20 Aralýk 2012  PERÞEMBE

Resmî Gazete

Sayý : 28503

YÖNETMELÝK

Üsküdar Üniversitesinden:

ÜSKÜDAR ÜNÝVERSÝTESÝ AÝLE UYGULAMA VE

ARAÞTIRMA MERKEZÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Üsküdar Üniversitesi Aile Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, görevlerine ve yönetimine iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Üsküdar Üniversitesi Rektörlüðüne baðlý olarak kurulan Üsküdar Üniversitesi Aile Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görev ve çalýþma þekline iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danýþma Kurulu: Merkezin Danýþma Kurulunu,

b) Merkez (AÝLEMER): Üsküdar Üniversitesi Aile Uygulama ve Araþtýrma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Üsküdar Üniversitesi Rektörünü,

d) Senato: Üsküdar Üniversitesi Senatosunu,

e) Üniversite: Üsküdar Üniversitesini,

f) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Merkezin Amaçlarý ve Faaliyet Alanlarý

Merkezin amaçlarý

MADDE 5 (1) Merkezin amaçlarý þunlardýr:

a) Uzman kiþiler tarafýndan, davranýþ saðlýðý ve bilimlerine disiplinlerarasý bir eðitim yaklaþýmý ile toplumda ailenin geliþmesi ve güçlenmesi için aile bireylerinin katýlýmcý, üretken, kendilerine yetebilmeleri ve sorun çözme kapasitelerinin geliþtirilmesi amacýyla koruyucu, önleyici, eðitici, bilgilendirici, bilinçlendirici, geliþtirici, beceri kazandýrýcý, rehberlik ve rehabilite edici hizmetler vererek geniþ kapsamlý eðitim etkinlikleri düzenlemek, eðitim programlarý sunmak ve bu yönde akademik çalýþmalar yapmak.

b) Ulusal ve sosyal politikalarla uyum içinde, ilgili kamu ve özel kuruluþlarýn ortak hedef ve çalýþmalarýyla koordinasyonu temel görüþ olarak benimsemek, bu temel görüþ çerçevesinde, aileyi çýkýþ noktasý alarak toplumun huzur ve refahýna yönelik çalýþmalarýn yönlendirici bir parçasý olmak, bu amaçla geniþ bir yelpazede projeler planlamak ve yürütmek.

c) Üniversitenin AR-GE birimi ile iþbirliði içinde, aileye yönelik yapýlmýþ ulusal ve uluslararasý çalýþmalarý incelemek. Yapýlmakta olan yerel, ulusal, global araþtýrmalardan/projelerden haberdar olmak, yürütülen projeleri izlemek, desteklemek ve iþbirliði yapmak.

ç) Kültürler arasý ve çok kültürlülük temelinde aileyi etkileyen anlaþmazlýk ve þiddet ile mücadelede biliþsel, duyuþsal ve davranýþsal yaygýn eðitim programlarý hazýrlamak ve uygulamak.

d) Deðiþen toplumsal dinamiklerle birlikte kadýn ve erkek rollerindeki algýlamalara baðlý olarak deðiþen ve/veya yitirilen aile deðerlerinin korunmasýna yönelik fedakarlýk, sadakat, güven, empati, karþýlýksýz sevgi ve benzeri gibi aileyi güçlendirici deðerler eðitimi çalýþmalarý yapmak.

e) Türkiyede aile yapýsýnýn güncel ve öncelikli ihtiyaçlarýný belirlemek. Bu amaçla bilimsel yayýn ve araþtýrmalarla veriler toplamak ve bu veriler ýþýðýnda ihtiyaca yönelik çalýþmalar yapmak. Aile yapýsýný güçlendirici bu yapýnýn fiziki, psikolojik ve sosyal saðlýðý koruyarak refahýný iyileþtirici ve bütünlüðünü sürdürücü proje, akademik araþtýrma ve klinik uygulamalar yapmak ve bu çalýþmalarý geliþtirmek, planlamak ve yürütmek için gerekli kadrolarý yetiþtirmek.

f) Aile sisteminin iþlevsel bozulmasýna dayalý sorunlar, aile bireylerinin geliþim ve yaþam kalitesinin yitirilmesine dayalý sorunlar, aile yaþam dönemine dayalý iliþki ve iletiþim sorunlarý ve aile üyelerinin psikolojik, sosyal, kültürel, çevresel ve ekonomik nedenlerden dolayý aile içi rol ve sorumluluklarýný etkili ve fonksiyonel bir biçimde yerine getirmede yaþadýklarý sorunlarý hakkýnda rehberlik, eðitim ve destek hizmetlerini teorik ve uygulamalý çalýþmalarla sunabilecek yeterliklere sahip aile danýþmanlarý yetiþtirmek.

g) Anne ile baba, karý ile koca ve çocuk ile ergen ve genç kitlelerine yönelik danýþmanlýk, eðitim ve destek hizmetleri sunmak.

