6 Ocak 2012 CUMA

Resmî Gazete

Sayý : 28165

YÖNETMELÝK

Bursa Teknik Üniversitesinden:

BURSA TEKNÝK ÜNÝVERSÝTESÝ LÝSANSÜSTÜ EÐÝTÝM

VE ÖÐRETÝM YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Bursa Teknik Üniversitesine baðlý enstitülerde yürütülen lisansüstü eðitim-öðretim ve sýnavlarla ilgili esaslarý düzenlemektir.

(2) Bu Yönetmelik; Bursa Teknik Üniversitesinde yürütülen ve lisans temeline dayalý yüksek lisans ve doktora programlarýndan oluþan lisansüstü eðitim ve öðretime iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 2 (1)  Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 14 üncü, 44 üncü ve 46 ncý maddelerine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) ALES: Akademik Personel ve Lisansüstü Eðitimi Giriþ Sýnavýný,

b) Anabilim dalý: 3/3/1983 tarihli ve 17976 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Lisansüstü Eðitim-Öðretim Enstitülerinin Teþkilat ve Ýþleyiþ Yönetmeliðinin 5 inci maddesinde enstitü için tanýmlanan ve enstitüde eðitim programý bulunan anabilim dalýný,

c) Anabilim dalý akademik kurulu: Üniversitedeki öðretim üyeleri ve görevlilerinden oluþan, lisansüstü düzeyde ders veren veya tez çalýþmasýný yöneten, ilgili anabilim dalý programlarýnýn planlanmasýnda ve uygulanmasýnda anabilim dalý baþkanýna görüþ bildiren kurulu,

ç) Danýþman: Enstitüde kayýtlý öðrenciye ders ve tez çalýþmasý dönemlerinde rehberlik etmek üzere enstitü yönetim kurulu tarafýndan atanan öðretim elemanýný,

d) Enstitü: Üniversiteye baðlý enstitüleri,

e) GANO: Genel not ortalamasýný,

f) GMAT: Uluslararasý bir sýnav olan Graduate Management Admission Test sýnavýný,

g) GRE: Uluslararasý bir sýnav olan Graduate Record Examinations sýnavýný,

ð) IELTS: Uluslararasý bir yabancý dil sýnavý olan, International English Language Testing System sýnavýný,

h) Ýlgili Yönetim Kurulu: Ýlgili enstitünün yönetim kurulunu,

ý) KPDS: Kamu Personeli Yabancý Dil Bilgisi Seviye Tespit Sýnavýný,

i) Kredi: Bir lisansüstü dersin yarýyýl kredi deðerini,

j) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezini,

k) Rektör: Üniversite Rektörünü,

l) Rektörlük: Üniversite Rektörlüðünü,

m) Senato: Üniversite Senatosunu,

n) Tez: Yüksek lisans tezini/doktora tezini,

o) TOEFL: Uluslararasý bir yabancý dil sýnavý olan Test of English as a Foreign Language sýnavýný,

ö) ÜDS: Üniversitelerarasý Kurul Yabancý Dil Sýnavýný,

p) Üniversite: Bursa Teknik Üniversitesini,

r) Üniversite Yönetim Kurulu: Üniversitenin Yönetim Kurulunu,

s) Yabancý Diller Yüksekokulu: Üniversitenin Yabancý Diller Yüksekokulunu,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Lisansüstü Programýn Açýlmasý, Programa Baþvuru, Kabul,

Kayýt ve Hazýrlýða Ýliþkin Esaslar

Lisansüstü programýn açýlmasý

MADDE 4 (1) Anabilim dallarý; her yarýyýlýn sonunda bir sonraki yarýyýlda açacaklarý lisansüstü programlarýný, bu programlara kabul edecekleri öðrenci sayýlarýný, her programýn gerektirdiði baþvuru ve kabul koþullarýný, yabancý dil dahil, baðlý bulunduklarý enstitüye önerir. Bu öneriler, ilgili yönetim kurulu tarafýndan deðerlendirilerek karara baðlanýr ve süresi içinde enstitü kayýt bürosuna bildirilir. Enstitülerin kararlarý Üniversite Yönetim Kurulunun onayýyla Üniversite tarafýndan ilan edilir.

(2) Lisansüstü öðretimi Türkçe-Ýngilizce veya Ýngilizce dillerinde yapýlýr. Türkçe-Ýngilizce yürütülen programlarda öðrenciler, mezuniyet için gerekli toplam kredilerinin en az %30'unu Ýngilizce verilen derslerden almak zorundadýrlar. Yabancý uyruklu öðrenciler için lisansüstü öðretimi ilgili anabilim dalý önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararý ile Ýngilizce yapýlabilir.

(3) Üniversitede lisansüstü eðitim-öðretime giriþ baþvurularý, akademik takvimde belirtilen süreler içinde öðrenci iþleri bürosunca yapýlýr. Baþvuru için istenen belgeleri belirtilen süre içinde eksik veren adaylarýn baþvurularý iþleme konulmaz. Herhangi bir lisansüstü programýna kabul edilebilecek öðrenci sayýsý beþ veya daha az ise, ilgili enstitü o yarýyýl için, söz konusu lisansüstü programýn açýlmamasýna karar verebilir.

(4) Lisansüstü programlarý yurt içi ve yurt dýþý entegre programlar þeklinde düzenlenebilir. Bu programlarýn uygulama usul ve esaslarý Senato tarafýndan belirlenir.

(5) Lisansüstü programlarýna baþvuracak adaylarýn yabancý dil baþvuru puanlarý Senato tarafýndan belirlenir.

Yüksek lisans programýna baþvuru ve kabul

MADDE 5 (1) Yüksek lisans programlarýna baþvuracak adaylarýn; lisans öðrenimini tamamlamýþ ve baþvuru koþullarýný saðlamýþ veya koþullu ön kabul için, lisans öðrenimlerinin son yarýyýlýnda öðrenci olmalarý gerekir.

(2) Adaylarýn yüksek lisans programýna kabul edilmesi için;

a) Lisans öðrenimini baþarýyla tamamlamasý,

b) ÜDS, KPDS ve eþdeðer olan TOEFL, IELTS gibi Ýngilizce sýnavlarýn birinden Senato tarafýndan kabul edilen yeterli puaný alarak baþarýlý olmasý veya bu Yönetmelik hükümlerine göre bu sýnavdan muaf sayýlmasý,

c) Bilimsel yeterlik açýsýndan yapýlacak deðerlendirmede baþarý puaný en az 60 olmasý,

ç) ÖSYM tarafýndan merkezi olarak yapýlan ALES sýnavýndan baþvurduklarý programýn puan türünde Yükseköðretim Kurulunca ilan edilen ALES standart puanýndan az olmamak koþuluyla anabilim dallarýnýn tespit etmiþ olduðu ALES puanýný ya da Yükseköðretim Kurulu tarafýndan ALES taban puanýna karþýlýk gösterilen GMAT veya GRE sýnav sonucunu elde etmiþ olmalarý

gerekir.

(3) Üniversitenin lisansüstü programlarýna öðrenci kabulünde GMAT ve GRE puanlarý, geçerlilik süresi beþ yýldan fazla olmamak üzere ilgili anabilim dallarý tarafýndan belirlenir.

(4) Lisansüstü eðitime kabul için Üniversiteye baþvurulan tarihte, ALES geçerlilik süresi olan otuzaltý ayýn dolmamýþ olmasý gerekir.

