10 Aralık 2012  PAZARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 28493

YÖNETMELİK

İstanbul Ticaret Üniversitesinden:

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ

EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 18/12/2008 tarihli ve 27084 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İstanbul Ticaret Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c) ve (ç) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Enstitü: İstanbul Ticaret Üniversitesine bağlı olarak lisansüstü eğitim-öğretim yapan Enstitüleri,

b) İlgili başkanlık: Enstitüler bünyesindeki anabilim dalı başkanlıklarını,

c) İlgili kurul: Enstitüler bünyesindeki ana bilim dalı başkanlarından oluşan kurulu,

ç) İlgili Yönetim Kurulu: Enstitülerin yönetim kurullarını,”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(4) Her dönemin öğrencilik kayıt ücreti, akademik takvimde belirtilen süre içinde ödenir. Eğitim-öğretim ücretini ilan edilen tarihlerde ödemeyen öğrencilerin kaydı yapılmaz ve yenilenmez. Bu öğrenciler öğrencilik haklarından yararlanamaz.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrası ile altıncı fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Anabilim dalları, her dönemin sonunda, bir sonraki dönemde açılacak yüksek lisans programlarını, yabancı dil dâhil her programın gerektirdiği başvuru ve kabul koşullarını öneri olarak belirler. Öneriler, ilgili kurul tarafından değerlendirilerek karara bağlanır ve süresi içinde Senatoya sunulmak üzere Rektörlüğe bildirilir.”

“c) Tezli yüksek lisans programları için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Akademik Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)’ndan başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan almış olması gerekir. Tezsiz yüksek lisans programları için ALES şartı ve ALES taban puanı Senato tarafından belirlenir.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin altıncı fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“d) ÖSYM tarafından yapılan Üniversitelerarası Yabancı Dil Sınavından (ÜDS) başvurduğu program alanında en az 55 standart puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puan eşdeğeri bir puan alınmış olması gerekir.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 9 – (1) Yüksek lisans ve doktora programlarında, nitelikleri aşağıda belirtilen adayların eksikliklerini gidermek amacıyla bilimsel hazırlık programı uygulanabilir:

a) Lisans derecesini başvurdukları yüksek lisans veya doktora programından farklı alanlarda almış olan adaylar,

b) Lisans derecesini başvurdukları yükseköğretim kurumu dışındaki yükseköğretim kurumlarından almış olan yüksek lisans programı adayları,

c) Lisans veya yüksek lisans derecelerini başvurdukları yükseköğretim kurumu dışındaki yükseköğretim kurumlarından almış olan doktora programı adayları,

ç) Lisans ve yüksek lisans derecesini başvurdukları doktora programından farklı alanda almış olan adaylar.

(2) Bilimsel hazırlık programında; lisans, lisansüstü veya hem lisans hem de lisansüstü programlardan dersler seçilebilir. Bilimsel hazırlık programında alınması zorunlu lisans ya da lisansüstü dersleri, ilgili lisansüstü programını tamamlamak için gerekli görülen derslerin yerine geçemez. Ancak bilimsel hazırlık programındaki bir öğrenci bilimsel hazırlık derslerinin yanı sıra ilgili enstitü ana bilim dalı başkanlığının önerisi ve ilgili yönetim kurulu onayı ile lisansüstü programa yönelik dersler de alabilir.

(3) Bilimsel hazırlık programı ile ilgili devam, sınavlar, ders notları, derslerden başarılı sayılma koşulları, ders tekrarı ve diğer esaslar senato tarafından belirlenir.

(4) Bilimsel hazırlık programında geçirilecek süre en çok iki dönemdir. İki dönem içinde derslerin tamamından başarılı olamayan öğrenci, ilgili döneme ait öğrenim ücretlerini ödemek koşulu ile öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilir.

(5) Adayın mezun olduğu lisans programı, müracaat edilen yüksek lisans programı ile aynı türden puanla öğrenci alan bir program değil ise, bilimsel hazırlık programına kabul edilecek öğrenciler için aranacak lisans mezuniyet türü ve diğer kriterler, ana bilim dalı başkanlarından gelen öneriler doğrultusunda Enstitülerin ilgili kurulunda karara bağlanır.

