18 Ocak 2012 ÇARŞAMBA

Resmî Gazete

Sayı : 28177

YÖNETMELİK

Sabancı Üniversitesinden:

SABANCI ÜNİVERSİTESİ TEMEL GELİŞTİRME YILI

EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Sabancı Üniversitesinde Diller Okulunda yürütülecek Temel Geliştirme Yılı eğitim ve öğretimine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Sabancı Üniversitesinin Diller Okulunda yürütülen Temel Geliştirme Yılı programı eğitim, öğretim ve uygulamalarına ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 49 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Akademik Kurul: Sabancı Üniversitesi Akademik Kurulunu,

b) Diller Okulu (DO): Sabancı Üniversitesi Diller Okulunu,

c) Diller Okulu Kurulu: Sabancı Üniversitesi Diller Okulu Kurulunu,

ç) Dil Muafiyet Belgesi: Sabancı Üniversitesi tarafından belirlenen sınav merkezlerinden, eşdeğerliliği kabul edilen ulusal ve/veya uluslararası yabancı dil sınavlarının birinden yine Üniversite tarafından belirlenen düzeyde başarılı olduğunun belgesi,

d) Enstitü: Sabancı Üniversitesi Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitüsünü,

e) İngilizce Dil Ölçme Sınavı (ELAE): Sabancı Üniversitesi tarafından düzenlenen İngilizce yeterlik sınavını (English Assesment Exam),

f) Mütevelli Heyeti: Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

g) Öğrenci: Diller Okulunda kayıtlı öğrenciyi,

ğ) Öğrenci Kaynakları Birimi: Sabancı Üniversitesi Öğrenci Kaynakları Birimini,

h) Rektör: Sabancı Üniversitesi Rektörünü,

ı) Temel Geliştirme Yılı (TGY): Sabancı Üniversitesi Temel Geliştirme Yılını,

i) Üniversite (SÜ): Sabancı Üniversitesini

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim ve Öğretime İlişkin Esaslar

Akademik yıl

MADDE 5 – (1) TGY’de bir akademik yıl, her biri onaltı haftalık sonbahar ve ilkbahar dönemlerinden oluşur. Dönem sonu sınavları bu süreye dahil değildir. Ayrıca, Akademik Kurulun teklifi ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile sekiz haftalık yaz öğretimi açılabilir.

(2) Akademik Kurul tarafından onaylanan akademik takvimde; başvuru, kayıt, ücretler ve sınavlara ilişkin tarihler belirtilir ve öğrencilerin bu tarihlere uymaları gerekir.

Öğrenci kabulü

MADDE 6 – (1) ELAE’de başarısız olan veya dil muafiyet belgesi sunamayan öğrenciler TGY’ye kayıt yaptırırlar.

Özel öğrenci kabulü

MADDE 7 – (1) Yükseköğretim yürütme kurulunca özel öğrenci kabulüne ilişkin alınan kararlar çerçevesinde, Diller Okulu Direktörlüğü tarafından belirlenmiş başvuru koşullarına sahip bir yükseköğretim kurumu öğrencisi olanlar, sunulan dersleri, uygun bulundukları takdirde ve kontenjan dahilinde özel öğrenci olarak alabilirler. Özel öğrencilere talep etmeleri durumunda, kayıtlı oldukları dersleri ve bu derslerden aldıkları notları gösteren transkript verilir. Bu belge, diploma veya derece anlamı taşımaz. Özel öğrenciler SÜ öğrencisi sayılmazlar ve öğrencilik haklarından yararlanamazlar. SÜ diploma programlarında kayıtlı olan öğrenciler, özel öğrenci statüsünde ders alamazlar.

İngilizce dil ölçme sınavı

MADDE 8 – (1) Üniversiteye kabul edilmiş olan aşağıda belirtilen öğrencilerden dil muafiyet belgesi sunamayanlar ELAE’ye girerler;

a) Lisans programlarına Üniversite Giriş Sınavı ile kabul edilen öğrenciler,

b) SÜ kabul jürileri tarafından lisansüstü programlara kabul edilen öğrenciler,

c) SÜ dışındaki yükseköğretim kurumlarından yatay geçiş yolu ile kabul edilen öğrenciler,

ç) Lisans programlarına yurtdışından öğrenci kabulü kapsamında kabul edilen öğrenciler.

