16 Ocak 2013  ÇARÞAMBA

Resmî Gazete

Sayý : 28530

YÖNETMELÝK

Gazi Üniversitesinden:

GAZÝ ÜNÝVERSÝTESÝ SAÐLIK ARAÞTIRMA VE

UYGULAMA MERKEZÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Gazi Üniversitesine baðlý olarak kurulan Gazi Üniversitesi Saðlýk Araþtýrma ve Uygulama Merkezinin teþkilat, yönetim, çalýþma usul ve esaslarýný düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Gazi Üniversitesi Saðlýk Araþtýrma ve Uygulama Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine ve çalýþma esaslarýna iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Dekan: Týp Fakültesi Dekanýný,

b) Dekanlýk: Týp Fakültesi Dekanlýðýný,

c) Merkez (Hastane): Gazi Üniversitesi Saðlýk Araþtýrma ve Uygulama Merkezini,

ç) Merkez Müdürü (Baþhekim): Gazi Üniversitesi Saðlýk Araþtýrma ve Uygulama Merkezi Müdürünü,

d) Rektör: Gazi Üniversitesi Rektörünü,

e) Rektörlük: Gazi Üniversitesi Rektörlüðünü,

f) Senato: Gazi Üniversitesi Senatosunu,

g) Üniversite: Gazi Üniversitesini,

ð) Yönetim Kurulu: Gazi Üniversitesi Saðlýk Araþtýrma ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Merkezin Amacý ve Faaliyet Alanlarý

Merkezi amacý

MADDE 5 (1) Merkezin amacý; saðlýk hizmetleriyle ilgili tüm alanlarda eðitim-öðretim, araþtýrma ve uygulama yapma olanaðý saðlamak, her düzeyde týp ve saðlýk personeli yetiþtirmek amacýyla Týp Fakültesi baþta olmak üzere, Üniversite bünyesindeki diðer fakülte, enstitü, yüksekokullar, araþtýrma ve eðitim merkezleri ile yurt içinde ve yurt dýþýndaki diðer kurumlarla iþbirliði yaparak saðlýk hizmetlerinin kaliteli ve verimli düzeyde yürütülmesini saðlamaktýr.

Merkezin faaliyet alanlarý

MADDE 6 (1) Merkez amacýný gerçekleþtirmek üzere aþaðýdaki faaliyetlerde bulunur:

a) Saðlýklý yaþam için saðlýk hizmeti sunumu ve bu konu ile ilgili araþtýrma ve uygulamalarda bulunmak,

b) Klinik dallarý ve diðer disiplinlerle toplum saðlýðýna yönelik araþtýrmalar konusunda iþbirliðini saðlamak,

c) Amacý ile ilgili kamu kurum ve kuruluþlarýyla ortak projelerin geliþtirilmesine imkân saðlamak,

ç) Toplumun saðlýklý yaþam konusundaki bilgi, davranýþ ve eksikliklerini tespit ederek bunlarýn giderilmesine yönelik projeler geliþtirmek,

d) Üniversite öðrencilerinin saðlýklý yaþam bilinci kazanmalarýný ve Merkez projelerinde etkin görev almalarýný saðlamak, bu amaçla özendirici eðitsel faaliyetlerde bulunmak ve bu alanda çalýþmak isteyenleri desteklemek,

e) Saðlýklý bir toplumun geliþtirilmesi için gerektiðinde kamu ve özel sektör kurum ve kuruluþlarý ile iþbirliði yaparak ülke düzeyinde bilim ve toplum arasýnda köprü görevini üstlenmek,

f) Ulusal ve uluslararasý kamu ve özel sektör kurum ve kuruluþlarýna Merkezin amaçlarý doðrultusunda projeler hazýrlamak, eðitim programlarý düzenlemek, bilimsel mütalaada bulunmak ve benzeri hizmetleri vermek,

g) Toplumun saðlýklý yaþam konusunda bilgilendirilmesi ve eðitilmesi amacýyla, kitap, dergi, broþür ve benzeri basýmlarý yapmak, yazýlý ve görsel basýn organlarýnda programlar düzenlemek,

ð) Yönetim Kurulunun kararlaþtýracaðý diðer faaliyetlerde bulunmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organlarý ve Görevleri

Merkezin organlarý

MADDE 7 (1) Merkezin organlarý þunlardýr:

a) Merkez Müdürü.

b) Yönetim Kurulu.

Merkez Müdürü

MADDE 8 (1) Merkez Müdürü, Merkezin çalýþma alaný ile ilgili sadece Týp Fakültesinde çalýþan ve mesai dýþýnda mesleðini serbest olarak icra etmeyen profesörler arasýndan Rektör tarafýndan iki yýl süre ile görevlendirilir. Süresi biten Merkez Müdürü yeniden görevlendirilebilir.

(2) Merkez Müdürü, çalýþmalarýnda kendisine yardýmcý olmak üzere sadece Týp Fakültesinde çalýþan ve mesai dýþýnda mesleðini serbest olarak icra etmeyen öðretim üyeleri arasýndan altý kiþiyi müdür yardýmcýsý olarak görevlendirilmek üzere Rektörün onayýna sunar. Merkez Müdürü görevi baþýnda bulunmadýðý zamanlarda yerine müdür yardýmcýlarýndan biri vekâlet eder. Vekâlet süresi altý ayý geçemez. Merkez Müdürünün görev süresinin dolmasý veya herhangi bir sebeple görevinden ayrýlmasý halinde müdür yardýmcýlarýnýn da görevleri kendiliðinden sona erer.

