30 Aralýk 2012  PAZAR

Resmî Gazete

Sayý : 28513 (2. Mükerrer)

TEBLÝÐ

Ekonomi Bakanlýðýndan:

ÇEVRENÝN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN

KATI YAKITLARIN ÝTHALAT DENETÝMÝ TEBLÝÐÝ

(Ürün Güvenliði ve Denetimi: 2013/7)

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Tebliðin amacý, Ek-1 sayýlý listede yer alan katý yakýtlarýn ithalatýnda çevrenin korunmasý yönünden uygunluk denetimine iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Teblið, Serbest Dolaþýma Giriþ Rejimine tabi tutulan Ek-1 sayýlý listede yer alan katý yakýtlarýn ithalat iþlemlerini kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Teblið, 13/10/2005 tarihli ve 25965 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan 7/9/2005 tarihli ve 2005/9454 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý eki Dýþ Ticarette Teknik Düzenlemeler ve Standardizasyon Rejimi Kararýnýn 4 üncü maddesine dayanýlarak düzenlenmiþtir.

Ýthalatçý

MADDE 4 (1) Ek-1 sayýlý listede yer alan katý yakýtlarýn ithalatý, Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýndan alýnan Çevrenin Korunmasý Yönünden Kontrol Altýnda Tutulan Yakýt Ýthalatçýsý Kayýt Belgesine sahip firmalar tarafýndan yapýlabilir.

(2) Kayýt Belgesi alýnabilmesi için ithalatçý veya temsilcisi tarafýndan Ticaret Sicil Gazetesi veya Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi (oda kaydý) (ilgili kurumlardan veya noterden onaylý), vergi levhasý, noter onaylý imza sirküleri ve Ek-2de yer alan taahhütname ile birlikte Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýna baþvurulur. Kamu kuruluþlarý, üniversiteler ve özel kanunlarla kurulmuþ kamu tüzel kiþiliðine sahip olan ve odalara kayýt zorunluluðu bulunmayan ithalatçýlardan sicil gazetesi ve vergi levhasý istenmez.

(3) 2012 yýlý içerisinde verilen Kayýt Belgeleri, Ek-2de yer alan taahhütnamenin ve noter onaylý imza sirkülerinin Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýna verilmesi halinde, 2013 yýlý sonuna kadar geçerli olacak þekilde Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnca yenilenir. Kayýt Belgesinin verilmesine esas teþkil eden belgelerde yer alan bilgilerden herhangi birinin yýl içinde geçerliliðini yitirmesi veya deðiþikliðe uðramasý, Kayýt Belgesinin yenilenmesini gerektirir. Kayýt Belgesinin yenilenmesi halinde Ek-2de yer alan taahhütname yeniden Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýna verilir.

(4) Kayýt Belgeleri, bu Teblið kapsamýnda yapýlacak tüm ithalat iþlemlerinde geçerlidir ve bu iþlemlere esas teþkil eder.

Kontrol belgesi

MADDE 5 (1) Ek-1 sayýlý listede yer alan katý yakýtlarý ithal etmek isteyen ithalatçý veya temsilcisi tarafýndan aþaðýda sayýlan belgelerle birlikte, yakýt Türkiye gümrük bölgesine gelmeden önce Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýna Kontrol Belgesi (Ek-6) almak üzere baþvurulur.

a) Proforma faturanýn bir örneði ve yeminli tercüme bürosunca onaylý tercümesi (yakýtý kendi ihtiyacýnda kullanmak üzere ithal eden sanayiciler hariç),

b) Kontrol Belgesi formu (1 adet),

c) Ýmza sirküleri fotokopisi.

(2) Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý tarafýndan onaylanan Kontrol Belgeleri takvim yýlý sonuna kadar geçerlidir. Her takvim yýlý sonunda, Kontrol Belgeleri Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýna iletilerek, kapama iþlemi yapýlýr. Kontrol Belgesi kapama iþlemini yapmayan ithalatçý veya temsilcisinin müteakip talepleri deðerlendirmeye alýnmaz.

(3) Yakýtý kendi ihtiyacýnda kullanmak üzere ithal eden sanayiciler Kontrol Belgesi kapama iþlemi sýrasýnda ithal edilen her parti yakýta ait ihracatçý faturasýnýn bir örneði ile yeminli tercüme bürosunca onaylý tercümesini Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýna iletmekle yükümlüdür.

