7 Ocak 2013  PAZARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 28521

YÖNETMELİK

Uludağ Üniversitesinden:

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TÜRK DEVLETLERİ VE AKRABA TOPLULUKLARI

UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Uludağ Üniversitesi Türk Devletleri ve Akraba Toplulukları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, organlarına ve bu organların çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Uludağ Üniversitesi Türk Devletleri ve Akraba Toplulukları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, organlarına ve bu organların çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bilim Kurulu: Merkezin Bilim Kurulunu,

b) Merkez (TÜDAM): Uludağ Üniversitesi Türk Devletleri ve Akraba Toplulukları Uygulama ve Araştırma Merkezi,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Uludağ Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Uludağ Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

Merkezin amacı ve faaliyet alanları

MADDE 5 – (1) Merkezin amacı ve faaliyet alanları şunlardır:

a) Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan’da yaşayan Batı Türkistan Türklerini; Kumuklar, Karaçaylar, Balkarlar, Nogaylar, Kundurlar, Meşhetler ve Avarlardan oluşan Kafkas Cumhuriyetlerindeki Türkleri; Irak, Suriye ve İran’da yaşayan Ortadoğu Türklerini; Kosova, Sırbistan, Bosna Hersek, Karabağ, Makedonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Moldova’da yaşayan Balkan Türklerini; Tatarlar, Başkurtlar, Çuvaşlar, Kırım Tatarları ve Karaimlerden oluşan İdil-Ural ve Kırım Türklerini; Yakutlar, Tuvalar, Hakaslar, Altaylar, Gornolar, Şorlar ve Dolganlardan oluşan Sibirya Türklerini; Uygurları ve KKTC Türklerini içeren Türk Devletleri ve Akraba Topluluklarının yaşadığı coğrafyalardaki ülkelerle ilgili bilimsel araştırmalar yapmak.

b) Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Türk Devletleri ve Akraba Topluluklar arasında akademik, eğitimsel, kültürel ve sosyal alanda sağlam ilişkiler kurulmasına ve geliştirilmesine yardımcı olmak ve dostluk duygularının güçlenmesini temin etmek.

c) Türk Devletleri ve Akraba Topluluklar ile farklı sektörlerde ihtiyaç duyduğu yetkin eleman ihtiyacının karşılanması ve yetiştirilmesinde yardımcı olmak.

ç) Merkezin faaliyet alanları doğrultusunda yurt içinde ve yurt dışında temsilciliklerin açılmasını sağlamak ve çalışma grupları ve birimleri kurmak.

d) Türk Devletleri ve Akraba Topluluklar ile öğretim üyesi, öğrenci ve uzman değişimi için girişimler yapmak.

e) Merkezde çalışacak uzman ve araştırmacı yetişmesini sağlamak.

f) Türk Devletlerinden veya Akraba Topluluklardan gelip Üniversitede okuyan ve/veya mezun olup ülkesine dönen öğrencileri desteklemek ve bunların sorunlarını çözmeye yönelik girişimlerde bulunmak.

g) Merkez bünyesinde yazılı, görsel ve benzeri araçlar vasıtasıyla yayınlar yapmak.

ğ) Türk Devletleri ve Akraba Topluluklar ile ilgili bilgi bankası oluşturmak ve bu ülkelerde çıkan yayınları Üniversiteye kazandırmak.

h) Türk Devletleri ve Akraba Topluklardaki denk kuruluşlarla işbirliği yapmak.

ı) Faaliyet alanları doğrultusunda seminer, sempozyum, konferans, kongre ve benzeri ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılar düzenlemek.

i) Üniversitenin farklı birimleriyle birlikte sertifikalı ortak eğitim programları, yurt içi ve yurt dışı araştırma gezileri tertip etmek.

j) Türkiye gündeminde Merkezin faaliyet alanlarıyla ilgili ve konularda raporlar hazırlayarak ilgililerin ve kamuoyunun yararına sunmak.

k) İlgili mevzuat hükümleri çerçevesinde faaliyet alanlarına uygun diğer çalışmaları yapmak.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 6 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Bilim Kurulu.

Müdür ve müdür yardımcıları

MADDE 7 – (1) Müdür, Üniversitenin kadrolu öğretim üyeleri arasından üç yıllığına Rektör tarafından görevlendirilir. Görev süresi dolan Müdür yeniden görevlendirilebilir. Müdür, Merkezin faaliyetlerinden Rektöre karşı sorumludur. Müdürün önerisi ve Rektörün onayı ile Üniversite öğretim üyeleri arasından iki müdür yardımcısı görevlendirilir. Gerekli durumlarda Müdür, müdür yardımcılarından birine vekâlet verebilir; fakat vekâlet süresi aralıksız iki ayı aşamaz. Müdür yardımcısının görevi, Müdürün görev süresiyle sınırlıdır. Müdürün görevinin sona ermesiyle yardımcıların da görevleri kendiliğinden sona erer.

