6 Ocak 2012 CUMA

Resmî Gazete

Sayý : 28165

YÖNETMELÝK

Abant Ýzzet Baysal Üniversitesinden:

ABANT ÝZZET BAYSAL ÜNÝVERSÝTESÝ DÝÞ HEKÝMLÝÐÝ FAKÜLTESÝ

EÐÝTÝM-ÖÐRETÝM VE SINAV YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Abant Ýzzet Baysal Üniversitesi Diþ Hekimliði Fakültesinde uygulanacak olan, öðrenci kayýtlarý ile eðitim-öðretim ve sýnavlara iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Abant Ýzzet Baysal Üniversitesi Diþ Hekimliði Fakültesine öðrenci kabul ve kayýt iþlerini, eðitim öðretim esaslarýný, sýnýf geçme, devam zorunluluðu, sýnavlar ve eðitim-öðretim çalýþmalarýna iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddelerine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Akademik danýþman: Öðrencilerin eðitim-öðretim ve diðer sorunlarýyla ilgilenmek için Dekan tarafýndan görevlendirilen öðretim üyesi ve araþtýrma görevlisini,

b) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

c) Ana Bilim Dalý Kurulu: Abant Ýzzet Baysal Üniversitesi Diþ Hekimliði Fakültesinin ilgili Ana Bilim Dalý Kurulunu,

ç) Dekan: Abant Ýzzet Baysal Üniversitesi Diþ Hekimliði Fakültesi Dekanýný,

d) Fakülte: Abant Ýzzet Baysal Üniversitesi Diþ Hekimliði Fakültesini,

e) Fakülte Kurulu: Abant Ýzzet Baysal Üniversitesi Diþ Hekimliði Fakültesi Kurulunu,

f) Fakülte Yönetim Kurulu: Abant Ýzzet Baysal Üniversitesi Diþ Hekimliði Fakültesi Yönetim Kurulunu,

g) Öðrenci: Abant Ýzzet Baysal Üniversitesi Diþ Hekimliði Fakültesine kayýtlý öðrenciyi,

ð) Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðý: Abant Ýzzet Baysal Üniversitesi Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðýný,

h) Rektör: Abant Ýzzet Baysal Üniversitesi Rektörünü,

ý) Senato: Abant Ýzzet Baysal Üniversitesi Senatosunu,

i) Yýl: Akademik yýlý

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Öðrenci Kabul ve Kayýt Þartlarý, Öðrenci Statüsü, Yatay Geçiþler,

Ders Sorumluluðunun Kaldýrýlmasý

Öðrenci kabul ve kayýt þartlarý

MADDE 5 (1) Fakülteye, Yükseköðretim Kurulu tarafýndan konulan kurallara göre öðrenci kabul edilir ve Rektörlük tarafýndan belirlenen günlerde kayýt yapýlýr. Öðrenci adayý belirlenen süre içinde kaydýný kendisi yaptýrýr. Ýstenen belgelerin aslý veya Üniversite tarafýndan onaylý örneði kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydýna iliþkin olarak ise adayýn beyanýna dayanýlarak iþlem yapýlýr. Zamanýnda baþvurmayan veya istenilen belgeleri tamamlamayan aday öðrenci kayýt hakkýný kaybeder.

Öðrenci statüsü

MADDE 6 (1) Fakülteye yalnýz tam zamanlý öðrenci kabul edilir. Öðrencinin, öðrencilik haklarýndan yararlanabilmesi ve sýnavlara girebilmesi için harcýný süresinde yatýrmýþ olmasý gerekir.

Yatay geçiþler

MADDE 7 (1) Diðer diþ hekimliði fakültelerinden yapýlacak olan yatay geçiþler; 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarýnda Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasýnda Geçiþ, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arasý Kredi Transferi Yapýlmasý Esaslarýna Ýliþkin Yönetmelik hükümlerine ve yatay geçiþe iliþkin Senato tarafýndan belirlenen esaslara göre yapýlýr.

