11 Aralık 2012  SALI

Resmî Gazete

Sayı : 28494

YÖNETMELİK

İzmir Üniversitesinden:

İZMİR ÜNİVERSİTESİ İZMİR KENT ARAŞTIRMALARI UYGULAMA VE

ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; İzmir Üniversitesine bağlı olarak kurulan İzmir Üniversitesi İzmir Kent Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarını, faaliyet alanlarını, yönetim organlarını, yönetim organlarının görevlerini ve çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; İzmir Üniversitesi İzmir Kent Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, çalışma konularına, faaliyetlerine, yönetim organlarına ve bu organların görevlerine ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim  Kanununun  7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez: İzmir Üniversitesi İzmir Kent Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: İzmir Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: İzmir Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amacı

MADDE 5 – (1) Merkezin amacı, İzmir İli öncelikli olmak üzere Ege Bölgesinde, kent yaşamının ekonomik, sosyal, siyasi ve kültürel boyutlarına ilişkin olayları, süreçleri, yapıları, politikaları ve pratik uygulamaları çok disiplinli bir perspektifle ve tarihselliği içinde inceleyerek bilgi üretmek ve üretilen bilgileri akademik dünyanın ve toplumun hizmetine sunmak; bu bağlamda, İzmir ve Ege Bölgesine dış ülkelerden ve ülke içinden göçleri, göç ile gelenlerin ekonomik, sosyal ve kültürel uyum süreçlerini, kimlik kurgulamalarını ve bunların dinamiklerini bilimsel olarak incelemeye önem vermek; kent araştırmaları ve sosyal bilimler alanında gerek Üniversitenin gerekse bölgedeki diğer üniversitelerin lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına katkıda bulunmaktır.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6 – (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Akademik araştırma projeleri geliştirmek ve uygulamak.

b) Ülke içindeki ve dışındaki üniversiteler ile işbirliği yapmak, ortak akademik araştırma projeleri geliştirmek ve uygulamak.

c) Ulusal ve uluslararası konferans, sempozyum ve çalışma atölyeleri düzenlemek.

ç) Ülke içinde ve dışında yayın yapmak ve yayınları desteklemek.

d) Üniversitenin ilgili fakülte ve bölümleri ile lisans, yüksek lisans ve doktora programları düzeyinde işbirliği yapmak.

e) Merkezin ilgi alanına giren konularda, yerel ve ulusal kamu kurumları ve özel kuruluşlar ile iletişim kurmak ve işbirliği yapmak.

f) Kamu kurumlarına ve özel kuruluşlara, toplumsal faydası olan araştırma projeleri ve kısa vadeli eğitim programları hazırlamak, bu proje ve programları uygulamak ve sonuçlarını izlemek.

g) Kent yaşamının güncel kültürel ve sosyal konularına ilişkin bireysel ve toplumsal algıları bilgi ile beslemeyi amaçlayan etkinliklerde bulunmak.

ğ) Kent yönetim ve planlama projeleri geliştirmek.

h) Kamu, özel sektör ve uluslararası kuruluş ve kişilere, ihtiyaç duydukları alanlarda eğitim programları planlamak, projeler hazırlamak, ulusal ve uluslar arası düzeyde kurslar, seminerler, konferanslar düzenlemek ve danışmanlık hizmetleri sunmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8 – (1) Müdür, Merkezin çalışma alanı ile ilgili Üniversite öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilir. Görev süresi biten Müdür yeniden görevlendirilebilir.

(2) Müdürün önerisi ile Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere Üniversite öğretim elemanları arasından en çok iki kişi, üç yıl için Rektör tarafından müdür yardımcısı olarak görevlendirilir.

(3) Müdür görevi başında bulunmadığı zamanlarda yardımcılarından birini vekil bırakır. Bu vekâlet altı aydan fazla olamaz. Müdürün görevi sona erdiğinde müdür yardımcılarının da görevi sona erer.

