16 Ocak 2013  ÇARÞAMBA

Resmî Gazete

Sayý : 28530

YÖNETMELÝK

Hacettepe Üniversitesinden:

HACETTEPE ÜNÝVERSÝTESÝ DÝÞ HEKÝMLÝÐÝ FAKÜLTESÝ EÐÝTÝM

UYGULAMA VE ARAÞTIRMA MERKEZÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Hacettepe Üniversitesine baðlý olarak kurulan Hacettepe Üniversitesi Diþ Hekimliði Fakültesi Eðitim Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna ve bu organlarýn görevlerine iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, Hacettepe Üniversitesi Diþ Hekimliði Fakültesi Eðitim Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danýþma Kurulu: Merkezin Danýþma Kurulunu,

b) Merkez: Hacettepe Üniversitesi Diþ Hekimliði Fakültesi Eðitim Uygulama ve Araþtýrma Merkezini,

c) Müdür (Baþhekim): Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Hacettepe Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Hacettepe Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Merkezin Amaçlarý ve Faaliyet Alanlarý

Merkezin amaçlarý

MADDE 5 (1) Merkezin amaçlarý; Merkeze baþvuran acil ve diðer hastalara ayaktan veya yatýrýlarak aðýz, diþ ve çene saðlýðý hizmeti vermek, diþ hekimi yetiþtirmek, yardýmcý saðlýk personeli eðitimine destek vermek, bilimsel eðitim-öðretim, araþtýrma ve uygulama olanaðý saðlamak amacýyla Týp Fakültesi ve Üniversite bünyesindeki saðlýk hizmetleri ile ilgili alanlarda faaliyet gösteren fakülte, enstitü, yüksekokullar, uygulama ve araþtýrma merkezleri baþta olmak üzere diðer kurumlarla iþbirliði yapmak, eðitim ve saðlýk hizmetlerinin verimliliði ile niteliðini arttýrmak, týbbi araþtýrma ve uygulamalarýn en üst düzeyde gerçekleþmesi için bilimsel araþtýrma koþullarýný hazýrlamak, çaðdaþ hastane iþletme yönetimi ilkeleri doðrultusunda faaliyette bulunmak ve ulaþýlabilir kaliteli saðlýk hizmeti sunulmasýný saðlamaktýr.

Merkezin faaliyet alanlarý

MADDE 6 (1) Merkezin faaliyet alanlarý þunlardýr:

a) Hastane bünyesinde; aðýz, diþ ve çene cerrahisi uzmanlýk disiplininin tedavi protokolleri kapsamýnda giriþimsel cerrahi teknikleri uygulayarak, lokal ve genel ameliyatlarý ile hastalarýn ayaktan veya yatarak müþahede, muayene, teþhis, tedavi ve rehabilite edilmelerini saðlamak ve konuyla ilgili birimleri oluþturmak.

b) Koruyucu diþ hekimliði uygulamalarý kapsamýnda sahada hizmeti sunabilecek toplum aðýz ve diþ saðlýðý birimini oluþturmak.

c) Aðýz, diþ ve çene saðlýðý alanýnda hizmet verilmesini saðlamak ve bu konu ile ilgili araþtýrma ve uygulamalarda bulunmak.

ç) Klinik dallarý ve diðer disiplinlerle toplum saðlýðýna yönelik araþtýrmalar konusunda iþbirliðini saðlamak.

d) Faaliyet alanlarý ile ilgili kamu kurum ve kuruluþlarýyla ortak projeler geliþtirmek, yürütülmekte olan projeleri desteklemek.

e) Toplumun aðýz ve diþ saðlýðý konusundaki bilgi, davranýþ ve eksikliklerini tespit ederek bunlarýn giderilmesine yönelik projeler geliþtirmek.

f) Üniversite öðrencilerinin aðýz ve diþ saðlýðý konusunda yaþam bilinci kazanmalarýný ve Merkez projelerinde etkin görev almalarýný saðlamak, bu amaçla özendirici eðitsel faaliyetlerde bulunmak ve bu alanda çalýþmak isteyenleri desteklemek.

g) Saðlýklý bir toplumun geliþtirilmesi için gerektiðinde kamu ve özel sektör kurum ve kuruluþlarý ile iþbirliði yaparak ülke düzeyinde bilim ve toplum arasýnda köprü görevini üstlenmek.

ð) Yurt içi ve yurt dýþý kamu ve özel sektör kurum ve kuruluþlarýna Merkezin amaçlarý doðrultusunda projeler hazýrlamak, eðitim programlarý düzenlemek ve danýþmanlýk hizmetleri vermek.

h) Toplumun aðýz ve diþ saðlýðý konusunda bilgilendirilmesi ve eðitilmesi amacýyla, kitap, dergi, broþür ve benzeri basýmlarý yapmak, yazýlý ve görsel basýn organlarýnda programlar düzenlemek.

ý) Yönetim Kurulunun Merkezin amaçlarý doðrultusunda kararlaþtýracaðý diðer faaliyetlerde bulunmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organlarý ve Görevleri

Merkezin yönetim organlarý

MADDE 7 (1) Merkezin yönetim organlarý þunlardýr:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danýþma Kurulu.

Müdür

MADDE 8 (1) Müdür, Merkezin faaliyet alaný ile ilgili, Üniversiteden baþka bir yerde mesleki faaliyette bulunmayan ve mesleklerini serbest olarak icra etmeyen Üniversite Diþ Hekimliði Fakültesi öðretim üyeleri arasýndan Rektör tarafýndan üç yýl için görevlendirilir. Süresi biten Müdür yeniden görevlendirilebilir.

