30 Aralýk 2012  PAZAR

Resmî Gazete

Sayý : 28513 (2. Mükerrer)

TEBLÝÐ

Enerji Piyasasý Düzenleme Kurumundan:

ELEKTRÝK PÝYASASINDA LÝSANSSIZ ELEKTRÝK ÜRETÝMÝNE ÝLÝÞKÝN

YÖNETMELÝÐÝN UYGULANMASINA DAÝR TEBLÝÐDE

DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA ÝLÝÞKÝN TEBLÝÐ

MADDE 1 10/3/2012 tarihli ve 28229 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Elektrik Piyasasýnda Lisanssýz Elektrik Üretimine Ýliþkin Yönetmeliðin Uygulanmasýna Dair Tebliðin 24 üncü maddesinin ikinci ve dördüncü fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

24.2. 23.1 hükmünde daðýtým þirketi için tanýmlanan iþ ve iþlemler bir OSB daðýtým lisansý sahibi OSB tarafýndan kendi bölgesinde kurulu üretim tesisi/tesisleri ve tüketim tesisi/tesisleri için aynen yapýlýr ve bulunacak günlük ve aylýk ihtiyaç fazlasý enerji miktarý bu enerjiyi satýn almakla yükümlü görevli perakende satýþ þirketine bildirilir.

"24.4. Daðýtým þirketi, 24.1, 24.2, 24.3 hükümlerine göre belirlediði ihtiyaç fazlasý enerji miktarlarýndan yenilenebilir enerji kaynaklarýna dayalý üretim tesisi sahibi üreticiler için belirlenen miktarlarý PMUMa ve daðýtým bölgesindeki görevli perakende satýþ þirketine takip eden ayýn 4’üne kadar kaynak bazýnda, saatlik bazda günlük ve aylýk toplam þeklinde ayrý ayrý bildirir."

MADDE 2 Ayný Tebliðin 25 inci maddesinin birinci, ikinci, dördüncü ve yedinci fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

"25.1. Görevli perakende satýþ þirketi 24.1, 24.2, 24.3 hükümlerine göre belirlenen ihtiyaç fazlasý enerji miktarýný üretim tesisinin iþletmeye girdiði tarihten itibaren 10 yýl süreyle satýn almakla yükümlüdür."

"25.2. Görevli perakende satýþ þirketi satýn almakla yükümlü olduðu ihtiyaç fazlasý enerji miktarýndan;

25.2.1. Tüzel kiþilerce mikro kojenerasyon tesislerinde üretilerek sisteme verilmiþ olan kýsmýný perakende satýþ tarifesi kapsamýnda elektrik tedarik ettiði müþterilerine sattýðý elektrik içinde deðerlendirir.

25.2.2. Gerçek ya da tüzel kiþilerce yenilenebilir enerji kaynaklarýna dayalý olarak kurulan üretim tesislerinde üretilerek sisteme verilmiþ olan kýsmýný ise kendisi üreterek sisteme vermiþ kabul edilir. Bu miktar enerji YEKDEM kapsamýnda iþleme alýnýr.

"25.4. Yönetmelik ve bu Teblið kapsamýnda gerçek kiþilerce kurulan mikro kojenerasyon tesisleri ile gerçek ya da tüzel kiþilerce kurulan kojenerasyon tesislerinin iþletilmesi esnasýnda, sisteme verilen ihtiyaç fazlasý enerji, ilgili mevzuat uyarýnca YEKDEM kapsamýnda deðerlendirilir. Ancak bu enerji miktarý için PMUM ve görevli perakende satýþ þirketi tarafýndan ödeme yapýlmaz.

"25.7. Bir tüketim tesisi için kojenerasyon tesisine ilaveten mikro kojenerasyon ve/veya yenilenebilir enerji kaynaðýna dayalý üretim tesisi ya da tesisleri kurulmasý halinde sisteme verilen ihtiyaç fazlasý enerjinin hangi üretim tesisinden verildiðinin tespit edilememesi durumunda söz konusu miktar ilgili mevzuat uyarýnca YEKDEM kapsamýnda deðerlendirilir. Ancak bu enerji miktarý için PMUM ve görevli perakende satýþ þirketi tarafýndan ödeme yapýlmaz."

MADDE 3 Ayný Tebliðin 26 ncý maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

"26. ÝHTÝYAÇ FAZLASI ENERJÝ MÝKTARININ SATIN ALINMASI

26.1. Görevli perakende satýþ þirketi 25.2.1 hükümlerine göre satýn aldýðý ihtiyaç fazlasý enerji miktarýnýn birim kWh’ý için YEK Kanununa ekli Cetvel Ide belirlenen en düþük teþvik miktarýný öder. Ödeme Türk Lirasý üzerinden yapýlýr. Cetvel Ide belirlenen dövizin TLye çevrilmesinde enerjinin sisteme verildiði gündeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasý döviz alýþ kuru kullanýlýr. Ödemenin yapýlabilmesi için;

26.1.1. Görevli perakende satýþ þirketi her bir üretici için belirlediði günlük ihtiyaç fazlasý üretim miktarýný YEK Kanununa ekli I sayýlý Cetvelde öngörülen en düþük fiyatýn o günkü TL karþýlýðý ile çarparak yapýlacak ödemeyi belirler.

