16 Ocak 2013  ÇARÞAMBA

Resmî Gazete

Sayý : 28530

YÖNETMELÝK

Tunceli Üniversitesinden:

TUNCELÝ ÜNÝVERSÝTESÝ ÝNSANÝ VE SOSYAL SORUNLAR

UYGULAMA VE ARAÞTIRMA MERKEZÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Tunceli Üniversitesi Ýnsani ve Sosyal Sorunlar Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin yönetim, çalýþma usul ve esaslarýný düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Tunceli Üniversitesi Ýnsani ve Sosyal Sorunlar Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amacýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Fakülte: Üniversiteye baðlý fakülteleri,

b) Merkez: Tunceli Üniversitesi Ýnsani ve Sosyal Sorunlar Uygulama ve Araþtýrma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Müdür yardýmcýsý: Merkezin Müdür Yardýmcýsýný,

d) Rektör: Tunceli Üniversitesi Rektörünü,

e) Üniversite: Tunceli Üniversitesini,

f) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

g) Yüksekokul: Üniversiteye baðlý yüksekokullarý

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Merkezin Amacý ve Faaliyet Alanlarý

Merkezin amacý

MADDE 5 (1) Merkezin amacý; çok kültürlü, çok anadilli ve çok inançlý bir toplum olan ülkemizde ortak yaþam kültürünü geliþtirmek amacýyla, Tunceli Ýli ve çevresi baþta olmak üzere, yerel ve ulusal sorunlar üzerinde, tarihi, siyasi, sosyolojik, ekonomik ve kültürel akademik çalýþmalar yapmak, yapýlan çalýþmalarý kitap, dergi, bülten ve benzeri vasýtalarla yazýlý hale getirmek ve konuyla ilgili araþtýrmacýlar ile kurumlara ulaþtýrmak, ayrýca konferans, panel ve sempozyum gibi etkinliklerle öðrencilere ve geniþ halk kitlelerine sunmaktýr.

Merkezin faaliyet alanlarý

MADDE 6 (1) Merkez, kuruluþ amacý doðrultusunda aþaðýdaki faaliyetlerde bulunur:

a) Yörede, bölgede ve ülkemizde geçmiþ yýllarda meydana gelen olaylarý, arþiv belgeleri ve canlý tanýklar nezdinde araþtýrmak, elde edilen bulgularý dijital ortama aktarmak, arþivlemek, konu ile ilgili akademik çalýþmalar yapýlmasýný teþvik etmek.

b) Yörenin, bölgenin ve ülkemizin sosyal, iktisadi ve kültürel sorunlarýna iliþkin alan araþtýrmalarý yapmak, araþtýrma sonuçlarýný raporlandýrarak ilgili kiþi, kurum ve kuruluþlarla paylaþmak.

c) Yöreye, bölgeye ve ülkemize iliþkin deðiþik dönemlere ait yazýlý belge ve kitaplarý temin ederek araþtýrmacýlarýn kullanýmýna sunmak.

ç) Yapýlan çalýþmalarýn, düzenlenecek konferans, panel ve sempozyum gibi etkinliklerle geniþ halk kitlelerine duyurulmasýný saðlamak, ayrýca konusunda uzman kiþilerin katýlacaðý beyin fýrtýnasý toplantýlarý düzenlemek.

d) Merkez bünyesinde faaliyet alanlarý ile ilgili yayýmlanmýþ eserlerden oluþan bir kütüphane oluþturmak.

e) Merkezin amaç ve faaliyetleri kapsamýnda ilgili kurum ve kuruluþlarla fikir ve bilgi paylaþýmý ile proje iþbirliðinde bulunmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Organlarý ve Görevleri

Merkezin organlarý

MADDE 7 (1) Merkezin organlarý þunlardýr:

a) Müdür ve müdür yardýmcýlarý.

b) Yönetim Kurulu.

