4 Ocak 2012 ÇARÞAMBA

Resmî Gazete

Sayý : 28163

YÖNETMELÝK

Kadir Has Üniversitesinden:

KADÝR HAS ÜNÝVERSÝTESÝ ÖN LÝSANS VE LÝSANS EÐÝTÝM

VE ÖÐRETÝM YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Kadir Has Üniversitesine baðlý birimlerde ön lisans ve lisans eðitim ve öðretimi ile ilgili usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Kadir Has Üniversitesine öðrenci kabulü, hazýrlýk sýnýflarý dâhil kayýtlý öðrencilerin ön lisans ve lisans eðitim-öðretim programlarýnýn düzenlenmesi ve uygulanmasý, sýnavlar, izinli sayýlma, ayrýlma ve diploma iþlemlerine iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddelerine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) AKTS (ECTS: European Credit Transfer Systems): Öðrencilerin yurt içinde ve yurt dýþýnda aldýklarý ve baþarýlý olduklarý ders kredilerinin ve notlarýnýn bir yükseköðretim kurumundan diðerine transfer edilmelerini saðlayan Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

b) Birim: Kadir Has Üniversitesine baðlý fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokulunu,

c) Danýþman: Öðrenciye eðitim ve öðretimi, ders alma iþlemleri ve benzeri konularda yardýmcý olmasý için görevlendirilmiþ öðretim elemanýný,

ç) Dekan: Kadir Has Üniversitesine baðlý fakültelerin dekanýný,

d) Diploma programý: Fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarýnýn, belirlenen yeterlilikleri saðlayan öðrencilere, ön lisans veya lisans diplomasý veren yükseköðretim programýný,

e) Ýlgili birim kurulu: Kadir Has Üniversitesine baðlý fakültelerde fakülte kurulunu, yüksekokullarda yüksekokul kurulunu ve meslek yüksekokullarýnda meslek yüksekokulu kurulunu,

f) Ýlgili birim yönetim kurulu: Kadir Has Üniversitesine baðlý fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu yönetim kurulunu,

g) Lisans eðitim ve öðretimi: Ortaöðretime dayalý, en az sekiz yarýyýllýk programý kapsayan bir yükseköðretimi,

ð) Müdür: Kadir Has Üniversitesine baðlý yüksekokul/meslek yüksekokullarýnýn müdürünü,

h) Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðý: Öðrencilere iliþkin tüm iþlemleri merkezi olarak yürütmekle görevli Rektörlük birimini,

ý) Ön lisans eðitim ve öðretimi: Ortaöðretime dayalý, en az dört yarýyýllýk programý kapsayan, ara insan gücü yetiþtirmeyi amaçlayan veya lisans öðretiminin ilk kademesini teþkil eden bir yükseköðretimi,

i) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezini,

j) Rektör: Kadir Has Üniversitesi Rektörünü,

k) Rektörlük: Kadir Has Üniversitesi Rektörlüðünü,

l) Senato: Kadir Has Üniversitesi Senatosunu,

m) Üniversite: Kadir Has Üniversitesini,

n) Üniversite Yönetim Kurulu: Kadir Has Üniversitesi Yönetim Kurulunu

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Öðrenci Ýþleri, Kayýt Ýþlemleri, Yatay ve Dikey Geçiþler ve Ders Muafiyetleri

Öðrenci iþleri

MADDE 5 (1) Öðrencilere iliþkin kayýt, kayýt yenileme, iliþik kesme, intibak, diploma, derse yazýlma, yatay ve dikey geçiþler ve benzeri her türlü iþlemler Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðý tarafýndan merkezi olarak yürütülür. Bunlardan gerekli görülenler, öðrencinin kayýtlý olduðu birim tarafýndan da yapýlabilir.

(2) Öðrencilerin disiplin iþleri, 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði hükümlerine göre yürütülür.

Kayýt iþlemleri

MADDE 6 (1) Üniversiteye kesin kayýt yaptýrabilmek için, ön lisans ve lisans öðrenimiyle ilgili ÖSYM tarafýndan yapýlan sýnavý ve/veya özel yetenek sýnavýný kazanmýþ olmak gerekir.

(2) Üniversiteye kayýt yaptýrmaya hak kazananlar, ÖSYMnin belirlediði kayýt tarihleri arasýnda, kayýt kýlavuzunda ve Üniversite tarafýndan istenen belgeler ile Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðýnca oluþturulan kayýt bürolarýna bizzat baþvurarak kesin kayýtlarýný yaptýrýrlar. Ancak belgelenebilir mazereti olan aday, kaydýný kanuni temsilcisi veya belirleyeceði vekili aracýlýðý ile yaptýrabilir.

(3) Eksik belge ve posta yoluyla kesin kayýt yaptýrýlmaz. Belirlenen tarihler arasýnda kesin kaydýný yaptýrmayan adaylar herhangi bir hak iddia edemezler.

(4) Öðrenim ücretini Rektörlükçe belirlenen süre içinde ödemeyenlerin kayýtlarý yapýlmaz.

(5) Kayýt için istenen belgelerin aslý veya Üniversite tarafýndan onaylý örneði kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydýna iliþkin olarak ise adayýn yazýlý beyanýna dayanýlarak iþlem yapýlýr.

(6) Her aþamada kesin kayýtlar için gerekli olan tüm belgeler bakýmýndan sahte veya tahrif edilmiþ belge kullanan veya üniversiteye giriþ sýnavýnda sahtecilik yaptýðý belirlenen kiþinin kaydý, kayýt tarihi itibarýyla iptal edilir ve hakkýnda kanuni iþlemler baþlatýlýr. Bu kiþi Üniversiteden ayrýlmýþsa, kendisine verilen diploma dâhil tüm belgeler iptal edilir. Bu kiþilerin yatýrmýþ olduðu öðrenim ücretleri geri ödenmez.

Yabancý dil yeterliliði

MADDE 7 (1) Üniversitede öðretim dili, fakültelerde Ýngilizce veya karma olarak Türkçe ve Ýngilizce, yüksekokul ve meslek yüksekokullarýnda ise Türkçedir.

(2) Öðretim dili Ýngilizce veya karma olarak Türkçe ve Ýngilizce olan fakültelerde öðrencilerin Ýngilizce bilmeleri zorunludur.

(3) Öðrencilerin, Ýngilizce yeterlilikleri açýsýndan Senatoca eþdeðerliliði kabul edilen ve geçerlilik süresi belirlenen uluslararasý sýnavlarda, yine Senato tarafýndan belirlenen düzeyde ve belirlenen sýnav merkezlerinden alýnmýþ sýnav sonuç belgeleri ile baþarýlý olduklarýný belgelendirmeleri þartý aranýr. Adaylar geçerli Ýngilizce yeterlik belgesini baþvuru sýrasýnda sunmak zorundadýrlar. Geçerli dil belgesi sunanlar, Üniversitenin Ýngilizce yeterlik sýnavýna girmeden lisans öðrenimlerine baþlayabilirler.

(4) Daha önce yerleþmiþ olduðu bir yükseköðretim kurumunda Ýngilizce hazýrlýk eðitimini baþarýyla tamamlamýþ öðrenciler, bu durumlarýný belgeleyerek Üniversitenin Ýngilizce yeterlik sýnavýndan muaf tutulmalarý talebiyle baþvuruda bulunabilirler. Bu öðrencilerin Üniversitenin Ýngilizce yeterlik sýnavý ve Ýngilizce hazýrlýk okulu eðitiminden muaf tutulup tutulmayacaklarýna ilgili birim yönetim kurulu ve Üniversite Yönetim Kurulu karar verir. Muafiyetleri onaylanmayanlar Üniversitenin Ýngilizce yeterlik sýnavýna girmek ve söz konusu sýnavdan Senato tarafýndan belirlenen düzeyde puan almak zorundadýrlar.

(5) Uluslararasý geçerliði olan yabancý dil belgesini sunamayan veya önceden öðrenim gördükleri yükseköðretim kurumlarýnda hazýrlýk okulunu baþarýyla tamamlayamamýþ öðrenciler, Üniversitnin Ýngilizce yeterlik sýnavýna girmek ve söz konusu sýnavdan Senato tarafýndan belirlenen düzeyde puan almak zorundadýrlar.