Merkez Müdürünün görevleri

MADDE 9 (1) Merkez Müdürünün görevleri þunlardýr:

a) Merkezi amaçlarý doðrultusunda yönetmek,

b) Merkez ve Merkeze baðlý ünite, birim ve çalýþma guruplarýnýn en iyi þekilde çalýþmasý için gerekli tedbirleri almak,

c) Yönetim Kurulu kararlarýný uygulamak,

ç) Merkezin yýllýk faaliyet raporunu hazýrlamak, Yönetim Kurulunun görüþünü aldýktan sonra Rektöre sunmak,

d) Merkezin amaçlarý doðrultusunda oluþturulan çalýþma gurup ve birimlerinin programlarýný hazýrlamak ve Yönetim Kuruluna önermek,

e) Yurt içi ve yurt dýþýnda benzer faaliyetlerde bulunan kuruluþlarla iþbirliði yapmak,

f) Merkezin yönetim, denetim ve gözetim görevini yürütmek,

g) Rektör tarafýndan görevlendirildiði takdirde ita amirliði görevini yerine getirmek,

ð) Saðlýk alanlarýndaki koordinasyonu saðlamak,

h) Merkezin ödenek, kadro ihtiyaçlarýný, bütçe ile ilgili önerilerini ve görüþülecek diðer konularý tespit ederek gerekçesi ile birlikte Yönetim Kuruluna sunmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 (1) Yönetim Kurulu; Rektörün baþkanlýðýnda, Týp Fakültesi Dekaný, Merkez Müdürü, Merkez Müdürünün önereceði bir müdür yardýmcýsý, cerrahi, dâhili ve temel týp bilimleri bölüm baþkanlarý ile Rektör tarafýndan iki yýl için görevlendirilen Týp Fakültesi dâhili ve cerrahi týp bilimleri öðretim üyeleri arasýndan birer kiþi olmak üzere toplam dokuz kiþiden oluþur. Görev süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir. Üyeliðin herhangi bir nedenle boþalmasý halinde kalan süreyi tamamlamak üzere yeni bir üye görevlendirilebilir.

(2) Yönetim Kurulu Merkezin karar organýdýr. Rektör Yönetim Kurulunun baþkanýdýr, Rektörün katýlmadýðý toplantýlarda Merkez Müdürü Yönetim Kuruluna baþkanlýk eder. Yönetim Kurulu, Baþkanýn daveti üzerine yýlda en az dört kez salt çoðunlukla toplanýr ve kararlar oy çokluðu ile alýnýr.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 (1) Yönetim Kurulunun görevleri þunlardýr:

a) Merkezin amaçlarý doðrultusunda Merkezin yönetimi ile ilgili kararlar almak,

b) Merkez bünyesinde kurulan birimler ile idari ünitelerin rasyonel çalýþmasý için çalýþma plan ve programlarýný hazýrlamak, bunlar arasýnda koordinasyonu saðlamak,

c) Merkezin çalýþma plan ve programýný hazýrlamak,

ç) Rektörlüðe sunulacak faaliyet raporunu görüþmek,

d) Personel ihtiyacýný belirlemek,

e) Merkezle ilgili hazýrlanan projeler hakkýnda kararlar almak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Merkez ünitelerinin ve birimlerinin çalýþma usul ve esaslarý

MADDE 12 (1) Merkezde ve Merkeze baðlý olarak çalýþan saðlýk hizmetleri ile ilgili ünitelerde bulunan servis, poliklinik veya laboratuvar birimleri ile Merkezin idari iþlerinde görevli diðer idari birimler, yürüttükleri hizmetler açýsýndan Merkez Müdürüne karþý sorumludur.

(2) Anabilim dallarýna ait servis ve polikliniklerinin çalýþma düzeni ve iþleyiþinden anabilim dalý baþkanlarý sorumludur. Anabilim dalý baþkanlarý bu iþleyiþten ayný zamanda Merkez Müdürüne karþý sorumludur.

(3) Merkez laboratuvarlarý koordinatörü ve laboratuvar sorumlularý ile anabilim dallarýna baðlý üniteler dýþýndaki ünitelerin sorumlularý, Merkez Müdürünün önerisiyle Rektör tarafýndan iki yýllýðýna görevlendirilirler. Merkez laboratuvarlarý koordinatörü, laboratuvar sorumlularý ve ünite sorumlularý Merkez Müdürüne karþý sorumludurlar.

Personel ihtiyacý

MADDE 13 (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacý, 2547 ve 657 sayýlý kanunlarýn ilgili hükümleri uyarýnca Rektör tarafýndan görevlendirilecek personel tarafýndan karþýlanýr.

Ýta amiri

MADDE 14 (1) Merkezin ita amiri Rektördür. Rektör bu görevini bir Rektör Yardýmcýsýna veya Merkez Müdürüne devredebilir.

Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

MADDE 15 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diðer mevzuat hükümleri ile Senato kararlarý uygulanýr.

Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik

MADDE 16 (1) 10/12/2005 tarihli ve 26019 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Gazi Üniversitesi Saðlýk Araþtýrma ve Uygulama Merkezi Yönetmeliði yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Yürürlük

MADDE 17 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 18 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Gazi Üniversitesi Rektörü yürütür.