Uygunluk denetimi

MADDE 6 (1) Serbest Dolaþýma Giriþ Rejimine tabi tutulmak istenen yakýttan numune alýnmasý amacýyla;

a) Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnca onaylanan Kontrol Belgesinin fotokopisi,

b) Yakýtýn her bir parametresinin Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnca belirlenen limit deðerlere uygun olduðunu gösterir yükleme analiz belgesinin aslý ve yeminli tercüme bürosunca onaylý tercümesi,

c) Ýthalatçý firma aracýlýðýyla ithal edilecek her parti yakýt için sanayiciler tarafýndan verilecek taahhütname (Ek-9),

ç) Ýhracatçý faturasýnýn bir örneði ve yeminli tercüme bürosunca onaylý tercümesi,

ile birlikte, yakýtýn boþaltýldýðý gümrük idaresinin bulunduðu ilin Çevre ve Þehircilik Müdürlüðüne ithalatçý veya temsilcisi tarafýndan baþvurulur.

(2) Ýthalatçý veya temsilcisinin talebi üzerine gümrük idaresinin gözetiminde depolanan ve ilgili gümrük yetkilisinin tespit ettiði yakýttan, Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðü, uluslararasý gözetim firmasý yetkilileri ile ithalatçý veya temsilcisinden oluþan Numune Alma Komisyonu gözetiminde, uluslararasý gözetim firmasý yetkilisi tarafýndan Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnca belirlenen usul ve esaslar dahilinde numune alýnýr ve Ýthal Katý Yakýt Numune Alma Tutanaðý (Ek-5) düzenlenir. Alýnan numune, Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý Çevre Referans Laboratuvarý veya Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýndan Yeterlik Belgesi almýþ laboratuvarlarda analiz ettirilir. Analiz sonuçlarý, analizi yapan laboratuvar tarafýndan ilgili Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðüne gönderilir.

(3) Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðünce, yakýtýn numune analiz sonucunun uygun bulunmasý durumunda, Uygunluk Yazýsý (Ek-7) düzenlenir ve keyfiyet ithalatçý veya temsilcisine ve ilgili gümrük idaresine bildirilir. Uygun bulunmamasý durumunda ise Uygunsuzluk Yazýsý (Ek-8) düzenlenerek keyfiyet ithalatçý veya temsilcisine iletilir. Uygunsuzluk Yazýsýnýn ithalatçý veya temsilcisine tebliðinden itibaren 7 iþ günü içinde, firmanýn þahit numune analizlerinin yapýlmasýný yazýlý olarak talep etmemesi durumunda düzenlenen Uygunsuzluk Yazýsý ilgili gümrük idaresine iletilir.

(4) Isýnma amaçlý yakýt özelliklerini saðlamadýðý için Uygunsuzluk Yazýsý düzenlenen yakýtýn sanayi amaçlý veya termik santrallerde kullanýlan yakýt özelliklerini saðlamasý durumunda, ithalatçý veya temsilcisinin talebi üzerine sanayi amaçlý veya termik santrallerde kullanýlmak üzere Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnca yeni Kontrol Belgesi düzenlenen yakýt için Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðünce Uygunluk Yazýsý verilebilir.

(5) Ayný þekilde sanayi amaçlý yakýt özelliklerini saðlamadýðý için Uygunsuzluk Yazýsý düzenlenen yakýtýn termik santrallerde kullanýlan yakýt özelliklerini saðlamasý durumunda, ithalatçý veya temsilcisinin talebi üzerine, termik santrallerde kullanýlmak üzere Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnca yeni Kontrol Belgesi düzenlenen yakýt için Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðünce Uygunluk Yazýsý verilebilir.

(6) Tek parti halinde getirilen ve gümrüklü sahada tek bir yýðýn olarak depolanan yakýtýn birden fazla parti halinde çekilmek istenmesi durumunda, ilk partinin çekilmesi sýrasýnda yakýtýn tamamýný temsil edecek þekilde numune alýnarak analiz ettirilir. Yakýtýn tamamýný temsil eden bu analiz raporu, müteakip Uygunluk Yazýsý/Yazýlarý düzenlenmesinde esas alýnýr.