(2) TGY’de öğrenim görmüş aşağıda belirtilen öğrenciler ELAE’ye girerler;

a) TGY’de bir akademik yıl öğrenim gören öğrenciler,

b) TGY’de ileri düzeyi başarıyla tamamlayan öğrenciler.

(3) ELAE’de yeterli başarıyı sağlayan lisans ve lisansüstü öğrenciler, kabul edildikleri programlara kayıt yaptırma hakkı kazanırlar.

(4) ELAE’de başarılı sayılma sınırı, lisans programları için Diller Okulu Direktörlüğü, lisansüstü programlar için ilgili Enstitü tarafından belirlenir.

(5) Akademik yılın başında verilen ELAE’de başarılı sayılma sınırına çok yakın bir not ile başarısız olan lisans öğrencileri, Diller Okulu tarafından açılan hızlandırılmış İngilizce kursu sonunda yapılacak ELAE’de başarılı oldukları takdirde programlarına başlamaya hak kazanır. Hızlandırılmış İngilizce kursuna ücreti karşılığı katılma seçimi öğrenciye aittir.

(6) ELAE sonuçları 2 yıl süresince geçerlidir. ELAE’de başarılı olan öğrencilerin sınav tarihinden itibaren 2 yıl içinde SÜ'de kayıt hakkı kazanmaları durumunda yeniden ELAE’ye girmeleri gerekmez.

(7) ELAE için mazeret sınavı düzenlenmez.

İngilizce dil ölçme sınavından muafiyet

MADDE 9 – (1) Aşağıdaki öğrenciler ELAE’den muaftır.

a) Bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrası kapsamında Üniversiteye kabul edilen öğrencilerden dil muafiyet belgesi sunanlar,

b) Eğitim dili tamamiyle İngilizce olan diğer yükseköğretim kurumlarından SÜ’ye kurumlararası yatay geçiş için başvuranlar,

c) SÜ mezunlarından, mezuniyetlerini takiben iki yıl içinde SÜ lisansüstü programlarına kabul edilenler,

ç) SÜ lisans programlarında kayıtlı iken, Üniversite giriş sınavı ile tekrar SÜ’ye kayıt hakkı kazananlar,

d) TGY’de kayıtlı iken ileri düzeyi Üniversite tarafından belirlenen başarı koşullarını yerine getirerek tamamlayanlar,

e) En az son üç yılında, öğretim dili olarak belirlenen yabancı dilin anadili olarak konuşulduğu bir ülkede, o ülke vatandaşlarının devam ettiği ortaöğretim kurumlarında eğitim görüp, ortaöğrenimini bu kurumlarda tamamlayanlar.

Düzey tespiti

MADDE 10 – (1) Öğrencilerin, TGY’de İngilizce eğitimine hangi düzeyde başlayacakları, ELAE sonuçlarına göre belirlenir. TGY’de öğrenim; temel, orta ve ileri düzey olmak üzere üç ayrı düzeyde düzenlenir.

(2) Temel ve orta düzey öğrencileri, öğrenim gördükleri düzeyi başarı ile tamamladıktan sonra bir sonraki düzeyde öğrenim görürler.

(3) TGY’de başarılması gereken en son düzey ileri düzeydir.

Dönem kayıtları

MADDE 11 – (1) Öğrenciler, her dönem başında ve akademik takvimde ilan edilen süreler içinde, ödemekle yükümlü oldukları dönem öğrenim ücreti ile Üniversitenin olanaklarından yararlanmak için gerekli ücretleri ödedikten sonra, dönem kayıtlarını bizzat yapmakla yükümlüdürler.

Danışmanlık

MADDE 12 – (1) TGY’ye kabul edilen öğrenciye, Üniversiteye ilk kaydını yaptırdıktan sonra TGY’nin sonuna kadar görev yapacak bir danışman atanır. Danışmanın görevi, öğrencinin ilgi ve yeteneklerini ortaya çıkartmak, akademik durumunu izlemek ve öğrencilere rehberlik etmektir.