(6) Yukarýda sözü geçen sýnavlara iliþkin belge sunamayan veya bu sýnavlardan baþarýsýz olan ve fakültelere kayýt yaptýrmýþ olan öðrenciler Üniversitenin Ýngilizce hazýrlýk sýnýfýna devam etmekle yükümlüdürler.

(7) Üniversitenin Ýngilizce hazýrlýk sýnýfýnda baþarýlý olan öðrenciler lisans programlarýna baþlama hakkýný kazanýrlar ve lisans eðitimlerine baþlarlar.

(8) Üniversitenin Ýngilizce hazýrlýk sýnýfýnda baþarýsýz olan öðrenciler hazýrlýk sýnýfýný tekrarlarlar. Tekrarlanan öðrenim sonunda yapýlan Ýngilizce yeterlik sýnavýnda da baþarýsýz olan öðrenciler, belirtilen yabancý dil yeterliliklerini saðlayana kadar lisans öðrenimlerine baþlayamazlar.

(9) Ýngilizce hazýrlýk sýnýfý sýrasýnda Ýngilizce yeterliliklerini belgeleyenler, takip eden yarýyýl baþýnda arzu etmeleri halinde lisans eðitimlerine baþlarlar.

(10) Yukarýdaki esaslar, öðretim dili Ýngilizce veya Türkçe ve Ýngilizce karma olan öðretim programlarýna yatay veya dikey geçiþle kayýt yaptýran öðrenciler hakkýnda da uygulanýr.

Yabancý dil hazýrlýk sýnýfý

MADDE 8 (1) Yabancý dil eðitimi amacýyla ilgili mevzuat hükümlerine göre, Üniversite bünyesinde yabancý dil hazýrlýk sýnýfý veya yabancý dil yüksekokulu açýlabilir.

(2) Bu madde kapsamýndaki yabancý dil eðitimi; 2547 sayýlý Kanunun 49 uncu maddesi ve 4/12/2008 tarihli ve 27074 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarýnda Yabancý Dil Öðretimi ve Yabancý Dille Öðretim Yapýlmasýnda Uyulacak Esaslara Ýliþkin Yönetmelik hükümleri ile Senatoca belirlenen esaslara göre yapýlýr.

Öðrenci kimlik kartý

MADDE 9 (1) Kesin kayýt yaptýran öðrenciye, Üniversitenin öðrencisi olduðuna dair kimlik kartý verilir. Kimlik kartýnýn kaybedilmesi halinde yenisinin verilebilmesi için, kaybýn yerel veya ulusal bir gazetede ilan edilmesi ve bu ilanýn bir dilekçe ekinde Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðýna sunulmasý gerekir. Bu durumda, öðrenciye Rektörlükçe belirlenen bedel karþýlýðýnda yeni bir öðrenci kimlik kartý verilir.

(2) Üniversiteden ayrýlan, çýkarýlan, kaydý silinen veya mezun olanlarýn öðrenci kimlik kartlarý geri alýnýr ve dosyalarýnda saklanýr.

Öðrenim ücreti

MADDE 10 (1) Üniversitede eðitim-öðretim ücretlidir. Ödenecek yýllýk ücret, ders sayýsý veya yarýyýl esasýna göre hesaplanmayýp, güz ve bahar yarýyýllarýndan oluþan normal eðitim süresi için ve her akademik yýl itibarýyla Mütevelli Heyeti tarafýndan belirlenir.

(2) Eðitim ücreti, enflasyon oraný ve diðer ekonomik geliþmeler dikkate alýnarak, her yýl Mütevelli Heyeti tarafýndan belirlenecek oranda artýrýlýr.

(3) Yabancý dil hazýrlýk sýnýfýndaki öðrenim süresi hariç, ön lisans ve lisans programlarý için 2547 sayýlý Kanunun 44 üncü maddesinde belirtilen azami süreler içindeki ders tekrarlarý ile azami süreler sonunda baþarýsýz olan öðrencilerin ders tekrarlarý bakýmýndan ödeyecekleri öðrenim ücreti 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesindeki esaslara uygun olarak Mütevelli Heyeti tarafýndan belirlenir.

(4) Öðrenim ücretlerini Rektörlükçe belirlenen süre içinde ödemeyen öðrencilerin o dönem için kayýtlarý yapýlmaz, yenilenmez. Bu öðrenciler, öðrencilik haklarýndan yararlanamazlar.

(5) Bir akademik yýlýn baþýnda kaydýný yaptýran veya kaydýný yenileyen öðrencinin, herhangi bir sebeple Üniversiteden, eðitim dönemi baþlamadan ayrýlmasý halinde, yýllýk öðrenim ücretinin dörtte birini ödemesi gerekir. Öðrenim ücretinin taksitini yatýrmýþ olduklarý yarýyýlýn eðitim ve öðretimi baþladýktan sonra Üniversiteden ayrýlan, çýkarýlan, kaydý silinen veya mezun olan öðrencilerin o yarýyýlla ilgili öðrenim ücreti iade edilmez.

(6) Deðiþim programýna katýlan öðrencilerin öðrenim ücretlerinin nasýl ödeneceði üniversiteler arasýndaki ikili anlaþmalar kapsamýnda belirlenir.

Kayýt yenileme

MADDE 11 (1) Öðrencilerin, akademik takvimde belirtilen süre içinde her yarýyýl kayýt yenilemeleri zorunludur.

(2) Öðrencinin yarýyýl kayýt yenilemesinin yapýlabilmesi için kayýt yenilemek istediði yarýyýl dâhil, geriye yönelik öðrenim ücretinin tamamýný ödemiþ olmasý zorunludur. Bu koþulu yerine getirmemiþ öðrencilerin yarýyýl kayýt yenileme iþlemleri yapýlmaz. Bu öðrenciler, öðrencilik haklarýndan yararlanamazlar.

(3) Öðrenim ücretini ödeyen öðrenciler o yarýyýl için belirlenen derslerden oluþturduklarý ders programlarýný danýþmanlarýna onaylatarak ders kayýt iþlemlerini yapmak zorundadýrlar. Öðrenciler kayýt yenileme ve derse yazýlma iþleminin tümünden sorumludur ve ders kayýtlarýný bizzat kendileri yaptýrmakla yükümlüdürler. Ders alma iþlemini tamamlayan öðrencinin kaydý yenilenmiþ sayýlýr.

(4) Öðretim planýnda yer alan bütün dersleri baþardýðý halde staj çalýþmasýný tamamlamayan öðrenci, her yarýyýl baþýnda akademik takvimde belirtilen tarihlerde kaydýný yenilemek zorundadýr. Bu durumdaki öðrenci, staj çalýþmasý için kayýt yenilediði her yarýyýlda, öðrenim ücretinin dörtte birini öder.

(5) Belirtilen sürelerde kaydýný yenilemeyenler, o yarýyýlda derslere ve sýnavlara giremezler; öðrencilik haklarýndan yararlanamazlar.

(6) Öðrencinin kayýt yenilemediði yarýyýl 2547 sayýlý Kanunda belirlenen öðrenim süresinden sayýlýr. Öðrenci, kayýtsýz geçirdiði yarýyýlýn öðrenim ücretinin dörtte birini ödemek koþuluyla ertesi yarýyýl baþýnda kaydýný yenileyebilir.

(7) Ýki yarýyýl üst üste kaydýný yenilemeyen öðrenciler, bu yarýyýllarý takip eden yarýyýlda akademik takvimde belirtilen süreler içinde kayýtlarýný yenilemedikleri takdirde, öðrencilik statüleri askýya alýnýr. Bu durumdaki öðrenciler, azami öðrenim sürelerini tamamlayýp tamamlamama durumlarýna göre 2547 sayýlý Kanunun 44 üncü ve 46 ncý maddeleri gereðince ve Mütevelli Heyeti tarafýndan kayýt yeniledikleri öðrenim yýlý için belirlenen öðrenim ücretlerini ödemek koþuluyla kayýtlarýný yenileyebilirler.

(8) Öðrencilik statüsünün askýya alýndýðý süre içinde öðrencilik haklarýndan yararlanýlmaz.

(9) Deðiþim programlarýna katýlan öðrencilerin kayýt yenileme iþlemleri ilgili birim yönetim kurulunun kararý ile akademik takvimde belirlenen sürenin dýþýnda da yapýlabilir.

