8 Ocak 2012 PAZAR

Resmî Gazete

Sayý : 28167

TEBLÝÐ

Maliye Bakanlýðýndan:

KAMU SOSYAL TESÝSLERÝNE ÝLÝÞKÝN TEBLÝÐ

(SAYI: 2012-8)

Maliye Bakanlýðýnýn teþkilat ve görevleri hakkýndaki 178 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamenin 10 uncu maddesi ve 2012 Yýlý Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun Kamu idarelerince iþletilen sosyal tesisler baþlýðý altýndaki 26 ncý maddesine göre, merkezi yönetim kapsamýndaki kamu idareleri, döner sermayeli kuruluþlar, kamu iktisadi teþebbüsleri, kamu bankalarý ile diðer kamu kurum ve kuruluþlarýnýn tasarrufunda bulunan eðitim ve dinlenme tesisi, misafirhane, kreþ, çocuk bakýmevi, spor tesisi ve benzeri sosyal ve destek amaçlý tesislerden dinlenme amacýyla veya diðer amaçlarla yararlanacaklardan alýnacak yemek, konaklama ve diðer hizmet bedellerinin tespitinde ve elde edilen gelirlerin kullanýmýnda aþaðýdaki esas ve usullere uyulmasý gerekli görülmüþtür.

I - EÐÝTÝM VE DÝNLENME TESÝSLERÝ

Kamu kurum ve kuruluþlarýnca iþletilen eðitim ve dinlenme tesislerinden yararlanacak kurum personelinden 2012 yýlýnda alýnacak en az bedeller, tesislerin bu Teblið ekinde (Ek-1) belirtilen özellikleri göz önünde bulundurularak, aþaðýdaki þekilde tespit edilmiþtir:

1 - Ek-1de sayýlan özelliklerden onbeþ ve daha fazlasýný taþýyan tesislerde kiþi baþýna günlük 12,20 TL yemek ve 4,75 TL (1 Temmuz - 15 Aðustos döneminde 6,30 TL) konaklama bedeli,

2 - Ek-1de sayýlan özelliklerden asgari oniki ve en fazla ondört tanesini taþýyan tesislerde kiþi baþýna günlük 10,35 TL yemek ve 4,15 TL (1 Temmuz-15 Aðustos döneminde 5,35 TL) konaklama bedeli,

3 - Ek-1de sayýlan özelliklerin oniki tanesinden daha azý bulunan tesislerde kiþi baþýna günlük 8,15 TL yemek ve 3,45 TL (1 Temmuz - 15 Aðustos döneminde 5,10 TL) konaklama bedeli,

alýnýr.

4 - Ayrýca, konut veya baðýmsýz bölümde; buzdolabý bulunanlarda günlük en az 1,65 TL, televizyon bulunanlarda günlük en az 1,90 TL ve klima bulunanlarda günlük en az 2,60 TL, konut baþýna ilave bedel alýnýr.

II - MÝSAFÝRHANELER

1 - Misafirhanelerden yararlanan kurum personelinden kiþi baþýna her gece için en az 6,30 TL alýnýr. Ýdarelerce, verilen hizmetin özelliði, maliyeti ve standardýn üzerinde olmasý, odadaki yatak sayýsý gibi hususlar dikkate alýnarak daha yüksek konaklama bedeli tespit edilebilir.

2 - Misafirhanelerden yararlanacak geçici görevli kamu personelinden alýnacak konaklama bedeli, geçici görevlendirmenin ilk 10 günü için gündeliklerinin 2012 Yýlý Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa ekli (H) cetvelinin dipnotunda yer alan hükme göre %50 artýrýmlý miktarýnýn tamamýný, daha sonraki günler için ise artýrýmsýz gündeliklerinin 1/2sini, geçici görevli denetim elemanlarýndan alýnacak konaklama bedeli ise yurtiçi gündeliklerinin %50 artýrýmlý miktarýnýn tamamýný geçemez.

Misafirhanelerden yararlanan geçici görevli personel hangi kamu kurumunda çalýþýrsa çalýþsýn hepsine ayný tarife uygulanacaktýr.

Diðer sosyal tesislerden yararlandýrýlan geçici görevli kamu personeli ile geçici görevli denetim elemanlarýndan alýnacak konaklama bedeli hakkýnda da yukarýdaki hükümler uygulanýr.

3 - Her ne ad altýnda ve sürede olursa olsun (kiralanmýþ olan yerler dahil) kurumun tasarrufunda olan yerlerde personelin konaklamasý halinde (lojman olarak tahsis edilenler hariç), bu yerler de Misafirhane kapsamýnda deðerlendirilecektir.

