19 Aralýk 2012  ÇARÞAMBA

Resmî Gazete

Sayý : 28502

YÖNETMELÝK

Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýndan:

MERA KANUNUNUN 30 UNCU MADDESÝ GEREÐÝNCE YAPILACAK

TAHSÝLATLAR ÝLE ÖDENECEK HUZUR HAKLARINA

ÝLÝÞKÝN YÖNETMELÝK

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; 25/2/1998 tarihli ve 4342 sayýlý Mera Kanununun 30 uncu maddesi uyarýnca elde edilecek gelirlerden yapýlacak tahsilata iliþkin usul ve esaslar ile ödenecek huzur haklarýný düzenlemektir.

Dayanak

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, Mera Kanununun 30 uncu maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakanlýk: Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýný,

b) Bakan: Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanýný,

c) Banka: Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðý Merkez Saymanlýk Müdürlüðü hesabýnýn bulunduðu bankayý,

ç) Genel Müdürlük: (BÜGEM) Bitkisel Üretim Genel Müdürlüðünü,

d) Genel Müdür: Bitkisel Üretim Genel Müdürünü,

e) Ýl Müdürlüðü: Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðý Ýl Müdürlüðünü,

f) Kanun: 25/2/1998 tarihli ve 4342 sayýlý Mera Kanununu,

g) Komisyon: Kanunun 6 ncý maddesi gereðince illerde oluþturulan Ýl Mera Komisyonunu,

ð) Teknik ekip: Kanunun 6 ncý maddesi gereðince illerde oluþturulan ve Komisyona baðlý olarak görev yapacak ekipleri,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Mera Gelirleri Tahsilatý ve Hesap Ýþleri

Gelir tahsilatý

MADDE 4 (1) Mera hizmetlerini karþýlamak üzere,

a) Kanununa göre otlatma amacýyla kiraya verilen mera, yaylak ve kýþlaklardan alýnacak ücretler, kiralayanlar tarafýndan doðrudan bankaya yatýrýlýr ve banka dekontu komisyona ibraz edilir.

b) Üreticilerden satýn alýnan sütün satýn alma bedelinin binde biri oranýnda, süt iþleyen kuruluþlarca yapýlacak kesinti, kesintinin yapýldýðý tarihi izleyen ayýn onbeþine kadar bankaya yatýrýlýr ve dekontun bir örneði Bakanlýða gönderilir. Ayrýca, süt iþleyen kuruluþ; aracý kuruluþlar vasýtasýyla üreticiden satýn alýnarak, kendilerine teslim edilen sütten yapýlmasý gereken binde bir kesintiyi tahsil etmek ve ayný süre içerisinde bankaya yatýrmakla yükümlüdür.

c) Yurt içinde yetiþtirilen ve satýþý yapýlan büyükbaþ ve küçükbaþ canlý hayvanlarýn satýþ bedellerinin binde biri oranýnda satýcýdan alýnacak pay;

1) Bakanlýk il ve ilçe müdürlüklerince görevlendirilecek muhasebe yetkilisi mutemetlerince tahsil edilerek, tahsilatýn yapýldýðý gün veya en geç takip eden iþ günü içerisinde bankaya yatýrýlýr.

2) Özel ve kamuya ait kesimhane ve mezbahalarda yapýlacak kesintiler komisyonlarýn belirleyeceði usul ve esaslar çerçevesinde tahsil edilerek, tahsil edildikleri tarihi izleyen ayýn onbeþine kadar bankaya yatýrýlýr ve dekontun bir örneði Bakanlýða gönderilir.

3) Hayvan satýþý yapýlan pazarlarda satýþý yapýlan hayvanlardan, yapýlacak kesintiler, belediyelerce tahsil edilerek, tahsil edildikleri tarihi izleyen ayýn onbeþine kadar bankaya yatýrýlýr ve dekontun bir örneði Bakanlýða gönderilir.