(6) Öğrencinin alacağı bilimsel hazırlık dersleri öğrencinin mezun olduğu lisans veya yüksek lisans programından aldığı ders çizelgesine bakılarak, ilgili başkanlık ve/veya ilgili başkanlıkça görevlendirilmiş danışman tarafından belirlenir ve ilgili yönetim kurulunca onaylanır.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci, ikinci ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Bir yükseköğretim kurumu mezunu olup, daha önce disiplin cezası almış olması nedeniyle herhangi bir lisansüstü programından ilişiği kesilmemiş olan ve belirli bir konuda bilgisini arttırmak isteyenler, ilgili anabilim dalı başkanlığının önerisi ve ilgili enstitü yönetim kurulu kararı ile belirlenen lisansüstü derslere özel öğrenci olarak kabul edilebilir. Bu öğrencilerde ALES puanı aranmaz. Özel öğrenci statüsünde ders alanlar, öğrencilik haklarından yararlanamaz. Özel öğrencilerin, bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde yer alan eğitim-öğretim ücretini ödemeleri gerekir. Özel öğrencilere uygulanacak kabul şartları ilgili kurulca belirlenir.

(2) Özel öğrencilerin alacağı derslerin toplam sayısı lisansüstü programındaki derslerin %50’sini aşamaz.

(4) Bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinde belirtilen esaslar dâhilinde, ALES sınavında geçerli puanı alarak başarılı olduğu sınav tarihini takip eden dönemde ilgili enstitünün herhangi bir lisansüstü programına kayıt hakkını elde eden özel öğrencilerin muaf tutulacakları ders sayısı, lisansüstü eğitimde almak zorunda oldukları derslerin %50’sini aşamaz ve söz konusu derslerin son iki takvim yılı içinde alınmış olmaları zorunludur.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Üniversitedeki veya başka bir yükseköğretim kurumundaki bir yüksek lisans programından, enstitülerdeki bir yüksek lisans programına yatay geçişi kabul edilen öğrenci, kabul edildiği programda en az bir dönem ders almak ve tez/proje yapmak ve bu Yönetmeliğin 24 üncü ve 28 inci maddelerinde belirtilen süre içinde kabul edildiği programı bitirmek zorundadır. Bu süre öğrencinin dosyasında açıkça yer alır ve öğrenciye yazıyla bildirilir.

(3) Üniversitedeki veya başka bir yükseköğretim kurumundaki bir doktora programından, enstitülerdeki bir doktora programına yatay geçişi kabul edilen öğrenci, kabul edildiği programda en az bir dönem ders almak ve bu Yönetmeliğin 31 inci maddesinde belirtilen süre içinde kabul edildiği programı bitirmek zorundadır. Bu süre öğrencinin dosyasında açıkça yer alır ve öğrenciye yazıyla bildirilir.”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Kayıt yenileme, kayıt dondurma ve kayıt silme

MADDE 12 – (1) Kayıt yenileme, kayıt dondurma ve kayıt silmeye ilişkin esaslar şunlardır:

a) Öğrenciler her dönem başında, akademik takvimde belirtilen süre içinde kayıtlarını yenilemek zorundadır. Kayıt yenileme işleminin tamamlanabilmesi için öğrencilik kayıt ücretinin yatırılması zorunludur.

b) Aşağıda belirtilen nedenlerle ve ilgili yönetim kurulunca, istekte bulunan öğrencinin kaydı; öğrencilik kayıt ücretinin ödenmesi koşuluyla, bir defada en çok iki dönem için dondurulabilir:

1) Öğrencinin; üniversite hastaneleri, olmadığı takdirde diğer sağlık kuruluşlarından alınacak raporla belgelenmiş bulunan sağlıkla ilgili mazeretinin olması,

2) Daimi ikametgâhının bulunduğu mahallin tabii afete uğradığının mahallin en büyük mülki amiri tarafından verilecek bir belge ile belgelendirilmesi,

3) Belgelenmiş olmak kaydıyla anne, baba, kardeş, eş veya çocuğunun ölümü veya bunların ağır hastalığı halinde bakacak başka bir kimsenin bulunmaması,

4) Öğrencinin tutukluluk hali,

5) Kesinleşmiş bir mahkumiyet halinin veya 18/8/2012 tarihli ve 28388 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre yükseköğretim kurumundan süreli uzaklaştırma ya da çıkarma cezası dışındaki hallerin bulunması,

6) Öğrencinin yurt dışında geçici olarak eğitim programına katılması,

7) Öğrencinin; ne suretle olursa olsun askerlik tecil hakkını kaybetmesi veya tecilinin kaldırılması suretiyle askere alınması,

8) İlgili yönetim kurulunun haklı ve geçerli kabul edeceği diğer nedenlerin ortaya çıkması.

c) Yukarıda belirtilen haklı ve geçerli mazeretlerden olan öğrencilerin askere alınması durumunda, öğrenci terhis olana kadar kayıt dondurma hakkına sahiptir. Ayrıca, ilgili yönetim kurulunun haklı ve geçerli kabul edeceği diğer nedenlerin ortaya çıkması halinde, bu nedenlerin ispatı açısından aranacak belgeler ilgili yönetim kurulunca belirlenir. Bir öğrencinin kaydı iki dönemden fazla dondurulamaz. Kayıt dondurma süresi öğrenim süresinden sayılmaz.