III - KREÞ VE ÇOCUK BAKIMEVLERÝ ÜCRETLERÝ

Kamu kurum ve kuruluþlarýna ait kreþ ve çocuk bakýmevlerine kabul edilecek devlet memurlarý ile diðer kamu personelinin her çocuðu için aylýk bakým ücreti asgari 115,00 TL olarak tespit edilmiþtir.

Ancak belirlenen asgari aylýk ücretlerin kreþ ve çocuk bakýmevi hizmetlerinin karþýlanmasýnda yeterli olmadýðý durumlarda, kurum ve kuruluþlar belirlenen ücretin üzerinde bedel tespit etmeye yetkilidir.

IV - SPOR TESÝSLERÝ

1 - Kurum personeli de dahil olmak üzere, her türlü futbol, basketbol, voleybol salon ve sahalarýndan, tenis kortlarýndan, yüzme havuzlarýndan, su ve kýþ sporlarýnýn yapýldýðý yerlerden veya diðer spor tesislerinden yararlananlardan, bir saatlik yararlanma karþýlýðý,

- Spor alet ve malzemelerinin yararlananlar tarafýndan temin edilmesi halinde kiþi baþýna en az 4,15 TL,

- Spor alet ve malzemelerinin tesisten temin edilmesi halinde kiþi baþýna en az 6,30 TL,

bedel alýnýr.

Amatör spor müsabakalarý sýrasýnda lisanslý sporcularýn antrenman amacýyla veya öðrencilerin ders programý çerçevesinde belirtilen tesislerden yararlanmalarý halinde, ilgili idarelerce gerekli görüldüðü takdirde bedel alýnmayabilir veya daha az bir bedel alýnabilir.

2 - Hamam, sauna ve kaplýcalardan bir saatlik yararlanma karþýlýðý kiþi baþýna en az 7,50 TL bedel alýnýr.

3 - Spor tesisleri ile hamam, sauna ve kaplýcalarýn eðitim ve dinlenme tesisleri içinde yer almasý durumunda, belirli devreler itibarýyla dinlenme amacýyla kalanlarýn bu tesislerden yararlanmalarý halinde 1 inci ve 2 nci maddede belirtilen bedellerin 1/4’ü alýnýr.

4 - Spor tesisleri ile hamam, sauna ve kaplýcalara abone olan kamu personelinden alýnacak 1 aylýk abone bedeli, yukarýda belirtilen miktarlarýn 15 katýndan az olmamak kaydýyla, kurumlarca belirlenebilir.

V - ORTAK HUSUSLAR

1 - Kamu kurum ve kuruluþlarýnýn tasarrufunda bulunan eðitim ve dinlenme tesisi, misafirhane, kreþ, çocuk bakýmevi, spor tesisi ve benzeri sosyal tesislerin iþletme giderleri için ilgili kurum ve kuruluþlarýn bütçelerinden herhangi bir katkýda bulunulmamasý esastýr.

Söz konusu tesislerin bakým ve onarýmlarýnýn yaptýrýlabilmesini saðlamak amacýyla, bu tesislerden yýl içinde elde edilen gelirlerin brüt tutarýnýn % 5inden az olmamak üzere ayrýlacak tutarlar ayrý bir hesapta tutularak söz konusu ihtiyaçlar için harcanacaktýr. Bu hesaptan yapýlacak harcamalarda, hizmetin sunumu açýsýndan ihtiyaç duyulan döþeme ve demirbaþ alýmlarýnda Baþbakanlýk ve/veya Bakanlýðýmýzca çýkarýlmýþ veya çýkarýlacak olan tasarruf genelgesi, talimatý ve tebliðlerine uyulacaktýr.

2 - Bu tesislerde merkezden geçici görevle gönderilecek personel sayýsý asgari seviyede tutulacak ve 2011 yýlýnda görevlendirilen personel sayýsý hiç bir þekilde aþýlmayacaktýr.

Bu tür yerlerde, 2012 yýlýnda, merkezi yönetim bütçesi ile döner sermaye ve fonlardan ücret ödenmek üzere ilk defa personel istihdam edilmeyecek, ancak ücreti sosyal tesis iþletme gelirlerinden karþýlanmak üzere ilk defa personel istihdamý yapýlabilecektir.

3 - Kuruma ve/veya mensuplarýna yardým ve hizmet amacýyla kurulmuþ olan fon, vakýf, dernek ve benzeri kuruluþlar eliyle iþletilen tesislere kurum bütçesinden doðrudan veya dolaylý olarak katkýda bulunulmayacaktýr.

4 - Tesislerin bir önceki yýl doluluk oranlarý ile bu yýl yapýlacak olan müracaat sayýlarý da dikkate alýnarak doluluk oraný % 50nin altýna düþen tesisler hizmete açýlmayacak, yeterli sayýda müracaat olmamasý halinde dönemler itibarýyla yapýlan müracaatlar birleþtirilerek dönem sayýlarýnýn azaltýlmasý yoluna gidilecektir.

