14 Þubat 2013  PERÞEMBE

Resmî Gazete

Sayý : 28559 (Mükerrer)

YÖNETMELÝK

Muðla Sýtký Koçman Üniversitesinden:

MUÐLA SITKI KOÇMAN ÜNÝVERSÝTESÝ DENEY HAYVANLARI UYGULAMA
VE ARA
ÞTIRMA MERKEZÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Muðla Sýtký Koçman Üniversitesine baðlý olarak kurulan Muðla Sýtký Koçman Üniversitesi Deney Hayvanlarý Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna ve yönetim organlarýnýn görevlerine iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Muðla Sýtký Koçman Üniversitesi Deney Hayvanlarý Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danýþma Kurulu: Merkezin Danýþma Kurulunu,

b) Merkez (MUDEM): Muðla Sýtký Koçman Üniversitesi Deney Hayvanlarý Uygulama ve Araþtýrma Merkezini,

c) Müdür:  Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör:  Muðla Sýtký Koçman Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Muðla Sýtký Koçman Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Merkezin Amacý, Faaliyet Alanlarý, Yönetim Organlarý ve Görevleri

Merkezin amacý ve faaliyet alanlarý

MADDE 5 (1) Merkezin amacý ve faaliyet alanlarý þunlardýr:

a) Üniversitenin çeþitli fakülte ve birimlerinin eðitim öðretim veya deneysel araþtýrma faaliyetlerinde ihtiyaç duyulan, bilimsel standartlarda deney hayvaný üretimini ve bakýmýný yapmak,

b) Deneysel veya diðer bilimsel amaçlarla kullanýlan veya kullanýlmasý planlanan deney hayvanlarý için, hijyenik ve uluslararasý standartlara uygun bakým ve yaþam alanlarý saðlamak,

c) Araþtýrmacýlara deney hayvanlarý üzerinde uygulanacak temel ve cerrahi giriþimler için laboratuvar olanaklarýný saðlamak,

ç) Araþtýrmalarýn ve uygulamalarýn etik kurallara uygun yürütülmesini saðlamak,

d) Diðer kurumlarda görevli týp veya saðlýk sektörü mensuplarýnýn araþtýrmalarýna Merkeze kaynak getiren deney imkâný saðlamak,

e) Üretimi yapýlamayan deney hayvanlarýnýn gerektiðinde ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenen üretici firmalardan temin edilmesi ve bakýmýný saðlamak.

Merkezin yönetim organlarý

MADDE 6 (1)  Merkezin yönetim organlarý þunlardýr:

a) Müdür,

b) Yönetim Kurulu,

c) Danýþma Kurulu.

Müdür

MADDE 7 (1) Müdür; Merkezin çalýþma alaný olan deneysel araþtýrmalar konusunda bilimsel yayýnlarý olan Saðlýk Bilimleri alanýnda çalýþan Üniversite öðretim üyeleri arasýndan, Rektör tarafýndan üç yýl için görevlendirilir. Müdür, Merkezin çalýþmalarýnýn düzenli olarak yürütülmesinden ve geliþtirilmesinden sorumludur.

(2) Müdür kendisine çalýþmalarýnda yardýmcý olmak üzere, Merkezin faaliyet alanlarý ile ilgili çalýþmalarý bulunan Üniversite öðretim elemanlarý arasýndan iki öðretim elemanýný Müdür yardýmcýsý olarak görevlendirilmek üzere Rektöre teklif eder. Müdürün görevi sona erdiðinde yardýmcýlarýnýn da görevi sona erer.

