30 Aralýk 2011 CUMA

Resmî Gazete

Sayý : 28158 (3. Mükerrer)

YÖNETMELÝK

Maliye Bakanlýðýndan:

VERGÝ DENETÝM KURULU PERFORMANS DEÐERLENDÝRME

SÝSTEMÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý, Vergi Müfettiþlerinin ve Vergi Müfettiþ Yardýmcýlarýnýn mesleki yeterlik ve yetkinliklerinin objektif, nesnel ve mukayeseli bir þekilde deðerlendirilmesi için Performans Deðerlendirme Sisteminin oluþturulmasý ve yönetimine iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, Vergi Denetim Kurulunda fiilen çalýþan Vergi Müfettiþleri ile Vergi Müfettiþ Yardýmcýlarý hakkýnda uygulanýr.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 13/12/1983 tarihli ve 178 sayýlý Maliye Bakanlýðýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 29 uncu maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakan: Maliye Bakanýný,

b) Bakanlýk: Maliye Bakanlýðýný,

c) Baþkan: Vergi Denetim Kurulu Baþkanýný,

ç) Baþkanlýk: Vergi Denetim Kurulu Baþkanlýðýný,

d) Deðerleyici: Performans Deðerlendirme Sisteminde puan vermeye yetkili kiþileri,

e) Fiilen çalýþma süresi: Kurulda, Vergi Müfettiþi veya Vergi Müfettiþ Yardýmcýsý kadrolarýnda, ücretsiz izin ve yurtdýþý lisansüstü eðitimde geçen süreler hariç, geçirilen süreyi,

f) Grup Baþkaný: Grup Baþkanlýðý bulunan yerlerdeki Grup Baþkanýný,

g) Grup Baþkanlýðý: Uygun görülen yerlerde Bakan onayý ile kurulan Baþkanlýða baðlý Grup Baþkanlýklarýný,

ð) Ýnceleme Yönetmeliði: 31/10/2011 tarihli ve 28101 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Vergi Ýncelemelerinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkýnda Yönetmeliði,

h) Kurul: Vergi Denetim Kurulunu,

ý) Kurul Yönetmeliði: 31/10/2011 tarihli ve 28101 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Vergi Denetim Kurulu Yönetmeliðini,

i) Vergi Müfettiþi: Vergi Baþmüfettiþleri ile Vergi Müfettiþlerini,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Performans Deðerlendirme Sistemi

Performans deðerlendirmesi

MADDE 5 (1) Performans Deðerlendirme Sistemi, Vergi Müfettiþlerinin ve Vergi Müfettiþ Yardýmcýlarýnýn; görev yaptýklarý süre içindeki sýnavlarda elde ettikleri baþarý derecesini, iþ performanslarýna iliþkin Grup Baþkanlarýnýn deðerlendirmelerini, düzenledikleri vergi inceleme raporlarý hakkýnda rapor deðerlendirme komisyonlarý tarafýndan yapýlan deðerlendirmeleri, düzenledikleri diðer inceleme, araþtýrma, görüþ, denetim ve soruþturma raporlarý hakkýnda yapýlan deðerlendirmeleri, lisansüstü eðitim düzeyleri ile benzeri kriterleri esas alarak oluþturulan sistemdir.

Performans deðerlendirme süresi

MADDE 6 (1) Vergi Müfettiþlerinin performanslarýnýn deðerlendirilmesinde takvim yýlý esas alýnýr.

(2) Bir Vergi Müfettiþi hakkýnda performans deðerlendirmesi yapýlabilmesi için ilgili takvim yýlý içerisinde en az 90 gün çalýþýlmýþ olmasý þarttýr. 90 günlük sürenin hesabýnda, fiilen çalýþýlan süreler dikkate alýnýr. Yýllýk izin ve raporlu gün sayýlarý bu sürenin hesabýnda dikkate alýnmaz.

(3) Vergi Müfettiþ Yardýmcýlarýnýn yardýmcýlýk dönemi, performans deðerlendirmesinde bir bütün olarak deðerlendirilir. Ancak, Kurul Yönetmeliðinin 29 uncu maddesinin dördüncü fýkrasýna göre yetki sýnavýnda baþarýlý olamayan veya yetki sýnavýna özürsüz olarak girmeyen Vergi Müfettiþ Yardýmcýlarý, performans deðerlendirmesine göre baþarýsýz sayýlýr.