Ders programları

MADDE 13 – (1) TGY’de sunulan derslerin ve düzeylerin haftalık ders saatleri ile düzey değiştirme kuralları her akademik yıl başında Temel Geliştirme Direktörü ve Diller Okulu Direktörünün önerisiyle Rektörün onayı ile atanmış Diller Okulu Kurulu tarafından belirlenir.

(2) TGY’de lisans öğrencileri için İngilizce ve Türkçe dersleri sunulmaktadır.

a) TGY İngilizce Dersleri: Kabul edildikleri lisans programlarına başlamak için ELAE’de yeterli başarıyı sağlayamayan öğrencileri, diploma programlarındaki dersleri İngilizce olarak izleyebilecek düzeye getirmeyi ve İngilizceyi etkin bir şekilde kullanmalarını sağlamayı amaçlar.

b) TGY Türkçe Dersleri: Öğrencilerin Türkçe’de belli bir yetkinlik düzeyinde anlama, okuma ve yazma becerilerini geliştirmeyi amaçlar.

Derslerin kredi değerleri

MADDE 14 – (1) TGY’de sunulan dersler kredisizdir.

Sınavlar

MADDE 15 – (1) Öğrenciler, her ders için düzenlenen ders içi çalışmaları ve sınavları ile ara sınav(lar) dışında, dönem sonu sınavına da girmek zorundadırlar.

(2) Her ders için öğrencilerin sorumlu oldukları ders içi çalışmaları ve sınavları ile ara sınav(lar) ve dönem sonu sınavlarına ilişkin bilgiler, dönem başında öğretim görevlileri tarafından belirlenir ve öğrencilere açıklanır.

(3) Diller Okulu Kurulu tarafından geçerli görülen bir nedenle, dönem içi veya dönem sonu sınavına giremeyen öğrencilere mazeret sınavı verilir.

(4) Dönem sonu sınavları, akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır.

(5) Dönem sonu sınavlarından sonra, ayrıca bütünleme sınavı verilmez.

(6) Sınav kağıtları, sınavın veriliş tarihinden itibaren iki yıl süreyle Diller Okulu Direktörlüğünde saklanır ve ikinci yılın sonunda imha edilir.

Sınav sonuçlarına itiraz

MADDE 16 – (1) Öğrenciler, ELAE sonuçları için sonuçlarının ilanından itibaren en geç 3 iş günü içinde, ara sınav, dönem sonu sınavı ve değerlendirmeye tabi tutulan tüm çalışmalar için en geç 15 iş günü içinde yazılı olarak Diller Okulu Direktörlüğüne başvurarak, sınav kağıdının tekrar incelenmesini isteyebilirler. Diller Okulu Direktörlüğü, dilekçenin alınmasından itibaren en geç 5 iş günü içerisinde sınav kağıdını inceleyerek, maddi hata tespit ettiği takdirde sonucu öğrenci ve Öğrenci Kaynakları Birimine bildirir. Notlarda yapılacak düzeltme, bu Yönetmeliğin 19 uncu maddesi esasları çerçevesinde gerçekleştirilir.

Değerlendirme ve notlar

MADDE 17 – (1) TGY’de sunulan derslerin sınavlarına ilişkin değerlendirme esasları Diller Okulu Kurulu tarafından belirlenir. Dersin değerlendirme esasları, dönem çalışması ile dönem sonu sınavlarının ağırlığı, dönem başında öğrenciye bildirilir.

Notlar

S                Yeterli

SL              İngilizce Dil Ölçme Sınavında Yeterli

P                Devam eden

U                Yetersiz

UL             İngilizce Dil Ölçme Sınavında Yetersiz

I                 Eksik

NA             Devamsız

IL               İngilizce Dil Ölçme Sınavında Eksik

EL              İngilizce Dil Ölçme Sınavından Muaf

(2) TGY’de sunulan dersler için geçer not S’dir. Öğrencilere aldıkları her ders ve ELAE için yukarıdaki notlardan biri verilir. Bunlardan;

a) S notu; başarılı olunan dersler için verilir.

b) SL notu; ELAE’de yeterli başarıyı sağlayan öğrencilere verilir.

c) P notu; henüz tamamlanmamış ve devam edilmesi gereken dersler için verilir.