Doktora programýna baþvuru ve kabul

MADDE 6 (1) Doktora programlarýna baþvuracak adaylarýn;

a) Yüksek lisans derecesini almýþ ve baþvuru koþullarýný saðlamýþ,

b) Koþullu ön kabul için, yüksek lisans öðrenimlerinin son yarýyýlýnda öðrenci olmalarý,

c) Lisans derecesi ile doktora programýna baþvuru kabul etmek isteyen anabilim dallarýnca belirlenen þartlarý taþýmalarý,

ç) ÜDS, KPDS ve eþdeðer olan TOEFL, IELTS gibi Ýngilizce sýnavlarýn birinden Senato tarafýndan kabul edilen yeterli puaný almalarý

gerekir.

(2) Adaylarýn doktora programýna kabul edilme þartlarý þunlardýr:

a) ÜDS, KPDS ve eþdeðer olan TOEFL, IELTS gibi Ýngilizce sýnavlarýn birinden Senato tarafýndan kabul edilen yeterli puaný alarak baþarýlý olmak veya bu Yönetmelik hükümlerine göre bu sýnavdan muaf sayýlmak gerekir. Yabancý dil sýnavý ve muafiyet için bu Yönetmeliðin 8 inci maddesi hükümleri uygulanýr.

b) Bilim konularýnda yapýlacak deðerlendirmede baþarýlý olmak gerekir.

c) Lisans derecesi ile doðrudan doktora programýna baþvuranlar ve yüksek lisans derecesi ile doktora programýna baþvuranlar için ilgili anabilim dalý tarafýndan belirlenen bilimsel deðerlendirme koþullarýný taþýmak gerekir.

ç) ÖSYM tarafýndan merkezi olarak yapýlan ALES sýnavýndan baþvurduklarý programýn puan türünde Yükseköðretim Kurulunca ilan edilen ALES standart puanýndan az olmamak koþuluyla ALES puanýný ya da Yükseköðretim Kurulu tarafýndan ALES taban puanýna karþýlýk gösterilen GMAT veya GRE sýnav sonucunu elde etmiþ olmalarý gerekir.

d) Doktora programýna baþvuran lisans mezunlarýnýn da, Yükseköðretim Kurulunca ilan edilen ALES standart puanýndan az olmamak koþuluyla ALES puanýný ya da Yükseköðretim Kurulu tarafýndan ALES taban puanýna karþýlýk gösterilen GMAT veya GRE sýnav sonucunu elde etmiþ olmalarý gerekir.

(3) Üniversitenin lisansüstü programlarýna öðrenci kabulünde GMAT ve GRE puanlarýnýn geçerlilik süresi beþ yýldan fazla olmamak üzere ilgili anabilim dallarý tarafýndan belirlenir.

(4) Adaylarýn lisansüstü eðitime kabul için Üniversiteye baþvurduðu tarihte ALES geçerlilik süresi olan otuzaltý ayýn dolmamýþ olmasý gerekir.

(5) Yüksek lisans mezunu olup, mezuniyet tarihinden en fazla bir yarýyýl sonra Üniversiteye doktora eðitimi için baþvuranlardan yeniden ALES sýnavýna girme þartý aranmaz.

Yüksek lisans programýndan doktora programýna doðrudan geçiþ için baþvuru

MADDE 7 (1) Yüksek lisans programýndan doktora programýna doðrudan geçiþ için baþvuru aþaðýdaki esaslara göre yapýlýr:

a) Tezli yüksek lisans programýnda derslerini en az 3.60 GANO ile tamamlayan öðrenciler, ilgili enstitünün belirleyeceði koþullarda doktora programýna doðrudan geçiþ için baþvurabilir.

b) Tezsiz yüksek lisans programýnda zorunlu derslerin tamamý ve alan seçmeli derslerinin %75ini tamamlayan ve GANOsu 3.75in üzerinde olan öðrenciler kontenjaný açýlmýþ doktora programýna doðrudan geçiþ için baþvurabilir.

Yabancý dil sýnavý ve muafiyet

MADDE 8 (1) Lisansüstü programlara kabul edilen öðrencilerden, Ýngilizce dil bilgilerinin yeterli olduðu Senato tarafýndan kabul edilen sýnavlardan biri ile tespit edilenler, kabul edildikleri programlara kayýt yaptýrabilir.

(2) Resmi dili Ýngilizce olan ülke vatandaþlarýnýn Ýngilizce yeterlikleri, Yabancý Diller Yüksekokulu tarafýndan yapýlacak bir sýnav sonucu ile tespit edilir.

(3) Türkçe eðitim yapan üniversitelerden Üniversiteye gelip, özel öðrenci statüsünde ders almak isteyen yüksek lisans ve doktora öðrencilerinin Ýngilizce yeterlikleri, Senatoca uygun görülen sýnav/sýnavlarla belirlenir.

(4) Ýngilizce dil sýnavýnda baþarý düzeyi Senato tarafýndan belirlenir.

(5) Lisansüstü programlara baþvuran adaylardan Ýngilizce sýnavýndan muaf tutulacaklar þunlardýr:

a) Herhangi bir lisansüstü programýna Üniversitedeki bir lisans programýndan mezun olduktan sonra en çok iki akademik yýl içinde baþvurmuþ olanlar,

b) Üniversitedeki bir yüksek lisans programýndan doktora programýna doðrudan geçiþ için baþvuranlar,

c) Üniversitedeki bir yüksek lisans programýndan mezun olduktan sonra, iki akademik yýl içinde bir doktora programýna baþvuranlar.

Adaylarýn bilimsel deðerlendirilmesi

MADDE 9 (1) Lisansüstü programlara baþvuran adaylarýn ilgili bilim alanlarýndaki yeterlik düzeylerinin deðerlendirilmesi, ilgili lisansüstü programý yürüten anabilim dalý tarafýndan yapýlan bir sýnav ya da eþdeðerliði ilgili enstitü yönetim kurulunca kabul edilen uluslararasý bir sýnav sonucuna göre yapýlýr.

(2) Öðrencilerin kabulü, ilgili anabilim dalýnýn önerisi üzerine ilgili enstitü yönetim kurulu tarafýndan karara baðlanýr.

Bilimsel hazýrlýk programý

MADDE 10 (1) Lisansüstü programlarýnda, nitelikleri aþaðýda belirtilen adaylarýn eksikliklerini gidermek amacýyla önkoþul derslerinden oluþan bilimsel hazýrlýk programý uygulanabilir:

a) Lisans derecelerini kabul edildikleri yüksek lisans veya doktora programýndan farklý alanlarda almýþ olanlar,

b) Yüksek lisans derecelerini kabul edildikleri doktora programýndan farklý alanlarda almýþ olanlar.

(2) Bilimsel hazýrlýk programýna kabul edilen lisansüstü öðrencilerine, formasyonlarýndaki eksiklikleri tamamlayabilmeleri için, ilgili anabilim dalýnýn önerisi üzerine, ilgili enstitü yönetim kurulunca en çok iki yarýyýllýk bilimsel hazýrlýk süresi tanýnabilir. Bu önerinin, öðrencinin kabulü sýrasýnda yapýlmasý ve öðrencinin alacaðý tüm önkoþul derslerini içermesi zorunludur.