Yatay ve dikey geçiþ yoluyla kayýt ve intibak

MADDE 12 (1) Yurt içi ve yurt dýþý yükseköðretim kurumlarýndan Üniversitenin ayný düzeydeki eþdeðer diploma programlarýna veya Üniversitenin ayný düzeydeki diploma programlarý arasýnda yapýlacak yatay geçiþ ve intibak iþlemleri, 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarýnda Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasýnda Geçiþ, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arasý Kredi Transferi Yapýlmasý Esaslarýna Ýliþkin Yönetmelik hükümleri ile Senato tarafýndan belirlenen usul ve esaslara göre yapýlýr.

(2) Meslek yüksekokullarý mezunlarýnýn lisans programýna dikey geçiþ iþlemleri, 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Meslek Yüksekokullarý ve Açýköðretim Önlisans Programlarý Mezunlarýnýn Lisans Öðrenimine Devamlarý Hakkýnda Yönetmelik hükümleri ile Senato tarafýndan belirlenen esaslara göre yapýlýr.

(3) Bu Yönetmelik uyarýnca yatay veya dikey geçiþ yapacak öðrenciler, bu Yönetmeliðin 7 nci maddesinde belirtilen yabancý dil yeterliliðine iliþkin koþullarý da saðlamak zorundadýrlar. Bu koþullarý saðlayamayan öðrenciler Ýngilizce hazýrlýk sýnýfýna devam etmekle yükümlüdürler.

Ders muafiyetleri ve intibak

MADDE 13 (1) Herhangi bir yükseköðretim kurumunda kayýtlý/mezun veya herhangi bir nedenle ayrýlmýþ olan öðrenciler, ÖSYM tarafýndan yapýlan sýnava girerek Üniversitenin bir programýna kayýt yaptýrdýklarý takdirde daha önce devam ettikleri ayný düzeydeki yükseköðretim programýnda baþarýlý olduklarý eþdeðer derslerden muafiyet talep edebilirler.

(2) Muafiyet talepleri, ilgili birim yönetim kurulunca deðerlendirilir ve öðrencinin intibaký yapýlýr.

(3) Bu maddenin birinci fýkrasý uyarýnca muafiyet tanýnan dersler ikinci kez alýnamaz.

(4) Yukarýdaki fýkralara göre intibaký yapýlmýþ öðrencinin baþarýlý sayýldýðý derslerin kredilerinin toplamýnýn 17ye bölünmesi ile bulunan sanal yarýyýl sayýsý, öðrencinin azami kanuni öðrenim süresinden düþülür. Ýntibak ettirilen programýn kalan derslerinin, kalan yarýyýl sayýsý içinde baþarý ile bitirilmesi gerekir. Aksi takdirde öðrenciye 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesi hükümleri çerçevesinde iþlem yapýlýr.

(5) Yukarýdaki fýkralar çerçevesinde Üniversiteye intibaký yapýlmýþ öðrencilerin mezuniyet hakký kazanabilmeleri için Üniversitede en az dört yarýyýl kayýtlý olmalarý þartý aranýr.

Özel öðrenci statüsü

MADDE 14 (1) Özel öðrenciler, bilgi ve becerilerini geliþtirmeleri amacýyla kendilerine dýþarýdan derslere katýlma izni verilen öðrencilerdir.

(2) Özel öðrencilerin baþvurularý, alabilecekleri dersler ve ders saati toplamý ilgili bölüm baþkanlýðýnýn görüþü alýnarak ilgili birim yönetim kurulunca karara baðlanýr.

(3) Özel öðrencilere diploma, unvan ve kredi verilmez. Ancak, devam ve baþarý durumlarýný gösteren bir belge verilebilir.

(4) Özel öðrenciler, katýldýklarý derslerin kredileri esas alýnarak Mütevelli Heyeti tarafýndan belirlenen esaslara göre öðrenim ücreti öderler.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eðitim ve Öðretimle Ýlgili Esaslar

Akademik takvim

MADDE 15 (1) Üniversitenin eðitim ve öðretim yýlýna ait akademik takvimi, birimlerin önerisi ve Senatonun kararý ile belirlenir.

(2) Birimlerin eðitim ve öðretim baþlangýç ve bitiþ, yarýyýl içi sýnav ve yarýyýl sonu sýnav tarihleri, öðrenim ücreti yatýrma, kayýt yenileme, kayýt dondurma, yatay ve dikey geçiþ ve benzeri konulara iliþkin tarihleri akademik takvimde belirtilir.

Eðitim ve öðretim türleri ve modeli

MADDE 16 (1) Üniversitede, örgün, yaygýn ve bilgi iletiþim teknolojilerine dayalý olarak uzaktan öðretim türlerinde eðitim ve öðretim yapýlabilir.

(2) Yeterlik, seviye tespit veya ders baþarýlarýný ölçen tüm sýnavlar, kâðýt ortamýnda ve eþ zamanlý olarak yapýlabileceði gibi, alan ve zorluk düzeyine göre tasnif edilerek güvenli biçimde saklanan bir soru bankasýndan her bir adaya farklý zamanlarda farklý soru sorulmasýna izin verecek þekilde elektronik ortamda da yapýlabilir.

(3) Yükseköðretim Kurulu kararý üzerine Senato tarafýndan belirlenen esaslar çerçevesinde öðretim elemaný ve öðrencilerin ayný mekânda bulunma zorunluluðu olmaksýzýn, bilgi ve iletiþim teknolojilerine dayalý olarak öðretim faaliyetlerinin planlandýðý ve yürütüldüðü ön lisans veya lisans düzeyinde uzaktan öðretim programlarý açýlabilir.

Eðitim ve öðretim dönemleri

MADDE 17 (1) Üniversitede eðitim ve öðretim, yarýyýl (dönem) esasýna göre düzenlenir.

(2) Yarýyýl esasýna göre eðitim ve öðretim dönemleri güz ve bahar yarýyýllarýndan oluþur.

(3) Ýngilizce hazýrlýk sýnýfýndaki süre hariç olmak üzere, lisans öðretiminin süresi sekiz yarýyýl, ön lisans öðretiminin süresi ise dört yarýyýldýr.

(4) Ara sýnavlarýn yapýldýðý günler dâhil, bir yarýyýl en az yetmiþ gündür. Cumartesi, Pazar, ulusal bayram ve genel tatil günleri ile yarýyýl sonu sýnavlarýnýn günleri bu sürenin dýþýndadýr.

(5) Türk Dili, Yabancý Dil ve Atatürk Ýlkeleri ve Ýnkýlâp Tarihi dersleri ile Senato kararý ile belirlenmiþ dersler, gerektiðinde ilgili birim kurullarýnýn kararý ile mesai saatleri dýþýnda veya ulusal bayram ve genel tatil günleri dýþýndaki Cumartesi veya Pazar günleri de yapýlabilir. Bu dersler açýk veya bilgi ve iletiþim teknolojilerine dayalý olarak uzaktan öðretim ile de verilebilir.

(6) Güz ve bahar yarýyýllarý dýþýnda, ilgili birim kurullarýnýn teklifi, Senatonun kararý ve Yükseköðretim Kurulu onayý ile yaz okulu açýlabilir. Yaz okulu uygulamasý ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yapýlýr.

(7) Yaz okulu, lisans eðitimi için öngörülen sekiz yarýyýllýk, ön lisans eðitimi için öngörülen dört yarýyýllýk öðretim süresinin dýþýnda olup; akademik takvim ve ücreti ayrý deðerlendirilen öðretim dönemidir. Yaz okulunda geçirilen eðitim süresi, sekiz veya dört yarýyýllýk öðretim süresine eklenmez.

Öðretim planlarý ve dersler

MADDE 18 (1) Birimlerde eðitim ve öðretim; teorik dersler, birden fazla bölüm tarafýndan verilen çok disiplinli dersler, modüller, seminerler, uygulamalar, proje ve stüdyo, laboratuvar ve atölye çalýþmalarý, pratik çalýþmalar, stajlar, eskizler, arazi üzerinde uygulamalar, bitirme projeleri ve benzeri çalýþmalardan oluþur.

(2) Eðitim ve öðretim, her yarýyýldaki derslerin adlarýnýn ve haftalýk kredi saatlerinin gösterildiði öðretim planlarýna göre yapýlýr.

(3) Öðretim planlarýnda belirtilen tüm çalýþmalar bu Yönetmelik hükümlerine tâbi ders sayýlýr.

