları da belirtilir. Enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlıklarının önerisi ile söz konusu ilan her yarıyıl başında verilebilir. Enstitü Yönetim Kurulu tarafından varsa çoğunluğu ilgili anabilim dalından seçilerek önerilen üç veya beş kişilik jüri, adayların yazılı bilim sınavını yapar ve sonuçları en geç üç iş günü içinde Enstitü Müdürlüğüne bildirir. Kazananlar Enstitü Müdürlüğü tarafından ilan edilir.”

MADDE 2 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 – Bu Yönetmelik hükümlerini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü yürütür.