(2) Müdürün önerisi ile Müdüre çalýþmalarýnda yardýmcý olmak üzere, Merkezin faaliyet alaný ile ilgili Üniversiteden baþka bir yerde mesleki faaliyette bulunmayan ve mesleklerini serbest olarak icra etmeyen Üniversite öðretim üyeleri arasýndan üç kiþi, üç yýl için Rektör tarafýndan müdür yardýmcýsý (baþhekim yardýmcýsý) olarak görevlendirilir. Rektör gerektiðinde ayný usulle müdür yardýmcýlarýný deðiþtirebilir.

(3) Müdür görevi baþýnda bulunmadýðý zamanlarda yardýmcýlarýndan birini vekil býrakýr. Vekalet altý aydan fazla sürerse yeni Müdür görevlendirilir. Müdürün görevi sona erdiðinde yardýmcýlarýnýn da görevi sona erer.

Müdürünün görevleri

MADDE 9 (1) Müdürün görevleri þunlardýr:

a) Merkezi temsil etmek, Yönetim Kuruluna ve Danýþma Kuruluna baþkanlýk etmek.

b) Merkezin sorumluluk alanýnda olan saðlýk hizmetlerinin eksiksiz olarak ve zamanýnda yapýlmasýný saðlamak.

c) Kalite ve performans hedeflerinin gerçekleþtirilmesini saðlamak.

ç) Merkez çalýþmalarýnýn gerektirdiði görevlendirmeleri yapmak.

d) Ýstenildiðinde Merkezin genel durumu ve iþleyiþi hakkýndaki raporunu Yönetim Kurulunun görüþünü de aldýktan sonra Rektöre sunmak.

(2) Müdür; Merkezin amaçlarý doðrultusundaki çalýþmalarýn kaliteli ve verimli bir þekilde yürütülmesinden, Merkezin tüm etkinliklerinin gözetim ve denetiminden ve bu konularda gerekli önlemlerin alýnmasýndan Rektöre karþý birinci derecede sorumludur.

Yönetim kurulu

MADDE 10 (1) Yönetim Kurulu; Müdürün baþkanlýðýnda, üç müdür yardýmcýsý ile Merkezin faaliyet alaný ile ilgili Üniversite öðretim elemanlarý arasýndan Rektör tarafýndan üç yýl için görevlendirilen üç üye olmak üzere toplam yedi üyeden oluþur. Süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir. Herhangi bir nedenle görevinden ayrýlan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere ayný usulle yeni bir üye görevlendirilir.

(2) Yönetim Kurulu akademik bir organ olup; Merkezin eðitim, öðretim, bilimsel araþtýrma, danýþmanlýk, yayýn faaliyetleri ve bu faaliyetlerle ilgili esaslarý kararlaþtýrýr. Yönetim Kurulu ayda en az bir kez olaðan ve gerektiðinde olaðanüstü olarak Müdürün çaðrýsý üzerine salt çoðunlukla toplanýr ve kararlar toplantýya katýlanlarýn salt çoðunluðu ile alýnýr.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 (1) Yönetim Kurulu, Merkezin yönetimi ile ilgili konularda aþaðýdaki görevleri yapar:

a) Merkezin çalýþmalarýyla ilgili plan ve programlarýn hazýrlanmasýný ve uygulanmasýný saðlamak.

b) Merkezin yatýrým ve plan tasarýsýný hazýrlamak ve onaylanmak üzere Rektöre sunmak.

c) Merkez elemanlarýnýn eðitim, uygulama, araþtýrma, danýþmanlýk ve yayým konularýndaki isteklerini deðerlendirip karara baðlamak.

ç) Gerekli hallerde Merkezin faaliyetleri ile ilgili geçici çalýþma gruplarý kurmak ve bunlarýn görevlerini düzenlemek.

d) Yurt içi ve yurt dýþýndaki kamu ve özel kuruluþlar ile ortaklaþa yürütülecek çalýþmalarýn temel ilke, esas ve usullerini tespit etmek.

e) Müdürün, Merkezin yönetimi ile ilgili getireceði konularý deðerlendirerek karara baðlamak.

Danýþma Kurulu ve görevleri

MADDE 12 (1) Danýþma Kurulu; Baþkan ve Merkezin faaliyet alanlarýnda deneyimli Üniversitenin veya diðer üniversitelerin öðretim elemanlarý ile istekleri halinde ilgili kurum ve kuruluþlardaki uzman kiþiler arasýndan Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Rektör tarafýndan üç yýllýðýna seçilen altý üye ile birlikte toplam yedi üyeden oluþur. Boþalan üyeliklerin yerine kalan süreyi tamamlamak için ayný usulle yeni üye seçilir. Süresi biten üyeler yeniden seçilebilir.

(2) Danýþma Kurulu Müdürün çaðrýsý üzerine yýlda en az iki kez olaðan olarak toplanýr. Müdür gerekli gördüðü takdirde Danýþma Kurulunu olaðanüstü olarak da toplantýya çaðýrabilir.

(3) Danýþma Kurulunun görevleri; Merkezin faaliyetleri ile ilgili olarak Yönetim Kurulunun ihtiyaç duyduðu konularda deðerlendirmeler yapmak ve istiþari nitelikte görüþ ve önerilerde bulunmaktýr.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacý

MADDE 13 (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacý, 2547 sayýlý Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafýndan görevlendirilecek personel tarafýndan karþýlanýr.

Yürürlük

MADDE 14 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 15 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Hacettepe Üniversitesi Rektörü yürütür.