30 Aralýk 2012  PAZAR

Resmî Gazete

Sayý : 28513 (2. Mükerrer)

YÖNETMELÝK

Enerji Piyasasý Düzenleme Kurumundan:

ELEKTRÝK PÝYASASI DENGELEME VE UZLAÞTIRMA YÖNETMELÝÐÝNDE

DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA ÝLÝÞKÝN YÖNETMELÝK

MADDE 1 14/4/2009 tarihli ve 27200 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Elektrik Piyasasý Dengeleme ve Uzlaþtýrma Yönetmeliðinin 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýndaki (iii) tanýmý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

iii) Piyasa katýlýmcýsý: Bu Yönetmelikte tanýmlanan lisans sahibi tüzel kiþileri ve perakende satýþ þirketleri için oluþturulan farklý kategorileri,

MADDE 2 Ayný Yönetmeliðin 10 uncu maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(1) Piyasa katýlýmcýlarý;

a) Üretim lisansý sahibi,

b) Otoprodüktör lisansý sahibi,

c) Otoprodüktör grubu lisansý sahibi,

ç) Toptan satýþ lisansý sahibi,

d) Perakende satýþ lisansý sahibi,

e) OSB üretim lisansý sahibi,

f) Daðýtým lisansý sahibi,

tüzel kiþilerinden oluþur. Piyasa katýlýmcýlarýndan elektrik enerjisi alan serbest tüketicilerin çekiþ birimlerinin kayýtlarý piyasa katýlýmcýlarý adýna yapýlýr.

MADDE 3 Ayný Yönetmeliðin 17 nci maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve ayný maddeye üçüncü fýkra olarak aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

(2) Görevli perakende satýþ þirketlerinin tüzel kiþilik kayýtlarý esnasýnda;

a) Serbest olmayan tüketicilerin,

b) Tedarikçisini seçmemiþ serbest tüketicilerin,

c) Daha önce tedarikçisini seçmiþ olup, tekrar görevli perakende satýþ þirketinden enerji alan serbest tüketicilerin,

d) Ýkili anlaþmalarla görevli perakende satýþ þirketinden enerji alan serbest tüketicilerin, uzlaþtýrma hesaplamalarýnýn ayrý ayrý yapýlabilmesini teminen ayný tüzel kiþilik altýnda farklý kategoriler olarak kayýt edilir. Bu kategorilerin sayý ve kapsamlarý Kurul kararý ile belirlenir. Bu yönetmeliðin ilgili maddeleri uyarýnca yapýlacak tüm uzlaþtýrma iþlemleri oluþturulan bu kategoriler için ayrý ayrý gerçekleþtirilir.

(3) Piyasa katýlýmcýlarýnýn uzlaþtýrmaya esas veriþ-çekiþ birimlerine iliþkin kayýt iþlemlerini tamamlamamalarý halinde, aþaðýdaki iþlemler uygulanýr:

a) Bakanlýk tarafýndan geçici kabulü yapýlmýþ bir üretim tesisine iliþkin kayýt iþlemlerinin tamamlanmamýþ olmasý halinde, söz konusu üretim tesisinin iletim veya daðýtým sistemine verdiði elektrik enerjisi uzlaþtýrma hesaplamalarýnda dikkate alýnmaz. Ýletim veya daðýtým sistemine verilen elektrik enerjisi miktarýna iliþkin olarak Piyasa Ýþletmecisi tarafýndan herhangi bir tahakkuk ve ödeme yapýlmaz. Bu üretim tesisinin iletim veya daðýtým sisteminden çektiði elektrik enerjisi miktarý, usulsüz elektrik enerjisi tüketimine iliþkin ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde deðerlendirilir.

b) Sisteme baðlantýsý gerçekleþtirilerek tesis geçici kabulü yapýlmýþ ancak Bakanlýk tarafýndan geçici kabulü yapýlmamýþ bir üretim tesisinin, iletim veya daðýtým sisteminden çektiði elektrik enerjisini, sýnýrlarý içinde bulunduðu daðýtým bölgesinde faaliyet gösteren görevli perakende satýþ þirketinden ya da ilgili üretim tesisine ait uzlaþtýrmaya esas veriþ-çekiþ biriminin Piyasa Ýþletmecisine kaydettirilmesi suretiyle tedarik etmesi esastýr. Aksi durumda, bu üretim tesisinin iletim veya daðýtým sisteminden çektiði elektrik enerjisi miktarý, usulsüz elektrik enerjisi tüketimine iliþkin ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde deðerlendirilir. Söz konusu üretim tesisinin iletim veya daðýtým sistemine verdiði elektrik enerjisi uzlaþtýrma hesaplamalarýnda dikkate alýnmaz.

