23 Aralýk 2012  PAZAR

Resmî Gazete

Sayý : 28506

YÖNETMELÝK

Baþkent Üniversitesinden:

BAÞKENT ÜNÝVERSÝTESÝ SATINALMA VE ÝHALE YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Baþkent Üniversitesinin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarý dikkate alýnarak, iç ve dýþ her türlü alým-satým, inþaat, onarým ve bakým, kiralama, finansal kiralama, taþýma, proje, etüt, müþavirlik ve benzeri iþlerin verimlilik ilkeleri doðrultusunda, en uygun fiyat ve þartlarla, en uygun zamanda serbest piyasa koþullarý içerisinde temin edilmesine iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Baþkent Üniversitesi ve Üniversiteye baðlý akademik, saðlýk ve idari birimlerin ihtiyaç duyduðu her türlü alým, satým, yapým, kiralama, taþýma ve benzeri iþlerin yapýlmasý ve yaptýrýlmasýna iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununa ve 28/3/1983 tarihli 2809 sayýlý Yükseköðretim Kurumlarý Teþkilatý Kanununun ek 33 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a)  Alým satým: Yeni ve hurda olmak üzere taþýnýr-taþýnmaz mal ve hizmetlerle her türlü gereksinimlerin, mamul, yarý mamul, ham ve yardýmcý madde ve malzemelerin, hizmet ve haklarýn alým satýmýný,

b) Birim: Baþkent Üniversitesinin fakülte, enstitü, yüksekokul, idari birimler, saðlýk ve uygulama araþtýrma merkezleri ile diðer birimlerini,

c) Genel Sekreter: Baþkent Üniversitesi Genel Sekreterini,

ç) Hizmet ve haklar: Üniversite çalýþanlarýnýn dýþýnda gerçek ve tüzel kiþilere ücret karþýlýðýnda alým-satým ve ihale suretiyle yaptýrýlan araþtýrma, sondaj, imalat, prototip imalat (maket), keþif, etüt, harita plan, proje kontrollük, müþavirlik hizmetleri, Know-How (patent) haklarýnýn alým-satýmýný yükleme, taþýma, boþaltma, depolama ve bunlara iliþkin ambalajlama iþlemlerinin ifasýný,

d) Ýhale: Bu Yönetmelikte yazýlý yöntem ve koþullarla konu iþin istekliler arasýndan seçilen en uygun yüklenicinin, yetkili komisyonlarýn onayý ile belirlendiðini gösteren sözleþme öncesi iþlemleri,

e) Kira ve intifa hakký: 4721 sayýlý Türk Medeni Kanunu, 6102 sayýlý Türk Ticaret Kanunu ve 6098 sayýlý Türk Borçlar Kanununun trampa ve mülkiyetten gayri ayni haklardan sayýlanlar ile kiralama-kiraya verme, intifa ve irtifak haklarýný,

f) Komisyon: Baþkent Üniversitesi ile kuruluþlarýnýn Üniversite Ýhale Komisyonunu, Hastane Satýnalma Komisyonunu, Muayene ve Kabul Komisyonunu ve Teknik Komisyonunu,

g) Rektör: Baþkent Üniversitesi Rektörünü,

ð) Rektör yardýmcýsý: Baþkent Üniversitesi Rektör Yardýmcýsýný,

h) Saðlýk kuruluþlarý direktörü: Tüm saðlýk kuruluþlarý direktörünü,

ý) Satýn alma yetkilisi: Satýn alma yetki ve sorumluluðu verilen personeli,

i) Sözleþme: Alým-satým ve ihalenin, genel, özel, teknik, kalite ve idari yöntemleri ile teminat koþullarýný içeren ve ilgilenenlere bedelli veya bedelsiz verilen Rektörlükçe onaylý belgeleri,

j) Tahmini bedel: Satýnalmada, alýmýn piyasa rayiç bedelini ve ihalede telif bedelini,