Performansýn ölçülmesi

MADDE 7 (1) Vergi Müfettiþlerinin ve Vergi Müfettiþ Yardýmcýlarýnýn performanslarýnýn ölçülmesi EK:1 ve EK:2de yer alan formlarla yapýlýr.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Sýnavlardaki Baþarý Derecelerine Göre Performans Deðerlendirmesi

Sýnavlardaki baþarý derecelerinin kullanýlma amacý

MADDE 8 (1) Vergi Müfettiþ Yardýmcýlarýnýn yardýmcýlýk döneminde tabi olduklarý, özel eðitim veya temel eðitim, yetki ve yeterlik ile hizmet içi eðitim sýnavlarýndan elde edecekleri baþarý derecelerinin, performans deðerlendirmesinde kullanýlmasý amaçlanmaktadýr.

Özel eðitim notu veya temel eðitim seminer notunun deðerlendirilmesi

MADDE 9 (1) Sýnavlardaki baþarý derecesine göre yapýlacak performans deðerlendirmesinde, Vergi Müfettiþ Yardýmcýlarýnýn özel eðitim notu veya temel eðitim seminer notunun %15i dikkate alýnýr.

Hizmet içi eðitim sýnav notlarýnýn deðerlendirilmesi

MADDE 10 (1) Vergi Müfettiþ Yardýmcýlarý, yetki sýnavý öncesinde veya sonrasýnda aldýklarý hizmet içi eðitimlerde tabi tutulduklarý sýnavlardan ayrý ayrý 100 tam puan üzerinden not alýrlar. Bu sýnavlardan elde edilen notlar, Baþkanlýkça belirlenecek oranda deðerlendirilerek, Vergi Müfettiþ Yardýmcýsýnýn hizmet içi eðitim sýnav notunu oluþturur.

(2) Hizmet içi eðitim sýnav notunun %10u, sýnavlardaki baþarý derecesine göre yapýlacak performans deðerlendirmesinde dikkate alýnýr.

Refakat deðerlendirme notlarýnýn deðerlendirilmesi

MADDE 11 (1) Vergi Müfettiþlerinin, refakatlerinde çalýþan Vergi Müfettiþ Yardýmcýlarýna, deðerlendirme belgelerinde yer alan kriterlere göre 100 tam puan üzerinden verdikleri notlarýn aritmetik ortalamasý, Vergi Müfettiþ Yardýmcýsýnýn refakat deðerlendirme notunu oluþturur.

(2) Refakat deðerlendirme notunun %10u, sýnavlardaki baþarý derecesine göre yapýlacak performans deðerlendirmesinde dikkate alýnýr.

Yetki sýnav notunun deðerlendirilmesi

MADDE 12 (1) Ýlk yetki sýnavýnda baþarýlý olunmasý halinde alýnan notun %65i, ikinci yetki sýnavýnda baþarýlý olunmasý halinde ise alýnan notun %45i, sýnavlardaki baþarý derecesine göre yapýlacak performans deðerlendirmesinde dikkate alýnýr.

(2) Kurul Yönetmeliðinin 29 uncu maddesinin dördüncü fýkrasýna göre yetki sýnavýnda baþarýlý olamayan veya yetki sýnavýna özürsüz olarak girmeyen Vergi Müfettiþ Yardýmcýlarý, performans deðerlendirmesine göre baþarýsýz sayýlýr.

Vergi Müfettiþ Yardýmcýlarýnýn sýnavlardaki baþarý derecelerine göre performans deðerlendirmesinin yapýlmasý

MADDE 13 (1) Vergi Müfettiþ Yardýmcýlarýnýn sýnavlardaki baþarý derecesine göre yapýlacak performans deðerlendirmesinde, EK:3de yer alan form kullanýlýr.

(2) 9, 10, 11 ve 12 nci maddelerde yer alan oranlara göre, özel eðitim notu veya temel eðitim seminer notu, hizmet içi eðitim sýnav notu, refakat deðerlendirme notu ve yetki sýnav notunun dikkate alýnmasý suretiyle hesaplanan not, sýnavlardaki baþarý derecesini gösterir.

(3) Sýnavlardaki baþarý derecesini gösteren notun %50si, yapýlacak genel performans deðerlendirmesinde dikkate alýnmak üzere, EK:2de yer alan forma aktarýlýr.

Vergi Müfettiþlerinin sýnavlardaki baþarý derecelerine göre performans deðerlendirmesinin yapýlmasý

MADDE 14 (1) Vergi Müfettiþlerinin yeterlik sýnavýnda aldýklarý yeterlik sýnav notu, sýnavlardaki baþarý derecesini gösterir.