Analiz sonuçlarýna itiraz

MADDE 7 (1) Yakýttan alýnan numunenin analiz sonucunun uygun bulunmamasý durumunda keyfiyetin ithalatçý veya temsilcisine tebliðinden itibaren 7 iþ günü içinde, yazýlý talep üzerine ve giderleri ithalatçý veya temsilcisi tarafýndan karþýlanmak kaydýyla, Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnca belirlenen usul ve esaslar dâhilinde þahit numune/numunelerin analizi yaptýrýlýr ve yakýtýn uygunluðuna/uygunsuzluðuna karar verilir:

a) Analiz sonuçlarý uygun çýkan yakýt için Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðünce Uygunluk Yazýsý düzenlenir ve ilgili gümrük idaresi ile ithalatçý veya temsilcisine bildirilir.

b) Þahit numune analiz sonucu da uygunsuz çýkan yakýtlar için Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðünce Uygunsuzluk Yazýsý düzenlenir ve ilgili gümrük idaresi ile ithalatçý veya temsilcisine bildirilir.

c) Numunelerin alýnmasý, torbalanmasý, gönderilmesi, analize hazýrlanmasý ve muhafazasý sýrasýnda oluþan durumlar dýþýnda Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý veya Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðünden yeni numune alýnmasý talebinde bulunulamaz.

Teslim tesellüm belgesi

MADDE 8 (1) Ek-1 sayýlý listede yer alan yakýtlarý sanayide kullanmak üzere Uygunluk Yazýsý almýþ firmalar, ithal edilen yakýtýn fabrikalara teslim edildiðini belirten teslim tesellüm belgesini (kendi ihtiyaçlarý için getirenler hariç), Kontrol Belgesinin kapatýlmasý sýrasýnda Kontrol Belgesi ile birlikte Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýna iletmekle yükümlüdür.

Ýstisnai durum ve muafiyet

MADDE 9 (1) Geçici depolama yeri veya antreponun bulunmadýðý veya yeterli olmadýðý durumlarda, yakýt, geçici depolanan eþya statüsünde müsaade edilen yerlerde, ayný yerde bulunan diðer yakýtlarla karýþtýrýlmamak kaydýyla depolanabilir. Bu durumda depolanan yakýtýn uygunluk denetimi 6 ncý madde çerçevesinde yapýlýr.

(2) Ýthalatçý veya temsilcisi tarafýndan, Türkiye gümrük bölgesine getirilmeden önce, Ek-3te yer alan bilgi formunun ilgili Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðüne verilmesi kaydýyla geçici depolama yeri veya antrepolara konulamayan ve birinci fýkra kapsamýna girmeyen yakýtlar taþýt üstü iþleme tabi tutulabilir. Yakýt, gümrük iþlemleri tamamlandýktan sonra bilgi formunda belirtilen alana, varsa diðer yakýtlarla karýþtýrýlmamak koþuluyla depolanýr. Numunenin, yakýt araç üstündeyken veya yakýtýn depolandýðý alanda alýnmasý halinde, 6 ncý maddenin ikinci fýkrasýnda belirtilen Komisyon gözetiminde, uluslararasý gözetim firmasý yetkilisi tarafýndan Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnca belirlenen usul ve esaslar dâhilinde yakýttan numune alýnýr ve Ek-5te yer alan Ýthal Katý Yakýt Numune Alma Tutanaðý düzenlenir. Bu fýkra kapsamýnda iþleme tabi tutulan yakýtlar, bulunduðu ilin sýnýrlarý dýþýndaki bir alana depolanamaz. Ancak, sanayi amaçlý ithal edilecek yakýtlar, firma tarafýndan talep edilmesi halinde sanayi tesisinin bulunduðu ilde depolanabilir. Bu amaçla depolanmak istenen yakýtlar için Ek-3te yer alan bilgi formu, firma tarafýndan yakýtýn depolanacaðý ilin Çevre ve Þehircilik Müdürlüðüne verilir. Bu yakýtlarýn uygunluk denetimi yakýtýn depolandýðý ilin Çevre ve Þehircilik Müdürlüðünce yapýlýr. Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðü tarafýndan 6 ncý maddeye göre yapýlan uygunluk denetimi sonucunda Uygunluk Yazýsý düzenlenene kadar yakýt, piyasaya hiçbir þekilde arz edilemez, bulunduðu alandan baþka bir alana taþýnamaz, kullanýlamaz, kullandýrýlamaz, eleme iþlemine tabi tutulamaz ve torbalanamaz.

(3) Ýkinci fýkra çerçevesinde ithalatý gerçekleþtirilmiþ olan yakýtlarýn analiz sonucunun uygun bulunmamasý durumunda 6 ncý maddenin dördüncü ve beþinci fýkralarý uygulanýr. Bunun mümkün olmamasý durumunda, yakýtýn menþeine veya yüklemenin yapýldýðý ülkeye iade edilmek veya üçüncü bir ülkeye gönderilmek üzere ihracý zorunludur.

