13 Mayıs 2013  PAZARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 28646

YÖNETMELİK

Kadir Has Üniversitesinden:

KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE

ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 28/7/2012 tarihli ve 28367 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kadir Has Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 6 – (1) Yüksek lisans programlarına başvurabilmek için adayların bir lisans diplomasına sahip olmaları şartı aranır. Tezli yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puanına veya Yükseköğretim Kurulu tarafından eşdeğerliği kabul edilen sınavlarda bu puana eşdeğer bir puana sahip olmaları gerekir. Senato bu puanları yükseltebilir. Tezsiz yüksek lisans programlarına başvuran adaylar için ALES puanı arama şartı ve ALES taban puanı Senato tarafından belirlenir.

(2) Yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde, İngilizce yürütülen programlarda Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS)’ndan veya ÜDS’den veyahut Üniversitelerarası Kurulca eşdeğerliliği kabul edilen sınavlarda en az 50 puana sahip olma şartı aranır. Senato en az puan limitlerini yükseltebilir. Öğrenci kabulü için ALES ve yabancı dil puanı dışında lisans not ortalaması, mülakat, referans mektubu, yüksek lisans amacına ilişkin kompozisyon veya benzeri diğer hususlar veya şartlar Senato tarafından belirlenir. Değerlendirmeye tabi birden çok husus bulunması halinde ALES puanı %50’den aşağı olmamak üzere dikkate alınır.

(3) Doktora programına başvurabilmek için adayların bir tezli yüksek lisans veya lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. Adayların; ALES’ten, başvurdukları programın puan türünde olmak kaydıyla, yüksek lisans diplomasıyla başvurmaları halinde en az 55 puana ya da lisans diplomasıyla başvurmaları halinde en az 80 standart puana ya da Yükseköğretim Kurulu tarafından eşdeğerliliği kabul edilen diğer sınav türlerinin birinden eşdeğer bir puana; sahip olmaları gerekir. Lisans derecesiyle doktora programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puana sahip olması aranır. Senato en az puan limitlerini yükseltebilir.

(4) Doktora öğrenci kabulünde, YDS’den veya ÜDS’den başvurulan programa ilişkin puan türünde 55 puan veya Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan, yabancı öğrenciler için ana dilleri dışında İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden birinden ÜDS’den 55 puan veya Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan alınması zorunludur. Senato en az puan limitlerini yükseltebilir.

(5) Başvurusu kabul edilen doktora öğrenci adayı mülakata alınır. Mülakatın kim tarafından yapılacağı ve zamanı gibi hususlar ilgili enstitünün önerisiyle Senato tarafından belirlenir. Öğrenci kabulünde ALES puanı, yabancı dil puanı, mülakat ve lisans ve/veya yüksek lisans not ortalaması dikkate alınarak değerlendirme yapılır. Değerlendirme sırasında ALES puanı %50’den aşağı olmamak üzere dikkate alınır. Değerlendirmeye ilişkin hususlar ile başvuru için adaylardan istenen diğer belgeler Senato tarafından belirlenir ve bu konular bu Yönetmeliğin 5 inci maddesine göre yapılacak ilanda belirtilir.

(6) Sanatta yeterlik çalışmasına başvurabilmek için adayların her program için özel olarak belirlenmiş lisans veya yüksek lisans programlarına ilişkin bir lisans veya yüksek lisans diplomasına sahip olmaları, güzel sanatlar fakülteleri ve konservatuarlar haricinde ALES’ten; lisans diplomasıyla başvuranların sözel kısımdan en az 80, yüksek lisans diplomasıyla başvuranların en az 55 puan almış olmaları gerekir. Lisans derecesiyle sanatta yeterlilik programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puana sahip olması aranır. Senato en az puan limitlerini yükseltebilir.

(7) Sanatta yeterlilik çalışması öğrenci kabulünde, YDS’nin veya ÜDS’nin başvurulan programa ilişkin puan türünde en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan, yabancı öğrenciler için ana dilleri dışında İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden birinden YDS’den veya ÜDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan alınması zorunludur. Senato en az puan limitlerini yükseltebilir.

