21 Aralýk 2012  CUMA

Resmî Gazete

Sayý : 28504

YÖNETMELÝK

Þifa Üniversitesinden:

ÞÝFA ÜNÝVERSÝTESÝ LÝSANSÜSTÜ EÐÝTÝM-ÖÐRETÝM VE

SINAV YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Þifa Üniversitesine baðlý bütün enstitülerde yürütülen lisansüstü eðitim, öðretim ve sýnavlar ile ilgili esaslarý düzenlemektir.

(2) Bu Yönetmelik;  Þifa Üniversitesine baðlý enstitülerde yürütülen tezli ve tezsiz yüksek lisans, doktora, sanatta yeterlik programlarýndan oluþan lisansüstü eðitim-öðretime iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

b) ALES: Akademik Personel ve Lisansüstü Eðitimi Giriþ Sýnavýný,

c) Enstitü: Þifa Üniversitesine baðlý lisansüstü eðitim-öðretim yapan enstitüleri,

ç) Enstitü Anabilim Dalý Baþkaný: Þifa Üniversitesine baðlý fakültelerdeki lisansüstü eðitim-öðretim programlarý bulunan ana bilim dalý baþkanýný,

d) Enstitü Kurulu:  Þifa Üniversitesine baðlý ilgili enstitünün enstitü kurulunu,

e) Enstitü Yönetim Kurulu: Þifa Üniversitesine baðlý ilgili enstitünün enstitü yönetim kurulunu,

f) GMAT: Uluslararasý sýnavlardan olan Graduate Management Admission Test Sýnavýný,

g) GRE: Uluslararasý sýnavlardan olan Graduate Record Examination Sýnavýný,

ð) Ýngilizce hazýrlýk programý: Þifa Üniversitesi yabancý diller bölüm baþkanlýðýnca yürütülen Ýngilizce hazýrlýk programlarýný,

h) KPDS: Kamu Personeli Yabancý Dil Bilgisi Seviye Tespit Sýnavýný,

ý) Müdür: Ýlgili enstitü müdürünü,

i) Mütevelli Heyeti: Þifa Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

j) Program: Bir anabilim/anasanat dalýna baðlý olarak açýlmýþ bulunan eðitim programýný,

k) Rektörlük/Rektör: Þifa Üniversitesi Rektörlüðünü/Rektörünü,

l) Senato: Þifa Üniversitesi Senatosunu,

m) TUS: Týpta Uzmanlýk Sýnavýný,

n) ÜDS: Üniversitelerarasý Kurul Yabancý Dil Sýnavýný

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Lisansüstü Eðitim-Öðretimle Ýlgili Esaslar

Program açmanýn yöntemi, ölçütleri ve öðrenci kabulü

MADDE 4 (1)  Her program için öðrenci kontenjaný ile adaylarýn birden fazla programa baþvurup, baþvuramayacaðý ilgili enstitü yönetim kurulu tarafýndan belirlenip Rektörlüðe önerilir. Rektörlük, öðrenci kabul edilecek lisansüstü programlarýn adlarýný ve baþvuru için gerekli belgeleri, son baþvuru tarihini ilan ederek duyurur. Söz konusu ilan her yarýyýl baþýnda öðrenci almak üzere verilebilir. Baþvuru için istenen belgelerin aslý veya enstitü tarafýndan onaylý örneði kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydýna iliþkin olarak ise adayýn beyanýna dayanýlarak iþlem yapýlýr.

(2) Yüksek lisans programýna baþvurabilmek için adayýn en az dört yýllýk bir fakülte veya eþdeðer yükseköðretim kurumu diplomasýna sahip olmasý ve  ALESten baþvurduðu programýn puan türünde minimum 55 standart puan almýþ olmasý gerekir. GRE/GMAT puanlarýyla baþvuruda bulunmak isteyen adaylarýn baþvurularýnda ise Yükseköðretim Kurulu Baþkanlýðýnýn belirlediði denklikler esas alýnýr. Üniversitelerarasý Kurulun belirledikleri dýþýnda, bir yüksek lisans programýna hangi lisans programlarýndan mezun olanlarýn baþvurabileceðini ilgili enstitünün önerisi üzerine Senato belirler.

(3) Doktora programýna baþvurabilmek için adayýn en az dört yýllýk bir fakülte veya yüksek lisans diplomasýna veya eþdeðer yükseköðretim kurumu diplomasýna sahip olmasý gerekir. Yüksek lisans derecesiyle doktora programýna baþvuracak adayýn ALESten baþvurduðu programýn puan türünde asgari 55 puan almýþ olmasý, lisans derecesinden doktora programýna baþvurabilmek için ise adayýn ALESten en az baþvurduðu programýn puan türünde 70 puan almýþ olmasý gerekir. GRE/GMAT puanlarýyla baþvuruda bulunmak isteyen adaylarýn baþvurularýnda ise Yükseköðretim Kurulu Baþkanlýðýnýn belirlediði denklikler esas alýnýr.

(4) Yüksek lisans programýna kabul edilen bir öðrenci en az bir yarýyýlý tamamladýktan sonra ayný anabilim dalýndaki doktora programýna baþvurabilir. Baþarýlý öðrenciler anabilim dalýnýn tavsiyesi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararýyla doktora programýna kabul edilebilir. Bu öðrencilerin not ortalamalarýnýn en az 3.00/4.00 olmasý gerekir. Bu öðrencilerin almýþ olduklarý derslerden hangilerinin doktora programýna sayýlacaðý Enstitü Yönetim Kurulunun kararýyla belirlenir.

(5) Temel týp bilimlerinde doktora programlarýna baþvuracak Týp Fakültesi mezunlarýnýn Týpta Uzmanlýk Sýnavýndan (TUS) en az 50 temel týp puaný veya ALESin sayýsal kýsmýndan en az 55 puan almak koþuluyla Enstitü Yönetim Kurulunca belirlenecek puanlara sahip olmasý gerekir. Temel týp puaný; TUSun temel týp bilimleri testi-1 inci bölümünden elde edilen standart puanýn 0,7; klinik týp bilimleri testinden elde edilen standart puanýn 0,3 ile çarpýlarak toplanmasý ile elde edilir.

(6) Üniversitelerarasý Kurulun belirledikleri dýþýnda, bir doktora programýna hangi lisans/yüksek lisans programlarýndan mezun olanlarýn baþvurabileceðini ilgili enstitünün önerisi üzerine Senato belirler.

(7) Lisansüstü programlara öðrenci kabulü amacýyla enstitü yönetim kurulu her program için üç asil ve bir yedek üyeden oluþan bir deðerlendirme kurulu oluþturur.

