30 Aralýk 2012  PAZAR

Resmî Gazete

Sayý : 28513 (2. Mükerrer)

YÖNETMELÝK

Enerji Piyasasý Düzenleme Kurumundan:

ELEKTRÝK PÝYASASI LÝSANS YÖNETMELÝÐÝNDE DEÐÝÞÝKLÝK

YAPILMASINA DAÝR YÖNETMELÝK

MADDE 1 4/8/2002 tarihli ve 24836 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Elektrik Piyasasý Lisans Yönetmeliðinin 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýnda bulunan 29, 34 ve 38 numaralý tanýmlar aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve ayný fýkraya aþaðýdaki tanýmlar eklenmiþtir.

29. Müþteri: Toptan satýþ þirketleri, perakende satýþ þirketleri, daðýtým þirketleri ve serbest tüketicileri,

34. Perakende satýþ hizmeti: Perakende satýþ lisansýna sahip þirketler tarafýndan, elektrik enerjisi ve/veya kapasite satýmý dýþýnda, tüketicilere saðlanan faturalama ve tahsilat gibi diðer hizmetleri,

38. Serbest olmayan tüketici: Elektrik enerjisi ve/veya kapasite alýmlarýný sadece, bölgesinde bulunduðu görevli perakende satýþ þirketinden yapabilen gerçek veya tüzel kiþiyi,

58. Görevli Perakende Satýþ Þirketi: 27/9/2012 tarihli ve 28424 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Daðýtým ve Perakende Satýþ Faaliyetlerinin Hukuki Ayrýþtýrýlmasýna Ýliþkin Usul ve Esaslar kapsamýnda perakende satýþ lisansý verilen þirketi veya on altýncý maddenin beþinci fýkrasý kapsamýnda görevlendirilen þirketi,

59. Son kaynak tedarikçisi: Görevli perakende satýþ þirketini,

60. Son kaynak tedariði: Ýkili anlaþma ile elektrik enerjisi ve/veya kapasite satýn almakta olan bir serbest tüketicinin, tedarikçisinden elektrik enerjisi ve/veya kapasite alýmýnýn, ikili anlaþma kapsamýnda öngörülen ödemelerin zamanýnda yapýlmamasý hali dýþýnda, herhangi bir nedenle sonlandýrýlmasý halinde bulunduðu bölgedeki son kaynak tedarikçisinin bu serbest tüketiciye yeni bir tedarikçi ile ikili anlaþma yapýncaya kadar, elektrik enerjisi ve/veya kapasite temin etme yükümlülüðünü,

MADDE 2 Ayný Yönetmeliðin 7 nci maddesinin beþinci fýkrasýnýn (a) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

a) Linyit, taþkömürü, asfaltit, bitümlü þist, dalga ve jeotermal kaynaklar açýsýndan; enerji kaynaðýna iliþkin yakýt temin anlaþmasý veya enerji kaynaðýnýn kullaným hakký ya da diðer ayni haklarýnýn tesis edilmiþ olduðunun veya bu haklarýn tesis edileceðinin yetki sahibi gerçek veya tüzel kiþilerce taahhüt edilmiþ olduðunun,

MADDE 3 Ayný Yönetmeliðin 10 uncu maddesinin dördüncü fýkrasýnýn (b) bendinin dört numaralý alt bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve beþ numaralý alt bendi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

4) Perakende satýþ lisansý baþvurularý açýsýndan, iki milyon TL tutarýnda,

MADDE 4 Ayný Yönetmeliðin 14 üncü maddesinin üçüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

Görevli perakende satýþ þirketleri veya daðýtým lisansý sahibi tüzel kiþilerin, lisans sürelerinin bitiminden önce ve öngörülen süreler içerisinde lisanslarýný yenilemek üzere Kuruma baþvurmamalarý halinde Kurum tüketicilerin korunmasý ve hizmetin aksamamasý için gereken önlemleri alýr.

MADDE 5 Ayný Yönetmeliðin 15 inci maddesinin beþinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

Daðýtým lisansý sahibi bir tüzel kiþinin lisans süresi sona ermeden önce lisansýný sona erdirmek istemesi halinde, söz konusu lisans kapsamýndaki faaliyeti sürdürecek yeni bir tüzel kiþi lisans alýncaya kadar lisans sona erdirilmez. Görevli perakende satýþ þirketinin lisans süresi sona ermeden önce lisansýný sona erdirmek istemesi halinde, söz konusu lisans kapsamýndaki faaliyeti sürdürecek baþka bir tüzel kiþi Kurul tarafýndan belirleninceye kadar lisans sona erdirilmez.