k) Tip sözleþme: Yüklenici ile Üniversite arasýnda akdedilen þartlarda formatý belirtilen þartlarda yazýlý belgeyi,

l) Üniversite: Baþkent Üniversitesi ile baðlý kurum ve kuruluþlarýný,

m) Yapým: Ýhale suretiyle yapýlan her türlü hafriyat, inþaat, ihzarat, imalat, sondaj, tesisat, tamirat, tadilat, yýkama yapma, yenileme, montaj, plan, proje ve dekorasyon iþlerinin yapýlmasýný,

n) Yüklenici: Bu maddenin birinci fýkrasýnýn (l)  ve (g) bentlerinde yazýlý kurum ve komisyonlarýn kararlarýna muhatap imzacý tarafý,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Satýn Alma ve Ýhalelere Ýliþkin Esaslar

Satýn alma ve ihale iþlerinde yetkili kiþi ve birimler

MADDE 5 (1) Bu Yönetmelikte yazýlý iþleri yaptýrma ve parasal sýnýrlarýný belirleme, satýn alma komisyonu kararlarýný onama ve iptal etme yetkisi, harcama yetkilisi (ita amiri) sýfatýyla Rektöre aittir. Rektör, bu yetkisini uygun gördüðü ölçüde ve sürede bir rektör yardýmcýsýna veya Genel Sekretere devredebilir.

(2) Satýn alma komisyonu; satýn alma yetkilisinin Rektör tarafýndan belirlenmiþ yetkisini aþan tutarlarda mal veya hizmetin alýnmasý halinde toplanýr. Eðitim-öðretim ve saðlýk amaçlý alýmlarda, satýn alma komisyonuna talebin geldiði birimin yöneticisi tarafýndan, konuyla ilgili teknik bilgiye sahip bir kiþi geçici üye olarak görevlendirilir. Satýn alma komisyonu üye tam sayýsý ile toplanýr ve oy çokluðuyla karar verir.

(3) Satýn alma yetkilisi, satýn alma usulünü belirler ve satýn almayý gerçekleþtirir.

Satýn alma ilkeleri

MADDE 6 (1) Satýn alma iþinin gerçekleþtirilmesi esnasýnda aþaðýdaki hususlar dikkate alýnýr:

a) Mal ve hizmet alýmýnýn mümkün olan en uygun þartlarda ilk elden yapýlmasý esastýr.

b) Mal ve hizmet alýmlarýnda sadece en düþük fiyat deðil, istenilen kaliteyi saðlama, en uygun fiyat ve ödeme koþulu, istenilen zamanda teslim ve bakým þartlarýný taþýyan en uygun teklif tercih edilir.

c) Üniversitenin kýsa ve uzun dönemdeki ihtiyaçlarýnýn tespitinde, eðitim ve saðlýk hizmetlerinin aksamamasý için gereksiz mal stoklarýndan kaçýnýlmasý için gerekli tedbirler alýnýr.

Satýn alma talepleri

MADDE 7 (1) Ýdari birimler, talep ettikleri mal veya hizmetin konusunu, ihtiyacýný ve özelliklerini içeren taleplerini Genel Sekreterliðe, akademik birimler ise dekan/enstitü müdürü/yüksekokul müdürü/merkez müdürünün onayýný takiben Rektörlüðe, saðlýk birimlerinde ise baþhekimin onayý ile merkez müdürü/saðlýk kuruluþlarý direktörüne iletirler.

(2) Toplanan talepler, satýn alma yetkilisine bütçeye uygunluðun belirlenmesi için gönderilir. Bütçeye uygunluðu tespit edilen talepler alým usulü belirlenerek gerçekleþtirilir.

