30 Aralýk 2012  PAZAR

Resmî Gazete

Sayý : 28513 (2. Mükerrer)

TEBLÝÐ

Enerji Piyasasý Düzenleme Kurumundan:

ELEKTRÝK PÝYASASINDA GELÝR VE TARÝFE DÜZENLEMESÝ KAPSAMINDA

DÜZENLEMEYE TABÝ UNSURLAR VE RAPORLAMAYA ÝLÝÞKÝN ESASLAR

HAKKINDA TEBLÝÐDE DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA DAÝR TEBLÝÐ

MADDE 1 24/1/2003 tarihli ve 25003 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Elektrik Piyasasýnda Gelir ve Tarife Düzenlemesi Kapsamýnda Düzenlemeye Tabi Unsurlar ve Raporlamaya Ýliþkin Esaslar Hakkýnda Tebliðin 2 nci maddesinde yer alan Elektrik Piyasasý Endeksi Deðiþim Oraný (EPEDO) tanýmý, Perakende satýþ hizmeti tanýmý ve Verimlilik Parametresi (X Faktörü) tanýmý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

Elektrik Piyasasý Endeksi Deðiþim Oraný (EPEDO): Elektrik Piyasasý Endeksinin belirlenen iki tarih itibarýyla iki deðeri arasýndaki farkýn ilk deðere oranýný,

Perakende satýþ hizmeti: Perakende satýþ lisansýna sahip þirketler tarafýndan, elektrik enerjisi ve/veya kapasite satýmý dýþýnda, tüketicilere saðlanan faturalama ve tahsilat gibi hizmetleri,

Verimlilik Parametresi (X Faktörü): Lisans sahibi tüzel kiþinin verimliliðinin arttýrýlmasýnýn teþvik edilmesi için; yurt içi ve/veya yurt dýþý benzer uygulamalardaki performanslar göz önüne alýnarak gelir düzenlemesi kapsamýnda yüzde cinsinden belirlenen parametreyi,

MADDE 2 Ayný Tebliðin 20 nci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 20 Öngörülen sabit ve deðiþken maliyet oranlarý, sadece daðýtým lisansý sahibi tüzel kiþiler ile görevli perakende satýþ þirketlerinin gelir düzenlemeleri kapsamýnda hesaplanýr.

Sabit maliyet oraný, yýllýk gelir gereksiniminin, talep miktarýna ve/veya müþteri/kullanýcý sayýsýna baðlý olarak deðiþmeyecek kýsmýnýn toplam gelir gereksinimine oranýný ifade eder. Ýtfa tutarý ile hiç talep olmasa dahi katlanýlacak net iþletme gideri toplamý sabit maliyet olarak kabul edilir.

Öngörülen sabit maliyet oranýna iliþkin olarak, daðýtým lisansý sahibi tüzel kiþiler ile görevli perakende satýþ þirketleri bu Tebliðin ekinde yer alan GD05 formundaki verileri saðlamakla yükümlüdürler.

Deðiþken maliyet oraný, yýllýk gelir gereksiniminin, talep miktarýna ve/veya müþteri/kullanýcý sayýsýna baðlý olarak deðiþecek kýsmýnýn toplam gelir gereksinimine oranýný ifade eder.

MADDE 3 Ayný Tebliðin 36 ncý maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 36 Perakende satýþ lisansý sahibi tüzel kiþiler, ortalama perakende enerji satýþ fiyatý tavaný hesaplamasýna iliþkin olarak, Elektrik Piyasasý Tarifeler Yönetmeliði ile ilgili tebliðler uyarýnca gerekli hesaplamalarý yapmak ve verileri istenilen formatta Kuruma sunmakla yükümlüdür.

MADDE 4 Ayný Tebliðin 37 nci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 37 Görevli perakende satýþ þirketleri, ortalama perakende satýþ hizmet geliri tavaný hesaplamasýna iliþkin olarak, Elektrik Piyasasý Tarifeler Yönetmeliði ile ilgili tebliðler uyarýnca gerekli hesaplamalarý yapmak ve verileri istenilen formatta Kuruma sunmakla yükümlüdür.