ç) Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası alması durumunda ilgili yönetim kurulunca öğrencinin kaydı silinir.

d) İki dönem üst üste kayıt yenilemeyen öğrenci, öğrencilik haklarından yararlandırılmaz. Kayıt yenilemek istediğinde o dönemki öğrencilik kayıt ve ders ücretinin iki katını öder.”

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Yüksek lisans ve doktora programlarında okutulacak zorunlu ve seçimlik dersler ile bunların kredi saatleri, derslerin hangi dönemde açılacağı, derslere ilişkin önkoşullar, ilgili ana bilim dalı başkanlıklarının görüşleri alınarak ilgili kurulca karara bağlanır ve Senatonun kabulü ile kesinleşir.

(2) Dersler bir dönemliktir.

(3) Öğrenciler, dönem başlarında, belirlenen süre içinde danışmanlarınca onaylanan derse yazılma formu, öğrencilik kayıt ücreti ve eğitim-öğretim ücretinin yatırıldığını gösterir belge ile ilgili enstitü müdürlüğüne başvurarak derslere yazılmak zorundadır.”

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 16 – (1) Yüksek lisans ve doktora derslerinin kredi değerleri ilgili başkanlığın önerisi ve ilgili kurulun kararı ile tespit edilir.”

MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 17 – (1) Öğretim elemanları öğrencilerin başarı durumlarını, başarıyı belirleyen her türlü belge, sınav evrakı, sınav soruları ve cevap anahtarları ile birlikte dönem sonu (final) sınavını izleyen yedi gün içinde ilgili enstitü müdürlüğüne iletir. Başarı durumu listeleri öğrencilere ilan edilir. Sınav evrakı ve cevap anahtarı iki yıl süreyle ilgili enstitü tarafından saklanır. Öğrencilerin güncelleştirilmiş not durumu belgeleri, dönem final sınavlarının bittiği günü izleyen en geç yirmi gün içinde enstitü tarafından hazırlanır.

(2) Başarı sonuçlarına maddi hata yönünden itiraz edilebilir. Bu süre içinde itirazlar, başarı sonuçlarının ilanından itibaren yedi iş günü içinde, ilgili enstitü müdürlüğüne, bir dilekçe ile yapılır. İlgili öğretim elemanı, itirazda bulunan öğrencinin durumunu maddi hata yönünden yeniden değerlendirir ve kanaatini enstitü müdürlüğüne yazılı olarak bildirir. Bu değerlendirme sonucuna yapılan itiraz ilgili yönetim kurulunca sonuçlandırılır. Karar öğrenciye duyurulur.

(3) Dönem sonu ders başarı notlarıyla ilgili maddi hataların en geç ertesi dönem kayıt süresi içinde düzeltilmiş olması gerekir.”

MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci, ikinci, altıncı ve yedinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş olup, aynı maddeye aşağıdaki sekizinci fıkra eklenmiştir.

“(1) Öğrencilere, aldıkları her ders için, aşağıdaki harf notlarından biri, öğretim elemanı tarafından, dönem/dönem sonu başarı notu olarak takdir olunur.

(2) Harf notlarının sayısal eşdeğerleri aşağıda gösterilmiştir:

 

A

4.00

 A-

3.75

  B+

3.50

B

3.25

 B-

3.00

  C+

2.75

C

2.50

F

0

IA

0

 

(6) Başarısız olunan her ders için bir bütünleme sınav hakkı tanınır.

(7) Öğrenciler, genel not ortalamalarını yükseltmek amacıyla başarılı oldukları dersleri tekrarlayabilir. Bu durumda başarı notları, öğrencilerin tekrarladıkları derslerden elde ettikleri başarı notlarıdır.”

“(8) Tekrarlanan ve fazladan alınan dersler için öğrenci, ders başına belirlenen eğitim-öğretim ücretini öder.”

MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 19 – (1) Başarı notları harfleri dışında kullanılan diğer harfler aşağıdaki şekilde tanımlanır:

 

T

Transfer (Transfer): Başka bir enstitü veya üniversiteden yatay geçiş yapmış olup, ilgili yönetim kurulunca intibakı onaylanan ve not ortalamasına katılmayan dersler için verilir.

P

Geçer (Pass): Not ortalamasına katılmayan derslerden geçen öğrencilere verilir.