(4) Her dersin kredisi öðretim planýnda belirtilir. Ders kredileri; ilgili programýn diploma düzeyi, alan için yükseköðretim yeterlilikleri çerçevesine göre belirlenen kredi aralýðý, teorik ve uygulamalý ders saatleri ve öðrenciler için öngörülen diðer faaliyetler için gerekli çalýþma saatleri ile ilgili diploma programýný bitiren öðrencinin kazanacaðý bilgi, beceri ve yetkinliklere o dersin katkýsý göz önünde bulundurularak Senato tarafýndan belirlenir.

(5) Nominal kredi yükü, normal öðretim süresi içerisindeki öðrenciler için, öðretim planýnda öðrencinin bulunduðu yarýyýlda almasý öngörülen kredi miktarýný; normal öðretim süresini aþan öðrenciler için, öðretim planýndaki en fazla krediye sahip yarýyýla ait kredi miktarýný gösterir. Maksimum kredi yükü nominal kredi yükünün 6 kredi fazlasýdýr. Maksimum kredi yükü, birinci ve ikinci yarýyýl hariç olmak koþulu ile genel not ortalamasý 2.00 ve üstü olan öðrencilerin nominal kredi yükünün 6 kredi üstünde alabilecekleri kredi miktarýdýr. Bulunduðu yarýyýl sonunda mezun olabilecek durumda olan öðrencilere, ilgili birim yönetim kurulu tarafýndan maksimum kredi yükünün üzerine ayrýca en fazla 6 kredi verilebilir.

(6) Birimlerin, Senato tarafýndan kabul edilen öðretim planlarýna göre hazýrlanan ders programlarý, her eðitim ve öðretim yarýyýlý baþýnda öðrencilere duyurulur.

(7) Yatay ve dikey geçiþ yoluyla kayýt yaptýrmýþ öðrenciler dâhil, Üniversitenin tüm fakülteleri ile dört yýllýk yüksekokullarýndaki öðrencilere; öðretim planlarýnýn ikinci yýlýnda yer almak üzere, iki yarýyýl süreyle kredisiz sosyal sorumluluk dersi zorunlu ders olarak verilir. Bu ders ilk yarýyýl sonunda S (sürüyor), ikinci yarýyýl sonunda da G (geçti) veya K (kaldý) notlarý ile deðerlendirilir.

(8) Öðretim planlarýnda zorunlu staj öngörülebilir. Staja iliþkin usul ve esaslar, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde Senato tarafýndan belirlenir.

Zorunlu ve seçimlik dersler

MADDE 19 (1) Öðretim planýndaki dersler, zorunlu ve seçimlik derslerden oluþur. Zorunlu dersler, öðrencinin almak zorunda olduðu dersleri; seçimlik dersler ise öðrencinin önerilenler içinden seçerek alabileceði dersleri ifade eder.

(2) Seçimlik dersler, tüm bölümlerin öðretim planlarýndan tek tek veya belirlenmiþ ders gruplarý içinden seçilebilir. Seçimlik dersler, ilgili birim kurulunun önerisi ve Senato onayý ile açýlýr ve ayný usulle kaldýrýlýr. Ýlgili birim yönetim kurulu, her bir seçimlik derse kaydolacak öðrenci sayýsýna alt ve üst sýnýr getirebilir.

Ortak zorunlu dersler

MADDE 20 (1) 2547 sayýlý Kanunun 5 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (ý) bendinde yazýlý ortak zorunlu dersler olan Atatürk Ýlkeleri ve Ýnkýlâp Tarihi dersi, Türk Dili dersi ve Yabancý dil dersi en az iki yarýyýlda zorunlu ve kredili ders olarak öðretim planýnda programlanýr ve okutulur.

Derse kayýt, ders ekleme ve dersten çekilme

MADDE 21 (1) Öðrenciler, her yarýyýl için akademik takvimde belirtilen süre içerisinde, danýþmanýnýn onayýný alarak, derslere kayýt olmak zorundadýrlar. Öðrencilerin kayýt olduklarý her bir dersin, kendi öðretim planlarýnda bir karþýlýðýnýn bulunmasý gerekir. Öðrenci bu durumu danýþmanýna onaylatmakla yükümlüdür. Öðrenci, öðretim planýnda karþýlýðý bulunmayan bir dersi danýþmanýnýn onayý ile ortalamaya katýlmadan alabilir. Bu þekilde alýnan bir dersin daha sonra ortalamaya katýlmasý talep edilemez.

(2) Öðrenciler, muaf sayýlanlar hariç, birinci yarýyýllarýnda öðretim planlarýnda gösterilen tüm derslere kayýt olmak zorundadýrlar. Birinci ve ikinci yarýyýllarda nominal kredi yükünden fazla kredi alýnamaz. Öðrenciler daha sonraki yarýyýllarda, bu Yönetmeliðin 26 ncý maddesi hükümleri saklý kalmak koþuluyla, 18 inci maddenin beþinci fýkrasýnda belirtilen maksimum kredi yükünden fazla kredi alamazlar.

(3) Bulunduðu yarýyýlýn sonunda maksimum 6 kredi daha alarak mezun olabilecek durumda olan öðrencilerin kredi yükleri, ilgili birim yönetim kurulu tarafýndan maksimum 6 kredi arttýrýlabilir. Bulunduðu yarýyýl sonunda mezun olabilecek durumda olan öðrencilere, ilgili birim yönetim kurulu tarafýndan maksimum kredi yükünün üzerine ayrýca en fazla 6 kredi verilebilir.

(4) Öðrenciler, her yarýyýl için akademik takvimde belirtilen son baþvuru tarihine kadar danýþmanýnýn onayýný alarak, kredi yüklerini aþmamak koþuluyla, her bir ders için bir defaya mahsus olmak üzere ders ekleme ve/veya ders býrakma iþlemi yapabilirler.

(5) Öðrenciler, ilk iki yarýyýl dýþýnda, her yarýyýl için akademik takvimde belirtilen son baþvuru tarihine kadar danýþmanýnýn onayýný alarak öðretim planýndaki derslerden birinden tümüyle çekilebilirler. Öðrenciler, ilk iki yarýyýl hariç bir yarýyýlda en fazla bir dersten, ön lisans öðrenimi süresi içerisinde en fazla iki, lisans öðrenimi süresi içerisinde en fazla beþ dersten çekilebilir. Öðrencinin çekildiði ders alýnmamýþ sayýlýr, not dökümünde Ç (çekildi) olarak gösterilir.

(6) Öðrenciler tekrarlamak veya ilk defa almak zorunda olduklarý derslerin çokluðu ve alýnacak derslerin çakýþmasý durumunda, kayýt olacaklarý yarýyýlýn öðretim planýndaki derslerin bir kýsmýný veya tamamýný almayabilirler. Fakat, bu sebeple derse kayýt olunamamasý, 2547 sayýlý Kanunun 44 üncü maddesinde öngörülen öðretim süresinin iþlemesine engel olmaz.

Danýþmanlýk

MADDE 22 (1) Her öðrenci için, ilgili bölümce bir öðretim üyesi veya öðretim görevlisi danýþman olarak seçilir. Danýþman, öðrenimi boyunca öðrenciyi izler ve öðrencinin devam etmekte olduðu lisans ve ön lisans programlarý, çift anadal ve yandal programlarý çerçevesinde öðrencinin almasý gereken zorunlu ve seçmeli derslerle ilgili olarak öðrenciye tavsiyelerde bulunur. Öðrenci, yarýyýl kayýtlarýnýn yapýlmasý veya yenilenmesi sýrasýnda derslerini danýþmaný ile birlikte düzenler ve ders programýný danýþmanýna onaylatmakla yükümlüdür.

(2) Danýþmanýn kayýt süresi içerisinde geçerli mazereti nedeniyle Üniversitede bulunamayacak olmasý durumunda, durumunu yazý ile bölüm baþkanlýðýna bildirmesi üzerine; bölüm baþkaný, danýþman yerine geçici olarak bir öðretim üyesini veya öðretim görevlisini görevlendirir ve bu durumu ilgili öðrencilere duyurur.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Baþarýnýn Ölçülmesi, Sýnavlar, Kayýt Dondurma,

Ýliþik Kesme ve Ayrýlma, Diplomalar

Derslere devam ve baþarý notu

MADDE 23 (1) Öðrenciler, ilgili fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokullarýnýn belirlediði ilkeler doðrultusunda derslere, laboratuvar ve uygulamalara devam etmek, yarýyýl içinde her türlü sýnava ve öðretim elemanlarýnýn uygun gördüðü diðer çalýþmalara katýlmakla yükümlüdürler.