c) Ýletim sisteminden elektrik enerjisi çeken bir tüketim biriminin, kayýt iþlemlerini tamamlamýþ bir piyasa katýlýmcýsý adýna kayýtlý olmamasý halinde, durum tespit edildiðinde ilgili tüketim birimi, sýnýrlarý içinde bulunduðu bölgede faaliyet gösteren görevli perakende satýþ þirketinin uzlaþtýrmaya esas veriþ-çekiþ birimi konfigürasyonuna dahil edilir ve bu þekilde kullanýlan enerji, geçmiþe dönük düzeltme kalemi kapsamýnda deðerlendirilir. Söz konusu elektrik enerjisi çekiþine iliþkin, ilgili tüketim biriminin sýnýrlarý içinde bulunduðu bölgede faaliyet gösteren daðýtým lisansý sahibi tüzel kiþi tarafýndan 25/9/2002 tarihli ve 24887 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Elektrik Piyasasý Müþteri Hizmetleri Yönetmeliði hükümleri çerçevesinde gerekli iþlemler yapýlýr.

ç) Daðýtým sisteminden elektrik enerjisi çeken bir tüketim biriminin, kayýt iþlemlerini tamamlamýþ bir piyasa katýlýmcýsý adýna kayýtlý olmamasý halinde, söz konusu elektrik enerjisi çekiþi, ilgili daðýtým þirketinin hesabýna yansýr. Söz konusu tüketim birimi ile ilgili elektrik enerjisi çekiþi, Elektrik Piyasasý Müþteri Hizmetleri Yönetmeliði hükümleri çerçevesinde iþlem görür.

MADDE 4 Ayný Yönetmeliðin 21 inci maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(2) Aþaðýdakilerden her biri uzlaþtýrmaya esas veriþ-çekiþ birimidir:

a) Lisanslý tüm üretim tesisleri,

b) Dengeleme birimi olma yükümlülüðünü taþýyan tüketim tesisleri,

c) Ýkili anlaþma yapmak yoluyla elektrik enerjisi alan ya da iletim seviyesinden baðlý olan serbest tüketicilerin tüketim birimleri ile 17 nci maddenin ikinci fýkrasýnýn (c) bendi kapsamýndaki tüketim birimleri,

ç) Daðýtým lisansý sahibi tüzel kiþiler tarafýndan belirlenecek uzlaþtýrmaya esas veriþ-çekiþ birimi konfigürasyonlarý çerçevesinde, bölgesinde görevli perakende satýþ þirketinden 17 nci maddenin ikinci fýkrasýnýn (a) ve (b) bentleri kapsamýnda enerji temin eden tüketici kategorileri,

d) Otoprodüktörlere ait tüketim birimi ve otoprodüktör grubu ortaðý tüketicilere ait bir tüketim birimi,

e) Bir daðýtým bölgesi ya da daðýtým bölgesinin bir bölümü,

f) Ulusal iletim sisteminin komþu ülke iletim sistemi ile baðlantý noktasý.

MADDE 5 Ayný Yönetmeliðin 23 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (b) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

b) Ýkili anlaþma yapmak yoluyla elektrik enerjisi alýmý yapan serbest tüketici tarafýndan daðýtým sisteminden çekilen elektrik enerjisi,

MADDE 6 Ayný Yönetmeliðin 28 inci maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(1) Piyasa katýlýmcýlarý, sorumlu olduklarý uzlaþtýrmaya esas veriþ-çekiþ birimlerini Piyasa Ýþletmecisine kayýt ettirirken;

a) Kayýt edilecek uzlaþtýrmaya esas veriþ-çekiþ birimlerine ait ölçüm ve baðlantý noktalarýný gösteren ve ilgili daðýtým lisansý sahibi tüzel kiþi ya da TEÝAÞ tarafýndan onaylý tek hat þemasý,

b) Baðlantý anlaþmasýnýn birer kopyasý,

c) Tüzel kiþilik kaydý sýrasýnda teslim edilmiþ olanlar hariç olmak üzere, üretim tesislerine ait lisanslarýnýn temsil ve ilzama yetkili kiþi veya kiþilerce þirket kaþesi üzerine imzalanmýþ sureti,

ç) Üretim tesislerine ait geçici kabul tutanaðý,

d) 17 nci maddenin ikinci fýkrasýnýn (a) ve (b) bentleri uyarýnca oluþturulacak kategoriler için daðýtým lisansý sahibi tüzel kiþilerce belirlenmiþ uzlaþtýrmaya esas veriþ-çekiþ birimi konfigürasyonlarý,

e) Uzlaþtýrmaya esas veriþ-çekiþ birimi kayýt formu,

Piyasa Ýþletmecisine elden teslim edilir.