(3) Önkoþul dersleri öncelikle ve kredili olarak alýnýr. Ancak bu derslerin kredi ve notlarý lisansüstü mezuniyet GANOsuna katýlmaz. Önkoþul derslerinin herhangi birinden F notu alýnmasý veya herhangi bir yarýyýlýn sonunda, o tarihe kadar alýnan önkoþul derslerinin ortalamasýnýn 2.50nin altýnda olmasý durumunda, öðrenci önkoþulu saðlamamýþ kabul edilir ve lisansüstü eðitime baþlayamaz.

(4) Ýlgili anabilim dalýnýn önerisi ve ilgili enstitü yönetim kurulunun onayýyla, önkoþul derslerin yanýnda lisansüstü program kapsamýndaki dersler de alýnabilir.

(5) Bilimsel hazýrlýk programýnda geçirilen süre bu Yönetmelikte belirtilen lisansüstü program sürelerine dahil edilmez.

Deðiþim öðrencileri ve özel öðrenciler

MADDE 11 (1) Deðiþim öðrencileri; Üniversitenin uluslararasý deðiþim programlarý çerçevesinde Üniversitede bir veya daha fazla dönem için eðitim görme hakkýný kullanan diðer yüksek öðretim kurumlarý öðrencileridir. Bu öðrencilerin, seçilme, ders alma, saydýrma, kredi ve kabul iþlemleri, özel öðrenciler ve deðiþim programlarý uygulama esaslarý ilgili mevzuata göre yapýlýr.

(2) Özel öðrenciler; enstitülerce belirlenen koþullarla bazý dersleri almalarýna izin verilen, ancak Üniversitenin herhangi bir diploma/derece programýna kayýtlý olmayan öðrencilerdir. Özel öðrencilere iliþkin esaslar þunlardýr;

a) Özel öðrencilere diploma ya da derece verilmez, ancak Öðrenci Ýþleri Bürosunca izledikleri programlarda aldýklarý dersleri ve notlarýný gösterir bir belge verilir.

b) Özel öðrenci statüsündeyken alýnan notlar ve krediler, Üniversitenin lisansüstü programlarýnda geçerli deðildir.

c) Özel öðrencilerin derslere kayýt olabilmeleri için, mali yükümlülüklerini yerine getirmeleri ve ilgili dersleri açan anabilim dallarýndan onay almalarý gerekir. Özel öðrenci kayýtlarý ilgili enstitü yönetim kurulu kararýyla kesinleþir.

ç) Özel öðrenci baþvurularýnýn iþleme konulabilmesi için adayýn;

1) Baþvurduðu enstitü ve anabilim dalýnýn imkânlarýnýn elveriþli olmasý,

2) Ýngilizce dil yeterliðinin bu Yönetmelikte belirtilen þartlara uygun olmasý,

3) Lisans derecesine sahip olmasý veya bir lisans programýnda son sýnýf öðrencisi olmasý,

4) Bir yükseköðretim kurumundan disiplin cezasýyla iliþiðinin kesilmemiþ olmasý

gerekir.

d) Özel öðrenci baþvurularý, ilgili anabilim dalýnýn görüþü alýnarak ilgili enstitü yönetim kurulunca incelenir ve karara baðlanýr.

Kayýtla ilgili esaslar

MADDE 12 (1) Lisansüstü programlarýna kabul edilen öðrencilerin kayýt iþlemleri, Senato tarafýndan belirlenen esaslara göre yapýlýr.

(2) Lisansüstü programlara kabul edilen öðrencilerin kayýtlarýnýn kesinleþmesi için aranan þartlar þunlardýr:

a) Yüksek lisans programlarýna kabul edilen öðrenciler için lisans diplomasýna, doktora programlarýna kabul edilen yüksek lisans mezunlarý için yüksek lisans diplomasýna, lisans programlarýndan doðrudan doktora programlarýna kabul edilen öðrenciler için ise lisans diplomasýna sahip olmak,

b) Ýlgili mevzuat uyarýnca öngörülen mali yükümlülüklerini yerine getirmiþ olmak,

c) Üniversitenin yetkili kurullarýnca öngörülüp ilan edilen diðer þartlarý yerine getirmek.

(3) Öðrenciler, kayýtlarýný akademik takvimde belirlenen ve duyurulan gün veya günlerde baþlatmak ve tamamlamak zorundadýr. Mazeretleri nedeniyle buna uymayan veya uyamayacak olanlarýn durumlarý, baþvurularý üzerine ilgili enstitü yönetim kurulunca incelenir. Mazeretleri geçerli görülenlere; o dönem izinli olmak koþuluyla ilgili dönemin ders ekleme-býrakma süresinin bitimine kadar geç kayýt yaptýrma izni verilebilir. Bu öðrencilerin mazeretlerinin ilgili yarýyýla ait akademik takvimdeki ders ekleme-býrakma süresinin bitimine kadar kalkmamasý halinde, kayýtlarý izleyen yarýyýla ertelenir.

(4) Bir yarýyýl izinsiz veya geçerli mazereti olmadan kayýt yaptýrmayan öðrenciler, kayýt yaptýrmadýklarý dönem öðretim sürelerine sayýlarak izinli sayýlýr.

(5) Akademik kaydýný yaptýran, fakat mali yükümlülüklerini yerine getirmeyen öðrencilerin bu yükümlülüklerini geç kayýt süresi sonuna kadar tamamlamalarý halinde akademik kayýtlarý geçerli sayýlýr. Öðrencilerin, mali yükümlülüklerini kayýt tarihinden sonra tamamlamalarý halinde, Üniversite Yönetim kurulu kararýyla akademik kayýtlarý yapýlýr. Öðrenciler dönemsel mali yükümlülüklerini izleyen yarýyýlýn kayýt dönemi sonuna kadar tamamlamadýklarý takdirde, o dönem kayýtlarý yapýlmaz ve bu Yönetmelik hükümleri uygulanýr.

(6) Kayýt için istenen belgelerin aslý veya enstitü tarafýndan onaylý örneði kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydýna iliþkin olarak ise adayýn beyanýna dayanýlarak iþlem yapýlýr. Sunduklarý belge ve bilgilerin yanlýþ veya eksik olduðu anlaþýlan öðrencilerin, bulunduklarý yarýyýla bakýlmaksýzýn Üniversite ile iliþikleri kesilir. Söz konusu öðrenciler Üniversiteden ayrýlmýþ ise, kendilerine verilen diploma ve diðer belgeler iptal edilir ve haklarýnda kanuni iþlem yapýlýr.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eðitim-Öðretim ve Sýnavlara Ýliþkin Esaslar

Eðitim-öðretim yýlý

MADDE 13 (1) Bir eðitim-öðretim yýlý (akademik yýl) iki yarýyýldan oluþur. Senato tarafýndan kabul edilen bazý tezsiz yüksek lisans programlarýnda bir akademik yýl üç dönemden oluþabilir. Eðitim-öðretim yýlý kapsamýnda yaz dönemi de açýlabilir ve öðrenciler bu dönemde de ders alabilir.Yaz döneminde verilecek derslere iliþkin hususlarda ilgili mevzuat hükümleri uygulanýr.

(2) Akademik yýlýn kapsadýðý kayýt, ders, sýnav ve benzeri faaliyetlerin süre ve tarihlerine ait hususlar, Senato tarafýndan belirlenir ve akademik takvim olarak ilan edilir.

(3) Derslerin akademik takvimde belirlenen dönemler içerisinde çizelgelenmesi, ilgili bölümlerin görüþü alýnarak öðrenci iþleri bürosunca yapýlýr ve ilan edilir.