Müdürün görevleri

MADDE 8 (1) Müdürün görevleri þunlardýr:

a) Merkezi temsil etmek,

b) Merkezin çalýþmalarýnýn düzenli olarak yürütülmesini ve geliþtirilmesini saðlamak,

c) Yönetim Kuruluna ve Danýþma Kuruluna baþkanlýk etmek,

ç)  Merkez çalýþmalarýnýn gerektirdiði görevlendirmeleri yapmak,

d) Merkezde çalýþan merkez teknik sorumlusu ile diðer veteriner hekimleri, daimi ve geçici personelin görev paylaþýmýný ve çalýþma esaslarýný belirlemek ve denetlemek,

e) Merkezde yürütülmesi düþünülen projeleri, Merkezin olanaklarý açýsýndan deðerlendirmek, Yönetim Kurulu tarafýndan uygun bulunanlarýn baþlatýlmasý için onay vermek,

f) Diðer üniversiteler ile özel ve tüzel kiþilerin hayvan satýn alma isteklerini incelemek ve Merkezin olanaklarý ölçüsünde bu istekleri karþýlamak,

g) Merkezin faaliyet raporunu, bir sonraki yýla ait çalýþma programýný hazýrlamak ve Yönetim Kurulunda onaylanmýþ þekliyle Rektöre sunmak.

Yönetim kurulu

MADDE 9 (1) Yönetim Kurulu;  Müdür,  Müdür Yardýmcýlarý ve Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafýndan Merkezin faaliyet konularýyla ilgili alanlarda çalýþmalarý olan Üniversite öðretim üyeleri arasýndan üç yýl süreyle görevlendirilen dört öðretim üyesi olmak üzere toplam yedi üyeden oluþur. Süresi dolan üye yeniden görevlendirilebilir. Herhangi bir nedenle görevinden ayrýlan üyenin yerine ayný yöntemle yeni bir üye görevlendirilir.

(2) Yönetim Kurulu, Merkezin faaliyetleri ile ilgili esaslarý belirler. Yönetim Kurulu yýlda en az iki kez olaðan ve gerektiðinde Müdürün çaðrýsý üzerine olaðanüstü toplanýr. Yönetim Kurulu, salt çoðunlukla toplanýr ve kararlar oy çokluðu ile alýnýr.

Yönetim kurulunun görevleri

MADDE 10 (1) Yönetim Kurulunun görevleri þunlardýr:

a) Merkezin çalýþmalarý ile ilgili plan ve programlarýn hazýrlanmasýný ve uygulanmasýný saðlamak,

b) Müdürün, Merkezin yönetimi ile ilgili getireceði bütün iþleri deðerlendirerek karar almak,

c) Merkezi ilgilendiren konularda, yetkili organlarla görüþülmek üzere Rektörlüðe önerilerde bulunmak,

ç) Ýlgili mevzuatla verilen diðer görevleri yapmak.

Danýþma kurulu ve görevleri

MADDE 11 (1) Danýþma Kurulu; Müdür baþkanlýðýnda en çok on üyeden oluþur. Üyeler, Yönetim Kurulunun önerisi ile Rektör tarafýndan üç yýl süreyle görevlendirilir. Üyeler Üniversitenin, Merkezin faaliyet konularýyla ilgili alanlarda çalýþan öðretim elemanlarý,  deneysel týp araþtýrmalarýna altyapý üreten sanayi kuruluþlarýnda görev yapan araþtýrmacý, teknik bilgiye sahip Danýþma Kurulu üyesi olmasýnda yarar görülen kiþiler arasýndan seçilir. Süresi dolan üye yeniden görevlendirilebilir. Herhangi bir nedenle görevinden ayrýlan üyenin yerine ayný yöntemle yeni bir üye görevlendirilir.

(2) Danýþma Kurulu, tavsiye niteliðinde görüþ bildirir. Danýþma Kuruluna Müdür baþkanlýk yapar. Danýþma Kurulu yýlda en az bir kez Müdürün çaðrýsý ile toplanýr.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacý

MADDE 12 (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacý, 2547 sayýlý Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafýndan görevlendirilecek personel tarafýndan karþýlanýr.

Ekipman ve demirbaþlar

MADDE 13 (1) Merkez tarafýndan desteklenen araþtýrma ve uygulamalar kapsamýnda alýnan her türlü alet, ekipman ve demirbaþ, Merkezin kullanýmýna tahsis edilir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 14 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diðer mevzuat hükümleri uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 15 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 16 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Muðla Sýtký Koçman Üniversitesi Rektörü yürütür.