7 Mayıs 2013  SALI

Resmî Gazete

Sayı : 28640

YÖNETMELİK

Ankara Üniversitesinden:

ANKARA ÜNİVERSİTESİ KARŞILAŞTIRMALI MEDENİYET VE

BARIŞ ÇALIŞMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA

MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Ankara Üniversitesi Karşılaştırmalı Medeniyet ve Barış Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Ankara Üniversitesi Karşılaştırmalı Medeniyet ve Barış Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyetlerine, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez (KAMMER): Ankara Üniversitesi Karşılaştırmalı Medeniyet ve Barış Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Ankara Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Ankara Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları

Merkezin amacı

MADDE 5 – (1) Merkezin amacı; medeniyet ve barış çalışmaları ile ilgili bilimsel araştırmalar ve karşılaştırmalı incelemeler yapmak; dünya barışına katkı sağlamak için öneriler ve çözümler üretmek, toplumların birbirlerini anlamalarına katkıda bulunacak çalışmalar yapmak; dünya medeniyetleri ve barış konularında projeler yapmak, bu konularda faaliyet gösteren yurtiçi ve yurtdışındaki kamu veya özel kurum ve kuruluşlara danışmanlık desteği vermek, uzman ve araştırmacıların yetiştirilmesini sağlamaktır.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6 – (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Medeniyet ve barış çalışmaları ile ilgili bilimsel araştırmalar ve karşılaştırmalı incelemeler yapmak, araştırma sonuçlarını yayımlamak,

b) Dünya barışına katkı sağlamak için, çatışma alanları ve konuları üzerinde incelemeler yapmak, barış önerileri ve çözümleri üretmek; barış hareketlerine ve toplumların birbirlerini anlamalarına katkıda bulunacak çalışmalar yapmak,

c) Medeniyetleri ve dünya barışını oluşturmada, sosyal ve beşeri bilimlerin, temel bilimler ve fen bilimlerinin farklı rolleri ve önemlerinden hareketle, konuyla ilgili disiplinlerarası çalışmaları özendirmek,

ç) Yurtiçi ve yurtdışındaki üniversite, enstitü, merkez ve ilgili kurumlarla işbirliği yapmak; yapılacak protokoller kapsamında paydaş faaliyetler sürdürmek, araştırma faaliyetleri ve bilimsel değişim programlarının temelini oluşturmak, organize etmek ve işleyişini sağlamak,

d) Ulusal ve uluslararası seminer, konferans, kongre, çalıştay ve benzeri toplantılar yapmak, sertifika programları açmak,

e) Yurtiçi ve yurtdışındaki kamu veya özel kurum ve kuruluşlarına, medeniyet ve barış çalışmalarıyla ilgili danışmanlık hizmeti sağlamak,

f) Dünya medeniyetleri ve barışı konularında uzman ve araştırmacıların yetiştirilmesini sağlamak,

g) Medeniyet ve barış araştırmaları ile ilgili konularda ulusal ve uluslararası projeler yapmak ve bu alanda çalışma yapmak isteyen bilim insanlarının projelerini desteklemek,

ğ) Medeniyet ve barış araştırmaları ile ilgili yurtiçi ve yurtdışı yayınları değerlendirerek başvuru kaynağı olabilecek bir kütüphane ile film, fotoğraf, slayt ve benzeri belgelere dayalı arşiv ve dokümantasyon birimi kurmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür,

b) Yönetim Kurulu,

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8 – (1) Müdür, üniversite öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilir. Süresi sona eren Müdür aynı yöntemle görevlendirilebilir.

(2) Müdür, Üniversite öğretim elemanları arasından iki kişiyi Müdür yardımcısı olarak görevlendirilmek üzere Rektörün onayına sunar. Müdür yardımcıları Müdürün verdiği işleri yapar.

Müdürün görevleri

MADDE 9 – (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek,

b) Yönetim Kuruluna ve Danışma Kuruluna başkanlık etmek,

c) Yönetim Kurulunun aldığı kararları uygulamak,

ç) Her yılın sonunda Rektöre Merkezin çalışmaları ile ilgili rapor vermek,

d) Yönetim Kurulunca hazırlanan bütçeyi Rektörlüğe sunmak,

e) Yönetim Kurulunu ve Danışma Kurulunu toplantıya çağırmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu; Müdür, Müdür Yardımcıları ve Üniversite Yönetim Kurulu tarafından Üniversitedeki öğretim elemanları arasından seçilen ve Rektör tarafından görevlendirilen altı üye olmak üzere toplam dokuz üyeden oluşur.

(2) Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Süresi biten üyeler yeniden görevlendirilebilir. Süresi bitmeden ayrılan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere yeni üye seçilir.

(3) Yönetim Kurulu, Müdürün başkanlığında olağan olarak iki ayda bir kez toplanır. Gerekli görüldüğü hallerde olağanüstü olarak Müdürün çağrısı ile daha sık toplanabilir. Yönetim Kurulu salt çoğunlukla toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin çalışmaları ile ilgili plan ve programların hazırlanmasını ve uygulanmasını sağlamak ve ilgili konularda kararlar almak,

b) Merkezin yıllık faaliyet raporunu hazırlamak,

c) Merkezin yönetimi ve işleyişi ile ilgili Müdürün getireceği konularda kararlar almak,

ç) Bir sonraki yılın bütçesini hazırlamak.

Danışma Kurulu ve görevleri

MADDE 12 – (1) Danışma Kurulu; Müdürün başkanlığında, ilgili konularda çalışmalar yapmış ya da yapmakta olan en fazla altmış kişiden oluşur. Danışma Kurulu üyeleri, Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından iki yıl için görevlendirilir. Danışma Kurulu üyeliğine Üniversite dışından veya yurtdışından da üye seçilebilir. Süresi sona eren üye yeniden görevlendirilebilir. Süresi bitmeden ayrılan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere üye görevlendirilir.

(2) Danışma Kurulu, Yönetim Kurulunun gerekli gördüğü hallerde Müdür tarafından toplanır. Toplantı yapmak için çoğunluk koşulu aranmaz.

(3) Danışma Kurulu toplantısına Müdürün önerisi ve Danışma Kurulunun kararı ile gerek görüldüğünde görüşlerine başvurmak üzere Üniversite içinden veya dışından uzmanlar davet edilebilir. Danışma Kurulu, Merkezin çalışmaları hakkında önerilerde ve katkılarda bulunur.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Son Hükümler

Yürürlük

MADDE 13 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ankara Üniversitesi Rektörü yürütür.