Müdürün görevleri

MADDE 9 – (1) Müdür, Merkezin amaçları doğrultusunda çalışmaların düzenli bir şekilde yürütülmesinden, Merkezin tüm etkinliklerinin gözetim ve denetiminden ve bu konularda gerekli önlemlerin alınmasından Rektöre karşı birinci derecede sorumludur. Merkezi temsil eden Müdürün görevleri; Yönetim Kuruluna başkanlık etmek, Merkez çalışmalarının gerektirdiği görevlendirmeleri yapmak, her öğretim yılı sonunda ve istenildiğinde Merkezin genel durumu ve işleyişi hakkındaki raporunu Yönetim Kurulunun görüşünü de aldıktan sonra Rektöre sunmaktır.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu, Müdürün başkanlığında, Müdürün belirleyeceği bir müdür yardımcısı ile Merkezin çalışma alanı ile ilgili Üniversite öğretim üyeleri arasından Üniversite Yönetim Kurulunca önerilen ve Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilen beş üye olmak üzere toplam yedi üyeden oluşur. Görev süresi biten üye yeniden   görevlendirilebilir. Herhangi bir nedenle görevinden ayrılan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni bir üye görevlendirilir.

(2) Yönetim Kurulu; Merkezin eğitim, öğretim bilimsel araştırma danışmanlık ve yayın faaliyetleri ile bu faaliyetlerle ilgili esasları kararlaştırır. Yönetim Kurulu ayda en az bir defa ve gerektiğinde Müdürün çağrısı üzerine toplanır. Yönetim Kurulu salt çoğunlukla toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin amacıyla ilgili konularda, Merkezin çalışmalarıyla ilgili plan ve programların hazırlanmasını ve uygulanmasını sağlamak.

b) Merkezin amacıyla ilgili konularda, Merkezin yatırım ve plan tasarısını hazırlamak ve onaylamak üzere Rektöre sunmak.

c) Merkezin amacıyla ilgili konularda, Merkez elemanlarının; eğitim, uygulama, araştırma, danışmanlık ve yayım konularındaki isteklerini değerlendirip karara bağlamak.

ç) Gerekli hallerde, Merkezin amacıyla ilgili konular ile ilgili geçici çalışma grupları kurmak ve bunların görevlerini düzenlemek.

d) Merkezin amacıyla ilgili konularda, yurt içi ve yurt dışındaki kamu ve özel kuruluşlar ile ortaklaşa yürütülecek çalışmaların temel ilke, esas ve usullerini tespit etmek.

e) Müdürün, Merkezin yönetimi ile ilgili getireceği bütün işleri değerlendirerek karara bağlamak.

f) Merkezin çalışmalarının verimini artırmak ve düzeyini yükseltmek amacıyla yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerde çalışan akademisyenlerden oluşan bir akademik tavsiye kurulu kurulmasını karara bağlamak.

Danışma Kurulu

MADDE 12 – (1) Danışma Kurulu; Müdür, Üniversitede görev yapan öğretim elemanları ve istekleri halinde Merkezin çalışmaları ile ilgili kamu ve özel kuruluşların temsilcileri arasından, Müdür tarafından önerilen ve Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilen temsilcilerden oluşur. Danışma Kurulu, Müdür dışında en az dört, en fazla on üyeden oluşur. Görev süresi bitmeden görevlerinden ayrılan üyelerin yerine kalan süreyi tamamlamak için aynı yöntemle yenileri görevlendirilir. Görev süresi biten üye tekrar görevlendirilebilir. Merkezin faaliyetleri hakkında istişari nitelikte görüş bildiren Danışma Kuruluna Müdür başkanlık eder. Müdür yardımcısı, Danışma Kurulunun doğal üyesidir. Danışma Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine yılda en az bir defa toplanır. Danışma Kurulunda salt çoğunluk koşulu aranmaz. Danışma Kurulu Merkez bünyesinde yapılan faaliyetlerle ilgili bilgi alır ve yıllık çalışma planını görüşür.

(2) Danışma Kurulunun görevi: Merkezin amacı ve faaliyetleri ile ilgili olarak Yönetim Kurulunun ihtiyaç duyduğu konularda değerlendirmede bulunmak, görüş ve öneri bildirmektir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 13 – (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından   karşılanır.

Yürürlük

MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini İzmir Üniversitesi Rektörü yürütür.