30 Aralýk 2012  PAZAR

Resmî Gazete

Sayý : 28513 (2. Mükerrer)

YÖNETMELÝK

Enerji Piyasasý Düzenleme Kurumundan:

ELEKTRÝK PÝYASASI MÜÞTERÝ HÝZMETLERÝ YÖNETMELÝÐÝNDE

DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA DAÝR YÖNETMELÝK

MADDE 1 25/9/2002 tarihli ve 24887 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Elektrik Piyasasý Müþteri Hizmetleri Yönetmeliðinin 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýndaki 22, 23 ve 25 numaralý tanýmlar aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

22. Perakende satýþ hizmeti: Perakende satýþ lisansýna sahip þirketler tarafýndan, elektrik enerjisi ve/veya kapasite satýmý dýþýnda, tüketicilere saðlanan faturalama ve tahsilât gibi diðer hizmetleri,

23. Perakende satýþ sözleþmesi: Baðlantý anlaþmasý mevcut olan kullaným yeri için, görevli perakende satýþ þirketi ile müþteriler arasýnda Elektrik Piyasasý Tarifeler Yönetmeliði hükümleri çerçevesinde, elektrik enerjisi ve/veya kapasite temini ile hizmet alýmýna yönelik olarak yapýlan ticari faaliyetlere iliþkin koþul ve hükümleri kapsayan sözleþmeyi,

25. Serbest olmayan tüketici: Elektrik enerjisi ve/veya kapasite alýmlarýný sadece, bölgesinde bulunduðu görevli perakende satýþ þirketinden yapabilen gerçek veya tüzel kiþiyi,

MADDE 2 Ayný Yönetmeliðin 5 inci maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

Yeni bir tesis veya kullaným yeri için daðýtým sistemine baðlanmak suretiyle elektrik enerjisi temin etmek isteyen gerçek veya tüzel kiþi, bulunduðu daðýtým bölgesindeki daðýtým lisansý sahibi tüzel kiþiye doðrudan baþvurur.

MADDE 3 Ayný Yönetmeliðin 9 uncu maddesine beþinci fýkradan sonra gelmek üzere altýncý fýkra olarak aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

Bu madde kapsamýnda yapýlan baðlantý gücü deðiþiklikleri hakkýnda, daðýtým þirketi tarafýndan beþ iþ günü içerisinde ilgili tedarikçiye yazýlý olarak bilgi verilir.

MADDE 4 Ayný Yönetmeliðin 10 uncu maddesinin birinci, dördüncü ve beþinci fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve sekizinci fýkradan sonra gelmek üzere dokuzuncu fýkra olarak aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

Perakende satýþ sözleþmesi asgari olarak; hizmet verilmesine iliþkin þartlarý, 11/8/2002 tarihli ve 24843 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Elektrik Piyasasý Tarifeler Yönetmeliði hükümlerine uygun olarak ilgili abone grubuna uygulanacak tarife, sözleþme süresi ve sözleþmenin feshi gibi hükümleri içerecek þekilde düzenlenir ve görevli perakende satýþ þirketi ile müþteri arasýnda imzalanýr. Görevli perakende satýþ þirketi, imzalanan her bir perakende satýþ sözleþmesi hakkýnda ilgili daðýtým lisansý sahibi tüzel kiþiye imza tarihini izleyen üç gün içerisinde yazýlý olarak bilgi verir.

Perakende satýþ sözleþmesinde bahsi geçen binanýn veya tesisin mülkiyetinin kime ait olduðu konusunda ise müþterinin beyaný esas alýnýr ve bu hususta ayrýca bir belge istenmez. Söz konusu bina veya tesisin mülkiyetine iliþkin olarak üçüncü bir þahýs tarafýndan görevli perakende satýþ þirketine bir þikâyette bulunulmasý halinde görevli perakende satýþ þirketi tarafýndan müþteriye perakende satýþ sözleþmesi yapýldýðý tarihteki beyanýný kanýtlayýcý bir belgeyi altý iþ günü içerisinde sunmasý istenir. Müþterinin perakende satýþ sözleþmesi yapýldýðý tarihteki beyanýný kanýtlayýcý bir belgeyi görevli perakende satýþ þirketine sunmamasý halinde, bu kiþilere gerçeðe aykýrý beyanda bulunduðu tespit edilenler hakkýnda yapýlacak iþlemler uygulanýr.

Gerçeðe aykýrý beyanda bulunduklarý tespit edilen müþterinin perakende satýþ sözleþmeleri iptal edilir ve haklarýnda Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri gereði suç duyurusunda bulunulur. Gerçeðe aykýrý beyanda bulunduklarý tespit edilenler hakkýnda yapýlacak iþlemler perakende satýþ sözleþmesinde yazýlý olarak belirtilir ve müþteriye görevli perakende satýþ þirketince yetkilendirilen bir görevli tarafýndan sözlü olarak da belirtilir.