ç) U notu; başarısız olunan dersler için verilir.

d) UL notu; ELAE’de yeterli başarıyı sağlayamayan öğrencilere verilir.

e) I notu; derste başarılı olduğu halde, dönem sonu sınavı tarihinden itibaren 3 iş gününde, Diller Okulu Direktörlüğüne verilecek belgelerin kabulüne bağlı olarak, hastalık veya bir başka nedenle, ders için gerekli çalışmaları tamamlayamayan öğrencilere verilir. Bir öğrenci I notu aldığı dersten, akademik takvimde belirtilen tarihe kadar, eksiklerini tamamlayarak bir not almak zorundadır. Aksi halde I notu, U notuna dönüşür. Ancak öğrencinin mazeretinin zorunlu nedenlerle uzaması durumunda, ilgili öğretim görevlisinin başvurusu üzerine bu süre, Diller Okulu Kurulu tarafından, izleyen dönemin kayıt süresinin başlangıcından bir gün öncesine kadar uzatılabilir.

f) IL notu; akademik yılın başında düzenlenen ELAE’de başarılı sayılma sınırına çok yakın bir not ile başarısız olan ve hızlandırılmış İngilizce kursu sonunda yapılan ELAE’ye girmeye hak kazanan öğrencilere verilir. ELAE’nin sonucuna göre UL veya SL’ ye dönüştürülmesi gerekir.

g) EL notu; dil muafiyet belgesi sunan veya ileri düzeyi Üniversite tarafından belirlenen başarı koşullarını yerine getirerek ELAE’den muaf olan öğrencilere verilir.

ğ) NA notu; derse devam yükümlülüklerini yerine getirmeyen veya ELAE’ye girmeyen öğrencilere verilir. NA notu, U notu veya UL gibi işlem görür.

Notların açıklanması ve not belgeleri

MADDE 18 – (1) Öğretim görevlileri tarafından akademik takvimde belirtilen süre içinde verilen notlar, Öğrenci Kaynakları Biriminin sorumluluğunda olan öğrenci kayıtlarına işlendikten sonra, akademik durumu belirten dönem karnesi ile açıklanır.

Notlarda maddi hata

MADDE 19 – (1) İlan edilmiş olan bir ders notunda yer alabilecek maddi hatanın düzeltilmesi, ilgili öğretim görevlisinin başvurusu üzerine, Diller Okulu Kurulu tarafından karara bağlanır. Herhangi bir dönemde yer alan tüm maddi hataların, en geç izleyen dönemin kayıt süresi başlamadan düzeltilmiş olması gerekir.

Devam zorunluluğu

MADDE 20 – (1) Öğrencilerin, aldıkları ders, uygulama ve proje çalışmalarının tümüne devam etmeleri zorunluluğu vardır. Öğrencilerin devam durumu, ilgili öğretim görevlisi tarafından izlenir.

Başarı değerlendirmesi

MADDE 21 – (1) Bir düzeyin başarı ile tamamlanması için öğrencinin o düzeydeki ders içi çalışmalarında, sınav(lar), ara sınav(lar) ve dönem sonu sınavında başarılı olması ve derslere devam yükümlülüğünü yerine getirmesi gerekir.

(2) TGY’de başarı değerlendirmesi, ileri düzeyin tamamlandığı sonbahar dönemi ile ilkbahar dönemi sonunda ve izleyen akademik yılın başında olmak üzere yılda üç kez düzenlenen ELAE ile belirlenir. Ayrıca, başarı değerlendirmesi kapsamında bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesi hükümleri de geçerlidir.

(3) Aynı düzeyden ikinci kez başarısız olan veya öğrenim süresince birden fazla farklı düzeyden başarısız olan öğrenciler TGY’de başarısız olarak değerlendirilir.

(4) Sonbahar dönemi sonunda yapılan ELAE’de yeterli başarıyı sağlayan öğrenciler, ilkbahar döneminde programlarına başlamaya hak kazanırlar.