Satýn alma komisyonlarý

MADDE 8 (1) Üniversite Satýnalma ve Ýhale Komisyonu aþaðýda belirtilen þekilde çalýþýr:

a) Komisyon, Üniversite merkezinin bulunduðu mahalde; baþkan, baþkan vekili ve üç üye olmak üzere beþ üyeden oluþur. Komisyon üyeleri Rektörlükçe deðiþtirilebilir. Kararlar çoðunlukla alýnýr, çekimser kalýnmaz.

b) Baþkanýn yokluðunda toplantýyý baþkan vekili yürütür.

c) Üniversite merkezinin bulunduðu il dýþýndaki hastanelerde satýn alma komisyonu, saðlýk kuruluþlarý direktörünün onayý ile eðitim birimlerinde ise ilgili müdürün baþkanlýðýnda Rektörün onayý ile bu Yönetmeliðin 5 inci maddesinde belirtilen kriterlere göre oluþturulur.

ç) Hukuki, mali, saðlýk ve teknik konularda görüþleri alýnmak üzere öncelikle Üniversite bünyesinde bulunan ilgili uzmanlar, danýþman olarak komisyona çaðrýlabilir, sözlü veya yazýlý mütalaa verebilirler, oylamaya katýlamazlar.

(2) Teknik Komisyon; alýma ve ihaleye konu olacak mal ve hizmetlerin ön çalýþmalarýný yaparak teknik þartnamelerini hazýrlar, muayene ve kabul komisyonuna iþin kabulünde teknik deðerlendirme sunar.

(3) Muayene ve Kabul Komisyonu; bu Yönetmelikte belirtilen komisyonlarca belirlenen ve onay gören ihale konusu gereksinim ve hizmet alýmlarýnýn geçici ve kesin kabullerini yapmak üzere, ilgili birim yetkililerinden yeterli sayýdaki üyelerden oluþan ve rektör onayý ile kurulan bir komisyondur. Bu komisyon, uygunluk içeren karar ve kabul tutanaðý imzalamadýkça ihale bedeli ödenmez. Kabul edilmeyen mal veya hizmet yenilettirilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Satýn Alma Usulleri

Doðrudan temin usulü

MADDE 9 (1) Aþaðýdaki hallerde doðrudan temin usulü uygulanýr:

a) Daha önce alýnan mevcut mal, demirbaþ, teknoloji veya hizmetlere baðýmlýlýðý olan, uyumun ve standardizasyonun saðlanmasý için, ilk alýmý yapýlan kiþi, kurum veya baþka isteklilerden alýnmasý, mal ve hizmet saðlayýcýnýn tek bir kiþi olmasý durumunda alýmýn yapýlmasý.

b) Ani veya olaðanüstü durumlar nedeniyle alýmýn acil olarak yerine getirilmesinin zorunlu olmasý.

c) Konaklama ve seyahatlere iliþkin alýmlar.

ç) Tüketim malzemeleri.

d) Fikri ve sýnai mülkiyet haklarýnýn alýmý.

e) Hukuksal danýþmanlýk ve avukatlýk hizmetlerinin alýnmasý.

f) Yurt dýþýndan mal ve hizmet alýmý.

g) Alanýnda uzmanlaþmýþ sanatçý, bilim insaný, kiþi ve kuruluþlara yaptýrýlan sanatsal, bilimsel ve teknik özelliklere sahip iþlere iliþkin mal ve hizmet alýmý.

ð) Yukarýda sayýlanlar dýþýnda kalan ve satýn alma sorumlusuna tanýnan yetkileri aþmayan alýmlar.

h) Gayrimenkul kiralanmasý ve satýn alýnmasý.

(2) Satýn alma sorumlusu; yukarýdaki hallere uyan alým veya kiralamalarda, istekli veya isteklilerden alým veya kiralama þartlarýný elektronik posta, faks veya mektup yoluyla temin eder. Görüþmeler sonunda seçilen istekliden nihai teklif alýnýr ve alým sonuçlandýrýlýr.