“Ýkili anlaþma ile elektrik enerjisi ve/veya kapasite satýn almakta olan bir serbest tüketicinin tedarikçisinden elektrik enerjisi ve/veya kapasite alýmýnýn, ikili anlaþma kapsamýnda öngörülen ödemelerin zamanýnda yapýlmamasý hali dýþýnda, her hangi bir nedenle sonlandýrýlmasý halinde, ilgili görevli perakende satýþ þirketi söz konusu tüketiciye son kaynak tedariði kapsamýnda elektrik enerjisi ve/veya kapasite saðlamakla yükümlüdür. Söz konusu serbest tüketici görevli perakende satýþ þirketi tarafýndan konuyla ilgili olarak kendisine yapýlan bildirim tarihinden itibaren onbeþ iþ günü içerisinde perakende satýþ sözleþmesinin imzalanmasý için ilgili görevli perakende satýþ þirketine baþvuruda bulunmak zorundadýr. Söz konusu sözleþme son kaynak tedariði kapsamýnda elektrik enerjisi ve/veya kapasite temininin baþladýðý tarihten itibaren yürürlüðe girer.

MADDE 5 Ayný Yönetmeliðin 11 inci maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(2) Perakende satýþ lisansý sahibi tüzel kiþi, lisansý kapsamýnda hizmet verdiði tüm müþterilere, eþit taraflar arasýnda ayrým gözetmeksizin ayný kalitede hizmet verir.

MADDE 6 Ayný Yönetmeliðin 15 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 15 Kaçak ve usulsüz elektrik enerjisi kullanýmýna iliþkin olarak;

a) Tespit,

b) Süre,

c) Tüketim miktarý hesaplama,

d) Tahakkuk,

e) Ödeme,

yöntemleri ile diðer usul ve esaslar, ilgili görevli perakende satýþ þirketinin de görüþü alýnarak, daðýtým lisansý sahibi tüzel kiþiler tarafýndan belirlenerek Kuruma sunulur ve Kurul onayý ile uygulamaya konulur. Bu yöntemlerde Kurul onayý olmaksýzýn deðiþiklik yapýlamaz.

MADDE 7 Ayný Yönetmeliðin 21 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (b) ve (c) bentleri aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ, ayný maddeye birinci fýkradan sonra gelmek üzere ikinci fýkra olarak aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

“Ön ödemeli sayaç kullanýlmasý gibi haller dýþýnda;

b) Daðýtým lisansý sahibi tüzel kiþi, müþteri sayacýndan ödeme bildirimine esas tüketim dönemleri itibarýyla dönem sonu endekslerini okur ve birbirini takip eden iki dönem arasýndaki endeks farký müþterinin elektrik enerjisi tüketimi olarak kabul edilir.

c) Perakende satýþ lisansý sahibi tüzel kiþi tarafýndan düzenlenen ödeme bildirimi, son ödeme tarihinden en az on gün önce müþteriye teblið edilir. Ödeme bildirimlerinin tebliði ile ilgili olarak, görevli perakende satýþ þirketi, daðýtým þirketinden hizmet alýmý yapabilir. Bu kapsamdaki hizmet alýmý, 4/8/2002 tarihli ve 24836 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Elektrik Piyasasý Lisans Yönetmeliðinin Geçici 44 üncü maddesinin ikinci fýkrasýndaki süre sýnýrlamasýna tabi deðildir.

Sayaç okuma bedeli, her yýlýn Ekim ayýnýn sonuna kadar daðýtým lisansý sahibi tüzel kiþiler tarafýndan belirlenerek Kuruma önerilir ve Kurul onayý ile yürürlüðe konulur.

MADDE 8 Ayný Yönetmeliðin 22 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (j) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

j) Görevli perakende satýþ þirketi ile daðýtým lisansý sahibi tüzel kiþinin müþteri hizmetleri merkezlerinin telefon ve faks numaralarý ile internet ve elektronik posta adresleri,

MADDE 9 Ayný Yönetmeliðin 23 üncü maddesinin ikinci, üçüncü ve dördüncü fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

Hatalý bildirimlere karþý, müþteri tarafýndan fatura teblið tarihinden itibaren 1 yýl içerisinde perakende satýþ þirketine itiraz edilebilir. Ýtirazýn yapýlmýþ olmasý ödeme yükümlülüðünü ortadan kaldýrmaz. Ýtiraza konu tüketim bedeli ile müþterinin bir önceki tüketim döneminde ödemiþ olduðu tüketim bedeli arasýndaki farkýn yüzde otuzdan fazla olmasý durumunda müþteri, bir önceki dönem tüketim bedeli kadarýný son ödeme tarihinden önce ödeyebilir. Bu durumda müþteriye 24 üncü madde hükümleri uygulanmaz.