MADDE 6 Ayný Yönetmeliðin 16 ncý maddesine dördüncü fýkradan sonra gelmek üzere beþinci fýkra olarak aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

Görevli perakende satýþ þirketinin lisansýnýn sona ermesi veya lisansýnýn Kurul tarafýndan iptal edilmesi halinde, görevli perakende satýþ þirketinin nasýl belirleneceðine iliþkin usul ve esaslar, Kurul tarafýndan belirlenir.

MADDE 7 Ayný Yönetmeliðin 23 üncü maddesinin birinci, dördüncü ve yedinci fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ, ayný maddenin beþinci ve altýncý fýkralarý yürürlükten kaldýrýlmýþ ve ayný maddeye yedinci fýkradan sonra gelmek üzere, aþaðýdaki sekiz, dokuz ve onuncu fýkralar eklenmiþtir.

Daðýtým lisansý sahibi tüzel kiþiler, lisanslarýnda belirlenen bölgelerde daðýtým faaliyetini yürütmekle yükümlüdür.

Daðýtým lisansý sahibi tüzel kiþiler, her yýl Aralýk ayý sonuna kadar, gelecek 5 yýl için, tahmin edilen elektrik enerjisi puant güç taleplerini, ihtiyaç duyulan elektrik enerjisi miktarýný Kuruma bildirirler.

Daðýtým lisansý sahibi tüzel kiþiler, daðýtým bölgelerinde 10/7/2009 tarihli ve 27284 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Aydýnlatma Yönetmeliði hükümleri çerçevesinde gerekli aydýnlatma tesislerinin kurulmasýndan ve bunlara ait gerekli ölçüm sistemlerinin tesis edilmesi ve iþletilmesinden sorumludurlar.

Daðýtým lisansý sahibi tüzel kiþiler, lisanslarýna kayýtlý olan daðýtým bölgesindeki sayaçlarýn okunmasýndan ve elde edilen verilerin ilgili tedarikçiye bildirilmesinden sorumludur.

Kayýp ve kaçak enerji miktarý daðýtým lisansý sahibi tüzel kiþiler tarafýndan temin edilir ve bu enerjiye iliþkin maliyetler ilgili mevzuat kapsamýnda tarifeye yansýtýlýr.

Daðýtým þirketleri, üretim ve perakende satýþ faaliyetlerini, 1/1/2013 tarihinden itibaren ancak ayrý tüzel kiþilikler altýnda yürütürler.

MADDE 8 Ayný Yönetmeliðin 25 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (g), (h) ve (s) bentleri yürürlükten kaldýrýlmýþ; ayný fýkranýn (ý) ve (r) bentleri aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve ayný fýkraya aþaðýdaki (aa), (bb) ve (cc) bentleri eklenmiþtir.

“ý) Ýþtirak iliþkisinde bulunduðu üretim þirketi veya þirketlerinden ülke ortalama elektrik toptan satýþ fiyatýný geçmeyecek fiyattan elektrik enerjisi satýn alabileceði,

r) Dengeleme ve Uzlaþtýrma Yönetmeliði hükümleri çerçevesinde, tedarik ettiði ve bu kapsamda yaptýðý satýþlar ile lisanslarý kapsamýndaki daðýtým bölgesinde, tedarikçilerden elektrik enerjisi ve/veya kapasite temin eden tüketicilere ait kayýtlarýn tutulacaðý, puant taleplerinin kaydedileceði ve sayaç kayýtlarýnýn izleneceði,

aa) Perakende satýþ þirketlerinin ilgili mevzuat kapsamýndaki yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için gerekli olan bilgilerin talep edilmesi halinde saðlanacaðý,

bb) Daðýtým þirketinin, iþ ve iþlemlerinde baðýmsýz olarak hareket etmek ve karar almakla yükümlü olduðu; daðýtým þirketini kontrol eden gerçek ve/veya tüzel kiþilerin, daðýtým þebekesinin iþleyiþine ve yönetimine müdahale edemeyeceði,