(4) Ek-1 sayýlý listede yer alan 2701.11.00.00.00 GTÝP'li antrasitlerin filtrasyon amacýyla, 27.01 GTÝPli katý yakýtlarýn ise laboratuvarlarda araþtýrma ve analizlerde kullanýlmak amacýyla Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnca uygun görülecek miktarlarda ithalatýnda, her ithalat iþleminden önce her bir madde için Ek-4te yer alan taahhütnamenin Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýna verilmesi halinde Uygunluk Yazýsý yerine Muafiyet Yazýsý verilir ve keyfiyet ithalatçý veya temsilcisine bildirilir.

(5) Dördüncü fýkradaki muafiyetten yararlanmak isteyen ithalatçýlarýn Kontrol Belgesi almasý zorunlu deðildir; ancak Çevrenin Korunmasý Yönünden Kontrol Altýnda Tutulan Yakýt Ýthalatçýsý Kayýt Belgesi almasý zorunludur.

(6) Dördüncü fýkra kapsamýndaki iþlemlerde ithalatçý veya temsilcisinin beyaný esastýr. Sonradan yapýlacak kontrollerde beyanýný ispat edemeyenler hakkýnda 11 inci maddedeki yaptýrýmlar uygulanýr.

Gümrük iþlemleri

MADDE 10 (1) Ek-1 sayýlý listede yer alan yakýtlarýn ithalatýnda, 9 uncu maddenin ikinci fýkrasý hükmü hariç olmak üzere, Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðü tarafýndan yapýlan uygunluk denetimi sonucunda düzenlenen Uygunluk Yazýsý veya Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnca düzenlenen Muafiyet Yazýsý gümrük beyannamesinin tescili sýrasýnda aranýr.

(2) Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðünce Uygunsuzluk Yazýsý düzenlenen yakýtlarýn ithalatýna izin verilmez. Uygun bulunmayan yakýt, giderleri ithalatçý veya temsilcisi tarafýndan karþýlanmak üzere, menþe/yüklemenin yapýldýðý ülkeye iade edilir veya üçüncü ülkeye transit edilir.

Ýdari yaptýrýmlar

MADDE 11 (1) Bu Tebliðe aykýrý hareket eden, yanlýþ ve yanýltýcý beyanda bulunan, sahte belge kullanan, ibraz eden veya belgede tahrifat yapanlar hakkýnda, 21/3/2007 tarihli ve 5607 sayýlý Kaçakçýlýkla Mücadele Kanunu; 13/10/2005 tarihli ve 25965 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan 2005/9454 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý eki Dýþ Ticarette Teknik Düzenlemeler ve Standardizasyon Rejimi Kararýnýn ilgili hükümleri, 9/8/1983 tarihli ve 2872 sayýlý Çevre Kanunu ve ilgili diðer mevzuat uygulanýr.

Uygulamaya iliþkin önlemler

MADDE 12 (1) Bu Tebliðde yer alan hususlarda uygulamaya yönelik önlem almaya ve düzenleme yapmaya Ekonomi Bakanlýðý Ürün Güvenliði ve Denetimi Genel Müdürlüðü yetkilidir.

Yürürlükten kaldýrýlan teblið

MADDE 13 (1) 30/12/2011 tarihli ve 28158 (3. Mükerrer) sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Çevrenin Korunmasý Yönünden Kontrol Altýnda Tutulan Katý Yakýtlarýn Ýthalat Denetimi Tebliði (Ürün Güvenliði ve Denetimi: 2012/7) yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Geçiþ süreci

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) Bu Tebliðin yürürlüðe girdiði tarihten önce çýkýþ ülkesinde ihraç amacýyla taþýma belgesi düzenlenmiþ veya gümrük mevzuatý uyarýnca gümrük idarelerine sunulmuþ olan yakýtlarýn ithali, bu Tebliðin yürürlüðe girdiði tarihten itibaren 45 gün süreyle Çevrenin Korunmasý Yönünden Kontrol Altýnda Tutulan Katý Yakýtlarýn Ýthalat Denetimi Tebliði (Ürün Güvenliði ve Denetimi: 2012/7) hükümlerine tabidir. Ancak, bu Tebliðin lehteki hükümleri söz konusu iþlemlere uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 14 (1) Bu Teblið 1/1/2013 tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 15 (1) Bu Teblið hükümlerini Ekonomi Bakaný yürütür.

 

Tebliðin ekleri için týklayýnýz