U

Yetersiz (Un-pass): Not ortalamasına katılmayan derslerde başarı göstermeyen öğrencilere verilir.

NC

Kredisiz (Non-credit): Mezuniyet için gerekli olan kredisiz bilimsel hazırlık dersleri için kullanılır.

ND

Diplomaya yönelik olmayan (Nondegree): Enstitülerde diploma almaya yönelik olmayan ve kredili veya kredisiz olarak alınan dersler için kullanılır.

NP

NP (Not present): Öğrencinin dönem/dönem sonu final sınavına girmediğini gösterir. Final sınavına girmeyen öğrencinin geçerli mazereti olmaması durumunda dönem/dönem sonunda (NP) notu (F) ye dönüşür.

I

Eksik (Incomplete): Bir dersten başarılı olmak için, devam hariç, öğretim elemanı tarafından dönem başında belirtilen koşulları, mazereti nedeniyle zamanında yerine getirememiş öğrencilere verilir. İzleyen dönem başına kadar telâfi edilemeyen I notu, F ye dönüşmüş olur.

IA

Devamsız (Incomplete attendance): Devam şartını yerine getirmeyen öğrencileri gösterir.

R

Tekrar (Repeat): Tekrar edilen dersleri gösterir.

X

Proje, tez ve benzeri çalışmaları sürdürmekte olan öğrencilere verilir.

W

Dersten çekilme (Withdrawal): Öğrencinin süresi içinde dersten çekilmiş olduğunu gösterir.

L

(Leave): Öğrencinin kayıt dondurmuş olduğunu gösterir.

 

MADDE 14 – Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“c) Aynı anabilim dalı altındaki tezli ve tezsiz yüksek lisans programları arasında yatay geçiş; en az bir dönemi başarı ile tamamlamış öğrencinin her dönem başında başvurusu ve ilgili yönetim kurulunun kararı ile yapılabilir. Öğrenci tezli ve tezsiz yüksek lisans programları arasında sadece bir kez geçiş başvurusu yapabilir. Geçiş başvurusu onaylanan öğrenci, yeni programının gereklerini tamamlamakla yükümlüdür.”

MADDE 15 – Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) İlgili yönetim kurulu, öğrencinin programa kaydından itibaren yüksek lisans öğrenimi için her öğrenciye bir öğretim üyesini ders danışmanı olarak tayin eder. Ders danışmanı, öğrencinin yoğunlaşmak istediği alanı belirleyerek, alacağı derslerin bu amaca uygun olarak seçilmesinde öğrenciye yardımcı olur ve her dönem başında öğrencinin alacağı dersleri onaylayarak enstitüye bildirir.”

MADDE 16 – Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 24 – (1) Tezli yüksek lisans programı; 90 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, en az yedi ders, seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Öğrenci en geç üçüncü dönemin başından itibaren, tez çalışması için, her dönem kayıt yaptırmak zorundadır. Öğrencinin lisans eğitiminde başarılı olduğu dersler yüksek lisans eğitiminde ders yüküne ve kredisine sayılmaz.

(2) Tezli yüksek lisans programını tamamlamak için azami süre altı dönemdir. Ancak öğrenci ilk iki dönemde kredi yükünü tamamlamak ve en az bir dönemini tez çalışmasında geçirmek kaydı ile üç dönemde mezun olabilir.

(3) Yüksek lisans programını azami altı dönem içinde başarı ile tamamlayamayan öğrenciler öğrenim ücretlerini ödemek koşulu ile öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilirler. Bu durumda, ders ve sınavlara katılma ile tez hazırlama hariç, öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlandırılmaksızın öğrencilik statüleri devam eder.

(4) Tezli yüksek lisans programındaki öğrenciye, ikinci dönem sonunda ilgili ana bilim dalı başkanlığının önerisi ve ilgili yönetim kurulu kararıyla tez danışmanı atanır. Tez danışmanları doktoralı öğretim elemanları arasından seçilir. Yüksek lisans tezinin niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda ikinci tez danışmanı atanabilir. Tez danışmanı ve ikinci tez danışmanı atanma ve değiştirme koşullarıyla ilgili kriterler ilgili kurul tarafından belirlenir.

(5) Öğrencinin alacağı derslerin belirlenmesi ve kayıt işlemleri tez danışmanı tarafından, tez danışmanı atanıncaya kadar ise ilgili başkanlık tarafından yürütülür.

(6) İlgili enstitü anabilim dalı başkanlığı tarafından belirlenen en az ders yükünü tamamlayan öğrencinin alacağı fazla dersler genel not ortalamasına katılmaz; ancak not çizelgesinde belirtilir.”

