7 Ocak 2012 CUMARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28166

YÖNETMELÝK

Baþbakanlýk (Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý)tan:

DÝYANET ÝÞLERÝ UZMAN VE UZMAN YARDIMCILIÐI

SINAV VE ATAMA YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý, Diyanet Ýþleri Uzman Yardýmcýlýðý ve Uzmanlýðýna atanacaklarda aranacak nitelikleri, giriþ ve yeterlik sýnavlarýnýn þeklini, uygulamasýný ve bu unvanlara yapýlacak atamalara dair usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, Diyanet Ýþleri Baþkanlýðýnda istihdam edilecek Diyanet Ýþleri Uzman ve Uzman Yardýmcýlarý hakkýnda uygulanýr.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 22/6/1965 tarihli ve 633 sayýlý Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Kuruluþ ve Görevleri Hakkýnda Kanunun 11 inci maddesi ile 18/3/2002 tarihli ve 2002/3975 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý ile yürürlüðe konulan Kamu Görevlerine Ýlk Defa Atanacaklar Ýçin Yapýlacak Sýnavlar Hakkýnda Genel Yönetmelik hükümlerine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Baþkan: Diyanet Ýþleri Baþkanýný,

b) Baþkan Yardýmcýsý: Diyanet Ýþleri Baþkan Yardýmcýsýný,

c) Baþkanlýk: Diyanet Ýþleri Baþkanlýðýný,

ç) Mesleki Yeterlik Sýnavý: Uzman yardýmcýlarýnýn uzmanlýða geçiþi için yapýlan sýnavý,

d) Mesleki Yeterlik Sýnavý Komisyonu: Uzmanlýða geçiþte mesleki yeterlik sýnavýný yapan komisyonu,

e) Tez Kabul Komisyonu: Uzman yardýmcýlarýnýn tezlerini deðerlendiren komisyonu,

f) Uzman: Diyanet Ýþleri Uzmanýný,

g) Uzman Yardýmcýsý: Diyanet Ýþleri Uzman Yardýmcýsýný,

ð) Yarýþma sýnavý: Diyanet Ýþleri Uzman Yardýmcýlýðý giriþ sýnavýný,

h) Yarýþma Sýnavý Komisyonu: Uzman yardýmcýlýðý yarýþma sýnavý için oluþturulan komisyonu,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Uzman Yardýmcýlýðýna Giriþ ve Sýnavlar

Yarýþma sýnavý duyurusu

MADDE 5 (1) Yarýþma sýnavý, sýnav tarihinden en az bir ay önce Baþkanlýðýn resmi internet adresinde, Resmî Gazetede ve Türkiye genelinde yayýmlanan tirajý en yüksek günlük ilk beþ gazetenin en az birinde ilân edilir.

(2) Yarýþma Sýnavý duyurusunda baþvuru þartlarý, sýnav konularý, baþvuru tarihleri, baþvurunun þekli, atama yapýlacak boþ kadro sayýsý, Baþkanlýkça belirlenecek KPSS puan türü ve taban puaný, yarýþma sýnavýna katýlabilecek aday sayýsý, sýnavýn yapýlacaðý yer ve baþvuruda istenen belgeler ile gerekli görülen diðer hususlar belirtilir.

Yarýþma sýnavýna baþvuru þartlarý

MADDE 6 (1) Yarýþma sýnavýna baþvurmak isteyenlerde aþaðýdaki þartlar aranýr;

a) 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanununun 48 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (A) bendinde sayýlan genel þartlarý taþýmak,

b) En az lisans düzeyinde dört yýllýk dinî yüksek öðrenim mezunu olmak veya uzman yardýmcýsý kadrolarýnýn yüzde onundan az,  yüzde yirmisinden fazla olmamak üzere Baþkanlýkça belirlenecek lisans düzeyindeki diðer yüksek öðrenim dallarýndan mezun olmak,

c) Atanmalarýnda dini öðrenim esas alýnanlar için Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Atama ve Yer Deðiþtirme Yönetmeliðinde yer alan ortak nitelik þartýný taþýmak,

ç) Baþkanlýkça açýlan ihtisas kursunu bitirmiþ veya yüksek lisans/doktora yapmýþ olmak,

d) Sýnavýn yapýldýðý yýlýn ilk günü itibariyle otuz beþ yaþýný doldurmamýþ olmak,

e) Kamu Personeli Seçme Sýnavýndan ilanda belirlenen asgari puaný almýþ olmak.