(8) Yüksek lisans programlarýna öðrenci kabulünde; lisans baþarý düzeyi, yabancý dil, mülakat ve ALES sonuçlarý deðerlendirilerek öðrenci kabul edilir. ALESte alýnan puanlar deðerlendirilirken baþvurulan programýn standart puan türü esas alýnýr. Kabul için yapýlacak deðerlendirmede adaylar aldýklarý genel baþarý notuna göre sýralanýr. Genel baþarý notu; ALESte alýnan puanýn %50si, lisans öðrenimi sýrasýnda alýnan notlarýn aðýrlýklý ortalamasýnýn %15i, mülakatta alýnan notun %20si ve Enstitü tarafýndan yapýlacak olan yabancý dil sýnavýndan en az 50 almak koþulu ile bu sýnav sonucunun %15i alýnýr ve tümünün toplamýndan oluþur.

(9) Doktora programlarýna öðrenci kabulünde; ALES puaný ile gerektiðinde lisans ve/veya yüksek lisans not ortalamasý ve mülakat sonucu deðerlendirmeye alýnýr. Bu deðerlendirmeye iliþkin hususlar ile baþvuru için adaylardan istenen diðer belgeler ve bu belgelerin baþarý notuna etkileri, asgari baþarý notu, adaylarýn girebilecekleri yabancý dil sýnavlarý ve söz konusu sýnavlarýn sonucunda adaylarda aranacak yabancý dil bilgisi asgari puaný; Üniversitelerarasý Kurul tarafýndan yayýmlanan, 1/7/1996 tarihli ve 22683 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Lisansüstü Eðitim ve Öðretim Yönetmeliði çerçevesinde, ilgili enstitü kurulunun önerisi üzerine Senato tarafýndan belirlenir ve ilanda belirtilir. Mesleki bilgi deðerlendirmesi yazýlý olarak da yapýlabilir.

(10) Bir adayýn genel baþarý notu sýralamasýnda yer alabilmesi genel baþarý notunun en az 60 olmasýna baðlýdýr. Genel baþarý notu eþit olanlarda lisans not ortalamasý yüksek olana öncelik tanýnýr.

(11) Yabancý uyruklu adaylar, Senato tarafýndan belirlenen esaslara göre kabul edilir.

(12) Enstitüde lisansüstü eðitim-öðretim ücretlidir. Öðrenim ücretleri, her akademik yýl baþlamadan önce, Mütevelli Heyeti tarafýndan tespit edilir ve kayýt/kayýt yenileme aþamasýnda ödenir. Kayýtlý olduklarý programý veya programlarý normal süresi içerisinde bitiremeyen öðrenciler öðrenim ücretlerini ödemek kaydý ile süre uzatabilirler. Burslu öðrenciler dýþýnda öðrenim ücretini ödemeyen öðrencilerin kayýtlarý yapýlmaz veya yenilenmez.

Yabancý dil sýnavý ve dil hazýrlýðý

MADDE 5 (1) Enstitüde lisansüstü program ve dersler Ýngilizce yürütülebilir.  Ýngilizce yürütülen programlar için adaylardan, baþvuru sýrasýnda, bir Ýngilizce yeterlik sýnavý belgesi sunmasý istenir. Senato, belirli programlar için Ýngilizce dýþýnda veya yanýnda bir baþka yabancý dil yeterlik koþulunu getirebilir. Senato kabul edilebilecek dil yeterlik belgelerini ve minimum niteliðini belirler.

(2) Öðrenci kabulü için aranan diðer koþullarý yerine getiren, ancak Ýngilizce dil yeterliðini istenen belgelerle belgeleyemeyen adaylara bu yeterliliði almak için bir yýl süre verilir. Bu süre içerisinde yapýlacak yeterlik sýnavlarýndan enstitünün öngördüðü Ýngilizce yeterlik belgelerini alamayan öðrencilerin enstitü ile iliþiði kesilir.

Bilimsel hazýrlýk programýna öðrenci kabulü

MADDE 6 (1) Lisansüstü programlarýnda, nitelikleri aþaðýda belirtilen adaylarýn eksikliklerini gidermek amacýyla enstitü anabilim dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayý ile bilimsel hazýrlýk programý uygulanabilir:

a) Lisans veya yüksek lisans derecesini baþvurduklarý yüksek lisans veya doktora programýndan farklý alanlarda almýþ olan adaylar,

b) Lisans veya yüksek lisans derecesini diðer yükseköðretim kurumlarýndan almýþ olan lisansüstü programý adaylarý.

(2) Bilimsel hazýrlýk programýna 4 üncü maddede belirtilen esaslara göre öðrenci kabul edilir. Bilimsel hazýrlýk programýna kabul edilecek öðrencilerin hangi bilim dallarýndan olacaðý ilgili anabilim dalý baþkanlýklarýnýn önerisi ile enstitü yönetim kurulu tarafýndan belirlenir.

(3) Bilimsel hazýrlýk programýnda alýnmasý zorunlu dersler bir alt düzeydeki program dersleri arasýndan seçilir. Bilimsel hazýrlýk programýnda alýnmasý zorunlu dersler, ilgili lisansüstü programýný tamamlamak için gerekli görülen derslerin yerine geçemez. Ancak, bilimsel hazýrlýk programýndaki bir öðrenci, bilimsel hazýrlýk derslerinin yanýsýra ilgili enstitü anabilim dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayý ile lisansüstü programa yönelik dersler de alabilir.

(4) Bu programda hangi derslerin alýnacaðý ilgili enstitü anabilim dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararý ile belirlenir. Ancak, bu programlardaki derslerin toplam kredisi iki yarýyýl için yirmidördü aþamaz.

(5) Bilimsel hazýrlýk programýnda da ders, devam, sýnav, baþarý ve benzeri konularda bu Yönetmelik hükümleri uygulanýr. Bilimsel hazýrlýk programýnda geçirilecek süre en çok bir takvim yýlýdýr. Bu süre dönem izinleri dýþýnda uzatýlamaz ve bu Yönetmelikte belirtilen lisansüstü sürelerine dahil edilmez.

(6) Bilimsel hazýrlýk programýnda alýnan derslerin kredi ve notlarý lisansüstü mezuniyet ortalamasýna katýlmaz.

(7) Bilimsel hazýrlýk programýna kaydolan yüksek lisans öðrencileri derslere devam etmek, program kapsamýnda almýþ olduðu dersleri en az DD ile baþarmýþ olmak ve en az 2,00 akademik ortalama ile baþarýlý olmak zorundadýr.

(8) Bilimsel hazýrlýk programýna kaydolan doktora programý öðrencileri, derslere devam etmek, program kapsamýnda almýþ olduðu dersleri en az CC ile baþarmýþ olmak ve en az 2,50 akademik ortalama ile baþarýlý olmak zorundadýr.