MADDE 17 – Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin birinci ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş olup, aynı maddeye aşağıdaki altıncı, yedinci ve sekizinci fıkralar eklenmiştir.

“(1) Tezli yüksek lisans programındaki bir öğrenci, elde ettiği sonuçları Senato tarafından hazırlanan İstanbul Ticaret Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Tez Yazım Kılavuzuna uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde savunmak zorundadır. Tez savunması için öğrencinin Enstitü Kurulu kararı ile belirlenen ulusal veya uluslararası hakemli dergilerde en az bir makalenin yayınlanması veya yayınlanacağına dair kabul belgesinin ibrazı veya ilgili alanda ulusal/uluslararası bir etkinlikte sunum şartlarını yerine getirmesi gerekir.

(5) Sınav sonunda jüri, dinleyicilere kapalı olarak, tez hakkında kabul, ret veya düzeltme kararını salt çoğunlukla verir. Jüri kararı, ilgili başkanlık tarafından en geç ertesi gün ilgili enstitüye tutanakla bildirilir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci, en geç üç ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu öğrenciler, uzatma aldıkları döneme kayıt yaptırmak zorundadır.”

“(6) Düzeltme kararı sonunda belirtilen süre içinde tezini teslim etmeyerek başarısız sayılan, savunma sınavına katılmayan ya da savunma sınavı sonunda başarısız sayılan öğrenci için ilgili yönetim kurulu kararı ile yeni bir danışman öğretim üyesi atanır ve yeni bir tez konusu belirlenir.

(7) Azami süreyi tamamlayan öğrencilerin, öğrencilik haklarından yararlandırılmaksızın tez hazırlama hakkı verilerek öğrencilik statüleri devam eder.

(8) Tez savunma sınavı sonunda başarılı bulunup mezuniyet not ortalaması şartını sağlayan öğrencinin, tez savunma sınavını takip eden en geç bir ay içinde, şekil şartları yerine getirilmiş dört adet ciltlenmiş tezi, elektronik ortamda kaydedilmiş dört adet tez CD’sini ve YÖK tarafından istenen belge ve dokümanları tamamlayarak enstitüye teslim etmesi gerekir. Aksi halde mezuniyet işlemleri yapılmaz.”

MADDE 18 – Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Derslerini ve tezini başarı ile tamamlamak kaydıyla, yüksek lisans tezinin ciltlenmiş en az dört kopyasını tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitü müdürlüğüne teslim eden ve tezi şekil yönünden uygun bulunan yüksek lisans öğrencisi ilgili yönetim kurulu kararı ile yüksek lisans derecesi almaya hak kazanır.”

MADDE 19 – Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 28 – (1) Tezsiz yüksek lisans programı 90 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az on ders ve bitirme projesinden oluşur. Öğrencinin lisans eğitiminde başarılı olduğu dersler yüksek lisans eğitiminde ders yüküne ve kredisine sayılmaz.

(2) Tezsiz yüksek lisans programını tamamlamak için azami süre altı dönemdir. Ancak öğrenci üçüncü dönemde kredi yükünü tamamlamak ve bitirme projesinden başarılı olmak kaydıyla en erken üçüncü dönem sonunda mezun olabilir.

(3) Yüksek lisans programını azami altı dönem içinde başarı ile tamamlayamayan öğrenciler öğrenim ücretlerini ödemek koşulu ile öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilirler. Bu durumda, ders ve sınavlara katılma ile bitirme projesi hazırlama hariç, öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlandırılmaksızın öğrencilik statüleri devam eder.

(4) Tezsiz yüksek lisans programlarına kayıtlı öğrenciler; derslerin en az yarısından başarılı olmaları, kayıt yenilediği son dönemde mezun olabilmesi için kalan kredi saat eşdeğerinde ders almaları ve ilgili kurulca belirlenen diğer şartları yerine getirmeleri halinde bitirme projesine de yazılma hakkını elde ederler. Öğrenciler, bitirme projesinin alındığı dönemde, bitirme projesine kayıt yaptırmak ve dönem sonunda yazılı bir bitirme projesi çalışması vermek zorundadır. Bitirme projesi alan öğrenci hazırlamakla yükümlü olduğu bitirme projesini; bitirme projesi danışmanı öğretim üyesine onaylatmak zorundadır. Danışman öğretim üyesi tarafından onaylanmamış bitirme projesi başarısız sayılır ve bitirme projesi tekrar alınır. Derslerini başarıyla tamamlayan öğrenci, projesini, ilgili anabilim dalı tarafından önerilmiş ve ilgili yönetim kurulunca onaylanmış üç kişilik bir jüri önünde sözlü olarak sunar.

(5) Bitirme projesi savunma sınavı dinleyiciye açık olarak yapılır.