26.1.2. 26.1.1 hükmü kapsamýnda yapýlan tespit tarihini izleyen altý gün içerisinde, daðýtým sistemine verilen ihtiyaç fazlasý enerji miktarý ile enerji alýmýna esas birim fiyatý ilgili tüzel kiþiye bildirir.

26.1.3. Ýlgili tüzel kiþi tarafýndan düzenlenen faturanýn görevli perakende satýþ þirketine Teblið tarihini izleyen on iþgünü içerisinde, fatura bedelini ilgili tüzel kiþinin bildireceði banka hesabýna yatýrýr.

26.2. Görevli perakende satýþ þirketi 25.2.2 hükümlerine göre satýn almakla yükümlü olduðu ihtiyaç fazlasý enerji miktarýnýn birim kWh’ý için YEK Kanununa ekli Cetvel Ide kaynak bazýnda belirlenen teþvik miktarýný öder. Ödeme Türk Lirasý üzerinden yapýlýr. Cetvel Ide belirlenen dövizin TLye çevrilmesinde enerjinin sisteme verildiði gündeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasý döviz alýþ kuru kullanýlýr. Ödemenin yapýlabilmesi için;

26.2.1. Görevli perakende satýþ þirketince, her bir üretici için belirlenen günlük ihtiyaç fazlasý üretim miktarý YEK Kanununa ekli I sayýlý Cetvelde kaynak bazýnda öngörülen fiyatýn TL karþýlýðý ile çarpýlarak yapýlacak günlük ödeme miktarý belirlenir,

26.2.2. Görevli perakende satýþ þirketince her bir üretici için belirlenen günlük ihtiyaç fazlasý üretim miktarý ile YEK Kanununa ekli II sayýlý Cetvelde öngörülen ve ilgili mevzuat uyarýnca belirlenerek daðýtým þirketine bildirilmiþ olan destek fiyatýyla çarpýlarak yapýlacak aksam destek bedeli belirlenir,

26.2.2.1. Bir tüketim tesisi için yenilenebilir enerji kaynaklarýna dayalý birden fazla üretim tesisi kurulmasý halinde yerli ürün kullaným desteði, her bir üretim tesisinden sisteme verilen günlük ihtiyaç fazlasý enerji için 26.2.2. hükümleri ayrý ayrý uygulanarak bulunur.

26.2.3. 26.2.1 ve/veya 26.2.2 hükümlerine göre bulunan bedeller toplanarak ilgili fatura dönemi için yapýlacak toplam ödeme bulunur,

26.2.4. 26.2.3 hükmüne göre her bir üretici için bulunan bedeller kaynak bazýnda toplanarak kaynak bazýnda yapýlacak ödeme belirlenir,

26.2.5. 26.2.4 hükmüne göre bulunan kaynak bazýnda belirlenmiþ ödeme miktarlarý toplanarak ilgili fatura dönemi için PMUMa bildirilecek lisanssýz üreticilere ödenecek toplam bedel (LÜYTOB) belirlenir,

26.2.6. 26.2.5 uyarýnca bulunan LÜYTOB miktarý PMUMa piyasa yönetim sistemi üzerinden her ayýn ilk altý günü içerisinde bildirilir,

26.2.7. PMUM tarafýndan kendisine yapýlan ödeme ilgili üreticilere 26.2.3 hükümlerine göre belirlenen miktarda ödenir.

26.3. Görevli perakende satýþ þirketi, 26.2.5 hükmüne göre PMUMa bildirdiði bedelin kendisine eksik ödenmesi halinde 26.2.7 kapsamýndaki ödemeleri her bir kiþi için ayný oranda eksik yapar. PMUMun önceki fatura dönemlerinden kalan eksik ödemesini ilgili fatura döneminde fazla ödeme þeklinde yapmasý halinde fazla kýsým eksik ödeme yapýlan üreticilere paylarý oranýnda ödenir.

26.4. Görevli perakende satýþ þirketinin 26.3 hükmünde belirlenen istisna dýþýnda, ödemede temerrüde düþmesi halinde 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayýlý Amme Alacaklarýnýn Tahsil Usulü Hakkýnda Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammý oraný uygulanýr."