Pazarlýk usulü

MADDE 10 (1) Pazarlýk usulü, alým sürecinin iki aþamalý olarak gerçekleþtirildiði satýn alma komisyonunun alýmýn konusunu iþin teknik detaylarý ile iþin gerçekleþtirme yöntemlerini ve fiyatý isteklilerle görüþtüðü ve karþýlýklý fedakârlýk yapýlarak bir anlaþma zemininin temini ile ihalenin yapýlmasýdýr.

(2) Yapýlacak iþin fiyat nitelik, iþin yerine getirilme müddeti ve diðer þartlarýnda aþaðýda belirtilen iþler pazarlýk usulüyle yapýlýr:

a) Süreklilik göstermeyen alým, yapým, onarým ve taþýma iþlerinde.

b) Kapalý zarfla yapýlacak ihalelerde talip çýkmamasý veya taliplerin idarece kabul edilmeyecek teklifler ileri sürmeleri halindeki durumlarda.

c) Yalnýz bir firma veya kimseden saðlanmasýnýn gerektiði Ticaret Odalarý, Borsa Birlikleri veya benzeri kuruluþlar tarafýndan verilen, Türkiye çapýnda geçerli ve marka ihtiva etmeyen yedi vahit belgeleri ile tevsik edilen, mal ve hizmet alýmlarýnda.

ç) Güzel sanatlara mahsus baský, cilt, el iþleri, resim, heykel tablo gibi iþlerin yaptýrýlmasýnda.

d) Evvelce düþünülmeyen ani ve olaðanüstü bir durum ile eðitim-öðretim ve saðlýk kuruluþlarýnýn saðladýðý saðlýk hizmetlerini aksatacak beklenmeyen bir durumun ortaya çýkmasý halinde,  acele olarak yaptýrýlmasýna gerek görülen alým ve onarým iþlerinde.

e) Sözleþmenin feshi üzerine müteahhit adýna ve hesabýna acele yapýlmasý gereken iþlerde.

f) Saðlýk hizmetlerinde, hastanýn ameliyat ve tedavi sürecinde ortaya çýkabilecek zorunlu malzemelerin çerçeve alýmlarýnda.

Açýk teklif ile ihale usulü

MADDE 11 (1) Bu Yönetmelik uyarýnca doðrudan temin veya pazarlýk usulü ile yapýlmasý mümkün olmayan veya bu usullerin uygulanmasýnýn uygun görülmediði hallerde satýn alma yetkilisi tarafýndan açýk teklif usulü uygulanýr.

(2) Açýk teklif usulünün uygulandýðý hallerde satýn alma sorumlusu tarafýndan aþaðýdaki bilgileri içeren þartname hazýrlanýr ve internet yoluyla ilan edilir. Þartnamede;

a) Ýþin çeþidi, niteliði, tahmini bedeli,

b) Ýþin süresi, baþlama ve bitirme tarihleri,

c) Sözleþmeye aykýrýlýk oluþturacak haller ve cezai þartlar,

ç) Kontrol, teslim ve tesellüm þartlarý,

d) Teminat koþullarý,

e) Satýn almaya katýlma þartlarý ve katýlamayacak olanlar,

f) Ödeme ve avansa iliþkin hükümler,

g) Tekliflerin geçerlik süresi,

ð) Teklifin istenme ve teslim edilme þekli,

h) Tekliflerin nereye verileceði ve son teklif verme tarihi,

bulunur.

Kapalý zarf usulü

MADDE 12 (1) Kapalý zarfla eksiltme, istenilen iþin veya malýn þartnamesindeki þartlar esas alýnarak yalnýz fiyat bakýmýndan en uygun teklifte bulunan talibe ihalesidir.

