6 Ocak 2012 CUMA

Resmî Gazete

Sayý : 28165

YÖNETMELÝK

Baþbakanlýk (Basýn-Yayýn ve Enformasyon Genel Müdürlüðü)tan:

BAÞBAKANLIK BASIN-YAYIN VE ENFORMASYON GENEL MÜDÜRLÜÐÜ

PERSONELÝNÝN YURTDIÞI SÜREKLÝ GÖREVE ATANMASINA

ÝLÝÞKÝN YÖNETMELÝK

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý, Basýn-Yayýn ve Enformasyon Genel Müdürlüðünün yurtdýþý teþkilatýndaki basýn müþaviri, Ataþe ve Ataþe Yardýmcýsý kadrolarýna atanacak memurlarýn seçimi ve atamalarýna iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, Basýn-Yayýn ve Enformasyon Genel Müdürlüðü merkez, taþra ve yurtdýþý teþkilatý kadrolarýnda çalýþan personel ile 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanununun 59 uncu maddesi kapsamýnda 1 inci maddede belirtilen yurt dýþý kadrolara atanacak kiþileri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 8/6/1984 tarihli ve 231 sayýlý Basýn-Yayýn ve Enformasyon Genel Müdürlüðünün Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararnamenin 23 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar ve kýsaltmalar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Ataþe: Basýn-Yayýn ve Enformasyon Genel Müdürlüðünün Büyükelçilikler veya Daimi Temsilcilikler nezdindeki Basýn Müþavirlikleri ve Ataþeliklerinde sürekli olarak görevlendirilen Ataþe unvanlý personeli,

b) Ataþe Yardýmcýsý: Basýn-Yayýn ve Enformasyon Genel Müdürlüðünün Büyükelçilikler veya Daimi Temsilcilikler nezdindeki Basýn Müþavirlikleri ve Ataþeliklerinde sürekli olarak görevlendirilen Ataþe Yardýmcýsý unvanlý personeli,

c) Basýn Müþaviri: Basýn-Yayýn ve Enformasyon Genel Müdürlüðünün Büyükelçilikler veya Daimi Temsilcilikler nezdindeki Basýn Müþavirliklerinde sürekli olarak görevlendirilen Basýn Müþaviri unvanlý personeli,

ç) Genel Müdür: Basýn-Yayýn ve Enformasyon Genel Müdürünü,

d) Genel Müdürlük: Basýn-Yayýn ve Enformasyon Genel Müdürlüðünü,

e) Komisyon: Basýn-Yayýn ve Enformasyon Genel Müdürlüðünün yurtdýþý teþkilatýna sürekli görevle atanacak personelin tespiti amacýyla oluþturulan Yurtdýþý Sürekli Görev Personel Seçim Komisyonunu,

f) KPDS: Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezi (ÖSYM) tarafýndan yapýlan Kamu Personeli Yabancý Dil Bilgisi Seviye Tespit Sýnavýný,

g) Yurtdýþý teþkilatý: Basýn-Yayýn ve Enformasyon Genel Müdürlüðünün yurtdýþýnda diplomatik temsilcilikler, baþkonsolosluklar ve konsolosluklar nezdindeki Basýn Müþavirleri ve Ataþeleri,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Yurtdýþýnda Görevlendirme Esaslarý

Genel þartlar

MADDE 5 (1) Yurtdýþý teþkilatýna münhal bulunan Basýn Müþaviri, Ataþe ve Ataþe Yardýmcýsý kadrolarýna atanabilmek için;

a) 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanununun 48 inci maddesinde öngörülen genel þartlarý taþýmak,

b) En az dört yýllýk lisans eðitimi veren fakülte veya yüksekokullardan veya bunlara denkliði Yükseköðretim Kurulu tarafýndan kabul edilen yurt dýþýndaki yükseköðretim kurumlarýndan mezun olmak,

c) Ýlk defa yurtdýþý sürekli göreve atanacaklar için atandýðý tarih itibariyle Genel Müdürlük merkez veya taþra teþkilat birimlerinde en az bir yýl çalýþmýþ olmak,

ç) Yurt dýþý görev için gerekli mesleki yeterliliðe sahip olduðu Komisyon tarafýndan tespit edilmiþ olmak,

d) Hizmetin gerektirdiði temsil yeteneðine sahip olmak,

e) Saðlýk durumu itibarýyla yurtdýþýnda görev yapmasýna engel bir durumu olmamak,

f) Aylýktan kesme veya daha aðýr bir disiplin cezasý almamýþ olmak,

gerekir.

Diðer görevliler

MADDE 6 (1) Yurtdýþý teþkilatýnda, büro hizmetleriyle ilgili mahalli iþlemleri yürütmek üzere 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanununun 4/B maddesi kapsamýnda sözleþmeli pozisyonda Türk veya yabancý uyruklu Mahalli Katip Sekreterler veya Sekreter-Takipçiler görev yapýlacak yerde istihdam edilebilir.