(8) Başvurusu kabul edilen sanatta yeterlilik öğrenci adayı yetenek sınavına alınır. Yetenek sınavının kim tarafından yapılacağı ve zamanı gibi hususlar ilgili enstitünün önerisiyle Senato tarafından belirlenir. Öğrenci kabulünde ALES puanı, yabancı dil puanı, mülakat ve lisans ve/veya yüksek lisans not ortalaması dikkate alınarak değerlendirme yapılır. Değerlendirme sırasında ALES puanı %50’den aşağı olmamak üzere dikkate alınır. Değerlendirmeye ilişkin hususlar ile başvuru için adaylardan istenen diğer belgeler Senato tarafından belirlenir ve bu konular bu Yönetmeliğin 5 inci maddesine göre yapılacak ilanda belirtilir.

(9) Yukarıda belirtilen yabancı dil puan belgesine sahip olmayan öğrenciler; Üniversitenin İngilizce Yeterlik Sınavına girmek ve bu sınavdan eşdeğer düzeyde puan almak zorundadırlar. Bu sınavda da başarısız olan öğrenciler, esasları Senatoca belirlenmek üzere Kadir Has Üniversitesi Hazırlık Okulunda öğrenim ücretini ödemek koşuluyla yabancı dil hazırlık programına öğrenci olarak kaydedilebilir. Bu programın süresi bir takvim yılı olup, bu süre sonunda belirtilen sınavlarda başarılı olamayan öğrencilere öğrenim ücretini ödemek koşuluyla en fazla iki yarıyıl daha ek süre verilebilir. Hazırlık programında geçirilen süre öğretim süresine dahil edilmez.

(10) Yabancı uyruklu adayların ve yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşı adayların lisansüstü programlara kabul koşulları, ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının görüşü alınarak ilgili enstitü yönetim kurulunun önerisi ve Senato kararıyla belirlenir.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki yedinci fıkra eklenmiştir.

“(2) Bir öğrenciye lisansüstü programında aldığı her ders için, dersi yürüten öğretim üyesi veya görevlisi tarafından, aşağıdaki başarı notlarından biri verilir:

a)

             Başarı notu         Katsayısı

                   AA                  4.00

                   BA                  3.50

                   BB                   3.00

                   CB                   2.50

                   CC                   2.00

                    FF                   0.00

                   VF                   0.00

                                                    

“(3) Başarı notları aşağıdaki gibidir:

a) Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC, G harf notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır.

b) Bir dersten FF alan öğrenci, o dersten başarısız olmuş sayılır.

c) Bir dersten VF harf notunu alan öğrenci, o dersten devamsızlık nedeniyle başarısız olmuş sayılır.”

“(4) Diğer harf ve işaretler aşağıdaki gibidir:

a) E (eksik) notu, hastalık veya başka bir zorunlu nedenle yarıyıl sonu sınavı yapılmayan bitirme projesi ve benzeri uygulamalı dersler için gerekli çalışmaları bitiremeyen öğrencilere verilir. Bir öğrenci E notu aldığı derste, akademik takvimde belirtilmiş olan notların ilan tarihinden itibaren on beş gün içinde eksiklerini tamamlayarak bir not almak zorundadır. Aksi halde E notu kendiliğinden FF notuna dönüşür. Bölüm başkanlığının önerisi ve ilgili yönetim kurulu kararıyla, yukarıda açıklanan süreler uzatılabilir.

b) G (geçti) notu kredisiz derslerden veya sadece başarılı/başarısız şeklinde değerlendirilen derslerden başarılı olan öğrencilere verilir. G  notu ortalama hesaplarına katılmaz.

c) S (sürüyor) notu bir yarıyıldan fazla süren kredili ya da kredisiz derslerde, nihai harf notunun verileceği yarıyıllardan önceki yarıyılların sonunda başarıyla devam eden öğrencilere verilir. S notu ortalama hesaplarına katılmaz.