(2) Kapalý zarf usulü ile yapýlacak eksiltmelerde, teklif mektubu mühür veya imzalý bir zarf içine konulur. Zarfýn üzerine isteklinin ismi, adresi yazýlýr. Bu zarf geçici teminata ait makbuz veya banka teminat mektubu ve diðer istenilen belgelerle birlikte baþka bir zarfa konularak bu zarfta mühürlenir veya imzalanýr. Bu dýþ zarfýn üzerine yalnýz teklif mektubunun hangi iþe ait olduðu yazýlýr.

(3) Teklif mektubunda, þartnamelerin tamamen okunup kabul edildiðinin kaydedilmesi ve teklif olunan fiyatlarýn hem yazý hem de rakamla açýk olarak yazýlmasý, kazýntý ve silinti olmamasý lazýmdýr.

(4) Teklif zarflarý ilanda gösterilen tarih ve saate kadar numaralý makbuzlar karþýlýðýnda ilgili komisyon baþkanlýðýna verilir, makbuzun numarasý zarf üzerine yazýlýr. Usulüne uygun teklif mektuplarý iadeli taahhütlü mektup þeklinde de gönderilebilir. Postada olacak gecikmeler kabul edilmez. Gecikme iade makbuzuna kaydedileceði gibi bir tutanakla da tespit olunur. Verilen teklif mektuplarý geri alýnamaz.

(5) Zarf verme süresi tamam olunca komisyonca bir tutanak düzenlenir ve imzalanarak dosyasýna konulur.

(6) Dýþ zarflar sýra numarasýna göre ve hazýr bulunan talipler önünde birer birer açýlarak eksiltmeye girmek için aranýlan genel ve özel þartlarýn yerine getirilmiþ olup olmadýðý ve istenilen geçici teminatýn miktar, þekil ve diðer bakýmlardan ilgili mevzuata uygunluðu incelenir.

(7) Bu inceleme ve araþtýrma sonunda kimlerin eksiltmeye kabul edileceði orada bulunanlara bildirilir ve bir tutanakla durum tespit edilir. Kabul edilmeyen tekliflerin iç zarflarý açýlmayarak sahiplerine veya yetkililerine geri verilir. Bütün bu iþlemler tutanaða geçilerek ihale dosyasýna konulur. Ýç zarflar açýlmadan önce teklifleri kabul edilenler dýþýndakiler artýrma ve eksiltme odasýndan çýkarýlýrlar.

(8) Ýlan ve þartnamelere uymayan veya þartname dýþý hükümler taþýyan teklifler kabul edilmez. Ancak belgelerdeki pul, imza, ticaret odasý belgesi ve iþtirak belgesi, teminata iliþkin belge gibi tamamen þekle ait noksanlar komisyon huzurunda derhal tamamlattýrýlýr.

(9) Bu maddede belirtilen hususlara uygun olmayan ve içinde þartname dýþý kayýtlar ve karþý teklifler bulunan teklifler nazara alýnmaz.

(10) Tekliflerin incelenmesi sonucunda en uygun bedeli teklif eden anlaþýldýktan sonra, bu bedelin layýk halde olup olmadýðýna bakýlarak ihalenin yapýldýðý veya yetkili makamýn onayý þartýyla ihalenin yapýldýðý yahut þartnameye aykýrý olmayan bazý teknik sorunlarýn tetkiki için kararýn komisyonca tayin edilen baþka bir güne býrakýldýðý veyahut eksiltmenin hükümsüz sayýldýðý hazýr olanlara açýklanýr ve durum gerekçesiyle tutanaða geçirilir.

(11) Birkaç istekli tarafýndan ayný fiyat teklif edildiði ve bunlar da uygun görüldüðü takdirde, talipler hazýr ise, ayný celsede hazýr deðilse ilgililere tebligat yapýlarak tatil günleri hariç beþ gün sonra ayný saatte ve komisyon huzurunda aralarýnda açýk eksiltme yapýlýr.

(12) Ýhale kararýnýn onayý veya reddi ilgililere ihale tarihinden itibaren onbeþ gün içinde teblið edilir.