MADDE 7 Ayný Yönetmeliðin 29 uncu maddesine ikinci fýkradan sonra gelmek üzere üçüncü ve dördüncü fýkralar olarak aþaðýdaki fýkralar eklenmiþtir.

(3) Daðýtým lisansý sahibi tüzel kiþiler, sadece bölgesindeki görevli perakende satýþ þirketi ile 17 nci maddenin ikinci fýkrasýnýn (a), (b) ve (c) bentleri kapsamýnda oluþturulan kategoriler için dengeden sorumlu bir grup oluþturabilirler.

(4) Görevli Perakende Satýþ Þirketleri, 17 nci maddenin ikinci fýkrasýnýn (a), (b) ve (c) bentleri kapsamýnda oluþturulan kategoriler için sadece bölgesindeki daðýtým þirketiyle dengeden sorumlu grup oluþturabilir.

MADDE 8 Ayný Yönetmeliðin 30/A maddesinin birinci, üçüncü, beþinci, altýncý ve onbeþinci fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(1) Kurulca onaylanmýþ perakende satýþ tarifeleri kapsamýnda perakende satýþ sözleþmesi ile görevli perakende satýþ þirketinden enerji alan bir serbest tüketiciye ait çekiþ birimine perakende satýþ anlaþmasý kapsamýnda kurulca onaylanmýþ perakende satýþ tarifeleri dýþýnda ikili anlaþma ile elektrik enerjisi tedarik etmek isteyen bir piyasa katýlýmcýsýnýn, enerji alacak söz konusu tüketiciye ait uzlaþtýrmaya esas veriþ-çekiþ birimlerine iliþkin sayaç kaydý, uzlaþtýrmaya esas veriþ-çekiþ birimi kaydý ve portföylerine ekleme ile ilgili talepte bulunmasý durumunda;

a) Yeni tedarikçi olmak isteyen piyasa katýlýmcýsý ve/veya bölgesinde bulunan serbest tüketiciye perakende satýþ anlaþmasý kapsamýnda kurulca onaylanmýþ perakende satýþ tarifeleri dýþýnda, ikili anlaþma ile enerji satmak isteyen görevli perakende satýþ þirketi, içinde bulunulan ayýn en geç altýncý gününden önceki son iþ günü saat 17:00ye kadar uzlaþtýrmaya esas veriþ-çekiþ birimi ve sayaçlara iliþkin bilgi giriþlerini PYS üzerinden yaparak, ilgili serbest tüketici ile serbest tüketicilere satýþlar için Enerji Alým-Satým Bildirim Formunu imzalamýþ olduðunu PYS üzerinden beyan eder. Yeni tedarikçi tarafýndan yapýlan bilgi giriþleri, serbest tüketicinin mevcut tedarikçisine, PYS aracýlýðýyla duyurulur.

b) Ýçinde bulunulan ayýn en geç onsekizinci gününden önceki son iþ günü saat 17:00ye kadar kayýt edilecek uzlaþtýrmaya esas veriþ-çekiþ birimlerine ait ölçüm ve baðlantý noktalarýný gösteren ve PYS üzerinde elektronik olarak yer alan ve ilgili uzlaþtýrmaya esas veriþ-çekiþ birimi için uygun olan tek hat þemasýna göre sayaçlarýn ilgili mevzuata uygun olduklarý ve kayýp deðerleri ile diðer parametreler, ilgili daðýtým lisansý sahibi tüzel kiþi veya TEÝAÞ tarafýndan, PYS aracýlýðýyla onaylanýr veya yine PYS aracýlýðýyla gerekçeleri bildirilerek reddedilir. Uygunluðun reddedilmesi halinde durum, gerekçeleri ile birlikte ayný gün içerisinde yeni tedarikçi olmak isteyen piyasa katýlýmcýsýna PYS aracýlýðýyla bildirilir.

c) Ýçinde bulunulan ayýn en geç yirmiüçüncü gününden önceki son iþ günü saat 17:00ye kadar söz konusu tüketicinin, serbest tüketici niteliði taþýdýðý ve mevcut tedarikçisine karþý yükümlülüklerini yerine getirdiði, mevcut tedarikçisi niteliðinde olan ilgili görevli perakende satýþ þirketi tarafýndan PYS aracýlýðýyla onaylanýr veya yine PYS aracýlýðýyla gerekçeleri bildirilerek reddedilir. Söz konusu tüketicinin mevcut tedarikçisine karþý ödeme yükümlülüðünü yerine getirmesine iliþkin onay, içinde bulunulan ayýn en geç ondördüncü gününden önceki son iþ gününe kadar gecikme faizi faturalarý da dahil olmak üzere teblið edilmiþ olan son faturaya iliþkin ödeme durumu dikkate alýnarak deðerlendirilir. Yükümlülüðün yerine getirildiðinin reddedilmesi halinde durum gerekçeleri ile birlikte ayný gün içerisinde yeni tedarikçi olmak isteyen piyasa katýlýmcýsýna PYS aracýlýðýyla bildirilir.