ç) Ç (çekildi) notu, öğrencinin çekildiği ders için verilir. Bu not, ortalama hesaplarına katılmaz.

d) T (tekrar) işareti, bir dersin tekrar alındığını göstermek için kullanılır. Seçmeli bir dersin yerine, danışmanın onayıyla, başka bir ders alındığında da, bu dersin T ile işaretlenmesi gerekir.

e) H (hariç) işareti, bir dersin ortalama hesabından hariç tutulduğunu göstermek için kullanılır.

f) TRS (transfer) işareti, Üniversite içi yatay geçiş yapan veya bir değişim programına katılan veya ilgili yönetim kurulu kararı ile farklı bir üniversiteden ders alan öğrencilerin, almış oldukları ve eşdeğerliliği bölüm başkanlığı önerisi üzerine birim yönetim kurulunca kabul edilmiş olan transfer dersleri için kullanılır.

g) M işareti, öğrencinin muaf tutulduğu dersleri gösterir.

ğ) BÜT işareti, final sınavına girmek için bu Yönetmelikte belirtilen şartları yerine getirdiği halde final sınavına girememiş öğrenciler ile final sınavında başarısız olmuş öğrencilere verilir.”

“(7) Yeterlilik, seviye tespit veya ders başarılarını ölçen tüm sınavlar, kağıt ortamında ve eş zamanlı olarak yapılabileceği gibi, alan ve zorluk düzeyine göre tasnif edilerek güvenli biçimde saklanan bir soru bankasından, her bir adaya farklı zamanlarda farklı soru sorulmasına izin verecek şekilde elektronik ortamda da yapılabilir. Sınavlarda sorulacak soruların hazırlanması, soru bankasının oluşturulması ve şifrelenmesi, sınav sorularının kağıt ortamında veya elektronik ortamda saklanması ile sınav güvenliğinin sağlanmasına ilişkin kurallar Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen ilkeler çerçevesinde Senato tarafından belirlenir.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

“(4) Tez sınavının tamamlanmasından sonra dinleyicilere kapalı olarak jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Bu karar ilgili anabilim dalı başkanlığınca tez sınavını izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç üç ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunur. Tezi reddedilen veya düzeltme sonrası savunmada reddedilen öğrenciye yeni bir tez konusu verilir veya öğrencinin talepte bulunması halinde, tezsiz yüksek lisans programının ders kredi yükü, proje yazımı ve benzeri gereklerini yerine getirmek kaydıyla kendisine tezsiz yüksek lisans diploması verilerek programla ilişkisi sona erdirilir. Kendisine yeni bir tez konusu verilen öğrenci Mütevelli Heyeti tarafından belirlenen öğrenim ücreti ödemek koşuluyla öğrenimine devam etmek için kayıt yaptırabilir. Bu durumda, tez ile ilgili şartları yerine getirmek ve sınavlara katılmak hariç, öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlanmaksızın öğrenci statüsü devam eder.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 40 ıncı maddesine aşağıdaki üçüncü fıkra eklenmiştir.

“(3) Tezsiz yüksek lisans programına devam edenler, başvurdukları yükseköğretim kurumunca tezli yüksek lisans programı için belirlenmiş olan asgari şartları yerine getirmek kaydıyla, tezli yüksek lisans programına geçiş yapabilirler. Bu durumda tezsiz yüksek lisans programında alınan dersler enstitü yönetim kurulu kararıyla tezli yüksek lisans programındaki derslerin yerine sayılır.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 42 nci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki beşinci fıkra eklenmiştir.

“(3) Kredili derslerini başarıyla tamamlayan, yeterlik sınavında başarılı bulunan ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalışmasını yukarıda belirtilen süreler içinde tamamlayamadığı için tez sınavına giremeyen öğrenciye, ilgili enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile tezini jüri önünde savunması için her seferinde en az altı ay olmak üzere yeni süreler verilir.”