MADDE 5 Ayný Tebliðin 39 uncu maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 39 Düzenlemeye esas net yatýrým harcamalarýný, düzenlemeye esas net iþletme giderini ve tarife gelirlerini; daðýtým lisansý sahibi tüzel kiþiler asgari daðýtým sistemi tesisi ve iþletimi ve kullanýcý baðlantýlarýnýn tesisi; görevli perakende satýþ þirketleri asgari perakende satýþ ve perakende satýþ hizmeti alt faaliyetleri bazýnda ayrýma imkan verecek þekilde izler.

Daðýtým sistemi tesisi ve iþletimi, elektrik enerjisinin daðýtýmý için gerekli daðýtým sistemi varlýklarýnýn tesisi, iþletilmesi ve bakýmýný içerir.

Kullanýcý baðlantýlarýnýn tesisi, baðlantý varlýklarýnýn tesisini içerir.

Perakende satýþ, elektrik enerjisinin tüketicilere satýþýný içerir.

Perakende satýþ hizmeti, elektrik enerjisi ve/veya kapasite satýmý dýþýnda tüketicilere saðlanan, faturalama, tahsilat, müþteri hizmetleri gibi hizmetleri içerir.

MADDE 6 Ayný Tebliðin Ek 3 üncü maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

EK MADDE 3 Daðýtým lisansý sahibi tüzel kiþiler, ilgili tarife dönemine ait iletim bedeli gelirinin gelir farký düzeltme bileþenlerinin hesaplamasýna iliþkin olarak, bu Tebliðin ekinde yer alan TD.14 formundaki verileri saðlamakla ve bu Teblið uyarýnca gerekli hesaplamalarý yapmakla yükümlüdür.

TD14 formunda yer alan;

a) Aylýk gerçekleþen iletim bedeli geliri, söz konusu ay içerisinde iletim bedeli adý altýnda tahakkuk eden gelirlerin (1/1/2013 tarihine kadar iletim bedeline özgü desteklenen tutar (+/-) dahil) toplamýdýr.

b) Aylýk ortalama EPE, söz konusu ayýn ve bir sonraki ayýn baþlangýç tarihleri itibariyle açýklanan EPE deðerlerinin ortalamasýdýr.

c) Aylýk gerçekleþen iletim bedeli yýl sonu deðeri, söz konusu aya iliþkin gerçekleþen iletim bedelinin aylýk ortalama EPE deðerine bölünüp, ilgili tarife yýlý EPE kapanýþ deðeri ile çarpýlmasý suretiyle bulunur.

d) Tarife yýlý gerçekleþen iletim bedeli yýl sonu deðeri, aylýk gerçekleþen iletim bedeli yýl sonu deðerlerinin toplamýna eþittir.

e) Tarife yýlýnda elde edebilecek iletim bedeli geliri yýl sonu deðeri, tarife yýlýnda TEÝAÞ tarafýndan daðýtým lisansý sahibi tüzel kiþiye aylýk bazda fatura edilen iletim tutarlarýnýn aylýk ortalama EPE deðerine bölünüp, ilgili tarife yýlý EPE kapanýþ deðeri ile çarpýlmasý suretiyle bulunan aylýk gerçekleþen iletim bedeli faturalarýnýn yýl sonu deðerleri ile tarife yýlý iletim bedeli gelir tavaný gelir farký düzeltme bileþeninin yýl sonu deðeri toplamýna eþittir.

f) Tarife yýlý iletim bedeli geliri farký, tarife yýlýnda TEÝAÞ tarafýndan daðýtým lisansý sahibi tüzel kiþiye fatura edilen iletim tutarlarýnýn yýl sonu deðeri ile tarife yýlý iletim bedeli gelir tavaný gelir farký düzeltme bileþeninin toplamýndan, tarife yýlý iletim bedeli gerçekleþen gelir yýl sonu deðerinin çýkartýlmasý ile bulunur.

MADDE 7 Ayný Teblið ekinde yer alan tablolardan TD10 ve TD11 tablolarý yürürlükten kaldýrýlmýþ, bu tablolara GD01.P, GD02.P ve TD06.P tablolarý eklenmiþ ve bu tablolardan GD01.D, GD02.D, GD06.2 ve TD14 tablolarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

 

 

 

 

MADDE 8 Bu Teblið 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüðe girer.

MADDE 9 Bu Teblið hükümlerini Enerji Piyasasý Düzenleme Kurumu Baþkaný yürütür.