6 Ocak 2012 CUMA

Resmî Gazete

Sayý : 28165

YÖNETMELÝK

Ýnönü Üniversitesinden:

ÝNÖNÜ ÜNÝVERSÝTESÝ NÝYAZÎ-Ý MISRÎ ARAÞTIRMALARI UYGULAMA
VE ARA
ÞTIRMA MERKEZÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Ýnönü Üniversitesi Niyazî-i Mýsrî Araþtýrmalarý Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amacý, faaliyet alanlarý, yönetim organlarý, yönetim organlarýnýn görevleri ve çalýþma þekli ile ilgili usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Ýnönü Üniversitesi Niyazî-i Mýsrî Araþtýrmalarý Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amacýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Fakülte: Ýnönü Üniversitesine baðlý fakülteleri,

b) Merkez: Ýnönü Üniversitesi Niyazî-i Mýsrî Araþtýrmalarý Uygulama ve Araþtýrma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Ýnönü Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Ýnönü Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

f) Yüksekokul: Ýnönü Üniversitesine baðlý yüksekokullarý

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Merkezin Amacý ve Faaliyet Alanlarý

Merkezin amacý

MADDE 5 (1) Merkezin amacý; Niyazî-i Mýsrî baþta olmak üzere bütün tasavvufî þahsiyetlerin kültür, sanat, inanç ve düþünce tarihi içerisindeki yerini bilgi ve belgelere dayalý olarak tespit etmek, hayatlarýný, eserlerini, tasavvuf ve sanat telakkilerini ortaya koymak, elde edilen bilgileri Merkez tarafýndan yayýmlanacak olan kitap, broþür, akademik araþtýrma dergisi, elektronik posta, bülten ve benzeri vasýtalarla, araþtýrma yapan kiþilerin, kurumlarýn istifadesine sunmak, ayrýca konferans, panel ve sempozyumlar düzenleyerek sonuçlarý geniþ halk kitleleriyle paylaþmaktýr.

Merkezin faaliyet alanlarý

MADDE 6 (1) Merkez, amacý doðrultusunda aþaðýdaki faaliyetlerde bulunur:

a) Niyazî-i Mýsrî’nin ve onun yetiþtirdiði kiþilerin, Anadolu içinde ve dýþýnda yetiþen diðer mutasavvýflarýn yazma, basma eserlerini ortaya çýkarmak, çeviri yazýlarýný yapmak, dijital ortama aktarmak, arþivlemek, Türkçeye çevirerek yayýmlamak, içerik analizleri yapmak, elektronik ortamda Türkçe ve diðer dillerde özetlerini yayýmlamak ve uygun yörelerde alan araþtýrmalarý yapmak,

b) Merkezde çalýþma alanýyla ilgili bir dokümantasyon merkezi oluþturulmasýný saðlamak, Merkez arþivinde toplanan eserlerle ilgili yüksek lisans ve doktora çalýþmalarý yapýlmasýný saðlamak,

c) Merkez bünyesinde faaliyet alanlarý ile ilgili olan el yazmasý, matbu, sesli, görsel ve dijital eserlerden oluþan bir kütüphane kurmak,

ç) Merkezin amaç ve faaliyetleri kapsamýnda yurt içi ve yurt dýþýndaki ilgili kurum ve kuruluþlarla fikir ve proje iþbirliðinde bulunmak, panel, konferans ve sempozyumlar düzenlemek, Türkiyenin uluslararasý alandaki iliþkilerinin geliþtirilmesine bilimsel katkýlarda bulunmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Organlarý ve Görevleri

Merkezin organlarý

MADDE 7 (1) Merkezin organlarý þunlardýr:

a) Müdür ve müdür yardýmcýlarý,

b) Yönetim Kurulu.

Müdür ve müdür yardýmcýlarý

MADDE 8 (1) Merkezin yöneticisi olan Müdür; Üniversitede tam zamanlý görev yapan ve Merkezin faaliyet alanlarýyla ilgili çalýþmalarý olan öðretim üyeleri arasýndan Rektör tarafýndan üç yýl süreyle görevlendirilir. Görev süresi dolan Müdür tekrar görevlendirilebilir.

