30 Aralýk 2012  PAZAR

Resmî Gazete

Sayý : 28513 (2. Mükerrer)

YÖNETMELÝK

Enerji Piyasasý Düzenleme Kurumundan:

ELEKTRÝK PÝYASASI SERBEST TÜKETÝCÝ YÖNETMELÝÐÝNDE

DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASI HAKKINDA YÖNETMELÝK

MADDE 1 4/9/2002 tarihli ve 24866 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Elektrik Piyasasý Serbest Tüketici Yönetmeliðinin 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýndaki 12 numaralý taným aþaðýda þekilde deðiþtirilmiþtir.

12. Serbest olmayan tüketici: Elektrik enerjisi ve/veya kapasite alýmlarýný sadece, bölgesinde bulunduðu görevli perakende satýþ þirketinden yapabilen gerçek veya tüzel kiþiyi,

MADDE 2 Ayný Yönetmeliðin 5 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (e) ve (f) bentleri ile ikinci fýkrasý aþaðýda þekilde deðiþtirilmiþtir.

e) Bir önceki takvim yýlýndaki tüketimi serbest tüketici limitini geçmeyen ancak, içinde bulunulan yýlda serbest tüketici limitini geçeceðini görevli perakende satýþ þirketine taahhüt eden ve baðlantý anlaþmasý veya abonelik sözleþmesindeki baðlantý gücü veya sözleþme gücü dikkate alýnarak hesaplanan tüketim deðeri serbest tüketici limitini geçen tüketiciler,

f) Ýçinde bulunulan yýlda serbest tüketici limitini geçeceðini görevli perakende satýþ þirketine taahhüt eden ve baðlantý anlaþmasýndaki baðlantý veya sözleþme gücü dikkate alýnarak hesaplanan tüketim deðeri serbest tüketici limitini geçen yeni tüketiciler.

Birinci fýkranýn (e) ve (f) bentleri kapsamýnda serbest tüketici niteliði kazanmýþ tüketicilerin gerçekleþen tüketimlerinin baþvuru tarihindeki serbest tüketici limitinin altýnda kalmasý halinde, bu hususun tespitini izleyen oniki ay boyunca tüketim miktarlarýna bakýlmaksýzýn serbest tüketici hakkýndan yararlanamaz. Ýlgili mevzuat hükümleri çerçevesinde elektrik enerjisi ve/veya kapasite satýn alýr. Görevli perakende satýþ þirketi, gerçekleþen tüketimin serbest tüketici limitinin altýnda kalmasý halinde uðrayacaðý zararýn tazmini için, serbest tüketici limiti ile baþvuru sahibinin talep tarihinde tabi olduðu abone grubuna uygulanan enerji tarifesine iliþkin bedelin çarpýmý sonucu bulunan miktarýn % 10'unu geçmeyecek bir tutar üzerinden teminat alabilir.

MADDE 3 Ayný Yönetmeliðin 6 ncý maddesinin dördüncü fýkrasý aþaðýda þekilde deðiþtirilmiþtir.

Serbest tüketicilere iliþkin kayýtlar, iletim sistemine doðrudan baðlý olan tüketiciler için TEÝAÞ, daðýtým sistemi üzerinden elektrik enerjisi ve/veya kapasite temin eden tüketiciler için ise daðýtým þirketleri tarafýndan güncel halde tutulur. Bu kapsamda oluþturulacak veri tabanýnda kullanýlmak üzere her bir serbest tüketiciye, TEÝAÞ ve/veya daðýtým lisansý sahibi tüzel kiþiler tarafýndan Dengeleme ve Uzlaþtýrma Yönetmeliðinde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde bir Serbest Tüketici Sayaç Kayýt Numarasý” verilir. Daðýtým þirketi tarafýndan verilen Serbest Tüketici Sayaç Kayýt Numarasý”, görevli perakende satýþ þirketine bildirilir.

MADDE 4 Ayný Yönetmeliðin 7 nci maddesinin üçüncü ve altýncý fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

Serbest tüketiciler, tedarikçilerinin ikili anlaþmalarý kapsamýnda taahhüt ettikleri elektrik enerjisi ve/veya kapasiteyi saðlayamadýðý durumlarda, 4/8/2002 tarihli ve 24836 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Elektrik Piyasasý Lisans Yönetmeliði hükümleri çerçevesinde, bölgelerindeki görevli perakende satýþ þirketinden son kaynak anlaþmalarý kapsamýnda elektrik enerjisi ve/veya kapasite satýn alýr.

Tüketicinin talebi üzerine veya tüketicinin onayýnýn ibraz edilmesi þartýyla tedarikçi ikili anlaþma imzalamadan önce, serbest tüketicinin bulunduðu daðýtým bölgesindeki daðýtým lisansý sahibi tüzel kiþiden ve/veya serbest tüketicinin bir önceki tedarikçisinden; mevcut olmasý halinde bir önceki takvim yýlýna ait tüketim miktarlarýný, mevcut olmamasý halinde içerisinde bulunulan yýla ait tüketim miktarlarýný, tüketim yük eðrisini ve usulsüz ve/veya kaçak elektrik kullanýp kullanmadýðýný gösteren bir belge talep edebilir. Söz konusu talep ilgili tüzel kiþi tarafýndan on iþgünü içerisinde karþýlanýr.

MADDE 5 Ayný Yönetmeliðe 10 uncu maddeden sonra gelmek üzere, baþlýðýyla birlikte 10/A maddesi olarak aþaðýdaki madde eklenmiþtir.

Tedarikçi deðiþiklikleri

MADDE 10/A Görevli perakende satýþ þirketlerinden elektrik enerjisi tedarik etmekte olan tüketicilerin taleplerine iliþkin olarak yapýlacak tedarikçi deðiþiklikleri, 1 Ocak, 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim tarihlerinde uygulamaya girer.

MADDE 6 Bu Yönetmelik hükümleri, 1/1/2013 tarihinde yürürlüðe girer.

MADDE 7 Bu Yönetmelik hükümlerini Baþkan yürütür.