Ders sorumluluðunun kaldýrýlmasý

MADDE 8 (1) Daha önce herhangi bir yükseköðretim kurumunda okuyan öðrenciler baþarmýþ olduklarý zorunlu dersler için sorumluluklarýnýn kalkmasýný isteyebilirler. Baþvurular, ilgili ders yýlýnýn ilk iki haftasý içinde yapýlýr. Fakülte Kurulu, öðrencinin ders sorumluluðunun kalkmasý ile ilgili baþvuruyu, baþarý notu, içerik uygunluðu açýsýndan deðerlendirir ve hangi derslerin denklik nedeniyle baþarýlý kabul edilip söz konusu derslerden sorumlu tutulmayacaðýný belirler ve Fakülte Yönetim Kuruluna önerir. Fakülte Yönetim Kurulunun uygun bulmasý halinde öðrencinin ders sorumluluðu kalkar. Sorumluluk kalkýncaya kadar öðrenci ilgili derse devam eder. Eðitime yeni baþlayan öðrenciler, yabancý dil muafiyet sýnavýnda baþarýlý olduklarý takdirde dönem 1de bu dersten sorumlu tutulmazlar.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eðitim–Öðretim Esaslarý

Eðitim–öðretim yýlý ve süresi

MADDE 9 (1) Fakülte, beþ yýllýk bir eðitim-öðretim süresini kapsar. Her yýl güz ve bahar dönemi olmak üzere iki yarýyýldan oluþur. Fakültede eðitim-öðretim, yýl esasýna göre örgün eðitim þeklinde yapýlýr ve sýnýf geçme sistemi uygulanýr.

(2) Öðrenciler beþ yýllýk eðitim-öðretim süresini en fazla sekiz yýlda tamamlamak zorundadýrlar. Bu dönem içerisinde mezun olamayan öðrencilerin kayýt iþlemleri 2547 sayýlý Kanunun ilgili hükümlerine göre yürütülür.

(3) Bir eðitim-öðretim yýlý en az 28 hafta ve her yarýyýl en az 14 haftadýr. Yarýyýl/yýlsonu ve bütünleme sýnavlarý bu sürenin dýþýndadýr.

(4) Staj programlarý, akademik takvimin teorik eðitim, ara tatil ve sýnavlarla ilgili süresini aþabilir. Klinik uygulamalar (stajlar) gerekli görüldüðü durumlarda akademik takvimden daha önce baþlatýlýp daha geç bitirilebilir.

(5) Eðitim-öðretim dönemleri, gerektiðinde Fakülte Kurulunun kararý ve Senatonun onayý ile yeniden düzenlenebilir.

(6) Cumartesi, Pazar ve resmi tatil günleri eðitim-öðretim günü olarak sayýlmaz. Ancak gerekli görülen hallerde, Fakülte Yönetim Kurulu kararý ile Cumartesi ve/veya Pazar günleri de ders ve/veya sýnav yapýlabilir.

(7) Eðitim süresini baþarý ile tamamlayan öðrenciye diþ hekimliði diplomasý verilir.

Eðitim–öðretim planlarý

MADDE 10 (1) Eðitim ve öðretim planlarý; Fakülte Kurulunun önerisi ve Senatonun onayý ile belirlenen akademik takvime uygun olarak hazýrlanan, bir akademik yýl boyunca uygulanacak teorik ve pratik dersleri, stajlarý, alan çalýþmalarý ve benzeri uygulamalarý kapsayan planlardýr. Planlar, derslerin baþlamasýndan en az bir hafta önce Dekanlýk tarafýndan ilan edilir. Dersler yýllýk veya yarýyýllýk olarak düzenlenir.

(2) Bir eðitim-öðretim yýlýnda öðrencinin almakla yükümlü olduðu ders kredisi toplamý 60 AKTSdir. Beþ yýllýk eðitim-öðretim süresince bir öðrencinin almak zorunda olduðu toplam ders kredisi 300 AKTSdir.

Eðitim–öðretimin kapsamý

MADDE 11 (1) Eðitim–öðretim; ilgili akademik birimlerde, özelliklerine göre teorik ve pratik dersler, laboratuar çalýþmasý (preklinik uygulama), týbbi ve cerrahi klinik uygulamalar (staj), poliklinik, saha çalýþmalarý, ödev ve projeler ile seminer gibi uygulamalardan oluþabilir.

(2) Dersler, ders saatleri, kredileri ve derslerin Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) kredileri zorunlu veya seçimlik olduklarý, Anabilim Dalý Kurulu önerileri dikkate alýnarak Fakülte Yönetim Kurulu tarafýndan belirlenir ve Senatonun onayý ile kesinleþir.

(3) Staj, bitirme/diploma projesi ve tez gibi çeþitli eðitim-öðretim faaliyetlerinin hazýrlanmasý, sunulmasý, deðerlendirilmesi gibi hususlara iliþkin esaslar, Fakülte Yönetim Kurulu tarafýndan hazýrlanýr ve Senato tarafýndan onaylanýr.