(5) İlkbahar dönemi sonunda yapılan ELAE’de yeterli başarıyı sağlayamayan öğrenciler, izleyen akademik yıl başında yapılacak olan ELAE’ye girebilir veya dil muafiyet belgesi sunabilirler. ELAE’de başarılı olan veya yabancı dil muafiyet belgesini teslim eden öğrenciler programlarına başlamaya hak kazanır.

(6) TGY’de sunulan Türkçe dersinden U notu alan öğrencilerin bu dersi tekrarlamaları gerekir. TGY İngilizce derslerinde başarılı olup lisans programına başlayan, ancak TGY Türkçe dersinin son notunun S olması koşulunu sağlayamayan öğrenciler lisans diploma programından mezun olamazlar.

Öğrenim süresi ve sınav hakları

MADDE 22 – (1) TGY’de normal öğrenim süresi bir akademik yıldır.

(2) TGY’de bir akademik yıl öğrenim gördükten sonra, başarısızlık nedeniyle tamamlaması gereken düzeyleri tamamlayamayan veya tüm düzeyleri tamamlamış, ancak ELAE’de başarısız olan öğrenciler için aşağıdaki hükümler geçerlidir.

a) TGY’de bir veya iki dönem daha öğrenim görebilirler. Bu öğrencilerin, Üniversite tarafından belirlenen tarihlerde, Diller Okulu Direktörlüğüne bir dilekçe ile başvurarak öğrenim görme taleplerini bildirmeleri durumunda, Diller Okulu Kurulunun değerlendirmesine göre uygun seviyeye kayıtları yapılır. Bu öğrencilerin, ilgili dönem için gerekli ücretleri ödeyerek kayıt yaptırmaları ve derslere devam ile sınavlara ait yükümlülükleri yerine getirmeleri gerekir.

b) TGY’de bir veya iki dönem daha öğrenim görmek istemeyen öğrenciler; Diller Okulu Direktörlüğüne bir dilekçe ile başvurarak, ek süre isteğinde bulunabilirler. Bu durumdaki öğrenciler, ek süre hakkını beklemeli öğrenci durumunda, Üniversite dışında İngilizce dil bilgilerini kendi imkanlarıyla geliştirmek üzere kullanabilirler. Bu öğrenciler, geçirdikleri süreler içinde düzenlenen ELAE’lere girebilir ya da Üniversite tarafından belirlenen tarihlerde dil muafiyet belgesi sunabilirler. Bu öğrenciler, programlarına başlamaya hak kazandıklarında, ilgili akademik yıl için belirlenen ücretleri ödemek ve Üniversite tarafından belirlenecek ek yükümlülükleri de yerine getirmek zorundadır.

c) TGY’de öğrenim görme veya ek süre talebinde bulunmayan öğrenciler, kayıtsız duruma düşerler.

(3) TGY’de mali yükümlülüklerini yerine getirmediği için veya diğer nedenlerle kayıtsız duruma düşen öğrenciler; öğrenime geri dönmek isterlerse, bu taleplerini bir dilekçe ile ilgili akademik yılın derslerinin başlamasından 1 ay önce Diller Okulu Direktörlüğüne bildirmelidir. Bu öğrenciler, ilgili akademik yıl için belirlenen ücretleri ödemek ve Üniversite tarafından belirlenecek ek yükümlülükleri de yerine getirmek zorundadır.

(4) TGY’de öğrenim görüp, ileri düzeyi başarı ile tamamlayamadan kendi isteği ile üniversiteden ayrılan ve ÖSYM tarafından yapılan üniversite giriş sınavı ile SÜ lisans programlarına yeniden kayıt hakkı kazanan öğrenciler, daha önce TGY’de geçirdikleri süreler de hesaba katılarak öğrenim görürler.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Üniversiteden ayrılma ve kayıt sildirme