cc) Daðýtým þirketi ile daðýtým þirketiyle ayný kontrol iliþkisine sahip üretim ve perakende satýþ þirketlerinin yönetim kurulu üyesi, genel müdür ve genel müdür yardýmcýsý unvanlarý ile baþka unvanlarla istihdam edilseler dahi yetki ve görevleri itibarýyla genel müdür yardýmcýsýna denk veya daha üst makamlarda imza yetkisini haiz diðer yöneticilerin farklý kiþilerden oluþturulmasýnýn zorunlu olduðu; daðýtým þirketinde görevli olan söz konusu yöneticilerin, ilgili ana þirketin daðýtým ile perakende satýþ ve/veya üretim faaliyetlerini birlikte izlemek, koordine etmek, yönetmek, denetlemek gibi amaçlarla veya bu etkileri doðurabilecek þekilde, ilgili ana þirket bünyesinde veya kontrolünde olan þirketlerde oluþturulan; kurul, yönetim kurulu ve benzeri yapýlanmalarda görev alamayacaðý,

MADDE 9 Ayný Yönetmeliðin 30 uncu maddesinin ikinci ve üçüncü fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ, ayný maddeye beþinci fýkradan sonra gelmek üzere, aþaðýdaki altý, yedi, sekiz, dokuz ve onuncu fýkralar eklenmiþtir.

Perakende satýþ þirketleri, herhangi bir bölge sýnýrlamasý olmaksýzýn serbest tüketicilere perakende satýþ ve perakende satýþ hizmeti faaliyetinde bulunabilir.

Elektrik enerjisinin perakende satýþý dýþýndaki faturalama ve tahsilat gibi hizmetler, lisanslarýnda yer almasý kaydýyla, perakende satýþ hizmeti olarak perakende satýþ þirketleri tarafýndan yürütülür.

Görevli perakende satýþ þirketleri, lisanslarýna kayýtlý olan bölgelerdeki serbest olmayan tüketiciler ile serbest tüketici olmasýna raðmen tedarikçisini seçmemiþ olan tüketicilerin elektrik enerjisi ve kapasite talebini karþýlamakla yükümlüdürler.

Görevli perakende satýþ þirketleri dýþýndaki perakende satýþ lisansý sahibi tüzel kiþiler, lisanslarý kapsamýnda elektrik enerjisi ve/veya kapasite satýþlarýný sadece ikili anlaþmalarla yapabilirler.

Görevli perakende satýþ þirketi, lisansýna kayýtlý olan daðýtým bölgesinde son kaynak tedariði yükümlülüðünün yerine getirilmesinden sorumludur.

Perakende satýþ þirketleri, bu Yönetmeliðin 23 üncü maddesinin 4 üncü fýkrasý kapsamýnda daðýtým þirketleri tarafýndan talep edilen bilgileri, 30 gün içerisinde ilgili daðýtým þirketine sunmakla yükümlüdür.

Görevli perakende satýþ þirketi, lisansýna kayýtlý olan daðýtým bölgesinde Aydýnlatma Yönetmeliði hükümleri çerçevesinde aydýnlatma için gerekli olan elektrik enerjisi ve/veya kapasitenin temin edilmesinden sorumludur.

MADDE 10 Ayný Yönetmeliðin 32 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (g) bendi yürürlükten kaldýrýlmýþ; ayný fýkranýn (d) ve (h) bentleri aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve ayný fýkraya aþaðýdaki (j), (k) ve (l) bentleri eklenmiþtir.

d) Elektrik Piyasasý Tarifeler Yönetmeliði hükümleri çerçevesinde düzenlemeye tabi tarifelerin Kuruma teklif edileceði,

h) Hizmet verilen tüketiciler ile ilgili olarak, bölgelerindeki daðýtým þirketlerinin ilgili mevzuat kapsamýndaki yükümlülüklerinin yerine getirilebilmesi için gerekli olan bilgilerin ilgili daðýtým þirketlerine verileceði,

j) Görevli perakende satýþ þirketleri, lisanslarýna kayýtlý daðýtým bölgelerinde elektrik enerjisi ve/veya kapasite tedarik edemeyen tüketiciler ile serbest tüketici olmasýna raðmen tedarikçisini seçmemiþ olan tüketicilere perakende satýþ ve perakende satýþ hizmeti götürüleceði,

k) Görevli perakende satýþ þirketlerinin iþtirak iliþkisinde bulunduðu üretim þirketi veya þirketlerinden ülke ortalama elektrik toptan satýþ fiyatýný geçmeyecek fiyattan elektrik enerjisi satýn alabileceði,

l) Görevli perakende satýþ þirketinin, iþ ve iþlemlerinde tüketicilere; ilgili daðýtým þirketinin devamý niteliðinde olduðu izlenimi verebilecek ayný marka, logo ve ana þirket unvaný gibi hususlarýn kullanýlmasýndan ve bu nitelikteki açýklama ve beyanlardan kaçýnmakla yükümlü olduðu,