(2) Uzman yardýmcýlýðý giriþ sýnavýnda iki defa baþarýsýz olanlar bir daha bu sýnava katýlamazlar.

(3) Baþkanlýk, uzman yardýmcýlýðýna atanacaklar için öðrenim dallarýna göre kontenjan belirleyebilir.

Baþvuruda istenen belgeler

MADDE 7 (1) Giriþ sýnavýna katýlmak isteyen adaylardan aþaðýdaki belgeler istenir:

a) Ýþ Talep Formu, (EK-1)

b) Yüksek öðrenim diplomasýnýn veya çýkýþ belgesinin aslý veya Baþkanlýkça onaylý örneði; öðrenimini yabancý ülkelerde yapmýþ ise denklik belgesiyle birlikte diplomanýn Baþkanlýkça onaylanmýþ sureti,

c) Kamu Personel Seçme Sýnavý sonuç belgesinin aslý veya Baþkanlýkça onaylý örneði veya bilgisayar çýktýsý,

ç) 4 adet biometrik fotoðraf.

Baþvuru þekli ve yeri

MADDE 8 (1) Yarýþma sýnavýna baþvuru; þahsen, elden, posta yoluyla veya elektronik ortamda ilânda belirtilen adrese yapýlýr. Postadaki gecikmeler ve ilânda belirtilen süre içinde yapýlmayan baþvurular dikkate alýnmaz.

Baþvurularýn incelenmesi

MADDE 9 (1) Baþkanlýk Ýnsan Kaynaklarý Genel Müdürlüðü, öngörülen süre içinde yapýlan baþvurularý inceleyerek, ilgililerin aranan þartlarý taþýyýp taþýmadýðýný tespit eder ve sýnava gireceklerin listesini düzenler.

(2) Ýstenen belgelerde gerçeðe aykýrý beyanda bulunduðu tespit edilenlerin baþvurularý geçersiz sayýlýr. Bu durumun sýnavdan sonra tespit edilmesi halinde bu kiþilerin sýnavlarý geçersiz sayýlarak atamalarý yapýlmaz; atamalarý yapýlmýþ olsa dahi iptal edilir ve bu kiþiler hiçbir hak talep edemezler.

(3) Ýstenen belgelerde eksiði olanlara eksiklikleri tamamlamalarý için üç gün süre verilir. Bu sürede eksikliði gidermeyenlerin baþvurularý kabul edilmez.

Yarýþma sýnavýna çaðrý

MADDE 10 (1) Yarýþma sýnavý baþvuru þartlarýný taþýyan adaylara yazýlý sýnav yeri ve tarihinin belirtildiði Sýnav Giriþ Belgesi verilir. Sýnav Giriþ Belgesi olmayan adaylar yazýlý sýnava katýlamaz.

(2) Kamu Personel Seçme Sýnav sonuçlarýna göre yapýlan baþvurular arasýndan, en yüksek puana sahip olan adaydan baþlanarak atama yapýlacak kadro sayýsýnýn en fazla yirmi katýna kadar aday, son sýradaki adayla ayný puaný alanlar dâhil olmak üzere yazýlý sýnava çaðrýlýr.

(3) Yazýlý sýnavda yetmiþ puan ve üzerinde not almak þartýyla en yüksek puana sahip olan adaydan baþlanarak, atama yapýlacak kadro sayýsýnýn en fazla üç katýna kadar aday, son sýradaki adayla ayný puaný alanlar dâhil olmak üzere sözlü sýnavýna çaðrýlýr. Sözlü sýnav, yazýlý sýnav sonuçlarýnýn ilânýndan itibaren en geç iki ay içinde yapýlýr.