Özel öðrenci kabulü

MADDE 7 (1) Bir yükseköðretim kurumu mezunu veya öðrencisi olup belirli bir konuda bilgisini artýrmak isteyenler, ilgili enstitü anabilim dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararý ile bazý derslere özel öðrenci olarak kabul edilebilir. Özel öðrenci statüsünde ders alanlar öðrencilik haklarýndan yararlanamaz. Özel öðrenciler de ders ve sýnavlarla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmek zorundadýr. Müteakip yýlda, ilgili anabilim dalý baþkanlýðýnýn onayý ile Üniversitenin bir lisansüstü programýna girmeyi baþaran özel öðrencilerin, baþardýklarý dersler ilgili anabilim dalý baþkanýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayý ile izledikleri program için geçerli sayýlabilir. Ancak özel öðrenci olarak, lisansüstü program mezuniyet kredi sayýsýnýn en çok yarýsý alýnabilir.

(2) Özel öðrenciliðe kabul için baþvuran kiþinin öðrenim ücretini yatýrmasý gerekir. Özel öðrencilere devam ettikleri ders veya derslerin baþarý notunu belirten bir belge verilir.

Yurt içi ve yurt dýþý yükseköðretim kurumlarýna gönderilen öðrenciler

MADDE 8 (1) Üniversite ile yurt içindeki ve yurt dýþýndaki yükseköðretim kurumlarý arasýnda yapýlabilecek anlaþmalar uyarýnca, öðrenci deðiþimi çerçevesinde Üniversite tarafýndan iki yarýyýla kadar yurt içindeki ve yurt dýþýndaki yükseköðretim kurumlarýna öðrenci gönderilebilir. Bu süre içinde öðrencinin Üniversitedeki kaydý devam eder ve bu süre eðitim öðretim süresinden sayýlýr. Sözleþmede aksi belirtilmedikçe öðrenci, öðrenim ücretini Üniversiteye öder.

(2) Anlaþmalý olmayan yükseköðretim kurumlarýna öðrenci gönderilmesi, ilgili enstitü yönetim kurullarý tarafýndan karara baðlanýr.

(3) Öðrencinin yurt içi ve yurt dýþýndaki yükseköðretim kurumlarýndan almýþ olduðu derslerin eþdeðerlik iþlemleri; ilgili enstitü yönetim kurulu tarafýndan, diðer yükseköðretim kurumundan aldýðý notlarýn 11 inci maddedeki not sistemine dönüþtürülmesi suretiyle yapýlýr.

Yatay geçiþ yoluyla öðrenci kabulü

MADDE 9 (1) Üniversitenin baþka bir enstitü anabilim dalýnda veya baþka bir yükseköðretim kurumunun lisansüstü programýnda en az bir yarýyýl tamamlamýþ olan baþarýlý bir öðrenci, aþaðýdaki koþullarla lisansüstü programlara yatay geçiþ yoluyla kabul edilebilir:

a) Önceki kurumundaki aðýrlýklý genel not ortalamasýnýn en az 2.50 veya 100 üzerinden 70 olmasý,

b) Yüksek lisans programlarý için kayýtlý olduðu programda iki yarýyýldan, doktora programlarý için dört yarýyýldan, lisans dereceli doktorada ise altý yarýyýldan fazla süre kullanmamýþ olmasý.

(2) Hangi programlara yatay geçiþ yapýlabileceði, yatay geçiþ kontenjanlarý, ilgili enstitü anabilim dalý baþkanlýðýnýn görüþü alýnarak enstitü yönetim kurulu tarafýndan belirlenir ve enstitü tarafýndan ilan edilir.

(3)Yatay geçiþ için yukardaki koþullara uygun olarak yapýlan baþvurular, ilgili enstitü anabilim dalý baþkanlýðýnýn olumlu görüþü alýnarak enstitü yönetim kurulu tarafýndan karara baðlanýr.

(4) Yatay geçiþi kabul edilen adayýn programý tamamlamasý için gerekli olan kredili ve kredisiz ders yükümlülüðü, program toplam kredisi dýþýnda ilgili anabilim dalý baþkanlýðýnca önerilebilecek ek ders/derslerden sorumlu olup olmayacaðý, bu Yönetmelik hükümlerine göre tanýnacak süre ve diðer hususlar ilgili enstitü yönetim kurulunca belirlenir.

(5) Yatay geçiþler ilgili enstitü yönetim kurulunca belirlenecek kontenjanlarla sýnýrlý olup, intibak iþlemleri; ilgili enstitü yönetim kurulu tarafýndan, öðrencinin geldiði üniversitedeki notlarýnýn 11 inci maddedeki not sistemine dönüþtürülmesi suretiyle yapýlýr.

(6) Öðrenci ek dersleri öðrenim süresi sonuna kadar baþarmak zorundadýr.

(7) Öðrenci önceki yükseköðretim kurumunda doktora yeterlik sýnavýný baþarmýþ olsa bile tekrar doktora yeterlik sýnavýna girmek ve baþarmak zorundadýr.

Derslerin açýlmasý, programa ve derse kayýt

MADDE 10 (1) Genel baþarý notlarýna göre baþvurduklarý lisansüstü programa girme hakkýný kazanan öðrenciler ilgili enstitü tarafýndan ilan edilir. Lisansüstü öðrencilik hakký kazanan adayýn kayýt iþlemleri ilgili enstitü yönetim kurulu tarafýndan belirlenerek ilan edilir.

(2) Programda yer alacak dersler ve her bir dersin açýlabilmesi için en az kaç öðrencinin olmasý gerektiðine ilgili enstitü kurulu tarafýndan karar verilir.

(3) Tezsiz yüksek lisans programlarýnda en az iki derse kayýt yaptýrmak zorunludur.

Derslerin kredi deðeri, AKTS kredisi, sýnavlarý ve deðerlendirme

MADDE 11 (1)  Bir lisansüstü dersin kredi deðeri, bir yarýyýl devam eden bir dersin haftalýk teorik ders saatinin tamamý ile haftalýk uygulama veya laboratuvar saatinin yarýsýnýn toplamýdýr.

(2) AKTS, bir dersin hedeflenen öðrenme çýktýlarýný kazandýrmak amacýyla planlanan öðrenim aktivitelerini baþarýyla tamamlamak için gerekli zamaný temel alarak belirlenen iþ yüküne dayanan kredi sistemidir.

(3) Uzaktan eðitim-öðretim yapan programlar hariç, lisansüstü programlara kayýtlý öðrenciler; teorik derslerin % 70ine, seminer ve uygulamalý derslerin % 80ine devam etmek zorundadýr.