(2) Vergi Müfettiþlerinin yeterlik sýnavýnda aldýklarý notun; yeterlik sýnav tarihinden itibaren 1 ila 7 nci takvim yýllarýnda %10u, 8 ila 12 nci takvim yýllarýnda %5i, yapýlacak genel performans deðerlendirmesinde dikkate alýnmak üzere EK:1de yer alan forma aktarýlýr.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Ýþ Performanslarýna Ýliþkin Grup Baþkanlarýnýn Deðerlendirmesi

Grup Baþkanlarýnýn yapacaðý deðerlendirmelerin kullanýlma amacý

MADDE 15 (1) Vergi Müfettiþleri ve Vergi Müfettiþ Yardýmcýlarýnýn, kendilerine verilen görevleri yerine getirirken mesleðin gerektirdiði þekilde sorumluluk bilinciyle hareket edip etmedikleri, çalýþma arkadaþlarý ve iþ çevresiyle uyumlu olup olmadýklarý gibi hususlara iliþkin eksikliklerinin giderilmesine ve yeteneklerinin geliþtirilmesine yardýmcý olmak amacýyla Grup Baþkanlarýnýn yapacaðý deðerlendirmelerin, performans deðerlendirmesinde kullanýlmasý amaçlanmaktadýr.

Grup Baþkanlarýnýn deðerlendirme kriterleri

MADDE 16 (1) Grup Baþkanlarý; Vergi Müfettiþleri ve Vergi Müfettiþ Yardýmcýlarý hakkýnda performans deðerlendirmesi yaparken aþaðýda yazýlý kriterleri dikkate alýrlar:

a) Verilen görevleri zamanýnda tamamlama.

b) Verilen görevleri organize etme ve sonuçlarýný takip edebilme.

c) Çalýþmalarýný, belirlenmiþ biçimler dâhilinde ve yazým kurallarý çerçevesinde, açýk ve net þekilde yazýlý olarak ifade edebilme.

ç) Sözlü iletiþim kurma becerisi.

d) Ekip çalýþmasýna yatkýnlýðý.

(2) Birinci fýkradaki kriterlerin her biri, ayrý ayrý olmak üzere 100 tam puan üzerinden deðerlendirilir. Verilen notlarýn aritmetik ortalamasý, iþ performanslarýna iliþkin Grup Baþkanýnýn deðerlendirmesini oluþturur. Yapýlan deðerlendirmeler, EK:4de yer alan form üzerinde gösterilir. Bu madde kapsamýnda Grup Baþkanlarý tarafýndan yapýlacak performans deðerlendirmesinin sonuçlarý, takip eden yýlýn Ocak ayý sonuna kadar Baþkanlýða gönderilir.

(3) Ýkinci fýkrada hesaplanan notun %10u, Vergi Müfettiþleri ve Vergi Müfettiþ Yardýmcýlarý için yapýlacak genel performans deðerlendirmesinde dikkate alýnmak üzere EK:1 ve EK:2de yer alan formlara aktarýlýr.

(4) Bir takvim yýlý içerisinde grup deðiþikliðinin söz konusu olduðu hallerde, önceki Grup Baþkanlýðýnda geçirilen süre için bu madde kapsamýndaki yapýlacak performans deðerlendirmesinin sonuçlarý, takvim yýlýnýn bitmesi beklenmeksizin grup deðiþikliðinin söz konusu olduðu tarihten itibaren bir ay içerisinde Baþkanlýða gönderilir.

(5) Bir takvim yýlý içerisinde Grup Baþkanýnýn görevinin son bulmasý durumunda, takvim yýlý itibarýyla gerekli süreyi saðlayanlar için bu madde kapsamýnda yapýlacak performans deðerlendirmelerinin sonuçlarý, ilgili Grup Baþkaný tarafýndan görevden ayrýlmadan önce Baþkanlýða gönderilir.

(6) Grup Baþkaný olarak görevlendirilen Vergi Müfettiþlerinin bu madde kapsamýnda yapýlacak performans deðerlendirmeleri Baþkan, Grup Baþkan Yardýmcýsý olarak görevlendirilen Vergi Müfettiþlerinin bu madde kapsamýnda yapýlacak performans deðerlendirmeleri Grup Baþkaný tarafýndan yapýlýr.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Çalýþmalara Ýliþkin Performans Deðerlendirmesi

Çalýþmalarýn deðerlendirilmede kullanýlma amacý

MADDE 17 (1) Vergi Müfettiþleri ve Vergi Müfettiþ Yardýmcýlarýnýn kendilerine verilen görevleri yerine getirmedeki baþarý ve verimliliklerinin ölçülmesi amaçlanmaktadýr.