MADDE 23 – (1) Öğrenciler, istedikleri zaman bir dilekçe ile Öğrenci Kaynakları Birimine başvurarak, Üniversiteden ayrılma talebinde bulunabilirler. Bu durumdaki öğrencilere ücret ödemeleri ve kayıtlı oldukları dersler ile ilgili uygulanacak hükümler aşağıda belirtilmiştir:

a) Akademik takvimde belirtilen ders kayıtlarının son gününe kadar Üniversiteden ayrılma başvurusu yapan öğrenciden, ödemekle yükümlü olduğu dönem öğrenim ücreti ve/veya Üniversitenin olanaklarından yararlanmak için ödenmesi gereken ücretler talep edilmez. Ödeme yapılmış ise, öğrenciye iade edilir. Ücret iadesinin yapılabilmesi için, öğrencinin Üniversiteye karşı herhangi bir borcunun olmaması ve kendisine kullanım için SÜ tarafından sağlanan mal ve teçhizatı hasarsız olarak iade etmiş olması gerekir.

b) Derslerin başladığı haftayı takip eden dördüncü haftanın son gününe kadar Üniversiteden ayrılma başvurusu yapan öğrencinin, ödemekle yükümlü olduğu dönem öğrenim ücretinin %25'ini ödemesi gerekir. Öğrenci ödemekle yükümlü olduğu dönem öğrenim ücretinin %25'inden fazlasını ödemişse, fazla olan kısım öğrenciye iade edilir. Eksik kalan kısım var ise öğrenciden talep edilir. Ücret iadesinin yapılabilmesi için, öğrencinin Üniversiteye karşı herhangi bir borcunun olmaması ve kendisine kullanım için SÜ tarafından sağlanan mal ve teçhizatı hasarsız olarak iade etmiş olması gerekir. Bu tarihten sonra yapılan başvurularda ücret iadesi mümkün değildir. Bu aşamada, ödemekle yükümlü olunan dönem öğrenim ücretinin tamamının ödenmesi gerekir. Bu maddede belirtilen tarihten sonra yapılan başvurularda ödemekle yükümlü olunan dönem öğrenim ücretinin tamamının ödenmesi gerekir.

c) Derslerin başlamasını takip eden dördüncü haftanın son iş gününe kadar Üniversiteden ayrılma başvurusu yapan öğrencinin, ilgili dönemde kayıt yaptırmış olduğu dersler dönem kaydından düşürülür. Dördüncü haftadan sonra, Üniversiteden ayrılma başvurusu yapan öğrencinin, ilgili dönemde kayıt yaptırmış olduğu dersler ve notları öğrencinin kayıtlarına geçirilir.

ç) Üniversiteden kendi isteği ile ayrılan öğrencilerin, Üniversiteye kayıt sırasında verdikleri belgelerin asıllarını alabilmeleri için kayıt sildirme işlemini tamamlamaları gerekir.

d) Üniversiteden ayrılan öğrencilere, Üniversiteye girişte alınan lise diplomasının aslı, arkasına öğrencinin Üniversiteden ayrılış tarihi ve nedenini belirten bilgiler yazıldıktan sonra, bir kopyası Üniversitedeki dosyasında saklanmak üzere iade edilir.

İzinli sayılma gerekçeleri

MADDE 24 – (1) Öğrenciler, belgelemek koşulu ile sağlık, maddi, aile, kişisel, akademik, yurtdışında eğitim, beklenmedik zorunlu olaylar gibi nedenlerle akademik yıl izni için başvurabilirler. Gözaltına alınan veya tutuklanan öğrencilerden, gözaltı ve tutukluluk halinin takipsizlik ile sonuçlanması ya da üzerine atılı suç nedeniyle beraat eden öğrenciler, bu durumları sona erdikten sonra izin başvurusu yaparak, gözaltı ve tutukluluk halinde geçen süre için, Üniversite Yönetim Kurulu kararı ile izinli sayılabilirler.

İzin süreleri

MADDE 25 – (1) TGY’de kayıtlı öğrencilere aşağıdaki koşullarda izin verilebilir:

a) İleri düzey İngilizce dersini başarı ile tamamlamış fakat ELAE’de yeterli başarıyı sağlayamamış öğrenciler dışında TGY’de öğrenim gören öğrencilere dönem izni verilmez, akademik yıl için izin verilebilir ve izin süresi en fazla bir akademik yıldır.

b) Üniversitede öğrenime başlamadan, bir yıl için izinli sayılan öğrencilerin, izin bitimini izleyen akademik yılın başında düzenlenen ELAE’ye yeni öğrencilerle birlikte girmeleri gerekir. Bu sınavlarda yeterli başarıyı gösteremeyen veya dil muafiyet belgesi sunamayan öğrenciler, TGY’ye devam edebilirler. Başarılı olanlar ise programlarına kayıt yaptırırlar.