(4) Bir yarýyýl içinde en az iki baþarý ölçümü yapýlýr. Ýlgili öðretim üyesinin takdirine göre bunlardan biri veya her ikisi; sýnav, ödev, proje, laboratuvar raporu veya benzeri uygulama çalýþmasý biçiminde yapýlýr. Yarýyýl sonunda bir yarýyýl sonu sýnavý yapýlýr.

(5) Bir öðrenciye; aldýðý her ders için öðretim elemanlarý tarafýndan aþaðýda belirtilen baþarý puanlarý, baþarý puanlarýnýn karþýlýðý harf notlarý ve katsayýlarý verilir:

Harf Notu            Katsayý                          Puan

AA                      4,00                               90-100

BA                       3,50                               85-89

BB                       3,00                               80-84

CB                       2,50                               75-79

CC                       2,00                               70-74

FF                        0,00                               0-69

(6) Ortalamalara katýlmayan notlar þunlardýr:

a) I (Eksik) notu; hastalýk veya geçerli baþka bir nedenle dönem içinde baþarýlý olduðu halde ders için gerekli koþullarý tamamlayamayan öðrencilere verilir. Öðrenci, herhangi bir dersten (I) notu aldýðý takdirde, notlarýn Öðrenci Ýþleri Dairesi Baþkanlýðýna teslim tarihinden itibaren onbeþ gün içinde eksiklerini tamamlayarak bir not almak zorundadýr. Aksi halde (I) notu kendiliðinden (FF) haline gelir. Ancak, uzayan bir hastalýk ve benzeri hallerde, ilgili enstitü anabilim dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayýyla (I) notunun süresi bir sonraki kayýt döneminin baþlangýcýna kadar uzatýlabilir.

b) S (Yeterli) notu; kredisiz derslerde, tez çalýþmalarýnda ve dönem projesinde baþarýlý öðrencilere verilir.

c) U (Yetersiz) notu; kredisiz derslerde, tez çalýþmalarýnda ve dönem projesinde baþarýsýz olan öðrencilere verilir.

ç) P (Geliþmekte olan) notu; tez çalýþmalarýný baþarý ile sürdüren öðrencilere verilir.

d) NI notu; öðrencinin kayýtlý olduðu program veya programlarýn not ortalamasýna katýlmamak koþuluyla aldýðý dersleri tanýmlamak üzere verilir. Bu not, öðrencinin ilgili dersten aldýðý harf notu ile birlikte öðrencinin not belgesinde gösterilir. Bu statüdeki dersler de bu Yönetmelikte tanýmlanan ders yükü kapsamýnda alýnýr ve öðrencinin kayýtlý olduðu program veya programlarla ilgili ders saydýrma iþlemlerinde kullanýlmaz. (NI) notu alýnan dersler tekrarlanmaz.

e) NA (Devamsýz) notu; derse devam yükümlülüklerini yerine getirmeyen veya ders uygulamalarýna iliþkin koþullarý yerine getirmediði için baþarýsýz olan öðrencilere öðretim elemanýnca verilir. (NA) notu, not ortalamasý hesabýnda (FF) notu iþlemi görür.

(7) Aðýrlýklý genel not ortalamasý, her dersten alýnan baþarý notunun sayýsal deðerinin o dersin kredisi ile çarpýmýndan elde edilen deðerlerin toplamýnýn bu derslerin kredilerinin toplamýna bölünmesi ile bulunan deðerdir. Sonuç; virgülden sonra iki hane üzerinden yuvarlatýlarak verilir.

(8) Bir dersten baþarýlý sayýlmak için baþarý notunun yüksek lisans için en az CC (2.00), doktora için ise en az CB (2.50) olmasý gerekir.

Sýnav sonuçlarýna itiraz

MADDE 12 (1) Öðrenci almýþ olduðu dersin yarýyýl sonunda ilan edilen baþarý notuna, ilan tarihinden itibaren bir hafta içerisinde, dilekçesini Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðýna teslim ederek itirazda bulunabilir. Ýtiraz, maddi hata yönünden ilgili öðretim elemaný tarafýndan incelenir. Ýtirazda bulunan öðrencinin baþarý notu Enstitü Yönetim Kurulunda görüþülerek kesinleþir.

Baþarýsýzlýk nedeniyle ders tekrarlama

MADDE 13 (1) Zorunlu bir dersten (FF) notu alan öðrenci, bu dersi ilk açýldýðýnda tekrar almak zorundadýr. Ancak (FF) alýnan dersin ilgili dönemde açýlmamasý halinde, enstitü yönetim kurulu, öðrencinin danýþmanýnýn ya da program koordinatörünün olumlu görüþünü alarak, zorunlu dersin kredi saatini karþýlayan baþka bir veya birkaç dersi almasýna izin verebilir.

(2) Seçmeli bir dersten (FF) notu alan öðrenci, bu dersi ilk açýldýðýnda tekrarlar veya bu dersin yerine baþka bir dersi alabilir.

(3) Tekrar edilen veya yeni dersten alýnan ders baþarý notu, (FF) notunun yerine geçer, ancak (FF) notu akademik kayýtlarda ve not dökümünde öðrenci mezun olana kadar gösterilir.

Mazeret ve izinler

MADDE 14 (1) Öðrencinin haklý ve geçerli nedenlerle eðitim–öðretim yýlý baþlangýcýndan itibaren en geç otuz gün içerisinde müracaat etmesi halinde ilgili yönetim kurulu kararýyla bir defada en çok iki yarýyýl olmak üzere azami dört yarýyýl izin verilebilir.  Bu Yönetmeliðin ilgili maddelerinde belirtilen haklý ve geçerli nedenlerle izinli veya raporlu sayýlan öðrencilerin, izinli ve raporlu olduðu süre içerisinde öðrencilik hak ve yükümlülükleri devam eder. Bu öðrenciler her yarýyýl baþýnda 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesi hükümlerine göre öðrenim ücretini öder.

(2) Hastalýk, tabii afetler, tutukluluk, ekonomik nedenler, mahkûmiyet ve askerlik tecilinin kaldýrýlmasý gibi öðrencinin mazeret olarak beyan edeceði, ilgili yönetim kurulunun uygun göreceði nedenlerle yarýyýl içinde de izin verilebilir. Ancak bu durumdaki öðrencilere ödedikleri öðrenim ücreti iade edilmez.

(3) Ýkinci fýkrada belirtilen nedenlerle izin istenilmesi halinde öðrencinin, olayýn meydana gelmesinden itibaren en geç yirmi gün içinde Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðýna baþvurmasý ve olayý gerekli belgelerle kanýtlamasý gerekir. Söz konusu nedenlerin devamý halinde ilgili yönetim kurulunca izin süresi uzatýlabilir.

(4) Ýzinli sayýlan öðrenci derslere devam edemez ve izinli olduðu dönemde yarýyýl sonu sýnavlarýna giremez.