Yarýþma sýnavý komisyonu ve görevleri

MADDE 11 (1) Baþkan yardýmcýsýnýn baþkanlýðýnda biri Ýnsan Kaynaklarý Genel Müdürü olmak üzere iki genel müdür ve Baþkanlýkça belirlenecek iki üye olmak üzere toplam beþ kiþiden müteþekkil Yarýþma Sýnavý Komisyonu Baþkan onayý ile oluþturulur. Komisyon için ayný usulde birer de yedek üye belirlenir.

(2) Yarýþma Sýnavý Komisyonu üye tam sayýsý ile toplanýr ve kararlarýný oy çokluðu ile alýr.

(3) Yarýþma Sýnavý Komisyonu, belirlenen alanlarda yazýlý ve sözlü sýnav sorularýný hazýrlamakla/hazýrlatmakla yükümlüdür.

(4) Komisyonun sekretarya hizmetleri Ýnsan Kaynaklarý Genel Müdürlüðü tarafýndan yürütülür.

Yarýþma sýnavý ve deðerlendirme

MADDE 12 (1) Uzman yardýmcýsý, Baþkanlýkça yapýlan yarýþma sýnavý ile mesleðe alýnýr. Yarýþma sýnavý, kadro ve ihtiyaç durumu dikkate alýnarak uygun görülecek zaman ve öðrenim dallarýnda yapýlýr.

(2) Yarýþma sýnavý, yazýlý ve sözlü olmak üzere iki aþamada yapýlýr. Yazýlý ve sözlü sýnavlar yüz tam puan üzerinden deðerlendirilir ve baþarýlý olabilmek için sýnavlarýn her birinden en az yetmiþ puan almak gerekir. Yazýlý sýnavda baþarýlý olanlar sözlü sýnava çaðrýlýr.

(3) Yazýlý Sýnav aþaðýdaki konulardan yapýlýr:

a) Baþkanlýðýn hizmet alaný ve meslek bilgisi,

b) Devlet memurlarý mevzuatý ve Baþkanlýk mevzuatý.

(4) Üçüncü fýkranýn (a) bendi seksen puan, (b) bendi yirmi puan üzerinden deðerlendirilir.

(5) Sözlü sýnavda aday aþaðýdaki yönlerden deðerlendirilir:

a) Yazýlý sýnavda belirtilen konulardaki bilgi düzeyi,

b) Kavrama, muhakeme etme, özetleme ve ifade etme yeteneði,

c) Liyakati, temsil kabiliyeti, davranýþ ve tepkilerinin mesleðe uygunluðu,

ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandýrýcýlýðý,

d) Genel yetenek ve genel kültürü.

(6) Beþinci fýkranýn (a) bendi altmýþ puan, diðer bentleri onar puan üzerinden deðerlendirilir.

(7) Sözlü sýnavda, komisyon baþkaný ve üyeleri tarafýndan adaya ayrý ayrý puan verilir ve tutanaða geçirilir. Komisyonun baþkan ve üyelerinin yüz tam puan üzerinden verdikleri puanlarýn aritmetik ortalamasý adayýn sözlü sýnav puanýdýr.

Sýnav sonuçlarý, ilan ve itiraz

MADDE 13 (1) Yarýþma Sýnavý Komisyonu, yazýlý ve sözlü sýnav sonucunda alýnan notlarýn aritmetik ortalamasýna göre en yüksek puan alan adaydan baþlamak üzere sýralama yaparak ilan edilen kadro sayýsý kadarýný asýl, diðerlerini yedek olacak þekilde kazananlarýn listesini belirler.

(2) Adaylarýn yazýlý ve sözlü sýnav notlarýnýn aritmetik ortalamasýnýn eþitliði durumunda, yazýlý puaný yüksek olan adaya sýralamada öncelik verilir.