“(5) Lisans derecesi ile doktora programına başvurmuş olanlardan, gerekli kredi yükü, proje ve benzeri diğer şartları yerine getirmek kaydıyla doktora tezinde başarılı olamayan öğrencilerin talepleri halinde kendilerine tezsiz yüksek lisans diploması verilir.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 44 üncü maddesinin birinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Yeterlik sınavının amacı, öğrencinin temel konular ve doktora çalışmasıyla ilgili konularda derinliğine bilgi sahibi olup olmadığının sınanmasıdır. Yeterlik sınavları yılda iki kez akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır.”

“(3) Yeterlik sınavları, enstitü anabilim dalı başkanlığı tarafından önerilen ve enstitü yönetim kurulu tarafından onaylanan ve iki yıl süreyle görev yapan beş kişilik doktora yeterlik komitesi tarafından düzenlenir ve yürütülür. Komite, farklı alanlardaki sınavları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacıyla beş öğretim üyesi ile iki yedek üyeden oluşan sınav jürisini ilgili enstitü yönetim kuruluna önerir. Tez danışmanı sınav jürisinde yer alır ve sınav jürisinde yer alan asıl ve yedek üyelerden en az biri farklı bir Üniversiteden seçilir. Sınav jürisi üyeleri, ilgili enstitü yönetim kurulunca görevlendirilir.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 47 nci maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(5) Tez sınavının tamamlanmasından sonra dinleyicilere kapalı olarak jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, red veya düzeltme kararı verir. Bu karar, enstitü ana bilim dalı başkanlığınca tez sınavını izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç altı ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunur. Tezi reddedilen veya düzeltme sonrası savunmada reddedilen öğrenciye yeni bir tez konusu verilir veya öğrencinin talepte bulunması halinde, tezsiz yüksek lisans programının ders kredi yükü, proje yazımı ve benzeri gereklerini yerine getirmek kaydıyla kendisine tezsiz yüksek lisans diploması verilerek programla ilişkisi sona erdirilir.”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 50 nci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve beşinci fıkrasının sonuna gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“(3) Kredili derslerini ve uygulamalarını başarıyla tamamlayan, ancak tez, sergi veya proje çalışmasını yukarıda belirtilen süreler içinde tamamlayamadığı için sınava giremeyen öğrenciye, ilgili enstitü anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile tezini, sergi veya proje çalışmasını jüri önünde savunması için her seferinde en az altı ay olmak üzere yeni süreler verilir.”

“Lisans derecesi ile sanatta yeterlilik programına başvurmuş olanlardan, gerekli kredi yükü, proje ve benzeri diğer şartları yerine getirmek kaydıyla sanatta yeterlilik tezinde başarılı olamayan öğrencilerin talepleri halinde kendilerine tezsiz yüksek lisans diploması verilir.”

MADDE 9 Aynı Yönetmeliğin 52 nci maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(5) Sınavın tamamlanmasından sonra dinleyicilere kapalı olarak jüri tez veya sergi, proje, resital, konser, temsil hakkında salt çoğunlukla kabul, red veya düzeltme kararı verir. Bu karar, enstitü anasanat dalı başkanlığınca sınavı izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir. Sanatta yeterlilik çalışması hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç üç ay içinde gereğini yaparak tezini, sergisini ya da projesini aynı jüri önünde yeniden savunur. Sanatta yeterlilik çalışması reddedilen veya düzeltme sonrası savunmada reddedilen öğrenciye yeni bir tez konusu verilir. Lisans derecesi ile sanatta yeterlilik programına kabul edilmiş olanlardan tezde başarılı olamayanlar için talepleri halinde bu Yönetmeliğin 35 inci maddesinin dördüncü fıkrasına göre tezsiz yüksek lisans diploması verilir.”

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici birinci madde eklenmiştir.

“Muafiyet

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrası, 6/2/2013 tarihinden önce tezsiz yüksek lisans programlarına kayıtlı öğrenciler hakkında uygulanmaz.”

MADDE 11 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 12 – Bu Yönetmelik hükümlerini Kadir Has Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

28/7/2012

28367

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

26/12/2012

28509