5 - Kamp dönemleri için tespit edilen tarifenin % 20si müracaat sýrasýnda avans olarak alýnacaktýr. Kamp tahsis edilemeyenler ile kamp döneminin baþlamasýndan bir hafta öncesine kadar vazgeçenlere avanslarý aynen iade edilecektir. Geçerli bir mazereti olmaksýzýn bu süreden sonra vazgeçtiklerini bildirenlere her gün için avansýn % 5i oranýnda kesinti yapýlmak suretiyle avanslarý iade edilecek, kamp döneminin baþlamasýna kadar vazgeçtiklerini bildirmeyenlerin ise avanslarý iade edilmeyerek gelir kaydedilecektir.

6 - Tesislerin lokanta (alakart usulüyle yemek çýkarýlmasý halinde alakart yemek bedelleri dahil), pastane, kafeterya, büfe, disko ve diðer hizmet verilen yerlerinde yemek, kahvaltý, içki, meþrubat, çay, kahve ve benzeri hizmet bedelleri hiç bir þekilde maliyetinin altýnda olmayacaktýr.

7 - Yukarýda yazýlý yemek, konaklama ve diðer hizmetlerin bedelleri (geçici görevli kamu personelinden misafirhanelerde alýnacak konaklama bedeli hariç), yararlananlardan alýnmasý gereken en az miktarlar olup, kurum ve kuruluþlar yemeðin maliyeti, hizmetin daha farklý þekillerde sunulmasý ve tesisin bulunduðu mahallin özelliði gibi hususlar ile talebin yoðun olduðu Temmuz-Aðustos, yýlbaþý, bayram ve yarýyýl tatili gibi dönemleri de dikkate alarak bu bedellerin üzerinde bedel tespit edebileceklerdir.

8 - a) Bir kurum veya kuruluþun eðitim ve dinlenme tesisleri, misafirhane, kreþ ve çocuk bakýmevlerinden yararlandýrýlan o kurum ve kuruluþun emeklisi ile o kurum ve kuruluþun personelinin veya emeklisinin eþleri, üstsoy ve altsoylarýna, kurum personeli için belirlenen tarife uygulanýr.

b) Bir kurum veya kuruluþun eðitim ve dinlenme tesisleri, misafirhane, kreþ ve çocuk bakýmevlerinden yararlanan diðer kurum ve kuruluþlarýn personeli ve emeklileri ile bunlarýn eþleri, üstsoy ve altsoylarýna, kurum personeli için belirlenen tarifenin % 25 fazlasý uygulanýr.

c) Eðitim ve dinlenme tesisleri ile misafirhanelerden (a) ve (b) fýkrasýnda yer alanlarýn dýþýnda yararlandýrýlanlara kurum personeli için belirlenen tarifenin % 50 fazlasý uygulanýr. Ancak, tesislerden yararlanmada öncelik; o kurum personeli ve emeklisi ile bunlarýn eþleri, üstsoy ve altsoylarýna verilir.

ç) Söz konusu tesislerde, 1 Þubat 2009 tarihinden sonra doðan çocuklar için konaklama bedeli alýnmaz. Bunlar için yemek istenilmesi halinde yemek bedelinin yarýsý alýnýr. 1 Þubat 2006 ile 1 Þubat 2009 tarihleri arasýnda (bu tarihler dahil) doðan çocuklar için ise (eðitim ve dinlenme tesislerinde yemek istenilip istenilmediðine bakýlmaksýzýn) konaklama ve yemek bedelinin yarýsý alýnýr.

d) Bir kurum veya kuruluþun baðlý ve ilgili kuruluþlarýna ait eðitim ve dinlenme tesisleri ile misafirhanelerinden yararlandýrýlan o kurum ve kuruluþun personeli ve emeklisi ile bunlarýn eþleri, üstsoy ve altsoylarýna, baðlý ve ilgili kuruluþ personeli için belirlenen tarife uygulanabilir.

e) Kamu sosyal tesislerinden yararlandýrýlmayla ilgili olarak yayýmlanan Baþbakanlýk Genelgeleri hükümleri saklýdýr.

9 - Bu Tebliðde belirlenmiþ olan bedellere, katma deðer vergisi dahil deðildir.

Bu Tebliðin II/2 nci maddesindeki sýnýrlamalar, konaklama bedelinin katma deðer vergisi dahil olarak belirlenmesi halinde dahi aþýlamaz.

10 - a) Görevi ve unvaný ne olursa olsun hiç bir kiþi ve personel, tesislerden ve yukarýda belirtilen hizmetlerden bedelini ödemeden yararlandýrýlamaz.

b) Tesisler için tespit edilen ücretler, tahsisin yapýldýðý tarihte ilgililerden peþin olarak tahsil edilir.

c) Kamp ve tesislerden, tahsis belgesinde ismi yazýlý olanlarýn yerine baþkalarý faydalandýrýlamaz.