MADDE 11 Ayný Yönetmeliðin 41 inci maddesinin üçüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

Görevli perakende satýþ þirketi;

a) serbest tüketiciler ve serbest olmayan tüketicilere yapýlan satýþ faaliyetleri için,

b) serbest tüketicilere yapýlan satýþlar bakýmýndan, tedarikçisini seçmemiþ serbest tüketicilere yapýlan satýþlar, ikili anlaþmalarla yapýlan satýþlar ve daha önce tedarikçisini seçmiþ olup, tekrar görevli perakende satýþ þirketinden enerji alan serbest tüketiciler için

ayrý hesap tutar ve bu hesaplar arasýnda çapraz sübvansiyon yapamaz. Kurul tarafýndan bu hesaplardan bir kýsmýnýn bir arada tutulmasýna karar verilebilir.

MADDE 12 Ayný Yönetmeliðin 45 inci maddesine üçüncü fýkradan sonra gelmek üzere dördüncü fýkra olarak aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

Daðýtým þirketleri ile görevli perakende satýþ þirketleri, hukuki ayrýþtýrma çerçevesinde bu Yönetmelik ve ilgili mevzuat kapsamýnda öngörülen düzenlemelere uygunluk saðlamak için aldýklarý tedbirleri, kanýtlayýcý bilgi ve belgeleri ile birlikte, Kurum tarafýndan belirlenen formata uygun olarak, her yýl Ekim ayý sonuna kadar Kuruma bildirmekle yükümlüdür. Kurum tarafýndan yýl içerisinde yapýlan izleme faaliyetleri ile söz konusu bildirimler birlikte deðerlendirilerek, hukuki ayrýþtýrmanýn etkin bir þekilde uygulanmasý için alýnmasý gereken ek tedbirler, her yýl Kasým ayý sonuna kadar Kurula sunulur.

MADDE 13 Ayný Yönetmeliðe aþaðýdaki geçici madde eklenmiþtir.

GEÇÝCÝ MADDE 44 27/9/2012 tarihli ve 28424 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan, Daðýtým ve Perakende Satýþ Faaliyetlerinin Hukuki Ayrýþtýrýlmasýna Ýliþkin Usul ve Esaslar kapsamýnda verilecek olan perakende satýþ lisansý için ilana çýkýlmaz.

Görevli perakende satýþ þirketi, 1/1/2013 tarihinden itibaren, kýsmi bölünme ve diðer devir iþlemlerinin tamamlandýðý tarihe kadar, ilgili mevzuat kapsamýnda sunmakla yükümlü olduðu hizmetleri daðýtým þirketinden hizmet alýmý yoluyla temin eder. Ancak bu fýkra kapsamýndaki hizmet alýmý 6 (altý) aydan fazla olamaz.

Daðýtým lisansý sahibi tüzel kiþiler, ikinci fýkrada belirtilen hizmet alýmý süresince, lisanslarý kapsamýnda perakende satýþ ve perakende satýþ hizmeti faaliyetlerini de yürütebilirler.

Görevli perakende satýþ þirketlerinin faaliyetlerini sürdürebilmek için ihtiyaç duyduklarý yönetim ve destek hizmetlerine (muhasebe, finans, hukuk, insan kaynaklarý gibi) ait birimler, kendileri tarafýndan oluþturulur veya bu hizmetler, hizmet alýmý yoluyla karþýlanabilir. Daðýtým þirketleri, bu hizmetlere iliþkin alýmlarýný, 1/1/2016 tarihinden itibaren ilgili ana þirketten ve bu þirketin kontrolünde olan þirketlerden temin edemezler.

Daðýtým þirketleri ile görevli perakende satýþ þirketleri, 1/1/2016 tarihinden itibaren farklý fiziksel ortam ve bilgi sistemleri alt yapýsý kullanarak hizmet verirler.

MADDE 14 Bu Yönetmelik hükümleri, 1/1/2013 tarihinde yürürlüðe girer.

MADDE 15 Bu Yönetmelik hükümlerini Baþkan yürütür.