5 Ocak 2012 PERÞEMBE

Resmî Gazete

Sayý : 28164

YÖNETMELÝK

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýndan:

HAFÝF YOLCU VE TÝCARÝ ARAÇLARDAN ÇIKAN EMÝSYONLAR (EURO 5 VE EURO 6)
BAKIMINDAN VE ARA
Ç TAMÝR VE BAKIM BÝLGÝLERÝNE ERÝÞÝM KONUSUNDA
MOTORLU ARA
ÇLARIN TÝP ONAYINA ÝLÝÞKÝN YÖNETMELÝK ((AT) 715/2007)TE
DE
ÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA DAÝR YÖNETMELÝK

MADDE 1 21/4/2009 tarihli ve 27207 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Hafif Yolcu ve Ticari Araçlardan Çýkan Emisyonlar (Euro 5 ve Euro 6) Bakýmýndan ve Araç Tamir ve Bakým Bilgilerine Eriþim Konusunda Motorlu Araçlarýn Tip Onayýna Ýliþkin Yönetmelik ((AT) 715/2007)in 3 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (b) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

b) Avrupa Birliðinin (EC) 715/2007 sayýlý Regülasyonu ve bu Regülasyonu deðiþtiren (EC) 566/2011 Regülasyonuna paralel olarak,

MADDE 2 Ayný Yönetmeliðin 7 nci maddesinin ikinci fýkrasýnýn (b) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve ayný fýkraya aþaðýdaki (h) bendi eklenmiþtir.

b) Tamir ve bakým kayýtlarýný içeren servis el kitaplarýný,

h) Mevcutsa, doðrudan ya da üçüncü taraf aracýlýðýyla, imalatçýlarýn yetkili daðýtýcý ve tamircileri için onarým ve bakým görevlerine yönelik standart iþ birimleri veya zaman periyotlarýný,

MADDE 3 Ayný Yönetmeliðin 7 nci maddesine aþaðýdaki sekizinci fýkra eklenmiþtir.

(8) Ýlgili mevzuat gereðince onaylanmýþ yetkili baðýmsýz tamircilere, araç imalatçýsý veya onun adýna hareket edenler tarafýndan araç tamir ve bakým kayýtlarýnýn tutulduðu merkezi bir veri tabanýna, uygulanan tamir ve bakým bilgilerini kaydetmek için, yetkili satýcý ve tamirciler ile ayný koþullar altýnda, kayýtlara ücretsiz eriþimi saðlanýr.

MADDE 4 Ayný Yönetmeliðin 8 inci maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(2) Ýmalatçýlar, yeniden programlama veya teknik yardým gibi iþlem hizmetlerini de kapsayan araç tamir ve bakým bilgilerini, eriþimin verildiði süreye göre ücretlendirecek þekilde saatlik, günlük, aylýk ve yýllýk esasa göre sunarlar. Ýmalatçýlar, zaman esaslý eriþimin yaný sýra verilen eriþim süresine baðlý olmadan ve iþlem baþýna ücretli olarak, iþlem esaslý eriþimi saðlayabilir. Ýmalatçýlar tarafýndan sunulan her iki eriþim sisteminde, baðýmsýz tamirciler, zaman esaslý veya iþlem esaslý eriþim sisteminden herhangi birini tercih ederek seçerler.

MADDE 5 Ayný Yönetmeliðin 9 uncu maddesinin dördüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(4) 1/1/2011 tarihinden itibaren tip onayý mevcut pozitif ateþlemeli motorlu M1 kategorisi ve N1 kategorisinin Sýnýf Iinde yer alan araçlar, bu Yönetmeliðe ve uygulama tedbirleri ile ilgili mevzuata, Ek Ide yer alan Çizelge 2de belirtilen Euro 6 sýnýr deðerleri hariç, eklerde belirtilen deðerlere uygun deðilse, emisyonlar veya yakýt tüketimi ile ilgili gerekçelerle, bu tür araçlarýn tip onayý belgeleri ve uygunluk belgeleri geçerli kabul edilmez. 1/1/2011 tarihine kadar ithal edilerek gümrüklere gelmiþ olan tam veya tamamlanmamýþ araçlar ile yurt içinde imal edilmiþ olan tam veya tamamlanmamýþ araçlar bu hükmün kapsamý dýþýndadýr. Tip onayý mevcut sýkýþtýrma ateþlemeli motorlu M1 kategorisi araçlar ise 1/1/2012 tarihinden itibaren bu Yönetmeliðe ve uygulama tedbirleri ile ilgili mevzuata, Ek Ide yer alan Çizelge 2de belirtilen Euro 6 sýnýr deðerleri hariç, eklerde belirtilen deðerlere uygun deðilse, emisyonlar veya yakýt tüketimi ile ilgili gerekçelerle, bu tür araçlarýn tip onayý belgeleri ve bu tarihten sonra düzenlenen uygunluk belgeleri geçerli kabul edilmez.