(3) Yarýþma sýnavýný kazananlarýn listesi Baþkanlýðýn resmi internet adresinde ilân edilir.

(4) Sýnav sonuçlarýnýn Baþkanlýkça ilan edilmesinden itibaren yedi gün içinde yazýlý olarak itiraz edilebilir. Ýtirazlar, Yarýþma Sýnavý Komisyonunca incelenerek en fazla onbeþ gün içinde karara baðlanýr ve bu karar adaya bildirilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Uzman Yardýmcýlýðýna Atanma, Yetiþtirilme,

Uzmanlýk Tezi Çalýþmalarý

Uzman yardýmcýlýðýna atanma

MADDE 14 (1) Yarýþma sýnavýndaki baþarý sýralamasýna göre asýl listede bulunan adaylar uzman yardýmcýlýðýna atanýr ve bunlarýn çalýþacaklarý Baþkanlýk birimleri Ýnsan Kaynaklarý Genel Müdürlüðünce belirlenir.

(2) Ýlan edilen kadrolarda yeni bir sýnav ilanýna kadar çeþitli sebeplerle boþalma olmasý halinde bu kadrolara yedek listedeki adaylardan atama yapýlabilir.

(3) Atama iþlemlerinin yapýlmasý için belirlenen süre içinde geçerli bir mazereti olmadýðý halde müracaat etmeyenlerin atama iþlemleri yapýlmaz.

Uzman yardýmcýlarýnýn eðitimi ve yetiþtirilmesi

MADDE 15 (1) Uzman yardýmcýlarý, 21/2/1983 tarihli ve 83/6061 sayýlý Bakanlar Kurulu kararýyla yürürlüðe konulan Aday Memurlarýn Yetiþtirilmelerine Ýliþkin Genel Yönetmelikte belirtilen esaslar dahilinde eðitim ve staja tâbi tutulurlar.

(2) Adaylýkta geçen süreler de dâhil olmak üzere bir yýlýný tamamlayan uzman yardýmcýlarý tez çalýþmasýna baþlatýlýr. Tezin hazýrlanmasýnda, konunun baþka bir kurum ve kuruluþta uzmanlýk, yüksek lisans, doktora tezi veya baþka bir ad altýnda içerik ve sonuçlarý açýsýndan ayný þekilde incelenip savunulmamýþ olmasý; uzman yardýmcýsýnýn görüþ ve deðerlendirmeleri ile önerilerini içermesi, özgün ve bilimsel çalýþma metot, ilke ve etiðine uygun olmasý esastýr.

(3) Uzman yardýmcýlarýnýn, uzmanlýðýn gerektirdiði bilgi, beceri ve birikimi kazanmalarý ve temsil tecrübelerini artýrmalarý için, Baþkanlýk birimlerince yürütülen inceleme ve araþtýrmalarda görev alarak meslekî uygulamalarý öðrenmeleri, yurt içinde ve yurt dýþýnda, diðer kamu kurum ve kuruluþlarý, üniversiteler, resmi ve özel eðitim-danýþmanlýk kuruluþlarý tarafýndan düzenlenecek kurs, seminer, staj ve konferans gibi eðitim çalýþmalarýna katýlmalarý saðlanýr.

(4) Baþkanlýk tarafýndan tespit edilecek programlar çerçevesinde, tez konularýyla ilgili araþtýrma yapmak, meslekî bilgi ve görgülerini artýrmak, yabancý dil seviyelerini geliþtirmek ve incelemelerde bulunmak amacýyla uzman yardýmcýlarý iki yýlý geçmemek üzere yurtdýþýna gönderilebilir.

Tez konusunun belirlenmesi

MADDE 16 (1) Baþkanlýkça yürütülen din hizmetleri ve Baþkanlýk birimlerinin faaliyet alanlarý gözetilerek, birimlerle koordineli þekilde Ýnsan Kaynaklarý Genel Müdürlüðü tarafýndan tez konularý listesi hazýrlanýr.