(2) Derslere %70, laboratuvar ve atölye gibi baðýmsýz uygulamalý derslere %80 oranýnda devam zorunludur. Öðrencilerin devam durumlarý, ilgili öðretim elemaný tarafýndan izlenir.

(3) Devam koþulunu saðlayamayan öðrenciler yarýyýl sonu sýnavýna giremezler. Bu durumdaki öðrencilere bu dersten VF notu verilir ve bu öðrencilerin listesi derslerin son haftasý içerisinde ilan edilir.

(4) Tekrar alýnan derslerde, öðrenci, derse devam koþulunu saðlamak, ara ve yarýyýl sonu sýnavlarýna katýlmak, yarýyýl içi eðitim ve öðretim etkinliklerine iliþkin diðer yükümlülükleri yerine getirmek zorundadýr. Tekrar alýnan derslerin önceki yarýyýl içi ve yarýyýl sonu notlarý dikkate alýnmaz.

(5) Bir dersteki baþarýnýn ölçülmesinde; o derse ait yarýyýl içi ara sýnavlar, kýsa sýnavlar, arazi ve iþyeri çalýþmasý, uygulama, ödev, proje, atölye, seminer, devam, laboratuar ve benzeri yarýyýl içi çalýþmalarý; ders deðerlendirme notunun en az % 40’ýný veya en fazla %60’ýný ve yarýyýl sonu sýnavý notu, ders deðerlendirme notunun en az % 40’ýný veya en fazla %60’ýný oluþturur.

(6) Yarýyýl içi çalýþmalarýn türleri, bunlarýn ve yarýyýl sonu sýnavý notunun ders baþarý notuna katkýsý, dersi veren öðretim elemaný tarafýndan her yarýyýl derslerinin baþlangýcýnda öðrencilere duyurulur. Derslere iliþkin tüm yarýyýl içi çalýþmalarýnýn ve yarýyýl sonu sýnavýnýn notlarý ilan edilir.

Notlar ve iþaretler

MADDE 24 (1) Ýlgili öðretim elemaný, öðrencinin ara sýnavlarda, yarýyýl içi çalýþmalarda ve yarýyýl sonu sýnavýnda gösterdiði baþarýsýný deðerlendirerek ve sýnýfýn genel baþarý düzeyini göz önünde bulundurarak, aþaðýdaki tablodaki harf notlarýndan birini öðrencinin aldýðý ders için takdir eder. Harf notlarýnýn ifade ettikleri baþarý katsayýlarý aþaðýda belirtildiði gibidir:

HARF NOTU          KATSAYISI

AA                           4,0

BA                           3,5

BB                            3,0

CB                            2,5

CC                            2,0

DC                           1,5

DD                           1,0

FF                            0

VF                            -

G                              -

K                              -

(2) Ýlgili dersin sorumlusu, her öðrencinin baþarý notunu akademik takvimde belirtilen süre içinde BYS (Bilgi Yönetim Sistemi) aracýlýðýyla ilan eder.

(3) Baþarý notlarý aþaðýdaki gibidir:

a) Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC, G harf notlarýndan birini alan öðrenci o dersi baþarmýþ sayýlýr.

b) Bir dersten DC, DD harf notlarýndan birini alan öðrenci, o dersi koþullu olarak baþarmýþ sayýlýr. Aðýrlýklý genel not ortalamasýnýn (AGNO) en az 2,00 olmasý durumunda, mezuniyet için, koþullu baþarýlmýþ derslerin tekrar edilmesi þart deðildir.

c) Bir dersten FF veya K harf notlarýndan birini alan öðrenci, o dersten baþarýsýz olmuþ sayýlýr.

ç) Bir dersten VF harf notunu alan öðrenci, o dersten devamsýzlýk nedeniyle baþarýsýz olmuþ sayýlýr.

(4) Diðer harf ve iþaretler aþaðýdaki gibidir:

a) E (eksik) notu, hastalýk veya baþka bir zorunlu nedenle ders için gerekli çalýþmalarý bitiremeyen veya yarýyýl sonu sýnavýna giremeyen öðrencilere verilir. Bir öðrenci E notu aldýðý derste, akademik takvimde belirtilmiþ olan notlarýn ilan tarihinden itibaren onbeþ gün içinde eksiklerini tamamlayarak veya yarýyýl sonu sýnavlarý yerine açýlacak mazeret sýnavýna girerek bir not almak zorundadýr. Aksi halde E notu kendiliðinden FF notuna dönüþür. Bölüm baþkanlýðýnýn önerisi ve ilgili yönetim kurulu kararýyla, yukarýda açýklanan süreler uzatýlabilir.

b) G (geçti) notu kredisiz derslerden veya sadece baþarýlý/baþarýsýz þeklinde deðerlendirilen derslerden baþarýlý olan öðrencilere verilir. G notu ortalama hesaplarýna katýlmaz.

c) S (sürüyor) notu bir yarýyýldan fazla süren kredili ya da kredisiz derslerde, nihai harf notunun verileceði yarýyýllardan önceki yarýyýllarýn sonunda baþarýyla devam eden öðrencilere verilir. S notu ortalama hesaplarýna katýlmaz.

ç) Ç (çekildi) notu, öðrencinin çekildiði ders için verilir. Bu not, ortalama hesaplarýna katýlmaz.

d) T (tekrar) iþareti, bir dersin tekrar alýndýðýný göstermek için kullanýlýr. Seçmeli bir dersin yerine, danýþmanýn onayýyla, baþka bir ders alýndýðýnda da, bu dersin T ile iþaretlenmesi gerekir.

e) H (hariç) iþareti, bir dersin ortalama hesabýndan hariç tutulduðunu göstermek için kullanýlýr.

f) TRS (transfer) iþareti, Üniversite içi yatay geçiþ yapan veya bir deðiþim programýna katýlan öðrencilerin, almýþ olduklarý ve eþdeðerliliði bölüm baþkanlýðý önerisi üzerine birim yönetim kurulunca kabul edilmiþ olan transfer dersleri için kullanýlýr.

g) M iþareti, öðrencinin muaf tutulduðu dersleri gösterir.

ð) K (kaldý) notu bir yarýyýldan fazla süren kredisiz derslerde, nihai harf notunun verileceði yarýyýllarýn sonunda baþarýsýz olunan ders için verilir.

Aðýrlýklý yarýyýl not ortalamasý ve aðýrlýklý genel not ortalamasý

MADDE 25 (1) Aðýrlýklý yarýyýl not ortalamasý ve aðýrlýklý genel not ortalamasýnýn hesaplanmasý aþaðýdaki þekildedir:

a) Aðýrlýklý yarýyýl not ortalamasý (AYNO), öðrencinin her yarýyýlda aldýðý derslerin harf notu katsayýlarý, bu derslere ait kredi saatleriyle çarpýlarak elde edilen sonuçlarýn toplanmasý ve bu toplamýn kredi saatleri toplamýna bölünmesi yoluyla hesaplanýr. Bölme sonucu, virgülden sonra iki hane olacak þekilde yuvarlatýlýr.

b) Aðýrlýklý genel not ortalamasý (AGNO), ilk yarýyýldan itibaren öðrencinin aldýðý tüm derslerin harf notu katsayýlarý, bu derslere ait kredi saatleriyle çarpýlarak elde edilen sonuçlarýn toplanmasý ve bu toplamýn kredi saatleri toplamýna bölünmesi þeklinde hesaplanýr. Bölme sonucu, virgülden sonra iki hane olacak þekilde yuvarlatýlýr.

(2) Kayýtlý bulunulan yarýyýl sonu itibariyle aðýrlýklý genel not ortalamasý belirlenirken, alt yarýyýllardan alýnamayan dersler ile öðrencinin çekildiði dersler aðýrlýklý not ortalamasýna katýlmaz.

(3) Baþarý notlarý G ile takdir edilen dersler ve kredisiz dersler ile muaf olunan dersler aðýrlýklý not ortalamasý hesabýna katýlmaz.

