31 Aralýk 2011 CUMARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28159

TEBLÝÐ

Sermaye Piyasasý Kurulundan:

YATIRIM FONLARINA ÝLÝÞKÝN ESASLAR TEBLÝÐÝNDE

DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA DAÝR TEBLÝÐ

(SERÝ: VII, NO: 42)

MADDE 1 19/12/1996 tarihli ve 22852 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Seri: VII, No:10 sayýlý Yatýrým Fonlarýna Ýliþkin Esaslar Tebliðinin 5 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (i) bendinin (a) alt bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

a) Kamu ve/veya özel sektör borçlanma araçlarýna yatýrmýþ fonlar "TAHVÝL VE BONO FONU",  kamu ve/veya özel sektör borçlanma araçlarýna yatýrmýþ, portföyünün aylýk aðýrlýklý ortalama vadesi en az 25 en fazla 90 gün olan ve portföyüne pay senedi dahil edilemeyen fonlar "KISA VADELÝ TAHVÝL VE BONO FONU",

MADDE 2 Ayný Tebliðe 5/D maddesinden sonra gelmek üzere aþaðýdaki madde eklenmiþtir.

Hisse senedi yoðun fonlara iliþkin özel hükümler

MADDE 5/E - Hisse senedi yoðun fonlar, portföylerinin aylýk aðýrlýklý ortalama bazda en az %75i menkul kýymet yatýrým ortaklýklarý hisse senetleri hariç olmak üzere ÝMKBde iþlem gören hisse senetlerinden oluþan yatýrým fonlarý ve borsa yatýrým fonlarýdýr. Fonlarýn bu sýnýfa girip girmediði hususu ilgili ayýn sonu itibariyle deðerlendirilir.

Ýlgili ay sonu itibariyle, bir fonun hisse senedi yoðun fon olarak sýnýflandýrýlabilmesi için gerekli olan þartlarý saðlamamasý halinde, fonun, yatýrýmcýlarýn ve/veya yatýrým fonu payý alým satýmýna aracýlýk eden kuruluþlarýn tabi olacaðý tüm yükümlülüklerin yerine getirilmesinden kurucu sorumludur.

Hisse senedi yoðun fonlarýn içtüzük ve izahnamelerinde birinci ve ikinci fýkrada belirtilen hususlara ve unvanlarýnda hisse senedi yoðun fon olduklarýna iliþkin bir ibareye yer verilmesi gerekmektedir.

Hisse senedi yoðun fonlarýn portföylerinde yer alan, hisse senetlerine ve hisse senedi endekslerine dayalý olarak yapýlan vadeli iþlem sözleþmelerinin nakit teminatlarý, hisse senetlerine ve hisse senedi endekslerine dayalý opsiyon sözleþmeleri ile borsada iþlem gören hisse senedi ve hisse senedi endeksine dayalý aracý kuruluþ varantlarý birinci fýkrada yer alan %75 oranýnýn hesaplanmasýnda hisse senedi olarak deðerlendirilir.

MADDE 3 Bu Teblið yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

MADDE 4 Bu Teblið hükümlerini Sermaye Piyasasý Kurulu yürütür.