(13) Bu süre içerisinde tebligat yapýlmadýðý takdirde teklif sahibi teklifinden dönebilir ve bu sürede Üniversite bir zarara uðrarsa ilgililer hakkýnda kanuni kovuþturma açýlýr.

(14) Kapalý zarfla eksiltme esnasýnda bulunmayan veya noterden onaylý vekâletnameyi haiz vekil veya temsilci göndermeyen teklif sahipleri ihalenin icra tarzýna itiraz edemezler.

Emanet usulü

MADDE 13 (1) Ýdarenin yeterli iþ gücü, makine, araç, gereç ve taþýtlara sahip olmasý halinde;

a) Ýhaleye konulmasý faydalý olmayan, yýlý içinde bitebilecek yapým ve onarým iþleri,

b) Can ve mal kaybý tehlikesi nedeniyle acele olarak yapýlmasý gereken yapým ve onarým iþleri,

c) Sözleþmenin bozulmasý veya tasfiye edilmesi nedenleriyle bitirilmemiþ olup hýzla bitirilmesinde zorunluluk görülen iþlerin tamamlanmasý,

ç) Ýhaleye konulmasýna imkân bulunmayan veya ihaleye konulduðu halde istekli çýkmayan ve beklemeye de tahammülü olmayan iþler,

Rektör tarafýndan idari ve teknik personelden seçilecek ve biri mutemet olmak üzere en az üç kiþiden oluþacak emanet komisyonunca yapýlýr.

(2) Komisyon üyelerinden biri Rektör tarafýndan baþkan seçilir.

(3) Emanet komisyonu, geçici süre ile iþçi çalýþtýrabileceði gibi iþin bünyesine giren gerekli madde, araç ve gereçleri öncelikle bunlarý üreten veya yapan ve sermayesinin yarýsýndan fazlasý tek baþýna veya birlikte Devlete, kamu iktisadi teþebbüslerine ya da belediyelere ait olan kuruluþlardan, doðrudan doðruya tarife yoksa piyasa satýþ fiyatlarý üzerinden alabilir. Bu yolla saðlanmasý mümkün olmayanlar teklif alýnmak ve piyasa satýþ deðerlerine uygunluðu belgelendirilmek þartýyla piyasadan saðlanýr.

(4) Ýþin emanet komisyonunca yapýlmayacak kýsýmlarý, her an taahhütnamesi feshedilmek kaydýyla bu Yönetmeliðin uygun görülen diðer usullerinden biriyle satýnalma komisyonu tarafýndan taþeronlara ihale edilebilir. Taþeronlara verilecek iþlerin toplamý için tahmini bedelinin yarýsýný geçemez.

(5) Ýþin bitiminden sonra en geç üç ay içinde Rektörün kuracaðý kabul heyeti tarafýndan iþ yerinde yapýlacak inceleme ve deðerlendirme sonucu düzenlenecek ikinci keþif kabul raporu ile kesin hesap çýkarýlýr ve komisyona ibra edilir.

Satýnalma komisyonunun kararýný gerektirmeyen iþler

MADDE 14 (1) Satýnalma komisyonunun kararýný gerektirmeyen iþler þunlardýr:

a) Akademik, saðlýk ve idari personel hizmetleri, günlük ihtiyaç ve her türlü sarf malzemeleri, yedek parçalar, temizlik iþleri, gýda gibi olaðan hizmetler, küçük donaným ve yazýlýmlarýn satýn alýnmasýnda, acil bakým onarým gerektiren iþler ve yapým-onarým esnasýnda ortaya çýkan zorunlu iþler.

b) Pazarlýk imkânýnýn bulunmadýðý büyük alýþveriþ merkezlerinden yapýlacak satýn almalar.

c) Bedeli ne olursa olsun elektrik, su, posta ve benzeri abonman sözleþmesine veya akaryakýt, köprü, vapur, feribot, tercihli yol gibi ücretleri tarifeye baðlanmýþ her türlü iþler. Bu iþlerde ödemeler idari ve mali iþler daire baþkaný veya yetki verilen finansman yöneticilerinden herhangi birisinin bilgisi dahilinde gerçekleþtirilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Genel Hükümler

Þartnameler

MADDE 15 (1) Yapýlacak olan ihalelere iliþkin þartnameler, bu Yönetmelik ve uygulanmasý zorunlu olan diðer mevzuat hükümleri de dikkate alýnarak idarece hazýrlanýr.

