13 Mayıs 2013  PAZARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 28646

YÖNETMELİK

Kadir Has Üniversitesinden:

KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ YAZ ÖĞRETİMİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Kadir Has  Üniversitesinde ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim-öğretimi yapan fakülte, enstitü ve yüksekokullarda, güz ve bahar yarıyılları dışında kalan yaz aylarında yapılacak olan yaz öğretimine ilişkin esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Kadir Has Üniversitesinde ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeylerde yapılacak yaz eğitim-öğretiminde uygulanacak usul ve esaslara ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi ve 14 üncü maddesi ile ek 26 ncı maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Birim: Kadir Has Üniversitesine bağlı fakülte, enstitü, yüksekokul veya meslek yüksekokullarını,

b) İlgili birim yönetim kurulu: Kadir Has Üniversitesine bağlı ilgili birim yönetim kurulunu,

c) Mütevelli Heyeti: Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

ç) Rektör: Kadir Has Üniversitesi Rektörünü,

d) Senato: Kadir Has Üniversitesi Senatosunu,

e) Üniversite: Kadir Has Üniversitesini,

f) Üniversite Yönetim Kurulu: Kadir Has Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

g) Yaz Öğretimi: Kadir Has Üniversitesinde ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarının bir eğitim-öğretim yılının güz ve bahar yarıyılları dışında kalan ve yaz aylarında uygulanan eğitim-öğretim programını,

ğ) Yaz Öğretimi Koordinasyon Kurulu: Kadir Has Üniversitesi Yaz Öğretimi Koordinasyon Kurulunu

ifade eder.

Yaz öğretiminin amaçları

MADDE 5 – (1) Yaz öğretiminin amaçları şunlardır:

a) Kadir Has Üniversitesinin eğitim-öğretim olanaklarının güz ve bahar yarıyılları dışında kalan yaz tatili aylarında da değerlendirilerek eğitim-öğretim verimliliğini artırmak.

b) Güz ve bahar yarıyıllarında başarısız oldukları veya alamadıkları dersleri almak ve genel not ortalamasını yükseltmek isteyen öğrencilere yeni bir olanak sağlamak.

c) Başarılı öğrencilerin daha kısa sürede mezun olabilmelerine olanak tanımak; çift anadal ve yandal programlarına kayıtlı öğrencilerin bu programları yürütmelerinde kolaylık sağlamak.

ç) Diğer yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin Üniversitenin eğitim olanaklarından özel öğrenci statüsünde yararlanmalarına olanak tanımak.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim-Öğretim ile İlgili Esaslar

Yaz öğretiminin açılması

MADDE 6 – (1) Üniversitenin ön lisans,  lisans ve lisansüstü programlarında yer alan tüm derslerin, verilmeleri gereken güz ve bahar yarıyıllarında açılması zorunludur.

(2) Güz ve bahar yarıyıllarında açılması zorunlu olan dersler, yaz öğretimi programına ertelenemez.

(3) Üniversitenin Hazırlık Okulunda yaz öğretimi uygulaması yoktur.

Akademik takvim ve öğrenim süresi

MADDE 7 – (1) Yaz öğretiminin kayıt, öğretim ve sınav tarihleri Senato tarafından belirlenir.

(2) Yaz öğretiminde açılan her ders, normal güz veya bahar yarıyıllarındaki toplam ders saati kadar yapılır.

Yönetim

MADDE 8 – (1) Yaz öğretimi, her yıl Üniversite Yönetim Kurulu tarafından seçilen ve üç öğretim üyesinden oluşan Yaz Öğretimi Koordinasyon Kurulu tarafından planlanır ve yürütülür.

Açılacak derslerin belirlenmesi

MADDE 9 – (1) Bir eğitim-öğretim biriminin programında yer alan derslerden hangilerinin yaz öğretiminde açılabileceğinin tespitinde; öğrencilerin ihtiyaç ve talepleri, öğretim elemanlarının yaz öğretimine katılma istekleri ile ilgili bölüm başkanlığının önerileri göz önünde bulundurulur.

(2) Yaz öğretiminde açılacak dersler, gerekli koşulların oluşması durumunda Yaz Öğretimi Koordinasyon Kurulunun görüşü alınarak, ilgili birim yönetim kurulu tarafından belirlenir ve ilan edilir.

(3) Yaz öğretiminde bir dersin açılabilmesi için gerekli öğrenci sayısı ve diğer koşullar, Yaz Öğretimi Koordinasyon Kurulu tarafından belirlenerek ilan edilir.

(4) Kayıt olup, öğrenim ücretini ödediği halde açılmayan derslerin ücretleri iade edilir.

Derse kayıt, ders ekleme ve dersten çekilme

MADDE 10 – (1) Yaz öğretiminde derslere kayıt isteğe bağlıdır. Ders talep-kayıt işlemi; öğrencinin online olarak derse kayıt olması, ders kaydının danışman tarafından onaylanması ve öğrencinin öğrenim ücretini ödemesi ile tamamlanır.