(4) Aðýrlýklý yarýyýl ve genel not ortalamasý hesabýnda tekrarlanan dersler için öðrencinin en son aldýðý not geçerlidir. Tekrar alýnan bir ders için harf notu verildiðinde eski harf notu genel not ortalamasýna katýlmaz.

Aðýrlýklý genel not ortalamasýnýn yükseltilmesi

MADDE 26 (1) Aðýrlýklý genel not ortalamasýný yükseltmek isteyen öðrenciler, öðrenim gördüðü dönem için belirlenmiþ kredi üst sýnýrýný aþmamak koþuluyla, öðrenim gördükleri yarýyýlda almalarý gereken derslere ek dersleri tekrarlayabilirler.

Baþarýsýzlýk durumu, sýnamalý ve baþarýsýz öðrenci statüsü

MADDE 27 (1) Herhangi bir yarýyýl sonunda aðýrlýklý genel not ortalamasý 2,00’ýn altýnda olan öðrenciler, sýnamalý öðrenci sayýlýrlar. Ýlk iki yarýyýllarý hariç olmak üzere, iki yarýyýl üst üste aðýrlýklý genel not ortalamasý 1,80in altýna düþen öðrenciler baþarýsýz öðrenci sayýlýrlar.

(2) Normal öðretim süresi dört yarýyýl olan meslek yüksekokullarýnda sýnama veya baþarýsýzlýk esasý uygulanmaz.

(3) Sýnamalý öðrenciler, öðrenim gördükleri yarýyýl için öðretim planlarýnda öngörülen nominal kredi yükünden fazla kredi alamazlar.

(4) Baþarýsýz öðrenciler, öðrenim gördükleri yarýyýl için ders planlarýnda öngörülen nominal kredi yükünden fazla kredi ve daha önce almadýklarý yeni bir dersi alamazlar. Baþarýsýz öðrenciler, sadece önceki dönemlerde baþarýsýz ya da koþullu baþarýlý olduklarý dersleri yeniden alabilirler.

(5) Sýnamalý veya baþarýsýz öðrenci statüsündeyken aðýrlýklý genel not ortalamalarýný belirtilen düzeylerin üzerine çýkartan öðrenciler normal statüde öðrenimlerine devam ederler.

(6) Sýnamalý veya baþarýsýz öðrenciler, Üniversitede faaliyette bulunan öðrenci konseyinde temsilci veya öðrenci kulüplerinde yönetici ya da yönetim kurulu üyesi olamazlar.

(7) Sýnamalý veya baþarýsýz olarak geçen süreler, toplam öðretim süresinden sayýlýr.

Baþarý durumu

MADDE 28 (1) Herhangi bir yarýyýl sonunda aðýrlýklý genel not ortalamasý 2,00 ve üzeri olan öðrenciler baþarýlý öðrenci sayýlýrlar. Ancak bu öðrenciler baþarýsýz not aldýklarý dersleri tekrar almak zorundadýrlar.

Sýnavlar

MADDE 29 (1) Sýnavlar; ara (vize) sýnavý, yarýyýl sonu sýnavý, ara ya da yarýyýl sonu sýnavý yerine yapýlan mazeret sýnavý ve tek ders sýnavýndan oluþur.

(2) Sýnavlar yazýlý veya sözlü, yazýlý ve sözlü veya uygulamalý olarak yapýlabilir.

(3) Sýnavlar, birimler tarafýndan hazýrlanan ve ilan edilen programa göre yapýlýr. Sýnavlara girmek için öðrenci kimlik kartlarýnýn ibrazý zorunludur.

(4) Üniversite binalarý dýþýnda sýnav yapýlmaz. Ancak, bilgi ve iletiþim teknolojilerine dayalý olarak uzaktan eðitim çerçevesinde yapýlan sýnavlar ile ilgili birim yönetim kurulu kararý ile arazi üzerinde yapýlan ders ve uygulamalarýn sýnavlarý, Üniversite binalarý dýþýnda da yapýlabilir.

(5) Gerek görüldüðünde sýnavlar, ilgili birim kurullarýnýn kararý ile mesai saatleri dýþýnda veya ulusal bayram ve genel tatil günleri dýþýndaki Cumartesi ve Pazar günleri de yapýlabilir.

(6) Yazýlý sýnav kâðýtlarý ve ilgili diðer belgeler ilgili birim yönetimi tarafýndan belirlenen kurallara göre iki yýl süre ile saklanýr ve bu süre sonunda bir tutanak düzenlenmek suretiyle imha edilir.

Ara sýnavlar

MADDE 30 (1) Ara sýnav: Ýlgili birimin eðitim-öðretim programýnda öngörülen dersin yarýyýlý içinde yapýlan sýnavdýr.

(2) Her dersin bir yarýyýlda en az bir ara sýnavý yapýlýr.

(3) Tekrarlanan dersler dâhil mazeretsiz olarak girilmeyen ara sýnav notu, sýfýr (0) sayýlýr ve dersin not ortalamasý buna göre hesaplanýr.

(4) Ara sýnavlara girilmemesi, yarýyýl sonu sýnavlarýna katýlmaya engel olmaz.

Yarýyýl sonu sýnavlarý

MADDE 31 (1) Yarýyýl sonu sýnavý, dersin okutulduðu yarýyýl sonunda yapýlan sýnavdýr.

(2) Her dersin yarýyýl sonu sýnavlarý, okutulduðu yarýyýlýn sonunda yapýlýr. Bir dersin yarýyýl sonu sýnavlarýna girebilmek için;

a) Teorik derslerin en az % 70ine katýlmak,

b) Uygulamalý derslerde, uygulamalarýn en az % 80ine katýlmak ve baþarýlý olmak

gerekir.

(3) Bu koþullarý yerine getirmeyen öðrenciler ilgili dersten VF almýþ sayýlýrlar.

(4) Yarýyýl sonu sýnavýna girmeyen öðrenci ilgili dersten baþarýsýz sayýlýr.

Mazeret sýnavý

MADDE 32 (1) Mazeret sýnavý, yarýyýl ara sýnavý veya yarýyýl sonu sýnavý yerine yapýlan sýnavdýr.

(2) Saðlýk veya diðer haklý ve geçerli mazeretleri nedeniyle ara sýnavlarý ile yarýyýl sonu sýnavýna giremeyen öðrenciler, mazeretlerinin ilgili birim yönetim kurulunca kabul edilmesi koþuluyla, mazeret sýnavlarýna girebilirler.

(3) Saðlýk raporlarý ile diðer haklý ve geçerli nedenlerin mazeret sýnavýna girmeye hak kazandýrýp kazandýrmayacaðýna iliþkin usul ve esaslar Senato tarafýndan belirlenir.

(4) Üniversiteyi temsilen görevlendirilen ve bu nedenle yarýyýl içi sýnavýna giremeyen öðrenciler için, Üniversite Yönetim Kurulu kararý ile mazeret sýnavý yapýlýr.

(5) Öðrenciler, raporlu veya görevli olduðu süreler içinde yapýlan sýnavlara giremez; girdiði takdirde aldýðý not geçersiz sayýlýr.

(6) Ýlan edilen tarihte yapýlan mazeret sýnavýna girmeyen öðrencilere, bir daha mazeret sýnavý hakký verilmez.

Tek ders sýnavý

MADDE 33 (1) Mezun olabilmek için bu Yönetmelik hükümlerine göre zorunlu staj, bitirme projesi, derse kayýt, derse devam ve AGNO gibi mezuniyet için gerekli diðer tüm koþullarý saðlamýþ olduðu halde, sadece bir dersten baþarýsýz durumda olan öðrenciler için tek ders sýnavý açýlabilir.

(2) Tek ders sýnavý, güz, bahar dönemleri ve yaz okulu sonundaki yarýyýl sonu sýnavlarýndan sonra yapýlýr. Tek ders sýnavýnda ders baþarý durumu sadece tek ders sýnavý notu ile belirlenir.

(3) Öðrenciler tek ders sýnavý için ücret ödemezler.

