7 Ekim 2013  PAZARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28788

YÖNETMELÝK

Ýstanbul Üniversitesinden:

ÝSTANBUL ÜNÝVERSÝTESÝ KLÝNÝK ARAÞTIRMALAR MÜKEMMELÝYET

UYGULAMA VE ARAÞTIRMA MERKEZÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Ýstanbul Üniversitesi Klinik Araþtýrmalar Mükemmeliyet Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, bu organlarýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Ýstanbul Üniversitesi bünyesinde kurulan Klinik Araþtýrmalar Mükemmeliyet Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, bu organlarýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Çalýþma birimleri, çalýþma ve proje gruplarý: Merkezin çalýþma birimlerini, çalýþma ve proje gruplarýný,

b) Danýþma Kurulu: Merkezin Danýþma Kurulunu,

c) Merkez: Ýstanbul Üniversitesi Klinik Araþtýrmalar Mükemmeliyet Uygulama ve Araþtýrma Merkezini,

ç) Müdür: Merkezin Müdürünü,

d) Rektör: Ýstanbul Üniversitesi Rektörünü,

e) Üniversite: Ýstanbul Üniversitesini,

f) Üniversite Yönetim Kurulu: Üniversitenin Yönetim Kurulunu,

g) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Merkezin Amacý ve Faaliyet Alanlarý

Merkezin amacý

MADDE 5 (1) Merkezin amacý; klinik araþtýrmalar konularýnda tematik liderlik yapmak, öðrenme fýrsatlarý oluþturmak, tematik destekler saðlamak veya oluþturmak ve normatif rehberlik olarak yasal çerçevenin geliþtirilmesine destek saðlamak, konuyla ilgili mevzuat geliþimine katkýda bulunmak, standartlar koymak ve tanýmlamaktýr.

Merkezin faaliyet alanlarý

MADDE 6 (1) Merkez amacýna ulaþabilmek için aþaðýdaki faaliyetlerde bulunur:

a) Klinik araþtýrmalar konularýnda tematik liderlik yapmak, uluslararasý tartýþma ve görüþmelere katký saðlamak, etkinlikler düzenlemek, amaçlarý doðrultusunda yayýnlar yapmak, stratejiler geliþtirmek, araþtýrma projeleri yürütmek, araþtýrma çalýþmalarýnýn eþgüdümünü saðlamak, uzman personel temin etmek.

b) Klinik araþtýrmalar konularýnda öðrenme fýrsatlarý geliþtirmek için çalýþtaylar, atölyeler, öðrenme ziyaretleri ve çalýþma gezileri düzenlemek, eðitim programlarýný koordine etmek ve kolaylaþtýrmak, öðrenme materyalleri geliþtirmek.

c) Klinik araþtýrmalar konularýnda tematik destek oluþturmak için að ve deðiþim platformlarý saðlamak, pilot çalýþmalar yürütmek, teknik bilgi saðlamak, bireyleri ve kurumlarý sertifikalandýrmak.

ç) Klinik araþtýrmalar konularýnda normatif rehberlik için gerektiðinde konuyla ilgili mevzuat geliþimine katkýda bulunmak, rehberlik etmek, standartlarý koymak ve tanýmlamak.

d) Merkezin amacý doðrultusunda diðer faaliyetlerde bulunmaktýr.

Merkezin görevleri

MADDE 7 (1) Merkezin görevleri þunlardýr:

a) Ýhtiyaç duyulan standartlarý ve prosedürleri geliþtirmek.

b) Talep halinde, çalýþma alanlarýnda tüm imkân ve kaynaklarýn incelenip standartlara ve prosedürlere uygunluðunun tespitini yapmak.

c) Çalýþma birimlerinin kalite kontrollerini yapmak ve yürütülen çalýþmalar hakkýnda görüþ bildirmek.