(3) Bir piyasa katýlýmcýsýnýn, bir serbest tüketiciye ait çekiþ birimini portföyünden çýkartmasýný talep etmesi durumunda serbest tüketicinin mevcut tedarikçisi niteliðinde olan piyasa katýlýmcýsý, içinde bulunulan ayýn en geç altýncý gününden önceki son iþ günü saat 17:00ye kadar, Piyasa Ýþletmecisine PYS aracýlýðýyla baþvuruda bulunur ve serbest tüketicinin mevcut tedarikçisi olan piyasa katýlýmcýsýnýn portföyünden, serbest tüketiciyi çýkarma iþlemi gerçekleþir. Söz konusu piyasa katýlýmcýsý, piyasa iþletmecisine yapmýþ olduðu baþvuru tarihinden itibaren en geç 1 gün içerisinde konuyla ilgili olarak ilgili tüketiciyi bilgilendirmek zorundadýr.

(5) Ýlgili daðýtým lisansý sahibi tüzel kiþi, TEÝAÞ veya ilgili görevli perakende satýþ þirketi tarafýndan onay sürecinin tamamlanmasýný müteakiben, Piyasa Ýþletmecisi, portföyden çýkarýlan, portföyü deðiþtirilen ve yeni kaydedilen kesinleþmemiþ sayaçlar listesini PYS aracýlýðýyla ilgili daðýtým þirketi, TEÝAÞ ve ilgili piyasa katýlýmcýsýna duyurur.

(6) Yayýnlanan sayaç listesine iliþkin itiraz baþvurularý, duyurunun yayýnlanmasýný takip eden iki iþ günü içerisinde yapýlýr. Ýtiraz baþvurularý, serbest tüketicinin mevcut tedarikçisi niteliðindeki piyasa katýlýmcýsýna, ilgili daðýtým þirketine, görevli perakende satýþ þirketine veya TEÝAÞ’a yapýlýr ve itiraz baþvurularýna iliþkin deðerlendirme ilgili tarafça, itirazýn yapýlmasýný takip eden iki iþ günü içerisinde sonuçlandýrýlarak, Piyasa Ýþletmecisine PYS aracýlýðýyla bildirilir. Piyasa Ýþletmecisi, yapýlan itiraz baþvurularý neticesinde kesinleþen sayaç listesini PYS aracýlýðýyla ilgili daðýtým þirketi, TEÝAÞ ve ilgili piyasa katýlýmcýsýna duyurur.

(15) Bir tedarikçinin teminata iliþkin yükümlülüklerini yerine getirmemesi sebebiyle, portföyünde yer alan serbest tüketicilerin ilgili katýlýmcýnýn portföyünden çýkarýlmasý durumunda, portföyden çýkarýlan serbest tüketicilerin listesi PYSde yayýmlanýr ve ilgili görevli perakende satýþ þirketine bilgi verilir.

MADDE 9 Ayný Yönetmeliðin 33 üncü maddesine beþinci fýkradan sonra gelmek üzere altýncý fýkra olarak aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

(6) 17 nci maddenin ikinci fýkrasýnýn (a), (b) ve (c) bentleri kapsamýnda oluþturulan kategoriler arasýnda yapýlacak uzlaþtýrmaya esas veriþ-çekiþ birimi deðiþiklikleri görevli perakende satýþ þirketleri tarafýndan her ayýn yirmiüçüncü gününden önceki son iþ günü saat 17:00ye kadar piyasa iþletmecisine bildirir.

MADDE 10 Ayný Yönetmeliðin 81 inci maddesine yedinci fýkradan sonra gelmek üzere sekizinci fýkra olarak aþaðýdaki fýkra eklenmiþ ve sonraki fýkra buna göre teselsül ettirilmiþtir.

(8) 17 nci maddenin ikinci fýkrasýnýn (a) ve (b) bentleri kapsamýnda görevli perakende satýþ þirketinden enerji temin eden tüketim birimlerini içeren kategorilerin her biri için Kurumca yayýmlanacak Toplam Tüketim Tahmini Belirleme Metodolojisi çerçevesinde toplam tüketim deðerleri daðýtým lisansý sahibi tüzel kiþi tarafýndan fatura döneminin bitiþini takip eden ilk dört gün içerisinde belirlenerek ilgili piyasa katýlýmcýsýna ve Piyasa Ýþletmecisine PYS veya kurumsal elektronik posta vasýtasýyla bildirilir.