(2) Þartnamelerde aþaðýdaki hususlarýn bulunmasý zorunludur:

a) Ýþin çeþidi, niteliði, tahmini bedeli.

b) Ýþin baþlama ve bitim tarihleri.

c) Ýþin gereði gibi yapýlmamasý, süresinde bitirilmemesi gibi hallerde uygulanacak cezai þartlar ve idare için doðacak haklarýn ne olduðu.

ç) Kontrol, muayene, teslim ve tesellüm yer þartlarý.

d) Vergi harç ve benzeri giderlerin kanuni mükelleflerince ödeneceði hususu.

e) Geçici ve/veya kesin teminat miktarý, teminat olarak kabul edilebilecek deðerlerin ne olduðu.

f) Ýhaleye katýlma þartlarý ve katýlamayacak olanlar.

g) Süre uzamasýný gerektirecek zorunlu sebeplerin neler olduðu.

ð) Verilen teklif mektuplarýnýn geri alýnamayacaðý.

h) Ödeme ve avansa iliþkin hükümler.

ý) Fiyat farký verilip verilmeyeceði, verilecekse þartlarý.

i) Ýhalenin onay veya ret kararýnýn ihalenin yapýldýðý tarihten itibaren on beþ gün içinde müteahhide bildirileceði.

j) Teblið tarihinden itibaren tatil günleri hariç on gün içinde geçici teminatýn kesin teminat miktarýna çýkarýlarak sözleþmenin yapýlacaðý.

k) Ýdarenin ihaleyi yapýp yapmamakta veya dilediðini yapmakta serbest olduðu.

l) Makine ve teçhizat alýmlarýnda da, montaj, yedek parça temini, bakým þartlarý ve garanti süresi.

Bedel tahmini

MADDE 16 (1) Ýþin tahmini bedeli idarece tespit edilir veya ettirilir. Ýþin niteliðine göre gerektiðinde bu bedel veya bu bedelin hesabýnda kullanýlan fiyatlar belediye, ticaret odasý, sanayi odasý, borsa gibi kuruluþlardan araþtýrýlarak komisyonca tahkik edilir. Yasal olarak kullanýlmasý gereken birim fiyatlarý ve usullerce bedeli tespit edilecek iþlerde bunlara göre bedel tahmini yapýlýr.

Geçici teminat

MADDE 17 (1) Satýn alma komisyonunun kararý ile ihaleye gireceklerden iþin tahmini bedelinin % 3'ü oranýnda geçici teminat alýnabilir.

(2) Ýhaleye gireceklerden alýnacak geçici teminata iliþkin koþullar, teminat olarak kabul edilebilecek deðerler, iadesi ve cezai koþullarý satýn alma ve ihale komisyonu tarafýndan belirlenir.

(3) Teminat olarak;

a) Tedavüldeki Türk Parasý,

b) Türkiye'de mevcut bankalarýn limit için süresiz teminat mektuplarý,

c) Bütün Devlet içi Ýstikraz Tahvilleri ile özel kanunlarýnda teminat olarak kabul edileceði belirtilen tahviller,

ç) Borsada kote edilmiþ esham ve tahvilat (Borsa kýymetlerinin % 15 noktasý ile

kabul edilir.).

Kesin teminat

MADDE 18 (1) Satýn alma komisyonunun kararý ile ihaleye gireceklerden iþin tahmini bedelinin % 6'sý oranýnda kesin teminat alýnabilir.