(2) Mahalli Katip Sekreterlerin ve Sekreter-Takipçilerin;

a) En az Lise veya dengi bir okuldan mezun olmalarý,

b) Ana dili görev yapýlan ülkenin dili olmayanlarýn, o ülkedeki en yaygýn dili, hizmetin gerektirdiði ölçüde bildiðinin, 9 uncu maddeye göre yapýlacak deðerlendirmeyle tespit edilmiþ olmalarý,

þarttýr.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Personel Seçimi, Sýnavlar ve Yabancý Dil Bilgisi

Personel seçimi

MADDE 7 (1) Yurtdýþý teþkilatýna sürekli görevle atanacak memurlar Yurtdýþý Sürekli Görev Personel Seçim Komisyonu tarafýndan seçilir.

Yabancý dil bilgisi yeterliliði

MADDE 8 (1) Personelin, öncelikle görevlendirileceði ülkenin resmi dilini veya Ýngilizceyi KPDS (C) seviyesinde bilmesi veya bu seviyede bildiðine iliþkin uluslararasý geçerliliði bulunan bir dil belgesine sahip olmasý þarttýr. KPDS ile ölçülemeyen dillerde Genel Müdürlük tarafýndan yapýlacak dil sýnavýndan en az 70 veya üzeri puan almýþ olmak gerekir. Yabancý dil belgesi 5 yýl geçerlidir.

(2) Resmi dili, Türkçe veya Türkçenin lehçelerinden biri olan ülkelere görevlendirilecekler hakkýnda birinci fýkrada öngörülen yabancý dil yeterliliði belgesine sahip olma þartý aranmaz.

Mahalli katip sekreterler ile sekreter takipçiler için yabancý dil ve liyakat deðerlendirmesi

MADDE 9 (1) Yurtdýþý teþkilatýnda Mahalli Katip-Sekreter ve Sekreter Takipçi olarak istihdam edileceklerin dil ve liyakat deðerlendirmesi görev yerindeki Basýn Müþaviri veya Ataþe tarafýndan yapýlýr.

(2) Deðerlendirmede baþarýlý olabilmek için 100 üzerinden en az 70 puan alýnmasý þarttýr.

(3) Görevlendirme, ilgili misyon þefinin mütalaasý alýndýktan sonra Genel Müdürlüðün onayý ile tamamlanýr.

Mesleki yeterlilik sýnavý

MADDE 10 (1) Genel Müdürlükçe ihtiyaç duyulan yurtdýþý teþkilatý kadrolarýna  basýn müþaviri, Ataþe ve Ataþe Yardýmcýsý olarak atanacaklar için, uygun görülecek tarihlerde Mesleki Yeterlilik Sýnavý yapýlýr.

(2) Mesleki Yeterlilik Sýnavý Basýn Müþaviri, Ataþe ve Ataþe Yardýmcýlarý için ayrý ayrý veya birlikte yapýlýr.

(3) Sýnavlar yazýlý ve sözlü olarak iki aþamada yapýlýr.

(4) Yazýlý ve sözlü sýnavýn yapýlacaðý merkez, bu Yönetmeliðe göre kurulan sýnav komisyonunca belirlenir.

(5) Sýnavda, adaylarýn sýnav konularý ile birlikte atanacaklarý görevlerin gerektirdiði niteliklere, mesleki bakýmdan yeterliliðe (önceki görevleri, performansý, yöneticilik deneyimleri) ve temsil yeteneðine sahip olup olmadýklarý da göz önüne alýnarak komisyon üyelerince her adaya ayrý ayrý not verilir. Komisyon üyelerince verilen notlarýn aritmetik ortalamasý sýnav sonucunu gösterir. Bu husus tutanakla tespit edilir.

(6) Yazýlý ve sözlü sýnavda baþarýlý sayýlabilmek için her iki sýnavdan en az 100 üzerinden 70 puan alýnmasý þarttýr.

(7) Yapýlacak Mesleki Yeterlilik Sýnavý sonuçlarý  ilan edilen kadrolar için geçerli olup sonraki yurtdýþý kadrolara yapýlacak atamalarda kazanýlmýþ hak teþkil etmez.

Sýnav muafiyeti

MADDE 11 (1) Genel Müdürlükte; Genel Müdürlük,  Genel Müdür Yardýmcýlýðý,   I. Hukuk Müþavirliði ve Daire Baþkanlýðý görevi yapanlar 5 inci maddenin birinci fýkrasýnýn (ç) bendi ile  8 inci ve 10 uncu maddelerde öngörülen þartlardan muaf olarak yurtdýþý kadrolarýna atanabilirler.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Sýnav Komisyonu ve Eðitim

Komisyonun kuruluþu

MADDE 12 (1) Komisyon, Genel Müdürün baþkanlýðýnda, Genel Müdür Yardýmcýlarý ile Genel Müdürün görevlendireceði bir Daire Baþkaný ve Ýnsan Kaynaklarý Dairesi Baþkanýndan oluþur.