ð) Aile kurumunu içinde bulunduðu sosyal, kültürel ve çevresel faktörler içinde deðerlendiren bütüncül bir anlayýþla; aile kurma niyetinde olan birey ve çiftlere, evlilik öncesi aile eðitimleri vererek güçlü ailelerin kurulmasýna yönelik rehberlik, eðitim ve destek hizmetleri vermek, aile kurumu içinde sorun yaþayan birey ve çiftlere yönelik rehberlik, eðitim ve destek hizmetleri vermek, aile kurumunu sonlandýrma kararý almýþ, boþanmýþ ya da ayrýlýk-boþanma süreci yaþayan birey ve çiftlere yönelik rehberlik, eðitim ve destek hizmetleri vermek.

h) Yukarýda öngörülen durumlar dýþýnda sorunlar yaþayan birey ve çiftlere yönelik rehberlik, eðitim ve destek hizmetleri vermek.

Merkezin faaliyet alanlarý

MADDE 6 (1) Merkezin faaliyet alanlarý þunlardýr:

a) Ulusal ve sosyal politikalarla uyum içinde ilgili kamu kurum ve kuruluþlarýnýn ortak hedef ve çalýþmalarýyla paralel, aile yapýsýný güçlendirecek sosyal politikalarý destekleyici çalýþmalarda bulunmak, bu politikalara paralel stratejik eylem planlarý uygulamak ve/veya geliþtirmek.

b) Merkezin amaçlarýna paralel olarak aile danýþmanlýðý sertifika programý gibi kurs programlarý düzenlemek.

c) Aile bireylerinin ikili iliþki dinamiklerini anlamaya ve etkili iletiþim kurmalarýna yönelik farkýndalýklarýný, bilgi ve becerilerini arttýrýcý, koruyucu, önleyici, eðitici, geliþtirici, rehberlik ve rehabilite edici eðitim ve danýþmanlýk hizmetleri vermek.

ç) Ýlgili kamu kurum ve kuruluþlarý ile iþbirliði içinde ergenlere ve eðitimcilere yönelik psikolojik danýþma ve rehberlik gibi eðitim programlarý sunmak.

d) Aile eðitimi seferberliði gibi ulusal boyutlu faaliyetler düzenlemek.

e) Evlilik öncesi eðitim ve anne ile baba eðitimi sertifika programlarý düzenlemek.

f) Ailede duygu ve deðer eðitimi üzerine kurs, seminer ve konferanslar düzenlemek.

g) Aile eðitim programlarýna ve sosyal etkinliklere profesyonel ve gönüllü toplumsal hizmet gruplarý ile ortak sosyal destek hizmetleri vermek.

ð) Aile alanýnda uluslararasý güncel ve etkin yayýnlardan yararlanarak ailelerin sosyal dinamik ve ihtiyaçlarýna paralel olarak, destekleyici eðitim programlarý düzenlemek ve danýþmanlýk hizmetleri sunmak.

h) Aile sisteminin isleyiþi ile ilgili konularý çok yönlü olarak anlama ve deðerlendirme ve ilgili konularda beceri geliþtirme gibi etkinlik programlarý düzenlemek, destek gruplarý organize etmek, belli gün ve saatlerde telefon danýþmanlýðý hizmeti vermek.

ý) Ulusal ve uluslararasý kurum ve kuruluþlarla iþbirliði içinde araþtýrma, uygulama, danýþmanlýk ve yayýn çalýþmalarý gibi etkinliklerde bulunmak ve Merkez bünyesinde yapýlan çalýþmalarý akademik yayýn, eðitim, konferans, seminer, çalýþtay yoluyla paylaþmak.

i) Ulusal ve uluslararasý düzeyde ilgili profesyonel seminer, konferans, sempozyum gibi toplantýlara katýlmak ve benzer programlarý organize etmek.

j) Toplumda aile yapýsýný güçlendirici, refahýný koruyucu ve bütünlüðünü sürdürücü fiziki, psikolojik ve sosyal saðlýðýný koruyucu proje, akademik araþtýrma, klinik uygulama çalýþmalarý yapmak; benzer çalýþmalarý yürütmek için gerekli kadrolarý yetiþtirmek.

k) Aile içi þiddetin önlenmesine yönelik araþtýrma, danýþmanlýk, eðitim ve destek hizmetleri sunarak, þiddete karþý koruyucu ve rehabilite edici programlar geliþtirmek.

l) Aile içi çatýþma ve anlaþmazlýklarýn þiddet kullanmaksýzýn yapýcý olarak çözümüne iliþkin koruyucu akademik ve uygulamalý aile çalýþmalarý yapmak.

m) Türk aile yapýsý üzerinde araþtýrma ve inceleme çalýþmalarýnda bulunmak.

n) Geleneksel ve deðiþen aile sorunlarýný kuramsal ve uygulamalý olarak çalýþmak.

o) Küresel sürecin ve medyanýn, Türk aile yapýsý üzerindeki etkilerini incelemek.

