30 Aralýk 2012  PAZAR

Resmî Gazete

Sayý : 28513 (2. Mükerrer)

TEBLÝÐ

Ekonomi Bakanlýðýndan:

ÇEVRENÝN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN

KÝMYASALLARIN ÝTHALAT DENETÝMÝ TEBLÝÐÝ

(Ürün Güvenliði ve Denetimi: 2013/6)

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Tebliðin amacý, Ek-1 sayýlý listede yer alan kimyasallarýn ithalatýnda çevrenin korunmasý yönünden uygunluk denetimine iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Teblið Serbest Dolaþýma Giriþ Rejimi, Dahilde Ýþleme Rejimi, Gümrük Kontrolü Altýnda Ýþleme Rejimi ve Geçici Ýthalat Rejimine tabi tutulan Ek-1 sayýlý listede yer alan kimyasallarýn ithalat iþlemlerini kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Teblið, 13/10/2005 tarihli ve 25965 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan 7/9/2005 tarihli ve 2005/9454 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý eki Dýþ Ticarette Teknik Düzenlemeler ve Standardizasyon Rejimi Kararýnýn 4 üncü maddesine dayanýlarak düzenlenmiþtir.

Uygunluk denetimi ve belgelendirme

MADDE 4 (1) Ek-1 sayýlý listede yer alan kimyasallarýn ithalatýnda, bunlarýn çevrenin korunmasý yönünden uygunluðu Kontrol Belgesi ile belgelenir.

(2) Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý, gerekli gördüðü takdirde, gümrük beyannamesinin tescili öncesinde uluslararasý gözetim þirketlerinden veya resmi kuruluþlardan denetim isteyebilir.

Çevrenin korunmasý yönünden kontrol altýnda tutulan kimyasal madde ithalatçý kayýt belgesi

MADDE 5 (1) Bu Tebliðin Ek-1 sayýlý listesinde yer alan kimyasallarýn ithalatý için alýnan tüm Kontrol Belgelerinde geçerli olmak üzere, öncelikle Çevrenin Korunmasý Yönünden Kontrol Altýnda Tutulan Kimyasal Madde Ýthalatçý Kayýt Belgesi ve numarasý alýnmasý gereklidir. Bu belgeyi almak için ithalatçý firma tarafýndan;

a) Ticaret Sicil Gazetesi veya Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi (oda kaydý) (ilgili kurumlardan veya noterden onaylý),

b) Vergi levhasý (ilgili kurumlardan veya noterden onaylý),

c) Ýmza sirküleri (noter onaylý),

ç) Taahhütname (Ek-4),

d) Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý’nýn yeni Ozon Tabakasýný Ýncelten Madde (OTÝM) Takip Sisteminde yer alan Kayýt Talep Yazýsý,

e) Üzerinde firmanýn açýk ismi ve OTÝM Ýthalatçý Kayýt Belgesi ifadesi bulunan, Ýthalatçý Kayýt Belgesi ücretinin yatýrýldýðýna dair banka dekontunun aslý,

ile birlikte Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýna müracaat edilir.

(2) Kamu kuruluþlarý, üniversiteler ve özel kanunlarla kurulmuþ kamu tüzel kiþiliðine sahip olan ve odalara kayýt zorunluluðu bulunmayan ithalatçýlardan sicil gazetesi ve vergi levhasý istenmez.

(3) 2011 yýlý içerisinde verilmiþ olan Çevrenin Korunmasý Yönünden Kontrol Altýnda Tutulan Kimyasal Madde Ýthalatçýsý ve Daðýtýcýsý Kayýt Belgesi, 2013 yýlý için geçerli deðildir. 2011 yýlýnda veya öncesinde bu belgeyi almýþ olan firmalar, Çevrenin Korunmasý Yönünden Kontrol Altýnda Tutulan Kimyasal Madde Ýthalatçý Kayýt Belgesi almak için birinci fýkra kapsamýnda Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýna baþvurur.

