30 Aralýk 2012  PAZAR

Resmî Gazete

Sayý : 28513 (2. Mükerrer)

TEBLÝÐ

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartlarý Kurulundan:

TFRS 7 FÝNANSAL ARAÇLAR: AÇIKLAMALARA ÝLÝÞKÝN TÜRKÝYE

FÝNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (TFRS 7) HAKKINDA TEBLÝÐ

(SIRA NO:42)DE DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA ÝLÝÞKÝN TEBLÝÐ

(SIRA NO: 4)

MADDE 1 30/1/2007 tarihli ve 26419 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan 42 Sýra nolu TFRS 7 Finansal Araçlar: Açýklamalara Ýliþkin Türkiye Finansal Raporlama Standardý (TFRS 7) Hakkýnda Tebliðin Ek-1inde yer alan "TFRS 7 Finansal Araçlar: Açýklamalar" Standardýnýn 44I Paragrafý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

44I. TFRS 9un ilk uygulamasýnda, her bir finansal varlýk ve borç sýnýfý için aþaðýdaki hususlar ilk uygulama tarihinde açýklanýr:

(a) TMS 39 uyarýnca belirlenen orijinal ölçüm sýnýfý ve defter deðeri,

(b) TFRS 9 uyarýnca belirlenen yeni ölçüm sýnýfý ve defter deðeri,

(c) Daha önce gerçeðe uygun deðer farký kâr veya zarara yansýtýlan olarak sýnýflanan fakat artýk bu þekilde sýnýflandýrýlmayacak finansal varlýk ve borçlarýn finansal durum tablosunda yer alan tutarlarý. Söz konusu varlýklar, TFRS 9un yeniden sýnýflanmasýný zorunlu kýldýðý ve iþletmenin yeniden sýnýflamayý tercih ettiði finansal varlýklar olarak ayrýþtýrýlýr.

Söz konusu sayýsal bilgiler baþka bir format uygun olmadýðý sürece tablo formatýnda sunulur.

MADDE 2 Ayný Standardýn 44M Paragrafýndan sonra gelmek üzere 44S-44W Paragraflarý eklenmiþtir.

44.N -

44.O -

44.P -

44.Q 44P. Diðer kapsamlý gelir kalemlerinin sunumuna iliþkin TMS 1de yapýlan deðiþiklikler ile 27B Paragrafý deðiþtirilmiþtir. TMS 1de yapýlan bu deðiþiklikler uygulandýðýnda, TFRS 7de yapýlan söz konusu deðiþiklik de uygulanýr.

44.R -

44S. TFRS 9un sýnýflandýrma ve ölçüm hükümleri ilk kez uygulandýðýnda, TFRS 9 uyarýnca (bakýnýz TFRS 9 (2010) 8.2.12 Paragrafý ve TFRS 9 (2011) 7.2.14 Paragrafý) bu TFRSnin 44T-44W Paragraflarýnda yer alan açýklamalarýn sunulmasýnýn seçildiði veya zorunlu olduðu durumlarda, bu açýklamalar sunulur.

44T. 44S Paragrafý uyarýnca bu TFRSnin 44T-44W Paragraflarýnda yer alan açýklamalarýn sunulmasý durumunda, TFRS 9un ilk uygulandýðý tarihte, aþaðýdakiler ayrý olarak gösterilmek suretiyle, finansal varlýklarýn ve borçlarýn sýnýflandýrýlmasýnda yapýlan deðiþiklikler açýklanýr:

(a) Finansal varlýk ve borçlarýn TMS 39da yer alan ölçüm sýnýflarý esas alýnarak defter deðerlerinde meydana gelen deðiþimleri (TFRS 9a geçiþ ile birlikte ölçüm þeklinde meydana gelen deðiþiklik sonucu ortaya çýkmayanlar) ve

(b) TFRS 9a geçiþ ile birlikte ölçüm þeklinde meydana gelen deðiþiklik sonucu defter deðerlerinde meydana gelen deðiþimleri.

Bu paragraftaki açýklamalarýn, TFRS 9un ilk kez uygulandýðý yýllýk raporlama döneminden sonra yapýlmasý gerekli deðildir.

44U. TFRS 9un ilk kez uygulandýðý raporlama döneminde, TFRS 9a geçiþ ile birlikte, yapýlan yeniden sýnýflandýrma sonucu itfa edilmiþ maliyeti üzerinden ölçülen finansal varlýk ve borçlara iliþkin aþaðýdaki hususlar açýklanýr:

(a) Finansal varlýk veya borcun raporlama dönemi sonundaki gerçeðe uygun deðeri,

(b) Finansal varlýk veya borç yeniden sýnýflandýrýlmamýþ olsaydý, raporlama döneminde kâr veya zararda ya da diðer kapsamlý gelirde muhasebeleþtirilecek olan gerçeðe uygun deðer kazanç veya kayýplarý,

(c) Yeniden sýnýflandýrma tarihinde belirlenen etkin faiz oraný ve

(d) Finansal tablolara yansýtýlan faiz gelir veya gideri.

Bir finansal varlýðýn veya borcun gerçeðe uygun deðerinin ilk uygulama tarihindeki itfa edilmiþ maliyeti olarak ele alýnmasý durumunda (bakýnýz: TFRS 9 (2010) 8.2.10 Paragrafý ve TFRS 9 (2011) 7.2.10 Paragrafý), bu Paragrafýn (c) ve (d) bentlerinde yer alan açýklamalar, söz konusu varlýk veya borç finansal durum tablosu dýþý býrakýlýncaya kadar yeniden sýnýflandýrmayý izleyen her raporlama döneminde yapýlýr. Aksi takdirde, bu Paragrafta yer alan açýklamalarýn ilk uygulama tarihinin içinde bulunduðu raporlama döneminden sonra yapýlmasý gerekli deðildir.

44V. TFRS 9un ilk uygulama tarihinde, 44S-44U Paragraflarýnda yer alan açýklamalarýn sunulmasý durumunda, ilk uygulama tarihinin içinde bulunduðu raporlama döneminde bu açýklamalar ile TMS 8in 28 inci Paragrafý uyarýnca yapýlmasý gereken açýklamalar, aþaðýda anýlan bentler arasýndaki mutabakata izin vermelidir:

(a) TMS 39 ve TFRS 9da yer alan ölçüm sýnýflarý ve

(b) Finansal durum tablolarýnda sunulan kalemler.

44W. TFRS 9un ilk uygulama tarihinde, 44S-44U Paragraflarýnda yer alan açýklamalarýn sunulmasý durumunda, ilk uygulama tarihinde bu açýklamalar ile bu TFRSnin 25 inci Paragrafýndaki açýklamalar, aþaðýda anýlan bentler arasýndaki mutabakata izin vermelidir:

(a) TMS 39 ve TFRS 9 uyarýnca sunulan ölçüm sýnýflarý ve

(b) Finansal aracýn ilk uygulama tarihindeki sýnýfý.

MADDE 3 Bu Teblið yayýmlandýðý tarihte yürürlüðe girer.

MADDE 4 Bu Teblið hükümlerini Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartlarý Kurulu yürütür.