31 Aralýk 2011 CUMARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28159

YÖNETMELÝK

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüðünden:

DEVLET OPERA VE BALESÝ GENEL MÜDÜRLÜÐÜNDE SÖZLEÞMELÝ

OLARAK GÖREV YAPAN SANATKAR MEMUR, UYGULATICI UZMAN

MEMUR VE UZMAN MEMURLAR HAKKINDA SINAV

 YÖNETMELÝÐÝNDE DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA

DAÝR YÖNETMELÝK

MADDE 1 10/10/2009 tarihli ve 27372 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüðünde Sözleþmeli Olarak Görev Yapan Sanatkar Memur, Uygulatýcý Uzman Memur ve Uzman Memurlar Hakkýnda Sýnav Yönetmeliðinin 1 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüðünde 1309 sayýlý Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüðü Kuruluþu Hakkýnda Kanun kapsamýnda sözleþmeli olarak görev yapan personelde aranacak þartlar ile uygulamalý sýnav ve mülakatýn yapýlmasýna ve deðerlendirilmesine iliþkin usul ve esaslarý belirlemektir.

MADDE 2 Ayný Yönetmeliðin 5 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (c) bendi ile ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

c) 23/9/1971 tarihli ve 13965 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüðü Yönetmeliðinde yabancý dil þartý aranan unvanlara baþvuranlar için Ýngilizce, Almanca, Fransýzca, Ýtalyanca, Ýspanyolca ve Rusça dillerinden en az birini bilmek,

(2) Pozisyon deðiþikliði sýnavlarýnda birinci fýkranýn (ç) bendinde belirtilen yaþ þartý ile (d) bendinde belirtilen belge þartý aranmaz.

MADDE 3 Ayný Yönetmeliðin 6 ncý maddesine aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

(3) Baþvuru tarihinin sona ermesinden sonra en geç 3 iþ günü içerisinde sýnava katýlma hakký kazanan adaylarýn isim listeleri kurum panolarýnda ve kurumun internet sitesinde ilan edilir.

MADDE 4 Ayný Yönetmeliðin 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendi yürürlükten kaldýrýlmýþ ve  (c) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

c) Yabancý dil bilme þartý aranan unvanlar için buna dair yazýlý beyan,

MADDE 5 Ayný Yönetmeliðin 8 inci maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(1) Sýnavlara yapýlacak baþvurular, þahsen, posta yoluyla veya kurumun internet sitesinden yapýlabilir. Posta yoluyla veya internet sitesinden baþvuru yapan adaylar istenen belgeleri posta yoluyla en geç baþvurularýn sona erdiði tarihe kadar idareye ulaþtýrmak zorundadýrlar. Postadaki gecikmeler dikkate alýnmaz.

MADDE 6 Ayný Yönetmeliðin 10 uncu maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 10 (1) Sýnavlar uygulamalý sýnav ve mülakat þeklinde yapýlýr. Genel Müdürlük tarafýndan gerekli görülmesi halinde uygulamalý sýnav ve mülakat ile birlikte not verilmeksizin deðerlendirilmek üzere Uygulatýcý Uzman Memur ve Uzman Memur pozisyonlarýna müracaat eden adaylardan opera, bale, müzik, tiyatro konularýnda genel bilgi ve birikimlerini deðerlendiren yazýlý kompozisyon istenebilir.

(2) Yabancý dil koþulu aranan unvanlar için ayrýca uygulamalý sýnav ve mülakat öncesi yabancý dil seviyesi deðerlendirmesi Genel Müdürlükçe belirlenen usul ve esaslara göre yapýlýr.

MADDE 7 Ayný Yönetmeliðin 11 inci maddesinin birinci, dördüncü, beþinci, yedinci ve onbirinci fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve onüçüncü fýkrasý yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

(1) Devlet Opera ve Balesine alýnacak sanatkar, uygulatýcý uzman ve uzman memur giriþ sýnavlarý ile kurum içi unvan ve pozisyon deðiþikliði sýnavlarý Genel Müdürlük teknik kurulunca, stajyerliklerin kaldýrýlmasýna iliþkin sýnavlar ilgili Devlet Opera ve Balesi Müdürlüðünün teknik kurulunca yapýlýr. Genel Müdürlük kendi yaptýðý sýnavlarda, diðer Devlet Opera ve Balesi Müdürlüklerinden veya kurum dýþýndan uygun gördüðü sayýda branþ uzmaný danýþman ve ilgili Devlet Opera ve Balesi Müdürlerini not verme hakký olmaksýzýn danýþman olarak görevlendirebilir. Devlet Opera ve Balesi Müdürlükleri tarafýndan yapýlacak sýnavlarda ise, kurum içi veya dýþýndan en fazla üç branþ uzmaný danýþman not verme hakký olmaksýzýn Devlet Opera ve Balesi Müdürü tarafýndan görevlendirilir. Ayrýca Genel Müdürlük, müdürlüklerde yapýlan sýnavlarda not verme hakký olmaksýzýn bir ya da iki gözlemci görevlendirebilir. Sýnavlarda not verme ve deðerlendirme sýrasýnda teknik kurul üyelerinden baþka hiç kimse sýnav salonunda bulunamaz.