ö) Aile terapi ve danýþmanlýðýna yönelik teori ve yaklaþýmlarýn toplumumuz için sosyal ve kültürel geçerliliðini çalýþan araþtýrmalar yapmak. Bu kuramsal bilgilerin kültürümüze uygulanabilirliðini eleþtirel olarak incelemek ve varsa bu yönde araþtýrmalarca tespit edilen eksiklikleri tamamlayýcý akademik çalýþmalar yapmak.

p) Aile içinde yaþlý üyelerin sorunlarýna yönelik rehberlik, eðitim ve destek hizmetleri sunmak ayrýca; yaþlý üyelerin çekirdek ailenin çözülmesini engelleyici, koruyucu ve uzlaþtýrmacý rollerini canlandýrmak.

r) Kamuyu bilinçlendirecek yayýn faaliyetleri yapmak.

s) Canlý programlar yanýnda, ilgili bireyler için gerektiðinde eðitim ve sertifika programlarýný uzaktan eðitim yoluyla gerçekleþtirmek. Bu amaçla internet sitesi kapsamýnda bilgi verici belgeler hazýrlamak, soru ve cevap platformu saðlamak ve eðitim ve sertifika programlarýnýn tanýtýmýný yapmak.

þ) Talep edildiðinde ilgililer için teorik eðitim ve klinik hizmetlere yönelik materyal geliþtirmek; etkili aile sistemi yönetimi, aile danýþma, kriz çözümü, aile içi þiddet gibi konulara yönelik projeler hazýrlamak ve uygulamak.

t) Merkezin amaçlarý doðrultusunda, ulusal ve uluslararasý kurumlarla iþbirliði yapmak; lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde, aile konularý ile ilgili ders, seminer, konferans, sempozyum, çalýþtay ve kongreler düzenlemek ve araþtýrma projeleri hazýrlamasýný teþvik etmek.

u) Aile bireylerinin içinde geliþtikleri ve/veya iþlevlerini yerine getirdikleri aile sistemini incelerken, iliþkide bulunduklarý diðer sosyal çevreleri içinde deðerlendirmeye dayanan bir anlayýþtan bireylere, çiftlere veya ailelere sorunlarýnýn çözümüne yönelik deðiþim ve geliþimlerini saðlayýcý yöntem ve stratejileri içeren hizmetler sunmak.

ü) Aile yapýsýný geliþtirici ve güçlendirici, aile refahýný koruyucu ve bütünlüðünü sürdürücü yönde akademik ve pratik bilgiye katký amaçlý konularý sosyal, kültürel, ekonomik, hukuki ve siyasi çerçevede ele alan lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde ders, seminer ve tez çalýþmalarý yapmak.

v) Araþtýrma, eðitim, inceleme, etkinlik, proje çalýþmalarý yapmak ve desteklemek.

y) Kongre, konferans, çalýþtay, kurs, seminer gibi toplantýlar düzenlemek.

z) Toplumu aydýnlatýcý, aile ile ilgili konularda bilinçlendirme çalýþmalarý yapmak.

aa) Ýlgili konularda muhtelif yayýnlarýn tanýtým, yayým ve sponsorluðunu yapmak. Aile konusunda ilgili yerli ve yabancý kaynaklardan oluþan bir arþiv oluþturmak.

bb) Ailenin korunmasý ile ilgili sunulan sosyal hizmetler hakkýnda, ilgili kuruluþlarla iþbirliði içerisinde sosyal politika üretmek amacýyla düzenleyici iþlemleri hazýrlamak ve yürütmek. Bu amaçla, proje hazýrlama ve yürütme konusunda ihtiyaç duyulan konularda bilimsel verilerle desteklenen çalýþmalar yapmak, modeller geliþtirmek, söz konusu çalýþmalarda fiilen bulunmak.

cc) Kamu kuruluþlarý, tüzel kiþiler, sivil toplum örgütleri ve özel kiþilerden gelecek talepleri deðerlendirerek araþtýrma, proje ve danýþmanlýk hizmeti sunmak. Merkezin amacýna uygun olarak, toplumsal boyutta ve geniþ kapsamlý sosyal sorumluluk projeleri geliþtirmek.

çç) Bütüncül bir yaklaþýmla ulusal ve uluslararasý resmi ve özel kurumlar ve sivil toplum kuruluþlarýyla iþbirliði içinde, psikolojik rehberlik, sosyal destek ve eðitim programlarý sunmak.

dd) Merkez kapsamýnda Rektör ve/veya Mütevelli Heyeti tarafýndan belirlenen ya da Üsküdar Üniversitesi Yönetim Kurulu tarafýndan kararlaþtýrýlan diðer faaliyetleri gerçekleþtirmek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organlarý ve Görevleri

Merkezin yönetim organlarý

MADDE 7 (1) Merkezin yönetim organlarý þunlardýr:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danýþma Kurulu.