c) TGY’de öğrenimleri sırasında izin alan öğrencilerin izin bitiminde düzenlenen ELAE’ye girmeleri veya dil muafiyet belgesi sunması gerekir. Bu sınavda yeterli başarıyı gösteremeyen veya dil muafiyet belgesi sunamayan öğrenciler, TGY’ye devam edebilirler. Başarılı olanlar ise programlarına kayıt yaptırırlar.

İzin başvurusu

MADDE 26 – (1) İzin almak isteyen öğrenciler, derslerin başlamasını takip eden dördüncü haftanın son iş gününe kadar, izin gerekçesine ilişkin belgeleri de ekleyerek bir dilekçe ile, Diller Okulu Direktörlüğüne başvururlar. Bu tarihten sonra gelen izin talepleri değerlendirmeye alınmaz. İzin talebi, Diller Okulu Kurulu tarafından yapılan inceleme ve alınan karar ile sonuçlandırılır. İzin talebinin uygun görülmesi halinde, Diller Okulu Kurulu karar tarihi izin süresinin başlangıcı olarak kabul edilir.

İzinli ayrılma

MADDE 27 – (1) Derslerin başlamasından itibaren, dördüncü haftanın son iş gününe kadar izin başvurusu yapan ve başvurusu kabul edilen öğrencinin izninin işleme konulabilmesi için söz konusu akademik dönem/yıl için ödemekle yükümlü olduğu öğrenim ücretinin %25'inin ödendiğini gösteren banka dekontunu Öğrenci Kaynakları Birimine iletmesi gerekir. Öğrencinin ödemiş olduğu ücret; ödemekle yükümlü olduğu miktardan fazla ise, fazla olan kısım öğrenciye iade edilir. İznin işleme alınabilmesi veya ücret iadesinin yapılabilmesi için, öğrencinin Üniversiteye karşı herhangi bir borcunun olmaması ve kendisine kullanım için SÜ tarafından sağlanan mal ve teçhizatı hasarsız olarak iade etmiş olması gerekir. Öğrencilerin izin aldıkları dönemler için ödemiş oldukları ücretler, sonraki dönemlere mahsup edilmez.

(2) İzni onaylanan ve mali yükümlülüğünü yerine getiren öğrencinin ilgili dönemde almış olduğu dersler dönem kaydından düşürülür.

(3) İzinli öğrencilerin, izinli oldukları sürede hangi öğrencilik haklarından ve Üniversitenin sağladığı hangi imkanlardan yararlanabileceği Üniversitece belirlenir.

İzinden dönüş

MADDE 28 – (1) Öğrenciler, izinlerinin bitimini izleyen dönemde, gerekli ücretleri ödeyerek ve ders kayıtlarını yaptırarak öğrenimlerine devam ederler.

Disiplin işlemleri

MADDE 29 – (1) Öğrencilerin disiplin iş ve işlemlerinde, 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri ve SÜ esasları uygulanır.

Burslar

MADDE 30 – (1) Öğrencilere çeşitli kaynaklardan sağlanan bursların dağıtımı, Rektör tarafından atanan bir Komite tarafından ve SÜ tarafından düzenlenen kurallara göre gerçekleştirilir.

Ücretler

MADDE 31 – (1) Yıllık ücretler, her akademik yıl için Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir. Öğrenim ücretini ve Üniversitenin olanaklarından yararlanmak için ödenmesi gereken ücretleri, her dönem başında belirlenen süreler içinde ödemeyen öğrencilerin kayıtları yapılmaz. Disiplin suçu nedeniyle Üniversiteden uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin de; ödemekle yükümlü oldukları dönem öğrenim ücretini ödemeleri gerekir. Bu öğrencilere herhangi bir ücret iadesi yapılmaz.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 32 – (1) 18/8/2004 tarihli ve 25557 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sabancı Üniversitesi Temel Geliştirme Yılı Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 33 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 34 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Sabancı Üniversitesi Rektörü yürütür.