30 Aralýk 2012  PAZAR

Resmî Gazete

Sayý : 28513 (2. Mükerrer)

YÖNETMELÝK

Enerji Piyasasý Düzenleme Kurumundan:

ELEKTRÝK PÝYASASINDA LÝSANSSIZ ELEKTRÝK ÜRETÝMÝNE

ÝLÝÞKÝN YÖNETMELÝKTE DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA

ÝLÝÞKÝN YÖNETMELÝK

MADDE 1 21/7/2011 tarihli ve 28001 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Elektrik Piyasasýnda Lisanssýz Elektrik Üretimine Ýliþkin Yönetmeliðin 3 üncü maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan (m) tanýmý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

m) Muafiyetli üretim miktarý: Her bir daðýtým bölgesinde, LÜY kapsamýnda yenilenebilir enerji kaynaklarýna dayalý üretim tesisi kuran gerçek veya tüzel kiþilerin üretim tesislerinde ilgili Yönetmelik hükümlerine uygun olarak üretip sisteme verdikleri ihtiyaç fazlasý elektrik enerjisi miktarýný,

MADDE 2 Ayný Yönetmeliðin 5 inci maddesinin üçüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(3) Bu Yönetmeliðin uygulanmasý amacýyla, tüketimini birleþtiren gerçek ve/veya tüzel kiþilerin tüketim tesislerinde tüketilen elektrik enerjisi aralarýndan yetkilendirecekleri kiþinin elektrik enerjisi tüketimi ve bu Yönetmelik kapsamýnda kurulacak üretim tesisinde ya da tesislerinde üretilecek elektrik enerjisi aralarýndan yetkilendirecekleri kiþinin elektrik enerjisi üretimi sayýlýr. Bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanmasý amacýyla yapýlacak iþ ve iþlemler, yetkilendirilen kiþi nam ve hesabýna yapýlýr. Görevli perakende satýþ þirketi ile daðýtým þirketi iþ ve iþlemlerinde yetkilendirilmiþ kiþiyi muhatap alýr.

MADDE 3 Ayný Yönetmeliðin 19 uncu maddesinin dördüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(4) Bir OSB daðýtým þebekesine baðlanan bu Yönetmelik kapsamýndaki üretim tesislerinde üretilerek sisteme verilen ihtiyaç fazlasý elektrik enerjisi, OSB daðýtým lisansý sahibi tüzel kiþi tarafýndan iki ve üçüncü fýkralarda belirlenen usule uygun olarak tespit edilir ve bu enerjiyi satýn almakla yükümlü bölgesinde bulunduðu görevli perakende satýþ þirketine bildirilir.

MADDE 4 Ayný Yönetmeliðin 20 nci maddesinin birinci, ikinci, üçüncü ve altýncý fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(1) 4 üncü maddenin birinci fýkrasý kapsamýnda yenilenebilir enerji kaynaklarýna dayalý olarak gerçek veya tüzel kiþiler tarafýndan kurulan ve iþletilen,

a) Tüketim tesisi ile ayný yerde kurulu üretim tesisinde ya da tesislerinde üretilerek her fatura döneminde sisteme verilen net elektrik enerjisi ile

b) Tüketim tesisi ile ayný yerde kurulu olmayan üretim tesisinde ya da tesislerinde üretilerek daðýtým sistemine verilen elektrik enerjisinden ilgili tüketim tesisinde, her fatura dönemi için tüketilemeyen net elektrik enerjisi miktarý,

ihtiyaç fazlasý elektrik enerjisi olarak görevli perakende satýþ þirketi tarafýndan YEK Kanununa ekli I sayýlý Cetvelde kaynak bazýnda belirlenen fiyattan satýn alýnýr. Bu fiyatlar ilgili üretim tesisinin sisteme enerji vermeye baþladýðý tarihten itibaren on yýl süreyle uygulanýr.

(2) 4 üncü maddenin birinci fýkrasý kapsamýnda tüzel kiþilerce kurulan mikro kojenerasyon tesislerinde üretilerek sisteme verilen net enerji miktarý, görevli perakende satýþ þirketi tarafýndan YEK Kanununa ekli I sayýlý Cetvelde belirlenen en düþük fiyattan, tesisin sisteme enerji vermeye baþladýðý tarihten itibaren on yýl süreyle, satýn alýnýr.