Müdür ve müdür yardýmcýlarý

MADDE 8 (1) Merkezin yöneticisi olan Müdür; Üniversitede görev yapan ve Merkezin faaliyet alanlarýyla ilgili çalýþmalarý olan öðretim elemanlarý arasýndan Rektör tarafýndan üç yýl süreyle görevlendirilir. Süresi dolan Müdür tekrar görevlendirilebilir.

(2) Müdürün önerisi ile Rektör tarafýndan, Üniversitede görev yapan ve Merkezin faaliyet alanlarýyla ilgili çalýþmalarý olan öðretim elemanlarý arasýndan iki kiþi, en çok üç yýl için müdür yardýmcýsý olarak görevlendirilir. Müdürün görevi sona erdiðinde, yardýmcýlarýnýn da görevi sona erer.

Müdür ve müdür yardýmcýlarýnýn görevleri

MADDE 9 (1) Müdürün görevleri þunlardýr:

a) Merkezin yönetim, bilim, araþtýrma, inceleme, yayýn ve benzeri kurullarýna baþkanlýk etmek ve bu kurullarýn iþleyiþ ve düzenini saðlamak; her yýlýn sonunda ve istendiðinde Merkezin çalýþmalarýyla ilgili olarak Rektörlüðe rapor sunmak.

b) Lisansüstü eðitim öðretim etkinliklerine gerekli desteði saðlamak.

c) Merkezin ihtiyaçlarýný ve bütçesini gerekçeleriyle birlikte hazýrlamak, bu konudaki Yönetim Kurulu kararýný Rektörlüðe bildirmek.

ç) Merkez personelinin çalýþmalarýný düzenlemek ve denetim görevini yürütmek.

d) Uluslararasý bilimsel etkinliklerle ilgili iþleri yürütmek.

e) Konferans, panel, sempozyum ve benzeri ulusal/uluslararasý bilimsel etkinliklerin düzenlenmesini veya bunlara katýlýmý saðlamak.

f) Merkez tarafýndan düzenlenen kurs ve seminerlere katýlanlara katýlým belgesi vermek.

g) Ýlgili diðer mevzuatla kendisine verilen diðer görevleri yürütmek.

(2) Müdür yardýmcýlarý, Müdür ve Yönetim Kurulu tarafýndan Merkezin faaliyetleri ile ilgili olarak kendilerine verilen görevleri yerine getirirler.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 (1) Yönetim Kurulu; Müdür, müdür yardýmcýlarý ve Üniversite öðretim elemanlarý arasýndan Rektörün görevlendirdiði beþ kiþi ile birlikte toplam sekiz üyeden oluþur.

(2) Yönetim Kurulu üyeleri üç yýllýðýna görevlendirilir. Yönetim Kurulu üyeliði sona eren kiþi tekrar görevlendirilebilir.

(3)Yönetim Kurulu baþkaný Müdürdür. Rektör Yönetim Kurulunun doðal üyesidir ve gerektiðinde Kurula baþkanlýk eder.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 (1) Yönetim Kurulunun görevleri þunlardýr:

a) Merkezin çalýþma programlarýný, bilimsel faaliyet ve yayýnlarýný planlamak.

b) Merkezin amacýna uygun olarak bilim, araþtýrma, inceleme, yayýn ve benzeri konularda çalýþma grubu veya kurullar oluþturmak.

c) Merkezin faaliyetleri için dýþarýdan mal ve hizmet edinilmesi hakkýnda karar almak ve Rektörlüðe sunmak.

ç) Merkezde çalýþacak öðretim elemaný ve uzmanlarýn görevlendirilmesi konusunda Rektöre önerilerde bulunmak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacý

MADDE 12 (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacý 2547 sayýlý Kanunun 13 üncü maddesi uyarýnca Rektör tarafýndan görevlendirilecek personel tarafýndan karþýlanýr.

Yürürlük

MADDE 13 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 14 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Tunceli Üniversitesi Rektörü yürütür.