Sýnav notlarýna itiraz

MADDE 34 (1) Öðrenciler, sýnav notlarýnýn ilan edilmesinden itibaren üç iþ günü içerisinde, maddi hata gerekçesiyle, ilgili birimlere yazýlý olarak baþvurup sýnav notuna itiraz edebilirler. Ýlgili birimler sýnav kaðýdýnda sadece maddi hata incelemesi yaparak, maddi hata tespit edilmesi durumunda ilgili öðretim üyesine sýnavý tekrar inceleterek, öðrencinin itirazýný ve öðretim üyesinin deðerlendirmesini, iki hafta içinde ilgili yönetim kurulunda karara baðlar ve öðrenciye bildirir. Sonucu ilan edilmiþ sýnav belgelerinde maddi hata dýþýnda inceleme ve yeniden deðerlendirme yapýlmaz.

Öðrenim süresi

MADDE 35 (1) Yabancý dil hazýrlýk sýnýfý hariç, kayýt olduðu programa iliþkin derslerin verildiði dönemden baþlamak üzere; her dönem için kayýt yaptýrýp yaptýrmadýðýna bakýlmaksýzýn ön lisans programlarýný azami dört yýl, lisans programlarýný azami yedi yýl içinde baþarý ile tamamlayarak mezun olamayanlar, 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesinde belirlenen koþullar çerçevesinde Senatoca belirlenen esaslara göre ve 2547 sayýlý Kanunun ek 9 uncu maddesi gereðince, Mütevelli Heyeti tarafýndan tespit edilen öðrenim ücretlerini ödemek suretiyle öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilirler. Bu durumdaki öðrencilerin, ders ve sýnavlara katýlma hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn öðrencilik statüleri devam eder.

(2) Zorunlu ve isteðe baðlý hazýrlýk sýnýflarýnda geçen eðitim-öðretim süresi, yukarýda belirtilen sürelere dâhil deðildir.

(3) Üniversiteden süreli uzaklaþtýrma cezasý alan öðrencilerin ceza süreleri öðrenim süresinden sayýlýr.

Kayýt dondurma

MADDE 36 (1) Öðrencilerin kayýtlarý, aþaðýda belirtilen nedenlerin varlýðý halinde Üniversite Yönetim Kurulu kararýyla dondurulabilir:

a) Öðrencinin saðlýk raporlarý ile belgelenmiþ saðlýkla ilgili mazeretinin olmasý,

b) 2547 sayýlý Kanunun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendinin üçüncü paragrafý uyarýnca eðitim ve öðretimin aksamasý sonucunu doðuracak olaylar nedeniyle öðrenime Yükseköðretim Kurulu kararýnca ara verilmesi,

c) Mahallin en büyük mülki idare amirince verilecek bir belge ile belgelenmiþ olmasý þartý ile tabii afetler nedeniyle öðrencinin öðrenimine ara vermek zorunda kalmýþ olmasý,

ç) Öðrencinin yabancý dil öðrenmek amacýyla yurt dýþýna gideceðini belgelemesi,

d) Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði hükümlerine göre öðrencinin, yükseköðretim kurumundan çýkarma cezasý almasýný gerektirmeyen mahkûmiyet halinin olmasý,

e) Öðrencinin hangi nedenle olursa olsun tecil hakkýný kaybetmesi veya tecilinin kaldýrýlmasý suretiyle askere alýnmasý,

f) Öðrencinin tutukluluk hali,

g) Üniversite Yönetim Kurulunun haklý ve geçerli kabul edeceði diðer hallerin ortaya çýkmasý.

(2) Öðrencilere bir defada en çok iki yarýyýl, öðrenim süresince de en çok dört yarýyýl kayýt dondurmalarýna izin verilebilir.

(3) Öðrencilerin kayýt dondurma baþvurularýný, bu maddenin birinci fýkrasýnýn (a), (b), (c), (ç), (d), (e) ve (f) bentlerinde belirlenen sebeplerin ortaya çýktýðý tarihten itibaren en geç onbeþ gün, (g) bendinde belirlenen durumlarda ise kayýt iþlemlerinin tamamlanmasýndan itibaren en geç bir ay içinde yapmalarý zorunludur.

(4) Öðrenciler kayýt dondurma baþvurularýný, haklý ve geçerli nedenleri kanýtlayan belgeleri de ekleyerek kayýt dondurma talep formu doldurarak Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðýna yaparlar. Bu baþvurular Üniversite Yönetim Kurulu tarafýndan karara baðlanýr.

(5) Kayýt dondurulduðunda, öðrencilerin Üniversiteye giriþte verdiði belgeler geri verilmez. Kayýt dondurma halinde öðrencinin 2547 sayýlý Kanunun 44 üncü maddesinde öngörülen azami öðrenim süresi iþlemez. Kayýt dondurulan süreler zarfýnda öðrenciye giremediði laboratuvar, uygulama, yarýyýl sonu sýnavlarý için tekrarlama hakký verilmez; yarýyýl sonu ve mazeret sýnavlarý açýlmaz. Öðrenci, kayýt dondurma süresinin sonunda kaldýðý yerden eðitim ve öðretime devam eder.

(6) Saðlýk raporu ile belgelenen ruhsal bozukluklarý nedeniyle tüm öðretim süresi içinde devamsýzlýðý dört yarýyýlý aþan öðrenciler öðrenimlerine devam etmek istedikleri takdirde, bu öðrencilerden yeniden saðlýk raporu almalarý istenir. Bu saðlýk raporu Üniversite Yönetim Kurulunca incelendikten sonra öðrencinin öðrenimine devam edip edemeyeceðine karar verilir. Öðrenimine devam edemeyeceklerine karar verilen öðrencilerin fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulu ile iliþikleri kesilir.

(7) Kayýt dondurma talebi kabul edilen öðrencinin bu talebinin iþleme konulabilmesi için öðrenim ücretinin dörtte birini ödemesi zorunludur. Aksi halde kayýt dondurma kararý iþleme konulmaz.

(8) Öðrenciler kayýt dondurduklarý süre içerisinde Üniversite tarafýndan verilen burslardan yararlanamazlar.

Ýliþik kesme ve ayrýlma

MADDE 37 (1) Öðrencilerin, aþaðýdaki hallerde Üniversite Yönetim Kurulu kararý ile Üniversite ile iliþiði kesilir:

a) Öðrencinin kendi isteði ile kaydýný sildirme talebinde bulunmasý,

b) Öðrencinin Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði hükümlerine göre yükseköðretim kurumundan çýkarma cezasý almýþ olmasý,

c) Öðrencinin ruhsal hastalýðý sebebiyle öðrenimine devam edemeyeceðinin saðlýk raporu ile belgelendirilmesi,

ç) Öðrencinin herhangi bir nedenle baþka bir yükseköðrenim kurumuna geçiþ yapmasý.

(2) Ýliþiði kesilen öðrencilere Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðýna bir dilekçe ile baþvurmalarý halinde durumlarýný gösteren bir belge verilir. Üniversiteye kayýt sýrasýnda verdikleri belgelerden sadece lise diplomasý arkasýna iþlem yapýlarak geri verilir. Diplomanýn bir fotokopisi öðrencinin dosyasýnda saklanýr.

(3) Öðrencinin Üniversite ile iliþiðinin kesilmesi durumunda, ücrete iliþkin olarak Senato tarafýndan belirlenen esaslar uygulanýr.

Geçici mezuniyet belgesi

MADDE 38 (1) Diplomasý henüz düzenlenmemiþ mezunlara, yazýlý istekleri üzerine diploma bilgilerini içeren geçici mezuniyet belgesi, tarih ve sayý numarasý verildikten sonra, imza karþýlýðý verilir. Bu belgenin bir sureti de ilgilinin dosyasýnda muhafaza edilir.

(2) Geçici mezuniyet belgesinin sað alt köþesi, rektör yardýmcýsý tarafýndan imzalanýr ve mühürlenir.

(3) Ön lisans diplomasý alan öðrencilerin, herhangi bir nedenle lisans öðrenimlerine devam etmeleri durumunda ön lisans diplomasýný iade etmeden devam etmek istedikleri lisans programlarýna kayýtlarý yapýlmaz.

(4) Geçici mezuniyet belgesi mezun durumdaki öðrencinin bizzat kendisine veya belirlediði vekiline teslim edilir.