Akademik danýþmanlýk

MADDE 12 (1) Yeni kayýt yaptýran her öðrenci için birinci yarýyýl derslerinin baþlamasýndan en az bir hafta önce Dekan tarafýndan bir öðretim üyesi veya araþtýrma görevlisi akademik danýþman olarak atanýr.

(2) Akademik danýþman, danýþmaný olduðu öðrencinin eðitim-öðretim çalýþmalarý ve üniversite yaþamý ile ilgili sorunlarýnda yol gösterir ve yardýmcý olur. Öðrencilerin kayýt yenileme ve ders alma iþlemleri danýþman gözetiminde yapýlýr. Danýþmanlýk hizmetlerinin belirlenen esaslara göre yürütülmesinden Dekanlýk sorumludur.

Kayýt yenileme

MADDE 13 (1) Öðrenciler her eðitim-öðretim yýlý baþýnda akademik takvimde gösterilen süre içerisinde öðrenci katký paylarýný yatýrarak kayýtlarýný yenilemek zorundadýrlar. Ders kayýtlarý öðrencinin sorumluluðunda olmakla birlikte, bu kayýtlarýn geçerli olabilmesi için akademik danýþmanýn onaylamasý gerekir.

(2) Birinci sýnýfa yeni kayýt yaptýran öðrenciler ayný zamanda o dönemdeki derslere de kayýt yaptýrmýþ olurlar.

(3) Mazereti nedeniyle gösterilen süre içerisinde kaydýný yenileyemeyen öðrencinin mazereti Fakülte Yönetim Kurulunda görüþülür. Mazeretin kabul edilmesi halinde, öðrenci  beþ iþ günü içerisinde kaydýný yeniler ve geçen süre devamsýzlýk süresinden sayýlýr.

Ders saatleri

MADDE 14 (1) Teorik ve uygulamalý derslerin her bir ders saati süresi 50 dakikadýr. Haftalýk ders çizelgeleri, dersler arasýnda 10 dakika býrakýlacak þekilde düzenlenir.

Öðretim dili

MADDE 15 (1) 4/12/2008 tarihli ve 27074 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarýnda Yabancý Dil Öðretimi ve Yabancý Dille Öðretim Yapýlmasýnda Uyulacak Esaslara Ýliþkin Yönetmeliðin 7 nci maddesinin ikinci fýkrasýna göre Fakültede öðretim dili genel olarak Türkçe olmakla birlikte, bazý seçmeli dersler Senatonun kararý ve YÖK’ün onayý ile kýsmen veya tamamen yabancý dille okutulabilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Dersler, Sýnýf Geçme, Devam Zorunluluðu ve Sýnavlara Ýliþkin Esaslar

Dersler

MADDE 16 (1) 2/2/2008 tarihli ve 26775 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Doktorluk, Hemþirelik, Ebelik, Diþ Hekimliði, Veterinerlik, Eczacýlýk ve Mimarlýk Eðitim Programlarýnýn Asgari Eðitim Koþullarýnýn Belirlenmesine Dair Yönetmeliðin Ek-3 sayýlý cetvelinde belirtilen dersler eðitim müfredatlarýnda yer alýr. Fakültede dersler; mesleki zorunlu dersler, ortak zorunlu dersler, seçmeli dersler ve stajlar (klinik uygulamalar) gibi öðretim etkinliklerinden oluþur. Bunlardan;

a) Mesleki zorunlu dersler; öðrencinin kaydolduðu programda almakla yükümlü olduðu derslerdir.

b) Ortak zorunlu dersler; 2547 sayýlý Kanunun 5 inci maddesinde yer alan Türk Dili, Atatürk Ýlkeleri ve Ýnkýlâp Tarihi ve Yabancý Dil dersleri olup toplam iki yarýyýl boyunca okutulan derslerdir.

c) Seçmeli dersler; ilgili yükseköðretim kurumunun belli programý içinde, öðrencilerin kendi istekleri göz önüne alýnarak Fakülte Yönetim Kurulunun teklifi ve Senatonun kararýyla belirlenen derslerdir. Bu dersler mesleki seçmeli dersler ve genel seçmeli dersler þeklinde olabilir. Seçmeli dersin deðiþtirilmesine veya býrakýlmasýna öðretim üyesi veya öðrencinin talebi üzerine veya talebe gerek olmaksýzýn Fakülte Yönetim Kurulu karar verir. Genel seçmeli dersler, Üniversitenin diðer fakülte ve yüksekokullarýndan da alýnabilir.