(6) Belirtilen süre içinde bitirme projesini teslim etmeyerek başarısız sayılan, bitirme projesi savunma sınavına katılmayan ya da savunma sınavı sonunda başarısız sayılan öğrenci için ilgili yönetim kurulu kararı ile yeni bir danışman öğretim üyesi atanır ve yeni bir bitirme projesi konusu belirlenir.

(7) Azami süreyi tamamlayan öğrencilere, öğrencilik haklarından yararlandırılmaksızın bitirme projesi hazırlama hakkı verilerek öğrencilik statüsü devam eder.

(8) Öğrenci, ilgili danışman öğretim üyesi önerisi ve ilgili yönetim kurulu kararıyla, izlediği programın ders yüküne sayılmak üzere Üniversite dışındaki üniversitelerden yüksek lisans dersi alabilir.

(9) Bitirme projesi savunma sınavı sonunda başarılı bulunup mezuniyet not ortalaması şartını sağlayan öğrencinin, bitirme projesi savunma sınavını takip eden en geç bir ay içinde, şekil şartları yerine getirilmiş bir adet ciltlenmiş bitirme projesini ve elektronik ortamda kaydedilmiş bir adet bitirme projesi CD’sini tamamlayarak enstitüye teslim etmesi gerekir. Aksi halde mezuniyet işlemleri yapılmaz.”

MADDE 20 – Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Derslerini ve bitirme projesini başarı ile tamamlamak kaydıyla, yüksek lisans bitirme projesinin ciltlenmiş bir kopyasını bitirme projesi sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitü müdürlüğüne teslim eden ve bitirme projesi şekil yönünden uygun bulunan yüksek lisans öğrencisi ilgili yönetim kurulu kararı ile yüksek lisans derecesi almaya hak kazanır.”

MADDE 21 – Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin ikinci ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Doktora programı; yüksek lisans derecesi olan öğrenciler için 180 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az sekiz adet ders, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az 240 AKTS kredilik on altı adet ders, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur.”

“(4) Öğrencinin lisans ve yüksek lisans eğitiminde başarılı olduğu dersler doktora eğitiminde ders yüküne ve kredisine sayılmaz.”

MADDE 22 – Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 31 – (1) Doktora programını tamamlama süresi yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için azami oniki dönem, lisans derecesi ile kabul edilenler için azami ondört dönemdir. Daha kısa sürede mezun olabilecek bir öğrenciyle ilgili düzenlemeler Senato tarafından belirlenir.

(2) Doktora programı için gerekli dersleri başarıyla tamamlamanın azami süresi; yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört dönem, lisans derecesi ile kabul edilenler için altı dönemdir.

(3) Derslerini başarıyla bitiren, yeterlik sınavında başarılı bulunan ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalışmasını bu maddenin birinci bendinde belirtildiği üzere oniki dönem sonuna, lisans derecesi ile kabul edilmiş olan öğrenciler için ondört dönem sonuna kadar tamamlayamadıkları için tez sınavına giremeyen öğrencilere, ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile tezini jüri önünde savunması için her seferinde en az altı ay olmak üzere yeni süreler verilir.

(4) Azami süre sonunda kredi yükünü tamamlayamayan, yeterlik sınavı, tez izleme sınavları ve savunma sınavından başarılı olamayan öğrenciler ilgili döneme ait öğrenim ücretlerini ödemek koşulu ile öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilirler. Bu durumda, ders ve tez sınavlarına katılma ile tez hazırlama hariç, öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlandırılmaksızın öğrencilik statüleri devam eder.”

MADDE 23 – Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Enstitü anabilim dalı başkanlığı her öğrenci için tez danışmanını ve danışmanının belirleyeceği tez konusunu ilgili enstitüye önerir. Tez danışmanının önerisi Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla kesinleşir. Tez danışmanı ataması en geç üçüncü dönemin başına kadar ilgili Yönetim Kurulunca yapılır. Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda ikinci tez danışmanı atanabilir.”

MADDE 24 – Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 33 – (1) Yeterlik sınavının amacı; öğrencinin dersler ve doktora çalışmasıyla ilgili konularda derinliğine bilgi sahibi olup olmadığının sınanmasıdır. Derslerini başarı ile tamamlayan öğrencilerin yeterlik sınavları yılda iki kez yapılır.

(2) Yeterlik sınavına girmek isteyen öğrenci güz ve bahar dönemi başında akademik takvimde belirtilen tarihlerde yeterlik sınavı başvurusunu ilgili enstitüye yapar.

