22 Aralýk 2012  CUMARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28505

YÖNETMELÝK

Ýstanbul 29 Mayýs Üniversitesinden:

ÝSTANBUL 29 MAYIS ÜNÝVERSÝTESÝ KURAN-I KERÝM ARAÞTIRMALARI

UYGULAMA VE ARAÞTIRMA MERKEZÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Ýstanbul 29 Mayýs Üniversitesi Kuran-ý Kerim Araþtýrmalarý Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amacýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Ýstanbul 29 Mayýs Üniversitesi Kuran-ý Kerim Araþtýrmalarý Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amacýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Merkez: Ýstanbul 29 Mayýs Üniversitesi Kuran-ý Kerim Araþtýrmalarý Uygulama ve Araþtýrma Merkezini,

b) Müdür: Merkezin Müdürünü,

c) Mütevelli Heyet: Ýstanbul 29 Mayýs Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

ç) Rektör: Ýstanbul 29 Mayýs Üniversitesi Rektörünü,

d) Senato: Ýstanbul 29 Mayýs Üniversitesi Senatosunu,

e) Üniversite: Ýstanbul 29 Mayýs Üniversitesini,

f) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Merkezin Amacý ve Faaliyet Alanlarý

Merkezin amacý

MADDE 5 (1) Merkezin amacý; Kur'an'ýn bilimsel verilere dayalý olarak anlaþýlmasý için Mushaf tarihi, dil, siret, tarih, hadis, akaid, tefsir, fýkýh, ahlak gibi alanlarda Kur'an merkezli akademik çalýþma ve araþtýrmalar yapýlmasýný, yayýnlanmasýný ve ortaya çýkacak ürünlerin seminer, sempozyum, konferans gibi bilimsel ve kültürel etkinlikler aracýlýðýyla insanlara ulaþtýrýlmasýný saðlamaktýr.

Merkezin faaliyet alanlarý

MADDE 6 (1) Merkez, bu Yönetmeliðin 5 inci maddesinde belirtilen amacýna ulaþabilmek için aþaðýdaki faaliyetlerde bulunur:

a) Kur'an merkezli akademik araþtýrmanýn gerektirdiði Mushaf tarihi, dil, siret, tarih, hadis, akaid, tefsir, fýkýh, ahlak gibi alanlarda çalýþma konularý ve uygun araþtýrmacýlar belirleyip bu konularda projeler hazýrlanmasýný ve yürütülmesini saðlamak.

b) (a) bendinde belirtilen araþtýrmalarýn gerçekleþtirilebilmesi için belirlenen araþtýrmacýlarýn ve araþtýrmacý adaylarýnýn yurtiçi ve yurtdýþýnda yapacaklarý çalýþmalarý desteklemek.

c) Merkez tarafýndan desteklenen araþtýrma konularýyla ilgili internet sayfasý, kütüphane ve arþiv oluþturmak.

ç) (a) bendinde belirtilen çalýþma ürünlerinden ve Merkezin ilgi alanýna giren konularda Merkez dýþýnda hazýrlanan araþtýrmalardan uygun görülenleri fiziki ve sanal ortamda yayýnlamak.

d) Merkezin ilgi alanýna giren konularda konferans, seminer, sempozyum gibi bilimsel ve kültürel etkinliklerde bulunmak.

e) Benzeri konularda faaliyet gösteren yerli ve yabancý bilim ve araþtýrma kurumlarýyla ortak çalýþmalar yapmak.

f) Mushafla ilgili müze oluþturmak.

g) Kuran araþtýrmalarý kapsamýnda Yönetim Kurulunca önerilen ve Rektörlükçe uygun görülen diðer faaliyetleri gerçekleþtirmek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organlarý ve Görevleri

Merkezin yönetim organlarý

MADDE 7 (1) Merkezin yönetim organlarý þunlardýr:

a) Müdür,

b) Yönetim Kurulu.

Müdür

MADDE 8 (1) Müdür, Rektör tarafýndan Üniversitenin öðretim elemanlarý veya Üniversite dýþýndan konusunda uzman kiþiler arasýndan iki yýl için görevlendirilir. Ayný nitelikteki bir kiþi Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafýndan müdür yardýmcýsý olarak görevlendirilir. Müdürün görevi sona erdiðinde yardýmcýsýnýn da görevi sona ermiþ sayýlýr. Müdür, görevlendirildiði usul ile görevden alýnabilir. Müdürün geçici olarak görevinden ayrýlmasý halinde yerine müdür yardýmcýsýný veya Yönetim Kurulu üyelerinden birini vekil býrakýr ve Rektörlüðe yazýlý olarak bildirir.