ç) Stajlar (klinik uygulamalar); mesleki zorunlu ders statüsündedirler. Stajlar üçüncü, dördüncü ve beþinci akademik yýllarda bir veya birden fazla anabilim dalý tarafýndan yürütülen ders ve hasta üzeri uygulamalardýr. Öðrenciler bir eðitim-öðretim yýlýnda ayný anda birden fazla anabilim dalýnda staj yapamazlar.

Sýnýf geçme

MADDE 17 (1) Fakültede eðitim-öðretim, sýnýf geçme esasýna göre yapýlýr. Fakülte tarafýndan verilen mesleki teorik ve pratik dersler bir önceki yýlýn tamamlayýcýsý ve bir sonraki yýlýn öðrenimine baðlý ön þartlý derslerdir. Bir sýnýfý geçemeyen öðrenci bir üst sýnýfa devam edemez ve kaldýðý dersi/dersleri tekrar eder. Ortak zorunlu derslerden baþarýsýz olan öðrenci bir üst sýnýfa geçer, ancak baþarýsýz olduðu ortak zorunlu derslerin müteakip dönemlerdeki sýnavlarýna girmek ve baþarýlý olmak zorundadýr.

Staj geçme

MADDE 18 (1) Stajlarda öðrenciler her yýl belirli sayýdaki pratik çalýþmasýný verilen sürede tamamlamakla yükümlüdür. Pratik uygulamalarýn hangi sayýda ve ne þekilde olacaðý, baþarý durumunun nasýl deðerlendirileceði ilgili anabilim dalý tarafýndan ders yýlý/staj dönemi baþýnda öðrencilere duyurulur. Staj süresince, ilgili anabilim dalýnca belirlenen iþ ve uygulamalarýndan baþarýlý olamadýðýndan veya devamsýzlýktan dolayý, staj sonu sýnavlarýna alýnmayan ya da staj sonu sýnavýndan baþarýsýz olan öðrenci o dersi baþaramamýþ sayýlýr ve staj tekrarýna kalmýþ sayýlýrlar.

Staj tekrarý

MADDE 19 (1) Eðitim-öðretim yýlýnda, derslere devam koþuluna uymuþ, ancak baþarýsýz olunmuþ, dört veya daha az sayýdaki staj, Dekanlýk tarafýndan belirlenen program dâhilinde, yýlsonu ve bütünleme sýnav tarihleri arasýnda tekrar edilebilir. Eðer öðrenci dörtten fazla stajdan baþarýsýz olursa baþarýsýz olduðu bütün stajlarý bir sonraki eðitim-öðretim döneminde tekrar almak zorundadýr.

(2) 2547 sayýlý Kanunda öngörülen öðrenim sürelerini doldurmamýþ olan son sýnýf (5 inci sýnýf) öðrencilerin baþarýsýz staj sayýsý dörtten fazla ise, fazla staj/stajlar bir sonraki eðitim öðretim döneminde katký payý yatýrýlmak kaydý ile tekrarlanýr.

Devam zorunluluðu

MADDE 20 (1) Öðrenciler teorik derslerin en az % 70ine; pratik, klinik uygulama ve stajlarýn en az % 80ine devam etmek zorundadýrlar. Öðrencinin devam durumu Dekanlýk tarafýndan belirlenen esas ve usullere göre öðretim elemanlarý tarafýndan yapýlan yoklamalarla belirlenir. Devam-devamsýzlýk durumu, öðrencinin katýldýðý ders sayýsýnýn akademik yýldaki toplam ders saatine oranýyla hesaplanýr.

(2) Teorik derslerin % 30undan fazlasý ile pratik derslerin % 20sinden fazlasýna katýlmayan öðrenci ilgili ders veya derslerin hiçbir ara sýnav veya yýlsonu sýnavýna alýnmaz ve ilgili dersten baþarýsýz olmuþ olur.