(2) Ders talep-kayıt aşamasında kaydoldukları derslerden açılanlara öğrencilerin yeniden kayıt olmaları gerekmez, dersin açılması ile derse kayıt kesinleşmiş olur.

(3) Öğrenciler, akademik takvimde ilan edilen ders talep-kayıt döneminde, tabi oldukları eğitim ve öğretim, bu Yönetmelik hükümleri ve aşağıda belirtilen esaslar çerçevesinde yaz öğretiminde alacakları derslere kayıt işlemlerini gerçekleştirirler. Derse kayıt ile ilgili esaslar şunlardır:

a) Yaz öğretiminde öğrenci en fazla on iki kredilik ders alabilir.

b) Yaz öğretiminde öğrenci ön koşulsuz veya ön koşulunu sağladığı dersleri alabilir.

c) Yaz öğretim döneminde, başarısız durumdaki öğrenciler için 4/1/2012 tarihli ve 28163 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kadir Has Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 27 nci  maddesinin  dördüncü fıkrasında öngörülen sınırlama uygulanmaz.

ç) Öğrenciler, akademik takvimde ilan edilen ders ekleme döneminde açılan derslere bu maddede belirtilen koşullar çerçevesinde kayıt olabilir veya ders ekleme yapabilir.

d) Öğrenciler, ders-talep döneminde kayıt oldukları ve onay işlemleri tamamlanan dersleri bırakamazlar. Ders değişikliği talepleri Yaz Öğretimi Koordinasyon Kurulu tarafından değerlendirilir.

e) Öğrenciler, yaz öğretim döneminde kayıt olunan derslerden çekilemezler.

Devam, başarı durumu ve not ortalaması

MADDE 11 – (1) Yaz öğretiminde derslere %70, laboratuvar ve atölye gibi bağımsız uygulamalı derslere %80 oranında devam zorunludur. Bir dersin devam koşulunun daha önce yerine getirilmiş olması, o derse yaz öğretiminde devam etme zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.

(2) Yaz öğretiminde alınan dersler ve notlar, en son kayıtlı olduğu yarıyıl bilgileri esas alınarak not belgelerine ayrı bir dönem olarak işlenir ve takip eden yarıyıl başında ağırlıklı genel not ortalamasında dikkate alınır.

Sınavlar

MADDE 12 – (1) Yaz öğretiminde sınavlar; ara sınavı, yarıyıl sonu sınavı, ara sınavı yerine yapılan mazeret sınavı ve tek ders sınavından oluşur.

(2) Yaz öğretiminde açılan ve kayıt olunan dersler için bütünleme sınavı yapılmaz.

(3) Yaz öğretimi sonunda, mezun olabilmek için Kadir Has Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği hükümlerine göre zorunlu staj, bitirme projesi, derse kayıt, derse devam ve tek ders sınavı sonucunda alacağı notun katkısıyla AGNO’sunu en az 2.00 düzeyine çekebilecek durumda olması gibi mezuniyet için gerekli diğer tüm koşulları sağlamış olduğu halde, sadece bir dersten başarısız durumda olan öğrenciler için tek ders sınavı açılabilir.

Mezuniyet

MADDE 13 – (1) Yaz öğretiminin tamamlanması sonrasında mezuniyet aşamasına gelmiş öğrencilere Geçici Mezuniyet Belgesi verilebilir.

(2) Yaz öğretimi sonunda mezun olan öğrenciler için mezuniyet sıralaması yapılmaz.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Öğrenim süresi

MADDE 14 – (1) Yaz öğretiminde geçen süre, öğrencilere programlarını tamamlamaları için tanınmış olan öğrenim sürelerine dahil edilmez.

Öğretim ücreti

MADDE 15 – (1) Yaz öğretiminde öğrencilerin ödeyecekleri ücret, Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir.

(2) Belirlenen ücret, güz ve bahar yarıyıllarında ödenen eğitim ve öğretim ücreti dışında, açılan yaz öğretimi eğitim hizmetine karşılık alınır.

(3) Yaz öğretiminde Üniversiteye Giriş Üstün Başarı veya Başarı Bursu dışında bulunan burs ve indirimler uygulanmaz. Üniversiteye Giriş Üstün Başarı veya Başarı Bursu alan öğrenciler için yaz öğretimi ücretinin belirlenmesinde Kadir Has Üniversitesi Burs Yönergesi hükümleri uygulanır.

Öğretim üyelerinin ücreti

MADDE 16 – (1) Yaz öğretiminde ders veren öğretim elemanlarına, Mütevelli Heyeti tarafından belirlenen ek ders esaslarına göre ödeme yapılır.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Yükseköğretim Kurulu, Senato ve ilgili birim yönetim kurullarının kararları uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 18 – (1) 17/3/2003 tarihli ve 25051 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kadir Has Üniversitesi Yaz Öğretimi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 19 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 20 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Kadir Has Üniversitesi Rektörü yürütür.