ç) Klinik araþtýrmalar ile ilgili bölgesel bilgileri üretmek.

d) Eðitim programlarý düzenlemek, belgelendirmek ve akredite etmek.

e) Klinik araþtýrmacýlara sertifika vermek ve veri tabaný oluþturmak.

f) Klinik araþtýrmalar konularýnda faaliyet gösterecek Üniversite hastanelerine teknoloji saðlamak, hizmet vermek, danýþmanlýk yapmak ve izleme deðerlendirme yapmak.

g) Klinik araþtýrmalar veri tabaný kurmak ve yürütülmesini saðlamak.

ð) Klinik araþtýrmalarýn saydamlýðýný ve hesap verilebilirliðini geliþtirmek için standartlarý yayýnlamak, hasta ve çalýþma güvenliðini saðlamak.

h) Klinik araþtýrmalar için hasta saðlama yazýlýmlarý geliþtirmek, kurmak ve teknik destek saðlamak.

ý) Klinik araþtýrmalar ile ilgili iletiþim ve bilgilendirme çalýþmalarý planlamak ve yürütmek.

i) Klinik araþtýrma yapacak bilim ve alt birimlerin ulusal ve uluslararasý standart ve mevzuatlarýna uygunluðu konusunda görüþ bildirmek.

j) Üniversitenin klinik araþtýrma potansiyelini arttýrmaktýr.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organlarý ve Görevleri

Merkezin yönetim organlarý

MADDE 8 (1) Merkezin yönetim organlarý þunlardýr:

a) Merkez Müdürü.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danýþma Kurulu.

Merkez müdürü

MADDE 9 (1) Müdür, Merkezin amaçlarý konusunda araþtýrma, uygulama ve eðitim deneyimi bulunan Üniversite öðretim üyeleri arasýndan Rektör tarafýndan üç yýl için görevlendirilir. Görevi sona eren Müdür yeniden görevlendirilebilir. Müdür öðretim üyeleri arasýndan iki kiþiyi müdür yardýmcýsý seçer. Müdür, görevi baþýnda olmadýðý zaman yardýmcýlarýndan birini vekil býrakýr. Göreve vekâlet altý aydan fazla sürerse, yerine kalan süreyi tamamlamak üzere yeni bir Müdür görevlendirilir.

Müdürün görevleri

MADDE 10 (1) Müdürün görevleri þunlardýr:

a) Yönetim Kurulu ve Danýþma Kurulunu toplantýya çaðýrmak.

b) Merkezin ve Merkeze baðlý birimlerinin, proje gruplarýnýn ve idari personelin düzenli ve etkin çalýþmasýný saðlamak.

c) Her faaliyet dönemi sonunda, Merkezin yýllýk çalýþma raporunu, bir sonraki yýlýn çalýþma programý taslaðýný ve bütçe önerisini hazýrlamak ve Yönetim Kuruluna sunmak.

Yönetim kurulu

MADDE 11 (1) Yönetim Kurulu, Rektör, Müdür, hastanelerden sorumlu Rektör Yardýmcýsý, Ýstanbul Týp Fakültesi Dekaný, Cerrahpaþa Týp Fakültesi Dekaný, Kardiyoloji Enstitüsü Müdürü, Onkoloji Enstitüsü Müdürü ve Eczacýlýk Fakültesi Dekaný ile Rektör tarafýndan atanan klinik araþtýrmalarda çalýþma yapmýþ olan 5 öðretim üyesi olmak üzere 13 kiþiden oluþur. Yönetim Kurulunun görev süresi üç yýldýr. Görevi sona eren üye yeniden görevlendirilebilir. Herhangi bir nedenle görevinden ayrýlan Yönetim Kurulu üyesinin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere ayný birimden bir üye görevlendirilir.

(2) Yönetim Kurulu, Müdürün çaðrýsý üzerine ayda en az bir defa üyelerin salt çoðunluðu ile toplanýr ve katýlanlarýn salt çoðunluðu ile karar alýr.