Sýnavlar

MADDE 21 (1)  Sýnavlar; ara sýnav, yarýyýl ve/veya yýlsonu sýnavý, bütünleme sýnavý, staj sonu sýnavý, tek ders, muafiyet ve mazeret sýnavlarýndan oluþur. Bu sýnavlar her yýl akademik takvimde belirtilen tarihler arasýnda önceden ilan edilen yer, gün ve saatte yapýlýr. Öðrenciler, sýnava ilan edilen gün, saat ve yerde girmek ve öðrenci kimliklerini yanlarýnda bulundurmak zorundadýrlar. Dini ve milli bayramlar dýþýnda gerekli görülen hallerde Cumartesi ve/veya Pazar günleri ya da hafta içi öðlen tatillerinde de sýnav yapýlabilir. Bunlardan;

a) Ara sýnav; yarýyýl içinde yapýlan sýnavdýr. Bir dersin her yarýyýlda en az bir ara sýnavý yapýlýr. Ýki yarýyýl devam eden dersler için en az iki ara sýnav yapýlýr. Bu sýnav dýþýnda proje, ödev, bitirme çalýþmasý, laboratuar gibi öðrencinin becerilerine dayanan uygulamalar ve benzerlerinin yarýyýl içi deðerlendirmeleri de ara sýnav yerine geçer. Ara sýnav tarihi iki hafta öncesinden öðrenciye duyurulur. Bir günde en fazla iki farklý dersten ara sýnav yapýlabilir. Ara sýnava girmeyen öðrencinin mazereti Fakülte Yönetim Kurulu tarafýndan kabul edilirse, giremediði ara sýnav için mazeret sýnavý açýlýr. Ara sýnav not ortalamasý öðrencinin ara sýnavlardan aldýðý not toplamýnýn ara sýnav sayýsýna bölünmesiyle elde edilir.

b) Yarýyýl/yýlsonu sýnavý; yarýyýl veya yýlsonunda derslerin bitimini takiben yapýlan sýnavdýr. Yarýyýl/yýlsonu sýnavýna, devam zorunluluðunu yerine getiren ve uygulamasý olan derslerin uygulamalarýndan baþarýlý olan öðrenciler girebilir. Bir dersin yarýyýl/yýlsonu sýnavýna girebilmek için öðrenci; o derse kayýt olmak, teorik derslerin en az % 70ine, pratik ve klinik uygulamalarýn (stajlarýn) ise en az % 80ine devam etmiþ olmak, yarýyýl/yýl içinde açýlacak en az bir yazýlý ara sýnava stajlar hariç katýlmak ve dersin pratik/teorik uygulamasý ve diðer gereklerini baþarmak zorundadýr.

c) Bütünleme sýnavý; dönem sonunda baþarýsýz olan öðrencilere uygulanan sýnavdýr. Bu sýnava, yarýyýl/yýlsonu sýnavýna girme hakkýna sahip olup da sýnava girmeyen, yarýyýl/yýlsonu sýnavýna girdiði halde yeterli baþarýyý saðlayamayan veya yarýyýl/yýlsonu sýnavýna girme hakkýna sahip olmayýp ilgili anabilim dalý tarafýndan akademik yýlbaþýnda ilan edilen kriterlere göre pratik uygulamalarýna katýlýp baþarýlý olan öðrenciler girebilir.

ç) Staj sonu sýnavý; Staj sonu sýnav notu staj süresince öðrencilerin klinik yeterliliklerinin deðerlendirilmesi sonucunda belirlenir. Klinik uygulamalarda (stajlarda), ilgili anabilim dalýnca ilan edilen ödevleri eksiksiz ve baþarýlý olarak tamamlamayan öðrenciler staj sonu sýnavýna giremezler.

d) Tek ders sýnavý; Bütünleme sýnav sonuçlarýna göre genel not ortalamasý en az 2,00 olmak ve bulunduðu sýnýfta ilk yýlýný okumak koþuluyla öðrenci en çok bir dersten (DC) ve altýnda bir not alan öðrenciye baþarýsýz olduðu ders için açýlan sýnavdýr. Tek ders sýnav hakkýný kullanmak isteyen öðrenciler, bütünleme sýnav sonuçlarýnýn ilanýndan sonra beþ iþ günü içinde Dekanlýða yazýlý dilekçelerini vererek bu haktan yararlanýrlar. Tek ders sýnavýna, dersi hiç almamýþ olan ve devamsýzlýktan kalan öðrenciler giremez. Bu sýnavdan alýnan not dönem sonu sýnavý yerine geçer ve bu þekilde deðerlendirilir.

e) Muafiyet sýnavý; ilk yýl içinde Senato tarafýndan belirlenen dersler için açýlýr.

f) Mazeret sýnavý; Fakülte Yönetim Kurulunun kabul ettiði haklý ve geçerli nedenlerle sýnavlara katýlamayan öðrenciler için açýlan sýnavdýr. Mazeret sýnavý için ayrý bir mazeret sýnavý açýlmaz. Mazeret sýnav hakký ayný ders için birden fazla kullanýlmaz.