(5) Ýzinli sayýlan süreler, öðrenim süresinden sayýlmaz.

Yüksek lisans programlarý

MADDE 15 (1) Yüksek lisans programlarý tezli ve tezsiz olarak iki þekilde yürütülür. Tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarý arasýnda geçiþ yapýlabilir. Geçiþ yapan öðrencinin ilk programda geçirdiði süre, geçiþ yaptýðý program için öngörülen süreden sayýlýr. Geçiþ baþvurularý her öðrenim yarýyýlý baþýnda yapýlabilir ve ilgili enstitü anabilim dalý baþkanlýðýnýn uygun görüþü alýnarak enstitü yönetim kurulu tarafýndan karara baðlanýr.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Tezli Yüksek Lisans Programý

Amaç ve kapsam

MADDE 16 (1) Tezli yüksek lisans programýnýn amacý; öðrencinin bilimsel araþtýrma yaparak bilgilere eriþme, bilgiyi deðerlendirme ve yorumlama yeteneðini kazanmasýný saðlamaktýr. Bu program toplam 21 krediden az olmamak üzere en az 7 adet ders, en az bir seminer dersi ve tez çalýþmasýndan oluþur. Derslerden zorunlu olanlar ilgili enstitü anabilim dalý baþkanlýðýnýn önerisi ile enstitü kurulu tarafýndan tespit edilir. Seminer dersi ve tez çalýþmasý kredisiz olup baþarýlý veya baþarýsýz olarak deðerlendirilir. Öðrenci en geç üçüncü yarýyýlýn baþýndan itibaren her yarýyýl tez çalýþmasýna kayýt yaptýrmak zorundadýr.

(2) Öðrenciler, kendilerine 14 üncü madde uyarýnca bir tez danýþmaný atanýncaya kadar alacaklarý dersleri, ilgili enstitü anabilim dalý baþkanlýðý tarafýndan görevlendirilecek program koordinatörüne danýþarak belirler. Öðrencinin alacaðý derslerin en çok iki tanesi, lisans öðrenimi sýrasýnda alýnmamýþ olmasý koþuluyla, lisans derslerinden seçilebilir. Ayrýca ilgili enstitü anabilim dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayý ile diðer yükseköðretim kurumlarýnda verilmekte olan derslerden de seçilebilir.

(3) Yüksek lisans programlarý yurt içi ve yurt dýþý birleþtirilmiþ ve ortak yüksek lisans programlarý þeklinde de düzenlenebilir. Bu programlar Yükseköðretim Kurulunca belirlenen esaslara göre yürütülür.

Süre

MADDE 17 (1) Tezli yüksek lisans programýný tamamlama süresi dört yarýyýldýr. Ancak, en erken üçüncü yarýyýlýn içinde mezuniyet için tüm koþullarý yerine getiren öðrenciler tez sýnavýna alýnabilir. Baþarýlý olmalarý durumunda kendilerine yüksek lisans diplomasý verilir.

(2) Öðrenci; daha önce herhangi bir yüksek lisans programýnda almýþ ve baþarmýþ olduðu derslerinin, ilgili anabilim dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararýyla sayýlmasý sonucu, mezuniyet için gerekli þartlarý belirtilen sürelerden önce saðlamasý halinde daha erken mezun olabilir.

(3) Kredili derslerini ve seminer dersini baþarýyla bitiren, ancak tez çalýþmasýný dördüncü yarýyýl sonuna kadar tamamlayamadýðý için tez sýnavýna giremeyen bir öðrenciye, ilgili enstitü anabilim dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayý ile tezini jüri önünde savunmasý için en fazla iki yarýyýl ek süre verilebilir.

(4) Yüksek lisans öðrencileri; her yarýyýl, akademik takvimde belirtilen tarihlerde kayýt yenilemek zorundadýr. Enstitü Yönetim Kurulunca kabul edilen bir mazereti olmadan, ders veya tez aþamasýnda her yarýyýl kaydýný yenilemeyenler hakkýnda 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesi hükümlerine göre iþlem yapýlýr.

Tez danýþmaný atanmasý

MADDE 18 (1) Tezli yüksek lisans programýnda, enstitü anabilim dalý baþkanlýðý her öðrenci için bir tez konusu ve tez danýþmanýný en geç ikinci yarýyýlýn sonuna kadar ilgili enstitüye önerir. Tez danýþmaný ve tez konusu önerisi ilgili enstitü yönetim kurulu onayý ile kesinleþir. Tez çalýþmasýnýn niteliðinin birden fazla tez danýþmaný gerektirdiði durumlarda ikinci tez danýþmaný atanýr.

(2) Tez danýþmaný ilgili enstitü anabilim dalýnda görevli öðretim üyeleri, olmadýðý takdirde en yakýn enstitü anabilim dalýndaki öðretim üyeleri veya ilgili enstitü anabilim dalýndaki doktoralý veya ihtisaslý öðretim görevlileri arasýndan seçilebilir.

Seminer dersi

MADDE 19 (1) Tezli yüksek lisans programýnda yer alan seminer dersi, anabilim dalý baþkanlýðý tarafýndan her yarýyýl baþýnda açýlýr. Ýkinci yarýyýl sonuna kadar tez danýþmanýný ve konusunu belirleyerek enstitüye bildiren öðrenci, en geç üçüncü yarýyýl baþýnda seminer dersine kayýt yaptýrmak ve ayný dönem içerisinde tez konusu ile ilgili seminerini vermek zorundadýr.

(2) Öðrenci seminer dersine iliþkin talep formunu seminer tarihinden en az bir hafta önce enstitüye verir. Seminer sunumu enstitü tarafýndan ilan edilir. Seminer sunumu program koordinatörü, tez danýþmaný, ilgili programdan bir öðretim üyesi ve dinleyicilerin katýlýmýyla yapýlýr.

(3) Seminer bitiminde, program koordinatörü, tez danýþmaný ve ilgili programdan seminer sunumuna katýlan öðretim elemanýnca imzalanan seminer tutanaðý ayný gün enstitüye verilir. Tutanakta sonuç baþarýlý ise S, baþarýsýz ise U notu verilir. Baþarýsýz olan öðrenci seminer dersini bir sonraki dönem tekrar alýr.

Yüksek lisans tezinin sonuçlanmasý

MADDE 20 (1) Tezli yüksek lisans programýndaki bir öðrenci, elde ettiði sonuçlarý, enstitü kurulu tarafýndan önerilip Senato tarafýndan onaylanan tez yazým esaslarýna uygun biçimde yazar ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunur.