Rapor deðerlendirme komisyonlarýnýn deðerlendirmesine tabi raporlarýn deðerlendirilmesi

MADDE 18 (1) Vergi Müfettiþleri ve Vergi Müfettiþ Yardýmcýlarýnca düzenlenen ve rapor deðerlendirme komisyonlarýnýn deðerlendirmesine tabi olan raporlar, bu komisyonlarca aþaðýda yazýlý kriterlere göre deðerlendirilir:

a) Raporun konusuna iliþkin mevzuatýn kapsamlý ve doðru bir þekilde iþlenmesi.

b) Raporun iktisadi, teknik ve hukuki icaplara uygunluðu.

c) Konunun anlatým bütünlüðü.

ç) Raporda iþlenen konunun özgünlüðü.

d) Rapor dilinin sade, ifadelerin açýk ve net olmasý.

e) Raporun niteliði ile rapora harcanan mesai.

f) Raporun yazým ve imla kurallarýna uygunluðu.

(2) Rapor deðerlendirme komisyonlarý, birinci fýkrada belirlenen kriterlere göre 100 tam puan üzerinden, her bir iþ için yazýlan raporlarý deðerlendirir.

(3) Rapor deðerlendirme komisyonlarý, bir ay içerisinde yaptýklarý deðerlendirmeleri, takip eden ayýn 15 inci günü mesai saati bitimine kadar cetveller halinde Baþkanlýða gönderirler. Baþkanlýk, rapor deðerlendirme komisyonlarýndan gelen deðerlendirmeleri, EK:5Ada yer alan forma aktarýr. Bir takvim yýlý içerisinde birden fazla iþin bitirilmesi halinde her iþ itibarýyla verilen puanlarýn aritmetik ortalamasý, rapor deðerlendirme komisyonlarýnca verilen performans puanýný oluþturur.

(4) Yetkili Vergi Müfettiþ Yardýmcýlarýnda, yardýmcýlýk dönemlerinin sonuna kadar bitirdikleri her iþ itibarýyla, rapor deðerlendirme komisyonlarý tarafýndan verilen puanlarýn aritmetik ortalamasý, rapor deðerlendirme komisyonlarýnca verilen performans puanýný oluþturur.

Diðer raporlarýn deðerlendirilmesi

MADDE 19 (1) Vergi Müfettiþleri ve yetkili Vergi Müfettiþ Yardýmcýlarýnca düzenlenen ve rapor deðerlendirme komisyonlarýnýn deðerlendirmesine tabi olmayan raporlar, her bir iþ itibarýyla, Baþkanlýk tarafýndan 18 inci maddede yer alan kriterlere göre 100 tam puan üzerinden deðerlendirilir. Baþkanlýk bu yetkisini, ilgili Grup Baþkanýna veya Vergi Müfettiþlerinden oluþacak bir komisyona devredebilir.

(2) Baþkanlýk, yapýlan deðerlendirmeleri EK:5Ada yer alan forma aktarýr.

Çalýþmalarýn puanlandýrýlmasý

MADDE 20 (1) Vergi Müfettiþleri ve yetkili Vergi Müfettiþ Yardýmcýlarý, Ýnceleme Yönetmeliðinin 3 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (ç) bendinde tanýmlanan mükellefler nezdinde yaptýklarý vergi incelemelerinde, bitirdikleri her tam inceleme baþýna 20, sýnýrlý inceleme baþýna 10 puan alýrlar. Bu kapsamda, yýllýk ortalama yapýlan tam ve sýnýrlý vergi incelemelerinin üzerinde inceleme yapanlar, ortalamayý aþan her tam inceleme baþýna ilave 10, sýnýrlý inceleme baþýna ilave 5 puan alýrlar. Ýlave puanýn alýnabilmesi, ilgili yýlýn sona ermesine ve o yýla iliþkin hesaplamalarýn yapýlmýþ olmasýna baðlýdýr.