(3) 4 üncü maddenin birinci fýkrasý kapsamýnda gerçek kiþilerce kurulan mikro kojenerasyon tesisleri ile ayný maddenin ikinci fýkrasý kapsamýnda kurulan kojenerasyon tesislerinin iþletilmesi esnasýnda, 19 uncu maddenin birinci fýkrasý kapsamýnda sisteme verilen enerji hariç, sisteme verilen ihtiyaç fazlasý enerji, ilgili mevzuat uyarýnca YEKDEM kapsamýnda deðerlendirilir. Ancak bu enerji miktarý PMUM ve görevli perakende satýþ þirketi tarafýndan ödemeye esas alýnmaz.

(6) Bir tüketim tesisi için kojenerasyon tesisine ilaveten mikro kojenerasyon ve/veya yenilenebilir enerji kaynaðýna dayalý üretim tesisi ya da tesisleri kurulmasý halinde sisteme verilen ihtiyaç fazlasý enerjinin hangi üretim tesisinden verildiðinin tespit edilememesi durumunda söz konusu miktar ilgili mevzuat uyarýnca YEKDEM kapsamýnda deðerlendirilir. Ancak bu enerji miktarý için PMUM ve görevli perakende satýþ þirketi tarafýndan ödeme yapýlmaz.

MADDE 5 Ayný Yönetmeliðin 21 inci maddesinin birinci ve ikinci fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(1) 20 nci maddenin birinci fýkrasý kapsamýndaki elektrik enerjisi ilgili görevli perakende satýþ þirketi tarafýndan üretilerek sisteme verilmiþ kabul edilir ve YEKDEM kapsamýnda deðerlendirilir.

(2) 20 nci maddenin ikinci fýkrasý kapsamýndaki elektrik enerjisi görevli perakende satýþ þirketi tarafýndan sadece Kurul onaylý perakende satýþ tarifesi kapsamýndaki abonelere satýlabilir.

MADDE 6 Ayný Yönetmeliðin 22 nci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 22 (1) Görevli perakende satýþ þirketi 20 nci maddenin birinci fýkrasý kapsamýnda satýn almakla yükümlü olduklarý enerji miktarý için her bir üreticiye her bir fatura dönemi için yapacaðý ödeme tutarýný hesaplamak için sýrasýyla aþaðýdaki iþlemleri yapar;

a) 19 uncu maddenin üçüncü fýkrasýna göre her bir üretici için belirlediði ihtiyaç fazlasý üretim miktarýný YEK Kanununa ekli I sayýlý Cetvelde öngörülen fiyatlarla çarparak yapýlacak ödemeyi belirler,

b) Bu fýkranýn (a) bendine göre belirlediði bedele, 23 üncü madde uyarýnca belirlediði bedeli ilave ederek ilgili fatura dönemi için yapýlacak toplam ödemeyi bulur,

c) Bu fýkranýn (b) bendine göre her bir üretici için bulduðu bedelleri önce kaynak bazýnda toplayarak kaynak bazýnda yapýlacak ödemeyi belirler,

ç) Bu fýkranýn (c) bendine göre kaynak bazýnda belirlediði bedelleri toplayarak ilgili fatura dönemi için PMUMa bildireceði lisanssýz üreticilere ödenecek toplam bedeli (LÜYTOB) belirler,

d) Bu fýkranýn (ç) bendi uyarýnca bulduðu miktarý PMUMa piyasa yönetim sistemi üzerinden her ayýn ilk altý günü içerisinde bildirir,

e) PMUM tarafýndan kendisine yapýlan ödemeyi ilgili üreticilere öder.

(2) Görevli perakende satýþ þirketi, birinci fýkra hükümlerine göre PMUMa bildirdiði bedelin kendisine eksik ödenmesi halinde birinci fýkra kapsamýndaki ödemeleri ayný oranda eksik yapar. PMUMun önceki fatura dönemlerinden kalan eksik ödemesini ilgili fatura döneminde fazla ödeme þeklinde yapmasý halinde fazla kýsým eksik ödeme yapýlan üreticilere paylarý oranýnda ödenir.

(3) Görevli perakende satýþ þirketleri 20 nci maddenin ikinci fýkrasý kapsamýnda satýn almakla yükümlü olduklarý enerji miktarý için her bir üreticiye yapacaðý ödeme tutarýný hesaplamak için sýrasýyla aþaðýdaki iþlemleri yapar;

a) 19 uncu maddenin üçüncü fýkrasýna göre her bir üretici için belirlediði ihtiyaç fazlasý üretim miktarýný YEK Kanununa ekli I sayýlý Cetvelde öngörülen en düþük fiyatla çarparak yapýlacak ödemeyi belirler.

b) 19 uncu maddenin üçüncü fýkrasý kapsamýnda yapýlan tespit tarihini izleyen altý gün içerisinde, daðýtým sistemine verilen ihtiyaç fazlasý enerji miktarý ile enerji alýmýna esas birim fiyatý ilgili tüzel kiþiye bildirir.

c) Ýlgili tüzel kiþi tarafýndan düzenlenen faturanýn görevli perakende satýþ þirketine teblið tarihini izleyen on iþgünü içerisinde, fatura bedelini ilgili tüzel kiþinin bildireceði banka hesabýna yatýrýr.