(4) Öðrenciler; derslere, uygulamalara, seminerlere, yarýyýl içi ve yarýyýl sonu sýnavlarýna ve diðer bütün çalýþmalara katýlmak zorundadýr.

(5) Lisansüstü öðretim süresinde izlenecek eðitim ve öðretim programlarý, mezuniyet için gerekli koþullar, ilgili anabilim dalý tarafýndan hazýrlanan programlar, ilgili enstitü kurulunun olumlu görüþü ve Senatonun onayý ile kesinleþir.

(6) Programlarýn uygulanmasýna iliþkin esaslar ilgili enstitü yönetim kurulu tarafýndan belirlenir.

Notlar, iþaretler ve ortalamalar

MADDE 14 (1) Öðrencilere lisansüstü programý çerçevesinde bilimsel hazýrlýk dersleri dýþýnda aldýklarý lisansüstü dersler için öðretim elemanlarý tarafýndan aþaðýdaki tabloda yer alan not veya iþaretlerden birisi verilir:

Not                             Aðýrlýk

AA Pekiyi                   4.00

BA Ýyi-Pekiyi              3.50

BB Ýyi                          3.00

CB Orta-Ýyi                 2.50

CC Orta                       2.00

F    Baþarýsýz                0

G                                 Geçer

E                                  Eksik

DE                               Devam ediyor

EN                               Yarýyýl sonu sýnavýnda eksik not

T                                  Tekrar

TD                               Tez çalýþmasý devam ediyor

DK                               Dinleyici-kredisiz

DB                               Dersi býraktý

ÝZ                                 Ýzinli

YH                              Yeterliliðe hazýrlanýyor

TÖ                               Tamamlayýcý önkoþul dersi

(2) Yukarýdaki tabloda yer alan not veya iþaretlerin anlamlarý þunlardýr:

a) AA-CC notlarý, öðrencinin bir lisansüstü dersinde gösterdiði baþarý düzeyini belirtmek için o dersin öðretim üyesi tarafýndan verilir.

b) F notuna iliþkin koþullar aþaðýda belirtilmiþtir;

1) Lisansüstü öðrencilerinin devam ettikleri tüm lisansüstü derslerinde, dersin öðretim üyesinin belirlediði yarýyýl sonu notunun CCden aþaðý olmasý halinde, dersin öðretim üyesi tarafýndan verilir.

2) Notu G veya F olarak tanýmlanmýþ olan bir dersin tamamlanmadýðýný göstermek üzere dersin öðretim üyesi tarafýndan verilir.

3) Tez çalýþmalarýnýn yetersiz görüldüðü yarýyýlýn sonunda tez danýþmaný tarafýndan verilir.

4) Jürinin baþarýsýz bulduðu teze, tez danýþmaný tarafýndan, tanýnan süre sonunda tamamlanamayan teze ilgili enstitü yönetim kurulu tarafýndan

verilir.

5) Öðrenciler, F notu aldýklarý dersleri, almalarý gereken sürelere baðlý kalmak koþuluyla ve sadece bir kere tekrarlayarak tamamlamak zorundadýr. F notu alýnan ders seçmeli ise, öðrenci ayný dersi tekrarlayabileceði gibi, danýþmanýn uygun göreceði baþka bir dersi de alabilir.

c) G notu;

1) Öðrencilerin Üniversitede izledikleri lisansüstü programýna kabul edilmeden önce baþka lisansüstü programlarýnda aldýklarý ve baþarýlý olduklarý dersler arasýndan; ilgili enstitü yönetim kurulunun nakillerini onayladýðý dersler için, enstitü yönetim kurulu tarafýndan,

2) Notu G veya F olarak tanýmlanmýþ olan bir dersin tamamlandýðýný göstermek üzere dersin öðretim üyesi tarafýndan,

3) Kayýtlý olduðu lisansüstü programýndaki öðrenimi sýrasýnda Üniversitenin dýþýndaki kurumlardan alýnmýþ ve baþarýyla tamamlanmýþ lisansüstü derslerde ilgili enstitü yönetim kurulu tarafýndan,

4) Tez jürisinin onayladýðý teze tez danýþmaný tarafýndan

verilir.

ç) E iþaretine iliþkin koþullar aþaðýda belirtilmiþtir;

1) Proje, bitirme ödevi ve benzeri çalýþmalara dayanan derslerde, öðretim elemanýnýn kabul edeceði mazeretlerden ötürü ders için gerekli çalýþmalarýný zamanýnda bitiremeyen öðrencilere verilir. Bu iþareti alan öðrenciler, sýnav döneminin bitiminden sonra en çok iki hafta içinde eksiklerini tamamlamak zorundadýr. Eksiklerini tamamlamayan öðrencilerin E iþaretleri F notuna dönüþür. Ancak süre bitmeden öðretim elemanýnýn baþvurmasý þartýyla, ilgili enstitü yönetim kurulu tarafýndan öðrenciye en fazla iki haftalýk ek süre verilebilir. Kendilerine tanýnan ek süre içinde eksiklikleri tamamlayamayan öðrencilerin E iþareti öðrenci iþleri bürosunca F notuna çevrilir.

2) Tezlerde jürinin belirteceði düzeltmelerin yapýlmasý ve eksiklerin tamamlanabilmesi için tez danýþmaný tarafýndan verilir. Yüksek lisans tezinde E iþareti alan bir öðrenci, yarýyýl sýnavlarýnýn bitiminden sonraki üç ay içerisinde eksiklerini tamamlamakla yükümlüdür. Ancak E  iþareti, bir doktora tezi çalýþmasýndaki düzeltmelerin yapýlmasý ve eksikliklerin tamamlanmasý için verilmiþse bu süre altý aya kadar uzatýlabilir. Kendisine tanýnan ek süre içinde tezdeki eksikliklerini tamamlayamayan öðrencinin E iþareti öðrenci iþleri bürosu tarafýndan F notuna çevrilir.

d) EN iþareti; mazeretleri nedeniyle yarýyýl sonu sýnavlarýna katýlmayan öðrencilere verilir. EN iþareti alan öðrencilere bu Yönetmeliðin 17 nci maddesi uygulanýr. Mazeret komisyonunun kararýnýn olumsuz olmasý halinde veya EN iþaretinin bir sonraki yarýyýlýn kayýt süresinin baþlangýcýndan önce giderilmemesi halinde, öðrencinin notu öðrenci iþleri bürosu tarafýndan F notuna çevrilir. Ancak, uzayan hastalýk gibi olaðanüstü durumlarda, ilgili enstitü yönetim kurulu bu süreyi uzatabilir. Uzatýlan süre, izleyen yarýyýlýn ders ekleme-býrakma süresini aþýyorsa, öðrenci bu yarýyýl için izinli sayýlýr.

e) T iþareti; öðrencinin tekrar etmekte olduðu zorunlu derse ya da öðrencinin baþarýsýz olduðu seçmeli ders yerine aldýðý baþka bir seçmeli dersi belirlemek için program danýþmaný tarafýndan, kayýt sýrasýnda verilir.

f) DK iþareti; danýþmanýn onayýyla kredisiz olarak alýnan dersler için verilir. Bu derslerin kredi ve notlarý ortalama hesaplarýna katýlmaz. Kredisiz alýnan dersler, ders ekleme-býrakma süresinin bitiminden sonra krediliye çevrilmez.

g) ÝZ iþareti; bu Yönetmeliðin 17 nci maddesine uygun olarak izinli sayýlan öðrencilere öðrenci iþleri bürosu tarafýndan verilir.