(2) Vergi Müfettiþleri ve yetkili Vergi Müfettiþ Yardýmcýlarý, Ýnceleme Yönetmeliðinin 3 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (f) bendinde tanýmlanan mükellefler nezdinde yaptýklarý vergi incelemelerinde, bitirdikleri her tam inceleme baþýna 4, sýnýrlý inceleme baþýna 2 puan alýrlar. Bu kapsamda, yýllýk ortalama yapýlan tam ve sýnýrlý vergi incelemelerinin üzerinde inceleme yapanlar, ortalamayý aþan her tam inceleme baþýna ilave 2, sýnýrlý inceleme baþýna ilave 1 puan alýrlar. Ýlave puanýn alýnabilmesi, ilgili yýlýn sona ermesine ve o yýla iliþkin hesaplamalarýn yapýlmýþ olmasýna baðlýdýr.

(3) Birinci ve ikinci fýkralarda belirtilen, yýllýk ortalama yapýlan vergi incelemelerinin üzerinde inceleme yapanlar için öngörülen ilave puan, Vergi Müfettiþ Yardýmcýlarý için uygulanmaz.

(4) Baþkanlýkça veya dâhil olunan Grup Baþkanlýðýnca, Vergi Müfettiþleri veya yetkili Vergi Müfettiþ Yardýmcýlarýna verilen, ancak rapor deðerlendirme komisyonunun deðerlendirmesine tabi olmayan raporlara iliþkin iþlerde, Vergi Müfettiþleri ve yetkili Vergi Müfettiþ Yardýmcýlarý, bitirdikleri teftiþ, soruþturma, ön inceleme, ön araþtýrma, denetim, araþtýrma, görüþ ve öneri ile benzeri iþlerden 10ar puan alýrlar. Görevlendirme olmaksýzýn yazýlan görüþ ve öneri raporlarýnda ise ilgili Vergi Müfettiþi veya Vergi Müfettiþ Yardýmcýsýna Baþkanlýk, iþin niteliði, getirilen önerinin idareye katkýsý ve saðladýðý kazançlar gibi hususlarý da deðerlendirerek, 0 ile 5 puan arasýnda bir puan verebilir.

(5) Mali Suçlarý Araþtýrma Kurulu Baþkanlýðýndan gelen iþler ile mahkemeler veya savcýlýklarca yapýlmasý istenen iþlerin, birinci ila dördüncü fýkralar kapsamýna girmemesi halinde, iþin bitiminde her iþ için 10 puan alýnýr.

(6) Tarhiyat öncesi uzlaþma komisyonlarýnda görevlendirilenler, her mükellef baþýna 0,25 puan alýrlar.

(7) Yapýlan her sýnav baþýna; giriþ sýnav komisyonunda yer alanlar 10, özel eðitim sýnav komisyonunda yer alanlar 5, yetki sýnav komisyonunda yer alanlar 5 ve yeterlik sýnav komisyonunda yer alanlar 12 puan alýrlar.

(8) Özel eðitim, temel eðitim ve hizmet içi eðitimler için Baþkanlýðýn görevlendirmesi ile ders verenler, ders saati baþýna 0,25 puan alýrlar.

(9) Konferans, seminer, panel, sempozyum, toplantý gibi çalýþmalara, Baþkanlýðýn izni ile konuþmacý veya yönetici olarak katýlýnmasý durumunda, her bir görevlendirme için 2 puan alýnýr.

(10) Baþkanlýkça görevlendirilen ancak yukarýda yer alan fýkralarda sayýlmayan kanun ve yönetmelik tasarýlarýnýn hazýrlanmasý, rapor deðerlendirme komisyonu üyeliði gibi çeþitli konularda yapýlan görevlendirmeler ile Baþkanlýk emrindeki her nevi görevlendirmelerde, her ay için 10 puandan fazla olmamak üzere Baþkanlýkça puan verilir. Grup Baþkaný olarak görevlendirilen Vergi Müfettiþleri hakkýnda bu madde kapsamýndaki performans deðerlendirmesi Baþkan, Grup Baþkan Yardýmcýsý olarak görevlendirilen Vergi Müfettiþleri hakkýnda bu madde kapsamýndaki performans deðerlendirmesi ise Grup Baþkaný tarafýndan yapýlýr. Bu fýkra gereðince verilecek puanlar toplamý, bir takvim yýlý için 100 puaný aþamaz.

(11) Bu maddede tanýmlý olmayan diðer iþler veya çalýþmalar, nitelik itibarýyla en uygun iþin veya çalýþmanýn puanlamasýna tabi olur.