MADDE 11 Ayný Yönetmeliðin 85 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 85 (1) Bir uzlaþtýrmaya esas veriþ-çekiþ biriminin saatlik olarak iletim sistemine veriþ ve iletim sisteminden çekiþ miktarlarý aþaðýdaki formüle göre hesaplanýr:

 

 

                        (2a)

 

             (2b)"

 

 

(2) Bu formüllerde geçen;

ÝSVMb,u b

uzlaþtýrmaya esas veriþ-çekiþ biriminin, u uzlaþtýrma dönemine ait Ýletim Sistemine Veriþ

                   Miktarýný (MWh),

SVDb,s,u     b uzlaþtýrmaya esas veriþ-çekiþ birimi konfigürasyonu tanýmýnda yer alan

                   s sayacýnýn, ölçülen veriþ deðerini gösteren u uzlaþtýrma dönemine ait

                   Sisteme Veriþ Deðerini (MWh),

TKKb,s        b uzlaþtýrmaya esas veriþ-çekiþ birimi konfigürasyonu tanýmýnda yer alan

                   s sayacýna uygulanan Transformatör Kayýp Katsayýsýný,

HKKb,s       b uzlaþtýrmaya esas veriþ-çekiþ birimi konfigürasyonu tanýmýnda yer alan

                   s sayacýna uygulanan Hat Kayýp Katsayýsýný,

x                 b uzlaþtýrmaya esas veriþ-çekiþ birimi konfigürasyonunda yer alan sayaç

                   sayýsýný,

k                 b uzlaþtýrmaya esas veriþ-çekiþ birimi konfigürasyonu tanýmýnda yer alan

                   s sayacýna veya kategorilere uygulanan 0 ya da 1 deðerleri olan katsayýyý,

ÝSÇMb,u     b uzlaþtýrmaya esas veriþ-çekiþ biriminin, u uzlaþtýrma dönemine ait

                   Ýletim Sisteminden Çekiþ Miktarýný (MWh),

SÇDb,s,u      b uzlaþtýrmaya esas veriþ-çekiþ birimi konfigürasyonu tanýmýnda yer alan

                   s sayacýnýn, ilgili sayacýn iletim sisteminde yer almasý durumunda ölçülen,

                   17 nci maddenin ikinci fýkrasýnýn (a) ve (b) bentleri kapsamýnda görevli

                   perakende satýþ þirketinden enerji temin eden tüketim birimlerini içeren bir

                   kategori olmasý durumunda hesaplanan toplam çekiþ deðerini, ilgili sayacýn

                   daðýtým sisteminde yer almasý durumunda daðýtým sisteminden net çekiþ

                   deðerini gösteren u uzlaþtýrma dönemine ait Sistemden Çekiþ Deðerini (MWh)

ifade eder.

MADDE 12 Ayný Yönetmeliðin 108 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 108 (1) Enerji dengesizliklerinin uzlaþtýrýlmasýnda;

a) Dengeleme güç piyasasýna katýlan her bir piyasa katýlýmcýsýnýn, dengeleme güç piyasasý faaliyetleri kapsamýnda, her bir teklif bölgesi için, bir fatura dönemi içerisindeki her bir uzlaþtýrma dönemine ait Sistem Ýþletmecisi tarafýndan verilmiþ olan talimatlar çerçevesinde kabul edilmiþ olan yük alma, yük atma miktarlarý ve kabul edilmiþ olan bu teklifler için geçerli fiyatlar,

b) Her bir uzlaþtýrmaya esas veriþ-çekiþ birimi için, bir fatura dönemindeki her bir uzlaþtýrma dönemine ait uzlaþtýrmaya esas veriþ ve/veya çekiþ miktarlarý,

c) 17 nci maddenin ikinci fýkrasýnýn (a) ve (b) bentleri uyarýnca oluþturulan kategorilerin Toplam Tüketim Tahmini Belirleme Metodolojisi çerçevesinde belirlenen toplam tüketim deðerleri,

ç) Her bir dengeden sorumlu tarafýn bir fatura dönemindeki her bir uzlaþtýrma dönemine ait ikili anlaþma bildirimi miktarlarý,

d) Yan hizmet saðlayan her bir uzlaþtýrmaya esas veriþ-çekiþ birimi için bir fatura dönemindeki her bir uzlaþtýrma dönemine ait, enerji bedeli yan hizmetler kapsamýnda ödenen yan hizmetler gereði gerçekleþtirilmiþ olan üretim miktarý,

e) Gün öncesi dengeleme sonucunda her bir piyasa katýlýmcýsýnýn sisteme satýþ ya da sistemden alýþ miktarlarý,

f) Gün öncesi fiyatlarý

dikkate alýnýr.