ð) TD iþareti; lisansüstü teze kayýtlý olan öðrenciye, yarýyýl sonunda kanuni süresinin dolmamýþ olmasý ve tez çalýþmalarýnýn baþarýyla sürmesi halinde, çalýþmalarýnýn izleyen yarýyýlda da devam edebilmesi için tez danýþmaný tarafýndan verilir.

h) DB iþareti; tez ve önkoþul dersleri dýþýnda, akademik takvimde belirtilen dersten çekilme süresi dolmadan, program danýþmanýnýn onayýyla dersten çekilen öðrencilere verilir. Ancak isteyen enstitüler bu konuyu enstitü yönetim kurulu kararý ile düzenleyebilir.

ý) YH iþareti; derslerini baþarýyla tamamlayýp yeterlik sýnavýna girmeye hak kazanan doktora öðrencilerine, yeterlik sýnavý hazýrlýðý yapmakta olduklarýný göstermek üzere kayýt sýrasýnda program danýþmanlarý tarafýndan verilir.

i) TÖ iþareti; yüksek lisans öðrencilerine önkoþul olarak verilen dersleri belirtmek için program danýþmanlarý tarafýndan kayýt sýrasýnda kullanýlan iþarettir.

(3) Notlarda herhangi bir yanlýþlýk olmasý halinde, ilgili öðretim elemanýnýn yanlýþlýðý gerekçeli bir yazýyla dersle ilgili enstitü müdürlüðüne, en geç izleyen yarýyýlýn kayýt döneminin sonuna kadar ilgili yönetim kuruluna bildirmesi gerekir. Notlarýn düzeltilmesine iliþkin karar ilgili yönetim kurulu tarafýndan verilir. Notlardaki yanlýþlýklar izleyen yarýyýlýn kayýt döneminin sonuna kadar giderilmediði takdirde bu konuda Üniversite Yönetim Kurulu karar almaya yetkilidir.

Ders tekrarlama

MADDE 15 (1) Öðrenciler F notu aldýklarý zorunlu dersleri ilk açýldýklarýnda tekrarlamak zorundadýr. Özel durumlarda ve danýþmanýn olumlu görüþü alýnmak koþuluyla, ilgili yönetim kurulu ders tekrarýný erteleyebilir, ders alýnmýþsa dersten çekilme izni verilebilir.

(2) Seçmeli derslerden F notu alan öðrenci, bu dersi ilk açýldýðýnda tekrarlamak veya yerine geçecek bir baþka dersi tekrar T iþareti ile almak zorundadýr. Bu durumda yeni dersten alýnan not F notunun yerine geçer, ancak F notu akademik kayýtlarda belirtilir.

(3) Öðrenciler CC ve CB almýþ olduklarý dersleri de danýþmanlarýnýn onayýyla tekrarlayabilir. Bu derslerden alýnan son not geçerlidir.

Sýnavlara katýlmama

MADDE 16 (1) Yarýyýl sonu sýnavlarýndan birine veya birkaçýna hastalýk veya baþka bir nedenle katýlamayacak durumda olan yüksek lisans ve doktora öðrencileri, mazeret komisyonunda görüþülmek üzere raporlarý veya ilgili belgeleri ile kayýt iþleri þube müdürlüðüne baþvuru yapmak zorundadýr.

(2) Mazeretler, akademik takvimde belirtilen tarihlerde Üniversitenin ilgili komisyonunda incelenir ve karara baðlanýr. Ara sýnavlara ya da benzeri çalýþmalara katýlmayan öðrencilere uygulanacak iþlem, ilgili öðretim elemanýnca belirlenir.

Ýzinli ayrýlma

MADDE 17 (1) Kabul edilebilir bir mazereti olan öðrencilere Üniversiteye tekrar dönmek üzere, ilgili enstitü yönetim kurulunca en fazla iki yarýyýllýk bir süre; askerlik hizmetleri için, askerlik süresince izin verilebilir. Zorunlu hallerde bu süre, izni veren yönetim kurulunca uzatýlabilir veya kýsaltýlabilir.

(2) Öðrenciler izinli geçirilen süreye ait mali yükümlülüklerini yerine getirmek zorundadýr.

(3) Belirli bir süre için yurt dýþýnda öðrenim amacýyla izin almýþ öðrencilerin aldýðý derslerin nakledilmesi ve yurt dýþýnda geçirilen sürenin öðrencilerin öðrenim süresinden düþülmesine iliþkin hususlar, öðrencilerin yurt dýþýndan dönüþlerinden sonra danýþmanlarýnýn ve anabilim dalýnýn görüþüyle ilgili enstitü yönetim kurulunca karara baðlanýr.

(4) Öðrenciler, izin süreleri sonunda ve normal kayýt döneminde kayýtlarýný yaptýrmak suretiyle öðrenimlerine devam eder. Kendilerine iki yarýyýllýk izin verilmiþ öðrencilerden birinci yarýyýl sonunda Üniversiteye dönmek isteyenlerin bir dilekçeyle ilgili enstitü yönetim kuruluna baþvurmalarý gerekir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Yüksek Lisans Programlarýna Ýliþkin Esaslar

Yüksek lisans programlarý

MADDE 18 (1) Yüksek lisans programý; kabul þartlarý ayný olmak üzere tezli ve tezsiz yüksek lisans olmak üzere iki þekilde yürütülür. Bu programlarýn hangi enstitü, anabilim dallarýnda ve nasýl yürütüleceðine iliþkin esaslar ilgili anabilim dalý baþkanýnýn teklifi, Yönetim Kurulu kararý ve Senatonun onayý ile belirlenir.

Tezli yüksek lisans programýnda ders yükü

MADDE 19 (1) Tezli yüksek lisans programý; toplam 21 krediden az olmamak koþuluyla en az 7 adet kredili dersten, haftada bir saatten oluþan, notu baþarýlý veya baþarýsýz (geçer/baþarýsýz) olan bir adet kredisiz seminer dersinden ve tez çalýþmasýndan oluþur. Kredili olarak alýnacak derslerden iki tanesi,  danýþmanýn uygun görmesi halinde farklý anabilim dallarýndan alýnabilir.  Bu iki dersten biri, öðrencinin lisans öðrenimi sýrasýnda almamýþ olduðu ileri düzeydeki farklý bölüme ait lisans derslerinden seçilebilir.

(2) Ýlgili enstitü yönetim kurulu, ilgili anabilim dalýnýn görüþünü alarak, yüksek lisans öðrenimine kabul edilen öðrenciler için, o anabilim dalýnýn doktoralý bir öðretim elemanýný danýþmaný olarak belirler. Program danýþmaný öðrencilerin her yarýyýlda alacaðý dersleri, bu Yönetmelik hükümlerine ve öðrencinin kabul edildiði yüksek lisans programýna uygun olarak belirler.

(3) Bir yüksek lisans öðrencisi, programýnda öngörülen kredi tutarýnýn en çok yarýsýný danýþmanýnýn önerisi ve ilgili enstitü yönetim kurulunun onayýyla;

a) Üniversite dýþýndaki diðer yükseköðretim kurumlarýnýn lisansüstü programlarýndan ders alarak,

b) En az bir yarýyýl baþarýyla tamamlamýþ olmak koþuluyla, almýþ olduðu ve bir diploma için kullanýlmamýþ derslerini nakil dersi olarak geçerli saydýrarak,

c) Bir diploma için kullanýlmamýþ olmak koþuluyla baþka programlardan daha önce almýþ olduðu lisansüstü derslerini geçerli saydýrarak

tamamlayabilir.