Kontrol belgesi

MADDE 6 (1) Ek-1 sayýlý listede yer alan kimyasallarýn ithalatýnda Kontrol Belgesi (Ek-3) alýnabilmesi için;

a) Kontrol Belgesi formu (2 nüsha),

b) Orijinal proforma fatura ve noter tasdikli tercümesi (üzerinde tarih ve numarasý, malýn menþei, GTÝPi, kilogram cinsinden miktarý, toplam deðeri, yetkili isim, ýslak imza ve firma kaþesi bulunmasý gerekir.),

c) Orijinal analiz belgesi ve noter tasdikli tercümesi (üzerinde proforma fatura tarih ve numarasý, madde miktarý, bileþim oranlarý ve her bir bileþenin saflýk deðerinin açýkça yazýlmasý ve yetkili isim, ýslak imza ve firma kaþesi bulunmasý gerekir.),

ç) Orijinal etiket (sticker þeklinde olup aslý üzerinde üretici firma ismi veya logosu, CAS numarasý ve kimyasal maddenin açýk ismi, Türkçe uyarýlar bölümü, yetkili isim, ýslak imza ve firma kaþesi bulunmasý gerekir.),

d) Ek-1 sayýlý listede yer alýp da, ayný zamanda kotaya tabi olan maddeler için Ekonomi Bakanlýðýndan (Ýthalat Genel Müdürlüðü) alýnacak Ýthalat Lisansý,

ile birlikte mallarýn ihracatçý ülkede çýkýþ iþlemleri tamamlanmadan önce Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýna baþvurulur.

Belgelerin süresi

MADDE 7 (1) Ek-1 sayýlý listede yer alan kimyasallar için verilen Kontrol Belgesi, düzenlendiði tarihten takvim yýlý sonuna kadar geçerlidir; bu süre deðiþtirilemez.

(2) Çevrenin Korunmasý Yönünden Kontrol Altýnda Tutulan Kimyasal Madde Ýthalatçý Kayýt Belgesinin geçerlilik süresi üç yýldýr.

Kontrol belgesinin iadesi

MADDE 8 (1) Kontrol Belgesi alan ithalatçýlar;

a) Kontrol Belgesinin geçerlilik süresi içerisinde Belge kapsamý kimyasalýn ithalatýnýn gerçekleþtirilememesi halinde, Kontrol Belgesinin aslýnýn ve kotaya tabi maddeler için verilmiþ Ýthalat Lisansýnýn ilgili firmanýn yetkililerince onaylanmýþ bir suretini,

b) Kontrol Belgesinin geçerlilik süresi içerisinde Belge kapsamý kimyasalýn tamamýnýn veya bir kýsmýnýn ithalatýnýn gerçekleþmesi halinde, ihracatçý tarafýndan verilen faturanýn ithalatçý tarafýndan onaylý bir nüshasý, gümrük beyannamesinin usulüne uygun olarak onaylanmýþ sureti, Kontrol Belgesinin aslý ve kotaya tabi maddeler için verilmiþ Ýthalat Lisansýnýn ilgili firma yetkililerince onaylanmýþ bir suretini, Kontrol Belgesinin geçerlilik süresinin bitmesini müteakip 30 gün içerisinde, talep edilen bilgi ve belgelerle birlikte Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýna iletmekle yükümlüdürler. Müteakip Kontrol Belgesi talepleri, yükümlülüklerin tam olarak yerine getirilmesi ve Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnca uygun görülmesi halinde deðerlendirmeye alýnýr.

Ýthalatý yasak kimyasallar

MADDE 9 (1) Ek-2 sayýlý listede yer alan kimyasallarýn ve ürünlerin Serbest Dolaþýma Giriþ Rejimi, Dahilde Ýþleme Rejimi, Gümrük Kontrolü Altýnda Ýþleme Rejimi ve Geçici Ýthalat Rejimi kapsamýnda ithalatý yasaktýr.

Gümrük iþlemleri

MADDE 10 (1) Ek-1 sayýlý listede yer alan kimyasallarýn Serbest Dolaþýma Giriþ Rejimi, Dahilde Ýþleme Rejimi, Gümrük Kontrolü Altýnda Ýþleme Rejimi ve Geçici Ýthalat Rejimine tabi tutulmasý halinde, Kontrol Belgesi gümrük beyannamesinin tescili sýrasýnda ilgili gümrük idaresince aranýr.

Uygulamaya iliþkin önlemler

MADDE 11 (1) Bu Tebliðde yer alan hususlarda uygulamaya yönelik önlem almaya ve düzenleme yapmaya Ekonomi Bakanlýðý Ürün Güvenliði ve Denetimi Genel Müdürlüðü yetkilidir.

Yürürlükten kaldýrýlan teblið

MADDE 12 (1) 30/12/2011 tarihli ve 28158 (3. Mükerrer) sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Çevrenin Korunmasý Yönünden Kontrol Altýnda Tutulan Kimyasallarýn Ýthalat Denetimi Tebliði (Ürün Güvenliði ve Denetimi: 2012/6) yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Yürürlük

MADDE 13 (1) Bu Teblið 1/1/2013 tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 14 (1) Bu Teblið hükümlerini Ekonomi Bakaný yürütür.

 

Tebliðin ekleri için týklayýnýz