(2) Birinci fýkranýn;

a) (a) bendinde yer alan veriler Sistem Ýþletmecisi tarafýndan,

b) (b) bendinde yer alan verilerin hesaplanabilmesi için gerekli sayaç ölçüm deðerleri TEÝAÞ ve/veya ilgili daðýtým lisansý sahibi tüzel kiþi tarafýndan,

c) (ç) bendinde yer alan veriler dengeden sorumlu taraflar tarafýndan,

ç) (c) bendinde yer alan veriler ilgili daðýtým þirketi tarafýndan,

d) (d) bendinde yer alan veriler yan hizmet anlaþmalarýnýn yürütülmesinden sorumlu TEÝAÞ birimi tarafýndan,

e) (e) ve (f) bentlerinde yer alan veriler Piyasa Ýþletmecisi tarafýndan

saðlanýr.

MADDE 13 Ayný Yönetmeliðin 124 üncü maddesinin beþinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(5) Teminatlara iliþkin iþlemler aþaðýda belirtilen esaslara dayalý olarak yürütülür;

a) Piyasa Ýþletmecisi, piyasa katýlýmcýlarýnýn dengeleme mekanizmasý ve uzlaþtýrmadan kaynaklanan ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmesine iliþkin olarak piyasa katýlýmcýlarýndan teminat alýr. Piyasa Ýþletmecisi aþaðýdaki durumlarda verilmiþ olan teminat tutarýnýn artýrýlmasýný talep eder;

1) Yeni bir uzlaþtýrmaya esas veriþ-çekiþ birimi kaydý,

2) Dengeden sorumlu gruba yeni bir piyasa katýlýmcýsýnýn dahil olmasý,

3) Üretim, OSB üretim, otoprodüktör veya otoprodüktör grubu lisansý sahibi bir piyasa katýlýmcýsýnýn iþletmedeki kurulu gücünün deðiþmesi,

4) Gün öncesi dengeleme kapsamýnda tarihsel alýþkanlýklarýna göre daha yüksek miktarda alým yapmasý,

5) Dengesizlik uzlaþtýrmasý sonuçlarýna göre hesaplanan teminat gereksiniminin daha önceki faturalama dönemindeki hesaplanan gereksinimden daha yüksek olmasý,

6) Bir piyasa katýlýmcýsýnýn bir fatura dönemi içerisindeki dengesizliklerine iliþkin nihai uzlaþtýrma bildirimi yayýnlanmamýþ olmasýna raðmen; ilgili piyasa izleme faaliyetleri neticesinde, düþtüðü dengesizlik miktarýnýn sürekli bir þekilde artmakta olduðunun tespit edilmesi sonucunda, katýlýmcý riskinin mevcut teminat tutarý ile karþýlanamayacaðýnýn öngörülmesi.

b) Piyasa katýlýmcýlarýnýn piyasa kapsamýnda yürütülen tüm faaliyetlere iliþkin toplam risklerini karþýlayacak seviyede teminatý Yönetmeliðin ilgili maddelerinde belirtilen zaman dilimi içerisinde sunmalarý esastýr.

c) Bir piyasa katýlýmcýsýnýn bir fatura dönemi içerisindeki dengesizliklerine iliþkin nihai uzlaþtýrma bildirimi yayýmlanmamýþ olmasýna raðmen; ilgili piyasa izleme faaliyetleri neticesinde, dengesizlik riskinin arttýðýnýn tespit edilmesi halinde, katýlýmcýya PYS aracýlýðýyla teminat artýrým çaðrýsý yapýlýr.

ç) Piyasa katýlýmcýsýnýn bu fýkranýn (c) bendi gereðince belirlenen teminat deðiþim oraný dahilinde toplam teminat artýrým yükümlülüðünü, teminat artýrým çaðrýsýnýn yapýldýðý günü takip eden dördüncü iþ günü saat 10:30a kadar teminat mektuplarý, saat 11:00a kadar ise teminat mektubu dýþýndaki diðer teminatlarý sunarak yerine getirmemesi durumunda ilgili piyasa katýlýmcýsýna aþaðýdaki süreç uygulanýr:

1) Dördüncü iþ günü itibariyle piyasa katýlýmcýsýnýn satýcý olduðu uzlaþtýrmaya esas ikili anlaþma bildirimi girilmesine izin verilmez, ileriye dönük yapýlmýþ olan bildirimler iptal edilir ve ilgili taraflara bilgi verilir.

2) Piyasa katýlýmcýsýnýn adýna kayýtlý serbest tüketicilerin kayýtlarý, teminat artýrým çaðrýsýnýn yapýldýðý fatura döneminin baþýndan itibaren geçerli olacak þekilde silinir ve PMUM tarafýndan TEÝAÞ veya ilgili daðýtým þirketine, TEÝAÞ veya ilgili daðýtým þirketi tarafýndan da ayný gün içerisinde ilgili görevli perakende satýþ þirketine ve iki iþ günü içerisinde ilgili serbest tüketicilere bilgi verilir.