(3) Yeterlik sınavları, enstitü anabilim dalı başkanlığı tarafından önerilen ve ilgili yönetim kurulu tarafından onaylanan ve sürekli görev yapan beş kişilik doktora yeterlik komitesi tarafından düzenlenir ve yürütülür. Komite; farklı alanlardaki sınavları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacıyla sınav jürileri kurabilir. Doktora yeterlik komitesi en az biri Üniversite dışından ve en az doktor unvanına sahip olmak kaydı ile beş kişilik sınav jürisini teşkil eder. Komitenin görev süresi üç yıldır. Doktora yeterlik jürisi her öğrenci için enstitü yönetim kurulu kararı ile belirlenir.

(4) Zorunlu nedenlerle jüriye katılamayacak üyeler gerekçelerini yeterlik sınavından önce enstitü müdürlüğüne yazılı olarak bildirir.

(5) Doktora yeterlik sınavı, yazılı ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapılır. Sınavlardan başarılı sayılmak için her iki sınavdan da 100 üzerinden en az 70 puan almış olmak gerekir.

(6) Bu sınavlardan herhangi birinde başarısız olan öğrenci yeterlik sınavından başarısız sayılır, bir sonraki dönemde tekrar sınava alınır, aynı jüri önünde yazılı ve sözlü olmak üzere her iki sınavı da tekrarlar.

(7) İkinci defa yeterlik sınavında başarısız olan öğrenci bundan sonra gireceği her yeterlik sınavı için bir ders ücreti öder.

(8) Doktora yeterlik komitesi; yeterlik sınavını başaramayan bir öğrencinin, ders yükünü tamamlamış olsa bile, fazladan ders/dersler almasını isteyebilir.

(9) Lisans derecesi ile kabul edilmiş ve en az sekiz dersini başarı ile tamamlamış bir öğrenci ilgili yönetim kurulu kararıyla tezli yüksek lisans programına geçebilir.”

MADDE 25 – Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Tez izleme komitesinin kurulmasından sonraki dönemlerde, ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve yönetim kurulu onayı ile üyelerde değişiklik yapılabilir.”

MADDE 26 – Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 35 – (1) Doktora yeterlik sınavını başarı ile tamamlayan öğrenci; en geç altı ay içinde, yapacağı araştırmanın amacını, yönetimini ve çalışma planını kapsayan tez önerisini tez izleme komitesi önünde sözlü olarak savunur. Öğrenci, tez önerisi ile ilgili yazılı bir raporu sözlü savunmadan en az onbeş gün önce komite üyelerine dağıtır. Enstitü yönetim kurulu tarafından kabul edilmiş bir mazereti bulunmadan komiteye süresi içinde bir rapor sunmayan veya ilan edilen gün ve saatte sınava girmeyen bir öğrencinin tez önerisi reddedilmiş sayılır.

(2) Tez izleme komitesi, öğrencinin sunduğu tez önerisinin kabul veya reddedileceğine salt çoğunlukla karar verir. Bu karar, enstitü anabilim dalı başkanlığınca tez önerisini izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir. Tez önerisinin kabul edilmesi durumunda tez konusu enstitü yönetim kurulu kararı ile onaylanır.

(3) Tez önerisi reddedilen öğrenci yeni bir danışman ve tez konusu seçme hakkına sahiptir. Böyle bir durumda yeni bir tez izleme komitesi atanabilir. Programa aynı danışmanla devam etmek isteyen bir öğrenci en geç üç ay içinde, danışman ve tez konusunu değiştiren bir öğrenci ise en geç altı ay içinde tekrar tez önerisi sunar.

(4) Tez önerisi kabul edilen öğrenci için tez izleme komitesi, Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralık ayları arasında birer kere olmak üzere yılda iki kez toplanır. İki izleme sınavı arasında en az dört ay süre olması gerekir. Öğrenci, toplantı tarihinden en az bir ay önce komite üyelerine yazılı bir rapor sunar. Bu raporda o ana kadar yapılan çalışmaların özeti ve bir yıl sonraki dönemde yapılacak çalışma planı belirtilir. Öğrencinin tez çalışması, komite tarafından başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir.

(5) Enstitü yönetim kurulu tarafından kabul edilmiş bir mazereti bulunmadan tez izleme komitesine süresi içinde rapor sunmayan veya ilan edilen gün ve saatte sınava girmeyen öğrencinin tez izleme sınavı başarısız sayılır.

(6) Tez izleme sınavına katılarak veya mazeretsiz olarak tez izleme sınavına katılmayarak üst üste iki kez başarısız bulunan öğrenci için enstitü ana bilim dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile yeni bir danışman ve/veya tez izleme komitesi atanır.