(12) Bu maddeye göre elde edilecek puanlar, EK:5Bde yer alan form üzerinde gösterilir.

Çalýþmalarýn deðerlendirilmesi

MADDE 21 (1) 18 ve 19 uncu maddelere göre verilen performans deðerlendirme puanlarýnýn ortalamasýnýn %20si ile 20 nci maddede belirtilen iþ ve çalýþmalardan iþin veya çalýþmanýn türüne göre elde edilen puanlarýn toplamý, Vergi Müfettiþlerinin ve Vergi Müfettiþ Yardýmcýlarýnýn çalýþmalarýna iliþkin performans deðerlendirme notlarýný oluþturur ve EK:5de yer alan form üzerinde gösterilir.

(2) Çalýþmalara iliþkin performans deðerlendirme notunun 100 puaný aþmasý durumunda, aþan kýsým ilgili yýlda dikkate alýnmaz. Ancak, 100 puandan fazlasýnýn %10u, bir sonraki yýl çalýþmalara iliþkin performans deðerlendirmesinde dikkate alýnýr.

(3) Vergi Müfettiþ Yardýmcýlarýnda çalýþmalara iliþkin performans deðerlendirme notunun 100 puaný aþmasý durumunda, aþan kýsým hiçbir suretle Vergi Müfettiþliðine atandýktan sonra yapýlacak performans deðerlendirmesinde dikkate alýnmaz.

(4) Vergi Müfettiþlerinde çalýþmalara iliþkin performans deðerlendirme notlarýnýn; yeterlik sýnav tarihinden itibaren 1 ila 7 nci takvim yýllarýnda %80i, 8 ila 12 nci takvim yýllarýnda %85i, 12 nci takvim yýlýndan sonraki yýllarda ise %90’ý EK:1de yer alan forma aktarýlýr.

(5) Vergi Müfettiþ Yardýmcýlarýnda çalýþmalara iliþkin performans deðerlendirme notlarýnýn %40’ý EK:2de yer alan forma aktarýlýr.

ALTINCI BÖLÜM

Akademik Çalýþmalara Ýliþkin Performans Deðerlendirmesi

Akademik çalýþmalarýn deðerlendirmede kullanýlma amacý

MADDE 22 (1) Vergi Müfettiþleri ve Vergi Müfettiþ Yardýmcýlarýnýn, görev alanlarýna giren konularda kendilerini geliþtirmeleri maksadýyla kitap ve makale yazmalarý, lisansüstü eðitim ve doktora programlarýný bitirmeleri, teþvik mahiyetinde performans deðerlendirmesinde kullanýlacaktýr.

Akademik çalýþmalarýn deðerlendirilmesi

MADDE 23 (1) Vergi Müfettiþleri ve Vergi Müfettiþ Yardýmcýlarýnca, görev alanlarýna giren konularla ilgili olarak hakemli dergilerde hakem deðerlendirmesine tabi tutularak yayýmlanan çalýþmalar ile basýlmýþ kitaplarýn performans deðerlendirmesinde dikkate alýnabilmesi için yayýmlanan çalýþmalar ile basýlmýþ kitaplarýn birer örneði Baþkanlýða gönderilir. Bu kapsamda Vergi Müfettiþlerine ve Vergi Müfettiþ Yardýmcýlarýna, yazdýklarý her makale için 10, kitap için 50 puan verilir.

(2) Vergi Müfettiþleri ve Vergi Müfettiþ Yardýmcýlarýnca, bitirilen lisansüstü eðitim ile doktora programlarýnýn performans deðerlendirmesinde dikkate alýnabilmesi için söz konusu programlarý bitirme belgelerinin birer örneði Baþkanlýða gönderilir. Bu kapsamda Vergi Müfettiþlerine ve Vergi Müfettiþ Yardýmcýlarýna, bitirdikleri her tezli lisansüstü eðitim programý için 50, tezsiz lisansüstü eðitim programý için 25, doktora programý için 100 puan verilir.

(3) Vergi Müfettiþleri tarafýndan bu madde kapsamýnda lisansüstü eðitim ve doktora programýndan elde edilen puanlar, programlarýn bitirildiði takvim yýlý dâhil olmak üzere en fazla on takvim yýlýnda dikkate alýnýr. Yayýmlanan çalýþmalar ile basýlmýþ kitaplar dolayýsýyla elde edilen puanlar ise içinde bulunulan takvim yýlý dâhil olmak üzere en fazla üç takvim yýlýnda dikkate alýnýr.

