19 Aralık 2012  ÇARŞAMBA

Resmî Gazete

Sayı : 28502

YÖNETMELİK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:

TÜRK GIDA KODEKSİ BULAŞANLAR YÖNETMELİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 29/12/2011 tarihli ve 28157 sayılı 3 üncü mükerrer Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliğinin, EK-1, Bölüm 2. Mikotoksinler başlıklı listesinin 2.2.2. ve 2.2.11. satırları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve Bölüme 2.2.12. satırından sonra gelmek üzere 2.2.13. satırı eklenmiştir.

2.2.2.

İşlenmemiş tahıldan elde edilen tüm ürünler

(Doğrudan insan tüketimine sunulan tahıllar ve işlenmiş tahıl ürünleri dahil)

(2.2.9., 2.2.10. ve 2.2.13. satırında belirtilenler hariç)

3,0

 

2.2.11.

Baharat (Kurutulmuş baharat dahil)

 

¾      Karabiber (Piper spp.)

(Bunların meyveleri, akbiber ve karabiber dahil)

¾      Hintcevizi/Muskat (Myristica fragrans)

¾      Zencefil (Zingiber officinale)

¾      Zerdeçal (Curcuma longa)

15,0

 

¾      Kırmızıbiber (Capsicum spp.)

       (Bunların kurutulmuş meyveleri, tüm ve öğütülmüş halleri dahil)

15,0

¾                  Bu satırda belirtilen baharatın bir tanesini içeren karışım baharat

15,0

2.2.13.

Buğday gluteni (Tüketiciye doğrudan satılmayan)

8,0

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin EK-1, Bölüm 3. Ağır Metaller listesinde yer alan 3.1.1., 3.1.3. ve 3.1.4. satırları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

3.1.1.

Çiğ süt (8), ısıl işlem görmüş süt ve süt bazlı ürünlerin üretiminde kullanılan süt

0,020

3.1.3.

Sığır, koyun, domuz ve kanatlı eti (8)

(3.1.4. satırında belirtilenler hariç)

0,10

3.1.4.

Sığır, koyun, domuz ve kanatlıların yenilebilir sakatatları (8)

0,50

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin EK-1, Bölüm 5. Dioksinler ve PCB’ler(31) listesinde yer alan 5.10. satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

5.10.

Aşağıdaki hayvanlardan elde edilen katı yağlar

¾      - Sığır türü hayvanlar ve koyun, keçi

¾      - Kanatlı hayvanlar

¾      - Domuz

 

 

 

2,5 pg/g yağ

 1,75 pg/g yağ

1,0 pg/g yağ

 

 

 

4,0 pg/g yağ

3,0 pg/g yağ

  1,25 pg/g yağ

 

 

 

40 ng/g yağ

40 ng/g yağ

40 ng/g yağ

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin EK-1’inde yer alan 7. Erusik asit bölümünden sonra gelmek üzere aşağıdaki Bölüm 8. Melamin ve yapısal analogları eklenmiştir.

 

Bölüm 8. Melamin ve yapısal analogları

Gıda (1)

Maksimum limit

(mg/kg)

8.1.

Melamin

 

8.1.1.

Gıda (41) (Bebek formülleri ve devam formülleri hariç)

2,5

8.1.2.

Bebek formülleri ve devam formüllerinin toz halde olanları

1,0

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin EK-1’inde yer alan 31 inci ve 33 üncü dipnotlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve EK’e aşağıdaki dipnot eklenmiştir.

 

(31) Dioksinler; poliklorlu dibenzo-para-dioksinler (PCDDs) ve poliklorlu dibenzofuranların (PCDFs) toplamıdır. Dioksinler ve dioksin benzeri PCB’lerin toplamı ise; PCDDs, PCDFs ve dioksin benzeri PCB’lerin toplamıdır. Her bileşiğin toksik eşdeğerlik miktarlarının (TEQ) ayrı ayrı hesaplanmasında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından bildirilmiş olan WHO-toksik eşdeğerlik faktörleri (WHO-TEFs) kullanılır.

 

Benzer ya da aynı türden /çeşitlerden biri

TEF değeri

Benzer ya da aynı türden

/çeşitlerden biri

TEF değeri

Dibenzo-p-dioksinler (PCDD’ler)

2,3,7,8-TCDD

1,2,3,7,8-PeCDD

1,2,3,4,7,8-HxCDD

1,2,3,6,7,8-HxCDD

1,2,3,7,8,9-HxCDD

1,2,3,4,6,7,8-HpCDD

OCDD

 

 

1

1

0,1

0,1

0,1

0,01

0,0003

Dioksin benzeri PCB’ler: Non-orto PCB’ler + Mono-orto PCB’ler

 

Non-orto PCB’ler

PCB 77

PCB 81

PCB 126

PCB 169

 

 

 

 

 

0,0001

0,0003

0,1

0,03

Dibenzofuranlar (PCDF’ler)

2,3,7,8- TCDF

1,2,3,7,8-PeCDF

2,3,4,7,8-PeCDF

1,2,3,4,7,8-HxCDF

1,2,3,6,7,8-HxCDF

1,2,3,7,8,9-HxCDF

2,3,4,6,7,8-HxCDF

1,2,3,4,6,7,8-HpCDF

1,2,3,4,7,8,9-HpCDF

OCDF

 

 

0,1

0,03

0,3

0,1

0,1

0,1

0,1

0,01

0,01

0,0003

 

Mono-orto PCB’ler

PCB 105

PCB 114

PCB 118

PCB 123

PCB 156

PCB 157

PCB 167

PCB 189

 

 

 

0,00003

0,00003

0,00003

0,00003

0,00003

0,00003

0,00003

0,00003

Kısaltmalar:T; Tetra/Dört, Pe; Penta/Beş, Hx; Hexa/Altı, O; Octa/Yedi,

                   CDD; Klorodibenzodioksin, CDF; Klorodibenzofuran, CB; Klorobifenil

(33) Maksimum limit, yağ içeriği % 2’den daha az olan gıdalar için uygulanmaz. Bu gıdalar için, maksimum limit = o gıda için yağ üzerinden verilen maksimum limit x 0,02 formülü kullanılarak hesaplanır.

(41) Bu maksimum limit, melamin değeri 2,5 mg/kg’ı aşan ve cyromazine kullanımına izin verilen gıdalara uygulanmaz. Bu gıdalarda melamin değeri cyromazine için izin verilen MRL’i aşamaz.

 

MADDE 6 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 7 – Bu Yönetmelik hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

29/12/2011

28157 (3. Mükerrer)