(2) Müdür, Merkezin çalýþmalarýnýn kurallara uygun ve düzenli olarak yürütülmesinden ve geliþtirilmesinden Rektöre karþý sorumludur.

Müdürün görevleri

MADDE 9 (1) Müdürün görevleri þunlardýr:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Yönetim Kuruluna baþkanlýk yapmak.

c) Merkezin her yýl özel bütçe dönemine ait yýllýk faaliyet plan ve programý ile muhammen bütçesini hazýrlayýp Yönetim Kuruluna ve kurul tarafýndan benimsenen þeklini Rektörün onayýna sunmak.

ç) Yýl içinde Merkezin faaliyet plan, program ve bütçesinde önemli deðiþiklik yapýlmasý gerektiðinde (c) bendinde belirtilen usule göre gerekli iþlemleri yapmak.

d) Merkezin her yýl özel bütçe dönemine ait yýlsonu faaliyet raporunu hazýrlayýp Yönetim Kuruluna ve kurul tarafýndan benimsenen þeklini Rektörün onayýna sunmak.

Yönetim kurulu

MADDE 10 (1) Yönetim Kurulu; Müdür, Müdür Yardýmcýsý ve Üniversitenin öðretim elemanlarý arasýndan veya Üniversite dýþýndan Rektör tarafýndan görevlendirilecek üç üye olmak üzere beþ kiþiden oluþur. Yönetim Kurulu toplantýlarýna Müdür baþkanlýk eder. Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi iki yýldýr. Görev süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir.

(2) Yönetim Kurulu, Müdürün daveti üzerine yýlda en az dört kez toplanýr ve Müdür tarafýndan hazýrlanan gündem maddelerini görüþüp karara baðlar.

Yönetim kurulunun görevleri

MADDE 11 (1) Yönetim Kurulunun görevleri þunlardýr:

a) Müdür tarafýndan hazýrlanan, Merkezin her yýlýn özel bütçe dönemine ait yýllýk faaliyet plan ve programý ile muhammen bütçesini karara baðlamak.

b) Yýl içinde faaliyet plan, program ve bütçesinde önemli deðiþiklik yapýlmasý gerektiðinde Müdür tarafýndan yapýlan önerileri karara baðlamak.

c) Yýl içinde Merkezin faaliyetleriyle ilgili geliþmeleri deðerlendirerek verimlilik düzeyini arttýrýcý önerilerde bulunmak.

ç) Merkez bünyesinde yer alacak ilmi kurullar, çalýþma gruplarý ve birimler oluþturmak, bunlarýn çalýþma usullerini belirlemek ve aralarýnda gerekli koordinasyonun saðlanmasý konusunda kararlar almak.

d) Müdür tarafýndan hazýrlanan, Merkezin her yýlýn özel bütçe dönemine ait yýlsonu faaliyet raporunu karara baðlamak.

e) Bu Yönetmeliðin 13 üncü maddesindeki þartlara uygun þartlý baðýþ sözleþmesi bulunan durumlarda baðýþlarýn harcama esas ve usullerini belirlemek.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacý

MADDE 12 (1) Merkezin akademik ve idari personel ihtiyacýný karþýlamak üzere gerekli görevlendirmeler, Müdürün önerisi üzerine veya doðrudan 2547 sayýlý Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafýndan yapýlýr.

Harcamalar

MADDE 13 (1) Harcamalar Mütevelli Heyet tarafýndan belirlenen esaslar çerçevesinde yapýlýr. Ancak, Merkezin faaliyet alanlarý ile ilgili olarak 2547 sayýlý Kanunun 56 ncý maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendine göre þartlý baðýþ yapýlmasý halinde, baðýþta bulunulan kýsýmla ilgili harcamalar, Mütevelli Heyet tarafýndan onaylanan þartlý baðýþ sözleþmesine göre yapýlýr.

Yürürlük

MADDE 14 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 15 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ýstanbul 29 Mayýs Üniversitesi Rektörü yürütür.