20 Aralýk 2012  PERÞEMBE

Resmî Gazete

Sayý : 28503

YÖNETMELÝK

Gediz Üniversitesinden:

GEDÝZ ÜNÝVERSÝTESÝ TÜRKÇE ÖÐRETÝMÝ UYGULAMA VE

ARAÞTIRMA MERKEZÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Gediz Üniversitesi Türkçe Öðretimi Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Gediz Üniversitesi Türkçe Öðretimi Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik; 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen:

a) Merkez (Gediz TÖMER): Gediz Üniversitesi Türkçe Öðretimi Uygulama ve Araþtýrma Merkezini,

b) Müdür: Merkezin Müdürünü,

c) Rektör: Gediz Üniversitesi Rektörünü,

ç) TDS: Türkçe Düzeyi Sertifikasýný,

d) Üniversite: Gediz Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Merkezin Amaçlarý ve Faaliyet Alanlarý

Merkezin amaçlarý

MADDE 5 (1) Merkezin amaçlarý þunlardýr:

a) Türk dilinin bütün eski ve yeni kollarýný araþtýrmak, dil öðrenme ve öðretme yöntemleri ile tekniklerini geliþtirerek bunlarý uygulamak.

b) Türkçenin ana dil ve yabancý dil olarak öðretilmesini saðlamak.

c) Türk halklarýnýn farklý coðrafyalarda oluþturduklarý dil, kültür, tarih ve edebiyat gibi alanlardaki eserlerini incelemek.

ç) Türk kültürünün çevre kültürlerle olan dil ve edebiyat iliþkilerini araþtýrmak ve bu alanda bilimsel, dilsel, kültürel ve sanatsal etkinliklerde bulunmak.

Merkezin faaliyet alanlarý

MADDE 6 (1) Merkezin faaliyet alanlarý þunlardýr:

a) Yurt içinde ve yurt dýþýnda Türkçeyi ve yabancý dilleri öðretmek, Türkiyeyi ve Türk Kültürünü tanýtmak amacýyla ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak birimler oluþturmak.

b) Türkiyede öðrenim görmek isteyen yabancý öðrenciler için gerekli olan Türkçe kurslar düzenlemek, Türkçe dil bilgisinin, üniversite eðitimini devam ettirebilecek yeterlikte olup olmadýðýný sýnav yaparak tespit etmek ve onlara TDS vermek.

c) Kamu kurum ve kuruluþlarý tarafýndan yurt içinde ve yurt dýþýnda Türkçeyi öðretmek için görevlendirilen öðretim elemanlarý ve öðretmenler için kurslar açmak, staj yaptýrmak, görev alacaðý ülke ile ilgili tanýtýcý rehberler ve yayýmlar hazýrlamak.

ç) Ulusal veya uluslararasý yapýlan ikili anlaþmalar çerçevesinde Türkiye ile diðer ülkelerin ilgili kurum ve kuruluþlarý arasýnda ortak eðitim, öðretim, araþtýrma, uygulama ve yayýn faaliyetlerinde bulunmak; bu ülkelerden gelecek olan öðrenci, öðretmen, öðretim üyesi ve iþadamlarýna, Türkiyede bulunan büyükelçilik çalýþanlarýna, diplomatlara, özel müteþebbislere Türkiye Türkçesi kurslarý düzenlemek.

d) Türkiye Türkçesi ile birlikte Azeri, Kazak, Kýrgýz, Özbek, Türkmen Türkçesi gibi Türk lehçeleri ve diðer yabancý dillerle ilgili kurslar düzenlemek.

e) Türkiyeye gelme imkâný bulunmayan, ancak Türkçe öðrenmek isteyen ilgililere internet üzerinden uzaktan eðitim vermek suretiyle Türkiye Türkçesini öðretmek.

f) Kamu kurum ve kuruluþlarý ile iþbirliði yapmak suretiyle projeler geliþtirerek, Türkçeyi öðreten ve Türkiyeyi tanýtan film ses ve görüntülü kasetler, broþürler hazýrlamak; kitap, dergi, bülten, raporlar yayýmlamak.

g) Türkiye Türkçesi öðretimini bütün dünyada yaygýn hale getirmek ve Türkçenin sayýlý bilim dilleri arasýndaki yerini almasýna katkýda bulunmak.