(2) Ýhaleye gireceklerden alýnacak kesin teminata iliþkin koþullar, teminat olarak kabul edilebilecek deðerler, iadesi ve cezai koþullarý satýn alma ve ihale komisyonu tarafýndan belirlenir.

(3) Kesin teminat verildikten sonra bu teminat ita amirinin uygun bulmasý ile diðer teminat çeþitlerinden biri ile deðiþtirilebilir. Ýstihkaklardan %10 alýkonulmak suretiyle alýnan teminat bu hükmün dýþýndadýr.

Teminatýn yatýrýlacaðý yer

MADDE 19 (1) Teminat olarak verilecek nakit ve tahviller Üniversite Muhasebe Müdürlüðü Veznesine makbuz karþýlýðý yatýrýlýr. Ýhaleden sonra Muhasebe veznesine makbuz karþýlýðý yatýrýlmak kaydýyla satýn alma komisyonuna yalnýz banka teminat mektuplarý verilebilir.

Ýhaleye giremeyecekler

MADDE 20 (1) Aþaðýda yazýlý kimseler gerek doðrudan doðruya ve gerekse bir vasýta ile ihaleye giremezler:

a) Daha önce kendisine iþ verildiði halde, þartnameye göre sözleþme yapmak istemeyen istekliler ile sözleþme yapýldýktan sonra, taahhüdünden vazgeçen ve mücbir sebepler dýþýnda taahhütlerini, sözleþme ve þartname hükümlerine uygun olarak yerine getirmediði tespit edilip, 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayýlý Kamu Ýhale Kanununun 58 inci maddesi uyarýnca kamu ihalelerine katýlmaktan yasaklama getirilenler.

b) Üniversiteden aylýk veya ücret alan (yevmiye alanlar dahil) kurum mensuplarý.

c) Üniversite ve baðlý kurumlarýn merkez örgütü yöneticileri ve satýn alma komisyonu baþkan ve üyelerinin ana, baba, evlat, karý, koca, kardeþ, damat, kayýnpeder, kayýnvalide, kayýnbirader, baldýz ve bacanaklarý ile bunlarýn ortaklarý.

Dýþ alýmlarda uygulanacak esaslar

MADDE 21 (1) Bu Yönetmeliðin 1 inci maddesinde sayýlan iþlerin yurt dýþýndan temin edilme zorunluluðunun doðmasý hallerinde:

a) Dýþ alýmla ilgili özel kurallarýn dýþýnda, bu ihalelerde iç alým ihalelerindeki ihale usulleri ve þartlarý uygulanýr. Yapýlan fiyat mukayesesinde, malýn teslim edileceði yere kadar teþekkül tarafýndan karþýlanacak bedeller ve alým yapýlacak ülkeye göre ithalatýn tabi olduðu gümrük vergileri dikkate alýnýr. Özelliðine göre CIF/CIP, CF veya FOB/FCA ve benzeri teslim þekillerinden biri seçilir ve þartnamede belirtilir.

b) Acil durumlarda; üretimi doðrudan ilgilendiren yedek parça ve iþletme malzemelerinin yurt dýþý proforma faturasý talep edilerek yetkili mercilerin onayýndan sonra ilgilisinden ithali yapýlýr.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Yönetmelik kapsamý dýþýndaki iþler

MADDE 22 (1) Bilimsel araþtýrma projelerinin finansmaný, öðretim elemanlarý temini, telif haklarýnýn alýnmasý gibi akademik iþler ve her türlü personel alýmlarý ve benzeri özellikli iþler bu Yönetmelik kapsamý dýþýndadýr.

Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

MADDE 23 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanunu, ilgili diðer mevzuat hükümleri, Yükseköðretim Kurulu ve Mütevelli Heyeti kararlarý  uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 24 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 25 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Baþkent Üniversitesi Rektörü yürütür.