(2) Uzman yardýmcýsý, tez konularý listesinde yer alan üç konuyu seçerek tercih sýrasýna göre birimine bildirir. Ýlgili birim tarafýndan belirlenen tez konusu Ýnsan Kaynaklarý Genel Müdürlüðüne bildirilir.

(3) Uzman yardýmcýsýnýn gerekçeli talebi ve baðlý bulunduðu birim amirinin onayý ile tez konusu bir defaya mahsus olmak üzere deðiþtirilebilir. Tez konusunun deðiþtirilmesi halinde tezin teslim süresi uzatýlmaz.

(4) Ýnsan Kaynaklarý Genel Müdürlüðü, her uzman yardýmcýsýna Baþkanlýktan veya üniversitelerden bir Tez Danýþmaný belirler ve tez çalýþmalarý bu danýþman rehberliðinde yürütülür.

Tezin teslimi

MADDE 17 (1) Uzman yardýmcýsý, tez konusunun Ýnsan Kaynaklarý Genel Müdürlüðüne bildirildiði tarihten itibaren en geç bir yýl içinde hazýrladýðý tezi çalýþtýðý birim aracýlýðýyla Ýnsan Kaynaklarý Genel Müdürlüðüne teslim eder. Genel müdürlük de teslim edilen tezleri Tez Kabul Komisyonuna havale eder.

(2) Geçici veya sürekli görevle veya eðitim amacýyla yurt dýþýnda bulunan yahut geçerli bir mazereti sebebiyle süresi içinde tezini teslim edemeyen ve süre uzatýmý talebiyle Ýnsan Kaynaklarý Genel Müdürlüðüne baþvuran uzman yardýmcýlarýna, durumlarý deðerlendirilerek tezlerini teslim etmeleri için en fazla altý aya kadar ek süre verilebilir.

(3) Tez hazýrlama süresinin son üç ayýnda, uzman yardýmcýlarýna baþka görev verilmemesi esastýr.

Tez Kabul Komisyonu

MADDE 18 (1) Baþkan onayý ile tezi görüþülen uzman yardýmcýsýnýn görev yaptýðý birim amirinin de içinde bulunduðu en az üç üyeden müteþekkil Tez Kabul Komisyonu oluþturulur. Ýhtiyaç halinde üniversite öðretim üyeleri arasýndan Komisyona üye alýnabilir. Ayrýca asýl üye sayýsýnca yedek üye belirlenir.

Tezin deðerlendirilmesi ve kabulü

MADDE 19 (1) Tez Kabul Komisyonu, tez danýþmanlarýnýn raporlarýný da dikkate alarak en fazla iki ay içinde deðerlendirmelerini yapar ve tezlerin yeterli veya yetersiz olduðuna karar verir.

(2) Tez deðerlendirmesi yeterli görülen uzman yardýmcýsý, tez savunmasýna çaðrýlýr. Tez Kabul Komisyonunca tez savunmasý yeterli görülenlerin tezi kabul edilir ve bunlar mesleki yeterlik sýnavýna girmeye hak kazanýr.

(3) Komisyon üye tam sayýsý ile toplanýr, oylarýný yeterli veya yetersiz þeklinde kullanýr ve kararlarýný oy çokluðu ile alýr. Eþitlik halinde Komisyon baþkanýnýn tarafý çoðunluk kabul edilir.

(4) Deðerlendirme ve savunma aþamalarýnda tezle ilgili tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için en fazla altý aya kadar ek süre verilebilir. Tezi yetersiz görülen uzman yardýmcýsý, mesleki yeterlik sýnavýna girme hakkýný kaybeder. Kabul edilen tezler Ýnsan Kaynaklarý Genel Müdürlüðüne iletilir.

(5) Ýnsan Kaynaklarý Genel Müdürlüðü, mesleki yeterlik sýnavýna girmeye hak kazanan uzman yardýmcýsýnýn tezini Mesleki Yeterlik Sýnavý Komisyonuna havale eder.