(4) Vergi Müfettiþ Yardýmcýlarý tarafýndan bu madde kapsamýnda elde edilen puanlar, yardýmcýlýk döneminin sonunda topluca deðerlendirilir. Vergi Müfettiþ Yardýmcýlýðý döneminde yayýmlanan çalýþmalar ile basýlmýþ kitaplar dolayýsýyla elde edilen puanlar, Vergi Müfettiþliðine atandýktan sonra yapýlacak performans deðerlendirmelerinde kullanýlmaz.

(5) Takvim yýlý itibarýyla veya yardýmcýlýk dönemi boyunca elde edilen puanlar, EK: 6da yer alan formda gösterilir. Bu madde kapsamýnda alýnan puanlarýn 100 puaný aþmasý durumunda aþan kýsým dikkate alýnmaz.

(6) Bu þekilde toplanan puanlarýn %2,5i yapýlan genel performans deðerlendirmesinde elde edilen puana eklenmek üzere EK: 1 ve EK: 2de yer alan formlara aktarýlýr. Bu madde kapsamýnda elde edilen puanlarýn eklenmesi sonucunda genel performans deðerlendirme puanýnýn 100 puaný aþmasý halinde aþan kýsým dikkate alýnmaz.

YEDÝNCÝ BÖLÜM

Baþarýlý Sayýlma

Baþarýlý sayýlma puaný ve hesaplanmasý

MADDE 24 (1) Vergi Müfettiþleri veya Vergi Müfettiþ Yardýmcýlarýnýn, yapýlan performans deðerlendirme sonuçlarýna göre baþarýlý sayýlabilmesi için, genel performans deðerlendirme puanlarýnýn 100 tam puan üzerinden en az 70 puan olmasý þarttýr.

(2) Performans deðerlendirmesine göre takvim yýllarý itibarýyla alýnan puanlarýn aritmetik ortalamasýnýn hesaplanmasýnda, elde edilen puanlarýn toplamý, bir yýldan az çalýþýlan sürelerde çalýþýlan gün sayýsýnýn 365e oranlanmasý suretiyle bulunan sayý ile tam olarak çalýþýlan takvim yýllarý sayýsýnýn toplamýna bölünür.

(3) 178 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 29 uncu maddesinin yedinci fýkrasýna göre en baþarýlý %5in hesaplanmasýnda kullanýlacak performans deðerlendirme puaný takvim yýllarý itibarýyla alýnan puanlarýn aritmetik ortalamasý kullanýlarak tespit edilir.

(4) Bir takvim yýlý içerisinde 90 günden daha az çalýþýlmasý durumunda elde edilen puanlar ve çalýþýlan süreler ortalama puanýn hesaplanmasýnda dikkate alýnmaz.

(5) Kurul Yönetmeliðinin 29 uncu maddesinin dördüncü fýkrasýna göre yetki sýnavýnda baþarýlý olamayan veya yetki sýnavýna özürsüz olarak girmeyen Vergi Müfettiþ Yardýmcýlarý, genel performans deðerlendirmesine göre en az 70 puan almalarý mümkün olmadýðýndan, yardýmcýlýk dönemlerinin bitmesi beklenmeksizin baþarýsýz sayýlýrlar.

Deðerlendirmelerin geçerli sayýlmayacaðý haller

MADDE 25 (1) Resen veya yapýlan itirazlar neticesinde Baþkanlýk tarafýndan yapýlan veya yaptýrýlacak inceleme sonucunda garez veya özel maksatla gerçeðe aykýrý deðerlendirme yaptýðý anlaþýlan deðerleyicinin deðerlendirmesi yok sayýlarak, ilgili kýsmýn deðerlendirmesi son üç yýlýn aritmetik ortalamasý esas alýnarak Baþkanlýkça deðerlendirilir. Üç yýldan az çalýþýlmýþ ise son iki yýlýn notunun aritmetik ortalamasýna, iki yýldan az çalýþýlmasý durumunda ise son bir yýlýn notuna bakýlýr.

(2) Gerçeðe aykýrý olarak Vergi Müfettiþi veya Vergi Müfettiþ Yardýmcýsý lehine yapýldýðý anlaþýlan deðerlendirmeler geçersiz sayýlýr.

(3) Garez veya özel maksatla performans deðerlendirme formlarýný gerçeðe aykýrý doldurduklarý veya gerçeðe aykýrý deðerlendirme yaptýklarý anlaþýlan deðerleyicilerin cezai sorumluluklarý saklýdýr.