(2) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi yönetmek, denetlemek ve temsil etmek.

b) Gerekli durumlarda tespit edeceği geçici gündemi görüşmek üzere Yönetim Kurulunu toplantıya çağırmak.

c) Merkeze bağlı birimler ve araştırma grupları arasındaki koordineyi, Merkezin düzenli ve verimli çalışmasını sağlamak.

ç) Yönetim kurulunda görüşülen Merkezin yıllık faaliyetlerini, ödenek, kadro gibi gerekli ihtiyaçları içeren raporu Rektöre sunmak.

d) Üniversitede okuyan yabancı uyruklu öğrencilerle ilgili Rektöre danışmanlık yapmak ve bu konuda Rektörün verdiği görevleri yerine getirmek.

Yönetim kurulu ve görevleri

MADDE 8 – (1) Yönetim Kurulu, Müdür ve Üniversitenin kadrolu öğretim üyeleri arasından Müdürün önerisi ve Rektörün onayıyla görevlendirilen altı üye ile birlikte toplam yedi üyeden oluşur. Yönetim Kuruluna Müdür başkanlık eder. Yönetim Kurulu salt çoğunlukla toplanır ve kararlar oy çokluğuyla alınır. Herhangi bir sebeple boşalan Yönetim Kurulu üyeliğine kalan süre için aynı yöntemle görevlendirme yapılır. Müdür yardımcıları oy hakkı olmaksızın Yönetim Kurulu toplantılarına katılabilirler. Yönetim Kurulu, Müdürün çağrısı ile toplanır.

(2) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin amaçlarının gerçekleşmesi için yapılacak faaliyetlerle ilgili kararlar almak.

b) Alınan kararların, belli bir program ve plan içerisinde uygulanması için Müdüre yardımcı olmak.

c) Merkezin yıllık faaliyet ve harcamalarının görüşülüp gelecek yılın tahmini bütçe ve çalışma planlarının oluşturulmasında Müdüre yardımcı olmak.

ç) Merkezin daha verimli çalışması için tavsiye kararları alarak Müdüre sunmak.

Bilim kurulu ve görevleri

MADDE 9 – (1) Bilim Kurulu; Üniversitenin kadrolu veya emekli öğretim üyelerinden Müdürün önerisi üzerine Rektörün onayıyla görevlendirilir. Bilim Kurulu, Müdür dahil, toplam onbir üyeden oluşur. Bilim Kurulu; Merkezin akademik faaliyetlerinin yürütülmesinde Müdüre yardımcı olur ve çalışmalarından Müdüre karşı sorumludur.

(2) Bilim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Çalışma gruplarına danışmanlık yapmak.

b) Çalışma gruplarınca yürütülecek olan ortak bilimsel projelerin oluşturulmasını sağlamak ve Yönetim Kurulunda görüşülmek üzere teklif etmek.

c) Müdüre, çalışma gruplarında görevlendirilmek üzere adaylar önermek.

Çalışma grupları

MADDE 10 – (1) Merkez bünyesinde, Merkezin faaliyet alanlarına giren tüm konularda araştırmalar yapmak üzere çalışma grupları oluşturulur. Her çalışma grubu gerekli görülen sayıda ve şartlarda yurt içinden veya yurt dışından diğer yükseköğretim kurumlarında ve kamu veya sivil kuruluşlarda çalışanlar ile sivil veya alanında uzman olmak kaydıyla serbest çalışan kişilerden oluşur. Çalışma gruplarında görev alanların belirlenmesi ve görev süreleri Yönetim Kurulunca belirlenir. Çalışma grupları, faaliyetlerinden Müdüre karşı sorumludurlar.

(2) Merkez bünyesindeki çalışma grupları şunlardır:

a) Orta Asya çalışma grubu.

b) Balkanlar çalışma grubu.

c) Ortadoğu çalışma grubu.

ç) Afrika çalışma grubu.

d) Avrupa çalışma grubu.

e) Amerika çalışma grubu.

f) Uzakdoğu çalışma grubu.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 11 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 12 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 13 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Uludağ Üniversitesi Rektörü yürütür.