ð) Yurt dýþýnda yaþayan Türklere Türkçenin ana dil olarak eðitimi ve öðretimi konusunda programlar hazýrlayýp yöntemler geliþtirmek, konu ile ilgili yurt içi ve yurt dýþýndaki kurum ve kuruluþlarla iþbirliði yapmak.

h) Türk dili öðretimini daha etkin bir hale getirebilmek için diðer dil öðretim metotlarý ile karþýlaþtýrmalý çalýþmalar yapmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organlarý ve Görevleri

Merkezin yönetim organlarý

MADDE 7 (1) Merkezin yönetim organlarý þunlardýr:

a) Müdür ve müdür yardýmcýlarý.

b) Yönetim Kurulu.

Müdür ve müdür yardýmcýlarý

MADDE 8 (1) Müdür; Merkezin faaliyet alanlarýyla ilgili çalýþmalarý bulunan, Üniversite öðretim üyeleri arasýndan üç yýl süreyle Rektör tarafýndan görevlendirilir. Süresi biten Müdür tekrar görevlendirilebilir. Müdür, Merkezi temsil eder ve Merkezde görevli öðretim elemanlarý arasýndan uygun gördüðü en fazla iki kiþiyi müdür yardýmcýsý olarak görevlendirilmek üzere Rektörün onayýna sunar. Müdür yardýmcýlarýnýn görev süresi de Müdürün görev süresi ile sýnýrlýdýr. Müdür ayný zamanda Yönetim Kurulunun baþkanýdýr.

(2) Müdür; görevi baþýnda bulunmadýðý zamanlarda yardýmcýlarýndan birini, yardýmcýsý da bulunmazsa Yönetim Kurulu üyelerinden birini vekil olarak býrakýr. Vekâlet altý aydan fazla sürerse yeni Müdür görevlendirilir.

Müdürün görevleri

MADDE 9 (1) Müdürün görevleri þunlardýr:

a) Merkez faaliyetlerinin düzenli olarak yürütülmesini saðlamak.

b) Yönetim Kuruluna baþkanlýk etmek ve alýnan kararlarý uygulamak.

c) Merkez birimleri arasýnda koordinasyonu saðlamak ve bu birimlerde görev alan her düzeydeki personel üzerinde genel gözetim ve denetim yapmak.

ç) Merkezin ödenek ve kadro ihtiyaçlarýný gerekçesi ile birlikte Rektörlüðe bildirmek.

(2) Müdür, Merkez ile ilgili bütün faaliyetlerin gözetim ve denetiminin yapýlmasýndan ve sonuçlandýrýlmasýndan Rektöre karþý birinci derecede sorumludur.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 (1) Yönetim Kurulu; Müdürün baþkanlýðýnda, Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafýndan üç yýl için görevlendirilen altý üye olmak üzere toplam yedi üyeden oluþur. Süresi biten üyeler yeniden seçilebilir. Süresi bitmeden ayrýlanlarýn veya altý aydan fazla Üniversite dýþýnda görevlendirilenlerin yerine yenileri seçilir. Yönetim Kurulu yýlda en az iki defa olmak üzere salt çoðunlukla toplanýr ve kararlar oy çokluðu ile alýnýr. Müdür gerek gördüðünde Yönetim Kurulunu toplantýya çaðýrabilir.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 (1) Yönetim Kurulunun görevleri þunlardýr:

a) Merkezin faaliyetleri ile ilgili deðerlendirmeler yapmak.

b) Eðitim-öðretim, bilimsel araþtýrma faaliyetleri, yýllýk ders müfredatý ve akademik takvim, görev verilecek öðretim elemanlarý, öðretim elemanlarý için oryantasyon programlarý konusunda karar almak.

c) Merkezin faaliyet alanlarýyla ilgili alt birimlerin açýlmasý veya kapatýlmasý, kadro ihtiyacý, ücretler ve indirimlerle ilgili karar almak ve bu kararlarý Rektörün onayýna sunmak.

ç) Çalýþma gruplarý oluþturmak veya kaldýrmak.

d) Ýlgili diðer mevzuatlarla verilen diðer görevleri yapmak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacý

MADDE 12 (1) Merkezin akademik, idari ve teknik personel ihtiyacý, 2547 sayýlý Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafýndan görevlendirilecek personel tarafýndan karþýlanýr.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 13 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; ilgili diðer mevzuat hükümleri ile Senato ve Yönetim Kurulu kararlarý uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 14 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 15 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Gediz Üniversitesi Rektörü yürütür.