SEKÝZÝNCÝ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Performans deðerlendirme notlarýnýn muhafazasý ve görevli birimin sorumluluðu

MADDE 26 (1) Baþkanlýkta her Vergi Müfettiþi ve Vergi Müfettiþ Yardýmcýsý için yapýlan deðerlendirmelere iliþkin olarak Performans Deðerlendirme Dosyasý oluþturulur.

(2) Performans deðerlendirme dosyalarýný muhafaza etmekle görevli birim ve çalýþanlarý, edindikleri bilgileri açýklayamazlar. Bu esaslara uymadýðý tespit edilenler hakkýnda, 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanununun disiplin hükümleri uygulanýr ve bir daha ayný görevde çalýþtýrýlmazlar.

(3) Performans deðerlendirme notlarýný içeren her türlü yazýþma, evrak ve belgelerin sevkinde ve performans deðerlendirme formlarýnýn ve dosyalarýnýn muhafazasýnda gizlilik esastýr.

(4) Baþkanlýk, performans deðerlendirme dosyalarýnýn elektronik ortamda oluþturulmasýna yetkilidir.

Performans deðerlendirme notlarýnýn açýklanmasý

MADDE 27 (1) Baþkanlýk, performans deðerlendirme sonuçlarýný, takvim yýlýnýn bitiminden itibaren üç ay içerisinde açýklar.

(2) Baþkanlýk, performans deðerlendirme sonuçlarýný, elektronik ortam üzerinden de açýklayabilir.

Performans deðerlendirme notlarýna itiraz

MADDE 28 (1) Performans deðerlendirme notlarýna, yapýlan sýnavlara iliþkin notlar hariç, deðerlendirme sonucu açýklandýktan sonra bir ay içerisinde itiraz edilebilir. Bir aydan sonra yapýlacak itirazlar dikkate alýnmaz.

(2) Ýtirazlar doðrudan yazý ile Baþkanlýða yapýlýr. Ýtiraz edilen konu Baþkanlýk tarafýndan deðerlendirilir. Baþkanlýk, yapýlan itirazlar hakkýnda deðerleyicilerden yazý ile görüþ sorar. Deðerleyiciler 15 gün içerisinde görüþlerini Baþkanlýða bildirirler. Baþkanlýk, gelen görüþ çerçevesinde inceleme yapýlmasýna lüzum görmez ise 15 gün, inceleme yapýlmasýna lüzum görmesi halinde ise inceleme sonucunun Baþkanlýða geldiði tarihten itibaren 15 gün içerisinde ilgiliye sonucu bildirir.

(3) Baþkanlýk, maddi hatalara iliþkin düzeltmeleri resen yapar.

(4) Ýtiraz sonucu verilen kararlar kesindir.

Yetki

MADDE 29 (1) Bu Yönetmeliðin uygulanmasýnda doðabilecek tereddütlerin giderilmesi ve performans deðerlendirmesine iliþkin diðer usul ve esaslarýn belirlenmesinde Bakan yetkilidir.

Bitirilen iþler ve akademik çalýþmalar

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) 1/1/2012 tarihinden önce bitirilen iþler, yayýmlanan makaleler ve basýlan kitaplar gibi performans deðerlendirmesi kapsamýnda sayýlan hususlar, lisansüstü eðitim ile doktora programlarý hariç, bu Yönetmelik kapsamýnda yapýlacak performans deðerlendirmesinde dikkate alýnmaz.

Lisansüstü eðitim dolayýsýyla yurtdýþýna gönderilenler

GEÇÝCÝ MADDE 2 (1) 7/7/2011 tarihli ve 646 sayýlý Vergi Denetim Kurulu Baþkanlýðýnýn Kurulmasý Amacýyla Bazý Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun Hükmünde Kararname ile Vergi Müfettiþi kadrolarýna atanmýþ sayýlanlarýn lisansüstü eðitim amacýyla yurtdýþýna gönderilmeleri durumunda, yurtdýþýnda geçirilen süreler, performans deðerlendirmesi bakýmýndan 20 nci maddenin onuncu fýkrasý kapsamýnda deðerlendirilir.

Yürürlük

MADDE 30 (1) Bu Yönetmelik 1/1/2012 tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 31 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Maliye Bakaný yürütür.

 

Yönetmeliðin eklerini görmek için týklayýnýz