ç) Tesisler devamlýlýk arz edecek þekilde yurt, pansiyon veya bekâr lojmaný olarak kullanýlamaz.

11 - Kamu görevlileri sendika ve konfederasyonlarýnca düzenlenecek eðitim çalýþmalarýnda, kamu kurum ve kuruluþlarýnýn eðitim tesislerinden kamu kurumlarý için öngörülen tarife karþýlýðý ve tesisin uygun olmasý halinde ilgili sendika ve konfederasyonlar yararlandýrýlabilir.

12 - Tesislerin tamamen veya kýsmen kiraya verilmesi imkanlarý araþtýrýlarak uygulamaya bu yönde aðýrlýk verilecektir. Ýhtiyaç duyulmasý halinde yemek, çay ve sair hizmetler, hizmet alýmý suretiyle temin edilebilecektir.

13 - Tesislerde, tesisin baðlý olduðu kurumun merkeziyle veya tedarik gibi tesisin iþletilmesiyle doðrudan iliþkili olarak yapýlan resmi görüþmeler ve haberleþmeler dýþýnda, tesislerde kalanlarýn yararlandýklarý telefon, faks ve internet gibi hizmetlerin ücretleri yararlananlar tarafýndan tesisten ayrýlmadan önce ödenecektir. Ýdareler bu konuda gerekli önlemleri alacaklardýr.

14 - Kamu kurum ve kuruluþlarýnca iþletilen kreþ ve çocuk bakýmevi gibi tesislerin sosyal tesis kapsamýnda olmasý nedeniyle, bu tesislerin giderlerine de bütçeden katkýda bulunulmayacak, dolayýsýyla bunlarýn her türlü giderleri (temizlik hizmeti alýmý dahil) kreþ ve çocuk bakýmevlerinin kendi gelirlerinden karþýlanacaktýr.

15 - Kurum ve kuruluþlarýn bu Teblið kapsamýndaki tesislere iliþkin olarak 2012 yýlýnda uygulayacaklarý tarife ve yararlanma bedelleri, kendi internet sitelerinde yer alacak ve daima güncel tutulacaktýr.

16 - Sosyal tesislerle ilgili olarak yapýlacak ödeme ve tahsilatlarda aþaðýdaki hususlara uyulacaktýr:

a) Görevliler nezdinde kurum amirleri tarafýndan belirlenen miktarýn üzerinde nakit bulundurulmayacaktýr.

b) Avans olarak verilen tutarlarýn en geç 30 gün içinde mahsubu veya iadesi saðlanacaktýr.

c) Sosyal tesis paralarý milli bankalarda muhafaza edilecektir.

ç) Ödeme ve tahsilatýn banka vasýtasýyla yapýlmasý esas olacaktýr.

17- Kurum amirleri bizzat ya da denetim elemanlarý marifetiyle sosyal tesislerin iþlemlerini, defter ve belgelerini zaman zaman ve her halükarda yýlsonlarýnda denetleyeceklerdir. Düzenlenecek denetim raporlarý kurumlarda muhafaza edilecektir.

18 - Bu Tebliðde belirtilmeyen hususlar hizmetin gereðine göre ilgili mevzuata aykýrý olmamak üzere kurumlar tarafýndan belirlenir.

19 - Bu Teblið hükümleri 1/2/2012 tarihinden geçerli olmak üzere uygulanýr.

Teblið olunur.

 

Ek 1

 

EÐÝTÝM VE DÝNLENME TESÝSLERÝNÝN ÖZELLÝKLERÝ

 

Kamu kurum ve kuruluþlarýnca iþletilen eðitim ve dinlenme tesislerinde bulunabilecek özellikler aþaðýda belirtilmiþtir.

1 - Tesisin deniz, göl, akarsu kenarýnda veya kýþ sporlarýna elveriþli yerler ile termal alanlarda olmasý

2 - Konut veya baðýmsýz bölümünde tuvalet ve banyo

3 - Sýcak su

4 - Havalandýrma tesisatý

5 - Konut veya baðýmsýz bölümünde telefon

6 - Salonlarda ve konut veya baðýmsýz bölümlerde müzik yayýný

7 - Mutfak ve lokanta

8 - Konut veya baðýmsýz bölümün içinde mutfak mekaný

9 - Dinlenme ve oyun salonu

10 - Çay bahçesi

11 - Asansör

12 - Diskotek

13 - Çocuk bahçesi

14 - Spor alanlarý

15 - Revir

16 - Plaj

17 - Güneþlenme yerleri ve teçhizatý

18 - Otopark (en az 20 araçlýk)

19 - Yüzme havuzu

20 - Hamam

21 - Sauna