(2) Yüksek lisans tez jürisi, ilgili enstitü anabilim dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararý ile atanýr. Jüri, biri öðrencinin tez danýþmaný ve en az biri üniversite içindeki baþka bir enstitü anabilim dalýndan veya baþka bir yükseköðretim kurumundan olmak üzere üç veya beþ öðretim üyesinden oluþur. Jürinin üç öðretim üyesinden oluþmasý durumunda, ikinci tez danýþmaný jüri üyesi olamaz.

(3) Jüri üyeleri söz konusu tezin kendilerine teslim edildiði tarihten itibaren en geç bir ay içinde toplanarak öðrenciyi tez sýnavýna alýr. Tez sýnavýnýn tarihi ve saati ilgili Enstitü Anabilim Dalý baþkaný tarafýndan enstitüye en geç bir hafta önceden bildirilir. Enstitü tez sýnavýyla ilgili bilgileri ilan eder. Tez sýnavý tüm dinleyicilere açýk olan tez çalýþmasýnýn savunulmasý ve bunu izleyen soru ve cevap bölümünden oluþur.

(4) Tez sýnavýnýn tamamlanmasýndan sonra jüri, kabul, red veya düzeltme kararýný oy çokluðu ile verir. Bu karar ilgili enstitü anabilim dalý baþkanlýðý tarafýndan tez sýnavýný izleyen üç gün içinde enstitüye tutanakla bildirilir. Tezi hakkýnda düzeltme kararý verilen öðrenci, en geç üç ay içinde gereðini yaparak tezini ayný jüri önünde yeniden savunur.

Yüksek lisans diplomasý

MADDE 21 (1) Tez sýnavýnda baþarýlý olan ve diðer koþullarý da saðlayan öðrenci yüksek lisans tezinin en az 7 (yedi) adet ciltlenmiþ kopyasý ve iki adet CD kaydýný, Yükseköðretim Kurulu tez merkezi için gerekli evrak ve dokümanlarý, tez sýnavýna giriþ tarihinden itibaren bir ay içinde, Yükseköðretim Kurulunun tez yazým esaslarýna göre hazýrlayarak ilgili enstitüye teslim eder. Tezi enstitü yönetim kurulu tarafýndan þekil yönünden de uygun bulunan yüksek lisans öðrencisine yüksek lisans diplomasý verilir.

(2) Sýnav tarihinden itibaren bir ay içinde tezini teslim edemeyen öðrenci, bir hafta içinde geçerli mazeretini bildiren bir dilekçe ile ilgili enstitüye baþvurarak ek süre talep edebilir. Süresinde müracaat eden ve mazereti kabul edilen öðrenciye en çok bir ay ek süre verilir.

(3) Yüksek lisans diplomasý üzerinde, öðrencinin izlemiþ olduðu enstitü anabilim dalýndaki programýn onaylanmýþ adý bulunur.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Tezsiz Yüksek Lisans Programý

Amaç ve kapsam

MADDE 22 (1) Tezsiz yüksek lisans programýnýn amacý; öðrenciye mesleki konuda derin bilgi kazandýrmak ve mevcut bilginin uygulamada nasýl kullanýlacaðýný göstermektir. Bu program toplam 30 krediden az olmamak koþuluyla en az on adet ders ve dönem projesinden oluþur. Dönem projesi kredisiz olup baþarýlý veya baþarýsýz þeklinde deðerlendirilir. Öðrenci, dönem projesinin alýndýðý yarýyýlda dönem projesine kayýt yaptýrmak ve yarýyýl sonunda yazýlý bir rapor vermek zorundadýr.

(2) Öðrencinin alacaðý derslerin en çok üç tanesi, lisans öðrenimi sýrasýnda alýnmamýþ olmasý koþulu ile lisans derslerinden seçilebilir.

Danýþman atanmasý

MADDE 23 (1) Ýlgili enstitü anabilim dalý baþkanlýðý, en geç birinci yarýyýlýn sonuna kadar her öðrenci için ders seçiminde ve dönem projesinin yürütülmesinde danýþmanlýk yapacak bir danýþman belirler. Danýþman; ilgili anabilim dalýndaki öðretim üyeleri, o enstitü anabilim dalýnda bu nitelikte bir öðretim üyesi bulunmadýðý veya sayýca yeterli olmadýðý durumlarda en yakýn enstitü anabilim dalýndaki öðretim üyeleri veya ilgili enstitü anabilim dalýndaki doktoralý veya alanýnda ihtisas yapmýþ öðretim görevlileri arasýndan belirlenir.

Süre

MADDE 24 (1) Tezsiz yüksek lisans programýný tamamlama süresi en fazla altý yarýyýldýr. Altý yarýyýl sonunda kredili derslerini ve dönem projesini baþarýyla tamamlayamayan  öðrenciler hakkýnda 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesi hükümlerine göre iþlem yapýlýr.

(2) Yüksek lisans öðrencileri; her yarýyýl, akademik takvimde belirtilen tarihlerde kayýt yenilemek zorundadýr. Enstitü Yönetim Kurulunca kabul edilen bir mazereti olmadan, ders veya tez aþamasýnda her yarýyýl kaydýný yenilemeyenler hakkýnda 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesi hükümlerine göre iþlem yapýlýr.

Yüksek lisans diplomasý

MADDE 25 (1) Kredili derslerini ve dönem projesini baþarýyla tamamlayan yüksek lisans öðrencisine yüksek lisans diplomasý verilir.

(2) Yüksek lisans diplomasý üzerinde, öðrencinin izlemiþ olduðu enstitü anabilim dalýndaki programýn onaylanmýþ adý bulunur.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Doktora Programý

Amaç ve kapsam

MADDE 26 (1) Doktora programýnýn amacý; öðrenciye baðýmsýz araþtýrma yapma, bilimsel olaylarý geniþ ve derin bir bakýþ açýsý ile irdeleyerek yorum yapma ve yeni sentezlere ulaþmak için gerekli adýmlarý belirleme yeteneði kazandýrmaktýr. Doktora çalýþmasý sonunda hazýrlanacak tezin;

a) Bilime yenilik getirme,

b) Yeni bir bilimsel yöntem geliþtirme,

c) Bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulama,

niteliklerinden birini taþýmasý gerekir.

(2) Doktora programý, yüksek lisans derecesi olan öðrenciler için toplam 21 krediden az olmamak koþuluyla en az 7 (yedi) adet ders, yeterlik sýnavý, tez önerisi ve tez çalýþmasýndan oluþur. Lisans derecesi ile kabul edilmiþ öðrenciler için ise en az 42 kredilik 14 (ondört) adet ders, seminer çalýþmasý, yeterlik sýnavý, tez önerisi ve tez çalýþmasýndan oluþur.