3) Görevli perakende satýþ þirketinin portföyüne düþen serbest tüketicilerin yapmýþ olduðu çekiþler sebebiyle, ilgili görevli perakende satýþ þirketinin dengesizlik olarak almýþ olduðu enerji miktarý, ilgili ayýn baþlangýcýndan bir sonraki ayýn ilk gününü geçmemek kaydýyla PMUM tarafýndan ilgili daðýtým þirketine yapýlan bildirimi takip eden ikinci iþ günü dahil olmak üzere belirlenen uzlaþtýrma dönemleri için sistem gün öncesi fiyatý üzerinden deðerlendirilir.

d) Piyasa katýlýmcýlarýnýn (a) bendinde belirtilen ticari iþlemlere devam edebilmeleri için Piyasa Ýþletmecisi tarafýndan belirlenen teminatý saðlamalarý esastýr.

e) Teminat ve ödeme iþlemlerinin yürütülmesi amacýyla Piyasa Ýþletmecisi merkezi uzlaþtýrma bankasýný kullanýr.

f) Piyasa Ýþletmecisi ve merkezi uzlaþtýrma bankasý arasýnda yapýlan merkezi uzlaþtýrma bankasý anlaþmasýyla, merkezi uzlaþtýrma bankasýnýn görev ve sorumluluklarý belirlenir.

g) Piyasa katýlýmcýlarýnýn teminat iþlemlerinin yürütülmesine iliþkin olarak Piyasa Ýþletmecisi tarafýndan belirlenen merkezi uzlaþtýrma bankasýyla, ilgili anlaþmayý imzalayarak, çalýþmalarý esastýr. Piyasa katýlýmcýlarý, teminatlarýný birden fazla banka kullanarak sunabilir.

ð) Piyasa katýlýmcýsý tarafýndan sunulan teminat mektubu dýþýndaki tüm teminatlar, merkezi uzlaþtýrma bankasý, teminat mektuplarý ise Piyasa Ýþletmecisi tarafýndan muhafaza edilir.

h) Merkezi uzlaþtýrma bankasý, Piyasa Ýþletmecisi adýna katýlýmcý bazýnda piyasa faaliyetlerine iliþkin kendisine sunulan teminat tutarýna, Piyasa Ýþletmecisi lehine rehin koyar.

ý) Piyasa katýlýmcýsýnýn madde 132/Ç’de belirtilen süreler içerisinde avans ve fatura ödemelerini gerçekleþtirememesi durumu dýþýnda, dengeleme mekanizmasý ve dengesizliklerin uzlaþtýrýlmasýna iliþkin ödeme ve tahsilatlar teminatlar kullanýlarak yapýlamaz.

MADDE 14 Ayný Yönetmeliðin 129 uncu maddesinin ikinci fýkrasýnýn (b) ve (c) bentleri aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

b) Piyasa katýlýmcýsýnýn adýna kayýtlý serbest tüketicilerin kayýtlarý, teminat artýrým çaðrýsýnýn yapýldýðý fatura döneminden itibaren geçerli olacak þekilde silinir ve PMUM tarafýndan TEÝAÞ veya ilgili daðýtým þirketine, TEÝAÞ veya ilgili daðýtým þirketi tarafýndan da ayný gün içerisinde ilgili görevli perakende satýþ þirketine ve iki iþ günü içerisinde ilgili serbest tüketicilere bilgi verilir.

c) Görevli perakende satýþ þirketinin portföyüne düþen serbest tüketicilerin yapmýþ olduðu çekiþler sebebiyle, görevli perakende satýþ þirketinin dengesizlik olarak almýþ olduðu enerji miktarý, ilgili ayýn baþlangýcýndan PMUM tarafýndan ilgili daðýtým þirketine yapýlan bildirimi takip eden 2 nci iþ günü dahil olmak üzere belirlenen uzlaþtýrma dönemleri için sistem gün öncesi fiyatý üzerinden deðerlendirilir.

MADDE 15 Ayný Yönetmeliðin 132/E maddesinin dördüncü fýkrasýnýn (d) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

d) Görevli perakende satýþ þirketinin portföyüne düþen serbest tüketicilerin yapmýþ olduðu çekiþler sebebiyle, görevli perakende satýþ þirketinin dengesizlik olarak almýþ olduðu enerji miktarý, ilgili ayýn baþlangýcýndan PMUM tarafýndan ilgili daðýtým þirketine yapýlan bildirimi takip eden ikinci iþ günü dahil olmak üzere belirlenen uzlaþtýrma dönemleri için sistem gün öncesi fiyatý üzerinden deðerlendirilir.

