31 Aralýk 2011 CUMARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28159

TEBLÝÐ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýndan:

DEMÝR VE ÇELÝKTEN ÝMAL EDÝLMÝÞ MALZEMELER ÜZERÝNE SICAK

DALDIRMAYLA YAPILAN GALVANÝZ KAPLAMALAR ÝLE ÝLGÝLÝ TEBLÝÐ

(TS EN ISO 1461) ( TEBLÝÐ NO: MSGMS2011/16)

MADDE 1 (1) Bu Teblið, 3/6/2011 tarihli ve 635 sayýlý Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararname, 10/6/1930 tarihli ve 1705 sayýlý Ticarette Taðþiþin Men'i ve Ýhracatýn Murakabesi ve Korunmasý Hakkýnda Kanun ile 18/11/1960 tarihli ve 132 sayýlý Türk Standardlarý Enstitüsü Kuruluþ Kanununa dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

MADDE 2 (1) Türk Standardlarý Enstitüsü  (TSE) tarafýndan hazýrlanan TS EN ISO 1461 Demir ve Çelikten Ýmal Edilmiþ Malzemeler Üzerine Sýcak Daldýrmayla Yapýlan Galvaniz Kaplamalar–Özellikler ve Deney Metotlarý” standardý, imalat ve satýþ safhalarýnda zorunlu olarak uygulanýr.

MADDE 3 (1) TS EN ISO 1461 standardýnýn kapsamý aþaðýda verilmiþtir.

(a) Bu standard, (bazý dökümler dâhil) demir ve çelikten imal edilmiþ malzemelerin (% 2den fazla diðer metal  içermeyen) bir çinko ergiyiðine daldýrýlmasý suretiyle yapýlan kaplamalarýn genel özelliklerini ve deney metotlarýný kapsar. Bu standard aþaðýdakilere uygulanmaz:

1) Sürekli sýcak daldýrmayla galvanizlenmiþ levha, tel ve örülmüþ veya kaynaklý tel örgüler,

2) Otomatik tesislerde sýcak daldýrmalý galvanizlenmiþ ince veya kalýn boru,

3) Özel standardlarý olan ve ilave özellikler veya bu standartdakilerden farklý özellikler içeren sýcak daldýrmayla galvanizlenmiþ mamuller (baðlama elemanlarý).

(2) Baþka mamul standardlarý, kaplama bakýmýndan numaralarý zikredilerek veya mamule özel iyileþtirmelerle bu standardýn tamamlayýcý bir parçasý gibi mütalaa edilebilr. Özel mevzuat hükümlerini karþýlamasý istenen mamuller üzerindeki galvaniz kaplamalar için özel þartlar konulabilir. Sýcak daldýrmayla galvanizlenmiþ malzemelerden, daha sonra ýsýl iþlem görenler ve/veya aþýrý kalýn kaplanmýþ olanlar bu standardýn kapsamýna girmez.

MADDE 4 (1) Söz konusu standard kapsamýna giren ürünleri üreten ve satanlarýn bu Teblið hükümlerine uymalarý zorunludur.

MADDE 5 (1) Söz konusu standard, TSEnin merkez teþkilatýndan veya il temsilciliklerinden temin edilir. TSEnin ve il temsilciliklerinin iletiþim bilgilerine TSEnin internet sitesinden ulaþýlýr.

MADDE 6 (1) Bu Teblið yayýmýndan itibaren altý ay sonra yürürlüðe girer. Bu Tebliðin yürürlüðe girdiði tarihte; TS 914 EN ISO 1461 Demir ve Çelikten Yapýlmýþ Malzemeler Üzerine Sýcak Daldýrmalý Galvaniz Kaplamalar-Özellikler ve Deney Metotlarý”ný  mecburi uygulamaya sokan 7/3/2002 tarihli ve 24688 sayýlý Resmi Gazetede yayýmlanan Mecburi Standard Tebliði (Teblið No:ÖSG-2002/6) yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 7 (1) Bu Teblið hükümlerini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakaný yürütür.