MADDE 6 Ayný Yönetmeliðin 9 uncu maddesinin beþinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve ayný maddeye aþaðýdaki yedi, sekiz, dokuz ve onuncu fýkralar eklenmiþtir.

(5) 1/1/2013 tarihinden itibaren tip onayý mevcut M2 kategorisi ve N1 kategorisinde yer alan Sýnýf II ve Sýnýf III araç ile N2 kategorisine ait araç ve özel sosyal ihtiyaçlarý yerine getirmek için tasarýmlanan araçlar, bu Yönetmeliðe ve uygulama tedbirleri ile ilgili mevzuata, Ek Ide yer alan Çizelge 2de belirtilen Euro 6 sýnýr deðerleri hariç, eklerde belirtilen deðerlere uygun deðilse, emisyonlar veya yakýt tüketimi ile ilgili gerekçelerle, bu tür araçlarýn tip onayý belgeleri ve bu tarihten sonra düzenlenen uygunluk belgeleri geçerli kabul edilmez. Egzoz emisyonlarý ile ilgili deneyde, M2 kategorisi ve özel sosyal ihtiyaçlarý yerine getirmek için tasarýmlanan araçlara uygulanan sýnýr deðerler, N1 kategorisinin Sýnýf III araçlarýn deðerleri ile ayný olmak zorundadýr.

(7) 1/1/2016 tarihinden itibaren ilk defa tip onayý alacak M1, M2 kategorisi ve N1 kategorisinin Sýnýf Iinde yer alan araçlar, bu Yönetmeliðe ve uygulama tedbirleri ile ilgili mevzuata, özellikle Ek Ide yer alan Çizelge 2de belirtilen Euro 6 sýnýr deðerlerine uygun deðilse, emisyonlar veya yakýt tüketimi ile ilgili gerekçelerle, bu tür araçlara AT tip onayý veya ulusal tip onayý belgesi verilmez.

(8) 1/1/2017 tarihinden itibaren ilk defa tip onayý alacak N1 kategorisinde yer alan Sýnýf II ve Sýnýf III araçlar ile N2 kategorisine ait araçlar, bu Yönetmeliðe ve uygulama tedbirleri ile ilgili mevzuata, Ek Ide yer alan Çizelge 2de belirtilen Euro 6 sýnýr deðerlerine uygun deðilse, emisyonlar veya yakýt tüketimi ile ilgili gerekçelerle, bu tür araçlara AT tip onayý veya ulusal tip onayý belgesi verilmez.

(9) 1/1/2017 tarihinden itibaren tip onayý mevcut M1, M2 kategorisi ve N1 kategorisinin Sýnýf Iinde yer alan araçlar, bu Yönetmeliðe ve uygulama tedbirleri ile ilgili mevzuata, Ek Ide yer alan Çizelge 2de belirtilen Euro 6 sýnýr deðerlerine uygun deðilse, emisyonlar veya yakýt tüketimi ile ilgili gerekçelerle, bu tür araçlarýn tip onayý belgeleri ve uygunluk belgeleri geçerli kabul edilmez ve tesciline, satýþýna ve hizmete girmesine izin verilmez.

(10) 1/1/2018 tarihinden itibaren tip onayý mevcut N1 kategorisinde yer alan Sýnýf II ve Sýnýf III araç ile N2 kategorisine ait araçlar bu Yönetmeliðe ve uygulama tedbirleri ile ilgili mevzuata, özellikle Ek Ide yer alan Çizelge 2de belirtilen Euro 6 sýnýr deðerlerine uygun deðilse, emisyonlar veya yakýt tüketimi ile ilgili gerekçelerle, bu tür araçlarýn tip onayý belgeleri ve uygunluk belgeleri geçerli kabul edilmez ve tesciline, satýþýna ve hizmete girmesine izin verilmez.

MADDE 7 Ayný Yönetmeliðin geçici 1 inci maddesi baþlýðýyla birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve geçici 2 nci maddesi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Raporlar

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) 1/9/2014 tarihinden 1/1/2018 tarihine kadar, Avrupa Birliði üyesi veya BM/AEK üyesi ülkelerin onay kuruluþlarý tarafýndan yetkilendirilmiþ teknik servislerin düzenlediði Euro 6dan önceki ve ülkemizde uygulanan emisyon seviyelerine ait raporlar kabul edilir.

MADDE 8 Ayný Yönetmeliðin Ek Iindeki Çizelge 1de yer alan (1) ve (2) numaralý dipnotlar ile Çizelge 2de yer alan (1), (2) ve (5) numaralý dipnotlar yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 9 Bu Yönetmeliðin 5 inci maddesi 1/1/2012 tarihinden geçerli olmak üzere yayýmý tarihinde, diðer maddeleri yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

MADDE 10 Bu Yönetmelik hükümlerini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakaný yürütür.

 

Yönetmeliðin Yayýmlandýðý Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayýsý

21/4/2009

27207

Yönetmelikte Deðiþiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayýmlandýðý Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayýsý

1

20/3/2010

27527

2

30/11/2010

27771