(4) Görevli perakende satýþ þirketinin, birinci fýkrada belirlenen istisna dýþýnda, ödemede temerrüde düþmesi halinde 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayýlý Amme Alacaklarýnýn Tahsil Usulü Hakkýnda Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammý oraný uygulanýr.

MADDE 7 Ayný Yönetmeliðin 24 üncü maddesinin birinci ve ikinci fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(1) Bu Yönetmelik kapsamýnda üretim yapan gerçek ve tüzel kiþiler, bu Yönetmeliðin 19 uncu, 20 nci, 22 nci ve 23 üncü maddeleri uyarýnca görevli perakende satýþ þirketi tarafýndan yapýlan iþ ve iþlemlere, iþlemin kendilerine bildirim tarihinden itibaren üç gün içerisinde itiraz edebilir.

(2) Görevli perakende satýþ þirketi, itiraz tarihinden itibaren üç gün içerisinde itiraza konu iþlemi yeniden inceleyerek gerekmesi halinde düzeltir ve sonucu itiraz sahibine bildirir.

MADDE 8 Ayný Yönetmeliðin 29 uncu maddesinin birinci, üçüncü ve dördüncü fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(1) Daðýtým þirketleri ile görevli perakende satýþ þirketleri, bu Yönetmelik kapsamýndaki üretim tesisleri arasýnda ayrým yapamaz.

(3) Bu Yönetmelik kapsamýndaki üretim tesislerinde üretilen elektrik enerjisi ticarete konu edilemez, üretim tesisinin bulunduðu daðýtým bölgesinin dýþýnda tüketime sunulamaz. Bu Yönetmelik kapsamýnda yenilenebilir enerji kaynaklarýndan üretilerek daðýtým sistemine verilen ihtiyaç fazlasý elektrik enerjisinin görevli perakende satýþ þirketi tarafýndan satýn alýnarak YEKDEM kapsamýnda satýlmasý ile bu Yönetmelik kapsamýnda tüzel kiþilerce kurulan mikro kojenerasyon tesislerinde üretilerek sisteme verilen ihtiyaç fazlasý elektrik enerjisinin görevli perakende satýþ þirketi tarafýndan satýn alýnarak perakende satýþ tarifesi yoluyla satýlmasý bu hükmün istisnasýdýr.

(4) Bu Yönetmelik hükümlerine aykýrý hareket eden gerçek veya tüzel kiþi, ilgisine göre daðýtým þirketi veya görevli perakende satýþ þirketi tarafýndan ihtar edilerek aykýrýlýðýn giderilmesi için kendisine 15 günden az olmamak kaydýyla makul bir süre verilir. Verilen süre zarfýnda da aykýrýlýðýn giderilmemesi durumunda, bu kiþinin sisteme elektrik enerjisi vermesi, tüketim tesisinin sistemden enerji çekmesine engel olmayacak biçimde doðrudan veya görevli perakende satýþ þirketinin bildirimi üzerine daðýtým þirketi tarafýndan engellenebilir.

MADDE 9 Ayný Yönetmeliðin 30 uncu maddesinin üçüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(3) Bu Yönetmelik kapsamýnda daðýtým lisansý sahibi kiþilerce tahsil edilebilecek baþvuru bedeli her yýl 31 Aralýk tarihine kadar Kurul tarafýndan belirlenir. Görevli perakende satýþ þirketlerinin bu Yönetmelik kapsamýnda fiilen üretim yapan kiþiler için yürüttükleri iþ ve iþlemler karþýlýðýnda tahsil edebileceði yýllýk iþletim ücreti ise her yýl 31 Aralýk tarihine kadar Kurul tarafýndan belirlenir. Üretim tesislerinin ilgili mevzuat gereði ödemekle yükümlü olduklarý bedeller saklýdýr.

MADDE 10 Bu Yönetmelik hükümleri, 1/1/2013 tarihinde yürürlüðe girer.

MADDE 11 Bu Yönetmelik hükümlerini Enerji Piyasasý Düzenleme Kurumu Baþkaný yürütür.

Yönetmeliðin Yayýmlandýðý Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayýsý

21/7/2011

28001

Yönetmelikte Deðiþiklik Yapan Yönetmeliðin Yayýmlandýðý Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayýsý

10/3/2012

28229