6 Ocak 2012 CUMA

Resmî Gazete

Sayý : 28165

YÖNETMELÝK

Bursa Teknik Üniversitesinden:

BURSA TEKNÝK ÜNÝVERSÝTESÝ DÖNER SERMAYE

ÝÞLETMESÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Bursa Teknik Üniversitesi Döner Sermaye Ýþletmesinin faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, sermaye limitine ve iþleyiþine iliþkin esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, Bursa Teknik Üniversitesinin eðitim, öðretim, araþtýrma ve uygulama birimlerinin döner sermaye faaliyetlerine iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 14 üncü ve 58 inci maddelerine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Ýþletme: Üniversitenin Döner Sermaye Ýþletmesini,

b) Rektör: Bursa Teknik Üniversitesi Rektörünü,

c) Üniversite: Bursa Teknik Üniversitesini,

ç) Yönetim Kurulu: Ýþletme Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Ýþletmenin Faaliyet Alanlarý, Yönetim Organlarý,

Sermaye Limiti ve Harcama Yetkilisi

Faaliyet alanlarý

MADDE 5 (1) Ýþletme, eðitim ve öðretim ile bunlara katkýda bulunan uygulamayý ön planda tutmak ve Üniversitenin esas faaliyetlerini aksatmamak kaydýyla aþaðýdaki faaliyetlerde bulunur:

a) Yükseköðretim kurumlarý dýþýndaki kuruluþlar ile gerçek ve tüzel kiþilerce talep edilecek konularda bilimsel görüþ vermek, proje, araþtýrma ve benzeri hizmetleri yapmak, seminer, konferans, sempozyum düzenlemek, kurslar açmak,

b) Danýþmanlýk, deney, model deneyleri, analiz, ölçme, muayene, teknik kontrol, kalite kontrolü, standartlara uygunluðun tetkiki, teknik bakým, ekspertiz, ölçü ayarý yapmak ve bu hizmetlere iliþkin raporlarý düzenlemek,

c) Mevcut fiziki kapasiteyi deðerlendirerek birimlerin faaliyet alanlarý ile sýnýrlý olmak üzere iþ ve hizmet üretmek, elde edilen ürünleri önceden Rektörün izni alýnmak þartýyla pazarlamak ve satýmý yapýlmak üzere satýþ ve teþhir yerleri açmak,

ç) Kimyasal, biyolojik ve benzeri test ve analizler yapmak ve bunlarla ilgili araþtýrma ve uygulamalarý yürütmek,

d) Faaliyet alaný ile ilgili her türlü basým ve yayýn hizmetlerini yerine getirmek.

Yönetim organý

MADDE 6 (1) Üniversitenin Yönetim Kurulu, Ýþletmenin de Yönetim Kuruludur.

(2) Üniversite Yönetim Kurulu, yetkilerini uygun gördüðü ölçüde kurulacak Yürütme Kuruluna devredebilir. Yürütme Kurulu, Üniversite Yönetim Kurulu tarafýndan seçilecek bir rektör yardýmcýsý ile dekanlar, yüksekokul müdürleri ve diðer öðretim üyeleri arasýndan seçilecek üç üye ve bir muhasebe yetkilisi olmak üzere beþ kiþiden oluþur. Yürütme Kurulu, en az üç üyenin katýlýmý ile toplanýr ve kararlar oy çokluðu ile alýnýr.

Harcama yetkilisi

MADDE 7 (1) Ýþletmenin harcama yetkilisi Rektördür. Rektör bu yetkisini uygun gördüðü ölçüde yardýmcýlarýna, dekanlara, enstitü, yüksekokul, uygulama ve araþtýrma merkezi müdürlerine devredebilir.

Sermaye limiti

MADDE 8 (1) Ýþletmenin sermaye limiti 100.000,00 (Yüzbin) TLdir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 9 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; 5/7/1983 tarihli ve 18098 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan, 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 58 inci Maddesine Göre Döner Sermaye Ýþletmelerinin Kurulmasýnda Uyulacak Esaslara Ýliþkin Yönetmelik, 1/5/2007 tarihli ve 26509 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Döner Sermayeli Ýþletmeler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliði ile ilgili diðer mevzuat hükümleri uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 10 (1) Maliye Bakanlýðý ile Sayýþtayýn görüþü alýnan bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 11 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü yürütür.