19 Aralýk 2012  ÇARÞAMBA

Resmî Gazete

Sayý : 28502

YÖNETMELÝK

Bahçeþehir Üniversitesinden:

BAHÇEÞEHÝR ÜNÝVERSÝTESÝ STRATEJÝK ARAÞTIRMALAR UYGULAMA

VE ARAÞTIRMA MERKEZÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Bahçeþehir Üniversitesine baðlý olarak kurulan Stratejik Araþtýrmalar Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin görevlerine, organlarýna ve yönetimine iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Bahçeþehir Üniversitesi Stratejik Araþtýrmalar Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendine ve  14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danýþma Kurulu: Merkezin Danýþma Kurulunu,

b) Merkez: Bahçeþehir Üniversitesi Stratejik Araþtýrmalar Uygulama ve Araþtýrma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Bahçeþehir Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Bahçeþehir Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Merkezin Amacý ve Görevleri

Merkezin amacý

MADDE 5 (1) Merkezin amacý þunlardýr:

a) Dünyadaki güç merkez ve odaklarýnýn Türkiye ve Türkiyenin bulunduðu bölgeye yönelik dýþ politikalarý ile güvenlik/tehdit algýlamalarýný analiz etmek.

b) Balkanlar, Doðu Akdeniz, Karadeniz, Ege, Ortadoðu, Kafkaslar, Orta ve Uzak Asyada yaþanmakta olan siyasi ve sosyoekonomik sorunlarý analiz ederek geleceðe dönük öngörüler üretmek ve bu öngörülere dayalý senaryolarýn ulusal ve uluslararasý düzlemde tartýþýlmasýný saðlayarak önerici/yönlendirici iþlevler üstlenmek.

c) Küreselleþmenin  eþliðinde  taþýdýðý/taþýyacaðý  sorunlarýn  saptamasý  ve Türkiye temelinde etkisizleþtirilmesi/olumsuzluklarýn giderilmesine yönelik araþtýrmalar yapmak, bu araþtýrmalarý karar alýcýlara ulaþtýrmak.

ç) Global tehdit kaynak ve algýlamalarý ile ilgili araþtýrmalar yapmak, yeni tehditlerin Türkiyeye etki ve etkileþimlerini irdelemek, analiz etmek ve etkisizleþtirme senaryolarý üretmek.

d) Küresel temeldeki iklim deðiþikliklerinin dayatacaðý yeni jeostratejik algýlamalarý; Türkiye, yakýn ve uzak çevre açýsýndan geleceðe dönük irdeleyerek senaryolar üretmek ve bu senaryolarý tartýþma ortamýna taþýmak.

e) Petrostrateji, hidrostrateji,  tüketilebilir enerji  kaynaklarý ve  madenlerin sürdürülebilir refah adýna optimal kullaným yöntemleri, siber terör, siber istihbarat, nanoteknoloji, psikolojik harekat ve uygulamadaki yeni savaþ yöntemleri ile korunmaya yönelik önlemlere iliþkin teorik ve alan araþtýrma/çalýþmalarý yapmak, senaryolar üretmek, üretilecek senaryolardan tartýþma yolu ile analizlere ulaþmak, sonuç raporlarý hazýrlamak, bu raporlarýn kamuoyu ve karar alýcýlarca paylaþýlmasýný saðlamak.

f) Balkanlar, Ortadoðu, Orta ve Uzak Asya genelinde, yatýrýmcý ve giriþimcilerle baðlý bulunduklarý örgütlere yönelik alan çalýþmalarýna dayalý hedef ve risk analizleri hazýrlamak.

g) Uluslararasý terörizmin gelecekte ülkeler güvenliðinde oynayacaðý rol ve geliþen teknolojiye dayalý deðiþim süreçlerini irdelemek, analiz etmek, uyarý raporlarý (alert report) ve analiz üreterek bunlarý ulusal ve uluslararasý kuruluþlarýn yararýna sunmak.

ð) Bu amaçlarla, yerli ve yabancý stratejik araþtýrma enstitüleri, çalýþma gruplarý ile iþbirliði ve ortak çalýþmalarda bulunmak, eðitim programlarý hazýrlamak, süreli, hakemli ve özel yayýnlar/dosyalar hazýrlamak ve yapmak.

Merkezin görevleri

MADDE 6 (1) Merkezin görevleri þunlardýr:

a) Ulusal ve uluslararasý düzeyde konferans, seminer, sempozyum, kolokyum ve eðitim programlarý düzenlemek.

b) Yapýlacak araþtýrma, inceleme ve eðitici çalýþmalarýn gerçekleþtirilmesinde yerli ve yabancý kuruluþlarla iþbirliði yapmak, ortak çalýþmalar yürütmek.

c) Çalýþmalarda yerli ve yabancý uzman kiþi ve kuruluþlardan yararlanmak.