Müdür

MADDE 8 (1) Müdür, Rektör tarafýndan Üniversitenin öðretim elemanlarý veya Üniversite dýþýndan konusunda uzman kiþiler arasýndan üç yýl süre için görevlendirilir. Müdür tam zamanlý yönetici olarak görev yapar. Görev süresi biten Müdür yeniden görevlendirilebilir. Müdürün altý aydan fazla görevinin baþýnda bulunamayacaðý durumlarda görevi sona erer.

(2) Müdüre çalýþmalarýnda yardýmcý olmak üzere Rektör tarafýndan müdür yardýmcýlarý görevlendirilebilir. Müdürün görevi sona erdiðinde yardýmcýlarýnýn da görevi sona erer.

Müdürün görevleri 

MADDE 9 (1) Müdürün görevleri þunlardýr:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Yönetim Kurulunun aldýðý kararlarý ve çalýþma programýný uygulamak.

c) Merkezi amaçlarý doðrultusunda yönetmek.

ç) Uygulanan programlara ve faaliyetlere iliþkin koordinasyonu saðlamak.

d) Merkezin yýllýk faaliyet raporunu ve bir sonraki yýla ait çalýþma plan programýný düzenlemek ve Yönetim Kurulunun görüþünü aldýktan sonra Rektörün onayýna sunmak.

e) Yönetim Kurulu ve Danýþma Kuruluna baþkanlýk etmek.

Yönetim kurulu

MADDE 10 (1) Yönetim Kurulu; Müdür ve Üniversite öðretim elemanlarý veya konusunda uzman kiþiler arasýndan Rektör tarafýndan görevlendirilecek dört üyeden oluþur. Yönetim Kurulu toplantýlarýna Müdür baþkanlýk eder. Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi iki yýldýr. Görev süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir.

(2) Yönetim Kurulu, Müdürün daveti üzerine yýlda en az iki defa olaðan ve gerektiðinde olaðanüstü toplanarak, Müdür tarafýndan hazýrlanan gündem maddelerini görüþüp karar alýr. Yönetim Kurulu üye tam sayýsýnýn salt çoðunluðu ile toplanýr ve kararlar oy çokluðu ile alýnýr.

Yönetim kurulunun görevleri

MADDE 11 (1) Yönetim Kurulunun görevleri þunlardýr:

a) Merkezin faaliyetleriyle ilgili eðitim programlarýnýn hazýrlanmasý ve planlanmasý, katýlým koþullarýnýn belirlenmesi, eðitim verecek birimlerle gerekli koordinasyonun saðlanmasý konularýnda kararlar almak.

b) Faaliyet raporunun düzenlenmesine iliþkin esaslarý tespit etmek ve sunulan raporu deðerlendirmek.

c) Bir sonraki döneme ait çalýþma programýnýn düzenlenmesine iliþkin esaslarý tespit etmek ve sunulan raporu deðerlendirmek.

ç) Eðitim programlarý ile bu programlarýn sonunda katýlým belgesi, baþarý belgesi ve benzeri belgeleri düzenleyerek vermek.

Danýþma kurulu ve görevleri

MADDE 12 (1) Danýþma Kurulu; Üniversitenin konuyla ilgili öðretim elemanlarý ve istekleri halinde Merkezin çalýþma alanlarýna katkýda bulunabilecek kamu ve özel kurum ve kuruluþlarýn Müdür tarafýndan belirlenen ve Rektörce görevlendirilen temsilcilerinden oluþur. Danýþma Kuruluna Müdür baþkanlýk eder.

(2) Danýþma Kurulu üyelerinin görev süresi iki yýldýr. Süresi biten üye tekrar görevlendirilebilir. Danýþma Kurulu yýlda en az bir kez Müdürün çaðrýsýyla toplanýr.

(3) Danýþma Kurulu, Merkezin faaliyetleri ile ilgili olarak deðerlendirmelerde bulunur ve istiþari nitelikte görüþ bildirir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacý

MADDE 13 (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacý 2547 sayýlý Kanunun 13 üncü maddesi uyarýnca, Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafýndan görevlendirilecek personel tarafýndan karþýlanýr.

Harcama yetkilisi

MADDE 14 (1) Merkezin harcama yetkilisi Rektördür. Rektör bu yetkisini Müdüre devredebilir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 15 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diðer mevzuat hükümleri ile Senato ve Yönetim Kurulu kararlarý uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 16 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 17 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Üsküdar Üniversitesi Rektörü yürütür.