(7) Tez konusu kabul edilen ancak takip eden tez izleme sınavları sonucunda, tez konusu değişikliğinin söz konusu olduğu hallerde, komite konuya ilişkin bir rapor hazırlar ve enstitüye sunar. Komite üyelerinin imzalarını taşıyan rapor, enstitü yönetim kurulu tarafından incelenir ve tez konusu değişikliği enstitü yönetim kurulu kararı ile uygun görüldüğü takdirde, öğrenci en geç altı ay içerisinde tez önerisi savunma sınavına girer.

(8) Başarısızlıktan dolayı danışmanı ve/veya tez izleme komitesi değişen veya tez izleme komitesi tarafından tez konusu değiştirilen öğrenci yeni tez önerisi sınavına ve en az üç tez izleme sınavına girmek ve başarılı olmak zorundadır.”

MADDE 27 – Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 36 – (1) Doktora programındaki bir öğrenci, doktora tezini Senato tarafından hazırlanan tez yazım kılavuzuna uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Tez savunması için öğrenci tarafından enstitü kurulu kararı ile belirlenen uluslararası hakemli dergilerde bir makalenin yayınlanması veya yayınlanacağına dair kabul belgesinin ibrazı veya ilgili alanda uluslararası bir etkinlikte sunum şartlarının yerine getirilmesi gerekir.

(2) Doktora tez jürisi, ilgili enstitü anabilim dalı başkanının önerisi ve yönetim kurulu onayı ile atanır. Jüri, üçü öğrencinin tez izleme komitesinde yer alan öğretim üyeleri ve en az biri başka bir yükseköğretim kurumunun öğretim üyesi olmak üzere beş kişiden oluşur. Zorunlu nedenlerle jüriye katılamayacak üyeler katılamama gerekçelerini ilgili enstitü müdürlüğüne yazılı olarak bildirir.

(3) Jüri üyeleri, söz konusu tezin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en geç iki ay içinde toplanarak öğrenciyi tez sınavına alır. Sınav dinleyiciye açık olarak yapılır. Tez sınavı, tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur.

(4) Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Bu karar, enstitü anabilim dalı başkanlığınca tez sınavını izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir. Düzeltme kararının verilmesi halinde tezin düzeltilmesi için öğrenciye en fazla altı ay süre tanınır. Öğrenci sınav tarihinden en geç on beş gün önce düzeltme kararı veren jüriye tezini teslim eder. Aynı jüri önünde tezini tekrar savunur.

(5) Düzeltme kararı sonrasında belirtilen tarihte tez savunma sınavına katılmayan ya da savunma sınavında başarısız bulunan öğrenci için enstitü ana bilim dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile yeni bir danışman atanır.

(6) Azami süreyi dolduran öğrenciler öğrencilik haklarından yararlandırılmaksızın tez hazırlama hakkı verilerek öğrencilik statüleri devam eder.”

MADDE 28 – Aynı Yönetmeliğin 37 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Derslerinden ve tez sınavından başarılı olmak kaydıyla doktora tezinin ciltlenmiş en az dört kopyası ile elektronik ortamda kaydedilmiş dört kopyasını ve YÖK tarafından istenen belge ve dokümanları tamamlayarak tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitüye teslim eden ve tezi şekil yönünden uygun bulunan öğrenci doktora derecesi almaya hak kazanır.”

MADDE 29 – Aynı Yönetmeliğe 39 uncu maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 39/A maddesi eklenmiştir.

“Tebligat

MADDE 39/A – (1) Eğitim-öğretim, sınavlar ve benzeri konularla ilgili enstitü tarafından yapılan ilanlar öğrencinin şahsına yapılmış sayılır. Öğrenci hakkındaki diğer bireysel işlemler, ilk kayıtta öğrenci tarafından yazılı olarak beyan edilen veya daha sonra yazılı bildirimle değiştirilen posta ve elektronik posta adresine yollanmak sureti ile tebliğ edilir.”

MADDE 30 – Aynı Yönetmeliğin 40 ıncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 40 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; Üniversitelerarası Kurul tarafından çıkarılan, 1/7/1996 tarihli ve 22683 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği, Yükseköğretim Kurulu tarafından çıkarılan 3/3/1983 tarihli ve 17976 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisansüstü Eğitim Öğretim Enstitülerinin Teşkilat ve İşleyiş Yönetmeliği ve 22/6/2011 tarihli ve 27972 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İstanbul Ticaret Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri ile Yükseköğretim Kurulu, Senato ve ilgili yönetim kurulu kararları uygulanır.”

MADDE 31 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 32 – Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

18/12/2008

27084

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

1-

22/7/2009

27296

2-

9/2/2010

27488