Yönetim kurulunun görevleri

MADDE 12 (1) Yönetim Kurulunun görevleri þunlardýr:

a) Merkezin çalýþmalarý ve yönetimi ile ilgili kararlar almak.

b) Proje gruplarýnýn kuruluþ ve çalýþma ilkeleri ile usul ve esaslarý belirlemek.

c) Üniversitede fakülte ve yüksekokul bölümleri arasýnda iþbirliðini gerektiren çalýþmalarýn yürütülmesini saðlamak amacýyla protokoller hazýrlamak.

ç) Müdürün hazýrlayacaðý yýllýk çalýþma raporunu deðerlendirmek ve deðerlendirme sonuçlarýný rapor halinde Üniversite Yönetim Kuruluna sunmak.

d) Müdür ve Danýþma Kurulunun görüþ ve önerilerini deðerlendirerek bir sonraki yýlýn çalýþma programýný hazýrlamak.

e) Yurt içi ve yurt dýþý kuruluþlarla ortaklaþa yürütülecek çalýþmalarýn temel ilkelerini belirlemek.

f) Müdür tarafýndan hazýrlanan bütçe önerisini incelemek ve onaylamak.

g) Merkezin profesyonel sertifikalý eðitim programlarýna katýlanlara vereceði sertifika konusunda ilkeler belirlemek.

Danýþma kurulu ve görevleri

MADDE 13 (1) Danýþma Kurulu, Yönetim Kurulunca önerilen ve Rektör tarafýndan görevlendirilen ve Merkezin amacý doðrultusunda çalýþma yapan kiþi ve kurum temsilcilerinden oluþur. Danýþma Kurulu üyelerinin görev süresi üç yýldýr. Süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir. Danýþma Kurulu yýlda en az bir defa toplanarak Merkezin çalýþmalarýný deðerlendirir ve yeni çalýþmalar konusunda görüþ ve önerilerini Yönetim Kuruluna bildirir. Danýþma Kurulu toplantýlarýnda çoðunluk aranmaz.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Merkez birimleri ve proje gruplarý

MADDE 14 (1) Araþtýrma, geliþtirme ve eðitim çalýþmalarýný iþ bölümü çerçevesinde yürütmek üzere Müdürün önerisi ve Yönetim Kurulu kararýyla Merkezin çalýþma alanlarýnda araþtýrma ve uygulama üniteleri veya proje gruplarý kurulabilir. Araþtýrma ve uygulama üniteleri ile proje gruplarýnýn kuruluþ ve çalýþmalarý Yönetim Kurulunca belirlenir. Araþtýrma ve uygulama üniteleri ile proje gruplarýnda görevlendirilecek her türlü personelin görevlendirilmeleri veya atanmalarý Merkez Müdürünün önerisi ve Rektörün onayý ile yapýlýr.

Merkezin sürekliliði

MADDE 15 (1) Merkezin sürekliliði, üst düzey bilimsel faaliyet ve katkýnýn sürekliliðiyle deðerlendirilir. Merkezin ikinci faaliyet yýlýndan itibaren her yýl organize edilen ve desteklenen klinik araþtýrmalarýn, bilimsel yayýnlarýn, aktivitelerin ve patentlerin ayný süreklilikte veya artmýþ olmasý ile deðerlendirilir. Bu deðerlendirmeler yýllýk rapor olarak Senatoya sunulur.

Üniversite laboratuvarlarý ve alt yapýsýnýn kullanýmý

MADDE 16 (1) Araþtýrma ve uygulama üniteleri veya proje gruplarý, faaliyetleri için gerekli olan laboratuvar ve diðer alt yapý olanaklarýný, talepleri doðrultusunda, Rektörlüðün onayý ve ilgili birim amirlerinin bilgisi dâhilinde kullanýrlar.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 17 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili mevzuat hükümleri ve Senato kararlarý uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 18 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 19 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ýstanbul Üniversitesi Rektörü yürütür.