(4) Uygulamalý sýnav ve mülakat için yapýlacak olan deðerlendirmeler 100 puan üzerinden ve her aþama için ayrý ayrý yapýlýr.

(5) Adayýn sýnavýn her bir aþamasý için baþarý notu, tüm komisyon üyelerinin notlarýnýn ortalamasý alýnarak belirlenir. Adaya verilen en düþük not ile en yüksek not arasýnda 30 puan ve üzerinde fark olmasý halinde en düþük ve en yüksek birer not ortalamaya katýlmaz.

(7) Her aþama için baþarý sýralamasý, ayný pozisyonda ve unvanda sýnava giren adaylarýn aldýklarý not sýralamasýna göre yapýlýr. Sýnavlarýn her bir aþamasýnda 70 puan ve üzerinde not alan adaylar en yüksek puan alandan baþlamak üzere pozisyon sayýsýnýn iki katýna kadar sýralanýr. En üstten baþlamak üzere pozisyon sayýsýna kadar olanlar asýl, sonrakiler ayný sýralamayla yedek olarak sýnavý kazanmýþ sayýlýrlar.

(11) Sýnava alýnan adayla birinci ve ikinci derecede akrabalýk baðý bulunan veya adayýn meslek dersi öðreticiliðini yapmýþ olanlar o branþta komisyon üyesi olamazlar.

MADDE 8 Ayný Yönetmeliðin 12 nci maddesinin baþlýðý Sýnavlarýn yapýlacaðý yer ve zaman olarak ve ayný maddenin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(1) Merkez ve taþra müdürlüklerinde 1309 sayýlý Kanun kapsamýnda istihdam edilecek Uygulatýcý Uzman ve Uzman Memurlardan, Genel Müdürlükçe gerekli görülmesi halinde istenecek yazýlý kompozisyon uygulamasý 6 ncý madde uyarýnca ilan edilecek olan sýnav programlarýnda belirtilen yer ve zamanda yapýlýr. Sýnav yer ve zamanýnýn herhangi bir nedenle deðiþmesi halinde deðiþiklik ayný yöntemle ilan edilir.

MADDE 9 Ayný Yönetmeliðin ekindeki Ek-1 sayýlý Uygulama Müfredatýnýn Orkestra Sýnavlarý” kýsmýnýn  A-Orkestra Stajyer Sanatçý Giriþ Sýnavý” bölümünün Viyola alt bölümünün 2. Aþamasýnda yer alan b) Deþifraj; Komisyonca sýnav sýrasýnda belirlenecek önemli orkestra eserlerinden seçmeler. ibaresinden sonra gelen b) Mülakat  bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

c) Mülakat.

MADDE 10 Ayný Yönetmeliðin ekindeki Ek-1 sayýlý Uygulama Müfredatýnýn Orkestra Sýnavlarý” kýsmýnýn B-Orkestra Stajyer Sanatçýlýktan Sanatkarlýða Geçiþ Sýnavý” bölümünde yer alan c) Deþifraj bendinden sonra gelmek üzere aþaðýdaki (ç) bendi eklenmiþ ve ayný bölümün Not alt bölümünde yer alan (E) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“ç) Mülakat.

E)  Tüm orkestra çalgýlarýnýn sýnavlarýnda çalýnan konçerto formundaki eserlerin piyano eþlikli çalýnmasý zorunludur. Arp ve vurmalý çalgýlarýn 2. Aþamalarýnda piyano eþliði zorunlu deðildir. Sonat formundaki eserlerin, eserin besteleniþ þekline göre eþlikli veya eþliksiz olarak orijinal þekliyle seslendirilmesi zorunludur.

MADDE 11 Ayný Yönetmeliðin ekindeki Ek-1 sayýlý Uygulama Müfredatýnda yer alan ORKESTRA ÞEFLÝÐÝ: kýsmýnýn baþlýðý ORKESTRA ÞEFLÝÐÝ VE ORKESTRA ÞEF YARDIMCILIÐI: olarak deðiþtirilmiþ ve bu baþlýðýn altýnda yer alan 2. Aþamasýna aþaðýdaki (ç) bendi eklenmiþtir.

“ç) Mülakat.