ç) Amacýna uygun yayýn faaliyetlerinde bulunmak.

d) Amacýna yönelik faaliyetler için gerekli taþýnýr ve taþýnmaz mallarý ve yayýnlarý elde etmek.

e) Amaçlarý ve görevleri hakkýnda  kamuoyunu bilgilendirmek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organlarý, Görevleri ve Personel Ýhtiyacý

Merkezin yönetim organlarý

MADDE 7 (1) Merkezin yönetim organlarý þunlardýr:

a) Müdür.

b)Yönetim Kurulu.

c) Danýþma Kurulu.

Müdür

MADDE 8 (1) Müdür; Merkezin faaliyet alaný ile ilgili yayýmlarý ve çalýþmalarý bulunan Üniversite çalýþanlarý arasýndan Rektör tarafýndan üç yýl süre ile görevlendirilir. Süresi sona eren Müdür yeniden görevlendirilebilir. Müdürün altý aydan fazla süre ile görev baþýnda bulunamamasý durumunda görevi sona erer. Müdür, çalýþmalarýnda kendisine yardýmcý olmak üzere öðretim üyeleri/görevlileri arasýndan bir kiþiyi Müdür Yardýmcýsý olarak görevlendirmek üzere Rektörün onayýna sunar. Müdür, görevi baþýnda bulunmadýðý zamanlarda Müdür Yardýmcýsýna vekalet býrakýr. Vekaletin süresi altý ayý geçemez.

Müdürün görevleri

MADDE 9 (1) Müdürün görevleri þunlardýr:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Yönetim Kurulunu toplantýya çaðýrmak, gündemi hazýrlamak, toplantýya baþkanlýk etmek.

c) Personel ihtiyacýný belirlemek, Yönetim Kurulunun görüþünü aldýktan sonra Rektörün onayýna sunmak.

ç) Merkezin çalýþma programýný hazýrlayýp Yönetim Kuruluna sunmak.

d) Merkezin faaliyet raporunu hazýrlamak, Yönetim Kurulunun görüþünü aldýktan sonra Rektöre sunmak.

e) Araþtýrma projelerinin düzenlenmesini, yönlendirilmesini ve denetimini saðlamak.

f) Araþtýrma ve proje çalýþma gruplarýný kurmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 (1) Yönetim Kurulu; Müdür ve Üniversite öðretim üyeleri/görevlileri arasýndan, Rektör tarafýndan üç yýl süre ile görevlendirilen beþ üyeden oluþur. Süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir. Üyeliðin herhangi bir nedenle boþalmasý halinde kalan süreyi tamamlamak üzere yeni bir üye görevlendirilir. Yönetim Kurulu, Müdür tarafýndan belirlenen tarihlerde yýlda en az dört kez toplanýr. Müdür, gerekli gördüðü hallerde veya üyelerden üçünün yazýlý talebi üzerine Yönetim Kurulunu ayrýca toplantýya çaðýrabilir. Üst üste üç kez Yönetim Kurulu toplantýsýna özürsüz katýlmayan üyenin üyeliði kendiliðinden düþer.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 (1) Yönetim Kurulunun görevleri þunlardýr:

a) Merkezin çalýþmalarýný düzenlemek.

b) Müdür tarafýndan hazýrlanan yýllýk çalýþma planýný, gündemde bulunan araþtýrma ve eðitim projelerini görüþüp karara baðlamak.

c) Merkezin çalýþmalarý için gerekli görülen çalýþma gruplarý ve komisyonlarý kurmak.

Danýþma Kurulu

MADDE 12 (1) Danýþma Kurulu; Yönetim Kurulunca Merkezin faaliyet alanlarýnda çalýþan, tecrübesi olan, gerektiðinde bilgisine baþvurulabilecek kiþiler arasýndan Rektör tarafýndan görevlendirilen en çok sekiz üyeden  oluþur.

(2) Danýþma Kurulu üyelerinin görev süresi bir yýldýr. Üyelik süresi sona erenler yeniden görevlendirilir.

(3) Danýþma Kurulu, yýlda en az bir kez olmak üzere, Müdürün daveti üzerine toplanýr.

(4) Müdür, gerektiðinde Danýþma Kurulu üyelerini düþünce ve deneyimlerinden yararlanmak, görüþlerini almak ve faaliyetleri hakkýnda bilgi vermek üzere toplantýya çaðýrabilir.

Danýþma Kurulunun görevleri

MADDE 13 (1) Danýþma Kurulunun görevleri; bu Yönetmeliðin 5 inci maddesinde belirtilen amaçlar doðrultusunda, Merkezin faaliyetlerine yönelik görüþ ve önerilerini Müdüre ve Yönetim Kuruluna sunmaktýr.

Personel ihtiyacý

MADDE 14 (1) Merkezin akademik, idari ve teknik personel ihtiyacý 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 13 üncü maddesi uyarýnca rektör tarafýndan görevlendirilecek personel tarafýndan karþýlanýr.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Son Hükümler

Yürürlük

MADDE 15 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 16 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Bahçeþehir Üniversitesi Rektörü yürütür.