(4) Üniversite dýþýndan alýnmýþ olan derslerin ilgili enstitü yönetim kurulu tarafýndan geçerli sayýlan notlarý öðrenci kaydýna G olarak geçer.

Tezli yüksek lisans programýnda süre

MADDE 20 (1) Tezli yüksek lisans programýný normal tamamlama süresi, bilimsel hazýrlýk süresi hariç dört yarýyýldýr. Bu süre içerisinde bütün derslerini en az 3.00 GANO ile tamamlamýþ, ancak tez çalýþmasýný tamamlayamamýþ öðrenciler iki yarýyýl ek süre kullanýrlar. Yüksek lisans programlarýný, yabancý dil hazýrlýk sýnýfý hariç, en fazla üç yýl içinde baþarý ile tamamlayarak mezun olamayanlar, 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesinde belirlenen þartlara göre, ilgili döneme ait öðrenci katký payý ve/veya öðrenim ücretlerini ödemek þartý ile öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilirler. Bu durumda, ders ve sýnavlara katýlma ile tez hazýrlama hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn öðrencilik statüleri devam eder.

Yüksek lisans tezi

MADDE 21 (1) Ýlgili anabilim dalýnýn görüþü alýnarak ve ilgili yönetim kurulu tarafýndan her öðrenciye doktoralý bir öðretim elemaný en geç ikinci yarýyýl sonuna kadar, tez danýþmaný olarak görevlendirilir. Tez çalýþmasýnýn niteliðinin birden fazla tez danýþmaný gerektirdiði durumlarda ikinci bir tez danýþmaný eþ danýþman olarak atanabilir. Tez danýþmanlarýnýn görevlendirilmesi sýrasýnda anabilim dalýnca tez konusu da onaylanýr. Öðrenci en geç üçüncü yarýyýlýn baþýndan itibaren her yarýyýl teze kayýt yaptýrmak zorundadýr.

(2) Bu Yönetmeliðin 21 inci maddesinde belirtilen süreler içinde tezini tamamlayan öðrenciye, ilgili enstitü yönetim kurulu, ilgili anabilim dalýnýn görüþünü alarak bir yüksek lisans tez jürisi görevlendirir. Jüri, biri öðrencinin tez danýþmaný ve en az biri Üniversitedeki baþka bir anabilim dalýndan veya baþka bir yükseköðretim kurumundan olmak üzere üç veya beþ kiþiden oluþur. Jürinin üç kiþiden oluþmasý durumunda ikinci tez danýþmaný jüri üyesi olamaz. Jüri üyeleri, söz konusu tezin kendilerine teslim edildiði tarihten itibaren en geç bir ay içinde toplanarak öðrenciyi tez sýnavýna alýr. Tez sýnavý, tez çalýþmasýnýn sunulmasý ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluþur.

(3) Tez sýnavý herkese açýktýr. Tez sýnavýnýn tamamlanmasýndan sonra jüri salt çoðunlukla kabul, ret veya düzeltme kararý verir ve durumu bir tutanakla en geç üç gün içerisinde ilgili enstitüye bildirir. Tez sýnavýnda baþarýlý olan öðrenci, yüksek lisans derecesine hak kazanmak için tezinin ciltlenmiþ üç kopyasýný tez sýnavýna giriþ tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitüye teslim etmek zorundadýr. Tezi reddedilen öðrenci yeni tez almak ve kayýt yaptýrmak zorundadýr. Tezi hakkýnda düzeltme kararý verilen öðrenci, en geç üç ay içinde gerekli düzeltmeleri yaparak tezini ayný jüri önünde yeniden savunur. Bu savunma sonunda da tezi kabul edilmeyen öðrenci yeni tez almak ve kayýt yaptýrmak zorundadýr.

Tezsiz yüksek lisans programýnda ders yükü

MADDE 22 (1) Tezsiz yüksek lisans programý; toplam 30 krediden az olmamak koþuluyla, en az on adet ders ile dönem projesi dersinden oluþur. Dönem projesi dersi kredisiz olup baþarýlý veya baþarýsýz olarak deðerlendirilir. Öðrenci, dönem projesi dersinin alýndýðý yarýyýlda bu derse kayýt yaptýrmak ve yarýyýl sonunda yazýlý bir rapor vermek zorundadýr.

(2) Öðrencinin kredili olarak alacaðý derslerden üç tanesi, diðer anabilim dallarýndan oluþur. Bu derslerden biri öðrencinin lisans öðrenimi sýrasýnda alýnmamýþ olmasý koþuluyla ileri düzeydeki diðer lisans programý derslerinden seçilebilir.

(3) Ýlgili enstitü yönetim kurulu, ilgili anabilim dalýnýn görüþünü alarak, yüksek lisans öðrenimine kabul edilen öðrenciler için, doktoralý bir öðretim elemanýný program danýþmaný olarak belirler. Danýþmanlarý; öðrencilerin her yarýyýlda alacaklarý dersleri, bu Yönetmelik hükümlerine ve öðrencilerin kabul edildiði yüksek lisans programýna uygun olarak onaylar.

(4) Bir yüksek lisans öðrencisi, programýnda öngörülen kredi tutarýnýn en çok yarýsýný danýþmanýnýn önerisi ve ilgili enstitü yönetim kurulunun onayýyla;

a) Üniversite dýþýnda diðer yükseköðretim kurumlarýnýn lisansüstü programlarýndan ders alarak,

b) En az bir yarýyýl baþarýyla tamamlamýþ olmak koþuluyla, almýþ olduðu ve bir diploma için kullanýlmamýþ derslerini nakil dersi olarak geçerli saydýrarak,

c) Bir diploma için kullanýlmamýþ olmak koþuluyla Üniversitenin baþka programlarýndan daha önce almýþ olduðu lisansüstü derslerini geçerli saydýrarak

tamamlayabilir.

(5) Üniversite dýþýndan alýnmýþ olan derslerin ilgili enstitü yönetim kurulu tarafýndan geçer sayýlan notlarý, öðrenci kaydýna baþarýlý (G)  notu olarak geçer. Söz konusu derslerin kredi toplamýnýn, program toplam kredisinin dörtte birini aþmasý halinde öðrencinin derslerini tamamlamasý gereken azami kanuni süreden bir yarýyýl düþülür.

Tezsiz yüksek lisans programýnda süre

MADDE 23 (1) Tezsiz yüksek lisans programýný tamamlama süresi, bilimsel hazýrlýk süresi hariç en fazla altý yarýyýldýr.Yüksek lisans programlarýný, yabancý dil hazýrlýk sýnýfý hariç, en fazla üç yýl içinde baþarý ile tamamlayarak mezun olamayanlar 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesinde belirlenen þartlara göre ilgili döneme ait öðrenci katký payý ve/veya öðrenim ücretlerini ödemek þartý ile öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilirler. Bu durumda, ders ve sýnavlara katýlma ile tez hazýrlama hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn öðrencilik statüleri devam eder.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Doktora Programlarýna Ýliþkin Esaslar

Doktora programý

MADDE 24 (1) Yüksek lisans derecesi olan öðrenciler için doktora programý, toplam 21 krediden az olmamak koþuluyla en az yedi adet lisansüstü ders, yeterlik sýnavý, tez önerisi ve tez çalýþmasýndan oluþur. Lisans derecesi ile kabul edilmiþ olan öðrenciler için doktora programý ise, 42 krediden az olmamak üzere en az ondört adet lisansüstü ders, yeterlik sýnavý, tez önerisi ve tez çalýþmasýndan oluþur.