MADDE 16 Ayný Yönetmeliðin 133 üncü maddesinin üçüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(3) Yapýlan itirazýn veriþ-çekiþ ölçüm deðerlerine veya 17 nci maddenin ikinci fýkrasýnýn (a) ve (b) bentleri uyarýnca oluþturulan kategorilerin toplam tüketim deðerlerine iliþkin olmasý halinde;

a) TEÝAÞ’ýn ilgili birimleri ya da ilgili daðýtým lisansý sahibi tüzel kiþi, kendisine yapýlan itirazý, itiraz süresinin bitiþ tarihini takip eden 15 gün içerisinde ilgili piyasa katýlýmcýsýna ve Piyasa Ýþletmecisine sonuçlandýrarak bildirir.

b) Belirlenen süre içerisinde TEÝAÞ’ýn ilgili birimleri ya da ilgili daðýtým lisansý sahibi tüzel kiþi tarafýndan Piyasa Ýþletmecisine sonuçlarý bildirilmeyen baþvurularýn haklý olduðu varsayýlarak Geçmiþe Dönük Düzeltme Kalemi hesaplamalarýnda deðerlendirilir.

c) Piyasa Ýþletmecisi TEÝAÞ’ýn ilgili birimleri ya da ilgili daðýtým lisansý sahibi tüzel kiþi tarafýndan kendisine sonuçlarý bildirilen itirazlarý 5 iþ günü içerisinde sonuçlandýrýr ve itirazýn haklý bulunmasý durumunda gerekli düzeltme iþlemi yapýlýr. Yapýlan düzeltme piyasa katýlýmcýsýna yazýlý olarak veya PYS üzerinden bildirilir.

MADDE 17 Ayný Yönetmeliðin Geçici 8 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

GEÇÝCÝ MADDE 8 (1) TEÝAÞ ve daðýtým þirketleri tarafýndan 1/10/2012 tarihine kadar OSOS kurulmasýna iliþkin çalýþmalarýný tamamlar. Bu sürenin bitimine kadar, OSOS kurulum iþlemlerinin tamamlanamamasý durumunda, OSOS kurulum yükümlülüðü saklý kalmak kaydýyla, uzlaþtýrmaya esas veriþ-çekiþ deðerlerinin belirlenmesinde bu Yönetmeliðin 81 inci maddesinin altýncý ve yedinci fýkralarýnda belirtilen hükümler uygulanýr.

MADDE 18 Ayný Yönetmeliðe; Geçici 23 üncü maddeden sonra gelmek üzere, aþaðýdaki Geçici 24 üncü ve Geçici 25 inci maddeler eklenmiþtir.

Görevli perakende satýþ þirketinin kayýt iþlemleri

GEÇÝCÝ MADDE 24 (1) Daðýtým þirketleri ile 27/9/2012 tarihli ve 28424 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Daðýtým ve Perakende Satýþ Faaliyetlerinin Hukuki Ayrýþtýrýlmasýna Ýliþkin Usul ve Esaslar kapsamýnda kurulacak olan görevli perakende satýþ þirketleri en geç 1/2/2013 tarihine kadar gerekli kayýt iþlemlerini gerçekleþtirmek üzere Piyasa Ýþletmecisine baþvurur.

17 nci maddeye iliþkin uygulama iþlemleri

GEÇÝCÝ MADDE 25 (1) 17 nci maddenin ikinci fýkrasý kapsamýnda oluþturulacak kategorilere iliþkin hususlar, 1/1/2013 tarihine kadar Kurul kararý ile belirlenir.

(2) 17 nci maddenin ikinci fýkrasý kapsamýnda oluþturulacak kategorilere ve daðýtým þirketine iliþkin uzlaþtýrma iþlemleri, 1/7/2013 tarihine kadar birlikte gerçekleþtirilir.

(3) Toplam Tüketim Tahmini Belirleme Metodolojisi 1/4/2013 tarihine kadar Kurum tarafýndan yayýmlanýr.

MADDE 19 Bu Yönetmelik hükümleri, 1/1/2013 tarihinde yürürlüðe girer.

MADDE 20 Bu Yönetmelik hükümlerini Baþkan yürütür.

 

Yönetmeliðin Yayýmlandýðý Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayýsý

14/4/2009

27200

Yönetmelikte Deðiþiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayýmlandýðý Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayýsý

1-

1/10/2009

27363

2-

26/11/2009

27418 Mükerrer

3-

17/4/2010

27555

4-

6/11/2010

27751

5-

20/2/2011

27852

6-

3/11/2011

28104

7-

3/3/2012

28222

8-

18/9/2012

28415