(2) Müdürün önerisi ile Rektör tarafýndan, Üniversitede görev yapan ve Merkezin faaliyet alanlarýyla ilgili çalýþmalarý olan öðretim elemanlarý arasýndan iki kiþi en çok üç yýl için müdür yardýmcýsý olarak görevlendirilir. Müdürün görevi sona erdiðinde, yardýmcýlarýnýn da görevi sona erer.

(3) Merkezde Müdür veya müdür yardýmcýsý olarak görevlendirilen öðretim üyeleri ve öðretim görevlileri, baðlý bulunduklarý fakülte veya yüksekokuldaki görevlerine de devam ederler.

Müdür ve müdür yardýmcýlarýnýn görevleri

MADDE 9 (1) Müdürün görevleri þunlardýr:

a) Merkezin yönetim, yürütme, bilim, araþtýrma, inceleme, yayýn ve benzeri kurullarýna baþkanlýk etmek ve bu kurullarýn iþleyiþ ve düzenini saðlamak; her yýlýn sonunda ve istendiðinde Merkezin çalýþmalarýyla ilgili olarak Rektörlüðe rapor sunmak,

b) Merkezin ihtiyaçlarýný ve bütçesini gerekçeleriyle birlikte hazýrlamak, bu konudaki Yönetim Kurulu kararýný Rektörlüðe bildirmek,

c) Merkez personelinin çalýþmalarýný düzenlemek ve denetim görevini yürütmek,

ç) Ulusal ve uluslar arasý bilimsel etkinliklerle ilgili iþleri yürütmek,

d) Merkezin faaliyet alanýyla ilgili konferans, panel, sempozyum ve benzeri ulusal/uluslar arasý bilimsel etkinliklerin düzenlenmesini veya bunlara katýlýmý saðlamak,

e) Merkez tarafýndan düzenlenen kurs ve seminerlere katýlanlara, durumlarýna göre katýlým belgesi vermek,

f) Ýlgili diðer mevzuatla kendisine verilen diðer görevleri yürütmek.

(2) Müdür yardýmcýlarý, Müdür ve Yönetim Kurulunun, Merkezin faaliyetleri ile ilgili olarak kendilerine verdiði görevleri yerine getirirler.

Yönetim kurulu

MADDE 10 (1) Yönetim Kurulu; Müdür, müdür yardýmcýlarý, Üniversitenin Ýlahiyat Fakültesi Ýslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalý, Tasavvuf Anabilim Dalý, Din Sosyolojisi Anabilim Dalý, Eðitim Fakültesi Türkçe Eðitimi Bölümü ve Fen-Edebiyat Fakültesi Eski Türk Edebiyatý Anabilim Dalý öðretim üyeleri/elemanlarý arasýndan Müdürün önerisiyle Rektör tarafýndan görevlendirilen birer kiþi olmak üzere toplam yedi kiþiden oluþur.

(2) Yönetim Kurulu üyeleri üç yýllýðýna görevlendirilir. Yönetim Kurulu üyeliði sona eren kiþi tekrar görevlendirilebilir.

(3) Yönetim Kurulunun baþkaný Müdürdür. Rektör kurulun doðal üyesidir ve gerektiðinde Yönetim Kuruluna baþkanlýk eder.

Yönetim kurulunun görevleri

MADDE 11 (1) Yönetim Kurulunun görevleri þunlardýr:

a) Merkezin çalýþma programlarýný, bilimsel faaliyet ve yayýnlarýný planlamak,

b) Merkezin amacýna uygun olarak bilim, araþtýrma, inceleme, yayýn ve benzeri konularda çalýþma grubu veya kurullar oluþturmak,

c) Yönetim Kurulu kararýyla Merkeze mal ve hizmet alýmýný saðlamak,

ç) Merkezde çalýþacak öðretim elemaný ve uzmanlarýn görevlendirilmesi konusunda Rektörlüðe önerilerde bulunmak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacý

MADDE 12 (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacý, 2547 sayýlý Kanunun 13 üncü maddesi uyarýnca Rektör tarafýndan görevlendirilecek personel tarafýndan karþýlanýr.

Yürürlük

MADDE 13 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 14 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ýnönü Üniversitesi Rektörü yürütür.