(2) Öðrenci, sýnav programýnda belirtilen zaman ve yerde sýnavlara girmek zorundadýr. Aksi halde sýnavlarý geçersiz sayýlýr. Öðrencinin girmeyi hak etmediði bir sýnava girmesi sonucunda aldýðý not, ilan edilmiþ olsa da iptal edilir ve hakkýnda disiplin soruþturmasý açýlýr. Hakkýnda açýlan disiplin soruþturmasý sonucunda sýnavlarda kopya çektiði, kopyaya teþebbüs veya yardým ettiði tespit edilenler o dersten (FF) notu ile baþarýsýz olmuþ sayýlýr. Disiplin iþlemleri ayrýca yürütülür.

Baþarý notunun belirlenmesi

MADDE 22 (1) Bir dersteki baþarý durumu, ara sýnav, yarýyýl/yýlsonu veya bütünleme sýnavýnýn not ortalamalarýnýn beraber deðerlendirilmesi ile belirlenir.

(2) Bir dersin baþarý notu; ara sýnavlarýn aritmetik ortalamasýnýn %40’ý ve yarýyýl/yýlsonu veya bütünleme sýnav notunun %60’ýnýn toplanmasýyla elde edilen nottur.

(3) Öðrencinin ara sýnav aritmetik ortalamasýnýn yarýyýl/yýlsonu veya bütünleme sýnavýndan en az 60 olmasý gerekir.

(4) Notlarýn kesirli olmasý halinde,  0,5 ve üzeri kesirler bir üst sayýya tamamlanýr.

Notlarýn deðerlendirmesi ve dereceleri

MADDE 23 (1) Sýnavlar 100 puan üzerinden deðerlendirilir. Sýnav sonuçlarý sayýsal puan ile ilan edilir. Öðrencinin girmediði her sýnavýn puaný sýfýrdýr. Bir dersin sýnav sonucunun, harf notuna karþýlýk gelen puan aralýklarý ve katsayýlarý aþaðýdaki tabloda gösterildiði þekilde tanýmlanýr:

a)

Not Aralýðý (Puanlar)            Harf Karþýlýðý           Katsayýlar          Anlamý

         90-100                                  AA                        4,0                Geçer

         80-89                                    BA                        3,5                Geçer

         75-79                                    BB                        3,0                Geçer

         70-74                                    CB                        2,5                Geçer

         60-69                                    CC                        2,0                Geçer

         55-59                                    DC                        1,5                Geçmez

         50-54                                    DD                        1,0                Geçmez

         45-49                                    FD                        0,5                Geçmez

         0-44                                      FF                         0,0                Geçmez

b) Yukarýdaki harf notlarý dýþýnda, aþaðýda tanýmlanan iþaretler de kullanýlýr:

Kýsaltma           Açýklama                                                  Anlamý

S                       Baþarýlý (kredisiz dersler için)                  Geçer

U                      Baþarýsýz (kredisiz dersler için)                Geçmez

NA                   Devamsýz                                                 Geçmez

I                        Sýnava girmedi (mazeretli)                       Geçmez

EX                    Muaf (ortalamaya katýlmaz)                     Geçer

 

(2) Notlar aþaðýdaki gibi tanýmlanýr:

a) Bir dersten alýnan FD ve FF notlarý bu dersin baþarýlamadýðýný belirtir.

b) Yarýyýl/yýl içinde derslere devam etmeyen öðrencilere NA notu verilir. Bu öðrenciler yarýyýl/yýlsonu sýnavýna alýnmaz ve doðrudan o dersten baþarýsýz sayýlýr. NA notu FF gibi iþlem görür ve genel not ortalamasýna katýlýr.

c) Yarýyýl/yýlsonu sýnavýna girmeyen öðrenciye ara sýnav notlarýna ve yarýyýl/yýl içi çalýþmalarýna bakýlmadan I notu verilir. I notu alan öðrenci o dersten baþarýsýz sayýlýr. I notu NA notu FF gibi iþlem görür ve genel not ortalamasýna katýlýr.

ç) 100lük not sistemi uygulanan diðer üniversitelerden, Fakülteye yatay geçiþ ile gelen öðrencilerin notlarý, 23/8/1993 tarihli ve 21677 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Abant Ýzzet Baysal Üniversitesi Öðrenci Kayýt Kabul Ýþleri Yönetmeliðine göre düzenlenir.

d) NA ve I notlarý, FF notu gibi deðerlendirilir.