“Ýtiraz, perakende satýþ lisansý sahibi tüzel kiþi tarafýndan baþvuru tarihini izleyen en geç on iþ günü içerisinde incelenerek sonuçlandýrýlýr.

“Ýtirazýn daðýtým þirketini ilgilendiren hususlarla ilgili olduðunun tespit edilmesi halinde, itiraz geliþ tarihinden itibaren perakende satýþ lisansý sahibi tarafýndan iki iþ günü içerisinde daðýtým þirketine iletilir. Daðýtým þirketi itirazýn kendisine ulaþtýðý tarihten itibaren on iþ günü içerisinde inceleme sonuçlarýný perakende satýþ þirketine bildirir. Ýnceleme sonuçlarý Perakende satýþ þirketi tarafýndan en geç üç iþ günü içerisinde müþteriye yazýlý olarak bildirilir.

MADDE 10 Ayný Yönetmeliðin 24 üncü maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

Müþterinin perakende satýþ sözleþmesi veya ikili anlaþmalar kapsamýnda öngörülen ödemeleri zamanýnda yapmamasý halinde, nihai tüketicilere enerji tedarik eden lisans sahibi þirketlerin bildirimi üzerine, en geç 5 iþ günü içerisinde daðýtým lisansý sahibi tüzel kiþiler tarafýndan elektriði kesilir. Söz konusu durum iki gün içerisinde daðýtým þirketi tarafýndan ilgili tedarikçiye bildirilir.

MADDE 11 Ayný Yönetmeliðin 25 inci maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

Elektrik enerjisinin yeniden baðlanmasý için, müþteri tarafýndan ödenecek kesme-baðlama bedeli, kesme - baðlamanýn daðýtým þirketi tarafýndan perakende satýþ lisansý sahibi tüzel kiþiye bildirimini takip eden bir sonraki döneme ait ödeme bildirimine yansýtýlýr. Fiilen elektriði kesilmeyen aboneden kesme-baðlama bedeli talep edilmez.

MADDE 12 Ayný Yönetmeliðin 28 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 28 Daðýtým ve görevli perakende satýþ lisansý sahibi tüzel kiþiler tarafýndan, faaliyet konularý ile ilgili olarak arýza bildirimi, kaçak ve usulsüz elektrik enerjisi kullaným ihbarlarý, þikâyetler ve benzeri konularda yapýlan baþvurularýn cevaplandýrýlmasý için yirmidört saat kesintisiz hizmet verecek þekilde, yeterli donaným ve personele sahip müþteri hizmetleri merkezleri kurulur.

Müþteri hizmetleri merkezinin telefon ve faks numaralarý ile internet adresi ödeme bildirimlerinde yer alýr. Daðýtým þirketleri ile görevli perakende satýþ þirketleri, müþteri hizmetleri merkezlerinin müþterilere yönelik çaðrý hizmetleri ile ilgili olarak birbirlerinden veya ayný kaynaktan hizmet alýmý yapabilirler. Bu kapsamdaki hizmet alýmý, Elektrik Piyasasý Lisans Yönetmeliðinin Geçici 44 üncü maddesinin ikinci fýkrasýndaki süre sýnýrlamasýna tabi deðildir.

MADDE 13 Ayný Yönetmeliðin 31 inci maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

Müþterilerin bilgilendirilmesi görevi, ilgili tüzel kiþinin müþteri hizmetleri merkezleri tarafýndan yürütülür. Ýlgili tüzel kiþiler, müþterilere ücretsiz olarak verilmek üzere film, kitap, broþür, katalog gibi araçlar hazýrlar.

MADDE 14 Ayný Yönetmeliðin 32 nci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 32 Perakende satýþ lisansý sahibi tüzel kiþi, müþterinin talebi halinde ve her takvim yýlý içerisinde bir defaya mahsus olmak üzere, bulunmasý halinde müþterinin geçmiþ oniki aya yönelik elektrik enerjisi tüketimini ayrýntýlý þekilde gösteren belgeyi ücretsiz olarak sunar.

MADDE 15 Ayný Yönetmeliðin 36 ncý maddesi ile Geçici 7 nci maddesi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 16 Bu Yönetmelik hükümleri, 1/1/2013 tarihinde yürürlüðe girer.

MADDE 17 Bu Yönetmelik hükümlerini Baþkan yürütür.