(3) Lisansüstü derslerinin; yüksek lisans derecesi olan öðrenciler için toplam 9 krediye kadar en fazla üç adedi, lisans derecesi ile kabul edilmiþ öðrenciler için ise toplam 18 kredi kadar en fazla altý adedi, ilgili anabilim dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayý ile Üniversite içi ve dýþý diðer lisansüstü programlarýnda verilmekte olan derslerden seçilebilir.

(4) Lisans dersleri ders yüküne ve doktora kredisine sayýlmaz.

(5) Doktora programý; 28/12/2006 tarihli ve 26390 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarýnýn Yurtdýþýndaki Kapsama Dahil Yükseköðretim Kurumlarýyla Ortak Eðitim ve Öðretim Programlarý Tesisi Hakkýnda Yönetmelik ile 22/2/2007 tarihli ve 26442 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarýnýn Yurtiçindeki Yükseköðretim Kurumlarýyla Ortak Lisansüstü Eðitim ve Öðretim Programlarý Tesisi Hakkýnda Yönetmelik hükümlerine göre yurt içi ve yurt dýþýndaki diðer yükseköðretim kurumlarýyla ortaklaþa düzenlenen programlar þeklinde de yürütülebilir.

(6) Doktora programlarý yurt içi ve yurt dýþý birleþtirilmiþ þeklinde de düzenlenebilir. Bu programlar, Yükseköðretim Kurulunca belirlenen esaslara göre uygulanýr.

Süre

MADDE 27 (1) Doktora programýný tamamlama süresi; yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için sekiz yarýyýl, lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarýyýldýr. Ancak ders muafiyeti bulunan veya tezini daha kýsa sürede savunabileceði danýþmaný tarafýndan belirlenen öðrenciler için bu süre, ilgili enstitü yönetim kurulu kararý ile yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için altý yarýyýla, lisans derecesi ile kabul edilenler için sekiz yarýyýla kadar indirilebilir. Tez savunma sýnavý tezin teslimini izleyen iki ay içinde yapýlýr.

(2) Doktora programý için gerekli kredili dersleri baþarýyla tamamlamanýn azami süresi; yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarýyýl, lisans derecesi ile kabul edilenler için altý yarýyýldýr.

(3) Kredili derslerini baþarýyla bitiren, yeterlik sýnavýnda baþarýlý bulunan ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalýþmasýný birinci fýkradaki süre sonuna kadar tamamlayamadýðý için tez sýnavýna giremeyen bir öðrenciye, ilgili anabilim dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayý ile tezini jüri önünde savunmasý için en fazla dört yarýyýl ek süre verilebilir.

Tez danýþmaný atanmasý

MADDE 28 (1) Ýlgili anabilim dalý baþkanlýðý, yüksek lisans derecesi ile kabul edilen her öðrenci için en geç ikinci yarýyýlýn sonuna, lisans derecesi ile kabul edilen her öðrenci için dördüncü yarýyýl sonuna kadar ilgili enstitüye bir tez danýþmaný önerir. Tez danýþmaný önerisi, ilgili enstitü yönetim kurulu kararýyla kesinleþir. Tez danýþmanýnýn yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için en geç üçüncü yarýyýlýn baþýna; lisans derecesi ile kabul edilenler için ise en geç beþinci yarýyýlýn baþýna kadar atanmasý zorunludur. Tez çalýþmasýnýn niteliðinin birden fazla tez danýþmaný gerektirdiði durumlarda ikinci tez danýþmaný atanabilir. Ýkinci tez danýþmaný diðer üniversitelerin öðretim üyelerinden veya Yükseköðretim Kurulu tarafýndan tanýnan yurtdýþýndaki üniversitelerden ve araþtýrma kuruluþlarýndan da seçilebilir. Tez danýþmaný ilgili enstitü yönetim kurulunca tespit edilen esaslar çerçevesinde tez konusunu belirleyip ilgili enstitüye bildirir. Tez danýþmaný deðiþimi atamanýn son süresini izleyen yarýyýl içinde yapýlýr. Ýleriki tarihlerdeki istekler ve özel durumlar enstitü yönetim kurulu tarafýndan deðerlendirilir.

(2) Tez danýþmaný; o anabilim dalýnda görevli profesörler, doçentler veya yardýmcý doçentler arasýndan seçilir. Ýkinci tez danýþmaný; diðer üniversitelerden, Yükseköðretim Kurulu tarafýndan tanýnan yabancý üniversitelerden, araþtýrma kuruluþlarýndan, alanýnda doktora/týpta uzmanlýk/sanatta yeterlik derecesine sahip uzman kiþilerden ve öðretim görevlilerinden seçilebilir.

Yeterlik sýnavý

MADDE 29 (1) Yeterlik sýnavýnýn amacý; öðrencinin temel konular ve doktora çalýþmasýyla ilgili konularda derinliðine bilgi sahibi olup olmadýðýnýn sýnanmasýdýr. Yeterlik sýnavlarý yýlda iki kez yapýlýr. Bunlarýn hangi aylarda yapýlacaðý anabilim dalý baþkanlýklarýnýn görüþü alýnarak Enstitü Yönetim Kurulunca kararlaþtýrýlýr.

(2) Öðrenci derslerini baþarýyla tamamladýðýnda yeterlik sýnavýna girebilir. Ancak, yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiþ öðrenciler en geç beþinci yarýyýlýn; lisans derecesi ile kabul edilmiþ öðrenciler en geç yedinci yarýyýlýn sonuna kadar yeterlik sýnavýna girmek zorundadýr.

(3) Yeterlik sýnavlarý, ilgili anabilim dalý baþkanlýðý tarafýndan önerilip enstitü yönetim kurulu tarafýndan onaylanan ve sürekli görev yapan beþ kiþilik doktora yeterlik komitesi tarafýndan düzenlenir ve yürütülür. Komite, farklý alanlardaki sýnavlarý hazýrlamak ve deðerlendirmek amacý ile beþ üyeli sýnav jürileri kurabilir. Komite ve sýnav jürileri en az doktora derecesine sahip öðretim elemanlarýndan oluþur.

(4) Doktora yeterlik sýnavý, yazýlý ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapýlýr. Yazýlý sýnav süresi en az 90, en çok 120 dakika, sözlü sýnav süresi en az 60, en çok 90 dakikadýr. Doktora yeterlik komitesi, sýnav jüri önerileri ve öðrencinin yazýlý ve sözlü sýnavlardaki baþarý durumunu deðerlendirerek öðrencinin baþarýlý veya baþarýsýz olduðuna salt çoðunlukla karar verir. Bu karar, ilgili anabilim dalý baþkanlýðýnca yeterlik sýnavýný izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir.

(5) Yeterlik sýnavýnda baþarýsýz olan yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiþ öðrenci en geç altýncý yarýyýlýn, lisans derecesi ile kabul edilmiþ öðrenci en geç sekizinci yarýyýlýn yeterlik sýnavý döneminde tekrar sýnava girer.