Aðýrlýklý not, yarýyýl/yýlsonu aðýrlýklý ortalama, genel not ortalamasý

MADDE 24 (1) Aðýrlýklý not; bir dersin kredisi ile o dersten alýnan baþarý notuna karþýlýk gelen katsayýnýn çarpýmý ile elde edilen sayýdýr.

(2) Genel not ortalamasý; tüm yarýyýlda/yýllarda alýnan derslerin her birinin kredisi ile alýnan baþarý notuna karþýlýk gelen katsayýnýn çarpýmlarý toplamýnýn tüm derslerin kredi toplamýna bölünmesi ile elde edilen sayýdýr.

(3) Genel not ortalamasý virgülden sonra iki hane olarak gösterilir. Üçüncü hanenin deðerine göre yuvarlama yapýlmaz.

Mezuniyet baþarý notu

MADDE 25 (1) Mezuniyet baþarý notu, derslerin her birinin baþarý notuyla o dersin kredisi çarpýmý ile elde edilen sayýlar toplamýnýn ayný derslerin kredi toplamýna bölünmesi sonucu en son geçme notu ile elde edilir. Elde edilen bu notun en az 2,00 olmasý þarttýr.

Sýnavýn geçerliliði

MADDE 26 (1) Öðrenci, sýnav programýnda belirtilen zaman ve yerde öðrenci kimlik kartýný ibraz ederek sýnavlara girmek zorundadýr. Aksi halde sýnavlarý geçersiz sayýlýr.

(2) Sýnav belgeleri, sýnav bitiminden itibaren en geç onbeþ gün içinde Dekanlýða teslim edilir.

(3) Sýnav kâðýtlarý, yetkili kurullarýn tespit edeceði usul ve esaslara göre sýnav giriþ tarihinden itibaren iki yýl süre ile Dekanlýk tarafýndan saklanýr.

(4) Yýlsonu baþarý notlarý yýlsonu sýnavlarý bitiminden itibaren en geç üç iþ günü içerisinde Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðýna bildirilir.

Sýnav sonuçlarýna itiraz

MADDE 27 (1) Öðrenciler sýnav sonuçlarýna itirazlarýný, sonuçlarýn ilan tarihinden itibaren beþ iþ günü içinde yazýlý olarak Dekanlýða yaparlar. Ýtirazlar, maddi hata bakýmýndan yapýlýr. Ýtiraz Dekanlýk tarafýndan maddi hata bakýmýndan incelenmek üzere sorumlu öðretim elemanýna sevk edilir. Eðer sýnav sonucunda deðiþme olursa bu sonuç, Fakülte Yönetim Kurulunda görüþülür ve Fakülte Yönetim Kurulu bu kararý onbeþ iþ günü içinde Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðýna bildirilir. Sýnav sonucuna yapýlan itiraz sonrasý öðrencinin notunda deðiþiklik olmasý halinde, deðiþiklik ilgili öðrenciyi kapsar. Diðer öðrencilerin notlarýnýn hesaplanmasýnda dikkate alýnmaz.

(2) Öðrencinin itirazýnýn devam ettiði durumlarda Fakülte Yönetim Kurulu kararý ile sorumlu öðretim elemanýnýn dâhil olmadýðý ilgili alandaki öðretim elemanlarýndan oluþan en az üç kiþilik bir komisyonda cevap anahtarýyla ve/veya diðer sýnav kâðýtlarý ve dokümanlarý ile karþýlaþtýrmalý olarak yeniden esastan inceleme yapýlýr. Not deðiþikliði olduðu durumlarda Fakülte Yönetim Kurulu kararý ile karar kesinleþir. Sonuç onbeþ iþ günü içinde Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðýna bildirilir.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Staj, Diploma, Mazeret Halleri, Üniversiteden Ýliþik Kesme

ve Disiplinle Ýlgili Esaslar

Stajlar

MADDE 28 (1) Üçüncü sýnýfta, gözlemci öðrenciler belirlenen kliniklerde gruplar halinde ve Fakülte Kurulunun belirleyeceði esaslara uygun olarak en az onaltý ders saatlik rotasyon yaparlar.

(2) Dördüncü ve beþinci sýnýf öðrencileri belirlenen kliniklerde gruplar halinde ve bir eðitim-öðretim yýlýnda haftada en az yirmi ders saati olmak üzere en az dört hafta süreyle klinik uygulama (staj) yaparlar. Staj saatleri ve süreleri üzerinde yapýlacak düzenlemeler, Senato kararýyla yapýlýr.