(2) Ýlgili enstitü yönetim kurulu, doktora yapacak öðrenciye ilgili anabilim dalýnýn önereceði bir öðretim üyesini program danýþmaný olarak görevlendirir.

(3) Program danýþmaný, öðrencinin her yarýyýlda alacaðý dersleri, bu Yönetmelik hükümlerine ve öðrencinin kabul edildiði doktora programýna uygun olarak belirler.

(4) Öðrenciler, programýnda öngörülen kredi tutarýnýn en çok yarýsýný, danýþmanýn önerisi ve ilgili enstitü yönetim kurulunun onayýyla;

a) Üniversite dýþýndaki diðer yüksek öðretim kurumlarýnýn lisansüstü programlarýndan ders alarak,

b) En az bir yarýyýlý baþarý ile tamamlamýþ olmak koþuluyla, almýþ olduðu ve diploma için kullanýlmamýþ derslerini nakil dersi olarak geçerli saydýrarak,

c) Bir diploma için kullanýlmamýþ olmak koþuluyla, Üniversitenin baþka programlarýndan daha önce almýþ olduðu lisansüstü derslerini geçerli saydýrarak

tamamlayabilir.

(5) Üniversite dýþýnda alýnmýþ olan derslerin geçer notlarý öðrencinin kaydýna baþarýlý (G) notu olarak geçer. Söz konusu nakil kredilerinin toplamý, programýn toplam kredisinin dörtte birini aþarsa, öðrencinin ders gereklerini tamamlamasý için öngörülen azami kanuni süreden bir yarýyýl düþülür.

Doktora programýnda baþarý

MADDE 25 (1) Doktora programýnda öngörülen dersleri, yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiþ doktora öðrencileri, bilimsel hazýrlýk süresi hariç en çok dört yarýyýl içinde ve en az 3.00 GANO ile, lisans derecesi ile kabul edilmiþ doktora öðrencileri ise, bilimsel hazýrlýk süresi hariç en çok altý yarýyýl içinde ve en az 3.00 GANO ile tamamlamak zorundadýr. Dört yarýyýl sonunda 30 krediyi 3.00 GANO ile tamamlayamayanlar ise, ilgili anabilim dalýnýn gerekli gördüðü en az yedi adet dersi en az 3.00 GANO ile tamamlamalarý halinde ayný doktora  programýna geçebilir.

(2) Herhangi bir dersten F notu alýndýðý takdirde, yüksek lisans derecesiyle kabul edilmiþ olan doktora öðrencileri için dört, lisans derecesiyle kabul edilmiþ olan doktora öðrencileri için altý yarýyýllýk süre dolmamýþ ise o ders ya da o dersin yerine alýnan baþka bir ders, bir defaya mahsus olmak üzere tekrarlanýr.

Doktora yeterlik sýnavý ve tez önerisi savunmasý

MADDE 26 (1) Öðrencilerin doktora yeterlik sýnavý ve tez önerisi savunmasý aþaðýdaki esaslara göre yapýlýr.

a) Doktora programýna yüksek lisans derecesiyle kabul edilmiþ öðrencilerden ilk iki yarýyýlýný tamamlayanlara en geç üçüncü yarýyýl baþýna kadar, lisans derecesi ile kabul edilmiþ öðrencilerden ilk dört yarýyýlýný tamamlayanlara beþinci yarýyýl baþýna kadar, ilgili anabilim dalýnýn önerisi ve ilgili enstitü yönetim kurulunun onayýyla bir öðretim üyesi tez danýþmaný olarak seçilir. Tez çalýþmasýnýn niteliðinin birden fazla tez danýþmanýný gerektirdiði durumlarda ikinci tez danýþmaný atanabilir. Ýkinci tez danýþmanýnýn doktora derecesine sahip olmasý gerekir.

b) Derslerini en az 3.00 GANO ile tamamlayan ve yüksek lisans derecesiyle kabul edilmiþ olan doktora öðrencisi, altýncý yarýyýlýn baþýna, lisans derecesiyle kabul edilmiþ doktora öðrencisi ise, sekizinci yarýyýlýn baþýna kadar doktora yeterlik sýnavýna girer.

(2) Yeterlik sýnavlarý, ilgili anabilim dalý tarafýndan önerilen, ilgili enstitü yönetim kurulu tarafýndan onaylanan ve tam zamanlý görev yapan beþ öðretim üyesinden oluþan doktora yeterlik komitesi tarafýndan düzenlenir ve yürütülür. Komite; farklý alanlardaki sýnavlarý hazýrlamak, uygulamak ve deðerlendirmek amacýyla biri tez danýþmaný, diðeri Üniversite dýþýndan bir öðretim üyesi olmak üzere beþ kiþilik sýnav jürileri oluþturur. Sýnav jürisinin üç üyesi doktora yeterlik komitesi üyeleri arasýndan seçilir.

(3) Doktora yeterlik sýnavý, yazýlý ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapýlýr. Doktora yeterlik komitesi, sýnav jürisinin önerisini ve öðrencinin sýnavdaki baþarý durumunu deðerlendirerek, öðrencinin baþarýlý veya baþarýsýz olduðuna salt çoðunlukla karar verir. Komite bu kararýný sýnavý izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye bir tutanakla bildirir. Yeterlik sýnavýnda baþarýsýz olan öðrenci, izleyen yarýyýl içinde yeterlik dönemine kayýt olarak tekrar sýnava alýnabilir.

(4) Doktora yeterlik komitesi, yeterlik sýnavýný baþaran öðrencinin, ders yükünü tamamlamýþ olsa da, bu Yönetmeliðin 25 inci maddesindeki þartlara uymak koþuluyla dördüncü yarýyýlýndan sonra da fazladan ders veya dersler almasýný isteyebilir.

(5) Derslerini baþarýyla tamamlayan öðrenci, yeterlik sýnavýný baþardýktan sonra doktora tezine kayýt yaptýrýr.

(6) Yeterlik sýnavýnda baþarýlý olan öðrenci için, sýnavý izleyen bir ay içerisinde, ilgili anabilim dalýnýn önerisi ve ilgili enstitü yönetim kurulunun onayýyla bir tez izleme komitesi oluþturulur. Üç öðretim üyesinden oluþan komitede, tez danýþmanýndan baþka, ilgili anabilim dalý içinden ve dýþýndan birer üye bulunur. Ýkinci tez danýþmanýnýn olmasý durumunda ikinci tez danýþmaný isteði üzerine komite toplantýlarýna katýlabilir. Sonraki dönemlerde ilgili anabilim dalýnýn önerisi ve ilgili enstitü yönetim kurulu onayýyla tez izleme komitesi üyeliklerinde deðiþiklik yapýlabilir.