(6) Tez Kabul Komisyonunun sekretarya hizmetleri Ýnsan Kaynaklarý Genel Müdürlüðü tarafýndan yürütülür.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Mesleki Yeterlik Sýnavý ve Uzmanlýða Atanma

Mesleki Yeterlik Sýnavý Komisyonu

MADDE 20 (1) Baþkan yardýmcýsýnýn baþkanlýðýnda biri Ýnsan Kaynaklarý Genel Müdürü olmak üzere iki genel müdür ve Baþkanlýkça belirlenecek iki üye olmak üzere toplam beþ kiþiden müteþekkil Mesleki Yeterlik Sýnavý Komisyonu Baþkan onayý ile oluþturulur. Komisyon için ayný usulde birer de yedek üye belirlenir.

(2) Komisyon üye tam sayýsý ile toplanýr ve kararlarýný oy çokluðu ile alýr.

(3) Komisyon, belirlenen alanlarda yazýlý ve sözlü sýnav sorularýný hazýrlamakla /hazýrlatmakla yükümlüdür.

(4) Komisyonun sekretarya hizmetleri Ýnsan Kaynaklarý Genel Müdürlüðü tarafýndan yürütülür.

Mesleki yeterlik sýnavýna baþvuru þartlarý

MADDE 21 (1) Mesleki yeterlik sýnavýna gireceklerde aþaðýdaki þartlar aranýr;

a) Adaylýkta geçen süreler de dâhil en az üç yýl uzman yardýmcýsý olarak Baþkanlýkta görev yapmýþ olmak,

b) Uyarma ve kýnama hariç son üç yýlda disiplin cezasý almamýþ olmak,

c) Hazýrladýklarý uzmanlýk tezi kabul edilmiþ olmak,

ç) Kamu Personeli Yabancý Dil Bilgisi Seviye Tespit Sýnavý sonuçlarýna göre Arapça, Ýngilizce, Almanca, Fransýzca, Rusça, Balkan ve Kafkas dillerinin birinden en az (C) düzeyinde puan almak veya buna denk kabul edilen ve uluslararasý geçerliliði bulunan bir belgeye sahip olmak,

d) Uzman yardýmcýsý için belirlenen (EK-2) performans ölçütleri ve deðerlendirme formuna göre baþarýlý olmak.

(2) Aylýksýz izinli geçirilen süreler ile altý ayý geçen hastalýk izni süreleri, Birinci fýkranýn (a) bendinde geçen sürenin hesaplanmasýnda dikkate alýnmaz.

Mesleki yeterlik sýnavý ve deðerlendirme

MADDE 22 (1) Uzman yardýmcýlarýnýn, uzman kadrolarýna geçiþlerinde Baþkanlýkça uygun görülen tarihlerde mesleki yeterlik sýnavý açýlýr.

(2) Mesleki yeterlik sýnavý, yazýlý ve sözlü olmak üzere iki aþamada yapýlýr. Yazýlý ve sözlü sýnavlar yüz tam puan üzerinden deðerlendirilir ve baþarýlý olabilmek için sýnavlarýn her birinden en az yetmiþ puan almak gerekir. Yazýlý sýnavda baþarýlý olanlar sözlü sýnava çaðrýlýr.

(3) Yazýlý Sýnav aþaðýdaki konulardan yapýlýr;

a) Baþkanlýðýn hizmet alaný ve meslek bilgisi,

b) Anayasa, Devlet memurlarý mevzuatý ve Baþkanlýk mevzuatý.

(4) Üçüncü fýkranýn (a) bendi seksen puan, (b) bendi yirmi puan üzerinden deðerlendirilir.