MADDE 4 Ayný Tebliðin 27 nci maddesinin birinci ve ikinci fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

"27.1. Yönetmelik ve bu Teblið kapsamýnda üretim yapan gerçek ve tüzel kiþiler, Yönetmeliðin 19 uncu, 20 nci, 22 nci ve 23 üncü maddeleri, bu Teblið’in 22, 23, 24 ve 25 inci maddelerinde daðýtým þirketi ve görevli perakende satýþ þirketi tarafýndan yapýlacaðý belirlenen iþ ve iþlemlere, iþlemin kendilerine bildirim tarihinden itibaren, iþlem bildirilmese bile ödemenin yapýldýðý ve/veya tüketim faturasýnýn teblið edildiði tarihten itibaren üç iþgünü içerisinde itiraz edebilir."

"27.2. Daðýtým þirketi ile görevli perakende satýþ þirketi, itiraz tarihinden itibaren yedi gün içerisinde itiraza konu iþlemi yeniden inceleyerek gerekmesi halinde düzeltir ve sonucu itiraz sahibine bildirir."

MADDE 5 Ayný Tebliðin 28 inci maddesinin sekizinci ve dokuzuncu fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

"28.8. Yönetmelik ve bu Teblið hükümlerinin uygulanmasý amacýyla yapýlacak iþ ve iþlemler, yetkilendirilen kiþi nam ve hesabýna yapýlýr. Daðýtým þirketi ile görevli perakende satýþ þirketi iþ ve iþlemlerinde yetkilendirilmiþ kiþiyi muhatap alýr."

"28.9. Yönetmelik ve bu Teblið’in uygulanmasý sürecinde tüketimini birleþtiren kiþiler tüketimlerini birleþtirmekten ve/veya üretimden kaynaklanan her türlü anlaþmazlýðý kendi aralarýnda çözer. Hiçbir anlaþmazlýk daðýtým þirketine ve/veya görevli perakende satýþ þirketine yöneltilemez."

MADDE 6 Ayný Tebliðin 29 uncu maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

29.2. Üretim kaynak belgesi için daðýtým þirketine yazýlý baþvuru yapýlýr. Baþvuruda aþaðýdaki bilgi ve belgeler sunulur:

29.2.1. Lisanssýz üretim baðlantý ve sistem kulaným anlaþmalarýnýn tarih ve varsa sayýlarý,

29.2.2. Daðýtým þirketince önceki yýl içinde Yönetmelik 18.1 hükmüne göre tesis edilen sayaçtan okunan üretim bilgilerine iliþkin belgeler,"

MADDE 7 Ayný Tebliðin 32 nci maddesinin birinci, dördüncü ve beþinci fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

"32.1. Daðýtým þirketleri ve görevli perakende satýþ þirketleri, Yönetmelik ve bu Teblið kapsamýndaki üretim tesisleri arasýnda ayrým yapamaz."

"32.4. Yönetmelik ve bu Teblið kapsamýnda yenilenebilir enerji kaynaklarýndan üretilerek daðýtým sistemine verilen ihtiyaç fazlasý elektrik enerjisinin görevli perakende satýþ þirketi tarafýndan satýn alýnarak YEKDEM kapsamýnda satýlmasý ile bu Yönetmelik kapsamýnda tüzel kiþilerce kurulan mikro kojenerasyon tesislerinde üretilerek sisteme verilen ihtiyaç fazlasý elektrik enerjisinin görevli perakende satýþ þirketi tarafýndan satýn alýnarak perakende satýþ tarifesi yoluyla satýlmasý 32.3 hükmünün istisnasýdýr."

"32.5. Yönetmelik ve bu Teblið hükümlerine aykýrý hareket eden gerçek veya tüzel kiþi, ilgisine göre daðýtým þirketi veya görevli perakende satýþ þirketi tarafýndan yazýlý olarak ihtar edilerek aykýrýlýðýn giderilmesi için kendisine 15 günden az olmamak kaydýyla makul bir süre verilir. Verilen süre zarfýnda da aykýrýlýðýn giderilmemesi durumunda, bu kiþinin sisteme elektrik enerjisi vermesi, tüketim tesisinin sistemden enerji çekmesine engel olmayacak biçimde doðrudan veya görevli perakende satýþ þirketinin bildirimi üzerine daðýtým þirketi tarafýndan engellenebilir."

MADDE 8 Ayný Tebliðin 33 üncü maddesinin dördüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

"33.4. Yönetmelik ve bu Teblið kapsamýnda görevli perakende satýþ þirketlerinin fiilen üretim yapan kiþiler için yürüttükleri iþ ve iþlemler karþýlýðýnda tahsil edebilecekleri yýllýk iþletim ücreti her yýl için önceki yýlýn 31 Aralýk tarihine kadar Kurul kararýyla belirlenir. Üretim tesislerinin ilgili mevzuat gereði ödemekle yükümlü olduklarý bedeller saklýdýr."

MADDE 9 Bu Teblið hükümleri, 1/1/2013 tarihinde yürürlüðe girer.

MADDE 10 Bu Teblið hükümlerini Enerji Piyasasý Düzenleme Kurumu Baþkaný yürütür.

 

Tebliðin Yayýmlandýðý Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayýsý

10/3/2012

28229