Diploma

MADDE 29 (1) Diþ hekimliði eðitimini baþarý ile tamamlayan öðrencilere diþ hekimliði diplomasý ve diþ hekimi unvaný verilir. Diploma verilebilmesi için, öðrencinin, almasý gereken dersleri baþarý ile tamamlamýþ ve en az 2,00 aðýrlýklý genel not ortalamasýný saðlamýþ olmasý gerekir. Derecelendirme, diþ hekimliði eðitim-öðretim süresini beþ yýlda tamamlamýþ mezunlar arasýnda yapýlýr.

(2) Diþ hekimliði programýna kayýtlý öðrencilerden ilk iki yýldaki bütün derslerin sýnavlarýný baþaranlara, öðrenimlerine devam etmemeleri halinde, 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Lisans Öðrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanlarýn Ön Lisans Diplomasý Almalarý veya Meslek Yüksekokullarýna Ýntibaklarý Hakkýnda Yönetmelik hükümleri çerçevesinde önlisans diplomasý verilir.

Ara sýnavlarda mazeret halleri

MADDE 30 (1) Bir dersin ara sýnavýna katýlamayan öðrenciler, mazeretlerini ara sýnav tarihinden sonraki beþ iþ günü içinde, haklý ve geçerli mazeretlerini gösteren belgelerini eklemek suretiyle, Dekanlýða yazýlý olarak bildirmek zorundadýr. Bu süre geçtikten sonra yapýlan baþvurular kabul edilmez.

(2) Raporlu veya mazeretli öðrenciler, raporlu veya izinli sayýldýklarý tarihlerde hiçbir sýnava katýlamazlar, katýlsalar bile sýnav sonucu geçerli sayýlmaz.

Üniversiteden iliþik kesme

MADDE 31 (1) Aþaðýdaki hallerde, Fakülte Yönetim Kurulu kararýyla öðrencinin Üniversite ile iliþiði kesilir:

a) Kendi isteði ile kaydýný sildirmesi,

b) Ýlgili mevzuat hükümlerine göre Üniversiteden çýkarma cezasý almýþ olmasý.

Disiplin

MADDE 32 (1) Öðrencilerin eðitimleri süresince; disiplin iþ ve iþlemlerinde 2547 sayýlý Kanunun 54 üncü maddesi ile 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði hükümleri uygulanýr.

ALTINCI BÖLÜM

Ders Muafiyeti, Ýntibaklar ve Deðiþim Programlarý ile Ýlgili Esaslar

Ders muafiyeti, intibaklar

MADDE 33 (1) Fakülteye ilk kez kayýt yaptýran öðrenci, ders kayýt süresi içinde, daha önceden diðer yükseköðretim kurumlarýndan almýþ ve baþarmýþ olduðu tüm dersler için mezuniyetinden veya ayrýlýþ tarihinden itibaren, üzerinden üç yýl geçmemiþ olmak koþuluyla muafiyet talebinde bulunabilir.

Deðiþim programlarý

MADDE 34 (1) Üniversite ile yabancý ülkelerdeki yükseköðretim kurumlarý arasýnda öðrenci deðiþim programlarý uygulanabilir. AKTS ve bu konudaki diðer esaslar Senato tarafýndan belirlenir.

YEDÝNCÝ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Alet ve malzemelerin korunmasý

MADDE 35 (1) Öðrenciler Fakülte tarafýndan kendilerine verilen ve saðlanan her türlü laboratuar ve diþ hekimliði cihazlarýnýn bakým, temizlik ve korunmasýndan sorumludur. Hatalý kullanýmdan doðan hasarlar ve kayýplar tespit edildiði takdirde ilgili öðrenci ya da öðrencilerden tazmin edilir.

Tebligat ve adres bildirme

MADDE 36 (1) Her türlü tebligat, öðrencinin Fakülteye kayýt sýrasýnda bildirdiði daimi adrese iadeli taahhütlü olarak yapýlmak veya Fakültede ilan edilmek suretiyle tamamlanmýþ sayýlýr.

(2) Fakülteye kayýt olurken bildirdikleri adresi deðiþtirdikleri halde bunu Dekanlýða dilekçe ile bildirmemiþ bulunan veya yanlýþ ya da eksik adres vermiþ olan öðrenciler, kendilerine geçerli tebligat yapýlmadýðýný ileri süremezler.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 37 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diðer mevzuat hükümleri ile Yükseköðretim Kurulu ve Senato kararlarý uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 38 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 39 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Abant Ýzzet Baysal Üniversitesi Rektörü yürütür.