(7) Doktora yeterlik sýnavýný baþaran öðrenci, en geç altý ay içinde, yapacaðý araþtýrmanýn amacýný, yöntemini ve çalýþma planýný kapsayan tez önerisini, tez izleme komitesi önünde sözlü olarak savunur. Öðrenci tez önerisi ile ilgili yazýlý bir raporu, sözlü savunmadan en az onbeþ gün önce komite üyelerine ulaþtýrýr. Tez izleme komitesi, öðrencinin tez önerisinin kabul veya reddine salt çoðunlukla karar verir ve bu kararýný en geç üç gün içinde bir tutanakla ilgili enstitüye bildirir. Tez önerisi reddedilen öðrenci yeni bir danýþman ve tez konusu seçme hakkýna sahiptir. Danýþman veya tez konusu deðiþen öðrenciye yeni bir tez izleme komitesi atanabilir. Programa ayný danýþmanla devam etmek isteyen bir öðrenci üç ay içinde, danýþman ve tez konusu deðiþtiren bir öðrenci ise altý ay içinde tekrar tez önerisini savunabilir. Tez önerisi bu savunmada da reddedilen öðrenci baþarýsýz sayýlýr.

Doktora tezi

MADDE 27 (1) Yeterlik sýnavýnda baþarýlý olan ve yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiþ olan doktora öðrencilerinin, tez danýþmaný yönetiminde teze kaydolarak doktora tezlerini, doktora programýný normal tamamlama süresi olan sekiz yarýyýl içinde; lisans derecesi ile kabul edilmiþ olan doktora öðrencileri ise, doktora programýný normal tamamlama süresi olan on yarýyýl içerisinde tezini baþarýyla savunmasý beklenir. Bu süre doktora programýna ilk kayýt olduklarý yarýyýlda baþlar ve bu süreye bilimsel hazýrlýk süresi dahil deðildir.

(2) Ders programýný, yeterlik sýnavýný ve tez önerisi savunmasýný baþarmýþ fakat yukarýda belirtilen süre içerisinde tezini hazýrlayarak tez sýnavýna giremeyen öðrenciye, ilgili anabilim dalýnýn önerisi ve ilgili enstitü yönetim kurulunun onayýyla, tezini jüri önünde savunmasý için ek süre verilebilir.

(3) Tez önerisi kabul edilen öðrenci için, tez izleme komitesi, her yarýyýlda bir kere olmak üzere, yýlda iki kez toplanýr. Öðrenci toplantý tarihinden en az bir ay önce o ana kadar yapýlan çalýþmalarýnýn özetini ve bir sonraki dönemin çalýþma planýný içeren bir yazýlý raporu komite üyelerine sunar.

(4) Öðrencinin tez çalýþmasý, komite tarafýndan baþarýlý veya baþarýsýz olarak deðerlendirilir ve danýþmaný tarafýndan yarýyýl sonunda TP veya F notu olarak öðrenci iþleri bürosuna bildirilir. Tez çalýþmasýndan üst üste iki kez ya da aralýklý olarak üç kez F notu alan öðrenci baþarýsýz sayýlýr.  Bu durumda yeni tez konusu almasý gerekir.

Tez önerisi savunmasý

MADDE 28 (1) Tez çalýþmasýný tamamlayan öðrenci, elde ettiði sonuçlarý Senato tarafýndan belirlenen yazým kurallarýna uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadýr. Doktora tez jürisi ilgili anabilim dalýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayý ile atanýr. Jüri, üçü öðrencinin tez izleme komitesinde yer alan öðretim üyeleri ve en az biri baþka bir yükseköðretim kurumunun öðretim üyesi olmak üzere beþ kiþiden oluþur. Jüri, söz konusu tezin kendilerine teslim edildiði tarihten itibaren en geç bir ay içinde toplanarak öðrenciyi tez sýnavýna alýr. Tez sýnavý, tez çalýþmasýnýn sunulmasý ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluþur.

(2) Doktora tezinde adayýn;

a) Araþtýrma yaptýðý konuda bilime yenilik getirmesi,

b) Yeni bir bilimsel yöntem geliþtirmesi,

c) Bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulamasý

koþullarýndan en az birisini yerine getirmiþ olmasý zorunludur.

(3) Aday, jüri önünde tezini savunur. Tez sýnavý herkese açýktýr. Tez sýnavý sonunda jüri, doktora tezi hakkýnda salt çoðunlukla kabul, ret veya düzeltme kararý verir ve bu kararýný, en geç üç gün içinde bir tutanakla ilgili enstitüye bildirir. Tezi reddedilen aday yeni teze baþlamak zorundadýr.  Tezi hakkýnda düzeltme kararý verilen aday, en geç altý ay içerisinde gereðini yaparak tezini, ayný jüri önünde yeniden savunur. Bu savunma sonunda tezi kabul edilmeyen öðrenci yeni tez almak zorundadýr.

(4) Tez sýnavýnda baþarýlý olmak ve bu Yönetmelik hükümlerine göre doktora tezinin ciltlenmiþ en az üç kopyasýnýn yaný sýra enstitü isterlerini, sýnava giriþ tarihinden itibaren bir ay içinde enstitüye teslim eden ve tezi þekil yönünden uygun bulunan öðrenci, doktora derecesi almaya hak kazanýr.

Doktora programýnda süre

MADDE 29 (1) Doktora programýný normal tamamlama süresi; yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için sekiz yarýyýl, lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarýyýldýr. Bu süre normal öðrencilik statüsü ile altý yýla kadar devam edebilir. Doktora programlarýný, yabancý dil hazýrlýk sýnýfý hariç, en fazla altý yýl içinde baþarý ile tamamlayarak mezun olamayanlar 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesinde belirlenen þartlara göre ilgili döneme ait öðrenci katký payý ve/veya öðrenim ücretlerini ödemek þartý ile öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilirler. Bu durumda, ders ve sýnavlara katýlma ile tez hazýrlama hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn öðrencilik statüleri devam eder.

ALTINCI BÖLÜM

Mezuniyet ve Diplomalara Ýliþkin Esaslar

Mezuniyet

MADDE 30 (1) Kayýtlý olduðu tezli veya tezsiz program çerçevesinde aldýðý lisansüstü dersleri, en az 3.00 GANO ile tamamlayan ve tezli yüksek lisans programlarýnda ve doktora programýnda tezini baþarýyla tamamlayan yüksek lisans ve doktora öðrencileri mezuniyete hak kazanýr.

(2) Mezuniyet ortalamalarý hesaplanýrken, programlara önkoþul olarak alýnan derslere ait notlar hesaba katýlmaz.

Diplomalar

MADDE 31 (1) Lisansüstü programýný baþarýyla tamamlayan öðrencilerin diplomasý, gerekli çalýþmalarýn tamamlandýðý akademik yýlýn sonunda verilir.

(2) Yüksek lisans programýný baþarýyla tamamlayan öðrencilere, ilgili enstitü müdürü ile Rektörün imzalarýný taþýyan bir yüksek lisans diplomasý; derslerini baþarýyla tamamlayan ve doktora tezi kabul edilen öðrenciye, enstitü müdürü ile Rektörün imzalarýný taþýyan bir doktora diplomasý verilir.

(3) Doktora programýna bu Yönetmeliðin 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendi kapsamýnda alýnan öðrencilere, doktora diplomasý ile birlikte yüksek lisans diplomasý da verilir. Ancak bu öðrencilerden herhangi bir nedenle doktora programýný tamamlayamayanlar, yüksek lisans diplomasý alabilmek için yüksek lisans tezlerini tamamlamak zorundadýr.

YEDÝNCÝ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

MADDE 32 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; Yükseköðretim Kurulu, Üniversitelerarasý Kurul, Senato ve ilgili enstitü yönetim kurulu kararlarý uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 33 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 34 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü yürütür.