4) Borsada satýþý yapýlan canlý hayvanlardan yapýlacak kesintiler, borsa görevlileri tarafýndan kendi usulüne uygun tahsil edilerek, tahsil edildikleri tarihi izleyen ayýn onbeþine kadar bankaya yatýrýlýr ve dekontun bir örneði Bakanlýða bildirilir.

ç) Tahsis amacýnýn deðiþtirilmesi için baþvuruda bulunan gerçek ve tüzel kiþilerden, tahsis amacý deðiþtirilen meradan elde olunacak yirmi yýllýk ot geliri esas alýnarak, Komisyonca tespit edilecek ücret doðrudan bankaya yatýrýlarak dekontu komisyona ibraz edilir. Dekontun bir örneði Komisyonca Bakanlýða bildirilir. Tespit edilen ücret, tahsis amacý deðiþikliði kararý Komisyona ulaþtýðýnda peþin olarak tahsil edilir.

d) Yayla turizmi amacý ile Kanunun 20 nci maddesi çerçevesinde verilecek yapý izinlerinden Valiliklerce tespit edilecek miktarda alýnan yapý ruhsat ücretleri ile bu yerlerin yýllýk kira bedelleri, doðrudan bankaya peþin olarak yatýrýlarak, dekontu ilgili Komisyonlara ibraz edilir. Dekontun bir örneði Komisyonca Bakanlýða gönderilir.

e) Kiþi veya kurumlarca yapýlacak her türlü baðýþ ve yardýmlar doðrudan bankaya yatýrýlýr.

(2) Yatýrýlan bu tutarlar bütçeye gelir kaydedilir.

(3) Bu madde kapsamýndaki gelirleri tahsil edenler veya kesintileri yapanlar, tahsil ettikleri gelirleri veya kesintileri, bu maddede belirtilen sürelerde, bankaya yatýrýrlar.

(4) Gelirlerin tahsilatýnda, 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayýlý Amme Alacaklarýnýn Tahsil Usulü Hakkýnda Kanun hükümleri uygulanýr.

Hesap iþleri þefliði

MADDE 5 (1) Hesap Ýþleri Þefliði, merkezde Çayýr, Mera ve Yem Bitkileri Daire Baþkanlýðý bünyesinde, illerde Bitki Saðlýðý ve Bitkisel Üretim Þube Müdürlüðü bünyesinde oluþturulur ve görevleri þunlardýr:

a) Taþra Hesap Ýþleri Þefliklerinin iþ ve iþlemlerini takip etmek.

b) Kanunun 30 uncu maddesi ile ilgili gelirleri izlemek.

c) Yýllara göre ihtiyaç olacak ödemelere ait ödenek taleplerini hazýrlamak.

ç) Ödeme emri belgelerinin, ilgili mevzuata uygun olarak hazýrlanmasýný saðlamak.

Huzur hakký ve harcýrah ödemeleri

MADDE 6 (1) Komisyon üyeleri ile teknik ekipte görevlendirilenlere, toplantýlara fiilen katýlmalarý þartýyla ayda ikiden fazla olmamak üzere huzur hakký ödenir.

(2) Toplantý baþýna ödenecek huzur hakkýnýn hesaplanmasýnda, (1000) gösterge rakamýnýn memur aylýk katsayýsý ile çarpýmý sonucunda bulunacak miktar esas alýnýr.

(3) Huzur hakký ödemelerinden gelir vergisi ve damga vergisi kesilir.

(4) Harcýrah ödemeleri; 6245 sayýlý Harcýrah Kanunu hükümlerine göre yapýlýr.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik

MADDE 7 (1) 8/5/2002 tarihli ve 24749 sayýlý Resmî Gazete'de yayýmlanan Mera Hizmetlerine Dair Özel Ödeneðin Kullanýmýna Ýliþkin Yönetmelik yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Yürürlük

MADDE 8 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 9 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakaný yürütür.