Lisans diplomasý

MADDE 39 (1) Dört yýl süreli eðitim-öðretim yapýlan fakülte ve yüksekokul eðitim-öðretim programlarýnýn öðretim planýnda yer alan derslerin tümünden baþarýlý olmuþ, mezuniyet için gerekli krediyi tamamlamýþ, aðýrlýklý genel not ortalamasýný en az 2,00 düzeyine çýkarmýþ ve ilgili birim tarafýndan belirlenen staj ve diðer tüm çalýþmalarý tamamlamýþ öðrenci, koþullu baþarýlý dersleri var olsa dahi öðrenimini bitirmiþ sayýlýr ve kendisine ilgili birimin lisans programýnýn diplomasý verilir.

(2) Üniversiteden mezun olanlara, mezuniyet derecesini, aðýrlýklý genel not ortalamasýný, devam ettikleri bölüm veya program ile aldýklarý ders, proje, laboratuvar ve bitirme projesini, baþarý notlarýyla birlikte gösteren not döküm çizelgesi verilir.

(3) Diploma ya da not döküm çizelgesi mezun durumdaki öðrencinin bizzat kendisine veya belirlediði vekiline teslim edilir.

Ön lisans diplomasý

MADDE 40 (1) Dört yýl süreli eðitim-öðretim yapýlan fakülte ve yüksekokul eðitim-öðretim programlarýnýn ilk dört yarýyýlýndaki ve/veya ilk iki yýlýndaki bütün derslerinden baþarýlý ve AGNOsu 2,00 ve üzeri olan, ancak öðrenim gördükleri programlarý tamamlayamayan veya tamamlamayan öðrencilere, 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Lisans Öðrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanlarýn Ön Lisans Diplomasý Almalarý veya Meslek Yüksekokullarýna Ýntibaklarý Hakkýnda Yönetmelik hükümlerine göre ön lisans diplomasý verilir.

(2) Ýki yýl süreli meslek yüksekokullarýnýn öðretim planýnda gösterilen öðrenimi izleyerek derslerin tümünden baþarýlý olmuþ, mezuniyet için gerekli krediyi tamamlamýþ, aðýrlýklý genel not ortalamasýný en az 2,00 düzeyine çýkarmýþ ve ilgili birim tarafýndan belirlenen staj ve diðer tüm çalýþmalarý tamamlamýþ öðrenci, koþullu baþarýlý dersleri olsa dahi öðrenimini bitirmiþ sayýlýr ve kendisine ilgili birimin ön lisans diplomasý verilir.

(3) Ön lisans diplomasý ya da not döküm çizelgesi mezun durumdaki öðrencinin bizzat kendisine veya belirlediði vekiline teslim edilir.

Diploma eki

MADDE 41 (1) Diploma almaya hak kazanan öðrenciye, Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðý tarafýndan diploma eki verilir. Bu belgede, öðrencinin ders planýnda bulunan dersler ve AKTS kredileri ile standart diploma eki bilgileri yer alýr.

(2) Diploma eki, diploma yerine kullanýlmaz.

Onur ve yüksek onur öðrencisi

MADDE 42 (1) Bulunduklarý yarýyýl sonu itibarýyla bütün derslerini almýþ ve baþarmýþ olan öðrencilerden, yarýyýl not ortalamasý 3,00-3,49 arasýnda olanlar yarýyýl onur öðrencisi; 3,50-4,00 arasýnda olanlar ise yarýyýl yüksek onur öðrencisi sayýlýr. Herhangi bir yarýyýlda not belgesinde K, FF veya VF bulunan öðrenciler not ortalamalarýný tuttursalar bile, o yarýyýlda onur ve yüksek onur öðrencisi olamazlar.

(2) Tüm derslere iliþkin aðýrlýklý genel not ortalamasý, 3,00-3,49 arasýnda olan öðrenciler onur listesine; 3,50-4,00 arasýnda olan öðrenciler ise yüksek onur listesine geçerek mezun olurlar. Onur ve yüksek onur listesine giren mezunlarýn durumu not döküm çizelgesinde belirtilir.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Ulusal ve uluslararasý öðrenci deðiþimi

MADDE 43 (1) Üniversite ile yurt içi veya yurt dýþýndaki diðer üniversiteler arasýnda yapýlan anlaþmalar uyarýnca üniversitelerarasý öðrenci deðiþim programlarý uygulanabilir. Deðiþim programý süresi içinde öðrencinin Üniversitedeki kaydý devam eder ve bu süre öðretim süresinden sayýlýr. Deðiþim programlarý, ikili anlaþmalar ve Yükseköðretim Kurulunca belirlenen esaslar doðrultusunda uygulanýr.

(2) Öðrencilerin deðiþim programlarý kapsamýnda devam edecekleri ders, uygulama, staj ve benzeri faaliyetleri; öðrencinin kendi öðretim planýndaki ders, uygulama, staj ve benzeri faaliyetlere eþdeðerliði, danýþmanýn teklifi ve ilgili bölüm baþkanýnýn önerisi üzerine ilgili birim yönetim kurulu kararý ile önceden belirlenir.

(3) Yurt içi ve yurt dýþý öðrenci deðiþim programlarý kapsamýnda; öðrencinin aldýðý dersler hakkýnda, danýþmanýn önerisi de dikkate alýnarak ilgili birim yönetim kurulu kararýyla intibak iþlemi yapýlýr.

(4) Eþdeðerliliði tanýnan ve intibaký yapýlan derslerin kredi ve notlarý, transfer kredisi olarak sayýlýr ve öðrencinin not döküm çizelgesine iþlenir.

(5) Yurt dýþýndan ikili anlaþma veya uluslararasý iliþkiler çerçevesinde Üniversiteye gelen öðrencilerin iþlemleri, ikili anlaþma ve ilgili mevzuat hükümlerine göre ilgili birim kurullarýnýn kararlarý ile yürütülür. Öðrencilere seçtikleri dersler ve baþarý durumlarýný gösterir not döküm çizelgesi verilir.

Etkinliklerde görevlendirme

MADDE 44 (1) Spor karþýlaþmalarý, kültür ve sanat faaliyetleri ve yarýþmalar gibi etkinliklerde görevlendirilen öðrencilerin bu etkinliklere ve bunlarýn hazýrlýk çalýþmalarýna katýlmak zorunda olmalarý nedeniyle öðrenime devam edemedikleri süreler, devam süresinin hesabýnda dikkate alýnmaz. Bu öðrenciler, anýlan süreler içinde giremedikleri sýnavlara, ilgili birim yönetim kurulu tarafýndan belirlenen tarihe göre girerler.

Tebligat

MADDE 45 (1) Öðrencilere resmi olarak yapýlmasý gereken her türlü tebligat ilgili mevzuat hükümlerine göre öðrenci için yaratýlan elektronik posta adresine, elektronik tebligat olarak yapýlabilir. Bunun olmadýðý durumlarda, tebligat öðrencilerin Üniversiteye kayýt sýrasýnda bildirdikleri adrese iadeli ve taahhütlü olarak yapýlmak ve ilgili birimde ilan edilmek suretiyle tamamlanmýþ sayýlýr.

(2) Üniversiteye kayýt sýrasýnda bildirdikleri adresi deðiþtirdikleri halde, bunu Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðýna makul süre içerisinde yazýlý olarak bildirmeyen veya yanlýþ ya da eksik bildiren öðrenciler, mevcut adreslerine tebligat yapýlmasý halinde, kendilerine tebligat yapýlmadýðýný iddia edemezler.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 46 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; ilgili diðer mevzuat hükümleri ile Yükseköðretim Kurulu, Senato, ilgili birim yönetim kurulu ve ilgili birim kurulu kararlarý uygulanýr.

Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik

MADDE 47 (1) 2/10/2002 tarihli ve 24894 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan, Kadir Has Üniversitesi Lisans ve Önlisans Eðitim ve Öðretim Yönetmeliði yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Ýntibak

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin yürürlüðe girdiði tarihten önce lisans öðrenimine baþlamýþ olan öðrenciler hakkýnda, 2011-2012 eðitim-öðretim yýlýnda bu Yönetmeliðin 27 nci maddesinin üçüncü ve dördüncü fýkralarý uygulanmaz; anýlan dönem için bu Yönetmeliðin 47 nci maddesiyle yürürlükten kaldýrýlan Yönetmeliðin 19 uncu maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendi uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 48 (1) Bu Yönetmelik, 2011-2012 eðitim ve öðretim yýlý baþýndan geçerli olmak üzere yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 49 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Kadir Has Üniversitesi Rektörü yürütür.