(6) Doktora yeterlik komitesi; yeterlik sýnavýný baþaran bir öðrencinin, ders yükünü tamamlamýþ olsa bile, yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiþ öðrencilerden dördüncü yarýyýldan, lisans derecesi ile kabul edilmiþ öðrencilerden altýncý yarýyýldan sonra da fazladan ders/dersler almasýný isteyebilir. Fazla derslerin sayýsý, yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiþ öðrenciler için ders yükü toplam 6 kredi olmak üzere ikiyi, lisans derecesi ile kabul edilmiþ öðrenciler için ders yükü toplam 12 kredi olmak üzere dördü geçemez.

(7) Lisans derecesi ile kabul edilmiþ ve en az yedi dersini baþarý ile tamamlamýþ bir öðrenci, en geç dördüncü yarýyýldan baþlamak üzere tezli veya varsa tezsiz yüksek lisans programýna geçebilir. Tezli yüksek lisans programýndaki seminer dersinden dördüncü yarýyýlda baþarýlý olunmasý ve yüksek lisans tezinin de bunu takip eden iki yarýyýl içinde verilmesi zorunludur. Lisans dereceli doktora programýnda üç yarýyýldan fazla okumuþ öðrenci program deðiþtiremez.

Tez izleme komitesi

MADDE 30 (1) Yeterlik sýnavýnda baþarýlý bulunan öðrenci için ilgili anabilim dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararý ile bir ay içinde tez konusu ile ilgili bir tez izleme komitesi oluþturulur.

(2) Tez izleme komitesi üç öðretim üyesinden oluþur. Komitede tez danýþmanýndan baþka ilgili enstitü anabilim dalý içinden ve dýþýndan birer üye yer alýr. Ýkinci tez danýþmanýnýn bulunmasý durumunda ikinci tez danýþmaný dilerse komite toplantýlarýna katýlabilir.

(3) Tez izleme komitesinin kurulmasýndan sonraki dönemlerde, ilgili anabilim dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararý ile üyelerde deðiþiklik yapýlabilir.

Tez önerisi savunmasý

MADDE 31 (1) Doktora yeterlik sýnavýný baþarý ile tamamlayan öðrenci, en geç altý ay içinde; yapacaðý araþtýrmanýn amacýný, yöntemini ve çalýþma planýný kapsayan tez önerisini tez izleme komitesi önünde sözlü olarak savunur. Öðrenci, tez önerisi ile ilgili yazýlý bir raporu sözlü savunmadan en az 15 (onbeþ) gün önce komite üyelerine daðýtýr.

(2) Tez izleme komitesi, öðrencinin sunduðu tez önerisinin kabul veya reddine salt çoðunlukla karar verir. Bu karar, ilgili anabilim dalý baþkanlýðýnca tez önerisi savunmasýný izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir.

(3) Tez önerisi reddedilen öðrenci, ilgili enstitü yönetim kurulunca tespit edilen esaslar çerçevesinde yeni bir danýþman ve tez konusu seçme hakkýna sahiptir. Böyle bir durumda yeni bir tez izleme komitesi atanabilir. Programa ayný danýþmanla devam etmek isteyen öðrenci üç ay içinde; danýþman ve konu deðiþtiren öðrenci ise altý ay içinde tekrar tez önerisi savunmasýna alýnýr.

(4) Tez önerisi kabul edilen öðrenci için tez izleme komitesi, Ocak-Temmuz veya Haziran-Aralýk aylarýnda olmak üzere yýlda iki kez salt çoðunlukla toplanýr. Öðrenci, toplantý tarihinden en az bir ay önce komite üyelerine yazýlý bir rapor sunar. Bu raporda, o ana kadar yapýlan çalýþmalarýn özeti ve bir yýl sonraki dönemde yapýlacak çalýþma planý belirtilir. Öðrencinin tez çalýþmasý, komite tarafýndan baþarýlý veya baþarýsýz olarak deðerlendirilir.

Doktora tezinin sonuçlandýrýlmasý

MADDE 32 (1) Doktora programýndaki bir öðrenci, elde ettiði sonuçlarý ilgili kurul tarafýndan kabul edilen kurallara uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadýr.

(2) Doktora tez jürisi, ilgili enstitü anabilim dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararý ile atanýr. Jüri, üçü öðrencinin tez izleme komitesinde yer alan öðretim üyeleri ve en az biri baþka bir yükseköðretim kurumunun ayný veya yakýn anabilim dalýnda görevli öðretim üyesi olmak üzere beþ kiþiden oluþur.

(3) Jüri üyeleri, söz konusu tezin kendilerine teslim edildiði tarihten itibaren en geç bir ay içinde toplanarak öðrenciyi tez sýnavýna alýr. Tez sýnavý, tez çalýþmasýnýn sunulmasý ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluþur. Sýnav süresi en az 75, en çok 120 dakikadýr.

(4) Tez sýnavýnýn tamamlanmasýndan sonra jüri, tez hakkýnda üyelerce hazýrlanmýþ olan raporlarý da dikkate alarak salt çoðunlukla kabul, red veya düzeltme kararý verir. Bu karar, ilgili anabilim dalý baþkanlýðýnca tez sýnavýný izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir. Tezi hakkýnda düzeltme kararý verilen öðrenci en geç altý ay içinde düzeltmeleri yaparak tezini ayný jüri önünde yeniden savunur.

Doktora diplomasý

MADDE 33 (1) Tez sýnavýnda baþarýlý olmak ve diðer koþullarý da saðlamak kaydýyla doktora tezinin ciltlenmiþ en az 7 (yedi) kopyasýný ve tezin tamamý ile Türkçe ve yabancý dilde özetlerini içeren 3 (üç) adet elektronik kopyasýný, tez sýnavýna giriþ tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitüye teslim eden ve tezi þekil yönünden uygun bulunan öðrenci doktora diplomasý almaya hak kazanýr. Diplomanýn aslý hazýrlanýncaya kadar diploma yerine geçen çýkýþ belgesi verilebilir.

(2) Doktora diplomasý üzerinde, öðrencinin izlemiþ olduðu enstitü anabilim dalýndaki programýn onaylanmýþ adý bulunur.

ALTINCI BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 34 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; 27/8/2011 tarihli ve 28038 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Þifa Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eðitim-Öðretim ve Sýnav Yönetmeliði,  1/7/1996 tarihli ve 22683 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Lisansüstü Eðitim ve Öðretim Yönetmeliði hükümleri, Senato ve ilgili Enstitü Yönetim Kurulu kararlarý uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 35 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 36 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Þifa Üniversitesi Rektörü yürütür.