MADDE 12 Ayný Yönetmeliðin ekindeki Ek-1 sayýlý Uygulama Müfredatýnda yer alan KORO ÞEFLÝÐÝ: kýsmýnýn baþlýðý  KORO ÞEFLÝÐÝ VE KORO ÞEF YARDIMCILIÐI: olarak deðiþtirilmiþ ve bu baþlýðýn altýnda yer alan  2. Aþamasýna aþaðýdaki (ç) bendi eklenmiþtir.

“ç) Mülakat.

MADDE 13 Ayný Yönetmeliðin ekindeki Ek-1 sayýlý Uygulama Müfredatýnýn  Solist Sýnavlarý” kýsmýnýn  B-Solist Stajyer Sanatçýlýðýndan Sanatkar Memurluða Geçiþ Sýnavý: bölümü aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

B-SOLÝST STAJYER SANATÇILIÐINDAN SANATKAR MEMURLUÐA GEÇÝÞ SINAVI:

a) Solist Stajyer Sanatçýlýktan Solist Sanatkar Memurluðuna geçiþ sýnavýna giren adaylar kuruma giriþ sýnavýndaki performanslarý içerisinde söylemediði ve kurumda yýl içerisinde görev almadýðý, kendi seçeceði özgün dilinde bir opera eserinin kendi ses rengindeki baþrolünden komple sorumlu olur.

b) Solist Stajyer Sanatçýlýktan Solist Sanatkar Memurluðuna geçiþ sýnavýna giren adaylar mülakata tabi tutulurlar.

NOT : A) Adaylar stajyer sanatçýlýktan sanatkar memurluða geçiþ sýnavlarýnda, Kuruma giriþ sýnavýnda sunmuþ olduklarý sýnav repertuarlarýnýn dýþýnda bir program sunmak zorundadýrlar.

B) Tüm sýnavlar ezber olur.

C) Tüm eserler özgün dilinde ve özgün tonunda söylenir.

D) Adaylar sýnavlara eþlikçileri ile birlikte gelecektir. Eþlikçi temin edemeyen adaylara eþlikçi sýnav anýnda Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüðü ve Müdürlüklerince temin edilir.

E) Adaylar sýnava programlarýný hazýrlayýp gelecekler ve sýnav baþlamadan sýnav programlarýný Sýnav Komisyonuna kýsa bir özgeçmiþleri ile birlikte sunarlar.

F) Baþýnda Recitatifi olan aryalar Recitatifleri ile birlikte söylenir.

MADDE 14 Ayný Yönetmeliðin ekindeki Ek-1 sayýlý Uygulama Müfredatýnýn  Koro Sýnavlarý” kýsmýnýn B-Koro Stajyer Sanatçýlýðýndan Sanatkar Memurluða Geçiþ Sýnavý: bölümüne aþaðýdaki (c) bendi eklenmiþtir.

c) Mülakat.

MADDE 15 Ayný Yönetmeliðin ekindeki Ek-1 sayýlý Uygulama Müfredatýnýn  Bale Sýnavlarý” kýsmýnýn A Bale Stajyer Sanatçýlýðýna Giriþ Sýnavý” bölümünün 2. Aþamasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

2. Aþama

a) Adayýn aþaðýdaki klasik eserlerden seçeceði birinin Grand Pas de Deuxsünden kýzerkek variation ve coda:

1) Don Quixote

2) Uyuyan Güzel

3) Kuðu Gölü

4) Fýndýkkýran

b) Yerli veya yabancý tanýnmýþ koreograflarýn eserlerinden serbest seçilmiþ bir modern dans koreografisi (3 dakikayý geçemez).

c) Mülakat.

MADDE 16 Ayný Yönetmeliðin ekindeki Ek-1 sayýlý Uygulama Müfredatýnýn  Bale Sýnavlarý” kýsmýnýn B Bale Stajyer Sanatçýlýðýndan Sanatkar Memurluða Geçiþ Sýnavý” bölümü aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

B-BALE STAJYER SANATÇILIÐINDAN SANATKAR MEMURLUÐA GEÇÝÞ SINAVI:

a)  Adayýn aþaðýdaki klasik eserlerden seçeceði birinin Grand Pas de Deuxsünden kýzerkek variation ve coda:

1) Don Quixote

2) Uyuyan Güzel

3) Kuðu Gölü

4) Fýndýkkýran

b) Yerli veya yabancý tanýnmýþ koreograflarýn eserlerinden serbest seçilmiþ bir modern dans koreografisi (3 dakikayý geçemez).

c) Mülakat.

MADDE 17 Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

MADDE 18 Bu Yönetmelik hükümlerini Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü yürütür.

 

Yönetmeliðin Yayýmlandýðý Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayýsý

10/10/2009

27372