(5) Sözlü sýnavda aday aþaðýdaki yönlerden deðerlendirilir:

a) Yazýlý sýnavda belirtilen konulardaki bilgi düzeyi,

b) Kavrama, muhakeme etme, özetleme ve ifade etme yeteneði,

c) Liyakati, temsil kabiliyeti, davranýþ ve tepkilerinin mesleðe uygunluðu,

ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandýrýcýlýðý,

d) Genel yetenek ve genel kültürü.

(6) Beþinci fýkranýn (a) bendi altmýþ puan, diðer bentler onar puan üzerinden deðerlendirilir.

(7) Sözlü sýnavda, komisyon baþkaný ve üyeleri tarafýndan adaya ayrý ayrý puan verilir ve tutanaða geçirilir. Komisyonun baþkan ve üyelerinin yüz tam puan üzerinden verdikleri puanlarýn aritmetik ortalamasý adayýn sözlü puanýdýr.

(8) Yazýlý ve sözlü sýnavlardan alýnan puanlarýn aritmetik ortalamasýna göre baþarý sýralamasý belirlenir. Puanlarýn eþitliði halinde yazýlý sýnav puaný yüksek olana sýralamada öncelik verilir.

Uzmanlýða atanma

MADDE 23 (1) Mesleki yeterlik sýnavýnda baþarýlý olan uzman yardýmcýlarý boþ kadro durumuna göre Diyanet Ýþleri Uzmanlýðýna atanýr.

Baþarýsýzlýk durumu

MADDE 24 (1) Tezi yetersiz görülen yahut mesleki yeterlik sýnavýnda iki defa baþarýsýz olanlar ile sýnava girmeye hak kazandýðý halde geçerli mazereti olmaksýzýn sýnava girmeyenler, uzman yardýmcýsý unvanýný kaybederler ve durumlarýna uygun baþka kadrolara atanýrlar.

Müktesep haklar

MADDE 25 (1) Bu Yönetmelik hükümlerine göre Diyanet Ýþleri Uzmaný unvanýný kazandýktan sonra bu unvanýndaki görevinden çeþitli sebeplerle ayrýlýp da yeniden atanmak isteyenler, boþ kadro olmasý ve Baþkanlýðýn ihtiyacý bulunmasý þartýyla Diyanet Ýþleri Uzmanlýðýna atanabilirler.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Geçiþ hükümleri

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) 22/6/1965 tarihli ve 633 sayýlý Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Kuruluþ ve Görevleri Hakkýnda Kanuna 6002 sayýlý Kanunla eklenen geçici 13 üncü madde uyarýnca, 6002 sayýlý Kanunun yürürlüðe girdiði 13/7/2010 tarihi itibariyle üç yýl içinde en fazla iki defa mesleki yeterlik sýnavý yapýlýr ve bu Yönetmelik hükümleriyle kayýtlý bulunmaksýzýn yapýlacak bu sýnava dair usul ve esaslar Baþkanlýkça belirlenir ve ilanda duyurulur.

(2) Bu Yönetmeliðin 21 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (ç) bendinde öngörülen yabancý dil belgesine sahip olma þartýný taþýmak kaydýyla; 6002 sayýlý Kanunun yürürlüðe girdiði 13/7/2010 tarihi itibariyle Baþkanlýk merkez teþkilatýnda þube müdürü kadrosunda bulunanlar ile daha önce bu kadrolarda bulunmuþ olanlardan veya en az üç yýldýr Baþkanlýk teþkilatýnda çalýþmakta olup yüksek lisans derecesine sahip olanlardan halen Baþkanlýk teþkilatýnda görev yapanlar, yapýlacak mesleki yeterlik sýnavýna katýlma hakkýna sahip olup, sýnavda baþarýlý olanlar kadro sayýsýnýn yüzde yirmisini geçmemek üzere baþarý sýrasýna göre Diyanet Ýþleri Uzmanlýðýna atanýr.

Yürürlük

MADDE 26 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 27 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Diyanet Ýþleri Baþkanlýðýnýn baðlý bulunduðu Bakan yürütür.

 

Yönetmeliðin eklerini görmek için týklayýnýz