(2) Komisyon üye tamsayýsýyla toplanýr ve oy çokluðu ile karar alýr.

(3) Komisyon baþkaný ve üyeler, kendileri ile eþlerinin, üçüncü derece dahil olmak üzere, üçüncü dereceye kadar kan ve sýhri hýsýmlarýnýn katýldýklarý sýnavlarda görev alamazlar.

(4) Komisyonun sekreterlik hizmetleri Ýnsan Kaynaklarý Dairesi Baþkanlýðý tarafýndan yerine getirilir.

Komisyonun görevleri

MADDE 13 (1) Komisyonun görevleri þunlardýr:

a) Mesleki yeterlilik sýnavýnýn takvimini ve konularýný belirlemek.

b) Mesleki yeterlilik sýnavýný yapmak ve sonuçlarýný duyurmak.

c) 10 uncu maddeye göre yurtdýþý sürekli göreve atanacak personele iliþkin mesleki niteliklerin deðerlendirmesini yapmak suretiyle yurtdýþý sürekli göreve atanacak personeli görev yerleri itibarýyla seçmek.

ç) Mesleki yeterlilik sýnavýna iliþkin diðer iþlemleri yürütmek.

Yurtdýþý sürekli görevlere seçilen personelin eðitimi

MADDE 14 (1) Personel, atandýðý görevin gereklerine uygun hizmet içi eðitime tabi tutulur.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Atama ve Görev Süresi

Atama

MADDE 15 (1) Atamalarda, meslekî yeterlilik sýnavýndaki baþarý sýrasý esas alýnýr.

(2) Komisyon yapýlan deðerlendirme sonucunda görev yerleri ile birlikte belirlenen adaylarý, yurtdýþý sürekli göreve atanmak üzere teklif eder.

(3) Haklarýnda ceza soruþturmasý ya da kovuþturmasý açýlanlarýn yurtdýþý göreve atanmalarý, soruþturma veya kovuþturma sonucuna kadar ertelenir.

Ýstisnai atama

MADDE 16 (1) Yurtdýþý teþkilatý kadrolarýna gerektiðinde 5 inci maddenin birinci fýkrasýnýn (c) ve (ç) bentleri ile 10 uncu maddede belirtilen þartlara baðlý olmaksýzýn 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanununun 59 uncu maddesine göre atama yapýlabilir.

(2) Birinci fýkra uyarýnca atanacaklarýn;

a) 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanununun 48 inci maddesinde öngörülen genel þartlarý,

b) 8 inci maddede öngörülen þartlarý,

taþýmalarý gerekir.

(3) Birinci fýkra uyarýnca atanacaklarýn sayýsý, toplam yurtdýþý kadro sayýsýnýn dörtte birini geçemez.

(4) Birinci fýkra uyarýnca atanmýþ olmak, kamu kurum ve kuruluþlarýnda herhangi bir pozisyon, kadro veya statüde çalýþma açýsýndan kazanýlmýþ hak teþkil etmez.

Yurtdýþý teþkilatýnda sürekli görev süresi

MADDE 17 (1) Yurtdýþý görev süresi, ilk defa sürekli görevle yurtdýþýna atanacaklar için 5 yýl, daha önce sürekli görevle yurtdýþýnda bulunmuþ olanlar için 4 yýldýr. Hizmetine ihtiyaç duyulanlar ile hizmette baþarýlý olmadýklarýna kanaat getirilenler bu süreden önce geri çekilebilir.

(2) Yurtdýþý sürekli görevden yurt içindeki görevine dönenlerin, yeniden yurt dýþýna atanabilmeleri için, yurt içinde merkez veya taþra teþkilatýnda  en az 3 yýl hizmet yapmýþ olmalarý gerekir.

(3) Yurtdýþý sürekli göreve atananlardan, atama için öngörülen nitelikleri taþýmadýklarý sonradan anlaþýlanlar veya bu nitelikleri sonradan kaybedenler süre beklemeden yurtiçinde uygun bir göreve atanýrlar.

ALTINCI BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Geçiþ hükümleri

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) Bu Yönetmelik kapsamýnda ilk defa yapýlacak yurtdýþý sürekli atamalarda 16 ncý maddenin üçüncü fýkrasý uygulanmaz.

Yürürlük

MADDE 18 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 19 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Basýn Yayýn ve Enformasyon Genel Müdürlüðünün baðlý bulunduðu Bakan yürütür.